HMD Global esitteli syyskuun alkupuolella jälleen uusia matkapuhelinmalleja, joista ehkä mielenkiintoisin oli uusi Nokia 7.2. Uutuusmalli on suunnattu alempaan keskihintaluokkaan ja sen myyntivaltteina on uudistunut kamerajärjestelmä ja HMD Globalin pitkä päivitystuki.
Nokia 7.2 on suora seuraaja viime vuoden lopulla julkaistulle 7.1-mallille, joka on testattu myös io-tech:ssä. Edeltäjäänsä verrattuna on kuorien sisällä tapahtunut muutoksia mm. järjestelmäpiirin ja muistimäärien osalta.
Nokia 7.2 saapui Suomessa myyntiin lokakuun taitteessa kahtena eri versiona, joiden suositushinnat ovat 299 euroa (4 & 64 gigatavua) ja 349 euroa (6 & 128 gigatavua). Värivaihtoehtoina on tarjolla Charcoal (musta), Cyan (vihreä) ja Ice (valko-hopea).
Tutustumme tässä artikkelissa Nokia 7.2 -malliin noin viikon ympärivuorokautisen käytön pohjalta tiivistetymmän kokeiltua-juttutyypin muodossa.
Pakkaus ja sen sisältö
Nokia 7.2 toimitetaan HMD Globalin tuotteille jo varsin tutuksi tulleen näköisessä pahvilaatikossa, jonka päällä on värikäs kuva puhelimesta sekä mallinimi ja Android One -logo. Pakkauksen sisällä on puhelimen ohella eri kielille käännetyt pikakäyttöohjeet, normaali 10 watin laturi, USB Type-C -lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä perinteiset nappikuulokkeet 3,5 mm:n liitännällä.
Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat
HMD Globalin tuottamat Nokia-puhelimet ovat kahden vuoden olemassaolonsa aikana vakiinnuttaneet omanlaisensa muotokielen, eikä Nokia 7.2 tee tässä suurempaa poikkeusta. Suurimpana muutoksena aikaisempaan Nokia 7.1 -malliin voidaan pitää takakuoren pinnan vaihtumista normaalista lasista mattapintaiseksi sekä kamerakehyksen uudenlaista muotoilua.
Nokia 7.2:n sisärungossa on käytetty alumiinia, mutta ulkokehys on koostettu polymeerikomposiitista, eli eräänlaisesta lujitemuovista. Valmistajan mukaan materiaali on kaksi kertaa polykarbonaattimuovia vahvempaa, mutta puolet kevyempää kuin alumiini. Ratkaisulla pyritään estämään naarmujen tai jälkien syntyminen ja siten ulkonäön pysyminen hyvänä pidempään. Ainakin teoriassa lujitemuovi kestää iskuja pysyvästi muotoa muuttamatta paremmin kuin alumiini, mikä puolestaan saattaa suojata laitteen lasiosia paremmin putoamistilanteissa.
Nokia 7.2 rakenne on kokonaisuudessaan varsin tukevan tuntuinen eikä siitä löydy moitittavaa. Suurin heikkous tulee materiaalien pintaviimeistelyvalinnoista – puhelin nimittäin on erittäin liukas hiemankin kuivemmilla käsillä, johtuen laitteen mattapintaisesta takakannesta.
Edeltäjämalli Nokia 7.1:n kanssa rinnakkain vertailtaessa ei Nokia 7.2:ta ihan suoraan olettaisi 7.1:n mantelinperijäksi, sen verran erinäköiset ja kokoiset puhelimet on kyseessä. Ulkoisesti suurin ero löytyy etupuolen näytöstä, jonka koko on Nokia 7.2:ssa kasvanut 6,3 tuumaan Nokia 7.1:n 5,84 tuumasta. Nokia 7.1 mukavan kompaktista koosta on siis menty aivan toiseen suuntaan ja Nokia 7.2:n koko onkin nykypuhelinten mittakaavassa varsin tavanomaisella tasolla.
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 159,9 x 75,2 x 8,3 mm
- Paino: 180 grammaa
- Näytön- ja ulkomittojen suhde: 82,4 %
Ulkomittojen osalta Nokia 7.2 on noin sentin pidempi (159,9 mm vs. 149,7 mm) kuin Nokia 7.1 ja samalla myös leveyttä on tullut lisää peräti 4 milliä (75,2 mm vs. 71,2 mm), jolla on jo selvä vaikutus yhden käden käyttöön. Paino on noussut 20 grammalla ja Nokia 7.2 painaa 180 grammaa.
Jykevän rakenteen ja tasaisten lasipintojen myötä käsituntuma on hyvin lähellä aikanaan Nokia 7.1:n testissä mainitsemaamme “laatikkomaista” tuntua. Nokia 7.1:n osalta kehyksen pieni kulmikkuus paransi laitteen käsittelytuntumaa, mutta Nokia 7.2:n käsituntuma ei ainakaan allekirjoittaneen käsissä ollut enää yhtä hyvä, vaan suuri koko ja kulmikkaat saumat tuntuivat käsissä ikävällä tavalla. Lisäksi laitteen liukkaus ja iso koko hankaloittavat yhden käden käyttöä huomattavasti.
Nokia 7.2:n ylä- ja alapäädystä ei juuri erikoisuuksia löydy. Alareunan keskellä on ainoastaan USB 2.0 Type-C -liitäntä ja sen oikealla puolella laitteen kaiutin sekä toisella puolella yksi laitteen mikrofoneista.
Puhelimen yläpääty on pääosin umpinainen ja sieltä löytyykin vain 3,5 mm ääniliitäntä sekä pieni aukko mikrofonille. HMD Global on vielä keskihintaisissa luureissaan päätynyt säilyttämään edelleen monien kaipaaman varmatoimisen 3,5 mm:n ääniliitännän, josta voi antaa nykypäivänä pienet plussapisteet. Näytön yläreunasta löytyy nykyisin monesta Nokian mallista varsin tuttu pisaramuotoinen lovi, johon on sijoitettu puhelimen 20 megapikselin (Quad Pixel) etukamera. Kuulokeritilä on toteutettu huomaamattomasti näyttölasin ja rungon saumaan.
