io-tech testasi Asuksen kookkaan ROG Phone 2 -pelipuhelimen.

Asus on viimeisten parin vuoden aikana noussut lähes tuntemattomasta puhelinvalmistajasta erittäin vahvaksi haastajaksi Zenfone -puhelimiensa toteutuksen puolesta. Asuksen pelipuoli, joka kulkee Republic of Gamers -brändin alla, toi viime vuonna markkinoille ROG Phone -pelipuhelimen ja heinäkuussa Asus julkaisi pelipuhelimen toisen version, ROG Phone 2:n ensin Kiinassa. Euroopassa julkaisu tapahtui Berliinin IFA-messuilla ja myyntiin puhelin saapui 20. syyskuuta houkuttelevaan 899 euron hintaan.

Mobiilipelaaminen on kasvattanut suosiotaan jatkuvasta, etenkin Aasiassa mobiilipelejä pelataan erittäin ahkerasti ja juuri tähän segmenttiin Asus pyrkii tuomaan oman ROG-sarjan puhelimensa. ROG Phone 2 sisältää pelikäyttöön sopivia ominaisuuksia, joista yhtenä keskeisimmistä on 120 hertsin virkistystaajuudella yltävä AMOLED-näyttö.

Ensimmäisenä myyntiin saapui ROG Phone 2:n 899 euron hintainen ”perusversio”, joka on käytännössä muhkealla 12 gigatavun RAM-muistilla ja 512 gigatavun tallennustilalla varustettu Elite Edition -versio. Marraskuun loppupuolella myyntiin tuotiin myös hieman edullisempi 8 gigatavun keskusmuistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla varustettu Strix Edition -versio 699 euron hintaan ja malliston yläpäähän 999 euron hintainen Ultimate Edition -malli, jossa muistimäärä on 12 gigatavua ja tallennustilaa on hulppeat yksi teratavu.

io-tech perehtyi laitteen ominaisuuksiin jo syyskuun lopussa julkaistulla videolla, jonka jälkeen otimme laitteen kattavaan testiin. ROG Phone 2 vietti ympärivuorokautisessa käyttötestissa noin puolitoista viikkoa ja tässä artikkelissa perehdymme totuttuun tapaan laitteen teknisiin ominaisuuksiin ja erityisesti mobiilipelaamiseen ja pelaajille suunnattuihin ominaisuuksiin. Pohjalle voi käydä myös lukemassa IFA-messuilta hankitut ensituntumat.

Pakkaus ja sen sisältö


Asus ROG Phone 2:n myyntipakkaus on täysin normaalista poikkeava ja muistuttaa kulmikkaasti muotoiltua putkea, jonka etupuolta koristaa punainen ROG Phone 2 -teksti. Myyntipakkauksen sisältö on myös hieman normaalipuhelimista poikkeava ja varusteluun kuuluu puhelimen lisäksi 30 watin HyperCharge-pikalaturi (QC 4.0 & PD 3.0), USB-C-tyypin latausjohto, kovasta muovista valmistettu suojakotelo, joka suojaa puhelinta lähinnä kulmista sekä erillinen tuuletin, jonka voi raskaampien pelisessioiden ajaksi kytkeä puhelimeen ja parantaa siten puhelimen jäähdyttämistä. Jäähdytysyksikkö toimii myös samalla omana telineenä, jolla puhelimen saa pystyyn esim. pöydälle.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ulkonäöllisesti ROG Phone 2 ei eroa etupuoleltaan juuri tavanomaisista puhelimista, paitsi kokonsa puolesta. Heti pakkauksesta otettaessa selväksi tulee, että kyseessä on kookas ja painava puhelin.

Materiaalina Asus käyttää ROG Phone 2:ssa viime vuodet trendinä vallinnutta lasin ja alumiinin yhdistelmää. Takalasikuoreen on toteutettu valossa väriä vaihtavia koristeviivoja, keskellä on RGB-valaistu ROG-logo ja erillisen metallikehyksen yläosaan on jätetty pieni lämmönpoistoaukko järjestelmäpiirin jäähdytykselle. Lasikuori on muotoiltu miellyttävästi reunoja kohti kaartuvaksi. Etupuolen valtaa suuri 6,6 tuumakoolla varustettu AMOLED-näyttö. Asus on säilyttänyt nykyisin varsin harvinaisiksi muuttuneet leveämmät näyttöreunat puhelimen näytön ylä- ja alapuolella. Pelipuhelimessa tämä on osin perusteltavissa oleva ratkaisu ja näitä reunoja Asus on hyödyntänyt mm. eteenpäin suunnattujen kaiuttimien sijoittamiseen.

