io-tech otti tuoreeltaan Lontoossa ensituntumat uudesta Galaxy S10 -mallistosta.

Samsungin satoja miljoonia kappaleita myynyt Galaxy S –lippulaivamallisto on ehtinyt jo kymmenenteen sukupolveensa, jota yritys juhlisti julkaisemalla kolme Galaxy S10 –mallia 20. helmikuuta järjestetyissä Unpacked-tilaisuuksissa. io-tech pääsi tutustumaan uusiin Galaxy S10, Galaxy S10+ ja Galaxy S10e –malleihin tuoreeltaan Lontoon julkaisun yhteydessä.

Käymme tässä ensituntumat-artikkelissa läpi Samsungin uusista lippulaivamalleista saamiamme ensivaikutelmia ja havaintoja. Varsinainen testiartikkeli on luvassa näillä näkymin maaliskuun lopulla, kunhan olemme saaneet testikappaleet käsiimme ja ehtineet testata niitä riittävästi jokapäiväisessä käytössä.

 

Galaxy S10 & Galaxy S10+

Muotoilultaan ja rakenteeltaan Galaxy S10 ja S10+ eivät ole muuttuneet merkittävästi kahden edellisen vuoden edeltäjiinsä nähden. Näytön reunukset ovat toki kutistuneet havaittavasti ja design on hieman aiempaa kulmikkaampaa Note9-mallin suuntaisesti, mutta kyse on lähinnä viilauksista vuoden 2019 ”vaatimusten” mukaiseksi. Samsungin olisi voinut odottaa toteuttavan suurempiakin muutoksia, ottaen huomioon Galaxy S10 –malliston juhlavuoden.

Niin tai näin, Galaxy S10 ja S10+ ovat joka tapauksessa sulavan ja modernin näköisiä älypuhelimia, joiden ulkoasusta voi päätellä, että kyse on lippulaivamalleista. Lasisen etu- ja takakuoren väliin puristettu metallirunko on tukeva ja laitteet tuntuvat jämäkältä ja laadukkaalta, eivätkä elä väänneltäessä.

Galaxy S10:n ulkomitat ovat kasvaneet hieman (pituus +2,2 mm, leveys +1,7 mm, paksuus -0,7 mm) Galaxy S9:ään nähden, sillä laitteen näytön läpimitta on kasvanut 0,3 tuumalla. Osasyy koon kasvamiseen on mallistoon lisätty kolmas S10e-malliversio, jonka näyttökoko on sama Galaxy S9:n kanssa.

Galaxy S10+:n ulkomitat ovat pysyneet lähestulkoon samoina Galaxy S9+:n kanssa, vaikka näyttökoko on kasvanut 0,1 tuumalla. Pituus on pienentynyt 0,5 mm:llä, leveys kasvanut 0,3 mm:llä ja paksuus pienentynyt 0,7 mm:llä.

Paino on sen sijaan pudonnut molemmissa malleissa – Galaxy S10:ssä seitsemän ja S10+:ssa peräti 14 grammaa, jonka huomaa jo laitetta pidellessä.

Kuten jo edellä mainittiin, sekä Galaxy S10:n että S10+:n näyttö on kasvanut viime vuodesta. Perusmallissa kasvua on tapahtunut 5,8 tuumasta 6,1 tuumaan, kun taasen plus-mallissa kasvupyrähdys on hieman maltillisempi 6,3:sta 6,4 tuumaan.

Näyttötekniikka ei sen sijaan ole muuttunut, sillä molemmissa malleissa paneeli perustuu yrityksen tuoreimman sukupolven Dynamic AMOLED –tekniikkaan. Kuvasuhde on kasvanut entisestään ja 19:9-kuvasuhteella resoluutioksi muodostuu 3040 x 1440 pikseliä. Näytön pitkät sivut ovat viime vuoden tapaan hieman kaarevat, jolla on saatu pienennettyä laitteen leveyttä. Näytöt tukevat HDR10+-värintoistoa.

Uutena ominaisuutena Samsung on siirtänyt sormenjälkitunnistimen takakuoresta näyttöpaneelin alle. Edellisten Galaxy S –sukupolvien sormenjälkitunnistimet saivat kritiikkiä sijainnistaan ja toiminnastaan, joten uuden ratkaisun voi toivoa tuovan parannusta jopa molempiin. Ultraäänitekniikkaan perustuva tunnistin on sijoitettu näyttöpaneelin alapuolelle näytön alaosaan ja nopeiden ensitestiemme perusteella se toimi varsin hyvin. Tunnistin toimii myös näytön ollessa pois päältä sekä kosteiden sormien kanssa.

