
AMD kertoi viime viikolla medialle lisää yksityiskohtia uudesta Zen-koodinimellisestä x86-arkkitehtuuristaan ja ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli tammi-maaliskuussa virallisesti julkaistavasta Summit Ridge -koodinimellisestä työpöytäprosessorista. io-tech.fi vieraili San Franciscon kupeessa järjestetyssä AMD Tech Summit -tapahtumassa ottamassa omin käsin ensituntumat uutuusprosessorista.
Uusi kilpailukykyinen x86-arkkitehtuuri on ollut valtava neljän vuoden projekti AMD:lta ja projektin parissa on työskennellyt samanaikaisesti parhaimmillaan 300 insinööriä. Toimitusjohtaja Lisa Sun mukaan yrityksen oli pakko kehittää suorituskykyinen arkkitehtuuri, jotta sen heterogeeniseen laskentaan eli prosessori- ja grafiikkaytimien yhdistämiseen nojautuva strategia onnistuu kääntämään yrityksen kurssin voitolliseksi seuraavan viiden vuoden aikana.
Suurin uutinen on, että AMD:n Summit Ridge -koodinimellisen työpöytäprosessorin virallinen nimi tulee olemaan Ryzen. Huhut nimen ympärillä alkoivat liikkua hiljattain, kun netissä paljastui yrityksen hakeneen 28. heinäkuuta Ryzen-tavaramerkkiä. Vaihtoehtoiseksi kirjoitusasuksi hakemukseen on merkitty ”Risen”. Ryzen on uutuusprosessoreiden brändinimi ja lopullisessa tuotenimessä on todennäköisesti lisäksi mukana tunniste ja mallinumero. AMD tulee käyttämään Ryzen-nimeä työpöytäprosessoreissaan ainakin seuraavan viiden vuoden ajan.
AMD on toistaiseksi kertonut yksityiskohtia vain 8-ytimisestä ja 16 säiettä tukevasta prosessorista, mutta kun aika koittaa, markkinoille julkaistaan todennäköisesti myös 4- ja 6-ytimisiä Ryzen-prosessoreita. Suorituskykyisin 8-ytiminen malli toimii 3,4 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa Boost-ominaisuus tulee nostamaan ytimien kellotaajuuden korkeammalle. AMD ei ole toistaiseksi paljastanut, kuinka korkealle se aikoo Boost-kellotaajuuden virittää.
Välimuistihierarkia on uudistettu Zenissä täysin ja 8-ytimisessä Ryzenissä sitä on yhteensä 20 megatavua, josta L3-välimuistia on 16 megatavua ja L2-välimuistia neljä megatavua. L3-välimuisti on jaettu kahdeksi kahdeksan megatavun lohkoksi, joihin kumpaankin on yhteydessä neljä ydintä. Jokaisella ytimellä on oma 512 kilotavun L2-välimuisti.
Päivitys: Lisa Su kertoi tiistaina järjestetyssä New Horizon -livestreamissa, että Globalfoundersin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistettavan 8-ytimisen Ryzen-prosessorin TDP-arvo on 95 wattia.
AMD SenseMI -tekniikka
”SenseMI, a set of sensing and adapting technologies, including an artificial network inside every “Zen” processor to anticipate future decision, preload instructions, and choose the best path through the CPU”
Uusien teknisten yksityiskohtien lisäksi AMD esitteli SenseMI-tekniikan, joka käsittää joukon prosessorin suorituskykyyn ja toimintaan liittyviä ominaisuuksia. Vähemmän yllättäen jokaisella SenseMI-tekniikan ominaisuudella on oma markkinointinimensä, joten uusista termeistä ei tule olemaan pulaa.
Virransäästöstä on vastuussa Pure Power -ominaisuus, joka tarkkailee prosessorin lämpötilaa, kellotaajuutta ja käyttöjännitettä. Jos mahdollista, Pure Power optimoi reaaliajassa prosessorin parametrejä alhaisemman virrankulutuksen saavuttamiseksi ylläpitäen tarvittavan suorituskyvyn.
Precision Boost on AMD:n uusi markkinointinimi perinteiselle Turbo-ominaisuudelle ja kellotaajuutta pystytään säätämään rasituksessa huomattavasti aiempaa tarkemmin. Precision Boost toimii rinnakkain Pure Power -ominaisuuden kanssa eli lämpötila, kellotaajuus ja käyttöjännite ovat jatkuvasti tarkkailtavana. Tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan prosessorin kellotaajuutta voidaan säätää 25 MHz:n askelin tuhat kertaa sekunnissa, kun perinteisesti prosessoreissa Turbo-tasot ovat olleet minimissään 100 MHz:n välein.
