io-techin kokeiltavana Nokia 7.2:n edullisempi ja karsitumpi painos.

HMD Global esitteli IFA-messujen yhteydessä syyskuun alussa kaksi uutta Androidilla varustettua älypuhelinmallia – Nokia 7.2:n ja Nokia 6.2:n. Testasimme io-techissä jo aiemmin Nokia 7.2:n ja nyt kokeiltavaksi on saapunut myös näistä edullisempi Nokia 6.2. Kuten kalliimmalla sisarmallillaan, myös Nokia 6.2:lla suurimpina myyntivaltteina ovat ”puhdas” Android-käyttöjärjestelmä ja HMD Globalin pitkä päivitystuki.

Nokia 6.2:n saapui Suomessa myyntiin lokakuussa kahtena malliversiona. 3 Gt käyttömuistilla ja 32 Gt tallennustilalla varustetun version suositushinta on 199 € ja se on saatavilla mustana värivaihtoehtona. 4 Gt käyttömuistilla ja 64 Gt tallennustilalla varustetun mallin suositushinta on 249 € ja se on mustan lisäksi saatavana arvostelukappaleemme edustamassa sinertävänhopeassa jää-värissä. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan hintataso on tämän artikkelin julkaisuhetkellä joulukuun alussa edullisimmillaan 50 euroa suositushintoja alhaisempi, mutta Black Friday -tarjouksilla saattaa olla vielä oma vaikutuksensa hintatasoon.

Tutustumme tässä artikkelissa Nokia 6.2:een vajaan viikon käyttökokemusten pohjalta lyhyemmän kokeiltua-juttutyypin muodossa.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Nokia 6.2 toimitetaan HMD Globalin tuotteista tutuksi tulleessa pahvilaatikossa, jonka päällä on suuri Nokia-logo, värikäs kuva puhelimesta, mallinimi ja Android One -logo.

Pakkauksen sisällä on puhelimen lisäksi USB Type-C kaapeli, 10 watin verkkovirta-adapteri, korttikelkan irrotustyökalu, perinteiset nappikuulokkeet 3,5 mm:n kuulokeliitännällä ja pikakäyttöohjeet usealla eri kielellä.

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Nokia 6.2:n edeltäjä on viime vuoden tammikuussa julkaistu jo yli puolentoista vuoden ikään ehtinyt 6.1, jonka kanssa puhelimella ei ole juurikaan ulkoisesti yhteisiä tekijöitä. Uusi 6.2 on melko sulavasti ja pyöristetysti muotoiltu – 6.1 oli sen sijaan kulmikas ja laatikkomainen.

Sen sijaan ulkonäöltään Nokia 6.2 on identtinen sisarmallinsa 7.2:n kanssa. Erona Nokia 7.2 malliin, Nokia 6.2:n takalasi on viimeistelyltään kiiltävä mattapinnan sijaan. Tämän lisäksi ainoana ulkoisena eroavuutena ovat vain puhelimien värivaihtoehdot. Tästä syystä aiemmassa Nokia 7.2:n testiartikkelistamme löytyvät huomiot puhelimen rakenteesta ovat sovellettavissa suoraan myös Nokia 6.2:een.

Fyysiset mitat

 • Ulkomitat: 159,9 x 75,1 x 8,3 mm
 • Paino: 180 grammaa
 • Näytön ja ulkomittojen suhde: 82,5 %

Nokia 6.2 on nykypäivänä varsin tavanomaisen kokoinen puhelin. 6,3-tuumaisella näytöllä varustetulle laitteelle on tullut edeltäjäänsä verrattuna 11,1 mm lisää pituutta ja 0,1 mm lisää paksuutta, mutta leveyttä puhelimelta on itse asiassa lähtenyt 0,7 mm. Lisäksi uutuus on 8 grammaa painavampi kuin Nokia 6.1. Näytön läpimitan kasvettua peräti 0,8 tuumalla luvut ovat tavallaan varsin hyviä. Näytön kuvasuhde on toki samalla vaihtunut edeltäjämallin vanhanaikaisesta 16:9-kuvasuhteesta modernimpaan 19:9-suhteeseen, mikä osin selittääkin puhelimen pitkulaisempaa ulkomuotoa. Korkeuden vähäinen kasvu kasvaneeseen tuumakokoon nähden selittyy puolestaan paksujen ylä- ja alareunusten kaventamisella.