Nokia 7.2:n näyttö on teknisesti tuttu Nokia 7.1:stä ja käytössä on siis PureDisplay-markkinointinimellä varustettu HDR10-tukeva LCD IPS -paneeli. Ulkonäöllisesti näyttöä kiertää melko kookkaat reunukset ja näytön alapuolelle on jätetty nykymittapuulla suht kookas leukakaistale, johon HMD:lle tyypillisesti on sijoitettu Nokian logo.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,3-tuumainen 19:9 IPS LCD -näyttöpaneeli
- 1080 x 2280 pikseliä, 409 PPI
- Reunoilta hieman pyöristetty Gorilla Glass -suojalasi
- HDR10 -tuki, SDR-HDR-muunnostuki
Näytön erikoisuus tässä hintaluokassa löytyy HMD:n PureDisplay-tekniikasta ja sen yhteydessä olevasta Pixelworks-piiristä. Näyttö osaa siis muuntaa tavallista SDR-materiaalia reaaliaikaisesti HDR-materiaaliksi. Lopputuloksesta voi olla montaa mieltä, mutta ainakaan io-techin toimitus ei ole ollut ominaisuuden hyödyllisyydestä rinnakkainvertailun perusteella erityisen vakuuttunut. Näyttö osaa myös mukauttaa värimaailmaansa ympäröivien olosuhteiden mukaisesti.
Vaikka näytöllä on HDR10-tuki, on suoratoistopalveluista tiettävästi toistaiseksi tuettuna vain Amazon Prime Video eikä Netflix tai YouTube suostuneet HDR-materiaalin toistoon sitä testatessamme. Tilanne oli vastaava Nokia 7.1 julkaisun aikoihin, jolloin Amazon oli tuomassa tuen puhelimelle ja Netflix ja Youtube olivat tulossa myöhemmin. Videopalveluiden tulee tässäkin tapauksessa sertifioida laite, jotta puhelin suostuu HDR-materiaalia palveluista toistamaan.
Kuvanlaadultaan Nokia 7.2:n näyttö on alemman hintaluokan laitteiden mittapuulla kohtalaisen hyvä. Näytön värintoisto on eläväistä ja näytön kontrasti on myös pääosiltaan kunnossa. Kirkkauden osalta ei päästä AMOLED-paneelien tasolle, mutta näytön käyttö kirkkaillakin keleillä onnistuu vielä kohtuullisesti. Perusastuksilla näytön värintoisto on kallellaan kylmään ja etenkin valkoiset ja harmaat sävyt taittuvat hieman sinertäviksi. Näyttöasetuksissa on erillinen osio itse PureDisplay-tekniikalle ja valikosta löytyykin Applen iPhonejen True Tone -toteutusta matkiva automaattinen valkotasapainon säätö. Perusasetuksilla asetus on pois päältä ja huomasimme, että se päällä ollessa näytön sinertävyys vähenee. Lisäksi samasta asetusvalikosta löytyy erillinen ”dynaaminen tila” -asetus, jolle on ennaltamääritetty erilaiset väriasetukset valokuville, videolle, lukemiselle sekä peleille. Käyttäjä pystyy näiden valintojen alta valitsemaan sovellukset, jolloin puhelin säätää näytön väriasetuksia, kun kyseinen määritelty sovellus on käynnissä.
Nokia 7.2:n takakuoresta löytyy myös fyysinen sormenjälkitunnistin, kuten monista aikaisemmistakin HMD:n puhelimista. Tunnistimen toiminta ei aivan vakuuttanut testijakson aikana ja vähänkin kosteammilla tai märillä käsillä sormenjälkitunnistin ei yksinkertaisesti suostunut toimimaan. HMD:n käyttämä sormenjälkitunnistin tuntui olevan myös todella tarkka sormen sijoittelusta ja hieman sivussa olleen sormenjäljen lukeminen osoittautui useasti erittäin vaivalloiseksi tehtäväksi. Ongelmaa pystyy välttämään, kun sormenjälkiä asennettaessa on tarkka, että sormi osuu kunnolla tunnistimen päälle.
Maininnan arvoisena pienenä yksityiskohtana HMD on lisännyt valkoisen ilmoitusvalon virtapainikkeen yhteyteen edullisempien Nokia-mallien tapaan. Valitettavasti valo ei näy puhelimen kyljestä kaikissa tilanteissa yhtä hyvin, kuin se näkyisi esimerkiksi näytön yläreunasta.
Nokia 7.2:n erot Nokia 7.1:een eivät jää pelkästään ulkoisiksi, sillä laitteen sisuskalutkin ovat saaneet päivityksen. Mitään kovin mullistavaa ei laitteen sisältä kuitenkaan löydy ja järjestelmäpiiriksi HMD Global on päätynyt, hieman erikoisesti, valitsemaan kohta 2,5 vuotta vanhan Snapdragon 660 -piirin. 14 nanometrin prosessilla valmistettava Snapdragon 660 on edelleen melko pätevä piiri 200-300 euron laitteissa, mutta olisimme toivoneet jo näkevämme edes uudemman Snapdragon 675- tai 710 -järjestelmäpiirin, jotta puhelin olisi pärjännyt suorituskyvyssä hieman paremmin kilpailijoihin verrattuna. HMD:n edustajan mukaan yrityksellä on pitkä kokemus Snapdragon 660 -piiristä (käytössä jo Nokia 7 Plus -mallissa), joten sen virrankulutus- ja suorituskykyoptimointi oli siten helpompaa kuin uudemmissa piireissä.
