io-tech testasi OnePlus 7T Pro -huippumallin uudistuksia.

OnePlus esitteli 7-sarjan puhelimensa viime toukokuussa ja tuolloin päivänvalon näki ensimmäistä kertaa hieman kalliimpaan hintaluokkaan suunnattu Pro-malli. Vuotuisen syksyisen T-päivityksen osalta OnePlus julkaisi uutuudet hieman poikkeuksellisesti kahdessa osassa – ensin syyskuun lopulla julkistettiin edullisempi OnePlus 7T ja kalliimpi OnePlus 7T Pro nähtiin paria viikkoa myöhemmin Lontoossa 10. lokakuuta.

Uusi OnePlus 7T Pro tulee Suomessa myyntiin 17. lokakuuta alkaen ja sen suositushinta on 759 euroa.  Hinta on siis noussut 10 euroa vastaavalla muistiyhdistelmällä varustettuun edeltäjämalliin nähden. Saataville tulee myös 12 & 256 Gt muistiyhdistelmällä varustettu McLaren Edition -erikoismalli 859 euron hintaan.

Tutustumme tässä artikkelissa OnePlus 7T Pron uudistuksiin kokeiltua-juttutyypin muodossa. Kattavammat testit voi lukea aiemmin julkaistusta OnePlus 7 Pro –artikkelista, sillä laite perustuu suurimmilta osin samaan tekniseen toteutukseen.

 

Pakkaus ja oheistarvikkeet

OnePlus 7T Pron pakkaus on uudistunut edeltäjämalliin nähden ja se näyttää nyt samalta kuin 7T-sisarmallissa. Paketin väri on vaihtunut valkoisesta punaiseksi, kuten parin ensimmäisen sukupolven OnePlus-malleissa aikanaan. Pitkulainen pakkaus on myös kooltaan poikkeuksellisen suuri.

Pakkauksen sisältä löytyvät itse puhelimen ohessa ohjeet ja takuutiedot, tarroja, korttikelkan avaustyökalu, läpikuultava taipuisa suojakuori, 30 W Warp Charge –pikalaturi sekä punainen USB Type-C –kaapeli.

 

Laitteen rakenne ja tekniset ominaisuudet

Toisin kuin keväällä julkaistujen mallien kanssa, 7T-mallistossa uudistusten jakautuminen melko lailla päinvastainen: 7T-perusmalli päivittyi varsin paljon ja 7T Pro –huippumalli puolestaan hyvin vähän. OnePlus ei myöntänyt asiaa suoraan, mutta julkaisujen perusteella on jo havaittavissa selvä kaava, jossa huippumallia päivitetään radikaalimmin keväällä ja perusmallia syksyllä. Aika näyttää, jatkuuko sama kaava myös ensi vuonna.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 162,6 x 75,9 x 8,8 mm
  • Paino: 206 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 88,4 %

Ulkoisesti OnePlus 7T Pro on käytännössä identtinen 7 Pron kanssa. Ulkomitat ja paino ovat pysyneet myös tismalleen samoina. Ainoat asiat, joista tarkkasilmäiset erottavat mallit toisistaan, ovat takakuoren väritys ja kamerakehyksen pienet yksityiskohdat. 7T Pro on muodoiltaan käteen varsin mukavasti istuva puhelin, joka on edeltäjänsä tapaan tyylikkään, muttei erityisen persoonallisen näköinen kokonaisuus. Kooltaan laite on jo siinä määrin suurikokoinen, että sen käyttö yhdellä kädellä on varsin kömpelöä.

OnePlus 7T Pron rakenne on tuttuun tapaan etu- ja takapuolelta kylkiä kohti lähes symmetrisesti kaarevaksi muotoiltua Gorilla Glass –suojalasia ja runko on valmistettu alumiinista. Kokonaisuus tuntuu edeltäjänsä tapaan erittäin tukevalta ja hyvin tehdyltä. 7T Prolle ei edelleenkään ole haettu IP-luokitusta, vaikka rakennetta onkin suojattu vedeltä mm. tiivistein.

