
AMD kertoi viime viikolla medialle lisää yksityiskohtia uudesta Zen-koodinimellisestä x86-arkkitehtuuristaan ja ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli tammi-maaliskuussa virallisesti julkaistavasta Summit Ridge -koodinimellisestä työpöytäprosessorista. io-tech.fi vieraili San Franciscon kupeessa järjestetyssä AMD Tech Summit -tapahtumassa ottamassa omin käsin ensituntumat uutuusprosessorista.
Uusi kilpailukykyinen x86-arkkitehtuuri on ollut valtava neljän vuoden projekti AMD:lta ja projektin parissa on työskennellyt samanaikaisesti parhaimmillaan 300 insinööriä. Toimitusjohtaja Lisa Sun mukaan yrityksen oli pakko kehittää suorituskykyinen arkkitehtuuri, jotta sen heterogeeniseen laskentaan eli prosessori- ja grafiikkaytimien yhdistämiseen nojautuva strategia onnistuu kääntämään yrityksen kurssin voitolliseksi seuraavan viiden vuoden aikana.
Suurin uutinen on, että AMD:n Summit Ridge -koodinimellisen työpöytäprosessorin virallinen nimi tulee olemaan Ryzen. Huhut nimen ympärillä alkoivat liikkua hiljattain, kun netissä paljastui yrityksen hakeneen 28. heinäkuuta Ryzen-tavaramerkkiä. Vaihtoehtoiseksi kirjoitusasuksi hakemukseen on merkitty ”Risen”. Ryzen on uutuusprosessoreiden brändinimi ja lopullisessa tuotenimessä on todennäköisesti lisäksi mukana tunniste ja mallinumero. AMD tulee käyttämään Ryzen-nimeä työpöytäprosessoreissaan ainakin seuraavan viiden vuoden ajan.
AMD on toistaiseksi kertonut yksityiskohtia vain 8-ytimisestä ja 16 säiettä tukevasta prosessorista, mutta kun aika koittaa, markkinoille julkaistaan todennäköisesti myös 4- ja 6-ytimisiä Ryzen-prosessoreita. Suorituskykyisin 8-ytiminen malli toimii 3,4 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa Boost-ominaisuus tulee nostamaan ytimien kellotaajuuden korkeammalle. AMD ei ole toistaiseksi paljastanut, kuinka korkealle se aikoo Boost-kellotaajuuden virittää.
Välimuistihierarkia on uudistettu Zenissä täysin ja 8-ytimisessä Ryzenissä sitä on yhteensä 20 megatavua, josta L3-välimuistia on 16 megatavua ja L2-välimuistia neljä megatavua. L3-välimuisti on jaettu kahdeksi kahdeksan megatavun lohkoksi, joihin kumpaankin on yhteydessä neljä ydintä. Jokaisella ytimellä on oma 512 kilotavun L2-välimuisti.
Päivitys: Lisa Su kertoi tiistaina järjestetyssä New Horizon -livestreamissa, että Globalfoundersin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistettavan 8-ytimisen Ryzen-prosessorin TDP-arvo on 95 wattia.
AMD SenseMI -tekniikka
”SenseMI, a set of sensing and adapting technologies, including an artificial network inside every “Zen” processor to anticipate future decision, preload instructions, and choose the best path through the CPU”
Uusien teknisten yksityiskohtien lisäksi AMD esitteli SenseMI-tekniikan, joka käsittää joukon prosessorin suorituskykyyn ja toimintaan liittyviä ominaisuuksia. Vähemmän yllättäen jokaisella SenseMI-tekniikan ominaisuudella on oma markkinointinimensä, joten uusista termeistä ei tule olemaan pulaa.
Virransäästöstä on vastuussa Pure Power -ominaisuus, joka tarkkailee prosessorin lämpötilaa, kellotaajuutta ja käyttöjännitettä. Jos mahdollista, Pure Power optimoi reaaliajassa prosessorin parametrejä alhaisemman virrankulutuksen saavuttamiseksi ylläpitäen tarvittavan suorituskyvyn.
Precision Boost on AMD:n uusi markkinointinimi perinteiselle Turbo-ominaisuudelle ja kellotaajuutta pystytään säätämään rasituksessa huomattavasti aiempaa tarkemmin. Precision Boost toimii rinnakkain Pure Power -ominaisuuden kanssa eli lämpötila, kellotaajuus ja käyttöjännite ovat jatkuvasti tarkkailtavana. Tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan prosessorin kellotaajuutta voidaan säätää 25 MHz:n askelin tuhat kertaa sekunnissa, kun perinteisesti prosessoreissa Turbo-tasot ovat olleet minimissään 100 MHz:n välein.