Järjestelmäpiirin pariksi on laitettu versiosta riippuen joko neljä tai kuusi gigatavua keskusmuistia. Tallennustilaa on puolestaan joko 64 tai 128 gigatavua. Puhelimen sisäistä tallennustilaa voi vielä kasvattaa erillisellä microSD-muistikortilla jopa 512 Gt:n kokoon asti. Akkukapasiteettia on kasvatettu Nokia 7.1:n 3060 mAh:sta kohtalaiseen 3500 mAh:iin. Erikoisena mainintana Nokia 7.2 ei tue ollenkaan minkäänlaista pikalatausta, vaikka edeltäjämallista pikalataustuki löytyi. Tuettuna on nyt vain 10 watin latausteho (5 V, 2 A), joka on nykypäivänä heikko suoritus keskihintaluokan puhelimelle.
Tekniset ominaisuudet:
- Qualcomm Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri (4×2,2 GHz Kryo 260 Gold & 4×1,8 GHz Kryo 260 Silver, Adreno 512 GPU)
- 4 tai 6 Gt RAM
- 64 tai 128 Gt eMMC 5.1 -tallennustilaa, muistikorttipaikka (max. 512 Gt)
- LTE Cat.6 -yhteydet (300 / 50 Mbit/s), Dual SIM
- WiFi 802.11 b/g/n/ac, BT 5.0, GPS, Glonass, Galileo, NFC
- Mono-kaiutin, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
- 3500 mAh:n akku, USB Type-C (USB 2.0), 10 W latausteho
Vaikka Snapdragon 660 -järjestelmäpiirin käyttäminen oli ehkä pienoinen pettymys tässä hintaluokassa, tarjoaa se edelleen hintaluokassaan kohtalaisen suorituskyvyn. Etenkin prosessorisuorituskyky pysyy edelleen melko hyvin uudempien Snapdragon 675-, 710- ja 712-piirien kelkassa, mutta grafiikkapiirin osalta ero alkaa jo kasvaa 30-40 %:iin. Joka tapauksessa HMD:n olisi toivonut päätyneen modernimpaan järjestelmäpiiriin, kun kyseessä on kuitenkin 300 euron puhelin. Edullisemmassa 6.2-mallissa Snapdragon 660 olisi ollut vielä huomattavasti perusteltavampi valinta.
Kamera
Nokia 7.2:n suurin uudistus löytyy sen takakuoren yläosasta löytyvästä kamerajärjestelmästä. Yhteistyössä Zeissin kanssa kehitetty takakamerajärjestelmä koostuu kolmesta kamerasta, jotka on sijoitettu pyöreänmuotoiseen kehykseen. Kamerarykelmä nousee reilusti takakuoren pinnan yläpuolelle ja vastaavaa tyyliä on käytetty esim. Moto G -sarjan puhelimissa sekä uuden OnePlus 7T:n kamerassa.
Puhelimen pääkamera perustuu 48 megapikselin Samsungin ISOCELL Bright GM1 -sensoriin, joka käyttää Quad Bayer -alipikseliasettelua ja 0,8 mikronin pikseleitä. Perusasetuksilla kuvat siis tallentuvat 12 megapikselin koossa. Toisena kamerana on 8 megapikselin ja 118 asteen ultralaajakulmakamera. Kokonaisuus täydentyy vielä 5 megapikselin syvyyskameralla, jota käytetään mm. muotokuvissa ja syvyysterävyysefektin tuottamisessa.
Kameran tekniset tiedot:
- Kolmoistakakamera (Zeiss):
- 48 megapikselin Samsung GM1-sensori, 0,8 µm pikselikoko, PDAF, f1.79 Zeiss-objektiivi
- 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.2, 118-asteen Zeiss-objektiivi
- 5 megapikselin syvyystietokamera
- LED-salama
- Videokuvaus: 4K 30 fps ja 1080p 30 fps
Kameratoteutuksen ulkonäöstä voi olla montaa mieltä ja se eroaa aikaisemmista Nokia-puhelimista täysin. Historiasta viitteitä voi löytää mm. Nokia Lumia 830- ja 1020-malleista. Nokia 7.2 on myös ensimmäinen HMD Globalin puhelin, jossa käytetään 48 megapikselin kamerasensoria.
Kamerasovellus on varsin tyypillinen aikaisemmista Nokia-puhelimista ja siihen on tuotu lähinnä pieniä viilauksia useamman kameran käyttämiseen. Kamerasovellus on jo varsin monipuolinen ja siitä löytyy useita eri kuvaustiloja (kuten Neliö, Panoraama, Live Bokeh -efekti, Ammattilainen, Valokuva, Video, Hidastus, Intervallikuvaus), joiden välillä vaihtaminen onnistuu nyt etsimen kuvaa sivusuunnassa pyyhkäisemällä. Syvyysterävyysefektiin on tuotu uusia Zeissin objektiiveja imitoivia bokeh-efektejä.
Pääkameran käyttö 48 megapikselin maksimitarkkuudella onnistuu asetusvalikon kautta, eikä kamerasovelluksessa ole erillistä 48 megapikselin kuvaustilaa.
HMD Global on ottanut Nokia 7.2:n kameran ja sen kyvyt vahvasti mukaan laitteen markkinoinnissa ja puhelinta markkinoidaankin oikeastaan täysin kameravetoisesti.
Hyvässä valaistuksessa Nokia 7.2:n kameran tuottama jälki oli pienoinen pettymys. Kamera tallentaa kuviin kohtalaisen määrän yksityiskohtia, mutta puhelimen hintaluokassa (tai hyvin lähellä sitä olevia) olemme nähneet myös selvästi parempaa suorittamista. Suurin ongelma on kuvissa esiintyvän kohinan runsaus, joka on viime aikaisissa edullisempien hintaluokkien puhelimissa ollut selkeästi vähenemään päin. Kuvien värimaailma ei myöskään täysin vastaa todellisuutta ja joissain tilanteissa värientoistossa oli nähtävissä vihreään tai hieman liilaan kallellaan olevaa värisävyä.
Hämärässä Nokia 7.2 suoriutuu samalla tasolla päiväkuvien kanssa, hämäräkuvat eivät ole huonoja, mutta ne eivät myöskään pääse loistamaan. Kuvien yleisilmeestä tulee hyvin pehmeitä, etenkin jos kuvaustilanteessa ei ole kunnollista ulkopuolista valoa. Yksityiskohtia kamera kuitenkin pystyy kuvissa säilyttämään kohtalaisesti.