Lasinen takakuori on viimeistelty näyttävän mattapintaiseksi ja se tummenee hienovaraisesti puhelimen yläosaa kohti. Myös metallikehys muuttuu väriltään tummemmaksi puhelimen yläosaa kohti. Uusi Haze Blue –väri on hieman 7 Pron Nebula Blue –väriä vaaleampi ja taasen 7T Glacier Blue –värin nähden hieman turkoosimpi.

Tekniset ominaisuudet:

  • 6,67-tuumainen AMOLED-näyttö, 1440 x 3120, 516 PPI, 90 Hz
  • Snapdragon 855+ -järjestelmäpiiri (1×2,96 GHz Kryo 485, 3×2,41 GHz Kryo 485, 4×1,78 GHz Kryo 485 CPU, Adreno 640 GPU, X24 LTE-modeemi)
  • 8 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 256 Gt kaksikanavaista UFS 3.0 –muistia (vapaana noin 227 Gt)
  • LTE Cat.18/13 (1200/150 Mbit/s), 5CA (carrier aggregation), 4×4-MIMO, Dual SIM
  • Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac), 2,4 & 5 GHz, 2×2 MIMO
  • Bluetooth 5.0, AptX HD, LDAC, AAC
  • GPS (L1 & L5), Galileo (E1 & E5a), GLONASS, Beidou
  • Dolby Atmos, stereokaiuttimet
  • 4085 mAh akku, USB Type-C 3.1, Warp Charge 30T -pikalataus

OnePlus 7T Pron tekniset ominaisuudet ovat pysyneet järjestelmäpiirin ja akun maltillisia muutoksia lukuun ottamatta samanlaisina.

Näyttö on tismalleen sama 6,67-tuumainen kaarevareunainen AMOLED-paneeli, jonka tarkkuus on 1440 x 3120 pikseliä. Se tukee myös tavallista korkeampaa 90 Hz ruudunpäivitysnopeutta edeltäjämallin tapaan. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu näytön alle ja sen toiminnassa ei havaittu valittamista.

Uusi Snapdragon 855+ -järjestelmäpiiri on kokenut pieniä parannuksia edeltäjämallissa käytettyyn Snapdragon 855 –piiriin nähden. Järjestelmäpiirin suorituskykyisimmän Kryo 485 Gold –prosessoriytimen maksimikellotaajuutta on nostettu 120 MHz:llä 2,96 GHz:iin. Lisäksi Adreno 640 –grafiikkasuorittimen kellotaajuutta on nostettu niin, että suorituskyvyn luvataan parantuneen jopa 15 %.

Testikappaleemme ei-lopullinen ohjelmistoversio ei suostunut asentamaan monia yleisimpiä suorituskykytestisovelluksia (kuten Antutu, PCMark, 3DMark), joten päivitimme testitulokset artikkeliin myöhemmin, kun niiden ajaminen ohjelmistopäivitysten myötä oli mahdollista. Verrokiksi testitulostaulukkoon valittiin kilpailijoiden lippulaivamallit sekä edeltäjämalli.

Testisovelluksista GFX Benchissä suorituskyky oli parantunut 12–23 % edeltäjämalliin nähden ja 3DMark Slingshot Extreme -grafiikkatestissä tulokset olivat puolestaan 7T Pron hyväksi noin 8 %:n marginaalilla. Antutu 8:ssa 7T Pron tulokset olivat 9 % edeltäjäänsä parempia. Parannuksen eivät ole lainkaan hassumpia, ottaen huomioon, että kyseessä on vain saman piirin kellotaajuuspäivitys. Myös kilpailijoiden Exynos 9825- ja Kirin 980 -piireihin nähden OnePlus 7T Pron Snapdragon 855+ vetää pidemmän korren.

Toinen fyysisiä muutoksia kokenut osa-alue on akku, jonka kapasiteettia on kasvatettu 85 milliampeeritunnilla. Suhteessa kapasiteetin kasvu on pientä – vain noin kaksi prosenttia.

