Kokeilimme pikaisesti Microsoftin suorituskykyisintä ja kalleinta 3999 euron hintaista Surface Book -mallia.

Microsoft julkaisi Surface Bookin alun perin jo lokakuussa 2015, mutta laite tuli aluksi myyntiin vain Yhdysvalloissa ja sen saatavuutta on laajennettu viimeisen 1,5 vuoden aikan vähitellen myös muihin maihin. Suomessa Surface Book lanseerattiin myyntiin virallisesti 20. huhtikuuta.

Kyseessä on 2-in-1-laite eli taulutietokoneen ja kannettavan hybridi, jossa näyttö irtoaa näppäimistöstä erilliseksi laitteeksi. Laite on pyritty suunnittelemaan mukana kulkevaksi, mutta Windows 10 Pro -käyttöjärjestelmän myötä samalla riittävän suorituskykyiseksi työkaluksi tuottavaan työhön.

Edullisin 1699 euron hintainen Surface Book -malli on varustettu kaksiytimisellä ja Hyper-Threading-ominaisuutta tukevalla Core i5-6300U -prosessorilla, 8 gigatavulla keskusmuistia ja 128 gigatavun SSD-asemalla. Io-techin kokeiltavana oli kallein 3999 euron hintainen Performance Base -malli, jossa on käytössä Core i7-6600U -prosessori, 16 gigatavua keskusmuistia, 1 teratavun SSD-asema ja GeForce GTX 965M -näytönohjain.

Kaikissa malleissa on 13,5-tuumainen näyttö, jossa on 3:2-kuvasuhteen 3000×2000 pikselin resoluutio (267 PPI). Näyttö tukee kosketusta ja sitä on mahdollista ohjata mukana tulevalla Surface-kynällä eli näytölle voi piirtää ja kirjoittaa. Valitettavasti skrollaus ei kynällä onnistu ja muutenkin kynän nappeihin on mahdollista asettaa varsin rajatusti ennalta määrättyjä toiminnallisuuksia (videolla sanotaan, että kynässä olisi vain yksi nappi, mutta kyljestä löytyy toinen). Kynälle ei ole laitteen rungossa säilytyspaikkaa, vaan se kiinnittyy ja kulkee mukana näytön kyljessä.

Näyttöosa kiinnittyy telakkana toimivan näppäimistön saranamekanismiin, jota Microsoft kutsuu nimellä Dynamic Fulcrum Hinge. Näppäimistön sisuksissa on ensisijainen akku ja GeForce-näytönohjain, joka on yhdistetty näyttöosassa sijaitsevaan prosessoriin PCI Express -väylällä. Kun näyttöosa irroitetaan näppäimistöstä, laitetta ei tarvitse uudelleenkäynnistää, mutta käynnissä olevat erillisnäytönohjainta käyttävät sovellukset täytyy sulkea ennen irrotusta. Näyttöosaa ei voi irrottaa, jos akkua on jäljellä alle 10 %.

Käytännössä Cinebench R15 -testissä Surface Book sai 15 watin TDP-arvolle speksatulle Skylake-U-koodinimellisellä Core i7-6600U -prosessorilla tulokseksi 307 pistettä. Vertailun vuoksi neliytimisellä Core i5-7600K -työpöytäprosessorilla tulos on noin 670 pistettä ja Hyper-Threading-tuella varustetulla Core i7-7700K:lla noin 970 pistettä.

GeForce GTX 965M -näytönohjaimessa ja Maxwell-arkkitehtuurin GM206-grafiikkapiirissä ei riitä vääntö peleissä laitteen natiiville 3000×2000-resoluutiolla, mutta kevyempiä pelejä pystyy pelailemaan alaspäin skaalatulla resoluutiolla. Pelikoneeksi Surface Bookia ei siis kannata hankkia, vaan samaan rahaan ja halvemmallakin saa kunnollisella 3D-suorituskyvyllä varustettuja kannettavia.

Täydellä prosessorikuormalla prosessorin lämpötila nousi noin 80 asteeseen ja 3D-rasituksessa GeForce GTX 965M -näytönohjaimen grafiikkapiirin lämpötila nousi 67 asteeseen. Lepotilassa Windowsin työpöydällä laite toimii passiivisesti jäähdytettynä eikä juurikaan lämpene. Täydessä prosessori- tai 3D-rasituksessa matalaprofiiliset tuulettimet alkavat pyöriä kannettavan sisuksissa ja laitteesta tulee äänekäs ja sen magnesiumrunko lämpenee joistain kohdista selvästi.

Pikasella kokeilulla Surface Book soveltuu mahdollisimman helposti mukana kulkevaa, mutta samaan aikaan tuottavaan työhön riittävän suorituskykyistä kannettavaa etsivälle. Avainominaisuuksia ovat Windows 10 Pro -käyttöjärjestelmä, laadukas korkean resoluution kosketusnäyttö, Surface-kynä sekä lähes järjettömän kalliissa Performance Base -malleissa Core i7 -prosessori, erillisnäytönohjain ja riittävän isot keskusmuisti ja tallennustila.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että Surface Book käyttää tällä hetkellä Intelin ja NVIDIAn edellisen sukupolven arkkitehtuureita. Yritys esitteli juuri Surface Laptopin, jonka sisuksista löytyy Intelin Kaby Lake -koodinimelliset 7. sukupolven Core -prosessorit, mutta Surface Book 2:n julkaisuajankohdasta ei vielä ole tarkempaa tietoa.

Jos Microsoft päivittää Surface Bookin kakkosversioon, sisuksista tulee löytymään Kaby Lake -prosessori, kalliimman Performance Base -mallin erillisnäytönohjain päivitetään NVIDIAn tai AMD:n Pascal- tai Polaris-arkkitehtuuriin ja USB-liittimien joukossa tullaan näkemään Type-C-mallisia liittimiä.

Ensimmäisen sukupolven Surface Bookin saapuminen Suomeen kesti 1,5 vuotta, joten toivottavasti Surface Book 2 tullaan näkemään täällä hieman nopeammalla aikataululla.

This site uses XenWord.
;