Extended Frequency Range eli XFR mahdollistaa prosessorin kellotaajuuden nostamisen automaattisesti yli maksimiksi määritellyn Precision Boost -taajuuden, jos prosessorin jäähdytys on kunnossa ja lämpötila riittävän alhainen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kellotaajuus skaalautuu korkeammalle, mitä parempaa jäähdytystä prosessorilla käytetään. Esimerkkigraafissa punainen viiva eli Precision Boost -maksimitaajuus on asetettu neljännelle tasolle, joka voidaan tulkita 4 GHz:ksi. XFR:n avulla ja hyvällä jäähdytyksellä kellotaajuus nousee graafissa hetkellisesti 4,5 GHz:iin.
AMD Ryzen vs Intel Core i7-6900K
AMD tarjoili median edustajille tuoreen katsauksen Zenin suorituskykyyn ja demossa vastakkain olivat 3,4 GHz:n kellotaajuudella toiminut Ryzen-prosessori ja Intelin vakiona toiminut Broadwell-E-koodinimellinen Core i7-6900K -prosessori. AMD:n Ryzen-prosessorissa ei ollut vielä Precision Boost -ominaisuus käytössä, vaan se toimi 3,4 GHz:n perustaajuudella. Intelin 6900K toimii vakiona 3,2 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa 3,7 GHz:n Turbo-taajuudella.
Molemmat prosessorit ovat 8-ytimisiä ja kykenevät käsittelemään samanaikaisesti 16 säiettä. AMD ei ole paljastanut 8-ytimisen Ryzenin TDP-arvoa, mutta Core i7-6900K:lla se on 140 wattia. Intelin Core i7-6900K julkaistiin toukokuun lopulla ja sen hintataso Suomessa on tällä hetkellä alkaen 1150 euroa.
Ensimmäisenä ajettiin Handbrake-testi ja videon enkoodaus, jossa kokonaislukuyksiköt pääsevät tositoimiin. Ryzen-kokoonpano oli Handbrake-testissä noin 3-4 sekuntia suorituskykyisempi kuin Core i7-6900K-kokoonpano. Tehonkulutusmittauksissa Blender-renderöintiohjelmistolla mallinnettiin 3D-grafiikkaa ja Ryzen -kokoonpanolla tehonkulutus oli rasituksessa noin 5 wattia alhaisempi kuin 6900K-kokoonpanolla.
Lisa Su kertoi testien lopuksi, että Ryzeniä viilataan vielä kohti julkaisua ja suorituskyky paranee ainakin vielä, kun Precision Boost -ominaisuus kytketään käyttöön. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lopullisia johtopäätöksiä AMD:n omista testeistä ei kannata vetää, vaan odottaa puoleettomia testejä. io-tech.fi tulee testaamaan ja ylikellottamaan Ryzen-prosessorin heti julkaisun yhteydessä, joten pysykää kanavalla.
AM4-emolevyt
Ryzen-prosessoreissa on 1331 liitäntäpinniä ja ne sopivat uuteen AM4-prosessorikantaan, joka on käytössä myös Bristol Ridge -koodinimellisissä 7. sukupolven APU-piireissä. Muistiohjain tukee DDR4-muisteja ja PCI Express -ohjain 3.0 -standardia.
Emolevyvalmistajilta on ensi vuonna luvassa runsaasti AM4-kantaisia emolevyjä, jotka pohjautuvat uuteen X370-piirisarjaan. Tuettuna ovat kaikki nykypäivän ominaisuudet, kuten USB 3.1 (Gen 2), M.2-formaatin SSD-asemat, NVMe-protokolla ja SATA Express -liitäntä.
Todella moni pelaaja ammentaa tietämyksensä trendaavista komponenteista pelifoorumeilta, eikä varsinaisilta rautafoorumeilta. Perttu-Liisa kertoo cs foorumilla että I3 on paras peliprossu, niin sittenhän se on, ja tätä tietämystä kerrotaan kaikille kavereille isoon ääneen ja se leviää kuin kutina alapäässä. Ikävä kyllä , mutta tosiasia on että pelaajista me jotka oikeasti käytetään rautafoorumeita ja tiedetään (tai ainakin luullaan tietävämme) asioista ollaan aika pieni osa pelaajista.