Vaikka ensivaikutelma laitetta käsitellessä on ”suuri ja painava”, tuntuu rakenne samalla erittäin jämäkältä ja tukevalta. Laitteen paino on lisäksi saatu hyvin jaettua koko alalle, mutta henkilökohtaisesti itse laitteen fyysinen koko alkoi jo omassa käytössä olla epäkäytännöllinen. Lisäksi takakansi on äärettömän liukas jopa hieman kosteammillakin käsillä, joka yhdessä suuren koon kanssa saattaa aiheuttaa varomattomasti käsitellessä ikäviä vahinkoja.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 171 x 77,6 x 9,5 mm
  • Paino: 240 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 80,3 %

Pelkkiä ulkomittoja ja painoa katsoessa voisi kuvitella, että laite olisi mahdottoman kookas ja aivan liian painava kannettavaksi esim. farkkujen taskussa. Vaikka ROG Phone 2:n suureen painoon tottuukin hyvin nopeasti, on se kuitenkin aina läsnä laitetta käytettäessä. Yhdellä kädellä laitteen käsittely osoittautui testijaksolla erittäin hankalaksi ja vaatii laajasti sormiakrobatian käyttöä.


ROG Phone 2:n takalasi on normaaleista puhelimista poiketen persoonallinen ja näyttävä – sitä voi pitää jopa hieman futuristisen näköisenä. Takalasiin on toteutettu valon mukaan näkyviä värillisiä ”viivoja” sekä takakuoren keskellä on myös kookas RGB-valaistuksella varustettu ROG-tuotelogo.

Takalasin oikeassa reunassa sijaitsee myös erillinen pieni ilmanpoistoaukko, jonka avulla puhelimen jäähdytystä pyritään parantamaan. Aukon takana ei kuitenkaan ole tuuletinta, vaan se toimii vain jäähdytysilman poistoaukkona ilman sen kummempia avustimia.

Kuten jäähdytysaukostakin saattaa jo päätellä, ROG Phone 2:n rakenne ei valitettavasti ole vesitiivis eikä sille ole annettu IP-suojausluokitusta, joka on sinällään tässä hintaluokassa harmittava puutos, mutta toisaalta taas pelipuhelingenressä ehkä hieman pienempi miinus.

 

Tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat


ROG Phone 2:n sisuskalut ovat tyypillistä tavaraa lippulaivapuhelimessa ja Asus olikin ensimmäinen valmistaja, joka julkaisi puhelimen Qualcommin uudella Snapdragon 855+ -järjestelmäpiirillä. Plus-versio on käytännössä ylikellotettu versio Snapdragon 855 -piiristä.

Kasvaneet kellotaajuudet tuovat myös mukanaan suuremman lämmöntuoton, joten Asus on päätynyt kehittämään puhelimen jäähdytysratkaisun täysin puhtaalta pöydältä. Piiri on jäähdytetty molemmilta puolin – toisella puolella on pienempi kuparinen ”jäähdytyslevy”, joka on yhteydessä takakuoren lämmönpoistoaukkoon. Toisella puolella on erittäin suurikokoinen kuparinen höyrykammiojäähdytin, joka siirtää lämpöä pois viileämmille alueille. Lisäksi lämmön levittämisessä hyödynnetään grafeenimattoa. Ulkopuolisesti jäähdytystehoa parannetaan pelilisävarusteisiin integroiduilla tuulettimilla.

TSMC:n seitsemän nanometrin prosessilla valmistettavan piirin suorituskykyisimmän Kryo 485 Gold –prosessoriytimen kellotaajuutta on nostettu 120 MHz:llä ja lisäksi Adreno 640 –grafiikkasuorittimen kellotaajuutta on nostettu niin, että suorituskyvyn mainostetaan parantuneen 15 %. Muilta ominaisuuksiltaan piiri on identtinen Snapdragon 855:n kanssa.

Testikappaleemme edustama Elite Edition -versio pitää sisällään muhkean 12 gigatavun RAM-muistin sekä kookkaan 512 gigatavun tallennustilan. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole, mutta jos puolen teran tallennustila kuulostaa riittämättömältä, voi 100 euroa lisää maksamalla hankkia teran tallennustilalla varustetun Ultimate Edition -mallin.