Nokia 7.2 sisältää myös erillisen Yö-tilan. Otimme muutaman testikuvan käyttäen Yö-tilaa ja ilman sitä. Yö-tila pystyy hyvin hämärissä tilanteissa tarjoamaan pienen parannuksen kuviin lähinnä valoisuuden osalta, mutta samalla kärsitään selvästi yksityiskohtien katoamisesta ja kuvien yleisilmeestä tulee suttuinen ja pehmeä.
Nokia 7.2 toinen fyysinen kamera on kahdeksan megapikselin ultralaajakulmakamera, joka on varustettu 118-asteisella Zeiss-objektiivilla. Kuvanlaadun osalta emme odottaneet mitään järisyttäviä tuloksia, kun otetaan huomioon laitteen hintaluokka sekä ultralaajakulmaisten objektiivien tuomat haasteet (vääristymät, alhaisempi valovoima). Nokia 7.2:n osalta ultralaajakulmakameran suurin ongelma on kuvissa esiintyvä pehmeys ja rakeisuus. Ongelmat korostuvat pimeällä eikä ultralaajakulmakameraa kannata näissä olosuhteissa käyttää. Kuvat näyttävät jo puhelimen ruudulla olevan täynnä jopa värillistä kohinaa, eikä niiden käyttö sovellu kovinkaan hyvin edes sosiaaliseen mediaan lähetettäviksi. Yö-tilalla laajakulmakameran kuvien kohinaa saa vähennettyä, mutta samalla ne pehmenevät entisestään.
Videokuvauksessa 7.2:n kuvanlaatu on 4K-tarkkuudella asiallista perustasoa. Ultralaajakulmakameralla videota voi puolestaan taltioida vain 1080p-tarkkuudella. Elektroninen vakautus on aina automaattisesti päällä, mutta ei toiminnassa 4K-tarkkuudella.
Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä
Nokia 7.2 tuotiin markkinoille vielä vanhaan Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversioon pohjautuvalla ohjelmistolla, eikä HMD Global ole toistaiseksi kertonut tarkempaa aikataulua, koska Nokia 7.2 olisi Android 10 -päivityksen saamassa. Android One -puhelimena Nokia 7.2 tulee kuitenkin saamaan kaksi Android-versiopäivitystä sekä tietoturvakorjauksia kolmen vuoden ajan.
Nokia 7.2:n käyttöjärjestelmä on Android One -ohjelmaan liittyen asiaankuuluvasti lähes kustomoimaton. Muutoksina täysin koskemattomaan Androidiin ovat lähinnä oma kamerasovellus sekä tukisovellus. Lisäksi positiivisena mahdollisuutena vakio-Android tarjoaa nykyään mahdollisuuden valita ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä mitä Googlen lisäsovelluksia asennetaan, jolloin esimerkiksi monille tarpeettoman Duo-videopuhelusovelluksen ja Google Play kirjat-, -pelit-, -elokuvat- ja –musiikki-sovellukset voi jättää halutessaan asentamatta.
Nokia-puhelimet ovat yleisesti tarjonneet keskitasoa parempaa akkukestoa ja useamman osalta yli kahden päivän käyttöajatkin ovat olleet mahdollisia. Valitettavasti Nokia 7.2 ei tähän joukkoon suoranaisesti kuulu.
Nokia 7.2 oli päivittäisessä käytössä noin viikon verran ja testijaksolle lähdettäessä odotukset akkukestoa kohtaan olivat positiivisen odottavaiset. Jo kevyemmällä käytöllä huomasimme, että Nokia 7.2:n akkukestolla ei päästä juhlimaan. Normaalin päivän (noin klo 07 – 23) aikana Nokia 7.2 akun varaus laski täydestä noin 50 % tienoille, kun näytön päälläoloaika liikkui kahden tunnin paikkeilla. Huomattavan kevyellä käytöllä päästiin noin yhden tunnin näytön päälläoloajoilla akun osalta 70 %:iin.
Testijaksolle mahtui myös kaksi kertaa, jolloin puhelimella yritettiin selvitä kahden päivän yli. Molemmilla kerroilla onnistuttiin, mutta toisen päivän iltana puhelimen käyttöä joutui rajoittamaan, jotta selvittiin ilman laturia aina klo 23:een asti. Näytön päälläoloajat liikkuivat näin kertoina 2,5 – 3 tunnin kohdalla ja akkuprosentti tippui jälkimmäisellä kerralla jo alle 20 %:iin. Kahden päivän käyttöajat ovat merkitty kuvaajaan punaisilla pisteillä. Kuvaajan perusteella pääteltynä näytön päälläoloaikaa olisi irronnut yhdellä latauksella maksimissaan noin 4-4,5 tuntia.
Nokia 7.2:n seuraava omituisuus löytyy sen akun latauksesta, sillä puhelimesta ei löydy tukea yleisimmille Qualcomm Quick Charge- tai USB Power Delivery -pikalataustekniikoille. Nokia 7.2 tukeekin latausta maksimissaan 10 watin teholla ja samoilla tehoilla varustettu laturi löytyy myös myyntipakkauksen sisältä. Rajoitus on outo, koska alemman hintaluokan laitteet ovat tukeneet jo hetken aikaa erilaisia pikalataustekniikoita, mutta Nokia 7.2:n osalta tuki on tiputettu kokonaan pois, vaikka se järjestelmäpiiristä löytyykin. Syitä voi olla monia, mutta ensimmäisenä mieleen tulee lähinnä kustannuksien karsiminen.
Tyhjästä täyteen lataaminen Nokia 7.2:n 10 watin laturilla kestää yli kaksi tuntia. Pienenä positiivisena seikkana akun elinikä saattaa olla hieman pidempi, kuin pikaisempaa latausta käytettäessä.