Nokia 6.2:n polymeerikomposiitista, eli eräänlaisesta lujitemuovista valmistettu ulkokehys tuntuu kädessä varsin jykevältä, eikä laatutuntumassa ole valittamista. Ainakin teoriassa kehyksen pitäisi kestää iskuja alumiinia paremmin, mikä puolestaan saattaa auttaa suojaamaan puhelimen Corningin Gorilla Glass 3 -lasista tehtyjä etu- ja takaosia. Laitteen sisärunko on alumiinia.

Lasisen takakuoren ja jykevän kehyksen myötä puhelin tuntuu kädessä laadukkaalta. Takalasi myös pyöristyy loivasti kylkien liitoskohtaan, minkä seurauksena puhelin tuntuu yhtenäiseltä. Kuitenkin takalasin kevyestä pyöristyksestä huolimatta Nokia 6.2 kädessä hieman kulmikas, mikä hankaloittaa hieman puhelimen istumista luontevasti yhteen käteen.

Nokia 6.2:n alapääty ei tarjoa yllätyksiä. Keskellä sijaitsee USB 2.0 nopeuksia tukeva USB Type-C -liitin ja sen vieressä kaksi reikää monokaiuttimelle. Toisella puolella oleva pieni reikä sisältää yhden laitteen mikrofoneista. Mikrofonin suhteen testijakson aikana ilmeni huomion arvoinen yksityiskohta. Sormen liu’uttaminen mikrofonin yli puhelun aikana aiheuttaa voimakkaan ”poksahduksen” kuulumisen vastapuolelle. Sama ilmiö oli havaittavissa myös videota kuvatessa, mutta tällöin myös muualla puhelimen muovisen kehyksen pinnalla liukuva sormi oli kuultavissa suoraan videon ääniraidalla hiljaisempana suhinana.

Yläpäädystä löytyy toisen mikrofonin sisältävän reiän lisäksi 3,5 mm:n kuulokeliitäntä. Liitäntä on äänenlaadultaan subjektiivisen testin perusteella luonnollinen ja häiriötön. Äänenvoimakkuudeltaan puhelin ei kuitenkaan pääse parhaiden joukkoon, vaan 120 ohmin vastuksellaan suhteellisen vaikeasti ajettavia AKG K612 Pro -kuulokkeita soittaakseen puhelimen äänenvoimakkuus on asetettava melkein täydelle voimakkuudelle.

Näytön tekniset ominaisuudet:

 • 6,3″ IPS LCD -näyttö
 • 19:9-kuvasuhde, 1080 x 2280 pikseliä, 400 PPI
 • HDR10-tuki
 • reunoilta pyöristetty Gorilla Glass 3 -suojalasi

Nokia 6.2:n näyttö on PureDisplay-markkinointinimellä varustettu IPS-LCD -paneeli, joka tukee myös HDR 10:tä. Näyttöä kiertää nykypäivän mittapuilla suhteellisen leveät reunukset ja alapuolelle on jätetty selvä ”leuka”, joka sisältää myös Nokian logon. Näytön yläpäädystä löytyy myös 8 megapikselin etukameran sisältävä pisaramallinen näyttölovi. Etukamera on varustettu f2.2-aukkosuhteen objektiivilla ja on spekseiltään päällisin puolin vastaava kuin Nokia 6.1:n etukamera. Kuvanlaadullisesti etukamera tuottaa käyttökelpoista, joskin hieman pehmeää jälkeä.

Näyttö nousee edukseen tässä hintaluokassa HDR10-tuellaan. Tätä emme valitettavasti päässeet kokemaan käytännössä, sillä kuten Nokia 7.2 artikkelissa mainitsimme, HDR-tuki on tuettuna toistaiseksi vain Amazon Prime Videossa, eivätkä valitettavasti vielä tänä päivänäkään Netflixin tai YouTuben HDR-videot ole tuettuna.

