io-tech otti ensituntumat HMD Globalin uudesta Nokia 9 Pureview -lippulaivamallista.

HMD Global lanseerasi tänään 24.helmikuuta Mobile World Congress -messuilla järjestämässään tilaisuudessa uudet älypuhelimensa, joihin lukeutuivat Nokia 210 -peruspuhelin, Nokia 1 Plus, Nokia 3.2, Nokia 4.2 ja kauan odotettu Nokia 9 Pureview.
Nokia 9 Pureview on näistä varmasti odotetuin laitejulkistus ja sen julkaisu on tuntunut siirtyvän ja siirtyvän jatkuvasti. HMD Globalilta osattiin odottaa useita ei julkaisuja niin perus- kuin älypuhelinten alempaan hintaluokkaan, mutta nyt julkistettua Nokia 4.2 oli kuitenkin pienoinen yllätys.

Pääsimme ottamaan Nokia 9 Pureviewistä ja Nokia 4.2:sta pikaiset ensituntumat muutama päivä ennen julkistustilaisuutta. Käymme tässä artikkelissa läpi ensituntumia ja huomioita laitteista.

Nokia 9 Pureview

Julkistustilaisuuden odotetuin puhelin monille oli pitkään huhuissa pyörinyt Nokia 9 Pureview -malli. Nokia 9 on selkeä HMD Globalin lippulaivamalli ja se sijoittuu kategoriassa viime vuonna julkaistun Nokia 8 Siroccon kanssa samaan kategoriaan.

Nokia 9 Pureview yhdistelee varsin onnistuneesti aikaisempien Nokia-puhelinten ulkonäköä ja on suoraan tunnistettavissa Nokia-puhelimeksi.

Muotoilun ja ulkonäön osalta ei olla tällä kertaa lähdetty keksimään pyörää uudelleen vaan suuremmat panokset on laitettu muille osa-alueille. Nokia 9 Pureview on koostettu yhdestä 6000-sarjan alumiinipalasta ja etu- sekä takapuoli ovat Gorilla Glass 5 -lasia.

Puhelimen takapuoli käyttää 3D-lasia, kun taas etupuolella käytössä 2,5D lasia. Puhelimen reunoilla kiertävä alumiinireunukseen on toteutettu timanttileikkaukset. Reunoissa, jossa etu- ja takalasi liittyvät alumiinireunukseen on tunnettavissa selkeä pieni terävä reunus, mutta kädessä reuna ei aiheuta sen kummempia ongelmia tai epämukavuuksia.

Kooltaan Nokia 9 Pureview noudattelee nykylaitteiden mittoja, vaikka puhelin onkin varsin kookas, kun se suhteutetaan näytönkokoon. Laitteen paksuus on saatu pidettyä kahdeksan millimetrin paksuisena erikoisemmasta kameratekniikasta huolimatta. Puhelimen käyttö yhdellä kädellä onnistuu vielä varsin hyvin, mutta yläreunaan ylettyminen vaatii hieman sorminäppäryyttä.

Nokia 9 Pureview on varustettu 2K-resoluution ja 5,99 tuuman näytöllä. Näyttö pohjautuu Plastic OLED -paneeliin ja se käyttää HMD Globalin Nokia 7.1:ssä ja Nokia 8.1:ssä lanseeraamaa PureDisplay -nimikettä.

Puhelimen takakuoresta löytyy laitteen suurin erikoisuus eli jo huhuissa moneen kertaan esiintyvä viiden kameran rykelmä. Vaikka kamera on esiintynyt useissa vuodoissa ei sen teknisistä ominaisuuksista ole tiedetty tarkempia tietoja.

HMD on päätynyt toteuttamaan Nokia 9 Pureview:n erikoisen kameran yhteistyössä Yhdysvaltalaisen Light.co:n kanssa. Kamera käyttää totutusti Zeiss:n linssejä, mutta itse kamerasensoreista emme saaneet HMD:lta tietoja. Puhelimen sisällä on erillinen Ligth:n kehittämä apupiiri, joka hoitelee kameroiden ohjaamisen ja kuvausarvojen säädöt. Kameran kaikki objektiivit ovat laajakulmaisia 12 megapikselin sensoreita ja niiden aukkosuhde on valovoimainen f/1.8. Harmillisesti kamerassa ei ole optista vakautusta eikä tarjolla myöskään ole optista zoomia.