Yhteenveto
Teknisten tietojen pohjalta Nokia 7.2 vaikutti nopealla silmäyksellä suht mielenkiintoiselta uutuuspuhelimelta, joka toisi Nokian hieman kehittyneempää kameratekniikkaa myös alemman hintaluokan laitteisiin. Käytännössä Nokia 7.2 tuntuu kuitenkin sisältävän outoja kompromisseja, joita on jouduttu tekemään luultavasti kustannussyistä. Esimerkiksi yli kaksi vuotta vanha järjestelmäpiiri tai 300 – 350 euron puhelimesta puuttuva pikalataustuki alkaa 2020 vuoden lähestyessä kuulostaa erittäin erikoisilta ratkaisuilta.
Vaikka hintaluokka asettaakin tiettyjä haasteita puhelimen sisuskalujen suhteen, on Nokia 7.2:ssa käytetty Snapdragon 660 -piiri hieman turhan ikääntynyt valinta ja laitteen hinta/laatusuhde olisi huomattavasti parempi, jos sisuksiin olisi pystytty tuomaan esimerkiksi Snapdragon 710 -piiri. Peruskäytössä vanhempi piiri tuskin haittaa ketään tai vaikuttaa käyttökokemukseen, mutta samalla melkein samoissa hintaluokassa liikkuvia kilpailijoita löytyy selvästi paremmalla suorituskyvyllä varustettuna.
Positiivisia asioita Nokia 7.2:ssa on sen kohtalaisen hyvä näyttö, joka on tässä hintaluokassa IPS LCD -paneelien parempaa päätä ja erillinen Pixelworks-piiri tarjoaa vielä rautatason SDR-HDR-muunnostuen, jonka todellisen hyödyn jokaisen käyttäjän on arvioitava itse. Nokia 7.2:n markkinointi on keskittynyt vahvasti uuden kolmoiskameran ympärille ja vaikka kamera ei tässä hintaluokassa aivan kärkikahinoihin pääsekään, tarjoaa se kuitenkin monipuolista peruskameraa etsivälle käyttäjälle ihan kelvollisen kuvanlaadun.
HMD Globalilla on aikaisempien puhelinten yhteydessä ollut hankaluuksia laitteiden hinnoittelun ja oikean hintasegmentin löytämisessä ja myös Nokia 7.2 tuntuu hieman tippuvan hankalaan hintarakoon. Testikappaleemme edusti kalliimmalla 350 euron suositushinnalla varustettua 6 & 128 gigatavun versiota ja hintaluokka tällä kombinaatiolla on hieman metsässä, koska samaan hintaluokkaan löytyy jo aikaisemmin io-tech:ssä arvosteltu Xiaomi Mi 9T ja muutaman kympin lisää laittamalla esim. Honor 20. Molemmat näistä kilpailijoista tarjoavat parempaa suorituskykyä ja rautaa sekä parempaa laatua tekevän kameratoteutuksen. Samsungin puolelta painetta antaa kovan suosion saavuttanut AMOLED-näytöllinen Galaxy A50.
Nokia 7.2:ta voi suositella käyttäjälle, jolle puhelimen käyttöjärjestelmän toteutus on tärkeämpi kuin itse puhelimen sisuskalut. Vakio-Androidiin pohjautuva käyttöjärjestelmä ja nopeahkot päivitykset painavat osalla käyttäjistä vaakakupissa enemmän kuin kameran kuvanlaatu tai järjestelmäpiirin suorituskyky, jolloin Nokia 7.2 saattaa olla hyvinkin varteenotettava laite, sillä kyseisellä osa-alueella ei kilpailijoilla ole tässä hintaluokassa tarjota parempia vaihtoehtoja.
Hyvää:
- Laadukkaan tuntuinen ja jämäkkä rakenne
- Hintaluokassaan hyvä näyttö HDR10 -tuella
- Nopeat ja ajan tasalla olevat päivitykset
- Kustomoimaton Android One -käyttöjärjestelmä
Huonoa:
- Iäkkään Snapdragon 660 -järjestelmäpiirin suorituskyky ei enää erityisen kilpailukykyinen
- Iso ”leuka” näytön alapuolella ja leveähköt näytön reunukset
- Mattapintainen takakuori tekee laitteesta varsin liukkaan
- Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu
- Ei pikalatausta
Hyvä katsaus, kiitos. Vähän itseäkin hämmentää tuo akunkesto, luulisi pärjäävän paremmin.
Ihan pakkohankinta kyllä silikoni kotelo, ei läheskään niin liukas kuin ilman. HMDn oma ClearCase @10€ on aika passeli kapine ollut omassa käytössä.
PS. Gcam kannattaa ehdottomasti asentaa. Paljon parempi kamerasofta kuin tuo HMDn oma.
Kiitos hyvästä kokeiltua artikkelista.
Hieman kyllä ihmetyttää miten ovat saaneet tämän sopimaan nokia 7.1 seuraajaksi kun koko on suurentunut eli olisi enemmän plus malli eli nokia mallisto on edelleen yhtä epälooginen kun aikasemmin.
Plussana voi pitää puhelimessa on 3.5mm liitin sekä ilmoitusvalo mutta valitettavasti se ei saa tälläisella hintatasolla perusteltua että olisi ostamisen arvoinen.
Hinnan tiputus 200€ olisi järkevä ratkaisu niin voisi antaa anteeksi vanhan raudan ja heikon kameran,akun,latausnopeuden ym..
Ainakin nokia 7.1 omistajat eivät koe tarvetta päivittää.
Kiva katsaus. Kummasti painot nousevat, vaikka en yhtään ole kärsinyt painavista puhelimista kuitenkaan. Olen samaa mieltä, että Gcam kannattaa lähes aina ottaa vakiokameran rinnalle, jos sellainen hyvin toimivana löytyy. 2-3 kolmen viimeisen puhelimeni kanssa yli 90% kuvista otan sillä.
Tosiaan aika pettymys noinkin vaatimattoman prosessorin käyttö. Kamera alisuoriutuu, varsinkin jos vertaa huomenna julkistettavaan Xiaomin monikamerauutuuteen. Uskollisia ostajia riittää varmaan silti.