HDR10-tuen lisäksi Nokia 6.2 jakaa kalliimman sisaruksensa kanssa HMD Globalin PureDisplay-tekniikan, joka kykenee muuntamaan tavallista SDR-materiaalia reaaliaikaisesti HDR-materiaaliksi Pixelworksin valmistaman näyttöprosessorin avulla. Testihavaintojen perusteella kyseinen ominaisuus pyrkii lisäämään kontrastia ja nostamaan saturaatiota luoden HDR-kuvaa muistuttavan efektin. Lopputuloksesta voi olla montaa mieltä, mutta luonnollisesta kuvasta pitävien mieleen ominaisuus ei todennäköisesti ole, sillä kuvasta tulee toisinaan hyvin ylisaturoitunut ja kontrastoitunut.

Nokia 6.2:n näyttö on tiettävästi identtinen Nokia 7.2:n näyttöön verrattuna. Sen myötä näyttö onkin noin 200-250 € hintaluokassa varsin hyvä. Värintoisto on 7.2:n tavoin perusasetuksillaan kylmää kohti kallellaan, mutta näyttö kuitenkin kykenee erittäin hyvään kontrastiin ja väritoistoon, minkä myötä puhelimen näyttöä onkin miellyttävä käyttää median kulutukseen.

Takakuoressa on löydettävissä Nokia 6.2:n suurimmat erot 7.2:een verrattuna – erilaiset värivaihtoehdot ja kiiltäväpintainen lasi. Takakuoressa huomio kiinnittyy suhteellisen kookkaaseen pyöreään kamerakehykseen, johon on sijoitettu puhelimen kolme kameraa ja salama. Kehys nousee selvästi takalasin pinnasta, minkä myötä puhelin pääseekin keikkumaan hieman tasaiselle alustalle laskettuna käytettäessä.

Kamerakehyksen alapuolella sijaitsee fyysinen sormenjälkitunnistin, jonka toiminta ei kuitenkaan aivan vakuuttanut testijakson aikana. Sormenjäljen joutui monesti lukemaan useampaan otteeseen, ennen kuin puhelin tunnisti sormen ja suostui avaamaan lukituksen. Lukutarkkuutta sai hieman parannettua asentamalla sormenjäljen uudelleen kiinnittäen erityisen tarkkaa huomiota siihen, että sormi osui aina kunnolla tunnistimen päälle. Havainnot ovat linjassa 7.2-artikkelin kanssa.

Positiivisena huomiona Nokia 7.2:n tavoin myös Nokia 6.2:ssa on valkoinen ilmoitusvalo virtapainikkeen yhteydessä. Aiemmin ilmoitusvalo on puuttunut useimmista HMD Globalin –puhelimista. Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeita vastakkaisella puolella on korttipaikan lisäksi Google-assistentille oma näppäimensä. Tämän toiminnon voi kuitenkin halutessaan kytkeä pois päältä asetuksista. Huomionarvoisena yksityiskohtana korttikelkasta löytyy kahden erillisen nano-SIM-kortille tarkoitetun tilan lisäksi vielä erillinen tila MicroSD-muistikortille, mikä mahdollistaa tallennustilan laajentamisen ja kahden SIM-kortin käyttämisen yhtä aikaa.

Nokia 6.1:een verrattuna Nokia 6.2:n järjestelmäpiiri on päivittynyt pykälää suorituskykyisemmäksi. Vanhasta ja sinällään aikanaan hyvästä Snapdragon 630 -järjestelmäpiiristä on siirrytty uudempaan 636-malliin. Siltikään kyseessä ei ole kovin tuore piiri, sillä 636 julkaistiin kaksi vuotta sitten ja se valmistetaan nykymittapuulla vanhahtavalla 14 nanometrin prosessilla. Snapdragon 636 järjestelmäpiiri ei ole edelleenkään 250 € hintaluokassa poikkeuksellisen hidas, mutta kilpailijat ovat tuoneet omiin malleihinsa jo nopeampia ja uudempia piirejä.

Prosessorisuorituskyvyltään neljällä Cortex-A73-pohjaisella tehoytimellä varustettu Snapdragon 636 vastaa jotakuinkin muita hintaluokassa esiintyviä järjestelmäpiirejä, mutta grafiikkasuorituskyvyssä se alkaa jäädä jo jälkeen. Jo Nokia 7.2 -artikkelissa pohdimme, että kyseisen puhelimen käyttämä Snapdragon 660 olisi ollut käytännössä Nokia 6.2:n hintatasoon sopiva valinta, vaikkei vielä sekään olisi ollut hintaluokan parhaimmistoa.

