io-techin kokeiltavana piipahti HTC:n tammikuussa julkistama U Ultra -lippulaivamalli.

Taiwanilainen HTC on ollut jo useamman vuoden ajan tiukassa paikassa. Lähes jokaiselta vuosineljännekseltä viivan alle on jäänyt tappiollinen tulos, eikä yritys tunnu saavan aikaan kurssia kääntäviä muutoksia tuotepolitiikassaan. Moni alaa seuraava on ihmetellyt viime vuosien aikana, miksei HTC tunnu ottavan opikseen tuotteiden saamasta kritiikistä ja miksi se jatkaa edelleen malli toisensa perään ylihintaisten keskiluokan puhelimien syytämistä markkinoille.

HTC:n tuorein yritys suunnan muuttamiseksi ovat tammikuun 12. päivä esitellyt U-sarjan puhelimet, joista suurikokoisempi U Ultra sijoittuu high-end-luokkaan ja pienempi U Play keskihintaluokkaan. Saimme HTC:lta kokeiltavaksi suositushinnaltaan 799 euron arvoisen U Ultran, joka on tällä hetkellä taiwanilaisvalmistajan suurikokoisin ja edistynein malli. Suomessa U Ultraa saa Hinta.fi:n hintavertailun mukaan edullisimmillaan noin 780 euron hintaan. Suomessa toimivissa ulkomaalaisissa verkkokaupoissa valkoisen version hinta on hieman edullisempi, liikkuen artikkelin julkaisuhetkellä noin 710 eurossa.

U Ultra oli alunperin tarkoitus katsastaa vain pintapuoleisesti kokeiltua-jutun muodossa, mutta testauskalenteriin vapautuneiden muutaman lisäpäivän myötä päätimmekin testata sitä hieman laajemmin noin viikon ajan. Artikkelissa puhelimen ominaisuuksiin ja yksityiskohtiin pureudutaan hieman täysimittaista testiartikkelia kevyemmin.

 Testikappaleemme toimitettiin valkoisessa ”bulk”-pakkauksessa, jollaisessa laitetta ei toimiteta kaupasta ostettaessa. Virallinen myyntipakkaus noudattaa tiettävästi HTC:n aiemmista malleista tuttua pyöreäreunaista muotoilua.

Testikappaleemme mukana toimitettiin 15 watin pikalaturi (5 V 2,5 A; 9 V 1,7 A; 12 V 1,25 A), USB Type-C-kaapeli, korttipaikan irrotustyökalu sekä USB-liitäntäiset USonic-kuulokkeet. Lisäksi varsinaiseen myyntipakkaukseen sisältyy muovinen suojakuori, mikrokuituliina (tulee tarpeeseen!) ja asianmukaiset käyttöohjeet. Valitettavasti HTC ei ole sisällyttänyt pakkaukseen adapteria 3,5 mm kuulokeliittimen kytkemiseksi USB Type-C-liitäntään.

USonic-kuulokkeet ovat siis varustettu USB Type-C-liittimellä ja valmistajan mukaan ne osaavat optimoida äänen käyttäjän korvakäytävän rakenteen ja ympäristön melutason mukaan. Kuulokkeissa käytetään 13 mm polymeerikalvoelementtiä ja nopean kokeilun perusteella niiden äänenlaatu kuulosti tavallisia peruskuulokkeita paremmalta ja muhkeammalta. HTC myy USonic-kuulokkeita myös erikseen 39,90 euron suositushintaan.

 

Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet

Ensitapaaminen U Ultran kanssa aiheutti hieman kaksijakoisia tuntemuksia. Fyysisesti kyseessä on tyylikkään sulava laite, mutta toisaalta ulkoisessa olemuksessa ilmeni välittömästi häiritseviä seikkoja. Ennen meitä testikappale oli käynyt ainakin yhdellä testaajalla, jonka toimesta lasisessa takakuoressa oli jo havaittavissa useita hiusnaarmuja sekä hankaumajälkiä. Lisäksi kiiltävä takakuori osoittautui todelliseksi sormenjälkimagneetiksi, joka ei pysy koskemisen jälkeen hetkeäkään puhtaana.

