Microsoft julkaisi Surface Bookin alun perin jo lokakuussa 2015, mutta laite tuli aluksi myyntiin vain Yhdysvalloissa ja sen saatavuutta on laajennettu viimeisen 1,5 vuoden aikan vähitellen myös muihin maihin. Suomessa Surface Book lanseerattiin myyntiin virallisesti 20. huhtikuuta.
Kyseessä on 2-in-1-laite eli taulutietokoneen ja kannettavan hybridi, jossa näyttö irtoaa näppäimistöstä erilliseksi laitteeksi. Laite on pyritty suunnittelemaan mukana kulkevaksi, mutta Windows 10 Pro -käyttöjärjestelmän myötä samalla riittävän suorituskykyiseksi työkaluksi tuottavaan työhön.
Edullisin 1699 euron hintainen Surface Book -malli on varustettu kaksiytimisellä ja Hyper-Threading-ominaisuutta tukevalla Core i5-6300U -prosessorilla, 8 gigatavulla keskusmuistia ja 128 gigatavun SSD-asemalla. Io-techin kokeiltavana oli kallein 3999 euron hintainen Performance Base -malli, jossa on käytössä Core i7-6600U -prosessori, 16 gigatavua keskusmuistia, 1 teratavun SSD-asema ja GeForce GTX 965M -näytönohjain.
Kaikissa malleissa on 13,5-tuumainen näyttö, jossa on 3:2-kuvasuhteen 3000×2000 pikselin resoluutio (267 PPI). Näyttö tukee kosketusta ja sitä on mahdollista ohjata mukana tulevalla Surface-kynällä eli näytölle voi piirtää ja kirjoittaa. Valitettavasti skrollaus ei kynällä onnistu ja muutenkin kynän nappeihin on mahdollista asettaa varsin rajatusti ennalta määrättyjä toiminnallisuuksia (videolla sanotaan, että kynässä olisi vain yksi nappi, mutta kyljestä löytyy toinen). Kynälle ei ole laitteen rungossa säilytyspaikkaa, vaan se kiinnittyy ja kulkee mukana näytön kyljessä.
Näyttöosa kiinnittyy telakkana toimivan näppäimistön saranamekanismiin, jota Microsoft kutsuu nimellä Dynamic Fulcrum Hinge. Näppäimistön sisuksissa on ensisijainen akku ja GeForce-näytönohjain, joka on yhdistetty näyttöosassa sijaitsevaan prosessoriin PCI Express -väylällä. Kun näyttöosa irroitetaan näppäimistöstä, laitetta ei tarvitse uudelleenkäynnistää, mutta käynnissä olevat erillisnäytönohjainta käyttävät sovellukset täytyy sulkea ennen irrotusta. Näyttöosaa ei voi irrottaa, jos akkua on jäljellä alle 10 %.
Käytännössä Cinebench R15 -testissä Surface Book sai 15 watin TDP-arvolle speksatulle Skylake-U-koodinimellisellä Core i7-6600U -prosessorilla tulokseksi 307 pistettä. Vertailun vuoksi neliytimisellä Core i5-7600K -työpöytäprosessorilla tulos on noin 670 pistettä ja Hyper-Threading-tuella varustetulla Core i7-7700K:lla noin 970 pistettä.
GeForce GTX 965M -näytönohjaimessa ja Maxwell-arkkitehtuurin GM206-grafiikkapiirissä ei riitä vääntö peleissä laitteen natiiville 3000×2000-resoluutiolla, mutta kevyempiä pelejä pystyy pelailemaan alaspäin skaalatulla resoluutiolla. Pelikoneeksi Surface Bookia ei siis kannata hankkia, vaan samaan rahaan ja halvemmallakin saa kunnollisella 3D-suorituskyvyllä varustettuja kannettavia.
Täydellä prosessorikuormalla prosessorin lämpötila nousi noin 80 asteeseen ja 3D-rasituksessa GeForce GTX 965M -näytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila nousi 67 asteeseen. Lepotilassa Windowsin työpöydällä laite toimii passiivisesti jäähdytettynä eikä juurikaan lämpene. Täydessä prosessori- tai 3D-rasituksessa matalaprofiiliset tuulettimet alkavat pyöriä kannettavan sisuksissa ja laitteesta tulee äänekäs ja sen magnesiumrunko lämpenee joistain kohdista selvästi.
Pikasella kokeilulla Surface Book soveltuu mahdollisimman helposti mukana kulkevaa, mutta samaan aikaan tuottavaan työhön riittävän suorituskykyistä kannettavaa etsivälle. Avainominaisuuksia ovat Windows 10 Pro -käyttöjärjestelmä, laadukas korkean resoluution kosketusnäyttö, Surface-kynä sekä lähes järjettömän kalliissa Performance Base -malleissa Core i7 -prosessori, erillisnäytönohjain ja riittävän isot keskusmuisti ja tallennustila.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että Surface Book käyttää tällä hetkellä Intelin ja NVIDIAn edellisen sukupolven arkkitehtuureita. Yritys esitteli juuri Surface Laptopin, jonka sisuksista löytyy Intelin Kaby Lake -koodinimelliset 7. sukupolven Core -prosessorit, mutta Surface Book 2:n julkaisuajankohdasta ei vielä ole tarkempaa tietoa.