Ei Plus tarkoita HMDllä erityisesti isompaa kokoa. Se voi tarkoittaa myös esim parempia ominaisuuksia tms. Tätä kysyin aikanaan valmistajan edustajalta, kun koitin saada tolkkua nimeämiseen.
Kyllä olet oikeassa on kyllä todella sekava mallisto:sfacepalm:
Ihan ei nyt osu HMD Globalilla nappiin tämä julkaisu. Erityisesti akun kesto on pettymys, kun Nokia 7 Plussan akun kesto oli samalla järjestelmäpiirillä ja vain vähän isommalla akulla huomattavasti parempi. Asia olisi saattanut olla ratkaistavissa juurikin sillä modernimmalla järjestelmäpiirillä ja sitä myöten uudemmalla valmistustekniikalla. Vaihtoehtoisesti olisi voinut myös käyttää vanhempaa lippulaivapiiriä kuten Snapdragon 835 piiriä. Se on kuitenkin valmistettu 10nm tekniikalla ja vastaa suorituskyvyltään uusimpia 700 -sarjalaisia. Käsittääkseni SD835 on nykyään myös edullisempi valmistajalle.
Olisiko HMD Globalilta muuten mahdollista kysyä kommenttia, miksi Nokia 7.2 ja 6.2 mallien bootloader oli (tai on) avattavissa julkaisun jälkeen? Lähinnä kiinnostaisi tietää, miten tällaiseen tilanteeseen on päädytty, kun se ei kuitenkaan ollut tarkoitus (harmillisesti :().
Huh ei enää mitää plus malleja, eihä tuo 7.1 malli mitää kokoa sano. Suuntaha nyt o kaikissa luureissa on se että on +6 tuumaa, erikseen sitten ne compact puhelimet jotka tarkotuksella on pieniä.
Ikävää, että koko on kasvanut liian suureksi vrt 7.1. Mutta ilmoitusledi oli erittäin hyvä uudistus, toivottavasti tulee muihinkin uutuuksiin!
Mjuu, itse omistan 6.2:n ja voin kyllä todeta saman sormenjälkitunnistimesta. Aika ronkeli sen suhteen, miten se sormi osuu. Onko tässä samaa vikaa näytön kanssa, että jos pikkuisenkin kämmen, tai jokin muu käden osa, osuu näyttöön, niin ei muut painallukset toimi? Itseä jurppinu niin pelatessa kuin peruskäytössä, kun ei vain pysty yhdellä kädellä käyttämään.
En nyt tuollaista huomannut testauksen aikana
Miten Nokia 7.2:ssa muuten toimii Google Assistantille pyhitetty lisäpainke? Onko sitä mahdollista ohjelmoida muuhun käyttöön? Lisäksi virtapainikkeen ilmoitusvalon toiminnasta olisi kiva nähdä kuvaa tai videota. Onko valo himmeä vai tarkoitetaanko heikolla näkyvyydellä vain sijaintia (ei näy kyljestä puhelimen toiselle puolelle)?
Painiketta ei voi konfiguroida, ellei joku erillinen softa sitten löydy play storesta. Tuo ilmoitus valo on siis vain pieni kaistale virtapainikkeessa joka sitten hohkaa kun joku ilmoitus sattuu luurin tulemaan. Eli näkyy vain jos sattuu luurin virtapainike olemaan esim pöydällä käyttäjää kohti.
Eli onko valo toteutettu ikään kuin toisin päin verrattuna Nokia 4.2 malliin? Sen sijaan, että valo hohtaisi virtapainikkeen reunoilta, niin Nokia 7.2:ssa se hohkaa painikkeen keskeltä pienestä raosta? Valoa ei ilmeisesti sitten näe edes ylhäältä päin katsella toisin kuin Nokia 4.2:ssa..?
Nokia 4.2
Olisi ehkä liioittelua kutsua täysin turhaksi julkaisuksi, mutta ei se kauaksi jää. Kun melkein mieluummin valitsisi esim. 1,5 vuotta vanhemman Nokia 7 Plus -mallin.
Kyllä, eli painikkeen keskeltä hohtaa ja sen takia ei käsittääkseni näy kovinkaan hyvin muualle kuin sivusuuntaan.
Toteutettu tuolleen käänteisesti eli reunat on mustat ja keskellä sitten valon ulos päästävä kaistale. Ei tosiaan hehku reunoistaan eli ei tuota valoa oikeastaan huomaa esim jos katsoo näyttöä edestäpäin. Olisi ollutkyllä huomattavasti parempi toteutus tuo mikä on 4.2:ssa
Tämmöinen
Aika huomaamaton on, mutta silti parempi kuin 7.1:n "ei mitään". Itselläni on puhelin tuossa pöydällä vielä aina vasemman käden puolella niin tuo valo olisi vieläpä oikeaan suuntaan.
Onko yksivärinen vai RGB? En oikein ymmärrä miksi näin tärkeä perusominaisuus jätetään luureista pois.
Yksivärinen.
Kas vain, että sopivaan aikaan on tullut tämä artikkeli, kun juuri Juha Kokkoselta kyselin, niin ei ehdi marraskuun aikana kuin puolessa välissä ehkä testailemaan sitä kännykkää.
Ulkomaiden sivustoissa päiväsaikaan kun ottaa pääkameralla jostakin todella tiheästä, yksityiskohtia vaativasta kohteesta kuvaa, laajakuvassa ongelma paljastuu päiväsaikana punertava sävy ja lisäksi yksityiskohtaisuudet katoavat paljon. Tätä päiväsaikaan olevaa laajakuva-tilan kuvia ei näy tässä artikkelissa? Se olisi ollut kiinnostavaa, että onko softassa joku värisävyvirhe automaattisena päällä? Muutenkin ei sitä laajakuvasta paljoa voi odottaa kun pääkamerasta saa enemmän irti.