Molemmissa malleissa näytön ylä- ja alareunus on pienentynyt entisestään, josta on osittain kiittäminen näytön oikeaan ylänurkkaan toteutettuun kamerareikää. Reiän toteutuksesta ja sijainnista voi olla montaa mieltä, eikä se vakuuttanut täysin allekirjoittanutta varsinkaan Galaxy S10+ -mallissa. Etukamera käyttää kaikissa malleissa 10 megapikselin sensoria, automaattitarkennusta ja f1.9-aukkosuhteen objektiivia. Plus-mallissa on lisäksi kahdeksan megapikselin syvyystietokamera f2.2-objektiivilla.

Ensihavaintojemme mukaan Galaxy S10 –mallin yksittäinen etukamera on huomattavasti vähemmän häiritsevä kuin Galaxy S10+:n kaksoiskamera. Samsungin kamerareikätoteutus ei vaikuttaisi olevan ainakaan käyttöliittymän kannalta aivan optimaalinen, sillä jos kameran ei halua jäävän sisällön saartamaksi, on näytön yläreunasta rajattava pois arviolta 120-150 pikselin korkuinen kaistale, kun tyypillinen ilmoituspalkin viemä tila on ollut tyypillisesti noin 80–90 pikseliä korkea. Samsungin omien sovellusten käyttöliittymät osaavat luonnollisesti ottaa reiän huomioon ja Samsungin edustajan mukaan Android Pie tarjoaa kolmansien osapuolien sovellukselle mahdollisuuden huomioida reikä automaattisesti käyttöliittymässä, jonka hyödyntäminen jää kuitenkin käytännössä sovelluskehittäjän varaan.

Näytön kaventuneen yläreunan myötä Samsung on päättänyt luopua iiristunnistuksesta, jota se on käyttänyt viimeisimpien sukupolvien huippumalleissaan. Tilalla on kamerapohjainen kasvojentunnistus, joka ei luonnollisestikaan ole luotettavuudeltaan iiristunnistuksen tasoa.

Galaxy S10 –mallit lähtevät tavoittelemaan lippulaivapuhelimien suorituskykykuninkuutta Samsungin uusimman sukupolven Exynos 9820 –järjestelmäpiirillä. Ulkomailla tarjolle tulee myös Snapdragon 855 –piirilliset versiot, jotka eivät kuitenkaan kosketa Suomen markkinoita.

Uusi Exynos 9820 –piiri valmistetaan modernilla kahdeksan nanometrin LPP-prosessilla (Low Power Plus) ja se sisältää kaksi huippusuorituskykyistä custom-prosessoriydintä, kaksi Cortex-A75-ydintä sekä neljä virtapihiä Cortex-A55-ydintä. Samsungin mukaan uusi prosessoriratkaisu tarjoaa 20 % parannuksen yhden ytimen suorituskykyyn, 15 % parannuksen moniydinsuorituskykyyn ja 40 % parannuksen energiatehokkuuteen.

Grafiikkasuorittimena Exynos 9820:ssä toimii ARM Mali-G76 MP12, jonka kehutaan tarjoavan 40 % parempaa suorituskykyä ja 35 % parempaa energiatehokkuutta edeltäjäpiirin grafiikkasuorittimeen nähden. Uutta on edeltäjäpiiristä puuttunut NPU-tekoälysuoritin, jonka luvataan seitsenkertaistavan tekoälytoimintojen nopeuden edeltäjään nähden. LTE Advanced Pro –modeemi on markkinoiden nopein ja kykenee 2 Gbit/s latausnopeuteen (Cat.20).

Muistimäärät ovat malliversiokohtaisia. Galaxy S10 tulee Suomessa myyntiin 8 & 128 Gt –muistiyhdistelmällä. Galaxy S10+ on puolestaan tarjolla 8 & 128 ja 12 & 1024 Gt versioina ja on samalla markkinoiden ensimmäinen teratavun tallennustilalla varustettu älypuhelin. Tallennustilaa voi laajentaa jopa 512 Gt:n micro-SD-muistikortilla.

