Kokeilimme Huawein uutta Watch GT -älykelloa.

Huawei esitteli lokakuun puolivälissä Mate 20 –älypuhelimien ohessa uuden Watch GT –älykellon, joka ei ole suoranainen seuraaja alkuvuodesta 2017 esitellylle ja io-techissäkin testatulle Watch 2 –mallille. Siinä missä Watch 2 on Android Wear –kello, on Huawei päätynyt valitsemaan hieman erilaisen linjan Watch GT:n kanssa. Uutuus perustuu nimittäin yrityksen omaan Lite OS –käyttöjärjestelmään ja valmiusajan kehutaan olevan useimpiin muihin markkinoilta löytyviin älykelloihin nähden suorastaan hurja – parista viikosta kuukauteen.

Otimme Huawei Watch GT:n kokeiluun ja testasimme pitävätkö valmistajan lupaukset valmiusajan suhteen paikkansa ja minkälainen kello on muilta osin käyttää. Huawei Watch GT:n suositushinta Suomessa on 245 euroa ja se on saatavilla mustana silikonihihnaisena sekä hopeanvärisenä nahkahihnaisena versiona.

 

Pakkaus ja oheistarvikkeet

Huawei on pakannut Watch GT:n mustaan kuution muotoiseen pahvirasiaan, jonka kannen alta tulee ensimmäisenä vastaan itse kello. Pakkauksen uumenista löytyy lisäksi myös USB Type-C –latauskaapeli, magneettikiinnitteinen latausalusta, takuukortti sekä pikakäyttöopas.

 

Kellon rakenne ja tekniset ominaisuudet

io-techin testikappale edusti kellon hopeanväristä versiota, jonka hihnassa on ruskea nahkapinta. Mustassa värivaihtoehdossa hihna on kokonaan mustaa silikonia.

Ulkoisesti Watch GT on muotoiltu näyttämään varsin klassiselta pyöreänäyttöiseltä rannekellolta. Testaamamme hopeanvärinen versio on hieman tyylikkäämmän näköinen vaihtoehto ja kokomusta puolestaan hieman sporttisempi.

Laitteen runko on ruostumatonta terästä, näytön kehys naarmunkestävää keraamia. Kello on 10,6 mm paksu ja yleisesti ottaen melko suurikokoinen. Painoa 46 grammaa ilman ranneketta. Rakenne on tehty kestämään viiden ilmakehän paineen (ATM 5) ja kellon kanssa voi mennä uimaan.

Kellon oikeassa kyljessä on kaksi selvästi ulkonevaa painiketta, joissa on terävän klikkaava painallustuntuma. Ylempi on valikko-/paluunäppäin ja alempi pikapainike urheilutoiminnoille.

Testaamamme hopeanvärisen version ranneke on ulkopuolelta nahkaa ja sisäpinnastaan silikonia. Ratkaisu on tyylikkään näköinen ja pitää nahkapinnan pidempään hyväkuntoisena, vaikka kelloa käytettäisiin hikisessä urheilukäytössä.

Hihna on hyvän tuntuinen kädessä, joskin varsinkin alkuun hieman jäykkä. Hihnan kiinnittämisessä käytetään perinteistä solkimekanismia. Hihna on kiinni kellossa pikamekanismeilla ja on täten helposti käyttäjän vaihdettavissa. Hihnan leveys on standardinmukainen 22 mm.

Watch GT:n takakuori on muovia ja sen keskellä on pyöreä kohouma, jonka keskellä sijaitsevat sykemittauksessa käytettävät kaksi optista sensoria sekä niiden apuna toimivat kaksi vihreää LED-valoa. Kello hyödyntää sykemittauksessa suomalaisen Firstbeatin sykeanalytiikkaa ja itseoppivaa algoritmia. Lisäksi takakuoren keskeltä löytyvät kaksi metallikontaktia, joita hyödynnetään kellon lataamisessa.

Takakuoren alla piilottelee 420 mAh akku, jonka luvataan tarjoavan poikkeuksellisen pitkiä toiminta-aikoja. Jatkuvan sykemittauksen ollessa käytössä akun luvataan kestävän kaksi viikkoa, kun kuntoilutoimintojen määrä on maltillinen 1,5 tuntia viikossa. Jos jatkuva sykemittaus kytketään pois päältä, mutta puhelin näyttää edelleen puhelu- ja viesti-ilmoitukset, lupaillaan toiminta-ajan venyvän jopa kuukauteen. Urheilutilassa sykemittauksen ja GPS-paikannuksen ollessa jatkuvasti päällä kellon luvataan jaksavan 22 tuntia yhdellä latauksella.

Sisältä löytyvät muut rautapuolen ominaisuudet ovat melko kevyitä markkinoilla oleviin kilpaileviin Wear OS –kelloihin nähden. Prosessoinnista vastaa virtapihi Cortex-M4-piiri, tallennustilaa on vain 128 Mt ja RAM-muistia 16 Mt. Kevyt rauta on osatekijänä kellon pitkään akunkestoon. Yhteys kelloon hoituu Bluetooth 4.2 Low Energy –tekniikan avulla. WiFi-tukea tai NFC:tä ei ole. Satelliittipaikannus on toteutettu GPS:n, GALILEO:n ja GLONASS:in avulla.