Ihan totta turiset. Itselläni todella pieni kaveripiiri eikä kukaan tiedä tietokoneista oikein mitään. Sitten juttelin tuossa jokin aika sitten erään työharjoittelijan kanssa ja sanoi hommanneensa juuri uuden pelitietokoneen joka maksoi yli 1000e ja innostuneena kyselin siitä asioita mutta ei tiennyt yhtään mitään. Ajattelin sitten, että parempi vaihtaa puheenaihetta. Mutta jostain se tieto menee sinne pelifoorumeillekkin jossa se sitten alkaa leviämään. Täytyy nyt ottaa huomioon, että eihän Ryzen ole vielä edes myynnissä. Early adopterit erikseen.
Jos ja kun Naples-alustalla käytetään samoja siruja neljän ryppäissä, niin sitä varten tulee etsiä vähän virtaa vuotavia yksilöitä reilumminkin. Ikään kuin sivutuotteena voidaan siten paljon vuotavat dumpata X-sarjaan. Luokitteluista huolimatta toki aina lopulta kyse myös yksilöstä ja tämä toki vain spekulaationi.
Näinhän se menee minunkin kaveripiirissä. Kaikki pelaa kaikennäköisiä pelejä, mutta tärkeintä niille on se että pelit vain pyörii. Joskus kaveri juuri selitteli kun oli ostamassa uutta konetta niin vaikka itsekin tiedän aika vähän niin yleensä vastaukset on jotai "öömm intel ja nvidia". Sitten jotain tokasen et kannattais odottaa ryzeniä niin tulee "AMD on ihan paska" yritän monesti selitellä, mutta "mulla ollu intel aina ja amd ei ikinä toimi" vaikka ei oo AMD:ta ikinä omistanukkaan.
Jotkut omistaa i7 4770k prossun ja näyttis on luokkaa 560 ti ja sit ihmetellään kun pelit ei pyöri ja ehdotan et kannattaa varmaan pistää se rx 480 tai 1060 niin vastaukses tulee "no en ainakaa 480 koska ajurit ja AMD" kun joskus 10 vuotta sitten kuullut semmosta. Tai sitten parhaat tapaukset että pistävät koko koneen uusiksi kun ajelee prossua vakiolla ja sitten ostaa sen i7 6700k, uuden emolevyn ja muistit. Siltikään sitäkään ei aijo varmaan kelloittaa mutta kylhän se pitää olla koska miks ei.
[Offtopic]
Tämä uusi AMD:n prosessori ei edelleenkään korjaa AMD:n näytönohjainten ajuriongelmia.
Itsellä olis ennen GTX 1070:stä taas 2-3kk käytössä AMD R9 Nano ja taas voin syvällä rintaäänellä sanoa, että kyllä nVidia vaan paremmin ajuriasiansa hoitaa. Crimsonikaan ei ollut vielä riittävällä tasolla kilpaillakseen nVidian vastaavan ajuri/ohjelmistokombon kanssa.
Lähes vuorotellen olen punaista/vihreää leiriä käyttänyt, mutta aina jos joku tuttu kysyy niin suosittelen nVidiaa, koska peruskäyttäjät eivät jaksella taistella ajurien kanssa. Myöskin hinnat nVidian korteilla suomessa ovat jostain syystä järkevämpiä kuin AMD:llä.
Ehkä Vega tuo tähänkin muutoksen, jos vaan saavat ajuriplatforminsa riittävän hyväksi.
Prosessoriksi tietenkin suosittelisin Ryzeniä, mutta näytönohjainsuositus on nVidialta.
Harmi sinänsä, koska haluaisin ensimmäistä kertaa tehdä oikeasti tehokkaan punaisen leirin koneen. 🙂
[/Offtopic]
[OFFTOPIC]
Mitä ajurongelmia? Itse ajellut Nanoa reilun vuoden eikä mitään ongelmia koskaan.
[/OFFTOPIC]
Asiaan, tosiaan jos nuo kaikki ovat kerroinlukottomia niin olettaisin että 1800X:t on binnattu sen verran paremmin kuin 1700X:t että hintaero on loppukäyttäjälle perusteltavissa. Odotellaan tosiaan Sampsan testauksia ja katsellaan rauhassa mitä tässä tapahtuu, DDR4:t lähti tilaukseen jo viimeviikolla mutta en tiedä vielä minkä Ryzenin sieltä sitten ostaisi. Todennäköisesti 1700X tai sitten Q2:lla R5 Ryzen.