Järjestelmäpiirin pariksi on mallista riippuen tarjolla 3 tai 4 Gt keskusmuistia. Tallennustilaa löytyy puolestaan 32 tai 64 gigatavua, joista ensin mainittu alkaa olla nykymittapuulla 200 euron puhelimelle turhan vähän. Akun kapasiteetti on 3500 mAh, joka on hyvin keskitasoinen lukema tämän kokoluokan puhelimelle. Edeltäjämalli Nokia 6.1:stä löytynyt pikalataustuki on jostain kumman syystä poistettu, mitä ei voi pitää hyvänä kehityssuuntana. Sen sijaan tuettuna on vain perustason 10 watin latausteho. Yhteysominaisuuksiltaan puhelin vastaa nykystandardeja muuten hyvin, mutta LTE-yhteyksistä on tuettuna vain perustason Cat.4 -yhteydet, jotka ovat nykymittapuulla varsin alkeelliset.

Tekniset ominaisuudet:

 • Qualcomm Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri (4 x 1,8 Ghz Kryo 260 Gold, 4x 1,6 Ghz Kryo 260 Silver, Adreno 509 GPU
 • 3 tai 4 Gt RAM
 • 32 tai 64 Gt tallennustilaa (64 Gt mallissa vapaana noin 50 Gt), muistikorttipaikka (max 512 Gt)
 • LTE Cat.4 -yhteydet (150 / 50 Mbit/s), Dual SIM
 • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac 2,4 & 5 Ghz, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, NFC
 • Mono-kaiutin, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
 • 3500 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 10 watin lataus

 

Kamera

Nokia 6.2:n kamera sijaitsee keskellä takakuoren yläosaa suhteellisen kookkaassa pyöreässä metallireunaisessa kamerakehyksessä. 16 megapikselin pääkameran lisäksi kehykseen on sijoitettu 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, 5 megapikselin syvyystietoja mittaava kamera ja LED-salama.

Kameran tekniset tiedot:

 • 16 megapikselin pääkamera (1 um pikselikoko), f1.8
 • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, 118 asteen kuvakulma, f2.2
 • 5 megapikselin lisäkamera syvyystietojen mittaamiseen
 • 8 megapikselin etukamera, f2.0
 • PDAF-automaattitarkennus
 • LED-salama
 • Videokuvaus: 4K 30 FPS ja 1080p 30 FPS

Nokia 6.2:n kamera vastaa nykyisiin trendeihin hyvin tarjoten 16 megapikselin pääkameran lisäksi 8 megapikselin ultralaajakulmakameran. Puhelimesta löytyy myös nykyisin yleistynyt yö-kuvaustila, jolloin puhelin ottaa useita kuvia eri mittaisilla valotusajoilla ja pyrkii täten luomaan selkeän kuvan hämärissäkin olosuhteissa myös käsivaralta. Kolmannella 5 megapikselin syvyystietoja mittaavalla kameralla ei voi kuvata, vaan se on nimensä mukaisesti vain syvyystietojen mittaamiseen. Videokuvausta Nokia 6.2 tukee 4K-resoluutiolla 30 FPS nopeudella. Tätä tilaa tukee kuitenkin vain puhelimen pääkamera ja ultralaajakulmakameralla videoita kuvatessa on tyydyttävä 1080p-resoluutioon.

Nokia 6.2:n kamerasovellus on tuttu muistakin HMD-Globalin viimeaikaisista puhelimista. Sovellus itsessään on helppokäyttöinen, mutta kuitenkin varsin monipuolinen. Useiden kuvaustilojen välillä voidaan liikkua pyyhkäisemällä suoraan kuvausruudusta.

