
AMD kertoi viime viikolla medialle lisää yksityiskohtia uudesta Zen-koodinimellisestä x86-arkkitehtuuristaan ja ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli tammi-maaliskuussa virallisesti julkaistavasta Summit Ridge -koodinimellisestä työpöytäprosessorista. io-tech.fi vieraili San Franciscon kupeessa järjestetyssä AMD Tech Summit -tapahtumassa ottamassa omin käsin ensituntumat uutuusprosessorista.
Uusi kilpailukykyinen x86-arkkitehtuuri on ollut valtava neljän vuoden projekti AMD:lta ja projektin parissa on työskennellyt samanaikaisesti parhaimmillaan 300 insinööriä. Toimitusjohtaja Lisa Sun mukaan yrityksen oli pakko kehittää suorituskykyinen arkkitehtuuri, jotta sen heterogeeniseen laskentaan eli prosessori- ja grafiikkaytimien yhdistämiseen nojautuva strategia onnistuu kääntämään yrityksen kurssin voitolliseksi seuraavan viiden vuoden aikana.
Suurin uutinen on, että AMD:n Summit Ridge -koodinimellisen työpöytäprosessorin virallinen nimi tulee olemaan Ryzen. Huhut nimen ympärillä alkoivat liikkua hiljattain, kun netissä paljastui yrityksen hakeneen 28. heinäkuuta Ryzen-tavaramerkkiä. Vaihtoehtoiseksi kirjoitusasuksi hakemukseen on merkitty ”Risen”. Ryzen on uutuusprosessoreiden brändinimi ja lopullisessa tuotenimessä on todennäköisesti lisäksi mukana tunniste ja mallinumero. AMD tulee käyttämään Ryzen-nimeä työpöytäprosessoreissaan ainakin seuraavan viiden vuoden ajan.
AMD on toistaiseksi kertonut yksityiskohtia vain 8-ytimisestä ja 16 säiettä tukevasta prosessorista, mutta kun aika koittaa, markkinoille julkaistaan todennäköisesti myös 4- ja 6-ytimisiä Ryzen-prosessoreita. Suorituskykyisin 8-ytiminen malli toimii 3,4 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa Boost-ominaisuus tulee nostamaan ytimien kellotaajuuden korkeammalle. AMD ei ole toistaiseksi paljastanut, kuinka korkealle se aikoo Boost-kellotaajuuden virittää.
Välimuistihierarkia on uudistettu Zenissä täysin ja 8-ytimisessä Ryzenissä sitä on yhteensä 20 megatavua, josta L3-välimuistia on 16 megatavua ja L2-välimuistia neljä megatavua. L3-välimuisti on jaettu kahdeksi kahdeksan megatavun lohkoksi, joihin kumpaankin on yhteydessä neljä ydintä. Jokaisella ytimellä on oma 512 kilotavun L2-välimuisti.
Päivitys: Lisa Su kertoi tiistaina järjestetyssä New Horizon -livestreamissa, että Globalfoundersin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistettavan 8-ytimisen Ryzen-prosessorin TDP-arvo on 95 wattia.
AMD SenseMI -tekniikka
”SenseMI, a set of sensing and adapting technologies, including an artificial network inside every “Zen” processor to anticipate future decision, preload instructions, and choose the best path through the CPU”
Uusien teknisten yksityiskohtien lisäksi AMD esitteli SenseMI-tekniikan, joka käsittää joukon prosessorin suorituskykyyn ja toimintaan liittyviä ominaisuuksia. Vähemmän yllättäen jokaisella SenseMI-tekniikan ominaisuudella on oma markkinointinimensä, joten uusista termeistä ei tule olemaan pulaa.
Virransäästöstä on vastuussa Pure Power -ominaisuus, joka tarkkailee prosessorin lämpötilaa, kellotaajuutta ja käyttöjännitettä. Jos mahdollista, Pure Power optimoi reaaliajassa prosessorin parametrejä alhaisemman virrankulutuksen saavuttamiseksi ylläpitäen tarvittavan suorituskyvyn.
Precision Boost on AMD:n uusi markkinointinimi perinteiselle Turbo-ominaisuudelle ja kellotaajuutta pystytään säätämään rasituksessa huomattavasti aiempaa tarkemmin. Precision Boost toimii rinnakkain Pure Power -ominaisuuden kanssa eli lämpötila, kellotaajuus ja käyttöjännite ovat jatkuvasti tarkkailtavana. Tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan prosessorin kellotaajuutta voidaan säätää 25 MHz:n askelin tuhat kertaa sekunnissa, kun perinteisesti prosessoreissa Turbo-tasot ovat olleet minimissään 100 MHz:n välein.