U Ultran rakenne on näkyviltä osin Gorilla Glass 5 -lasia ja metallia, joka tuntuu äkkiseltään laadukkaalta. Laatuvaikutelma saa kuitenkin kolauksen, jos puhelinta erehtyy vääntelemään. Rakenne elää yllättävän paljon ja puhelimen taipumisen voi nähdä paljaalla silmällä. Lisäksi rakenteesta on kuultavissa ilmeisesti kiinnitysliimoista lähtevää rutinaa ja naksumista. U Ultran rakenteen heikkouden voi todeta myös mm. Jerryrigeverythingin YouTube-videolta.

HTC U Ultran rakenne:

 • Ulkomitat: 162.4 x 79.8 x 8 mm
 • Paino: 170 grammaa
 • Materiaali: Alumiinikehys, Gorilla Glass 5 -kuoret

Kokonsa puolesta 5,7-tuuman näytöllä varustettu U Ultra ei ole kovinkaan soveltuva yhden käden käyttöön. Mitat ovat lisäksi näyttökokoluokassaan keskitasoa suuremmat, sillä esimerkiksi Huawein 5,9-tuumainen Mate 9 on joka suuntaan pienempi. Samsungin epäonninen Note 7 oli puolestaan samankokoisesta näytöstä huolimatta lähes sentin lyhyempi ja kuusi milliä kapeampi kuin U Ultra.

U Ultran takakuori on valmistettu lämmön ja paineen avulla kaarevareunaiseksi muotoillusta läpivärjätystä Gorilla Glass 5 –lasista. Muotoilu on sulavan pyöristettyä ja puhelin tuntuu kädessä miellyttävältä. Lasipinta on tosin kuivissa käsissä sekä muille pinnoille asetettuna yksi liukkaimmista koskaan tapaamistamme. Esimerkiksi sohvan käsinojalla tai sängyllä huomasimme puhelimen liukuvan lähes vaakasuoralla pinnalla. Kosteissa tai hieman rasvaisissa näpeissä lasipinta on puolestaan tunnetusti varsin pitävä. Lisäksi havaitsimme, että lasipaneelien saumat keräävät itseensä likaa ja pölyä, jota on varsin hankala saada puhdistettua pois. Pidemmällä aikavälillä tumman puhelimen saumoihin kerääntynyt lika näyttää epäsiistiltä.

Värivaihtoehtoja ovat Brilliant Black, Cosmetic Pink, Ice White ja Sapphire Blue, joista ainoastaan testikappaleemmekin edustama ensiksi mainittu vaihtoehto on myynnissä Suomessa. Käytännössä Brilliant Black on hyvin tumma vihreä sävy, joka näyttää todellisen luontonsa vain tietyssä valaistuksessa. Myös metallisten kylkien sävy on vastaava tumma vihreä.

HTC U Ultran tekniset tiedot:

 • Qualcomm Snapdragon 821 –järjestelmäpiiri (2×2,15 GHz & 2×1,6 GHz Kryo CPU, Adreno 530 GPU, X12 LTE-modeemi)
 • 4 Gt RAM-muistia
 • 64 Gt UFS 2.0 -tallennustilaa, micro-SD-muistikorttipaikka 2 Tt asti
 • Cat.11 3CA LTE (600/50 Mbit/s)
 • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 & 5 GHz), Bluetooth 4.1, NFC
 • USB Type-C, USB 3.1, DisplayPort
 • 3000 mAh akku, QuickCharge 3.0 -pikalataustuki