Hyvässä valaistuksessa Nokia 6.2:n kamera kykenee tuottamaan miellyttävää jälkeä. Värintoisto on näyttävää ja kuvista tulee eläväisen näköisiä. Kuvat ovat suoraan puhelimesta tullessaan hyvin saturoituneita, mikä voi helpottaa niiden jakamista suoraan puhelimesta esimerkiksi sosiaaliseen mediaan. Luonnollista jälkeä arvostavien mieleen kuvissa voi kuitenkin esiintyä tilanteesta riippuen liikaakin värien korostumista. Selvänä heikkoutena Nokia 6.2:n kameralla otetuissa kuvissa on jo valoisassakin havaittavissa selvää kohinaa, joskin kameralla ei päästy testijaksolla kuvaamaan erityisen valoisissa olosuhteissa, joka varmasti osaltaan vaikutti kohinan määrään.

Hämärässä kuvatessa kameran kyvyt alkavat pahasti loppua kesken ja kuvista tulee hyvin pehmeitä. Jo päiväkuvissa esiintynyttä kohinaa alkaa esiintyä valon vähetessä yhä enemmän, minkä lisäksi kohinaan alkaa ilmestyä pahimmillaan myös värillistä häiriötä. Hämärässä kameran kuvien dynamiikka myös loppuu selvästi kesken ja kirkkaat kohdat palavat puhki. Kuvissa myös on havaittavissa hyvin heikoissa valaistusolosuhteissa selvää vihertämistä.

Nokia 6.2:n kahdeksan megapikselin ultralaajakulmakamera on varustettu 118-asteisella objektiivilla. Kuvanlaadun osalta kamera ei onnistu täyttämään odotuksia. Kuvien valkotasapaino poikkeaa huomattavasti pääkameran kuvista ja väritoisto jää usein latteaksi. Lisäksi miinuspuolena kamera on varustettu kiinteällä tarkennusvälillä, minkä seurauksena kuvista tulee hieman suttuisia, jos etäisyys kuvattavaan kohteeseen ei ole optimaalinen, mikä näkyy erityisesti tietokoneen suuremmalta näytöltä tarkasteltaessa.

Hämärässä ultralaajakulmakameraa ei kannata käyttää, sillä kameran valovoimaisuus loppuu nopeasti kesken ja kuvista tulee hyvin pehmeitä, minkä lisäksi kohinaa on todella reilusti.

Otimme myös muutaman testikuvan Nokia 6.2:sta löytyvällä yö-kuvaustilalla. Positiivisena huomiona puhelimen yö-kuvaustila toimii niin pääkameralla kuin myös ultralaajakuvakameralla. Yö-tila onnistuu hämärissä tilanteissa hävittämään huomattavat määrät sekä pääkameralla, että ultralaajakuvakameralla normaalisti esiintyneestä kohinasta. Pääkameralla tämän lisäksi tila terävöittää kuvia ja palauttaa dynamiikkaa, mikä luo usein huomattavasti normaalitilaa onnistuneemman kuvan. Toisinaan terävöitys on kuitenkin liiallista ja kuvasta tulee vaikeaselkoinen varsinkin, jos kuvassa on paljon pieniä yksityiskohtia.

Ultralaajakulmakameralla yötilan terävöitystä ei ole havaittavissa samoissa määrin. Tämän sijaan ultralaajakulmakameran yökuvista tulee usein hyvin pehmeitä, sillä kohinan hävittyä kuvaan ei kuitenkaan tule juuri lisää yksityiskohtia. Kokonaisuudessaan yö-kuvaustila onnistuu kuitenkin usein korjaamaan huomattavat määrät Nokia 6.2:n molemmissa kameroissa hämärässä esiintyneistä ongelmista.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

Nokia 6.2 on varustettu Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversiolla ja puhelimeen päivittyi testijakson aikana tuoreimmat marraskuun tietoturvapäivitykset. Android One -laitteelle asiaankuuluvasti Nokia 6.2:ssa on lähes kustomoimaton käyttöliittymä. Ainoat Nokian omat sovellukset ovatkin kamerasovellus ja tukisovellus. Käynnistyksen yhteydessä puhelin jopa antoi vaihtoehdon valita, mitä Googlen lisäsovelluksia puhelimeen asennetaan, mikä miellyttää varmasti monia turhia sovelluksia välttäviä käyttäjiä.