Extended Frequency Range eli XFR mahdollistaa prosessorin kellotaajuuden nostamisen automaattisesti yli maksimiksi määritellyn Precision Boost -taajuuden, jos prosessorin jäähdytys on kunnossa ja lämpötila riittävän alhainen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kellotaajuus skaalautuu korkeammalle, mitä parempaa jäähdytystä prosessorilla käytetään. Esimerkkigraafissa punainen viiva eli Precision Boost -maksimitaajuus on asetettu neljännelle tasolle, joka voidaan tulkita 4 GHz:ksi. XFR:n avulla ja hyvällä jäähdytyksellä kellotaajuus nousee graafissa hetkellisesti 4,5 GHz:iin.
AMD Ryzen vs Intel Core i7-6900K
AMD tarjoili median edustajille tuoreen katsauksen Zenin suorituskykyyn ja demossa vastakkain olivat 3,4 GHz:n kellotaajuudella toiminut Ryzen-prosessori ja Intelin vakiona toiminut Broadwell-E-koodinimellinen Core i7-6900K -prosessori. AMD:n Ryzen-prosessorissa ei ollut vielä Precision Boost -ominaisuus käytössä, vaan se toimi 3,4 GHz:n perustaajuudella. Intelin 6900K toimii vakiona 3,2 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa 3,7 GHz:n Turbo-taajuudella.
Molemmat prosessorit ovat 8-ytimisiä ja kykenevät käsittelemään samanaikaisesti 16 säiettä. AMD ei ole paljastanut 8-ytimisen Ryzenin TDP-arvoa, mutta Core i7-6900K:lla se on 140 wattia. Intelin Core i7-6900K julkaistiin toukokuun lopulla ja sen hintataso Suomessa on tällä hetkellä alkaen 1150 euroa.
Ensimmäisenä ajettiin Handbrake-testi ja videon enkoodaus, jossa kokonaislukuyksiköt pääsevät tositoimiin. Ryzen-kokoonpano oli Handbrake-testissä noin 3-4 sekuntia suorituskykyisempi kuin Core i7-6900K-kokoonpano. Tehonkulutusmittauksissa Blender-renderöintiohjelmistolla mallinnettiin 3D-grafiikkaa ja Ryzen -kokoonpanolla tehonkulutus oli rasituksessa noin 5 wattia alhaisempi kuin 6900K-kokoonpanolla.
Lisa Su kertoi testien lopuksi, että Ryzeniä viilataan vielä kohti julkaisua ja suorituskyky paranee ainakin vielä, kun Precision Boost -ominaisuus kytketään käyttöön. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lopullisia johtopäätöksiä AMD:n omista testeistä ei kannata vetää, vaan odottaa puoleettomia testejä. io-tech.fi tulee testaamaan ja ylikellottamaan Ryzen-prosessorin heti julkaisun yhteydessä, joten pysykää kanavalla.
AM4-emolevyt
Ryzen-prosessoreissa on 1331 liitäntäpinniä ja ne sopivat uuteen AM4-prosessorikantaan, joka on käytössä myös Bristol Ridge -koodinimellisissä 7. sukupolven APU-piireissä. Muistiohjain tukee DDR4-muisteja ja PCI Express -ohjain 3.0 -standardia.
Emolevyvalmistajilta on ensi vuonna luvassa runsaasti AM4-kantaisia emolevyjä, jotka pohjautuvat uuteen X370-piirisarjaan. Tuettuna ovat kaikki nykypäivän ominaisuudet, kuten USB 3.1 (Gen 2), M.2-formaatin SSD-asemat, NVMe-protokolla ja SATA Express -liitäntä.
Oma veikkaus on että jossain peleissä voittaa, jossain häviää. Ja näinhän sen kuuluukin olla kun on kilpailua.
Uskon myös että bios updateilla tullaan saamaan lisää suorituskykyä, sillä muutamat leakit ovat näyttäneet että muistikaista olisi hyvä, mutta vastaavasti latenssit olisivat korkeammat.
