io-tech otti tuoreeltaan ensituntumat Huawein uudesta Mate Xs -älypuhelimesta ja MatePad Pro -taulutietokoneesta.

Huawei lanseerasi tänään tukun tuotteita, jotka olivat alun perin suunniteltu julkaistavaksi Barcelonassa perutuilla MWC-messuilla. Mobiillaitepuolella yritys esitteli globaaleille markkinoille taittuvanäyttöisen Mate Xs –älypuhelimen sekä MatePad Pro –taulutietokoneen, joista io-tech pääsi ottamaan Helsingissä tuoreeltaan ensituntumat.

Pohjalle on hyvä lukea io-techin viimevuotiset Mate X –ensituntumat.

Mate Xs

Uusi Mate Xs ei ole täysin uusi puhelinmalli, vaan se perustuu vahvasti vuosi sitten julkaistuun Mate X –malliin, joka on myynnissä Kiinan markkinoilla. Mate Xs tuo mukanaan uudemman järjestelmäpiirin ja saranarakenteen sekä maailmanlaajuisille markkinoille suunnatut Huawei Mobile Services –palvelut.

Ulkoisesti Mate Xs on lähestulkoon identtinen Mate X:n kanssa – eroa löytyy vain muutamasta hyvin pienestä yksityiskohdasta, joita tarkastelemme hieman myöhemmin. Perusidea on pysynyt täysin muuttumattomana – laitteen ulkopinnassa on läpimitaltaan kahdeksan tuuman taittuva OLED-näyttö, joka kiertää puhelimen suljettuna ollessa vasemman kyljen yli takapuolelle. Vaikka laitteen paino on noin 300 grammaa, siihen ei kiinnitä huomiota käytettäessä.

Etupuolelle jäävän näyttöpuoliskon läpimitta on 6,6 tuumaa ja kuvasuhde 19,5:9. Resoluutioksi muodostuu 2480×1148. Takapuolelle taittuvan puoliskon kuvasuhde on puolestaan erittäin pitkänomainen 25:9 ja tarkkuudeksi 2480 x 892 pikseliä.

Takanäyttöä voi hyödyntää ensisijaisesti vain selfie-kuvien ottamiseen, joskin kamerasta poistuessa näytön käyttöä voi jatkaa. Näytön alaosaan jää kuitenkin epäkäytännöllinen musta alue, eikä takanäyttöä pystynyt kokeilun perusteella aktivoimaan millään muulla tavalla. On harmillista, jos valmistaja ei tee näytön takapuoliskosta helpommin hyödynnettävää, sillä se vaikutti kooltaan melko mukavasti yhdellä kädellä käytettävältä.

Mate Xs:n takapuolella näytön reunalle jäävään palkkiin on sijoitettu Mate X:n tavoin laitteen kameravalikoima. Pääkamera perustuu 40 megapikselin sensoriin, ultralaajakulmakamera 16 megapikselin sensoriin ja 3x zoomin tarjoava telekamera 8 megapikselin sensoriin. Lisäksi valikoimaan kuuluu ToF-syvyystietokamera. Samoja kameroita käytetään myös ”etukamerana”.

Kameroiden alapuolella sijaitseva punaisella viivalla varustettu painike on näytön lukituspainike, jonka toteutus on muuttunut hieman Mate X:n pienemmästä ja hieman koholla olleesta hopeanvärisestä painikkeesta. Etupuolen suuremman näyttöpuoliskon puolelta katsottuna oikeassa kyljessä sijaitsevat äänenvoimakkuuden säätöpainike sekä sormenjälkitunnistin.

Ylä- ja alapäädystä Mate Xs on pysynyt täysin identtisenä Mate X:n kanssa. Alapäädyssä sijaitsee USB Type-C –liitäntä, kaiutin sekä pari mikrofoniaukkoa. Yläpäätyyn on sijoitettu korttikelkka, infrapunalähetin sekä mikrofoniaukko.

Mate Xs:n näyttö ponnahtaa vajaaseen puoliväliin asti auki edellä mainittua punaviivaista avausnappia painamalla. Puolivälistä eteenpäin näyttö on taitettava itse auki ja saranamekanismin tuntuma on tasaisen jäykähkö loppuun asti. Lukittuessaan aukiasentoon saranamekanismi naksahtaa vaimean terävästi. Suljettaessa näyttö täytyy painaa loppumatkan ponnahdusmekanismia vastaan, kunnes se naksahtaa lukittuessaan kiinni.