Extended Frequency Range eli XFR mahdollistaa prosessorin kellotaajuuden nostamisen automaattisesti yli maksimiksi määritellyn Precision Boost -taajuuden, jos prosessorin jäähdytys on kunnossa ja lämpötila riittävän alhainen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kellotaajuus skaalautuu korkeammalle, mitä parempaa jäähdytystä prosessorilla käytetään. Esimerkkigraafissa punainen viiva eli Precision Boost -maksimitaajuus on asetettu neljännelle tasolle, joka voidaan tulkita 4 GHz:ksi. XFR:n avulla ja hyvällä jäähdytyksellä kellotaajuus nousee graafissa hetkellisesti 4,5 GHz:iin.
AMD Ryzen vs Intel Core i7-6900K
AMD tarjoili median edustajille tuoreen katsauksen Zenin suorituskykyyn ja demossa vastakkain olivat 3,4 GHz:n kellotaajuudella toiminut Ryzen-prosessori ja Intelin vakiona toiminut Broadwell-E-koodinimellinen Core i7-6900K -prosessori. AMD:n Ryzen-prosessorissa ei ollut vielä Precision Boost -ominaisuus käytössä, vaan se toimi 3,4 GHz:n perustaajuudella. Intelin 6900K toimii vakiona 3,2 GHz:n perustaajuudella, mutta rasituksessa 3,7 GHz:n Turbo-taajuudella.
Molemmat prosessorit ovat 8-ytimisiä ja kykenevät käsittelemään samanaikaisesti 16 säiettä. AMD ei ole paljastanut 8-ytimisen Ryzenin TDP-arvoa, mutta Core i7-6900K:lla se on 140 wattia. Intelin Core i7-6900K julkaistiin toukokuun lopulla ja sen hintataso Suomessa on tällä hetkellä alkaen 1150 euroa.
Ensimmäisenä ajettiin Handbrake-testi ja videon enkoodaus, jossa kokonaislukuyksiköt pääsevät tositoimiin. Ryzen-kokoonpano oli Handbrake-testissä noin 3-4 sekuntia suorituskykyisempi kuin Core i7-6900K-kokoonpano. Tehonkulutusmittauksissa Blender-renderöintiohjelmistolla mallinnettiin 3D-grafiikkaa ja Ryzen -kokoonpanolla tehonkulutus oli rasituksessa noin 5 wattia alhaisempi kuin 6900K-kokoonpanolla.
Lisa Su kertoi testien lopuksi, että Ryzeniä viilataan vielä kohti julkaisua ja suorituskyky paranee ainakin vielä, kun Precision Boost -ominaisuus kytketään käyttöön. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lopullisia johtopäätöksiä AMD:n omista testeistä ei kannata vetää, vaan odottaa puoleettomia testejä. io-tech.fi tulee testaamaan ja ylikellottamaan Ryzen-prosessorin heti julkaisun yhteydessä, joten pysykää kanavalla.
AM4-emolevyt
Ryzen-prosessoreissa on 1331 liitäntäpinniä ja ne sopivat uuteen AM4-prosessorikantaan, joka on käytössä myös Bristol Ridge -koodinimellisissä 7. sukupolven APU-piireissä. Muistiohjain tukee DDR4-muisteja ja PCI Express -ohjain 3.0 -standardia.
Emolevyvalmistajilta on ensi vuonna luvassa runsaasti AM4-kantaisia emolevyjä, jotka pohjautuvat uuteen X370-piirisarjaan. Tuettuna ovat kaikki nykypäivän ominaisuudet, kuten USB 3.1 (Gen 2), M.2-formaatin SSD-asemat, NVMe-protokolla ja SATA Express -liitäntä.
Edit* eipä mitän*
Eli mikä nyt on totuus kun samassa edit jossa väite kumottu.
Toivottavasti Ryzen tulee olemaan hypen veroinen ja hyvä, koska alkaisi olla aika päivittää konetta.
Oliko io-techin Ryzenin BF1 testeihin tulossa testi, jossa pyritään saamaan/ pitämään korkeat framit (1080p @144Hz)? Se new horizonissa näytetty singlen pätkä n.60 fps:llä ei kertonut oikein mitään prossun tehosta, ainoastaan sen, että Titan X Pascal pyörittää 4k:lla bf:ää.
[QUOTE="SatanTwister, post: 264648, member: 1459"]Eli mikä nyt on totuus kun samassa edit jossa väite kumottu.[/QUOTE]
Just rupesin itsekkin kattelee. Otin siis linkin pois kun huomasin että siinä oli päivitettyä tietoa. Kyse oli AM3 coolereiden yhteensopivuudesta AM4 kantaan.
Aiemmin oli tieto, thermalright germanyltä, että ne käy yks yhteen. Olin viestin lähettäessä vielä itsekin siinä uskossa, ja kun toi redditin preview latautu niin rupesin kattoo että "heeetkinen, pikku päivitys tullu". Viestiketjua oli siis päivitetty tuoreemmalla virallisella tiedolla joka oli: vitut käy, hankkikaa uudet kiinnikkeet kuulereihinne.
Eli am3 kyylerit ei käykkään am4 kantaan. Tai se on siis varmaa. Mutta spekulointi jatkuu tuolla redditin puolella sen suhteen että ovatko esim. kiinnitysreikien suhteen yhteensopivia vai eivät jne, ja jos reiät natsais niin sittenhän sen kyylerin sais yksinkertasesti prikoilla tuunattua sopivaksi tms.