Rautaosastolta U Ultran kuorien sisältä löytyy high-end-luokan tekniikkaa, joka ei kuitenkaan edusta kaikilta osin uusimman sukupolven osaamista. Heikoin lenkki vuoden 2017 mittapuulla on Snapdragon 821 –järjestelmäpiiri, joka pohjautuu lähes 1,5 vuotta vanhaan tekniikkaan, eikä pärjää suorituskyvyssä uusimman sukupolven huippupiireille. Toki se sijoittuu suorituskyvyltään edelleen markkinoiden parhaimmistoon ja ajamiemme yleisimpien suorituskykytestien perusteella U Ultra on hyvin linjassa muiden Snapdragon 821 –piirillisten puhelimien kanssa.

RAM-muistin määrä on nykypäivän kalliimmissa älypuhelimissa riittävää perustasoa edustava neljä gigatavua ja UFS 2.0 –tekniikkaa käyttävää tallennustilaa on vastaavaan tapaan 64 Gt. Ulkomailla tarjolla olevaa 128 Gt:n vaihtoehtoa ei ole myynnissä Suomessa. Maininnan arvoisena seikkana puhelimesta löytyvä muistikorttipaikka tukee kortteja aina kahteen teratavuun saakka, eikä Suomessa myytävä versio tue dual-SIM-ominaisuutta.

Laitteen ulkomittoihin nähden U Ultra on varustettu pienehköllä 3000 mAh akulla, jollaisia on totuttu näkemään puoli tuumaa pienemmällä näytöllä varustetuissa puhelimissa. Akku tukee Quick Charge 3.0 –pikalatausta, jota mukana toimitettava laturi hyödyntää noin 15 watin teholla.

U Ultran päänäyttö on siis kooltaan 5,7 tuumaa ja se perustuu 1440 x 2560 pikselin tarkkuuden Super LCD5 –näyttöpaneeliin. Näytön suojana on Gorilla Glass 5 –lasi, joka on pyöristetty kevyesti reunoiltaan. Näytön reunat ovat nykymittapuulla melko leveät, josta johtuen U Ultran näytön ja ulkomittojen välinen suhde on heikko.

HTC U Ultran näytön tiedot:

 • 5,7-tuumainen Super LCD5 –näyttö
 • 1440 x 2560 pikseliä, 513 PPI
 • RGB-alipikseliasettelu
 • Gorilla Glass 5 –suojalasi
 • Näytön ja ulkomittojen suhde 69,7 %

Kuvanlaadultaan näyttö ei herätä juuri tunteita suuntaan eikä toiseen. Maksimikirkkaus edustaa vain keskitasoa ja mustan toisto ei yllä aivan markkinoiden parhaimpien tasolle. Valkotasapaino on oletuksena hieman viileän puoleinen, mutta sitä voi halutessaan hienosäätää näytön asetuksista. Katselukumissa olisi vielä hieman parantamista, sillä kuva tummenee hieman noin 45 asteen kallistuskulman jälkeen.

Käytin edellä termiä ”päänäyttö”, koska U Ultran yksi keskeisimmistä erikoisominaisuuksista on oikeaan ylänurkkaan sijoitettu lisänäyttö, joka on kooltaan 2,05 tuumaa ja tarkkuudeltaan 1040 x 160 pikseliä. Tarkasteluni perustella vaikuttaisi siltä, että pikkunäyttö on samaa näyttöpaneelia päänäytön kanssa. Kyseessä ei ole suoranaisesti uniikki ominaisuus, sillä LG:n tarjonnut jo jonkin aikaa vastaavaa V-sarjan puhelimissaan.

HTC:n mukaan lisänäytön tarkoituksena on tarjoa nopea pääsy asioihin, joita käyttäjä tarvitsee eniten. Idea on ehkä hyvä, mutta toteutus jää käytännössä vajavaiseksi. Ensinnäkin sen sijainti on hieman hankala, sillä puhelimen yläosassa sijaitsevaan näyttöön pääsee hankalasti käsiksi yhdellä kädellä. Toisena vielä merkittävämpänä puutteena näytön ominaisuudet ovat harmillisen suppeat. Sitä ei voi hyödyntää minkään sovelluksen lisätoiminnoissa, kuten vaikkapa kameran lisävalintojen sijoituspaikkana.