Watch GT:n AMOLED-kosketusvärinäyttö on pyöreä ja läpimitaltaan 1,39 tuumaa. Resoluutio on älykellojen mittapuulla varsin tarkka 454 pikseliä halkaisijalla (326 PPI). Näyttö herää kylkipainiketta painamalla ja on päällä noin viitisen sekuntia kerrallaan, jonka jälkeen sammuu automaattisesti. Näyttö tukee automaattista kirkkaudensäätöä ja sen saa haluttaessa heräämään automaattisesti kättä nostaessa. Halutessa näytön saa pysymään päällä viiden minuutin ajan pikavalikosta löytyvän ”näytä aika” -toiminnon avulla.

Kellossa on 11 vaihdettavaa kellotaulua, mutta käyttäjällä ei ole mahdollisuutta lisätä niiden määrää. Kellotauluja ei ole myöskään mahdollista kustomoida.

 

Käyttökokemuksia ja huomioita

Vaikka Huawein lähestyminen älykellon toteuttamiseen on Watch GT:n tapauksessa positiivisen erilainen, on noin viikon käyttökokemusten pohjalta pakko todeta, ettei lopputuloksen kanssa ole aivan osuttu maaliin.

Huawein oma Lite OS –käyttöjärjestelmä on kevyt, mutta samalla ominaisuuksiltaan myös melko suppea. Wear OS- ja watchOS-kelloista tuttuja kustomointimahdollisuuksia tai mahdollisuutta asentaa kelloon lisää sovelluksia ei Lite OS:ssa ole. Joidenkin mielestä sovellusten asennusmahdollisuus on jopa yksi älylaitteen määrittelevistä keskeisistä ominaisuuksista, joten siltä kannalta Watch GT:tä ei voi pitää täysiverisenä älylaitteena. Lite OS:n käyttöliittymän animoinnit eivät ole täysin sulavia, vaan tökkivät paikoin hieman, mutta kyse on enemmänkin visuaalisesta haitasta, sillä emme haivanneet siitä juurikaan harmia käytettävyyden kannalta.

Kelloon on asennettu viitisentoista sovellusta, jotka löytyvät ylempää kylkipainiketta painamalla avautuvasta valikosta. Kyse on hyvin perustason älykellosovelluksista, kuten urheilu- ja syketoiminnoista, sekuntikellosta, sääsovelluksesta ja herätyskellosta. Kellonäkymästä sivusuunnassa pyyhkäisemällä pääsee kolmeen pikanäkymään, jota näyttävät sään, päivän aktiivisuuden perustiedot sekä viimeaikaiset syketiedot. Kellonäkymästä ylhäältä alaspäin pyyhkäisemällä avautuu pika-asetusvalikko, joka mahdollistaa mm. kellon kytkemisen äänettömälle.

Kellonäkymästä pystysuunnassa alhaalta ylös pyyhkäisemällä pääsee tarkistamaan ilmoitukset puheluista, viesteistä ja muista valituista sovelluksista. Toteutus on pelkistetty ja mahdollistaa käytännössä vain saapuneiden viestien lukemisen, mutta ei niihin vastaamista. Lisäksi jostain syystä kello näytti viesti-ilmoitukset kahtena, joka teki niiden selaamisesta raskasta ja sekavaa. Käyttäjä voi valita puhelimesta käsin minkä sovellusten ilmoitukset kellossa näkyvät. Käyttäjä voi myös hylätä saapuvia puheluita kellosta käsin, mutta puheluiden puhuminen kellon kautta ei ole mahdollista.

Watch GT:n ominaisuudet keskittyvät erityisesti sykemittaukseen ja liikuntaominaisuuksiin ja valmistaja mainostaakin kellon monipuolisia urheilutoimintoja. Käytännössä monipuolisuus on varsin suhteellinen asia. Kellon treenaustilat keskittyvät nimittäin lähinnä juoksuun, kävelyyn, pyöräilyyn ja uimiseen. Juoksuharjoittelua varten kellosta löytyy jopa jonkinlainen opastava valmennusominaisuus.

Monien muiden urheilulajien harrastamiseen kellosta ei löydy omia treenitiloja, vaan käyttäjän on tyydyttävä yleismallisiin ulko- ja sisäliikuntatiloihin, jotka eivät palvele parhaalla mahdollisella tavalla eri tilanteissa. Esimerkiksi allekirjoittaneella Watch GT:n käyttökokemus salitreenissä ja salibandyssä jäi vajaaksi. Tallennettuja liikuntasuorituksia voi tarkastella keskeisiltä osin kellosta sekä laajemmin Huawei Health -sovelluksesta.

Watch GT tukee sykkeen mittausta optisesti ranteesta sekä jatkuvasti että urheilusuoritusten aikana. Jatkuvan sykemittauksen voi kytkeä halutessaan pois päältä. Jatkuvan sykemittauksen tuloksia voi seurata päivän ajalta kellon näytöltä ja pidemmältä ajalta puhelimesta käsin.