Eli näistäpä syistä editoin viestin pois. Turha levittää mitään epätietoa yhtään enempää.
[USER=96]@Kapteeni_kuolio[/USER] Oliko Noctua luvannut toimittaa prikat myös AM3 –> AM4 konversiolle omiin coolereihinsa, vielä ilmaiseksi?
Ai hitto.. missäs ne popparit olikaan. 😀
Ei vaan… :facepalm: en oo ottanu kantaa aiemmin koko threadiin mut en kyl ymmärrä pointtia et miks väitellä aiheesta mistä ei kenelläkään oo faktatietoa o_O
On vain AMD:n julkisuuteen jakamat viitteelliset speksit ja that's it :rolleyes:
Odotellaan virallisia testituloksia :rofl:
[QUOTE="AakeKaake, post: 264701, member: 1529"][USER=96]@Kapteeni_kuolio[/USER] Oliko Noctua luvannut toimittaa prikat myös AM3 –> AM4 konversiolle omiin coolereihinsa, vielä ilmaiseksi?[/QUOTE]
En tiiä. Yleensä vähänkin laadukkaammat valmistajat niinkö justiinsa noktua, thermali, corsair, arcticci jne. toimittaa kuittia vastaan uudet kiinnikkeet. Tai sitten ne maksaa jotain euroja niiden verkkokaupoissa.
Mutta tosiaan, ihme juttu toi yhteensopivuustieto. Luulin että kyylerivalmistaja ois ollu luotettava lähde, mutta näin sitä oppii.
Eikös se ero ollut että ne reiät on vain vähän eri paikassa?.Luulisi että amd:n olisi helpompi vaihtaa omat speksinsä kuin kaikkien coolerien valmistajien tehdä omat muutoksensa?.
Ainakin Cryorigilta ja Noctualta on tulossa AM4 yhteensopiva kitti julkaisuun, varmasti myös muilta valmistajilta. Noilla valmistajilla kitti on ilmainen, mutta muista valmistajista ei ole tietoa.
Phanteksin ei varmaan tarvitse tehdä omaa kittiä jos noctuan kinnitys on yhteensopiva niitten jäähyjen kanssa. (Näin muistan lukeneeni jostain)
Offtopikkina kun emoista puhutaan: Onko odotettavissa, että tuolta samalla julkaistaisiin lopulta nuo Bristol Ridge prosessorien kuluttajaversiot Zenin ja AM4:n myötä? HTPC janoaa uutta prosessoria vielä kuumeisemmin kuin työpöytäni. Näistä ollaan oltu aivan hipihiljaa syksystä asti vaikka kovin piti tulla.
[QUOTE="AakeKaake, post: 264611, member: 1529"]Intelin päätös vaihtaa prossukantaa tiuhempaan taitaa juontaa juurensa LGA1156:n muutokseen, jossa monet piirisarjan toiminnallisuudet siirrettiin itse prossulle. Eli jos Intel haluaa tehdä merkittäviä muutoksia alustaansa, heidän täytyy vaihtaa prossukantaa, jotta prosessorilta tuleva tarvittava I/O voidaan sisällyttää mukaan.[/QUOTE]
Asia selvä, lähinnä aina tullut vaan ihmeteltyä kun pukkaavat uutta kantaa. AMD:n uudesta kannasta yritin sanoa sen olevan mielestäni pitkäikäinen. Käsittääkseni se mahdollistaa APU ja ns. peliprossujen käytön samalla kannalla mitä pidän tärkeänä. Toivoisin itse 200-250€ hintaluokkaan i5-2500k tason prosessoria, mutta en ole tarkemmin perillä onko AMD ilmoittanut sellaisista prosessoreista lukuun ottamatta tätä Ryzenia.
Onko tässä jotain mitä ei ole keskusteltu jo? http://hexus.net/tech/news/cpu/100609-amd-publishes-nine-ryzen-cpu-feature-demo-videos/
[QUOTE="AakeKaake, post: 264611, member: 1529"]
…
Siksi AM2/AM2+ kannat pysyivät mukana koko DDR2 sukupolven ajan ja AM3/AM3+ kannat pysyi mukana koko DDR3 sukupolven ajan.
…[/QUOTE]
Tästähän äkkiä voisi päätellä…
AM2=DDR2
AM3=DDR3
AM4=DDR4 ? :think:
[QUOTE="TheMeII, post: 265311, member: 6781"]Onko tässä jotain mitä ei ole keskusteltu jo? http://hexus.net/tech/news/cpu/100609-amd-publishes-nine-ryzen-cpu-feature-demo-videos/[/QUOTE]
Ei, tuo on se livestreaminakin tullut New Horizon eventti pätkittynä oleellisiin osiin
.