Päänäytön ollessa päällä lisänäytössä on käytännössä kuusi sivusuunnassa pyyhkäisemällä vaihtuvaa paneelia: pikakuvakenäkymä (kuusi vapaasti valittavaa sovelluspikakuvaketta), vapaasti valittava muistutusteksti, kalenterin seuraava tapahtuma, kuuden yhteystiedon pikavalinnat, musiikkisoittimen kontrollit (toimivat ainakin Spotifyn kanssa) sekä lähituntien säätiedot. Lisäksi lisänäyttö toimii haluttaessa ilmoitusten näyttöpaikkana, jolloin varsinaisen näytön yläreunaan ei ilmesty tietoa ilmoituksesta.

Päänäytön ollessa sammutettuna lisänäyttö herää joko puhelimen nostamalla tai vaihtoehtoisesti lisänäyttöä kaksoisnäpäyttämällä. Tällöin lisänäytön sisältötarjonta on vieläkin suppeampi. Tarjolla on ainoastaan päivämäärän, kellonajan, akun varauksen ja sääikonin sisältävä yleisnäkymä, kuusi pikavalintaa (äänitila, WiFi, Bluetooth, taskulamppu, kamera ja laskin) sisältävä näkymä, tulevan kalenteritapahtuman näkymä sekä muistutustekstinäkymä.

Lisänäytölle löytyy asetuksista oma alavalikkonsa, mutta valitettavasti sen tarjoamat säädöt ovat varsin rajatut. Käyttäjä voi lähinnä valita onko lisänäyttö päällä samanaikaisesti päänäytön kanssa, vain päänäytön ollessa sammutettuna tai aina pois päältä. Lisäksi käyttäjä voi valita haluamiensa sovellusten ilmoitusten näkyvän lisänäytössä päänäytön yläreunan sijaan.

U Ultran yläpäädyssä sijaitsee ainoastaan mikrofonin aukko sekä korttikelkka, johon sopii Suomessa myytävissä malleissa yksi nano-SIM- sekä yksi micro-SD-kortti. Kuulokeaukko on toteutettu pienenä urana näyttölasiin ja sen pohjalla sijaitseva tekstiiliverkko vaikuttaisi keräävän melko helposti likaa itseensä. Kuuloke toimii samalla myös puhelimen toisena kaiuttimena. Lisänäytön vasemmalle puolelle sijoitettu kiinteätarkenteinen 16 megapikselin (f2.0) etukamera, joka tekee hyvässä valossa varsin tarkkaa ja terävää jälkeä.

Näytön alapuolelle on sijoitettu puhelimen kapasitiiviset navigointipainikkeet. Hieman näyttölasin pinnan alapuolelle asetettu kotinäppäin toimii samalla myös sormenjälkitunnistimena, jonka nopeudessa ja luotettavuudessa ei ole kokemustemme mukaan valittamista. Puhelimen koko huomioiden painikkeet sijaitsevat turhan lähellä alareunaa, joka tekee niiden käytöstä etenkin yhdellä kädellä hankalaa. Myös vasemmalle sijoitetun paluunäppäimen käyttö on yhdellä kädellä oikeakätiselle vaikeaa.

U Ultran alapäädystä löytyy mikrofonin aukko, USB Type-C –liitäntä sekä kaiuttimen ritilä. Maininnan arvoisena yksityiskohtana USB-liitäntä tukee sekä USB 3.1 –siirtonopeutta että DisplayPort-kuvaulostuloa. Alapäädyn kaiutin toistaa äänet hieman yläkaiutinta matalammin, mutta kokonaisuutena kaiuttimien ääni on silti varsin terävän diskanttivoittoista, vaikkakin maksimivolyymilla melko voimakasta.

