Testissä AOC:n 27-tuumainen 1440p-resoluution ja 170 hertsin AG274QXM-pelinäyttö Mini LED -taustavalaistuksella.

AOC Agon 4 AG274QXM on toinen testipenkkiimme saapunut Mini LED -taustavalaistuksella varustettu pelinäyttö. Näytössä on QHD- eli 2560×1440-resoluution 27-tuumainen IPS-paneeli 170 hertsin virkistystaajuudella ja VESA DisplayHDR 1000 -sertifioinnilla. Valmistaja lupaa näytölle kattavat väriavaruudet ja alhaiset viiveet. Hintaa näytöllä on reilu 1000 euroa, joka on 27-tuumaisesta pelinäytöstä hurja hinta, joten odotukset saavat luvan olla korkealla.

Tutustumme tässä artikkelissa näytön ominaisuuksiin ja suoritimme sille kattavat mittaukset ja testit.

 

Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko

AOC Agon 4 AG274QXM edustaa AOC:n Agon Pro- sarjaa ja se on varustettu tasaisella 2560×1440-resoluution IPS-paneelilla, joka tukee 170 hertsin virkistystaajuutta. Virkistystaajuuden synkronoinnista huolehtii AMD FreeSync Premium Pro ja tuettuna on G-Sync-yhteensopivuus. Näytön erikoisuutena on taustavalaistus, joka on toteutettu 576 alueeseen jaetuilla Mini LEDeillä. Aiemmin testaamassamme 32-tuumaisessa Mini LED -taustavalaistussa Asus ROG Swift PG32UQX:ssä taustavalaisualueita oli 1152 kappaletta. Asuksen 4k-näytön hinta on yli 3000 euroa, kun taas nyt testissä oleva AOC:n näyttö maksaa noin 1000 euroa.

Näytön ominaisuudet

  • Paneelin tyyppi: IPS
  • Paneelin koko: 27″
  • Paneelin kaarevuus: –
  • Natiiviresoluutio: 2560×1440
  • Virkistystaajuus: 170 Hz
  • Taustavalaistus: Mini LED
  • DisplayHDR: VESA Display HDR1000
  • Vasteaika: 1 ms (GtG)
  • Ulkomitat (jalustalla): 61,3 x 54,7 x 35,2 cm
  • Paino: 8 kg
  • VESA-seinäkiinnitys: 100 x 100 mm
  • Virkistystaajuuden synkronointi: AMD FreeSync Premium Pro & G-SYNC Compatible

Jalusta on täysin sama kuin aiemmin testissämme olleessa AOC AG324UX:ssä. Kokonaan metallinen jalusta on laadukkaan oloinen ja tyylikäs punaisine yksityiskohtineen. Valitettavasti jalasta ei löydy juuri minkäänlaista sisäänrakennettua mahdollisuutta johtojen hallintaan, vaan mukana toimitetaan erikseen paikalleen liimattavat muoviset klipsut. Näytön takaosa on RGB-valaistu ja jalustan alaosasta heijastetaan pöydän pintaan Agon-logo (teksti tai logo).  Valaistukset on mahdollista kytkeä halutessa pois päältä. Näytön vasemmassa reunassa on kuulokepidike, joka on hieman heiveröisen oloinen.

Ensimmäisenä näyttöä tutkaillessa huomio kiinnittyy näyttöpaneelin paksuuteen, joka on noin kolme senttimetriä eli noin sentin paksumpi kuin perinteisesti . Paneelin alaosassa on RGB-valonauha, joka ei juuri näy, kun näyttöä katsellaan suoraan edestäpäin. Toinen huomion arvoinen seikka on näytön ulkoisen virtalähteen koko. Massiivisen kokoinen ja yli kilon painoinen mötikkä on johtonsa pituuden (1,5 m) puolesta mahdollista sijoittaa lattialle, jos niin haluaa.