Positiivisena asiana HMD on toteuttanut kamerarykelmän ilman minkäänlaista kamerakyhmyä ja 8 mm paksuisena tämä on varsin hyvä suoritus. Itse kameroista kaksi kappaletta on värisensoreita ja loput kolme monokromisensoreita ja valmistajan mukaan tämä mahdollistaa erittäin laadukkaiden ja yksityiskohtaisten mustavalkokuvien tuottamisen, värikuvien ohella.

Kuvaustilanteessa kamera käyttää kaikkia viittä kamerasensoria yhtäaikaisesti ja jokaista kameraa voidaan Light:n apupiirin avulla käyttää eri arvoilla (valotus, suljinaika). Yksi värisensoreista tuottaa kameralla niin sanotun pääkuvan ja muiden sensoreiden tarkoituksena on rikastaa kuvaa. Lopputuloksena saadaan aikaan yksi iso 12 megapikselin suuruinen kuva. Kuvaustilanteesta riippuen jokainen kamerasensori voi ottaa yhden kuvan, tai kuvaustilanteen vaatiessa maksimissaan neljä kuvaa. Kuvat yhdistetään Light:n kehittämillä kuvausalgoritmeillä yhdeksi jättimäiseksi rikastetuksi kuvaksi. Mustavalkokuvia otettaessa käytössä on ainoastaan mainitut kolme monokromisensoria.

Uusi kamerakomponentti mahdollistaa myös ohjelmistollisesti uusia tekniikoita Nokian kameroissa. Valmistaja mainitsi yhtenä esimerkkinä prosessoinnissa tehtävän kohinanpoiston, joka voidaan uuden kameratekniikan avulla tehdä kolme kertaa nopeammin ja huomattavasti vähemmällä virrankäytöllä.

Kolmantena erikoisuutena mainittiin kameran tuottama syvyyskartta. Nokia 9 Pureview ottamat kuvat sisältävät maksimissaan 1200 eri syvyystasoa, joista kamera luo ”syvyyskartan”, joka tekoälyn avulla silotellaan päällekkäin. Kamera pystyykin tuottamaan syvyyskartan aina seitsemästä senttimetristä maksimissaan 40 metrin etäisyydelle.

Myös kameraohjelmistoa on kehitetty eteenpäin ja Nokia 9 Pureview sisältääkin uuden Nokia Pro Camera -kameraohjelmiston. HMD mainitsee suurimpina uudistuksina paremmin säädettävän manuaalitilan, jossa kameransäätöjä voi nyt muuttaa pienemmällä asteikolla. Mukaan on myös tuotu tuki RAW-kuvaformaatille (DNG) ja HMD onkin solminut yhteistyösopimuksen Adoben kanssa. Nokia 9 Pureview sisältää vakiona Adoben Lightroom Mobile -sovelluksen ja myöhemmin Adobe tulee tuottamaan oman linssiprofiilin Nokia 9 Pureview:lle.

Raudan osalta Nokia 9 Pureview ei sisällä uusinta tekniikkaa, vaan sen tehoista vastaa jo huhuissa liikkunut Snapdragon 845 -piiri. Muistia puhelimessa on kuusi gigatavua ja sisäistä tallennustilaa 128 gigatavua. Muita teknisiä ominaisuuksia on näytön alle sijoitettu sormenjälkilukija, jonka lisäksi mukana on ohjelmallisesti toteutettu kasvojentunnistus. Emme lyhyiden ensituntumien aikana päässeet kokeilemaan sormenjälkitunnistimen toimintaa, joten ne tullaan testaamaan kattavasti tulevassa testiartikkelissamme. Nokia 9 Pureview tukee myös langatonta latausta sekä pikalatausta johdolla.

Ohjelmiston osalta mukana on tuttu Android One -käyttöjärjestelmä ja sen tuoma muokkaamaton Android-käyttöjärjestelmä. Puhelimelle luvataan normaalit kolme vuotta tietoturvapäivityksiä ja kaksi vuotta käyttöjärjestelmäpäivityksiä.

 

Nokia 4.2

Nokia 4.2 on ulkoiselta olemukseltaan helposti tunnistettavissa HMD Globalin tuotteeksi. Laitteen ulkonäkö jakaa monia tuttuja elementtejä aikaisempien Nokia-puhelinten kanssa.

Valmistajan mukaan Nokia 4.2 on suunniteltu käyttäjälle, joka on hankkimassa ensimmäistä älypuhelintaan ja arvostaa puhelimessa kompaktia kokoa, näyttävää ja laadukasta suunnittelua sekä hyviä ominaisuuksia. Kooltaan 5,7-tuumaisella näytöllä varustettu Nokia 4.2 on kädessä varsin kompaktin kokoinen ja puhelin on selkäesti toteutettu yhdellä kädellä käytettäväksi.