 

Kamera

U Ultran kamera sijaitsee monille HTC:n aiemmille malleille tyypillisesti keskellä takakuoren yläosaa. Kameran kehys on selvästi kohollaan lasipinnasta ja kuten kuvastakin näkyy, sen juureen kertyy varsin helposti pölyä ja muuta taskusta löytyvää likaa, joka on erittäin hankala puhdistaa. Kameran oikealle puolelle on sijoitettu kaksisävyinen LED-salama sekä laser-tarkennuksen sensori.

12 megapikselin takakamera on teknisesti pitkälti vastaava kuin vuosi sitten julkaistussa HTC 10 –mallissa. Se perustuu tiettävästi Sonyn IMX378 –kuvasensoriin, jonka pikselikoko on merkittävästi tavanomaista suurempi 1,55 mikrometriä. Kameran objektiivi on optisesti vakautettu ja sen aukkosuhde on valovoimainen f1.8.

HTC U Ultran kameran tekniset tiedot:

 • 12 mpix Sony IMX378 –kuvasensori, 1/2,3”, pikselikoko 1,55 um
 • PDAF- ja laser-tarkennukset
 • optisesti vakautettu f1.8 26 mm objektiivi
 • kaksisävyinen kaksois-LED-salama
 • RAW-tallennusmahdollisuus, 4K 30 FPS -videokuvaus

U Ultran kamerasovellus käynnistyy nopeasti virtapainiketta kahdesti näpäyttämällä ja myös tarkentaminen sekä kuvien ottaminen onnistuu miellyttävän ripeästi. Kamerasovellus on toteutukseltaan pitkälti tuttu HTC:n viime vuoden huippumalleista, ollen pääosin helppokäyttöinen, mutta paikoin melko pelkistetty.

Hyvässä valaistuksessa otetut kuvat tallentuvat U Ultralla luonnollisen ja miellyttävän näköisinä. Kameralla on varsin helppoa ottaa onnistuneita kuvia. 12 megapikselin kuviksi ne ovat mukavan teräviä ja yksityiskohtaisia. HTC ei ole kuitenkaan sortunut kontrastin tai terävyyden ylikorostamiseen.

Heikommassakin valaistuksessa kamera pystyy valovoimaisen objektiivinsa sekä suurien pikseleidensä avulla keräämään varsin mukavasti valoa. Hämäräkuvien värit säilyvät paremmin kuin monissa muissa kamerapuhelimissa ja kokonaisuutena tarkasteltuna ne näyttävät hyviltä. Lähemmässä tarkastelussa on havaittavissa selvää yksityiskohtien maalausmaista puuroutumista ja pienenä miinuksena hämäräkuvien valkotasapaino on herkästi kallellaan kellertävään suuntaan.

U Ultra taltioi 30 FPS 4K-videokuvaa korkeahkolla noin 55 Mbit/s bittivirralla H.264-standardin mukaan pakattuna. Videon tallennuskääre (MP4 tai MKV) riippuu valitusta äänenlaadusta. Harmillisesti HTC on jostain syystä rajoittanut 4K-videon maksimipituuden kuuteen minuuttiin. Laadultaan U Ultralla tallennettu 4K-video on varsin hyvää. Jälki on terävää ja värimaailma miellyttävää katsella.

Maininnan arvoisena seikkana U Ultra kaappaa videoiden äänet stereona neljän mikrofonin avulla ja tallentaa ne AAC-muotoisena 192 kbit/s bittivirralla ja 48 kHz näytteenottotaajuudella. Käyttäjälle tarjotaan lisäksi mahdollisuus tallentaa ääni korkealaatuisempana, jolloin se taltioituu häviöttömässä FLAC-muodossa 96 kHz 24-bit laadulla. Valitettavasti emme ehtineet testaamaan videoiden äänenlaatua haastavammissa kuvaustilanteissa.