Jalustan säätömahdollisuudet kattavat käytännössä kaikki mahdolliset säädöt eli korkeussuunnassa säätövaraa on 12 cm verran, näytön kallistuskulma (tilt) on säädettävissä -3 asteesta 21 asteeseen ja kääntökulma (swivel) on 20 astetta molempiin suuntiin, kääntökulma (swivel) on 20 astetta molempiin suuntiin ja myös pivotti on mahdollinen.

Liittimet käsittävät virtaliittimen, kaksi HDMI 2.0 -näyttöliitintä, yhden DisplayPort 1.4 -näyttöliittimen, USB-C 3.2 -liititimen, joka kantaa sisään sekä DP Alt moden signaalin, että USB-hubin signaalit ja maksimissaan 65 wattia tehoa, 3,5 mm mikrofoniliittimen, USB-hubin, jossa on neljä 3.2-version liitintä sekä liittimet OSD-hallintalaitteelle, kuulokkeille ja mikrofonille.

Näytön OSD-valikkoja ohjataan näytön takaosasta löytyvällä ohjaustikulla tai mukana toimitettavalla johdollisella ohjauskiekolla. Näytön sisäiset OSD-valikot ovat selkeät ja säädettävänä on kutakuinkin kaikki tarpeellinen värilämpötilasta eri overdrive-tiloihin. Näyttöä voidaan hallita myös AOC G-Menu -ohjelmistolla.

AOC Agon 4 AG274QXM pitää sisällään KVM- eli Keyboard Video Mouse -kytkimen, jonka avulla on mahdollista käyttää tietokoneen rinnalla toista laitetta, kuten kannettavaa, taulutietokonetta tai puhelinta samalla näytöllä, hiirellä ja näppäimistöllä. Hiiri ja näppäimistö kytketään näytön USB-hubiin ja toinen laite näytön USB-C liittimeen. Sama ominaisuus löytyi myös viimeksi testaamastamme Gigabyte M32U:sta, sillä erolla, että AOC:n toteutuksessa ei ole käytetty fyysistä painiketta, vaan lähde valitaan näytön sisäisten valikkojen kautta.

 

Mittaus- ja testitulokset

Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin Spyder 5 Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Lisäksi mittasimme paneelin viivettä NVIDIAn LDAT (Latency Display Analysis Tool) -työkalulla. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa.

 

Värintoistoalue

AG274QXM:n kattama väriavaruus oli io-techissä testatuista näytöistä paras eli 100 % sRGB-, 100 % AdobeRGB- ja 97 % DCI-P3 -väriavaruudesta.

 

Gammavastaavuus

Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.

AG274QXM sisältää kolme eri gamma-asetusta, joista oletuksena käytössä on Gamma 1. Mittaustemme perusteella asetusten mitatut Gamma-arvot ovat järjestetty hieman oudosti, sillä Gamma 1 -arvoksi mitattiin 2,3, Gamma 2 -arvoksi 2,0 ja Gamma 3 -arvoksi 2,5 eli ne eivät ole kasvavassa järjestyksessä. Sama järjestys oli aiemmin testaamassamme AOC AG324UX:ssä.

 

Väritarkkuus

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

AG274QXM:n väritarkkuuden keskiarvoksi mitattiin 1,87 Delta-E, joka on edellä mainittujen arvojen valossa varsin riittävä, mutta muutamat värit ylittivät 3 Delta-E:n arvon. Tämä on hintaluokka ja muut testitulokset huomioon ottaen pienoinen pettymys. Emme saaneet kalibroinnillakaan väritarkkuutta paremmaksi.

 

Kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso

Tehdasasetuksilla näytön kirkkaus on asetettu 70 %:iin, jolla näytön luminanssiksi mitattiin 340 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja 0,14 cd/m² mustan taso, jolloin kontrastisuhteeksi muodostui 2494:1.

Näytön kontrastisuhteeksi mitattiin täydellä kirkkaudella 2497:1, joka on IPS-paneeliksi poikkeuksellisen korkea.