Akun ohella myös lataustekniikkaa on päivitetty ja vaikka teho on pysynyt 30 watissa, toimii uusi Warp Charge 30T valmistajan mukaan peräti 23 % nopeammin kiitos optimoitujen ja päivitettyjen latausalgoritmien. Laturi on siis pysynyt samana, muutokset löytyvät softapuolelta.

Testiemme mukaan latausnopeus on todella parantunut jonkin verran OnePlus 7 Prohon nähden ja akku latautuu tyhjästä täyteen vajaassa 70 minuutissa. Puolessa tunnissa tyhjään akkuun latautuu vajaa kaksi kolmannesta, eli hieman vähemmän kuin mitä valmistaja lupaa.

Synteettisissä akkutesteissä 7T Pron tulokset olivat GFXBenchin ja PCMarkin osalta melko samalla tasolla edeltäjämallin kanssa, mutta YouTube-videotoistossa oli tapahtunut merkittävä parannus 7 Pron heikosta 10 %:n tuloksesta parempaa keskitasoa edustavaan 7 %:n tulokseen.

GFXBenchin Manhattan-akkutestissä 7T Pron tulos on edelleen yleisesti ottaen heikko, joka viittaa järjestelmäpiirin suorituskykyyn painottavaan virranhallintaan. Puolen tunnin GFXBench-rasituksen aikana grafiikkasuorituskyky laski noin 15 %, jota voi pitää varsin hyvänä suorituksena.

 

OnePlus 7T Pron takakameran toteutus on pysynyt identtisenä edeltäjämallin kanssa. Kolme kameraa sijaitsevat yhteisessä kehyksessä keskellä takakuoren yläosaa – ainoana erona on lasertarkennuksen lähetin ja vastaanotin, jotka ovat jostain syystä siirretty kameroiden välistä kamerakehyksen vasemmalle puolelle. Tämän muutoksen myötä myös suojakuoriin on täytynyt tehdä pieni lisälovi.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin laajakulmakamera (0,8 um pikselikoko, 1/2-tuumainen Sony IMX586 -kenno), 26 mm kinovastaava laajakulmaobjektiivi, f1.6-aukkosuhde, OIS
  • 16 megapikselin superlaajakulmakamera, 17 mm kinovastaava superlaajakulmaobjektiivi (117 asteen kuvakulma), f2.2
  • 8 megapikselin telekamera (1,0 um pikselikoko), 78 mm kinovastaava teleobjektiivi, f2.4, OIS
  • Tarkennustavat: PDAF, laser, kontrasti
  • kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 & 60 FPS, 1080p 30 & 60 FPS
  • Hidastusvideokuvaus: 720p 480 FPS, 1080p 240 FPS

Aiempaan tapaan kolmoiskamera on aseteltu kamerakehykseen niin, että 48 megapikselin laajakulmakamera sijaitsee keskellä, kahdeksan megapikselin telekamera alimmaisena ja 16 megapikselin superlaajakulmakamera ylimmäisenä. Telekamera tarjoaa noin kolminkertaisen polttovälin pääkameraan nähden. Lyhyen vertailun perusteella kamera tekee vastaavaa jälkeä kuin edeltäjänsä, joka ei ole yllättävää identtisestä raudasta johtuen. Uusia ominaisuuksia ovat 7T:ssäkin nähty makrokuvaustila sekä videokuvauksen supervakautus.

 

Käyttöjärjestelmä

OnePlus 7T Prossa käyttöjärjestelmä on perus-7T:n tavoin uuteen Android 10:een perustuva OxygenOS 10 –käyttöliittymä. Testikappaleessamme oli vielä esituotanto-ohjelmistoversion, joka tulee päivittymään lopulliseen versioon ennen myynnin alkamista. Käyttöliittymä on käytettävyydeltään markkinoiden nopeimpia, ellei nopein. 90 hertsin ruudunpäivitysnopeus vielä korostaa sulavaa ja ripeää vaikutelmaa.