Nokia 4.2:n näyttö on siis kooltaan 5,7 tuumaa ja se perustuu LCD IPS -tekniikkaan. Näytön tarkkuudeksi on valittu HD+ (720×1520 pikseliä), eli supertarkkaa näyttöä tässä hintaluokassa on turha havitella. Näyttöä kiertää myös varsin selkeästi näkyvät mustat, suhteellisen kookkaat, reunukset. Lisäksi näytön alapuolelle jää varsin kookas leukakaistale, johon on jälleen painettu valmistajan oma Nokia-logo.

Etupuoli on laitteessa toteutettu 2,5D-lasilla, jonka reunat on aavistuksen pyöristetty kohti laitteen reunoja. Kädessä pideltäessä laite tuntuu varsin mukavalta johtuen sen keveydestä ja onnistuneesta muotoilusta, jossa etu- ja takaosan sivut on pyöristetty reunoilta ja ne liittyvät varsin saumattomasti yhteen.

Näytön yläreunassa on lovi, joka on kooltaan pieni puoliympyrän muotoinen nyppylä. Lovea ei asetuksien kautta pysty piilottamaan, toisaalta sen ollessa näin pieni ei sille ole myöskään suurta tarvetta. Vesipisaraloveen on sijoitettu myös laitteen etukamera.

Nokia 4.2:n takakuori on myös 2,5D-lasia ja takakuoren yläosaan on sijoitettu laitteen kamerat omaan laatikkoon. Muodostuva kamerakyhmy on varsin maltillinen ja se nousee vain hieman laitteen takakuoren yläpuolelle. Itse takakamera koostuu 13 megapikselin pääkamerasta, jonka apuna on viiden megapikselin syvyyssensori, jota käytetään bokeh-efektin luomisessa. Ohjelmistopuolella kameraan on tuota kuvastilanteiden tunnistusta sekä erillistä yö-tilaa sekä Google Lens -integrointi.

Kameran alapuolelle on sijoitettu laitteen sormenjälkitunnistin, jonka lisäksi puhelin tukee myös ohjelmallisesti toteutettua kasvojentunnistusta, joka on aikaisemmista Nokia-laitteista toistaiseksi puuttunut. Muilta osin laitteen takakuori on varsin tyypillinen ja takakuoresta löytyy Nokia- sekä Android One -tuotelogot.

Nokia 4.2:n yksi erikoisuuksista löytyy laitteen sivulla olevasta virtapainikkeesta. HMD Globalin puhelimista jo pitkään puuttunut ja monien kaipaama ilmoitusvalo on nyt tuotu takaisin. Valmistaja on päätynyt varsin erikoiseen ratkaisuun ja integroinut laitteen ilmoitusledin puhelimen virtapainikkeeseen. Virtapainiketta kiertää ohut vaalea reunus, johon ilmoitusvalo on toteutettu. Toteutuksen toimivuutta, emme lyhyiden ensituntumien aikana päässeet testaamaan tai näkemään, joten sen käytännöllisyydestä on toistaiseksi vaikeaa antaa lopullista tuomiota.

Ensituntumat uudesta ilmoitusvalosta ovat kuitenkin hieman kaksijakoiset. Positiivista on, että ilmoitusvalo on nyt tuotu laitteeseen mukaan, mutta samalla virtapainikkeen tuntuman osalta on jouduttu tekemään pieniä uhrauksia. Virtapainike tuntui testikappaleessa varsin kumiselta ja pehmeältä. Koska ilmoitusvalo on asennettu laitteen sivulle voi sen käytännöllisyys jäädä myös vähäiseksi, jos virtapainikkeen puoleinen sivu osoittaa käyttäjästä poispäin.

Sisuskaluiltaan Nokia 4.2 sisältää varsin tyypillistä tavaraa alle 200 euron hintaluokassa. Piirinä laitteessa toimii Qualcommin Snapdragon 439 ja keskusmuistia on joko 2 tai 3 gigatavua. Sisäistä tallennustilaa on 2 gigatavun muistilla varustetussa mallissa niukat 16 gigatavua ja 3 gigatavun mallissa 32 gigatavua.