Näytön maksimikirkkaudeksi mitattiin 677 cd/m² ja se oli huomattavan kirkas testaamiemme näyttöjen joukossa.

AOC lupaa näytön HDR-maksimikirkkaudeksi luvataan Vesa DisplayHDR 1000 -sertifikaatin mukaisesti 1000 cd/m² ja meidän mittalaitteemme antoi maksimiksi 1669 cd/m². Meidän tämänhetkinen mittaustapamme HDR-kirkkaudelle ei kuvasta absoluuttista totuutta, mutta voidaan kuitenkin todeta, että 1000 cd/m² täyttyy ja ylittyy.

Kun näytön kirkkaus oli asetettu 100 %:iin, mustan tasoksi mitattiin 0,27 cd/m², joka on testaamistamme IPS-paneeleista toiseksi paras.

 

Väritasaisuus

Paneelin väritasaisuudessa suurimmaksi poikkeamaksi mitattiin 3,7 Delta-E vasemmassa yläkulmassa kirkkauden ollessa täysillä, joten paneelin väritasaisuuden voidaan todeta olevan hyvällä mallilla.

 

Valotasaisuus

Valotasaisuudessa paneelin suurimmat poikkeamat olivat 7 prosentin tasolla eli myöskään valotasaisuudessa ei löytynyt suurempaa moitittavaa.

 

Katselukulmat

Katselukulmat olivat IPS-paneelille tyypillisen laajat, eikä inhimillisistä kulmista katsottuna havaittu suuria poikkeamia. Näytön kirkkaudessa voi todeta eri kulmista pieniä eroja, jotka havainnekuvassamme hieman korostuvat kuvausteknisistä syistä.

 

Tehonkulutus

Mittasimme tehonkulutusta seinästä Cotech EMT707CTL -mittarilla, kun näytöllä oli Windowsin työpöytä. Näytön tehonkulutukseksi mitattiin 51 wattia.

 

Valovuoto

Valovuotoa oli havaittavissa jonkin verran paneelin alalaidassa, etenkin oikean alakulman lähettyvillä.

 

Viive

Kuvasimme näyttöä ns. pursuit-camera-tekniikalla UFO-testissä selvittääksemme paneelin pikselien vasteajan mahdollisesti aiheuttavat liikesumeudet. Oletusasetuksilla näytön Overdrive-tila on poissa päältä.

AG274QXM:n Overdrive-tiloista Medium vie hiuksen hienosti voiton terävimmällä kuvalla. Voimakkain eli Strong-tila aiheutti kuvassa huomattavaa artifaktia.

Testasimme NVIDIAn LDAT-laitteella viivettä. LDAT sisältää itsessään valosensorin ja toimii samalla hiirenä, jolloin ulkopuolisten laitteiden aiheuttamat lisäviiveet vähenevät. Otimme LDATin omalla sovelluksella 100 näytteen sarjoja, joista lasketaan keskimääräinen viive. Ensimmäisessä testissä otimme sarjan ohjelman sisäisellä testillä, jossa laite mittaa viiveen signaalin lähettämisestä siihen, kun ruudulla välähtää harmaa tausta. Toisessa testissä teimme saman, mutta Counter Strike: Global Offensive pelin sisällä, jossa viive mitattiin, kun AWP-tarkkuuskiväärin luoma musta alue häviää ruudulta. Testien aikana virkistystaajuuden synkronointi ei ollut käytössä.

Ensin on todettava oleellinen asia näytön taustavalaistuksen käyttäytymisestä. Yllä olevasta graafista voidaan nähdä, miten taustavalaistuksen kirkkaus vaihtelee huomattavasti ja erittäin nopeasti. Kyseessä on ns. PWM- eli Pulse Width Modulation -ilmiö, joka saattaa aiheuttaa silmien rasitusta ja päänsärkyä, AG274QXM:n kohdalla emme lyhyen testijakson aikana havainneet henkilökohtaisesti ongelmia asian suhteen ja ilmiö oli havaittavissa vain mittalaitteilla. AOC on joidenkin tietojen mukaan tuomassa näytölle firmware-päivitystä, jonka on tarkoitus korjata ongelma.