[QUOTE="NATi, post: 266082, member: 8377"]Tästähän äkkiä voisi päätellä…
AM2=DDR2
AM3=DDR3
AM4=DDR4 ? :think:[/QUOTE]
Juu, mutta myös:
AM4 on SoC-piireille tehty soketti, eli se sisältää myös pinnit sekä näyttöliitännälle että muutamalle USB- ja SATA-portille siten että erillistä näytönohjainta eikä eteläsiltapiiriä ei välttämättä tarvitse ollenkaan.
Summit Ridgessä integroitua näyttistä ei ole joten näyttöliitännän pinnit jää käyttämättä.
Raven Ridgessä ja Bristol ridgessä on näyttis jolloin nämä pinnit on käytössä.
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 263995, member: 2247"]Mitä tarkoitat amd:n markkinoinnilla ja toisten myyjien paketeilla, jutturyöpyillä ja hyvällä mainoksella?
Amd esitteli toissa kesänä fiji lelujen julkaisun yhteydessä Project Quantum ihmekonetta mutta siitä ei ole sen koomin kuultu, ehkä laite nähdään toimintakunnossa ensi kesänä ryzen ja vega + muilla amd:n brändäämillä osilla.
En puhunut mitään valmiista koneesta vaan komponentipaketista jossa on laitettu samaan paketiin kaiki mitä markkinoidaan AMD:n nimen alla se katta sen mitä tuossa postauksessani luettelin.
[QUOTE="Sampza84, post: 264707, member: 7446"]Ai hitto.. missäs ne popparit olikaan. 😀
Ei vaan… :facepalm: en oo ottanu kantaa aiemmin koko threadiin mut en kyl ymmärrä pointtia et miks väitellä aiheesta mistä ei kenelläkään oo faktatietoa o_O
On vain AMD:n julkisuuteen jakamat viitteelliset speksit ja that's it :rolleyes:
Odotellaan virallisia testituloksia :rofl:[/QUOTE]
Pointti on nimenomaan se että kenelläkään ei ole faktatietoa niin väittely on vapaampaa kun jokainen voi keksiä oman villinteorianssa ja yrittää todistaa sen mahdolliseksi :p
Katso vaikka RX480 ytai GTX 1060 ketjuja (missä foorumissa tahnsa) nyt kun ne on olleet pisempään ulkona ei siellä enää näy villiäteorisointia kun fakta jyrää yli (jäljellä on vain tivaaminen siitä miten se fakta tulkitaan).
[QUOTE="hkultala, post: 266466, member: 4329"].
Juu, mutta myös:
AM4 on SoC-piireille tehty soketti, eli se sisältää myös pinnit sekä näyttöliitännälle että muutamalle USB- ja SATA-portille siten että erillistä näytönohjainta eikä eteläsiltapiiriä ei välttämättä tarvitse ollenkaan.
Summit Ridgessä integroitua näyttistä ei ole joten näyttöliitännän pinnit jää käyttämättä.
Raven Ridgessä ja Bristol ridgessä on näyttis jolloin nämä pinnit on käytössä.[/QUOTE]
Hei mutta siis, yllä mainittu mahdollistaa toteuttamaan mukavan pienen emolevyn, eli tässä tietysti kaipailen AM4 ja ITX yhdistelmää.. Joka pitäisi siis suht. helposti (lue nopeasti) olla saatavissa markkinoille..
Faktat joita täytyy jotenkin tulkita ovat enemmänkin jotain huhupuheita. Tai jos jotain faktaa on ja sitä joudutaan jotenkin tulkitsemaan niin yleensä silloin sitä faktaa on aivan liian vähän.
Sitten ne faktan tulkitsijat ovat vielä erikseen. Koittavat joko vahvistaa omia epäilyksiään ja toiveitaan tai sitten hyvin usein eivät tiedä yhtään mitään asiasta.
[QUOTE="IcePen, post: 266610, member: 1600"]Pointti on nimenomaan se että kenelläkään ei ole faktatietoa niin väittely on vapaampaa kun jokainen voi keksiä oman villinteorianssa ja yrittää todistaa sen mahdolliseksi :p
Katso vaikka RX480 ytai GTX 1060 ketjuja (missä foorumissa tahnsa) nyt kun ne on olleet pisempään ulkona ei siellä enää näy villiäteorisointia kun fakta jyrää yli (jäljellä on vain tivaaminen siitä miten se fakta tulkitaan).[/QUOTE]
[QUOTE="SatanTwister, post: 267820, member: 1459"]Faktat joita täytyy jotenkin tulkita ovat enemmänkin jotain huhupuheita. Tai jos jotain faktaa on ja sitä joudutaan jotenkin tulkitsemaan niin yleensä silloin sitä faktaa on aivan liian vähän.