[/Offtopic]
Okeii, itse siis luullut että se on jotain vanhojen tietojen kaivamista. Itsellä ainakin tämä r9 280 toiminut hyvin, mutta ei kyllä vanhoissa Nvidia:ssa ole ollut valittamista 🙂 Mutta joo itsellä lähtee sitten r5 näillä näkymin tilaukseen ja näyttis sitten sen aikaisten hintojen mukaan:hungry:
[/Offtopic]
Ei se kuule ole herkkua nVidiallakaan noiden ajurien kanssa. Olen nähnyt siltä jopa yhdet ajurit, jotka sai kaatumaan Microsoftin Excelillä (oli jopa toistettavissa ko. koneella 100%). Ja jos oikein huonoista ajureista puhutaan, niin Intel on kuningas. Minulla on tabletti PC, johon Inteliltä meni puoli vuotta saada aikaan Win10 ajurit jotka edes asentuivat oikein (toiminnasta puhumattakaan). Ne ongelmat riippuvat pitkälti siitä mitä koneellaan tekee. Toinen ei näe niitä koskaan ja toisella niitä on joka päivä.
Henkilökohtaisesti minulla ei suurempi ongelmia ole AMD:n ajurien kanssa ollut, enkä usko niitä sen kummemmin tulevankaan.
Olen käyttänyt AMD:n näytönohjaimia yhtäjaksoisesti siitä asti, kun Nvidian 8800GT laukesi (kuten edeltäjänä ollut 7900GT), ja ainoat suuremmat ajuriongelmat ovat olleet pari kuukautta sitten, kun nämä uudet ReLive-ajurit tuotiin liian kiireellä vanhemmillekin arkkitehtuureille. En siksi oikein osaa nähdä AMD:n ajureiden vakautta suurena ongelmana. Se on kuitenkin totta, että Nvidian ajuritiimi on suurempi ja ehkäpä osaavampikin. Esimerkiksi VR-ominaisuuksissa AMD laahaa edelleen Nvidian jäljessä, ja noin yleisestikin AMD:llä tuntuu kestävän vuosia saada kaikki irti raudastaan.
Minäkin olen käyttänyt lukuisia näytönohjaimia ja ajureita aina siitä asti kun isä PC:n hankki, mutta toistaiseksi en ole saanut Ryzeniä toimimaan niistä minkään kanssa.
Tosiasiahan on jos pelaamista katotaan niin kummatkin intel ja amd on hyviä tuotteita kyseiseen hommaan tai ainakin mitä itse olen huomannut niin ovat ihan käyttökelpoisia molemmat. Kuvankäsittely ynm editointi hommista en niin paljon tiedä mutta pelaaminen on se mitä itse pääasiassa teen ja oma kokemus on se että molemmat toimii. 😀
Katsokaa vielä kun ehditte: XFR
Paljon on aikaa? 🙂
:think: 1600x kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta prossulta
Mitä Nvidian ajureihin tulee, onkohan tässä nyt ainakin kolmeen viimeisimpään ajurijulkaisuun tehty hotfix jälkeenpäin. Mutta toisaalta näin historiallisesta näkökulmasta aina kun minulla on ollut ajuriongelmia, on koneessa ollut Radeon. Mutta siitä nyt on aikaa.
Intel:n tuoteiden hinnat on laskeneet 10-30% USA:ssa! Toivottavasti kaikki malttavat boikotoida Intel:n tuotteita siihen asti että saadaan kunnon hintasota aikaan.
Intel CPU prices start to drop ahead of AMD’s Ryzen launch | KitGuru
Onko io-tech.fi uutisoinut, että Intel olisi leikannut hintoja?
+
Jaa voishan sitä 6950xän alelaarista napata :rofl:
Intel ei varmaan vielä ole laskenut hintoja mutta myyjiä alkaa pikkuhiljaa pelottaan Intelin tuotteet varastossa.
On se kumma kun langan aiheena on AMD Ryzen prosessori ja täällä puhutaan Nvidian näyttiksistä. :tup:
Elä huoli, näitä riesen artikkeleita on ~10
Mitä kyseisessä videossa oli?
Esittelivät ylikellotusta ja kaatoivat koneen livenä.
Mitäs mieltä olette, mikä näistä uusista Raiseneista tulee olemaan sweetspotti 1440p pelaamiselle?