Inteliin verrattuna softalle näkyvään muistin viiveeseen vaikuttaa L3-kakun viive; Muistiaccessi DRAM-muistiin aloitetaan vasta, kun tiedetään että tuli L3-huti, ja jos menee kauemmin tietää että se L3-huti tuli, menee enemmän aikaa myös koko muistioperaation suorittamiseen.
Zenin L3-viiveen pitäisi olla selvästi nopeampi kuin bulldozerissa, mutta veikkaisin, että se on silti pidempi kuin Intelillä
Eiköhän kaikki ota vielä tässä vaiheessa suolan kera, 17:00 jälkeen voi purkin sulkea, mutta kuten totesin, nuo alkaa olemaan odotetun kaltaisia tuloksia.:tup:
Tulee sitten tooodella pitkä päivä ennenkuin kello on tuo 17.00. :vihellys:
#lisääsuolaa
^ Onhan näissä jutuissa pureskeltavaa. *ottaa merisuolaa*
@Sampsa julkaistaanko artikkeli heti, kun NDA päättyy vai onko tullut jotain ongelmia, jonka vuoksi artikkeli viivästyisi?
Vai että oikein jalkoihin… :rofl:
AMD Ryzen 7 1700X Buyer Gets Early Delivery, Benchmarks It & Publishes The Results
Jollekin onnekkaalle toimitettu Ryyzenit hieman ajoissa ja benchmarkannut ne. Ei tuo noiden tulosten perusteella nyt kamala floppi näyttäisi olevan.
Joku on linkannut saman täällä jo reilu 1½h sitten. lueppa ketjua. 🙂
Juuri luin aamukahvin kera eilisillan jälkeiset viestit, näköjään tuo linkki oli hypännyt silmieni ohi. Tai sitten löysin tuon uutisen ko. linkin kautta… Pahoittelut
Joko joko saadaan artikkelia ulos??:kahvi:
17:00 loppuu NDA :kahvi:
Jimmssin valikoimista näyttää nyt löytyvän aika kasa erilaisia AM4 emolevyjä aiempien neljän sijaan. Tosin monessa lukee toimitusaikana 'Ei vahvistettu'. Uskaltaakohan tilata? Ei ole näin paljoa jännittänyt ATK:n julkaisu kymmeneen vuoteen 😀
Keskusmuistiksi ilmeisesti nuo B350 lankut ja 1700X kelpuuttavat ainakin 2666 MHz kampoja?
Jäähy pitäisi vielä miettiä, toivottavasti Sampsan artikkelista saisi jotain suuntaa miten kevyt jäähy 1700X/1800X:lle riittää.
Itse tilasin ronskisti 1700 ryzenin asuksen x370 primella ja corsairin 3200mhz muisteilla. Luulisi toimivan. :kahvi:
PS. LISÄÄ SUOLAA :nb::drool:
Onnistuuko muistien taajuuden tiputtaminen esim. biosista, mikäli tulee jotain yhteensopivuusongelmia? Kellotteluista ja virittelyistä on niin monta vuotta, että olen tippunut auttamatta kärryiltä.
Onnistunee, mutta elä pelkää turhaan, koska Skylakessa oli sama homma.
"Kaksikanavainen muistiohjain tukee DDR4- ja DDR3L-muisteja, maksimissaan 32 gigatavun muistimäärää ja virallisesti DDR4-2133- ja DDR3L-1600-nopeuksia."
Lähde: joku tuntematon SER-foorumi Suomesta.
Kiitoksia, asiat alkaa selkenemään.
Joo pakko sanoa, että kulisseissa ei kaikki ole mennyt ihan niin kuin Strömssä, kuten esim. tästä voi päätellä:
Siinä missä maailman suurimpiin kuuluva tekki-youtube-jamppa feilaa niin klo 17 kannattaa suunnata selain osoitteeseen io-tech.fi :kahvi:
Lukekaa amd slaidit pahiNpaan nälkään.
Tomas.pdf
Menikö paljonkin piristeitä viime hetken korjauksissa/testiuusinnoissa? Hymiöistä päätellen silmänaluset alkaa tummua ja uni maistuu ~17.05 tienoilla.
Virheiden takia noiden aitous hieman kyseenalainen.:think:
alkaa amd:lta valuu infoa myös
Menin nukkumaan klo 06:50 mutta nyt on testit pulkassa :hungry:
Jaahas, pari tuntia vielä ja sitten pääsee lueskelemaan täältä tuloksia!