Jos Microsoft päivittää Surface Bookin kakkosversioon, sisuksista tulee löytymään Kaby Lake -prosessori, kalliimman Performance Base -mallin erillisnäytönohjain päivitetään NVIDIAn tai AMD:n Pascal- tai Polaris-arkkitehtuuriin ja USB-liittimien joukossa tullaan näkemään Type-C-mallisia liittimiä.
Ensimmäisen sukupolven Surface Bookin saapuminen Suomeen kesti 1,5 vuotta, joten toivottavasti Surface Book 2 tullaan näkemään täällä hieman nopeammalla aikataululla.
Tämähän oli hauskasti muotoiltu. :sgiggle:
Kiinnostava artikkeli oli, vaikka laite onkin jo vanhaa mallia ja tuota onkin testailtu vaikka missä jo tätä ennen. Videossa oli vähän alussa sellaista, että meinasi vissiin Sampsalla ajatus katkeilla. 😀
Muotoilin vähän toisin, ettei tule toistoa 🙂
Tämä tosiaan tuli Suomessa virallisesti myyntiin viime viikolla.. eli Suomessa ei varmaan moni ole testannut, maailmalla kyllä. Ja kyllä, tässä tapauksessa kun oli laitetta tullut testailtua etukäteen niin videolla puhuminen vaikeutuu heti potenssiin kaksi :btooth:
Jätin tosiaan sanomatta tuon, että suomeksi ei ole tullut luettua/katsottua mitään. Piti kyllä alunperin kirjoittaa se. :sori: Jossain vaiheessa helpottunee, jos vaan jaksat videoita väsäillä (tai enpä tiedä onko sinänsä paha jos niin ei kävisikään, itse yhä pidän siitä vähän jäyhästä suomalaisesta tyylistä mikä sinulla noissa on). Ne kuitenkin on hyvä sekä kiinnostava lisä teillä täällä. 🙂
Kirjoitusvirheen tuosta vielä bongasin:
Juu kyllä se tästä ja korjattu :tup:
Kynä lienee sama kuin Surface Pro 4:n mukana tullut, joten sen varteen on piilotettu toinenkin näppäin.
Joo kyllä, siellähän se toinen näppäin :beye:
Aivan suotta tuosta "kärsit" näinhän me luonnostaankin puhumme. Pienet takertelut eivät haittaa
mitään, kunhan et anna sen itseäsi haitata. Niin ja kiitoksia videosta, on niin paljon mukavampaa kun näkee käytännössä laitteen kätevyyden.
Laite on kyllä todella kätevä (tuli heti mieleeni piirtämistä harrastava ystäväni), hinta vaan on järjettömän suolainen.
Kynästä tuli mieleen, että se on suunniteltu vasenkätiselle. Oikealla kädellä sitten niitä näppäimiä, vai korjasiko tuo löytynyt lisänäppäin videolla kertomasi ongelman?
Scrollaus näillä sujuu kohtuu luontevasti, kun tablet osa on kädessä, jolloin vasen peukalo rullailee näyttöä, kun oikealla kädellä huiskitaan kynän kanssa. Kynällä Winkkarin käyttö on ollut aina hieman mielenkiintoinen kokemus…
Joo itsellä ehkä se suurin ärsytys alkuun tuntui ainakin olevan sen, että kun vähän pääsi kynän käyttöön sisälle niin sitten pitikin monia asioita hoitaa sormin, näppäimistöllä tai touchpadilla. Ainakin äkkiseltään tuntui, että kynässä olisi paljon enemmän potentiaalia, mitä siitä nyt on otettavissa irti, joka tuntuu hieman oudolta sillä kynä on selvästi Surfacen Applen tuotteista erottava ominaisuus.
Täytyyhän se myöntää, että meidänkin kynä jäänyt kaappiin juurikin tästä syystä. Pitääpä kokeilla tämän uusimman creativeupdaten tuomia uusia ominaisuuksia vielä
Itse olen käyttänyt kynää ainoastaan muistiinpanovälineenä, jona se on palvellut erinomaisesti OneNoten kanssa (Surface Pro -malli). Ei tarvitse enää kannella paperisia muistivihkoja mukana, vaikka nekin voivat olla kätevämpiä joissakin tilanteissa. Parantamisen varaa on kyllä vielä, mutta toimii hyvin näin.
Muuhun käyttöön olen havainnut kynän epäkäteväksi, enkä ole kovin taitava sen avulla piirtämään muuta kuin pieniä graafeja. Sampsa on oikeassa, että kynän toiminnallisuudessa voisi olla potentiaalia moneen asiaan, esim. perustoiminnallisuuksien helppo itseohjelmointi suoraan käyttöjärjestelmässä tai Surface-sovelluksessa auttaisi paljon. Nyt kynän käyttäytymisen ja nappien ohjelmointimahdollisuudet rajoittuvat sovellusten käynnistämiseen.