Taustapuolelta sarana on suojattu liukuvilla peitelevyillä, joiden välistä pilkottaa hopeanvärisiä saranamekanismin osia suunnilleen taitoksen puolivälissä. Tämän perusteella mekanismi vaikuttaisi siis melko heikosti suojatulta lian kannalta. Saranan päätyjen suojaustapa on muuttunut ja nyt näkyvissä on yksittäinen ”tulppa” aiempien ”nikamien” sijaan. Huawein mukaan saranarakennetta on uudistettu, mutta tarkempia tietoja uudistuksista ei kerrottu.

Mate Xs:n sisuksiin on päivitetty Huawein uusimman sukupolven Kirin 990 –järjestelmäpiiri, joka on käytössä myös mm. Mate 30 –malleissa. Sen parina on kahdeksan gigatavua RAM-muistia sekä 512 Gt tallennustilaa. Puhelin hyödyntää myös järjestelmäpiiriin integroidun 5G-modeemin, joka tukee 5G-yhteyksiä sekä SA- että NSA-verkkotekniikoilla.

Sisäinen 4500 mAh akku on jaettu kahteen osaan, jonka ansiosta 40 watin laturilla lataaminen tapahtuu erittäin ripeästi. Akku täyttyy tyhjästä 85 %:iin puolessa tunnissa. Tarjolla on myös 27 watin langaton latausmahdollisuus sekä käänteinen langaton lataus.

Avattuna näyttö on läpimitaltaan 8 tuumaa ja mittasuhteiltaan lähes neliskanttinen. Tarkalleen ottaen leveyttä on 2200 pikseliä ja korkeutta 2480 pikseliä. Avattuna näytön saranakohtaan jäävä ”ryppy” on olemattoman pieni, eikä sitä pysty lähestulkoon tuntemaan sormella tai näkemään näytön ollessa päällä.

Poikkeuksellisen leveä näyttöala muuttaa käyttökokemusta varsin paljon esimerkiksi nettiä selatessa ja toisaalta näytölle mahtuu sujuvasti kaksi lähes täysikokoista sovellusnäkymää rinnakkain. Tätä varten käyttöliittymästä löytyykin Multi Window –ominaisuus, joka mahdollistaa mm. sisällön raahaamisen suoraan sovelluksesta toiseen. Lisäksi näytölle voi vielä avata kolmannen kelluvan sovellusikkunan.

Esittelylaitteiden näytön pinnassa oli havaittavissa kalvo, joka oli reunoilta hieman näyttöä pienempi. Kyseessä oli kuitenkin tiettävästi pelkkä suojakalvo ja lopulta se myös irrotettiin onnistuneesti esittelylaitteesta. Itse näyttöpaneelin rakenne on kaksikerroksista muovipolymeeriä, joka on pinnaltaan kiiltävää ja johon on mahdollista saada aikaan kynnellä painamalla pieni jälki.

Mate Xs on varustettu Android Open Source –pohjaisella Android 10 –käyttöjärjestelmällä sekä EMUI 10 –käyttöliittymällä. Käytössä on myös Huawein omat mobiilipalvelut (Huawei Mobile Services) Googlen mobiilipalveluiden sijaan, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei laite tue Googlen palveluita, kuten Mapsia tai YouTubea. Huawei tulee rakentamaan omat karttapalvelunsa TomTomin karttapohjien päälle.

Sovelluskauppana Mate Xs:ssä on vakiona Huawein oma App Gallery, jonka tarjonta on ainakin toistaiseksi vielä varsin vajavainen. Useimpia suosituimpia kotimaisia ja ulkomaisia sovelluksia ei vielä löydy App Galleryn valikoimista, joten täytyy pitää peukkuja, että valikoima paranee kun App Galleryyn luottavat puhelimet tulevat täällä laajemmin saataville.

 

MatePad Pro

Mate Xs:n ohella Huawei lanseerasi myös viime marraskuussa Kiinassa julkaistun MatePad Pro –taulutietokoneen maailmanlaajuisille markkinoille. Kyseessä on Huawein lippulaivamalli, joka on tarkoitettu kilpailijaksi saman hintaluokan iPad Air-/Pro- ja Samsung Galaxy Tab S6 -taulutietokoneille.

MatePad Pro on muotoilultaan varsin miellyttävästi pyöristetty kymmentuumainen taulutietokone, jonka runko on valmistettu magnesiumseoksesta. Laitteen rakenne vaikutti ensituntumien perusteella laadukkaalta ja tukevalta. Näytön reunukset ovat vain 4,9 mm leveät, jonka myötä näytön ja ulkomittojen väliseksi suhteeksi ilmoitetaan yli 90 %. Kiinteätarkenteinen kahdeksan megapikselin etukamera on sijoitettu reikään näytön nurkkaan.