Ihan piti tulevan testin kunniaksi ottaa tuo tukijäsenyys, että voi hyvällä omatunnolla
lueskella veren ja hien kera tehtyä loppuhuipennusta ja päättää tämä odottelu 😆
ei tuo ole AMD:n kanava
Ilmeisesti aika kriittinen päivitys oli jos kerran noin myöhään vielä lyödää porukalle jotain uutta. Olikos se joku bios päivitys niinkun jossain oli huhua?
:hungry:
:kahvi:
4
Näköjään tullut muutakin prossuja kuin 1800x
:nb:
4char
hard on :rofl:
Eilen klo 17 toi DHL paketin, menin nukkumaan tänään aamulla klo 06:50, jotta saatiin mukaan artikkeliin :kahvi:
Mites se yksi biisi meni. Kuka voisi kellot edistää. Eiku.
:swasntme::slove:
Heitän arvauksen: Puhuttu test methodology change määritti että tuo viimetinkaan toimitettu 1700x pitää ottaa mukaan testisettiin.
Hienoa Sampsa! Duunii pitää painaa sillon ku rauta on kuumaa ja kiva että vanha jarru jaksaa 😀 heheh ei vaan.. Hienoa että vedit aamuun asti ja jaksoit vääntää. Artikkelia odotellessa. 4h to go!
Pyörät pyörii paremmin kun jarrut ovat vanhat ja kuluneet 🙂
Tästä näkee kuinka hommat hoidetaan oikeaoppisesti!!:rofl::rofl:
Probsit koko Io-Techin jengille, Keep up the good work :tup::tup::tup::tup::tup:
Piti laittaa tuohon edelliseen tämä :D:D:D:D
Kiima nousee! Salaa toivon että tuo 1700x on vain marginaalisesti hitaampi kuin 1800x niin säästyy karkkirahaa kun ei tarvitse ostaa sitä kalleinta. :hungry:
Tulee varmaa aika paljon bios updateja emolevyille seuraavien parin kuukauden aikana.
Mielenkiintoinen poiminta Lisa Su:n haastattelusta:
Making AMD Tick: A Very Zen Interview with Dr. Lisa Su, CEO
Eli kehittäjät joutuvat myös optimoimaan koodiaan Zenille. The Stilt tai hkultala voivat varmaan avata että mistä on kyse. Onko kyseessä ihan normaali operaatio eri prosessorien välillä, vai onko tässä jotain uutta jota pitää optimoida?
Systemastoresta saa hyllystä. X370 lankut loppu jo mutta B350 näyttää saavan vielä.
Nykyisillä käskyjä uudelleenjärjestelevillä prossuilla käskyskedulointia ei tarvi tehdä samalla tavalla kuten peruspenan aikana, jos koodin optimoi mille tahansa samantyyliselle prossulle, eli K6lle, P6lle, K7-K10lle, bobcat-johdannaille, Core2lle tai Core i7lle, se ajautuu myös Zenillä hyvin, ja tarkasti prossumalllikohtaisilla käskyskedulerioptimoinneilla saadaan skalaarikoodille vaan luokkaa muutamien prosenttien vaikutuksia suorituskykyyn. Tyypillisesti nämä eri prosessorien liukuhihnojen rakenteet on kuitenkin kääntäjiin mallinnettu vaikka hyöty tästä jääkin tuohon pariin prosenttiin; juuri näistä kääntäjien malleistahan oleelliset tiedot Zenin laskentayksiköistä tuli julkisuuteen.
Se, missä optimoidessa yleensä nykyaikaan tulee erot prosessorien välillä on välimuistin ominaisuudet, mutta datavälimuistien osalta niissäkin Zen on hyvin lähellä Intelin nykyprossuja; Kaikissa on sama lohkokoko (64 tavua, oikeastaan vain P4ssa tämän vuosituhannen x86sta on ollut jotain muuta), kirjoituspolitiikka(WB), ja assosiatiivisuuskin on kaikissa vähintään 4 (K7-johdannaisten L1D:n vain kahden assosiatiivisuus oli joillain yleisillä koorirakenteilla ongelma) ja assosiatiivisuus on tarpeeksi suuri suhteessa L1D:n kokoon että aliasoitumisongelmia ei L1D:ssä tule.