Heh juu niin näytti kaatuvan, vaikka taisivat väittää screenin vain pimentyneen. :))
Videolla kyllä väitettiin, että saivat streamin vain kaatumaan. Tosin kellottivat konetta juuri silloin joten mene ja tiedä. Video tosin näytti siltä, että olisi kuvattu erillisellä kameralla, joten ei välttämättä ollut koneen kaatuminen (ainakaan sen demo koneen)
Varmaan joko 4c/8t tai 6c/12t (1400x tai 1600x?), jos hinnalla on painoarvoa. Vai tarkoititko näitä ensimmäisinä tulevia r7:koja silloin varmaan 1700 tai 1700x riippuen kumpaa arvostaa enemmän ylikellotusta, vai kohtuullista lämmöntuottoa (siis jos kuten porukka epäilly, että vähän vuotavat piirit oisivat 1700sissa ja paremmin kellottuvat 1700x/1800x)
Ihan tarkoitin koko Ryzen-sarjaa. Nämä 7-sarjalaiset taitaa olla hitusen ylilyönti, kun ei tarvetta itsellä pelaamista raskaammalle touhulle ole. Ja hinnalla toki on ainakin jonkin verran painoa. Jos 1600x esimerkiksi 1070(?) kanssa pyörittää AAA-pelejä ultra/high asetuksilla niin, että iloa saa irti 144hz näytöstä 1440p resollakin niin hyvä on.
Uutisankka. (slashdot.org)
Hankala sanoa ennen testejä, mutta varmaan Sampsan testit 1800x:stä antavat jo hyvää suuntaa, kun tuskin ainakaan 6 ytimisessä threadimäärä tulee rajoittamaan pelejä merkittävästi r7 enemmin ja raskaimman threadin suorituskyky määrännee max fps:n. Ite veikkaan että 144hz pyörii kaikissa ei ihan perseelleen koodatuissa monisäikeisissä prossun puolesta.
Jep, testit tässä on odoteltava. Onneksi ei itellä mikään kiire ole. Koneen hankinta edessä vielä tämän vuoden aikana, mutta en aio kiirehtiä. Eletään melko mielenkiintosia aikoja.
Huimaa vaan tuo että @Sampsa tuolla takkiketjussa ilmoitti arpovansa ko prossun 03.03 eli heti hiljaisuuden jälkeen , olikohan tuo niin kova pettymys , että siitä on päästävä salamyhkäisesti eroon
Ai olen vai? 😀
Mä olen ainaki niin urpo etten löydä kyseenomaista "Ryzen" arvontaa vaikka koittanu selata kaikki artikkelit läpi :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:
Takkiketjussa arvotaan takki. Ryzen taas arvotaan r kirjaimella alkavassa paikassa 🙂 Eikä ollut Sampsan arvonta. Aikaa on 2.3. klo 21 asti.
THX bro 😀
Jonnet ku kuulee et Ryzen tuo CSGO peliin +"älyttömästi lisää frameja sekunnissa" lisää ni nekin kiinnostuu :rofl:
Odotellaan nyt vielä hetki että pommi tippuu pöytään :tup::tup:
Oliko tämä jo täällä?
3400MHz @ 1T. Mitä sanoo @Sampsa @The Stilt
katso liitettä 9466
Testing Ryzen 3….2….1….Ignition
Se sweetspotti on sun näyttis, ei nämä prossut. Mikä vaa näistä toimii.
Vaikuttaahan tuo selvästi että itse testikone kaatuu kun laittavat 4.1GHz kaikille ytimille (jos oikein kuulin videosta).
Se kuva tuli välillä kamerasta, joka hillui jossain niiden demon pitäjien selän takana. Sillä mietin sitä, että mikä kuvalähde sille screenille siellä oli.
Vähän matalat muistikellot :kahvi:
1T:llä? :jd:
Mikä erikoisuus siinä 1T:ssä, onko Ryzenillä ollut ongelmia sen kanssa??
Ensimmäisessä postauksessa linkki rikki
Joko jossain on NDA laskuri, jonka voisi laittaa toiselle näytölle pyörimään 🙂
AMD Ryzen live countdown
Saisko semmosella animaatiolla, jossa Sampsa on painamassa artikkelin julkaisunappia. :kahvi:
Osaako joku enemmän tietokoneista tietävä sanoa, että pystyykö EVGA g2 modular 550w gold hyötysuhteella pyörittää esimerkiksi gtx 1070 ja uutta zen prossua r7/r5. Vai pitääkö tässä alkaa enemmän virtaa hankkimaan.
Hankin tän powerin vähän ennen joulua ja silloin ainakin sanottiin että jos päivittäisi i5/i7 ja näyttiksen niin voi olla että jopa veisi vähemmän virtaa kun r9 280 on tällä hetkellä iso virtasyöppö. En sitten tiedä minkälainen kulutus tällä fx 8350 4.5ghz on verrattune zeniin.