Sitten ne faktan tulkitsijat ovat vielä erikseen. Koittavat joko vahvistaa omia epäilyksiään ja toiveitaan tai sitten hyvin usein eivät tiedä yhtään mitään asiasta.[/QUOTE]
Asiat joista voidaan väitellä eivät ole faktoja. Faktatieto on tieteeliisesti todistettu kiistaton asia, joka on osoitettu olevan täysin tosi ja nykytiedon valossa kumoamattomissa oleva asia. Esimerkki faktasta: Maapallo pyörii akselinsa ympäri ja kiertää aurinkoa. Jos et pysty tieteellisin menetelmin kumoamaan edelleämainittua teoriaa se on fakta. Faktoista ei voi kiistellä, mielipiteistä voi.
T: Uliopistosta kajahtaa
[QUOTE="Uke, post: 267892, member: 385"]Asiat joista voidaan väitellä eivät ole faktoja. Faktatieto on tieteeliisesti todistettu kiistaton asia, joka on osoitettu olevan täysin tosi ja nykytiedon valossa kumoamattomissa oleva asia. Esimerkki faktasta: Maapallo pyörii akselinsa ympäri ja kiertää aurinkoa. Jos et pysty tieteellisin menetelmin kumoamaan edelleämainittua teoriaa se on fakta. Faktoista ei voi kiistellä, mielipiteistä voi.
T: Uliopistosta kajahtaa[/QUOTE]
Offtopik:
Mitä tässä nyt ilmeisesti haetaan on se, että faktojen pohjalta voi tehdä monenlaisia päätelmiä. Mutta, jos ei ymmärrä faktoja (esim. mitä TDP tarkoittaa) päätelmätkin on yleensä lähtökohtaisesti päin persettä.
[SPOILER]
[/SPOILER]
Joku patonkilehti vuotanut benchmarkkeja. :think:
[QUOTE="spede, post: 270395, member: 199"][SPOILER]
[/SPOILER]
Joku patonkilehti vuotanut benchmarkkeja. :think:[/QUOTE]
Pelitesteissä tulee inteliltä kuokkaan niin että kolisee, ja noissa hyvin säikeistyvissä videopakkauksissa ainoa missä pärjää. Joskin niissäkin 6700k pärjää yllättävän hyvin. Eli hyvältä näyttää… Kaby-serrille.
[QUOTE="Kapteeni_kuolio, post: 270449, member: 96"]Pelitesteissä tulee inteliltä kuokkaan niin että kolisee, ja noissa hyvin säikeistyvissä videopakkauksissa ainoa missä pärjää joskin niissäkin 6700k pärjää yllättävän hyvin. Eli hyvältä näyttää… Kaby-serrille.[/QUOTE]
Jos ollu 3.4GHz kellot niin ei ihme että käkättimeen tulee peleissä missä usein singlethread nopeus on valttia. Oletin jo aikaa sitten että jäisivät 3.5GHz paikkeille kelloiltaan, saa nyt nähdä…
[QUOTE="spede, post: 270395, member: 199"][SPOILER]
[/SPOILER]
Joku patonkilehti vuotanut benchmarkkeja. :think:[/QUOTE]
Tässä pureudutaan hieman tuohon vuotoon ja analysoidaan sitä tarkemmin.. ..ei vielä vakuuta.
[MEDIA=youtube]LM71zYEtjOc[/MEDIA]
Edit: lyhyesti siis pelit mitä testattu tukevat 2-4 ydintä max ja (kommentoijan mukaan) se on ollut AMD:n tarkoituskin tässä vuodossa. Että saadaan testattua juurikin miten pärjätään Skylakea vastaan.
Minusta testissä pitäisi olla pelejä laidasta laitaan jne.. ..mutta niitä oikeita testejä odotellessa eikä random vuotoja jotka eivät ehkä pidä edes paikkaansa.
[QUOTE="Uke, post: 267892, member: 385"]Asiat joista voidaan väitellä eivät ole faktoja. Faktatieto on tieteeliisesti todistettu kiistaton asia, joka on osoitettu olevan täysin tosi ja nykytiedon valossa kumoamattomissa oleva asia. Esimerkki faktasta: Maapallo pyörii akselinsa ympäri ja kiertää aurinkoa. Jos et pysty tieteellisin menetelmin kumoamaan edelleämainittua teoriaa se on fakta. Faktoista ei voi kiistellä, mielipiteistä voi.
T: Uliopistosta kajahtaa[/QUOTE]
Esimerki siitä miten faktatiedoista voi keskustella/väitellä vaikkka ne on todistettavasti tosi.
GXT 1060 ja RX480, toinen on todistettavasti vahvempi DX11 puolella ja toisen vahvuus on DX12 tuosta kuinka merkittävä tuo ero käytännössä on voi väitellä mailmantappiin kun sen merkittävyys muuttuu puoleen tai toiseen jatkuvasti kun tulee uusia ajureita ja pelejä.
Eli vaikka fakta on yksitselitteisesti tosi sen faktan merkitsevyydestä tietyssä viitekehyksessä voi väitellä puoleen tai toiseen vaikka kuinkapaljon (olennainen sana on se "viitekehys").