Urheilukäytössä vertasimme Watch GT:tä Polar M200 –urheilukellon rannesykemittaukseen sekä erilliseen Polar H1 –sykevyöhön. Totesimme Huawein sykkeenmittauksen toimivan kohtalaisesti, mutta näyttävän paikoin 5-10 BPM alhaisempia lukemia kuin Polarin tuotteilla mitatut. Havaintojemme perusteella Watch GT:n sykemittaus on käyttökelpoinen harrastajakäyttöön, muttei riittävän tarkka vaativampaan tarpeeseen.

Kelloa hallitaan Android- (4.4 tai uudempi) tai iOS-laitteesta (9.0 tai uudempi) käsin Huawei Health –sovelluksella. Kyseessä on Huawein terveyssovellus, joka löytyy esiasennettuna kaikista yrityksen puhelimista. Muiden valmistajien laitteisiin sen saa ladattua sovelluskaupasta.

Huawei Healthin kautta säädetään suurin osa kellon asetuksista – käyttäjä voi esimerkiksi valita mistä puhelimeen asennetuista sovelluksista näytetään ilmoituksia, antaako kello aktiivisuusmuistutuksia liikkumattomuudesta ja ovat unenseuranta sekä jatkuva sykemittaus käytössä.

Puhelinsovelluksen kautta käyttäjä pääsee tutkimaan myös tarkemmin liikuntasuorituksista, sykemittauksesta ja nukkumisesta kerättyä tarkempaa dataa, joka on esitetty varsin selkeässä ja kohtalaisen monipuolisessa muodossa. Valitettavasti kerättyä dataa ei voi jakaa muiden alustojen kanssa, joka heikentää kellon hyödynnettävyyttä selvästi.

 

Yhteenveto

Huawei Watch GT:n erityinen vahvuus on ehdottomasti pitkä akunkesto. Testikäytössä virrankulutuksen todettiin olevan suunnilleen valmistajan lupausten mukaista, eli jatkuvan sykemittauksen ollessa päällä akun varaus hupenee noin 5-7 % päivätahtia ja tunnin urheilusuorituksen aikana varaus vähenee 4-6 %. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että virtaa riittää niin hyvin, ettei kellon lataamista tarvitse juurikaan miettiä – riittää että sen laittaa silloin tällöin latautumaan esimerkiksi suihkussakäynnin ajaksi. Esimerkiksi omassa käytössäni viikon ympärivuorokautisen käytön ja noin viiden tunnin urheilun jälkeen akkua oli edelleen jäljellä noin neljännes. Kunpa kaikki älykellot pystyisivät vastaavaan.

Hyvän akunkeston saavuttamiseksi Huawei on kuitenkin joutunut tekemään kompromisseja, joka vaikuttaa käyttökokemukseen ja laitteen hyödyntämismahdollisuuksiin. Kellon sovellusvalikoima on melko rajattu ja keskittyy pääosin hyvinvointiin ja kuntoiluun. Lisäsovelluksia ei ole mahdollista asentaa ja kellosta puuttuu esimerkiksi musiikkisoitin ja NFC-maksuominaisuudet. Myös käyttöjärjestelmän toiminnot ovat monilta osin suppeat – esimerkiksi sovellusilmoitusten toteutus on varsin pelkistetty, eikä esimerkiksi viesteihin tai puheluihin ole mahdollista vastata kellosta käsin.

Huawei mainostaa Watch GT:tä urheilu- ja hyvinvointitoiminnot edellä, jotka saattaisivatkin olla hyvin toteutettuina laitteen pelastus. Valitettavasti niidenkin osalta jää vielä parantamisen varaa. Tuettujen urheilulajien valikoima on melko suppea ja kellon mittaustoimintojen tarkkuus riittää kokemusteni mukaan ensisijaisesti harrastajille. Myöskään tallennetun datan hyödynnettävyys ei ole kilpailevien sporttikellovalmistajien tasolla, sillä sitä ei saa tällä hetkellä tuotua ulos Huawein Health-sovelluksesta.

Realistisesti arvioituna Huawei Watch GT:n ominaisuudet ovat lähempänä monipuolista urheiluranneketta kuin älykelloa. Käyttökokemuksieni perusteella kyseessä onkin ennemmin perinteiseltä rannekellolta näyttävä urheiluranneke kuin varsinainen älykello. Nykyisellään Watch GT:tä on hankala suositella etenkään yli 200 euron hintaan, mutta urheilulajien tukeen, mitatun tiedon jakamiseen ja sovellusilmoitusten toteutukseen liittyvien ohjelmistoparannusten myötä Watch GT voisi kuitenkin olla ihan kelpo vaihtoehto klassisen tyylikästä urheilukelloa etsivälle. Tämä tietysti vaatisi Huaweilta panostuksia kyseisten ominaisuuksien parantamisen suhteen.

This site uses XenWord.
;