MatePad Pron keskiössä on 10,8-tuumainen IPS-näyttö 16:10 kuvasuhteella ja 2560 x 1600 pikselin resoluutiolla. Näytön luvataan täyttävän DCI-P3-väriavaruuden ja kykenevän jopa 540 nitin kirkkauteen.

MatePad Pron takakuoren materiaali riippuu väristä ja malliversiosta. Suomessa WiFi- ja 4G-versiot ovat väriltään harmaita ja niiden takakuori on valmistettu lasikuitukomposiitista. 5G-version vihreä ja oranssi värivaihtoehto ovat puolestaan takakuoreltaan tekonahkaa.

Kirin 990 –järjestelmäpiiri, jolle on toteutettu lämpöä suuremmalle alalle levittävä grafeenikerroksia hyödyntävä jäähdytysratkaisu. RAM-muistia on versiosta riippuen 6 tai 8 Gt ja tallennustilaa 128 tai 256 Gt.

Laitteen sisäinen 7250 mAh akku tukee jopa 40 watin pikalatausta sekä 27 watin langatonta latausta. Myös käänteinen langaton lataus on tuettuna, joten taulutietokonetta voi tarvittaessa käyttää latausalustana muille laitteille.

13 megapikselin takakamera on sijoitettu melko korkeaan kamerakyhmyyn takakuoren nurkkaan. Kameran parina on f1.8-aukkosuhteen automaattitarkenteinen objektiivi sekä LED-salama. Tuettuna on myös 4K-videokuvaus.

Softapuolella tilanne on sama kuin Mate Xs:ssä, eli käyttöjärjestelmänä on AOSP-pohjainen Android 10 sekä EMUI 10 –käyttöliittymä. Googlen palveluita ei ole, sillä ne on korvattu Huawein omalla HMS-palvelukokonaisuudella. Sovellukset asennetaan oletusarvoisesti App Gallery –sovelluskaupasta. Toistaiseksi ei ole tietoa millä Huawei meinaa korvata esimerkiksi YouTube-sovelluksen, jonka voi olettaa olevan varsin suosittu tyypillisessä taulutietokonekäytössä.

Lisävarusteena MatePad Prohon saa hankittua 99 euron hintaisen 4096 painetasoa tunnistavan M Pencil –kynän, joka kiinnittyy tabletin kylkeen magneetilla ja latautuu samalla langattomasti. Kynän kärki on valmistettu komposiittimateriaalista, jonka tarkoituksena on parantaa kynän tarkkuutta ja tuntumaa.

Lisävarustevalikoimaan kuuluu myös Smart Magnetic Keyboard –näppäimistö, joka kiinnittyy koneeseen magneettien avulla ja kommunikoi Bluetoothin välityksellä. Näppäimistö tarjoaa fyysiset näppäimet 1,33 mm:n painallusmatkalla. Näppäimistön hinta on 129 euroa.

 

Yhteenveto

Huawein kevään ensimmäiset uutuudet eivät ole varsinaisia uutuusmalleja, sillä yritys on joutunut panttaamaan niitä viime vuoden puolelta Yhdysvaltain kauppapakotteista johtuen. Ensituntumien perusteella Mate Xs ja MatePad Pro eivät vaikuttaneet lainkaan hassummilta laitteilta, mutta kummankin hinnat vaikuttavat kilpailijoihin nähden varsin korkeilta, etenkin kun otetaan huomioon Huawein softapuolen tilanne. Yritys tekee kovasti töitä omien mobiilipalveluidensa sekä sovelluskauppansa kehittämiseksi, mutta ainakin tällä hetkellä tilanne näyttää vielä hyvin keskeneräiseltä. Yrityksellä on kova työ saada mm. karttapalvelunsa sekä sovelluskauppansa valikoima jiiriin Mate Xs:n Suomen myynnin alkamiseen mennessä.

Mate Xs:n ennakkomyynti alkaa Suomessa maaliskuussa ja varsinainen myynti huhtikuussa. Laitteen suositushinta on 2499 euroa.

MatePad Pron myynti alkaa Suomessa 27. huhtikuuta, kun saataville tulevat WiFi- ja 4G-mallit (6 & 128 Gt) 599 ja 649 euron hintaan Midnight Gray –värissä. 5G-version myynti alkaa heinäkuussa 799 euron suositushintaan vihreässä ja oranssissa värissä (8 & 256 Gt).

 

This site uses XenWord.
;