Faktat on harvoin irrtallaan viitekehyksesä (ainut poikkeus on sellaiset perus juttut kuin E=mc² tai no siis kun mennään kvantti puolelle näyttää siltä että asiantuntijoila on jonkinasteisa ongelmia Suuren yhtenäisteorian paikansapitävyyden kanssa joten tuo E=mc² juttukin voi muutua jossainvaiheessa monimutkaisemmaksi jahka ne saa kvanttipuolen sovitettua siihen soppaan).
Muuten väiteesi "Faktoista ei voi kiistellä" ja samassa yhteydessä tieteellisiin menetelmiin vetoaminen eivät sovi yhteen kun tieteen tekemisen kulmakivi on se että teoria on todistettu paikansapitäväksi vain niin kaun kun joku ei onnistu kumoamaan sitä, eli faktoista kiistely on tieteen tekemisen perusta josta ei voi kiistellä 😉
[QUOTE="spede, post: 270395, member: 199"][SPOILER]
[/SPOILER]
Joku patonkilehti vuotanut benchmarkkeja. :think:[/QUOTE]
Tehty monta eri testiä tuntemattomilla asetuksilla ja sitten jotenkin ynnätty ne yhteen ja sen seurauksena saatu jotenki prosentiluku ja sitten tuolla prosenttiluvulla laitetaa prossuja järjestykseen.
Eli paha tulkita onko noilla prosenteilla mitää merkitystä suhteessa johonkin käyttötilanteeseen vai ei.
Ainut mikä tuossa minusta näyttää jotenkin järjestykseltä tuossa peliprosentissa niin prosessorit näyttäis noudattavan enempi tai vähempi niiden maksimikellojen mukaista järjestystä.
Nyt jos noita testejä alkaa "vuotamaan", niin laittakaapa joku ylös noita niin saa sit vertailla miten kävi oikeasti. Aika monesti vaan aina ennen noi vuodot on yllättäen pitänykki paikkansa, mitä nyt olen itse seuraillut sivusta..
[QUOTE="NATi, post: 267518, member: 8377"]Hei mutta siis, yllä mainittu mahdollistaa toteuttamaan mukavan pienen emolevyn, eli tässä tietysti kaipailen AM4 ja ITX yhdistelmää.. Joka pitäisi siis suht. helposti (lue nopeasti) olla saatavissa markkinoille..[/QUOTE]
Sinä et ole tarpeeksi optimistinen.
Tuolla prosessorilla voi toteutta Intel NUC mittoihin mahtuvan kokoonpanon (sitten kun nsiitä on ulkone GPU:n sisältävä verio).
Turbolla tuolla ES:llä ollut kemot samat mitkä AMD lupasi minimi taajuudeksi. Ei kannata todellakaan olla huolissaan noista luvuista.
Ihan hyvältä vaikuttaa. Ilmeisesti 3.15 Ghz 3.30 Ghz all core turbolla.
Nyt kun saatas vielä kellotettua 4 Ghz tuntumaan niin meillähän ois jytky.
Redditin puolella on aika kattavasti avattu tuota vuotoa. Ainakin tuolla väitetään että olisi engineering sample kyseessä koska kellot 3,15GHz / 3,3GHz.
Tämähän alkaa mennä mielenkiintoiseksi, yhtä kovasti odotellaan "laillisia" testejä kuin muksut joulupukkia.
Lisa Su taisi sanoa että kellotaajuus olisi minimissään 3,4 GHz julkaisussa ja siihen Boost päälle.
[QUOTE="Sampsa, post: 271466, member: 2"]Lisa Su taisi sanoa että kellotaajuus olisi minimissään 3,4 GHz julkaisussa ja siihen Boost päälle.[/QUOTE]Vihjeestä voi päätellä koeponnistettavana olevan, ehkä nopeimman, sr7:n base kellotaajuus on jotain, turbotaajuus muutamalle tai jopa kaikille ytimille n. 3.4GHz ja/tai yhden coren boost +parisataa Mhz.
Jos Lisa Sun kertoma 95w tdp pitää paikkansa niin minimissään 3.4GHz kuulostaa rohkealta lupaukselta, kyseessä voi toki olla myös amd:n näytönohjaimista tutuksi tulleet max boost hömppähertsit kevyessä käytössä. Viittaan esittelytilaisuuteen jossa 3.4GHz ryzen paketin tehontarve kasvoi n. 95w blender testissä, osa wateista menee muistien, virtalähteen jne. piikkiin. Verrokkialustan (6900k) kulutus kasvoi blender testissä n. 12wattia vähemmän. Cpu kuluttaa jonkin verran myös joutokäynnillä, Tompan mittauksissa 6900k idle kulutus oli 30w, ryzen voi polttaa aavistuksen verran vähemmän kuormittamattomana. Pitääpä testailla paljonko x99, 12/24t e5, 4x8GB ja z170, 6700k, 4x4GB setit repii seinästä em. testissä, kevyemmän lga1151 paketin kulutus on idlessä tasan 37w.