Viiveen mittauksessa meidän metodeitamme käyttäen, tämä taustavalon käyttäytyminen saattoi vaikuttaa rajustikin tuloksiin, koska mittaus perustuu näytön kirkkauden vaihteluihin.

LDATin oman sovelluksen testissä keskimääräinen viive oli 20,1 millisekuntia, joka oli testaamistamme näytöistä paras IPS-paneelin tulos ja toiseksi paras kaikista tuloksista.

CS:GO:ssa viive oli vain 18,3 millisekuntia ja vertailutaulukkomme paras tulos. Valmistajan ilmoittava viive AG274QXM:lle on 1 ms GtG ja testiemme perusteella voidaan sanoa, että viive on etenkin IPS-paneeliksi alhainen.

Loppuyhteenveto

AOC Agon 4 AG274QXM oli toinen io-techin testiin saapunut Mini LED -taustavalaistuksella varustettu pelinäyttö. Asuksen 32-tuumaiseen ja 4k-resoluution PG32UQX:ään verrattuna ominaisuuslistaus on maltillisempi ja se heijastuu myös hinnassa. AG274QXM maksaa suomessa tällä hetkellä noin 1000 euroa, siinä missä maailman ensimmäisestä Mini LED -pelinäytöstä eli PG32UQX:stä saa maksaa yli 3000 euroa. 1000 euroa ei kuitenkaan ole halpa tai edes normaali hinta 27-tuumaisesta QHD-resoluution pelinäytöstä, joten näytöltä on lupa odottaa melko paljon.

AG274QXM sisältää saman jalustan kuin edellinenkin testissämme ollut Agon Pro -sarjan näyttö. Se on tukeva ja laadukkaan oloinen, säätömahdollisuudet kattavat käytännössä kaiken perus jalustalle mahdollisen ja pieni logoprojektorikin löytyy. Jalustan suurin heikkous on olematon johtojen hallinta, joka on toteutettu erillisillä liimattavilla muovipalasilla. Näytöstä itsestään löytyy VESA 100 x 100 mm seinäkiinnitys.

Tärkeintä näytössä on kuitenkin Mini LED -taustavalaistus ja itse paneeli ja AG274QXM:n IPS-paneeli menestyi testeissämme hyvin ja useammalla eri osa-alueella jopa erinomaisesti. IPS-paneelilla oli poikkeuksellisen korkea kontrastisuhde (n. 2500:1), paneeli oli erittäin kirkas ja sen toistama väriavaruus io-techin testaamista näytöistä terävintä kärkeä. Näyttöä voisi väriavaruuden puolesta suositella helposti myös tuottavaan työhön, mutta väritarkkuus jätti hieman toivomisen varaa.

Pelaamisen näyttö sopii oikein hyvin korkean virkistystaajuutensa, alhaisen viiveensä ja toimivan virkistystaajuuden synkronoinnin puolesta. Kirkkaan paneelin ja rikkaiden värien ansiosta HDR-pelaaminen on näytöllä erittäin näyttävää. Taustavalaisun korkealla taajuudella toimiva PWM-ilmiö saattaa aiheuttaa mm. silmien rasitusta, mutta AOC on toimittamassa näyttöön firmware-päivitystä, jolla ongelman pitäisi korjaantua.

 

Hyvää

  • Erittäin laaja väriavaruus
  • Kirkas paneeli ja häikäisevä HDR kokemus
  • Laajat säätömahdollisuudet jalustassa
  • Pienet viiveet IPS-paneeliksi

Huonoa

  • Korkea hinta
  • Väritarkkuus muihin ominaisuuksiin peilaten
  • Taustavalon käyttäytyminen saattaa häiritä

 

This site uses XenWord.
;