Mukava kuulla kokemuksia, omat havainnot siis jo ihan heti nopean kokeilun jälkeen, mutta eiköhän ne aika hyvin pitkässä juoksussa pidä paikkaansa.
Joskus muutamia vuosia sitten omistin ensimmäisen Surface Pron. En siis tätä laitetta, mutta samat ongelmat näyttävät vieläkin olevan laitteessa.
Silloin käytössä oli Windows 8.1, ja suuri ongelma oli juuri Windowsin käyttö. Sitä ei ollut silloin, eikä taida olla nykyään yhtään enempää, ole tarkoittu kosketusnäytölle. Asetusvalikkoja on kaksi ja jos jotain haluat oikeasti säätää, niin joudut avaamaan sen "oikean" ohjauspaneeliin, mitä on melko hankala käyttää kosketusnäytöllä.
Netin selaaminen oli myös turhan haastavaa. Kosketusnäytöllä edes jotenkin toimiva selain on Edge, eikä se muuten oikein vastaa odotuksia. Chromessa ei ainakaan silloin toiminut mitkään kosketusnäyttöeleet, kuten edellinen sivu tai edes ruudun vieritys.
Windowsilla tällä hetkellä hiukan hankala asema, kun käyttöjärjestelmän pitäisi toimia työpöydällä ja tablettikäytössä. Nyt se on sekamelska joka ei toimi oikein kummallakaan kätevästi tai helposti.
Kynä oli heikompi kuin tämä nykyisten mukana tuleva, mutta se oli laitteen ehkä paras juttu. Toimi tosi hyvin ja tarkasti. Painetunnistus ja kumitus toimi kääntämällä kynä toisinpäin ja "kumittamalla".
Windows 10:n aikana on onneksi tultu paljon eteenpäin kosketuskäytössä (myös Chromessa), mutta silti on iOS:ää ja Androidia jäljessä käytön helppoudessa. Tärkein parannuskohta tällä hetkellä olisi resurssienhallinnan parempi skaalautuvuus tablettinäkymässä (vaikka se vähän skaalautuukin) omaan käyttööni pohjautuen.
Tyylikäs laite, mutta onpa tyyriin hintainen. Saatan muistaa väärin, mutta taisin ihmetellä tuollaista jossakin työpalaverissa vuosi takaperin. Onkohan noita Surface Bookeja ollut myynnissä yrityskäyttöön jo aiemmin? Saattoi toki olla harmaatuontilaite tai joku esittelykappale.
Suomen myynti alkoi tosiaan virallisesti 20.4. mutta onhan tuon voinut ostaa vaikka jenkeistä:
Microsoftin Surface Book -kannettava tietokone saapuu Suomeen huhtikuussa – Uutishuone
Eikö Thunderbolt 3?!?
Puolet hinnasta pois niin laiteessa olisi jotain järkeä.
Se ei tarjoa muuta kun pienen näytön ylisuurella resoluutiolla ja mahdollisuuden käyttää tablettina.
Ainoa hyvä puoli laitteessa on akunkesto mitä monet työkäytössä arvostavat.
Kaveri oli hankkinut tuommoisen verkkokehityskäyttöön ja kehui kovasti joitain ominaisuuksia asiakastyössä. Erityisesti printscreen ja nopeiden muistiinpanojen tekeminen kuulemma helpotti kovasti ongelmatilanteissa, esim. neuvottaessa atk-ajokortittomia asiakkaita taustahallinnan asetuksista ja valikoista yms. vastaavissa tilanteissa. Potkuakin tuolla kalliilla versiolla sen verran, että korvaa läppärin ja pöytäkoneen.
Tosin itsekin ihmettelin vähän tyhmiä bugeja liittyen Surface Bookin käyttöön ulkoisen näytön kanssa. Jos esim. näyttö oli asetuksista "väärällä" puolella, niin kynän kalibrointi heitti lähes kymmenellä sentillä. Ja suurin osa noista kynäsovelluksistakin vaikutti todella heikoilta mihinkään oikeeseen mobiiliin työkäyttöön. Joko ne on täysin pilipali, tai sitten pitäisi suoraan käyttää Photaria.
Hieman painavaltahan tuo tuntui, mutta vastaavan tyyppisen laitteen ostaisin heti, jos hinta olisi hieman maltillisempi. Ei tosin yrittäjälle nyt ihan mahdoton kakku alvittomana. Hieman outoa, että Surface Pro -huumassa kukaan muu valmistaja ei ole tehnyt varteenotettavaa kopiota tuosta Surface Book -konseptista. En ole vieläkään oikein vakuuttunut tuomoisesta kickstandistä ja lerpusta näppiksestä.
Hieno pelihän tuo on mutta kun pärjää vallanmainiosti kirpputorilta ostetulla HP Elitebook 8470p:llä jolla oli hintaa 80€. Tähän pistin 50€ käytettynä ostetun SSD:n niin on aika rautainen peli.