[QUOTE="Kapteeni_kuolio, post: 270449, member: 96"]Pelitesteissä tulee inteliltä kuokkaan niin että kolisee, ja noissa hyvin säikeistyvissä videopakkauksissa ainoa missä pärjää. Joskin niissäkin 6700k pärjää yllättävän hyvin. Eli hyvältä näyttää… Kaby-serrille.[/QUOTE]
Ei vakuuta tuo vuoto. Teen omat johtopäätökseni kun näen testit, jotka on todistetusti ajettu prosessoriversiolla, emolla ja biosilla jonka voin ostaa kaupasta. Siihen asti nuo ovat pelkkää spekulaatiota.
[QUOTE="Nerkoon, post: 271949, member: 2866"]Ei vakuuta tuo vuoto. Teen omat johtopäätökseni kun näen testit, jotka on todistetusti ajettu prosessoriversiolla, emolla ja biosilla jonka voin ostaa kaupasta. Siihen asti nuo ovat pelkkää spekulaatiota.[/QUOTE]
Eipä tuo ole minullakaan vielä mitään varmaa kantaa, kommentoin vain noita kuvaajia. Todella haluaisin että ryzen ois tasoissa peleissä Intelin 6600K/6700K/7600K/7700K prossujen kanssa ja keulisi edelle noissa hyvin säikeistyvissä työkuormissa, esim. videopakkaus&purku. Haluaisin kovasti että tämä ois hyvä prossu sossumediapelaajalle, joka tallentaa/lähettää pelatessaan videota. Ytimistä kun on siinä hommassa ihan hyötyäkin, vaikka peli ei varsinaisesti tehokkaasti käyttäisi kuin vaikka esimerkiksi neljää ydintä.
Mutta jos suorituskyky olisi fransmannien kuvien mukainen, niin pelikäytössä ois reilusti intelin takana ja monen ytimen suorituskykykin vähän niin ja näin. Mikä ei ole se mitä oon toivonu.
Eipä tuo auta kun odotella että NDA nousee ja Sampsa saa laittaa artikkelit julki 🙂
[QUOTE="IcePen, post: 270990, member: 1600"]Sinä et ole tarpeeksi optimistinen.
Tuolla SOC prosessorilla voi toteutta Intel NUC mittoihin mahtuvan kokoonpanon (sitten kun siitä on ulkona GPU:n sisältävä verio).
Hox. Sanoin vain mahtuvan en sanonut mitään siitä milaisen jäähdytyksen se tarvii ja mitkä kellot sillä on (kun niiden pohjaksi ei ole riittävästi tietoa).[/QUOTE]
Kappas vain, eli siitä sais tehtyä teoriassa käteensopivan laatikon ja siihen vaikka HDMI liitin ja kivasti saisi pikkuisen HTPC paketin..
Omaan käyttöön tosin vaatii sen PCI-E paikan ja ajoinkin lähinnä takaa sitä että julkaisun yhteydessä saataisiin ns. parempia ITX emolevyjä myyntiin, eikä niitä tarvitse puolta vuotta odotella..
Odotukset on kyllä oudon kovia suurimmalla osalla. Katsoinko oikein että peleissä ryzen oli vajaa 3% 6600k takana mikä ei mielestäni ilmeisesti vielä ilman kunnon boost kelloja ole paljon. Enemmän itseäni kiinnostaa tuon 8c hinta joka ei yli 600e saisi olla.
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 271921, member: 2247"]Vihjeestä voi päätellä koeponnistettavana olevan, ehkä nopeimman, sr7:n base kellotaajuus on jotain, turbotaajuus muutamalle tai jopa kaikille ytimille n. 3.4GHz ja/tai yhden coren boost +parisataa Mhz.
Jos Lisa Sun kertoma 95w tdp pitää paikkansa niin minimissään 3.4GHz kuulostaa rohkealta lupaukselta, kyseessä voi toki olla myös amd:n näytönohjaimista tutuksi tulleet max boost hömppähertsit kevyessä käytössä. Viittaan esittelytilaisuuteen jossa 3.4GHz ryzen paketin tehontarve kasvoi n. 95w blender testissä, osa wateista menee muistien, virtalähteen jne. piikkiin. Verrokkialustan (6900k) kulutus kasvoi blender testissä n. 12wattia vähemmän. Cpu kuluttaa jonkin verran myös joutokäynnillä, Tompan mittauksissa 6900k idle kulutus oli 30w, ryzen voi polttaa aavistuksen verran vähemmän kuormittamattomana. Pitääpä testailla paljonko x99, 12/24t e5, 4x8GB ja z170, 6700k, 4x4GB setit repii seinästä em. testissä, kevyemmän lga1151 paketin kulutus on idlessä tasan 37w.[/QUOTE]
3,4 GHz mainittiin nimenomaan peruskellotaajuudeksi ilman mitään boosteja, ja testit tehtiin niin ikään ilman mitään boosteja käytössä AMD:lla, Intelillä oli käytössä.