Lasisen takakuoren muotoilulliset muutokset ovat yhtä hillittyjä kuin etupuolella. Takakuoren kaartuvat reunat ovat symmetriset etupuolen lasin muotojen kanssa. Suurimpana visuaalisena muutoksena kamera-asetelma on käännetty pystystä vaaka-asentoon Note9:n tapaan ja sormenjälkitunnistin on poistettu takakuoresta.

Takakuoren alla majailevaan akkuun on tullut mukavaa kapasiteettiparannusta edeltäjiin nähden, sillä Galaxy S10:ssä milliampeeritunnit ovat lisääntyneet 400:lla ja S10+:ssa peräti 600:lla (3400 ja 4100 mA).

Uutuusominaisuus on myös käänteinen langaton lataus, joka nähtiin viime syksynä myös Huawein Mate 20 Pro –mallissa. Toisin sanoen Galaxy S10 –malleja voi käyttää langattomana latausalustana toiselle laitteelle, kuten Samsungin langattomille Galaxy Buds –kuulokkeille.

Takakameran toteutuksen suhteen Galaxy S10- ja S10+ ovat kehittyneet positiiviseen suuntaan, sillä kameroiden määrä on lisääntynyt kahdesta kolmeen ja tärkeimpänä seikkana molemmista malleista löytyy nyt sama kameraratkaisu, eli Galaxy S10:n ostajan ei tarvitse enää tyytyä karsitumpaan toteutukseen.

Kolmoiskameraratkaisu koostuu 12 megapikselin pääkamerasta (f1.5-2.4), 12 megapikselin telekamerasta (f2.4, 45 asteen kuvakulma) sekä 16 megapikselin superlaajakulmakamerasta (f2.2, 123 asteen kuvakulma), joiden avulla kuvaamista voi harrastaa monipuolisesti erilaisissa tilanteissa. Pääkamera käyttää suurta 1,4 mikrometrin pikselikokoa sekä Dual Pixel –tarkennusta. Sekä pääkamerassa että ”telekamerassa” on optinen kuvanvakain.

Kamerasovelluksen ulkoasua on uudistettu ja tekoälyn kohteentunnistusominaisuuksia parannettu. Kuvaustilavalinnat on siirretty suljinpainikkeen viereen ja vaihtaminen kolmen kameran välillä onnistuu sujuvasti suljinpainikkeen lähettyvillä sijaitsevasta valitsimesta. Uusia kameratoimintoja ovat kuvan ottamiseen ja rajaamiseen vinkkejä antava Shot Suggestions sekä optista ja elektronista vakautusta hyödyntävä Super Steady –kuvanvakautus videokuvauksessa.

 

Galaxy S10e

Aiemmilta vuosilta tutun perusmallin ja plus-mallin ohella tämän vuoden mallivalikoimaan kuuluu myös edullisempi Galaxy S10e –malli, joka sijoittuu kooltaan ja hinnaltaan sisarmalliensa alapuolelle. Ensisilmäyksellä S10e:stä tulee hieman mieleen kolmen vuoden takainen Galaxy S7 –malli modernisoituna versiona. Toisin kuin kalliimmissa S10-malleissa, S10e:n näyttö on tasapintainen eikä kaarru reunoiltaan (reunoissa pieni pyöristys), joka on joillekin käyttäjille tervetullut ominaisuus. Tasaisen näytön myötä S10e tuntuu kädessä hieman ”pulleammalta” kuin sisarmallinsa.

Kooltaan S10e on lyhyempi ja hieman leveämpi kuin viimevuotinen samankokoisella näytöllä varustettu Galaxy S9. S10e on tätä peräti 5,5 mm lyhyempi, 1,2 mm leveämpi ja 0,6 mm ohuempi. Painoa on 150 grammaa, eli 13 grammaa GS9:ää vähemmän.

Galaxy S10e:n näyttö on läpimitaltaan 5,8 tuumaa, eli sama kuin Galaxy S9:ssä. Koska näytön pitkien sivujen reunat eivät ole kaarevat ja niissä on nähtävissä selvä reunus, on laitteen leveys siitä huolimatta hieman kasvanut. Näyttö perustuu Samsungin huippumalleille tyypilliseen tapaan Dynamic AMOLED –paneeliin ja mutta sen tarkkuus on sisarmalleja alhaisempi 1080 x 2280 pikseliä. Näytöstä löytyy myös HDR10+-tuki.

Yksittäinen etukamera on sijoitettu Galaxy S10:n tapaan näytön oikeassa ylänurkassa sijaitsevaan aukkoon, jonka toteutus ei juuri poikkea kalliimmasta sisarmallista. Sormenjälkitunnistinta ei ole sijoitettu e-mallissa näytön alle, vaan laitteen kylkeen.

