Kokeilussa Huawein noin 2000 euron hintainen MateBook X Pro -kannettava. 13,9-tuumaisen ja 3000x2000-resoluution eli 3:2-kuvasuhteen laadukkaalla näytöllä varustetun alumiinirunkoisen laitteen sisuksista löytyy Intelin Core i7-10510U -mobiiliprosessori, 16 gigatavua keskusmuistia ja teratavun SSD.

Testasimme huhtikuussa Huawein uuden 2020 vuoden mallin MateBook D 14 -kannettavasta ja nyt testipenkissä on laitteen kalliimpi versio MateBook X Pro. Huomattavin ero halvempaan MateBook D 14 -malliin on Intel-sisukalujen ja NVIDIAn erillisnäytönohjaimen lisäksi Pro-version näyttö, joka on kosketusta tukeva LTPS-teknologiaan perustuva 13,9-tuumainen IPS-paneeli 3000×2000-natiiviresoluutiolla (kuvasuhde 3:2) ja 60 hertsin virkistystaajuudella.

Tutustumme artikkelissa MateBook X Pron ominaisuuksiin ja otamme selvää suorituskyvystä ja vertaamme sen ominaisuuksia edullisempaan MateBook D 14 -malliin.

Testiin saapunut MateBook X Pro -malli (MACHC-WAE9B-konfiguraatio) on varustettu neliytimisellä Intel Core i7-10510U -mobiiliprosessorilla sekä erillisellä NVIDIA GeForce MX 250 -näytönohjaimella. Keskusmuistia laitteesta löytyy 16 gigatavua ja tallennustilaa yhden teratavun verran. Kannettavan hinta Suomessa on noin 2000 euroa.

 

Intelin 10. sukupolven neliytiminen Core i7-10510U -mobiiliprosessori tukee Hyper-Threading-ominaisuutta eli kahdeksaa säiettä. Sen peruskellotaajuus on 1,8 GHz ja yhden ytimen Turbo-taajuus voi nousta maksimissaan 4,9 GHz:iin. Testiin saapuneessa mallissa oli 16 gigatavua keskusmuistia, joka toimi DDR3-2133-nopeudella. Käytössä on kaksi 8 gigatavun muistikampaa eli kannettavassa on hyödynnetty kaksikanavaisen muistiohjaimen tarjoama suorituskyky.

GeForce MX 250 -näytönohjaimesta löytyy 384 CUDA-ydintä ja se toimii 937 MHz:n perustaajuudella ja 1038 MHz:n Boost-taajuudella. GDDR5-näyttömuistia on kaksi gigatavua 64-bittisen muistiväylän jatkeena.

Prosessorin lämpötila tasoittui 100 % käyttöasteella Handbrake-rasituksessa noin 70 asteeseen ja prosessorin kellotaajuus laski nopeasti 4,25 GH:stä noin 2,1 GHz:iin.

 

Ulkonäkö, rakenne ja ominaisuudet

Itse kannettavan liitinosasto on suppea. Vasemmassa kyljessä on 3,5 mm:n yhdistetty kuuloke- ja mikrofoniliitin ja kaksi Type-C mallista USB-liitintä, joista toista käytetään myös laitteen lataamiseen. Oikeasta kyljestä löytyy vain yksi Type-A 3.0 USB -liitin. Laitteen mukana toimitetaan erillinen MateDock 2-telakka, joka tuo mukanaan VGA- ja HDMI -näyttöliitännät ja lisäksi yhden Type-C ja yhden Type-A mallisen USB-liittimen.

Taustavalaistu näppäimistö on kirjoittamiseen varsin hyvänkokoinen ja näppäimet antavat painettaessa mukavan palautteen sekä tuntumassa, että pehmeän äänen muodossa. Kosketuslevy on huomattavan suurikokoinen pieneen runkoon suhteutettuna, muttei se suuresta koostaan huolimatta tuntunut juuri aiheuttavan virheklikkauksia kirjoittaessa. Funktionäppäinten keskellä on ylös ponnahtava webkamera, jonka kuvauskulma ei ole paras mahdollinen.