Kannattaa muistaa, että AMD:llä ei ole ollut x86 puolellakaan oikeaa peruskelloa käytössä enää Piledriverin jälkeen muuten kuin nimellisesti. Näytönohjaimissa peruskello lakkasi samoin olemasta Tahitin jälkeen. Kellotaajuudet säätyvät näiden jälkeen julkaistuissa tuotteissa tehonkulutuksen mukaan, joka tarkoittaa että peruskello voi olla alhaisempi tai korkeampi kuin ilmoitettu.
Esim. FX-8800P Carrizolla peruskello on korkeampi, kuin ilmoitettu 2.1GHz (~2.5GHz) ja vastaavasti yli 2.5GHz perustaajuuden omaavilla malleilla se on alhaisempi kuin ilmoitettu. Sama pätee Kaveriin pohjautuviin APU:in joissa peruskello alitetaan 700-900MHz lukemalla heti kun integroitu GPU aktivoituu (huolimatta siitä ettei TDP:tä ole vielä edes käytetty kokonaan).
Piledriveriin pohjautuvat Vishera sekä Trinity / Richland APU:t sekä GPU puolella Tahiti ovat viimeiset tuotteet jotka ovat omanneet peruskellon, jota ei aliteta missään muussa tapauksessa kuin throttlatessa ylikuumenemisen vuoksi.
[QUOTE="Kaotik, post: 272361, member: 5"]3,4 GHz mainittiin nimenomaan peruskellotaajuudeksi ilman mitään boosteja, ja testit tehtiin niin ikään ilman mitään boosteja käytössä AMD:lla, Intelillä oli käytössä.[/QUOTE]Niinpä tietenkin, ryzeniä esiteltiin alikellotettuna 3.4GHz taajuudella.:geek:
[QUOTE="sChoOlmAStEr, post: 273337, member: 2247"]Niinpä tietenkin, ryzeniä esiteltiin alikellotettuna 3.4GHz taajuudella.:geek:[/QUOTE]
Ei, vaan 3,4 GHz:n peruskellotaajuudella ilman boosteja, katso se eventti :facepalm:
Onko tuosta boostista tullut minkäänlaista tietoa ilmi? Muistan vain sen AMD:n oman mainospuheen kuinka älykäs turbo nostaa 25MHz välein pitäen aina maksimaalisen kellotaajuuden jne.
[QUOTE="Spartacus, post: 273405, member: 1888"]Onko tuosta boostista tullut minkäänlaista tietoa ilmi? Muistan vain sen AMD:n oman mainospuheen kuinka älykäs turbo nostaa 25MHz välein pitäen aina maksimaalisen kellotaajuuden jne.[/QUOTE]
Taisi stilt jo vastata tuohon hetki sitten.
Eli aika paljon vaihtelee nuo kellotaajuudet, koska taajuus taitaa säätyä pitkälti tuon 95w rajan mukana, riippuen kuormasta.
Kuitenkin lisa väittää, että alimmillaan kellot on tuon 3,4+
Tiä sitte kuinka osuu tämä arvio.
Tuossa tapauksessa ei taida kyllä tuon yli 3.4GHz nousta ainakaan täysillä ytimillä. No nähtäväksi sitten jää näiden kellotusominaisuudet. Saakohan näissäkin sitten nostettua power limittiä näytönohjainten tapaan.
Ja joo, tosiaan muutama viesti ylöspäin stilt asiasta höpisi :facepalm:
EDITTIÄ vielä: Kun puhutaan tuosta sampsan NDA:sta niin mitä se koskee? Näkikö/kuuliko sampsa siellä tilaisuudessa jotain salaista vai onko ryzenejä jo jaeltu joillekkin? Jälkimmäistä en kyllä usko kun johan joku nyt olisi taatusti vuotanut jotain muutakin kuin noita (mahdollisia) engineering sampleja.
Jos tähänkin löytyy vastaus parin viestin takaa niin sitten löytyy saatana :vihellys:
[QUOTE="Spartacus, post: 273428, member: 1888"]
EDITTIÄ vielä: Kun puhutaan tuosta sampsan NDA:sta niin mitä se koskee? Näkikö/kuuliko sampsa siellä tilaisuudessa jotain salaista vai onko ryzenejä jo jaeltu joillekkin? Jälkimmäistä en kyllä usko kun johan joku nyt olisi taatusti vuotanut jotain muutakin kuin noita (mahdollisia) engineering sampleja.
Jos tähänkin löytyy vastaus parin viestin takaa niin sitten löytyy saatana :vihellys:[/QUOTE]
Eiköhän kaikki mitä sampsa siellä näki ja kuuli, minkä NDA ei ole loppunut vielä, ole NDA:n alaista tietoa 😉
Mitä muuta tuolla sitten olisi esitelty mitä AMD ei ole noissa omissa julkisissa näytöksissään jo kertonut?
[QUOTE="Spartacus, post: 273468, member: 1888"]Mitä muuta tuolla sitten olisi esitelty mitä AMD ei ole noissa omissa julkisissa näytöksissään jo kertonut?[/QUOTE]
Eiköhän se ole NDA:n alaista mitä muuta siellä on esitelty 🙂