Järjestelmäpiiriin integroidun X24 LTE-modeemin suorituskyvystä ei ole ulosmitattu aivan kaikkea, sillä puhelin tukee 1,2 Gbit/s maksimilatausnopeutta modeemin kahden gigabitin teoreettisen maksiminopeuden sijaan. Akku on ROG Phone 2:n toinen erikoisuus, sillä akkukapasiteetti on nostettu huimaan 6000 mAh:iin, josta riittää virtaa useamman päivän normaalikäytölle. Akku tukee pikalatausta 25 watin teholla. Puhelin käyttää lisäksi Asuksen omaa HyperCharge -pikalatausta, joka pystyy tarjoamaan puhelimelle 25 wattia ja lisäksi siihen mahdollisesti kytketyille lisälaitteille erikseen viiden watin lataustehon.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon855+ –järjestelmäpiiri (1 x 2,96 GHz Kryo 485 Gold CPU, 3 x 2,42 GHz Kryo 485 Gold CPU, 4 x 1,78 GHz Kryo 485 Silver CPU, Adreno 640 GPU, X24 LTE-modeemi)
  • 8 tai 12 Gt LPDDR4X RAM
  • 128 Gt / 512 Gt / 1 Tt kaksikanavaista UFS 3.0 -tallennustilaa
  • LTE Cat.18/13 (1200/150 Mbit/s), 5CA, 4×4 MIMO, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 5.0
  • GPS (L1 & L5), Galileo (E1 & E5a), Beidou, GLONASS, NFC
  • Stereokaiuttimet, DTS:X -tuki, erilliset NXP TFA9874 vahvistimet
  • 6000 mAh akku, USB Type-C 3.1 Gen1, 30 watin HyperCharge -pikalataus


Asus Rog Phone 2:n näyttö on kasvanut 6,6 tuumaan ja näytön resoluutio on tavanomainen 2340 x 1080 pikseliä. Näyttö ei siis tarkkuutensa osalta yllä aivan kärkikastiin, mutta pelaajille näytön muut ominaisuudet varmasti ajavat puutteen yli. Näyttö tukee nimittäin virkistystaajuuden nostoa aina 120 hertsiin asti ja Asus kehuu näytön olevan ensimmäinen 1 ms vasteaikaa tarjoava näyttö. Näytön väritoistolle valmistaja lupaa < 1 Delta-E -tarkkuutta ja näytön kosketusviive on myös saatu hilattua alas vain 49 millisekuntiin.

Ennen testijaksoa 120 hertsin hyödyllisyyteen suhtauduttiin varsin epäilevästi, mutta kuten OnePlus 7- ja 7T-sarjan osalta on huomattu, tekee nopeammalla virkistystaajuudella käyvä näyttö myös käyttökokemuksesta sulavampaa. 120 hertsin hyödyt jäivät kuitenkin vielä varsin pieneksi ja normaalissa käytössä eroja OnePlussan 90 hertsin näyttöön oli välillä varsin vaikea havaita.

Sormenjälkilukija on ROG Phone 2:ssa toteutettu optisena näytön alle. Tunnistin toimi testijaksolla luotettavasti, kunhan vaan itse sormenjäljen tallennuksen tekee asetusvaiheessa huolellisesti.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,59” AMOLED -näyttöpaneeli
  • 2340 x 1080 (19,5:9) pikseliä, 19,5:9-kuvasuhde, 391 ppi
  • 120 Hz / 1 ms, 10-bit HDR (240 Hz kosketuksentunnistus)
  • optinen sormenjälkilukija näytön alla
  • lukutila, yötila, always on display

Asus on rummuttanut ROG Phone 2:n näyttöä eikä rummutus ole ollut täysin turhaa. Näytön maksimikirkkaus on Asuksen mukaan 600 nitsiä. Näytön kirkkaus vaikutti testijakson aikana olevan erittäin hyvä eikä näytön kirkkauden osalta ollut ongelmia, tosin aivan kirkkailla keleillä ei luettavuutta/näkyvyyttä pystytty testaamaan. Asus on myös työskennellyt näytön väritarkkuuden parissa ja markkinointimateriaaleissaan lupaillee mm DCI-P3-väriavaruuden osalta 108,6 % kattavuutta. Ohjelmistopuolella on valittavana muutama erilainen väritila (Optimaalinen, luonnollinen ja Elokuva).

ROG Phone 2:n näyttöpaneeli on lisäksi värisyvyydeltään 10-bittinen, eli Asus ole säästellyt paneelin osalta ja toteuttanut sitä 8-bittisellä toteutuksella ja FRC:llä (Frame Rate Control). Näyttö tukee samalla myös HDR-materiaalia ja Netflix testijaksolla tarjoilikin monista sarjoistaan ROG Phone 2:lle HDR-versiota, vaikka Asus ei ole paljastanut minkäänlaisia virallisia sertifiointeja näytön osalta.