S10e:n takakuori on lasia ja muotoiltu pitkiltä sivuiltaan hieman kaarevaksi sisarmalliensa tapaan. Takakuoren alla majailevan akun kapasiteetti on 3100 mAh, eli pienempi kuin muissa S10-malleissa, mutta toisaalta 100 mAh suurempi kuin viimevuotisessa Galaxy S9 –mallissa.

Koska sormenjälkitunnistinta ei ole takakuoressa eikä näytön alla, on se sijoitettu laitteen oikean kyljen yläosaan virtapainikkeen yhteyteen. Tunnistimen sijainti on osittain makuasia ja siitä voi olla montaa mieltä, mutta kylkitunnistin on ainakin käsillä lähes kaikissa käyttötilanteissa.

Kameran osalta S10e:n toteutus on hieman sisarmalleja karsitumpi, sillä kameroita on kolmen sijaan ”vain” kaksi kappaletta. Pääkamera perustuu muista GS10-malleista tuttuun 12 megapikselin sensoriin 1,4 um pikselikoolla sekä vaihtuvalla aukolla (f1.5-2.4) varustettuun optisesti vakautettuun objektiiviin. Toinen kamera käyttää 16 megapikselin sensoria ja ultralaajakulmaista 123 asteen f2.2 objektiivia. Optinen sykemittausmahdollisuus on jätetty pois salaman vierestä.

 

One UI

Kaikki uudet Galaxy S10 –mallit käyttävät Android 9 Pie –käyttöjärjestelmää sekä alkuvuodesta päivityksenä vanhoille malleille saapunutta uutta One UI –käyttöliittymää, jonka ulkoasuun on tehty merkittäviä uudistuksia yrityksen aiempaan Experience UI:hin nähden. Käytännössä Samsung on pyrkinyt tekemään puhelimen käyttämisestä ja sisällön esittämisestä selkeämpää jakamalla ruutunäkymää uudella tavalla ja tuomalla kontrolleja paremmin sormien ulottuville.

Ensituntumien perusteella käyttöliittymän ilme on muuttunut pelkistetympään suuntaan ja esimerkiksi tumma teemavaihtoehto saa kehuja. Toisaalta uusi sisältöasettelu ei tunnu kaikissa tilanteissa hyödyntävän näyttöpinta-alaa parhaalla mahdollisella tavalla hyväkseen. Hauskana deja-vu-efektinä sovelluskuvakkeet tuovat mieleen Nokian MeeGo-pohjaisen N9-puhelimen.

Samsung kertoo hyödyntävänsä järjestelmäpiirin tekoälyominaisuuksia suorituskyvyn parantamisessa mm. prosessoritehon tarpeen sekä sovellusten käytön ennakoinnissa.

 

Yhteenveto

Ensituntumien yhteenvetona Samsungin kymmenennen sukupolven Galaxy S –mallisto on aiempaa monipuolisempi ja paikkaa samalla joitain edellisten sukupolvien puutteita. Muotoilullisesti kyseessä on jälleen melko varovainen ja luonnollinen kehitysaskel, joka tuo malliston jälleen askeleen lähemmäs koko etupuolen peittävää näyttötoteutusta. Parannusta on tapahtunut myös lähes kaikilla muillakin osa-alueilla ja ainakaan ensituntumien perusteella Samsung ei ole jättänyt lippulaivoihinsa juurikaan merkittäviä teknisiä heikkouksia.

Hintahaitari on aiempaa laajempi, sillä Galaxy S10e kustantaa Suomessa 799 euroa, Galaxy S10:n hinnat alkavat 949 eurosta ja Galaxy S10+:n 1049 eurosta. Teratavun tallennustilalla varustettu S10+ maksaa 1679 euroa. Laitteet tulevat Suomessa myyntiin 8. maaliskuuta. Galaxy S10:n ja S10+:n ennakkotilaajat saavat kaupan päälle langattomat Galaxy Buds –kuulokkeet.

Malliston huipulle sijoittuvan Galaxy S10 5G –mallin hinnoittelua tai saapumisajankohtaa Suomen markkinoille ei ole vielä vahvistettu. Samsungin mukaan laitteen julkaisu Pohjoismaissa riippuu siitä, milloin verkkojen kehitys saavuttaa tarvittavat päivitykset.

This site uses XenWord.
;