Oikeassa yläreunassa sijaitseva pyöreä virtapainike toimii myös sormenjälkilukijana koneelle sisään kirjauduttaessa ja se toimi koko testijakson moitteetta.

Koneen alumiininen pohjalevy on kiinni kahdeksalla torx-ruuvilla. DDR3-muistit on integroitu emolevylle, eli RAM-muistin määrää ei ole mahdollista laajentaa. M.2 SSD -tallennusmedia on sijoitettu jäähdytysrivaston alle, joka on käytännön toiminnan kannalta hyvä asia, mutta laajennettavuuden kannalta se hieman hankaloittaa asioita. SSD:n saa irti purkamatta jäähdytysrivastoja sen enempää, mutta sen takaisin laittaminen on siinä määrin tuuripeliä, että muutama ruuvi kannattaa myös jäähdytyslevystä irrottaa, jotta sitä saa hieman nostettua.

 

Suorituskyky

Suorituskykynsä puolesta MateBook X Pro oli hyvin lähellä halvempaa MateBook D 14 -mallia. Tallennustilan lukunopeus oli erinomaisella tasolla noin 3500 Mt/s nopeudella ja myös keskusmuistin luku-, kirjoitus- ja kopiointinopeudet olivat prosessorin kaksikanavaisen muistiohjaimen hyödyntämisen ansiosta noin 30 000 Mt/s tasolla.

Lyhyempikestoisessa Cinebench R15 -renderöintitestissä MateBook X Pro sai 612 pistettä ollen noin 9 prosenttia selvästi edullisempaa AMD Ryzen 5 3500U -mobiiliprosessorilla varustettua MateBook D 14 -mallia suorituskykyisempi.

Pidempikestoisessa Cinebench R20 -testissä MateBook X Pro hävisi suorituskyvyssä MateBook D 14:lle noin 7 prosenttia, johtuen jatkuvan rasituksen aikana rajusti laskevasta kellotaajuudesta.

Testasimme akkukestoa pyörittämällä 1080p-laatuista videota YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä kokonäytöntilassa Google Chrome -selainta käyttäen. MateBook X Pron akkukesto oli 470 minuutin eli lähes 8 tunnilla yli tunnin MateBook D 14:ää pidempi. Akkukestotesti suoritettiin molemmissa kannettavissa ruudunkirkkauden ollessa säädettynä täysille.

Tehonkulutukseksi MateBook X Prolla mitattiin alhaiset 40 wattia prosessorin täydessä kuormituksessa ja näytönkirkkaus säädettynä täysille. Kun kuormituksen kohteena olivat sekä prosessori, että näytönohjain, tehonkulutus kasvoi lähelle 50 wattia. Melutaso prosessorirasituksessa pysyi kohtuullisena noin 37 desibelissä, mutta näytönohjaimen ja prosessorin yhteisrasituksessa melutaso nousi reilusti yli 40 desibelin eli äänekkääksi.

Pelikäyttöön MateBook x Pro ei MateBook D 14 tavoin kunnolla taivu. Erillisen näytönohjaimensa ansiosta se sai Counter Striken FPS Benchmarkissa tulokseksi 110 FPS, ollen siis noin 140 % suorituskykyisempi kuin MateBook D 14 (45 FPS), mutta ei silti sillä tasolla, että raskaampien pelien pelaaminen olisi laitteella erityisen miellyttävää.

 

Näyttö

Näyttöpaneelinsa puolesta MateBook X Pro onkin sitten täysin omalla tasolla ainakin verrattaessa MateBook D 14:n näyttöpaneeliin. Väriavaruudeksi mitattiin 99% sRGB ja 74% AdobeRGB, väritarkkuudenkin ollessa hyvällä tasolla lukuun ottamatta reilun 6 Delta-E:n poikkeamaa turkoosin värin kohdalla. Maksimikirkkaudeksi mitattiin jopa 500 cd/m², gamman ollessa ihanteellinen 2,2 ja värilampötilan myöskin hyvin ihanteellinen 6500K. Näytön kontrastisuhteeksi mitattiin 1634:1.