OxygenOS:n perusidea on pysynyt tuttuna – OnePlus ei ole lähtenyt muuttamaan Androidin ulkoasua tai käyttöliittymää suuremmin, vaan on lähinnä täydentänyt sitä erilaisilla lisäominaisuuksilla. Erot Android 9 –pohjaiseen OxygenOS 9.5:een ovat ulkoisesti hyvin pieniä. Mukana ovat luonnollisesti Android 10:n mukanaan tuomat uudistukset, kuten ilmoitusten tärkeysasetukset, tarkemmat paikkatietojen käyttöluvat, elenavigointipalkki, keskittymistila, koko käyttöliittymän laajuinen tumma tila ja näyttövideon tallennus.

Oxygen OS 10:n sovellusvalikoima koostuu aiempaan tapaan pitkälti Googlen perussovelluksista, OnePlussan omina sovelluksia mukana ovat Community, Switch-puhelimenvaihtosovellus, Tiedostonhallinta ja Sää. Kolmannen osapuolen sovelluksen esiasennettuna on Netflix, joka ei ole valitettavasti käyttäjän kokonaan poistettavissa.

Testikappaleessamme oli asennettuna Googlen syyskuun tietoturvakorjaukset. OnePlus on luvannut tarjota puhelimilleen ohjelmistopäivityksiä vähintään kahden vuoden ja tietoturvakorjauksia kolmen vuoden ajan. Yritys on viime aikoina pitänyt lupauksistaan hyvin kiinni.

OnePlus on jatkanut vakio-Androidin päälle leipomiensa lisäominaisuuksien hiomista ja lisäämistä. Galleriasovellusta on päivitetty kuvien piilottamismahdollisuudella ja automaattisella sisällön tunnistuksella. Keväällä julkaistuun puhelimesta hetkellisen irtautumisen tarjoavaan Zen-tilaan on lisätty uusia aikavaihtoehtoja. Käyttöliittymän kustomointiominaisuudet löytyvät nyt samasta paikasta omasta asetusten alavalikosta.

Pelioptimointien kaveriksi on lisätty uusi Pelitila-valikko, johon puhelin keskittää kaikki asennetut pelit sekä pelaamiseen liittyvät asetukset. Always On Display –näyttö on saanut uuden älynäyttö-ominaisuuden, joka näyttää ajan, paikan ja tilanteen mukaan mukautettua sisältöä. WiFi-salasanan jakamista on helpotettu QR-koodin avulla. Viestisovellukseen on lisätty mahdollisuus poistaa roskapostia haluttujen avainsanojen mukaan. Yrityksen puhelimista jo aiemmin löytynyt lukutila on nyt saanut lisäyksenä vaihtoehtoisen haalean väritilan.

 

Yhteenveto

Uuteen OnePlus 7T Prohon voi suhtautua kahdella tavalla. Jonkun mielestä se saattaa olla onnettoman vähäisesti päivittynyt uutuusmalli, mutta toisaalta asiaa voidaan ajatella myös niin, että OnePlus on vain päivittänyt huippumallinsa suorituskyvyn ajan tasalle. Fakta kuitenkin on, että kuluttaja ostaa kaupasta varmasti mieluummin paremmalla järjestelmäpiirillä ja nopeammalla latauksella varustetun 7T Pro –mallin 7 Pron sijaan. Viimeaikainen historia on myös näyttänyt, ettei puolivuosittainen päivitystahti ole vaikuttanut negatiivisesti OnePlussan ohjelmistopäivitysten jakeluun.

Tiivistettynä OnePlus 7T Pro on hyvin pieni päivitys, jonka vuoksi OnePlus 7 Pron omistajien ei kannata lähteä laitettaan päivittämään, varsinkin kun suurin osa ohjelmistopuolen ominaisuuksista tulee päivityksenä myös vanhoihin malleihin. Muille uuden puhelimen ostamista harkitseville OnePlus 7T Pro tarjoaa hyvin samankaltaisen kokonaisuuden, kuin 7 Pro kesän alussa – pienillä parannuksilla höystettynä.

Aivan kuten edeltäjänsäkään, OnePlus 7T Pro ei ole virheetön kokonaisuus, mutta siitä huolimatta se on yksi tämän vuoden parhaista älypuhelimista ja ehdottoman harkinnan arvoinen vaihtoehto hintaluokassaan.

 

This site uses XenWord.
;