 

Käyttöjärjestelmä

[responsive-slider id=6452]

HTC on valinnut U Ultraan Android 7.0 Nougat  -käyttöjärjestelmän, jonka ulkoasua on mukautettu yrityksen omalla Sense-käyttöliittymällä. Nykyään kokonaisuus on melko lähellä vakio-Androidia ja HTC luottaa monilta osin Googlen vakiosovelluksiin.

U Ultrasta löytyy muutamia esiasennettuja lisäsovelluksia, joita ei pysty valitettavasti poistamaan. Ne on kuitenkin mahdollista piilottaa pois näkyvistä sovellusvalikosta. HTC:n omia lisäsovelluksia ovat mm. Boost+, Sää, TouchPal-näppäimistö, Viveport, Zoe-videoeditori sekä Sense Companion. Lisäksi esiasennettuina ovat mm. Facebook, Instagram ja Twitter sekä News Republic –uutissovellus.

HTC:n oma Boost+-sovellus tarjoaa optimointi- ja puhdistusominaisuuksia, joilla käyttäjä voi tehostaa puhelimen toimintaa. Maininnan arvoisena ärsyttävänä seikkana havaitsimme HTC:n näyttävän Boost+-sovelluksessa mainoksia, joka on mielestämme varsin härskiä, etenkin kun kyse valmistajan omasta sovelluksesta ja high-end-luokan puhelimesta.

[responsive-slider id=6432]

Kesken testijakson saapuneen päivityksen myötä U Ultra sai myös julkaisun yhteydessä mainostetun Sense Companion –ominaisuuden, joka on  käytännössä tekoälyä hyödyntävä digitaalinen avustajasovellus. Valmistaja mainostaa sen oppivan käyttäjän toimintamalleja ja tarjoavan niiden pohjalta muistutuksia ja ohjeita mm. ravintoloihin, tapahtumiin, säähän, reitteihin, kalenteritapahtumiin, akunkestoon, sovelluksiin ja kuntoiluun liittyen. Käyttäjän tottumusten opettelun kerrotaan ottavan aikansa, eikä ominaisuus onnistunutkaan tarjoamaan lyhyen testijakson aikana juurikaan mitään lisäarvoa.

HTC:n mukaan Sense Companioniin pitäisi liittyä myös jatkuvasti valmiudessa oleva ääniohjaus, mutta se ei ilmeisesti ole tuettuna Suomeksi, koska emme löytäneet kyseistä ominaisuutta puhelimesta.

 

Suorituskyky ja akunkesto

HTC U Ultran piti alkuperäisen suunnitelman perusteella piipahtaa vain nopeasti parin päivän kokeilussa, mutta aikataulussa seuraavana olleiden testipuhelimien viivästys aiheutti sen, että U Ultraa ehdittiin lopulta testata ympärivuorokautisessa käytössä noin viikon ajan. Testijaksolla puhelimen toiminnassa ei havaittu mitään ongelmia.

Peruskäytössä U Ultran todettiin toimivan kuten hig-end-puhelimelta voikin odottaa – nopeasti ja viiveettömästi. Vertasimme sitä rinnatusten mm. Huawei P10:n ja Galaxy S8:n kanssa, emmekä havainneet merkittäviä eroja sovellusten käynnistys ja vaihtoajoissa.

Nopeiden kokeilujen perusteella raskaimpienkaan pelien (Need For Speed No Limits, Asphalt Xtreme) pyörittämisessä korkeimmilla grafiikka-asetuksilla ei havaittu mitään ongelmia, kuten tämän hintaluokan Snapdragon 821 –piirilliseltä laitteelta saattoikin odottaa. Rasituksessa puhelin lämpenee maltillisesti takakuoren yläosaan painottuen.