Nokia 4.2 kuuluu HMD Globalin muiden puhelinten tapaan Android One -tuoteperheeseen, joten valmistaja lupaa sille 3 vuotta tietoturvapäivityksiä ja kaksi vuotta Android-versiopäivityksiä. Laitteessa ei ole mukana ylimääräisiä kolmannen osapuolen ohjelmia, vaan HMD Global jatkaa muokkaamattoman Android-käyttöjärjestelmän käyttämistä.

Googlen kanssa tehtävää yhteistyötä on nyt myös syvennetty ja puhelimeen on tuotu erillinen painike Google Assistant -avustajalle. Painike on tosin suomalaisille käyttäjille varsin turha, koska Google Assistant ei edelleenkään tue suomenkieltä.

 

Yhteenveto

Pääsimme ottamaan ennakkoon pikaiset ensituntumat vain kahdesta nyt julkaistusta laitteesta, mutta testaamamme laitteet ovat mallisarjan mielenkiintoisemmat. HMD Global panostaa edelleen vahvasti alemman ja keskihintaluokan laitteisiin, joka on yrityksen koon ja tilanteen huomioon ottaen varsin ymmärrettävää. On kuitenkin harmillista, että edelleen sitä todellista ”lippulaivaa” saadaan odottaa.

Nokia 4.2 ei varsinaisesti tuo paljoa uutta HMD Globalin valikoimaan, vaan se jatkaa alemmassa hintaluokassa hyväksi todettua kaavaa ja tarjoaa varsin hyvät ominaisuudet alle 200 euron hintaluokassa. Hintaluokkaan päästääkseen on laitteessa jouduttu tekemään pieniä kompromisseja ja esimerkiksi näytön resoluutiosta on jouduttu nipistämään yksi napsu pois ja jouduttu tyytymään vain HD+ -resoluutioon. Positiivisena puolena raudan osalta voidaan pitää palaamista Qualcommin järjestelmäpiireihin muutaman Mediatekin piireillä varustetun laitteen jälkeen.

Nokia 4.2 jätti ensituntumien pohjalta laitteesta varsin positiivisen kuvan. Puhelin ei kuitenkaan tarjoa juuri uutta omaan hintakategoriaansa, pois lukien virtapainikkeeseen integroitua ilmoitusvaloa, jonka käytännöllisyys ja hyödyllisyys jäi vielä hieman kysymysmerkiksi.

Sunnuntain julkaisuista suurin mielenkiinto kohdistui tietysti uuteen Nokia 9 Pureview -malliin. Puhelin tarjoaa käyttäjälle erikoisen kameraratkaisun, jollaista ei muiden valmistajien puhelimissa olla nähty. Monet valmistajat ovat viime aikoina kehittäneet kameraratkaisuaan pohjautumaan useampaan sensoriin, mutta Nokia 9 Pureview vie ajattelun vielä aivan uudelle tasolle. Kameraratkaisu pohjautuu varsin perusteellisesti ohjelmallisesti tuettuun valokuvaukseen ja mukana oleva Light:n apupiiri tarjoaa paperilla varsin mielenkiintoisen ajattelumallin valokuvaukseen.

Ulkonäöltään Nokia 9 Pureview on kohtalaisen geneerinen ja hieman vanhahtava, joka johtuu näytössä käytössä olevasta kuvasuhteesta. Näytön ylä- ja alapuolelle jää hyvin kookkaat kaistaleet, jotka vuonna 2019 alkavat monien valmistajien huippumalleissa olemaan historiaa. Muotoilultaan laitteesta ei pahemmin valittamista löydy ja puhelin istuu ja tuntuu kädessä mukavalta ja sen käsittely, jopa yhdellä kädellä, on varsin vaivatonta.

Nokia 9 Pureview asettaa paljon odotuksia uuden kameratekniikkansa varaan ja lyhyiden ensituntumien pohjalta on vielä vaikea antaa minkäänlaista arvioita kameran kyvykkyydestä. Totesimme aikaisemmin, että paperilla tarjolla on erittäin mielenkiintoinen lähestymistapa valokuvaukseen, mutta vasta myöhemmin suoritettava varsinainen kaikenkattava testi tulee kertomaan, onko HMD Globalin valitsema suunta oikea.

Nokia 9 PureView -älypuhelimen ennakkomyynti Suomessa alkaa 25.2. maanantaina. Toimitukset ja myynti alkavat 14.3. torstaina. Puhelimen suositeltu vähittäismyyntihinta on 599 euroa. Nokia 4.2 -puhelimen tarkempi toimitusaika ja suositeltu hinta Suomessa kerrotaan lähempänä myynnin aloitusta.

This site uses XenWord.
;