L1I:n osalta tilanne sentään on vähän erilainen; Intelillä on 32-kibitavua 8-tie-joukkoassosiatiivista eli 4kiB/"tie", mikä tarkoittaa että alisoitumista ei voi tapahtua, kun taas bulldozerin 64-kibitavua 4-tie-joukkoassosiatiivisena eli 16kiB/"tie" tarkoittaa että aliasoitumista voi esiintyä(virtuaalimuistin sivukoko on 4 kiB, aliasoitumista voi tapahtua jos välimuistin "tie" on tätä isompi). Pahimpiin L1I-kakun aliasoitumiseen liittyviin suorituskykyongelmiin tosin tuli Linuxin ja Windowsin kerneliin korjaukset Bulldozerin kärsittyä niistä aikoinaan, mutta tämä erilainen L1I-kakku voi joka tapauksessa hiukan vaikuttaa siihen, miten koodi kannattaa sijoitella muistiin. Tosin yleensä tämän tekee kuitenkin kääntäjä/linkkeri, eikä koodaaja itse.
Eri prossuilla on kuitenkin selvästi eroja sen suhteen, mitä kannattaa rinnakkaistaa milläkin tavalla, lähinnä noiden SIMD-käskykantojen osalta; Sandy Bridgestä lähtien intelillä on ollut 8*32-bittinen SIMD-datapolku liukuluvuille, kun taas Bulldozer ja Zen sisäisesti pilkkovat AVX-käskyt kahteen 4*32-bittiseen osaan. (tosin sama koodi rinnakkaistettu 8*32-bittisiksi AVX-käskyiksi todennäköisesti Zenilläkin ajautuu nopeammin kun 4*32-bittisiksi SSE-käskyiksi rinnakkaistettuna). Toisaalta sitten Summit Ridgessä on enemmän ytimiä kuin useimmissa intelin piireissä, joten monisäikeistys nousee tärkeämpään asemaan.
Lisäksi esim. AVX2n Gather load on ominaisuus, joka teoriassa mahdollistaa monen sellaisen loopin vektoroinnin, jota muuten ei pystyisi vektoroimaan, mutta ainakin Haswellilla ja Broadwellillä sen toteutus oli niin hidas että vektoroimaton tai "softaemuloitu gather" tuotti käytännössä yleensä nopeamman koodin kuin gatherin käyttö näillä prosessoreilla. Se, kannattaako gatheria Zenillä käyttää on ainakin hyödyllinen tieto softien optimointiin.
Hienoa, että artikkeli ei tule myöhästymään viime hetken muutosten/lisäysten takia. :tup:
"Ei voi muuta sanoa, kuin hattua nostaa."
Zen:issä L1i aliasointi ei voi olla ongelma koska osoitetranslaatio virtuaalisesta fyysiseen tehdään samaan aikaan haarautumisenennustuksen kanssa, ja haku välimuistista tehdään suoraan fyysisellä osoitteella. Tähän on monta syytä, tärkeimpänä se että se L0 välimuisti on myös fyysisesti mapattu, ja että prosessorilla olisi lyhyempi liukuhihna sieltä ajettaessa niin TLB-haut pitää tehdä aikaisemmin.
Tuon mahdollistamisen lisäksi tämän valinnan suurin etu on juuri että L1i-kakun kokoa ja assosiatiivisuutta ei rajoita muu kuin latenssi. Uskon että jos se L0 toimii hyvin niin Zen+:n ja sen seuraajien L1i:n koko saattaa kasvaa.
Haittana on se että TLB-hakuja tehdään kai jonkin verran enemmän kuin oikesti on tarve, mikä maksaa tehoa. Tämän vuoksi AMD:lla on myös se L0/L1 TLB jako jossa molemmat ovat tarpeeksi nopeita vastaamaan ajoissa ilman kuplia, mutta jos osoite löytyy siitä (hyvin pienestä) L0 TLB:stä, ei tarvi polttaa virtaa L1:sen avaamiseen. Jos L1 TLB:stä tulee huti, niin sitten pitää odottaa hetki lisää kun paljon hitaammasta L2 TLB:stä haetaan.
Missäs artikkeli? Tubessa jo pari videota.
Jännä että osalla sivustoilta on jo artikkelit, pcper ja anandtech esim. Varastivat tunnilla?
tuolta löytyy linkit moneen arvosteluun.
AMD Ryzen 7 Review Roundup | VideoCardz.com
Harvassa paikassa on kahta eri prossua… Sampsahan taisi saada sekä 1800X että viime tingassa 1700X. Katsotaan ehtiikö se ekaan versioon.