Android 10 -päivitystä Nokia 6.2:lle ei ollut saatavilla vielä testijaksomme aikana marraskuun lopulla. HMD Globalin Juho Sarvikkaan mukaan heidän tavoitteenaan on kuitenkin tuoda uusi Android 10 ensimmäisenä valmistajana Snapdragon 636 -järjestelmäpiiriä käyttäville puhelimille. Android One -puhelimena Nokia 6.2:lle on joka tapauksessa taattu kaksi suurta käyttöjärjestelmäpäivitystä sekä tietoturvakorjauksia kolmen vuoden ajan.

Käytännön suorituskyvyllään Nokia 6.2 ei kyennyt suoranaisesti vakuuttamaan. Käyttöliittymän sisällä liikkuminen ja kevyt käyttö, kuten median kulutus tai internetin selaaminen ovat puhelimella pääosin sulavia, mutta toisinaan raskaammilla internetsivuilla oli havaittavissa häntimistä. Mobiilipelien pelaaminen on osa-alue, jossa Nokia 6.2:n rajalliset tehot tulevat vastaan. Pelaaminen on kuitenkin mahdollista ja esimerkiksi tuore Call of Duty Mobile suostui toimimaan medium-tason grafiikka-asetuksilla. Nokia 6.2:n kanssa samassa noin 250 € hintaluokassa on kuitenkin myös tarjolla kilpailijoita, kuten Motorola Moto G8 Plus tai Xiaomi Redmi Note 8 Pro, joiden tarjoama suorituskyky etenkin grafiikkasuorittimen osalta on huomattavasti parempaa.

Puhelimessa ilmeni huomionarvoisia bugeja lähes puhtaasta androidista huolimatta. Testijakson aikana useaan otteeseen vastaan tuli esimerkiksi yhtäkkinen ilmoitusvalikon hidastelu. Tällöin puhelin toimi muuten moitteetta ja sulavasti, mutta ilmoitusvalikon animaatiot olivat erittäin pätkiviä. Tilanne palasi normaaliksi ajan kanssa ja tuntui olevan riippumaton taustalla auki olevista sovelluksista. Toisena useammin toistuneena bugina Nokia 6.2 onnistui sammuttamaan näyttönsä ja menemään lukitustilaan kesken internetin selaamisen. Puhelin oli myös kerran yön aikana sammunut laturissa ollessaan ja sen myötä vaati SIM-kortin PIN-koodia aamulla. Tätä emme kuitenkaan onnistuneet toisintamaan testijakson aikana.

Akunkestoltaan Nokia 6.2 osoittautui pienoiseksi pettymykseksi. Nokia 7.2:n tavoin myös 6.2:n akkukesto oli raskaalla käytöllä reilun päivän luokkaa. Toinenkin päivä saavutettiin testijaksomme aikana, mutta tämä vaati vain kevyehköä käyttöä ja toisena iltana puhelimen käytön säännöstelyä. Tämä on erityisen harmillista, sillä HMD-Global poisti edellisessä mallissa olleen tuen pikalataukselle. Tyhjästä täyteen akun lataaminen kestääkin noin kaksi tuntia, vaikka kyseessä ei ole erityisen suurikokoinen akku.

 

Yhteenveto

Sisarmallinsa, Nokia 7.2:n, tavoin Nokia 6.2 sisältää hintaluokassaan hieman harmillisia kompromisseja. Yksi näistä on Snapdragon 636 -järjestelmäpiiri, sillä noin 250 € hintaluokassa on nykyisin saatavilla tehokkaampiakin vaihtoehtoja. Olisikin voinut toivoa, että HMD-Global olisi tuonut esimerkiksi Snapdragon 660- tai 665-järjestelmäpiirin tähän malliin. Kyseisetkään piirit eivät olisi markkinoiden parasta luokassaan, mutta ne tekisivät puhelimesta selvästi kilpailukykyisemmän. Noin 250 €:n hintaluokassa on saatavilla mm. Motorola Moto G8 Plus, josta löytyvä Snapdragon 665 on Nokian isomman sisaruksen käyttämän Snapdragon 660:n seuraaja. Toisaalta raakaa suorituskykyä haluaville on saatavilla myös Xiaomi Redmi Note 8 Pro, jonka sisällä sykkivä MediaTekin Helios G90T -järjestelmäpiiri on suorituskyvyllään hintaluokka huomioon ottaen aivan omassa sarjassaan.