Näytön kosketusominaisuuksissa ei sinällään ollut moittimista, mutta kiiltäväpintaista näyttöä ei kovin mielellään sormilla tullut paineltua sormenjälkien välttämiseksi. 3:2-kuvasuhteeseen tottui nopeasti ja näyttö näyttää pienten reunuksiensa siivittämänä erittäin hyvältä.

 

Loppuyhteenveto

Aiemmin huhtikuussa testaamamme Huawei MateBook D 14 edustaa MateBook-malliston edullisempaa päätä, joka on suunnattu pääasiassa opiskelijoille ja peruskäyttäjille. MateBook D 14 on ollut tarjouksessa edullisimmillaan noin 600 euron hintainen ja sen hintataso liikkuu tällä hetkellä reilussa 700 eurossa. MateBook X Pro puolestaan maksaa tällä hetkellä Suomessa yli 1000 euroa enemmän eli noin 2000 euroa.

Huawei MateBook X Pro on MateBook-malliston ammattimaiseen käyttöön suunnattu kannettava, joka näkyy myös laitteen hintalapussa. MateBook X Pro on varustettu Intelin uudella neliytimisellä 10. sukupolven Core i7-10510U -mobiiliprosessorilla sekä erillisillä NVIDIA GeForce MX 250 -näytönohjaimella. X Pro -mallin huomattavin ero edullisempiin MateBook -malleihin on sen 3:2-kuvasuhteen 13-tuumainen näyttö, jonka natiiviresoluutio on 3000×2000. Näyttöpaneelin väritoisto on huomattavasti edullisempien MateBook-mallien näyttöjä kattavampi ja se toimii myös kosketusnäyttönä.

Ulkoisesti MateBook X Pro on hyvin siro, mutta alumiiniseoksesta valmistetun runkonsa ansiosta jämäkkä. Kuten muistakin MateBook 2020 -malliston kannettavista, siitä löytyy taustavalaistu mukavan kirjoitustuntuman antava näppäimistö, virtapainikkeeseen integroitu sormenjälkilukija sekä erillisen painikkeen taakse piilotettu web-kamera.

Suorituskykytesteissämme halvempi MateBook D 14 -malli oli joko lähes tasoissa tai jopa edellä MateBook X Prota, kun kyseessä oli prosessorin suorituskyky. Erillisen näytönohjaimensa ansiosta MateBook X Pro sai Counter Striken benchmarktestissä huomattavasti paremman tuloksen kuin MateBook D 14, mutta suoranaiseksi pelikoneeksi kummastakaan laitteesta ei vielä ole. Erillinen näytönohjain parantaa toki suorituskykyä joissakin käyttöskenaarioissa, kuten videoiden renderöinnissä. Suurimmaksi eroksi MateBookien välillä kuitenkin muodostui näyttöpaneelin laatu ja testiin saapuneiden konfiguraatioiden kohdalla keskusmuistin sekä tallennustilan määrä. Huawei MateBook X Pron ostajan onkin hyvä tiedostaa, että valtaosa laitteen hinnasta verrattaessa MateBookin halvempiin malleihin muodostuu sen laadukkaasta näytöstä. Jos omat käyttötarpeet eivät ole riippuvaisia näytön väritoistosta, niin prosessoria kuormittavissa tehtävissä halvemmat MateBookit pärjäävät yhtä hyvin ja joissain tapauksissa jopa paremmin.

 

Hyvää

  • Akkukesto
  • Nopea sormenjälkilukija
  • Jämäkkä alumiinirunko ja tyylikäs ulkonäkö
  • Laadukas näyttöpaneeli

 

Huonoa

  • Ei mahdollista lisätä RAM-muistia
  • Prosessorin suorituskyky laitteen hintaan nähden

 

This site uses XenWord.
;