Jos säätää kännykkää manuaalisesti, niin sen kautta pystyy saamaan vielä parempia kuvia kuin mitä automaatilla saa. Sen olen oppinut siinä aikaisemmin sählätessäni ja myöhemmin järjestelmäkamerassa opin säätämään vielä paremmin, kun pimeässä kellarissa kuva on kuin olisi päiväsaikaan otettu kuva ja ilman virheitä.
Näissä kännykkäkameroissa joutuu aina tekemään kompromisseja. Noh, hyvä artikkeli kumminkin. Laitoin kännykän tilaukseen.
Jos nyt tarkoitat ultralaajakulmakameran kuvia niin siinä on oikeastaan paljon muutakin "ongelmaa" oikeastaan jo sen takia että sen laatu on vähän heikkoa.
katso liitettä 300181
Metsäinen kuva kun antaa väärän kuvan. Kuvan kun ottaa esimerkiksi todella tiheään tiilismäisistä kuvioisista seinistä, joissa on paljon koristeellisia kohtia, niin siinä pääkameralla ja laajakuvalla on iso ero päiväsaikaan, mutta laajakuvassa se näkyy punertavana esim. sininen taivas on vähän punertava. Mutta pääkameralla se on täysin yksityiskohtainen. Siinä ei tosin selvinnyt, että mitenkäs ne raakakuvat näkyvät. Raakakuvien kautta nähtynä ne ovat täysin siistejä.
Jos nyt ymmärsin oikein, niin tässä on siis puhe ultralaajakulmakameran kuvanlaadusta? Puhelimien pääkamerathan ovat polttoväliltään laajakulmakameroita. @Juha Uotila voisi lisätä juttuun vähän paremmassa valaistuksessa otetun ultralaajakulmakameran kuvan, jos sellainen sattuu löytymään. Mitä nyt noita ulkomaisten artikkeleiden mallikuvia 7.2:n ultralaajakulmakamerasta olen nähnyt, niin pitkälti samaan tapaan se kuvanlaatu on ollut varsin heikkoa.
Toki manuaalitilaa osaavissa käsissä käytettäessä saattaa tilanteesta ja puhelimesta riippuen saada parempia kuvia, mutta lopulta varsin marginaalinen osa maailmassa otettavista kännykkäkamerakuvista otetaan manuaalitilalla. Tästä syystä raakakuvia ei kannata ajankäytöllisesti lähteä tutkimaan varsinkaan kokeiltua-artikkeleissa.
Itse olen kyllä ollut omaan 6.1 erittäin tyytyväinen raudan, käyttiksen ja supportin osalta. Ja juuri siksi, kun uuden puhelimen hankinta tulee joskus tulevaisuudessa tarpeelliseksi on todennäköistä, että valitsen taas nokian. Ainoa mikä tässä nykyisessä 6.1 ja kaikissa muissa nokioissa on ollut tuo puhelimen koko. Ja varsinkin sen leveys 75.8 mm on yhden käden käyttetävyydelle aivan liian leveä. Enkä nyt omista mitään tavallisuudesta poikkeavan pieniä käsiä. Ja nyt tämä uusi on 75,2mm että ei leveys siitä paljoa ole muuttunut vain pituus on kasvanut. Nokialla supportti pelaa todella hienosti ottaen huomioon kun esim. oman puhelimeni ostin siinä oli android 8 ja nyt tulossa vielä päivitys kymppiin vuoden vaihteessa. Ja tietoturva päivityksiä tulee kuukausittain, joten todella hienosti pelaa siltä osin. Ainoa on vaan tuo massiivinen koko joka on kyllä käytettävyyden osalta todella suuressa asemassa. Toivottavasti eivät enää seuraavia malleja suurenna, sillä siinä kohtaa pitää ainakin itseni alkaa harkitsemaan jotain muita malleja. Mitä en millään haluaisi tehdä, kun kaikki muu toimii moitteettomasti.
Puhelimen sisäistä tallennustilaa voi vielä kasvattaa erillisellä microSD-muistikortilla jopa 512 Gt:n kokoon asti.
Itselleni tuli yllätyksenä, että Nokioissa ei ole tuettuna exFAT-tiedostojärjestelmä. Ja kun FAT32:n 4 GB tiedostokokorajoitusta ei ole otettu kamera- & Files-sovelluksissa mitenkään huomioon, niin koko muistikortin käyttökelpoisuus alkaa olla hyvin kyseenalainen.
Ohhoh, jopa Symbian tuki exFAT-tiedostojärjestelmää.
Pari päivää olen tätä käyttänyt ja ihan tyytyväinen ollut. Tuo mainittu ikääntynyt prosessori ei tunnu näkyvän mitenkään peruskäytössä ja yleistuntuma on laadukkaan oloinen. Itse kuulun juurikin siihen porukkaan, joka tykkää siitä, että puhelin on karsittu kaikesta turhasta ja päivitykset tulevat ajallaan. Tiedän jo nyt, että tulen käyttämään tätä puhelinta vain vähän yli vuoden, niin eiköhän tällä sen aikaa pärjää.
Jos ei ole mitään spesifejä vaatimuksia ominaisuuksien suhteen ja perusjämäkkä puhelin hyvällä päivitystuella riittää, tämä on varmasti siihen tarpeeseen hyvinkin toimiva valinta :tup:
Minullakin tuli Nokia 7.2-luuri ja toiselle kaverille, sekä naapurilleni. Ne yllättäen valitsivat juuri vihreän väriset, kun pitivät kauniina. Minulla on jo 1,5 päivää menossa ja akussa virtaa vielä 58%. Parempaa kalenteri-ohjelmaa Chronos Calendarin tilalle etsin edelleen. Ihmetyttää, että mikä tuhosi Chronosin kokonaan, kun alkuperäinen teki hyvin, se nykyinen on ihan sontaa?
Kuvia ottaessani huomasin eroja kuvissa. Järjestelmäkamera otti erinomaista kuvaa ja tarkasti. Tämä Nokia 7.2 ei kyennyt ottamaan riittävästi vaikka sillä oli enemmän megapikseleitä. En ole vielä katsellut RAW-kuvia, koska kaikki kännykät kuten myös järjestelmäkamerat ottavat aina JPG-kuvat, ne eivät kykene esittelemään RAW-kuvia muualla kuin tietokoneissa.