Toisaalta myös 6.2:n kamerat osoittautuivat pieneksi pettymykseksi. Päivänvalossa puhelimella saa käyttökelpoista jälkeä, mutta valon määrän vähetessä kamerassa päivälläkin esiintyvä kohina alkaa lisääntyä ja tekee usein kuvista jopa käyttökelvottomia. Toimiva Yö-tila kykeni onneksi korjaamaan osan ongelmista. Hintaluokassa kilpailee kuitenkin myös Motorola Moto G8 Plus, jonka kamera kykenee tuottamaan usein parempaa jälkeä.

Kolmantena heikkoutena puhelimesta täytyy mainita sen akku. Samassa hintaluokassa on tarjolla kilpailijoita, jotka kykenevät helposti kahden päivän akkukestoon raskaammallakin käytöllä samaan aikaan kun Nokia 6.2:n kanssa toista päivää varten oli rajoitettava jo puhelimen käyttöä. Tämän lisäksi edeltäneestä mallista löytyneen pikalatauksen puuttuminen ei ole hyvä kehityssuunta.

Puhelimen suurimpia etuja on sen hyvä näyttö, joka on ehdottomasti väritoistoltaan ja kontrastiltaan tässä hintaluokassa parhaimmistoon kuuluva. PureDisplay:n mukanaan tuoma SDR-sisällön HDR:ksi muuntaminen onnistui myös korostamaan näytön erinomaista väritoistoa, mutta sen soveltuvuudesta käyttöön jokaisen täytyy tehdä omat arvionsa, sillä kyseinen tila korosti värejä huomattavasti yli luonnollisen tason. Harmillisesti Netflix tai YouTube eivät tukeneet näytön HDR-ominaisuuksia, joten HDR-sisällön toiston toimivuuteen emme päässeet tutustumaan.

Toisena positiivisena puolena ja osalle käyttäjistä varmasti myös suurimpana myyntivalttina Nokia 6.2:lle toimivat sen vakio-Androidiin pohjautuva käyttöliittymä ja pitkälle luvattu päivitystuki. Android Onen mukanaan tuoma päivityslupaus kahdelle suurelle käyttöjärjestelmäpäivitykselle ja kolmen vuoden tietoturvapäivityksille onkin ehdottomasti Nokia 6.2:n suurimpia myyntivaltteja hintaluokassaan. Harmillisesti puhtaasta Androidista huolimatta testijaksolla puhelimen kanssa oli tosin havaittavissa myös hidastelua ja satunnaisia bugeja.

Nokia 6.2:ta voi suositella käyttäjille, joille puhelimen suorituskyky, akkukesto tai kamera eivät ole kaikki kaikessa, mutta puhelinta olisi tarkoitus käyttää pitkään. Android One -käyttöjärjestelmän myötä puhelimelle on taattu luokassaan hyvä päivitystuki, minkä seurauksena käyttöjärjestelmä ja tietoturvapäivitykset pysyvät varmasti ajan tasalla useimpia saman hintaluokan puhelimia pidempään. Hyvää akkukestoa, suorituskykyä tai kameraa kaipaaville hintaluokassa on sen sijaan tarjolla parempia vaihtoehtoja.

Plussaa

 • Yleistuntumaltaan jämäkkä ja laadukas rakenne
 • Hintaluokassaan hyvä näyttö HDR10-tuella
 • 3,5 mm kuulokeliitäntä
 • Muistikortin käyttömahdollisuus kahden SIM-kortin kanssa
 • Kustomoimaton Android One -käyttöliittymä
 • Hintaluokassaan hyvä päivitystuki

Miinusta

 • Suorituskyky varauksin
 • Näytön HDR-tuki ei toimi toistaiseksi Netflixissä tai YouTubessa
 • Akunkesto varauksin
 • Pikalatauksen puute (löytyi edeltäjämallista)
 • Mikrofonin häiriöt lähelle koskettaessa
 • Pääkameran kuvanlaatu hämärässä
 • Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu
 • Käyttöliittymän satunnainen hidastelu

 

This site uses XenWord.