Testisovelluksissa suorituskyky on pääosin linjassa muiden Snapdragon 821 –piirillisten puhelimien, kuten OnePlus 3T:n kanssa. Grafiikkasuorituskyvyssä OnePlus 3T tosin hyötyy alhaisemmasta näytön resoluutiosta. Tämän vuoden suorituskykyisimpien (Snapdragon 835- tai Exynos 8895 -piirillisten) uutuuksien rinnalla U Ultra jää kuitenkin etenkin grafiikkasuorituskyvyssä selvästi jälkeen.

Testeihin otimme verrokiksi 439 euron hintaisen OnePlus 3T:n sekä upouuden 929 euron hintaisen Galaxy S8+:n (Exynos 8895).

Oheisessa kuvaajassa on nähtävissä U Ultran yhden päivän käytön jälkeinen akun varausprosentti suhteessa näytön päälläoloaikaan. Mitä lähempänä mittapiste on kuvaajan oikeaa ylänurkkaa, sen parempi akunkesto on ollut. Suuntaa antavat tulokset perustuvat käytännön käyttötilanteisiin, eivätkä siis ole tieteellisen eksakteja mittaustuloksia.

3000 mAh akku on melko pienikokoinen tämän näyttökokoluokan puhelimeen, joten odotuksemme akunkeston suhteen eivät olleet erityisen korkealla. Noin viikon testijakson aikana akunkesto edusti kokemustemme perusteella keskitasoa.

Testijakso jakautui tälläkin kertaa hieman kahdenlaisiin päiviin – vähäisempään käyttöön (näytön päälläoloaika runsaan tunnin luokkaa) sekä keskitasoa raskaampaan käyttöön (näyttö päällä 3-3,5 tuntia). Kuten kuvaaja kertoo, akunkeston skaalautuminen oli näiden päivien välillä varsin loogista. Kevyellä käytöllä akkua oli jäljellä päivän päätteeksi 55–65 % ja se olisi todennäköisesti riittänyt vielä toisenkin päivän yli. Raskaammalla käytöllä akkumittari vajosi päivän päätteeksi noin 20 % tietämille, mutta ei sentään ehtinyt kertaakaan nollaan ennen nukkumaan menoa.

 

Yhteenveto

Tätä yhteenvetoa kirjoittaessani jouduin hetken pureskelemaan HTC U Ultrasta muodostunutta kokonaisvaikutelmaa, sillä laite jätti varsin neutraalit tunnelmat, vaikka monet keskeiset seikat ovat periaatteessa hyvällä tolalla. Asetelmat olisivat U Ultralle huomattavasti suotuisammat, jos se olisi julkaistu viime vuonna ja muutamilla parannuksilla varustettuna. Vaihtoehtoisesti HTC:n olisi kannattanut malttaa julkaisun kanssa vielä muutama kuukausi ja lanseerata laite uusimman sukupolven järjestelmäpiirillä varustettuna, sekä toteuttaa muutama asia toisin.

HTC on selvästi mennyt U-sarjansa kanssa vahvasti design edellä, jota en ainakaan henkilökohtaisesti osaa arvostaa. Takakuoren pyöristetty lasipinta on kädessä mukavan tuntuinen ja näyttää puhtaana hienolta, mutta käytännössä se on aina täynnä sormenjälkiä ja siitä syystä epäsiistin näköinen. Puhelimen ulkomitat ovat 5,7-tuumaiseksi varsin isot, joka tekee laitteesta hieman hankalamman käsitellä. Kaiken lisäksi HTC näyttäisi oikaisseen rakenteellisen tukevuuden osalta, joka ei ole missään nimessä hyväksyttävää etenkään tämän hintaluokan puhelimessa. Tällä osa-alueella riittäisi siis parannettavaa.