EDIT: JPG-pakatuilla osoitetaan vain sitä, että mitä on tullut otettua suoraan kameralla ja raakakuvilla on taas ihan erilainen kuva verrattuna siihen alkuperään. Koska JPG-muoto aina pakkaa kuvan ihan huonosti.
EDIT 2: Akun edellinen täysi lataus oli 41 tuntia sitten ja akkuvirtaa edelleen 58%.
Täytyy tässä taas asentelemaan muuta hyödyllisiä ohjelmistoja. Here Go oli erinomainen valinta. Se on ylivoimaisesti paras navigointisovellus. Testailin sitä ja se oli äärettömän tarkka metrien tarkkuudella. Ääniä ei ollut, kun kielsin siltä ja poistatin opastuksen. Koska olen huonokuuloinen ja turhaan huuteleva opastaja on turha kaikille kanssamatkustajille.
Kännykkäni Nokia 7.2 kertoo, että akku on yli 2 päivää sitten ladattu ja sen pitäisi vielä kestää 2,5 päivää pitempään. En usko siihen. Yritän valmistella kännykkäni siihen, että järjestelmäkamera tripodi on asemissaan ja kuvaa sen normaalin kuvan ja sen päällä kuvaa kännykkäni Nokia 7.2. Sitten vertaillaan JPG-kuvia niiden kesken ja katsellaan loppujen lopuksi raakakuvia vertailemalla.
EDIT: Kännykkäni etusivulla lukee, että 54% on akkua jäljellä.
@djtob nyt kun näistä akun varaustasoista kirjoitat, niin näytön päälläoloaika olisi aika oleellinen tieto. Nuo ajat kuulostavat siltä, että puhelin on varsin vähäisellä käytöllä.
Luulitko oikeasti että tällä tulisi parempia kuvia kuin järkkärillä? Eihän tuo nyt ole mitenkään mahdollista että tulisi parempia.
Tuskin on kahta tuntia enempää näytönpäälläoloaika.
Päälläoloaika? Minulla asetuksissa lukee, että näyttö on esillä enintään 30 sekuntia. 😀
Joo, erittäin vähän, kun minun täytyy ensin tutustua tähän kännykkään ja varsinkin sen kameran toimintoon, asentamaan tärkeät tiedostot, Here Go-ohjelman Suomikarttaan ja muuhunkin, otin kuvia muutamista kohteista ja pelasin pari peliä, katselin nettiä ja säätelin tekstien kokoa isommiksi. Isompiin muuhun toimintoihin käytin pöytätietokonettani.
24 ohjelmaa oli tehty netin kautta päivityksinä ja lisäsin vielä Firefoxin oletusselaimena ja lisäsin sinne muutamat sivustot, joita käytän säännöllisesti, sinne ne salasanat ja muut. Katselin vielä asetuksissa, että tietojani muualle ei käytetä ilman lupaani ja monta muutakin, mitä en nyt muista. Tällä hetkellä kännykkäni varaustaso lukee: 54%.
Asetuksista akku kohdasta näkyy kaikkia kivoja juttuja..
Joo kuten tämä omituinen akun asetuksissa: "Käytä mukautuvaa virtaa". Se on hauska ja en halua sitä poistaa.
Juha Kokkonen varmaan tarkoitti, että "näytön täysi käyttö täyden akun jälkeen", minulla siinä lukee 3 tuntia. Päälleoloaika oli väärä sana.
Se on yleisesti puhuttaessa käytetty sanonta
SOT= Screen on time
Näytön päälläoloaika
"Paljonko sulla sot?
"Paljonko näytön päälläoloaika näyttää?
Näitä näkyy sitten pitkin internettiä.
Erakkona ja huonokuuloisena en ole koskaan sellaisesta kuullut vaikka yritän aina oppia.
Kuulostaa kyllä hämmentävän suurilta lukemilta yli 2 päivää käyttöä, 54 % akun varaustaso ja 3 h SOT. Onko puhelimessa bluetooth ja wifi poissa käytöstä tai muita ominaisuuksia pois päältä? Onko virrat öisin päällä?
En siis epäile todenmukaisuutta, vaan lähinnä kiinnostaa miten tuo on saavutettu.
Koitetaan näitä asioita, kun pääsen kokeilemaan kännyäni kaikki irti toimillani. Se tulee sitten olemaan erillisenä kokemus Nokia 7.2-artikkelissani piakkoin. Bluetooth on poissa käytöstä ja Wifi on pantu päälle, kun asetin sille nettini yleisen salasanan. Katsotaan sitten, kun avaan käyttökokemukseni.
EDIT: Tuo akkuvaraus on varmaan saavutettu siten, että olen kieltänyt lähes kaikilta kännykän sovelluksilta luvan ja se, että ainoastaan minulla on lupa käyttää. Se varmaan johtuu, että akkua riittää melkoisesti.
Laitan kuvankaappauksena järjestelmäkamerastani, että en puhu pötyä. Siinä kuva, kun piti vähän taivuttaa järjestelmäkameraa pienentämään kuvaa eräällä ohjelmistolla:
katso liitettä 304219 katso liitettä 304219
Kuvakaappaus onnistuu kun painat virtanappia hetken pohjassa niin tulee valikko mistä voit ottaa kuvakaappauksen. Erittäin kätevä toiminto.
katso liitettä 304235
Jaa? Hyvä toiminto ja kiitos tästä ohjeesta! Minä tein tarkoituksella erikseen kuvan, jotta ei voitaisi epäillä, että kuvaa olisi manipuloitu ja se on tarkoitettu olemaan väärässä kuvakulmassa, jotta todenmukaisuus vahvistuisi. Siinä pitäisi vielä olla olemassa kuvan exif-tiedot.
Ei täällä nyt kukaan ole kai mitään epäillyt, joten ei nyt sellaisesta tarvitse olla huolissaan…