Paperilla U Ultra ei pärjää vuoden 2017 kärkimalleille, mutta käytännössä kokonaisuus on kohtalaisen tasapainoinen ja toimiva. Snapdragon 821 –järjestelmäpiiri ei ole enää markkinoiden nopein, mutta se tarjoaa edelleen varsin mukavaa suorituskykyä. Takakamera lukeutuu markkinoiden parempaan päähän ja se tekee hyvää jälkeä lähes kaikissa olosuhteissa. Akku on alimitoitettu tämän kokoluokan puhelimeen, mutta riittää ainakin yhden päivän käyttötarpeisiin kohtalaisesti.

Emme kokeneet saavamme juurikaan lisäarvoa valmistajan hehkuttamista erikoisominaisuuksista, eli pienestä lisänäytöstä ja Sense Companion –virtuaaliavustajasta.

Softapuolella HTC:n Sense UI –käyttöliittymä on nykymuodossaan melko hillitty, mutta pientä miinusta se ansaitsee kuitenkin pysyvästi esiasennetuista lisäsovelluksista sekä mainosilmoituksista sekä ilmoitusvalikossa että Boost+-sovelluksen sisällä. Keskeisempänä pettymyksenä ainakaan lyhyehkön testijakson perusteella emme kokeneet saavamme juurikaan lisäarvoa valmistajan hehkuttamista erikoisominaisuuksista, eli pienestä lisänäytöstä ja Sense Companion –virtuaaliavustajasta. Lisänäytöstä saattaisi olla enemmänkin hyötyä, jos HTC mahdollistaisi sen monipuolisemman käytön.

Kokonaisuudessaan HTC U Ultra ei ole totaalisen huono puhelin, mutta etenkin valmistajan asema ja tuotteen hinnoittelu huomioiden sille on hankala nähdä mainittavaa menestystä nykymarkkinoilla. Pahimmat kilpailijat tarjoavat nimittäin tuoreemmalla raudalla varustettuja fyysisesti paremmin toteutettuja vaihtoehtoja, joille U Ultra ei pysty pistämään kampoihin. U Ultraa onkin hyvin hankala lähteä suosittelemaan kenellekään, sillä samaan hintaan tai halvemmalla löytyy parempiakin vaihtoehtoja. Toivottavasti toukokuussa julkaistava HTC U paikkaa useimmat U Ultrassa nähdyt puutteet.

 

Plussaa:

 • Näyttävän näköinen takakuori (kunhan siihen ei koske)
 • Muotoilu istuu miellyttävästi käteen
 • Hyvin toimiva sormenjälkitunnistin
 • Suorituskyky ”vanhasta” järjestelmäpiiristä huolimatta varauksin
 • Kameroiden kuvanlaatu
 • 11-nopeusluokan LTE-yhteydet
 • Videoiden äänen FLAC-tallennusmahdollisuus
 • USB 3.1 –nopeus Type-C-liitännän kautta
 • DisplayPort-liitäntä USB Type-C-liitännän kautta
 • Quick Charge 3.0 –pikalataus
 • Nykyinen Sense UI nojaa monilta osin vakio-Androidiin

Miinusta:

 • Hinta
 • Heikko näytön ja ulkomittojen välinen suhde
 • Rakenne tuntuu fyysisesti heppoiselta
 • Ei IP-suojausta
 • Kakkosnäytön hyödyntämismahdollisuudet vähäiset
 • Lasinen takakuori kerää todella herkästi tahroja ja on kuivissa käsissä liukas
 • Lasikuorien naarmuuntumisherkkyys varauksin
 • ”Viimevuotinen” Snapdragon 821 -järjestelmäpiiri
 • Ei 3,5 mm ääniliitäntää
 • Akun kapasiteetti ulkomittoihin nähden
 • 4K-videon rajoitettu kuvausaika (6 min)
 • Sense Companion –tekoälyavustaja ei mainostetun veroinen
 • Bloatware & mainokset HTC:n omassa sovelluksessa
 • Hankalasti lähelle alareunaa sijoitetut navigointipainikkeet

 

This site uses XenWord.
;