Pelaamisen osalta kosketustunnistus ja sen latenssit ovat erittäin tärkeässä osassa ja ROG Phone 2 ei petä myöskään tällä osa-alueella. Puhelimen kosketustunnistus on asetettu 240 hertsiin ja Asus on myös muokannut Androidin natiiveja ohjelmistokomponentteja, jotta kosketusviive on saatu laskettua 49 millisekuntiin.


Laitteen yläpääty on pientä mikrofoniaukkoa lukuun ottamatta umpinainen ja puhelimen antenniraidat on saatu hyvin piilotettua alumiinirungon tummaan väriin. Laitteen oikeasta kyljestä löytyvät virtapainike sekä äänenvoimakkuuden säädin.


Puhelimen oikeasta kyljestä löytyy myös erityisesti mobiilipelaajille suunnatut AirTrigger-hipaisupainikkeet, joiden paikat on merkitty pienillä koristeurilla kyljen molempiin reunoihin. Painikkeiden toiminta pohjautuu ultraäänellä tehtävään kosketus- ja painallustunnistukseen. AirTrigger-painikkeita voidaan käyttää kaikissa peleissä korvaamaan ruudulla näkyviä ohjauspainikkeita eikä pelin tarvitse erikseen tukea ominaisuutta. Painikkeiden toimintaa testattiin mm. Asphalt 9- ja Call of Duty Mobile -peleillä ja ominaisuus osoittautui käteväksi ja poistaa varsinkin FPS-peleissä tarvittavaa useamman painikkeen rämpyttelyä.

Kuten aikaisemmin mainitsimme, Asus on päätynyt säilyttämään näytön ylä- ja alapuolella sijaitsevat leuka- ja otsakaistaleen helpottaakseen puhelimen käsittelyä esimerkiksi pelikäytössä. Näytön yläpuolella olevaan kaistaleeseen on sijoitettu myös puhelimen toinen stereokaiutin, 24 megapikselin etukamera, kirkkaus- ja etäisyyssensorit sekä ilmoitusvalo.


Puhelimen alapäädyn vasemmasta reunasta löytyy puhelimen USB Type-C -latausliitäntä ja oikeassa reunassa on 3,5 mm ääniliitäntä.

Navigaatiopainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön alaosassa, mutta ohjelmistossa ei valitettavasti ole mahdollisuutta muokata nappien järjestystä. Näytön ja alareunan väliin jäävään kaistaleeseen on sijoitettu laitteen toinen stereokaiutin. Äänenlaadultaan kaiuttimet ovat korvakuulolla erittäin laadukkaat ja niiden äänenvoimakkuuskin oli vakuuttava. Molemmat kaiuttimet on varustettu vielä omilla vahvistimillaan (NXP9874) ja ohjelmistopuolella löytyy DTS:X Ultra -tuki.

ROG Phone 2:n erikoisuudet jatkuvat myös vasemmassa kyljessä. Kyljen alapäässä on SIM-korttitelakan luukku, jonka taakse voi asettaa kaksi nano-SIM-korttia. Kyljen keskiosasta löytyy kumitulpalla suojattu kolo, jonka takaa paljastuu vielä kaksi erillistä liitintä. Toinen liittimistä on normaali USB 3.0 Type-C -tyypin liitin ja sitä voi käyttää myös puhelimen lataukseen esim. pelaamisen aikana, jolloin latausjohto ei häiritse ja ole tiellä. Toinen liittimistä on tarkoitettu puhelimeen liitettävien lisävarusteiden kytkemiseen.

Myyntipakkauksen mukana toimitettava AeroActive Cooler II -lisätuuletin mahdollistaa puhelimen huomattavasti paremman jäähdyttämisen raskaimmissa pelisessioissa. Ohjelmiston puolella tuulettimen nopeuden pystyy asettamaan haluamalleen tasolle, tai antaa ohjelmiston itse hallita tuulettimen nopeutta. Tuulettimen etuosa on varustettu myös RGB-valaistulla Republic of Gamers -tekstillä. Perusasetuksellaan tuuletin on varsin huomaamaton, mutta kovimmilla kierrosnopeuksilla tuulettimen äänen kuulee selvästi ja siitä on havaittavissa myös pientä korkeataajuista ”ininää”.

 

Kamera


Rog Phone 2 on ensisijaisesti pelipuhelin, mutta Asus on kuitenkin varustanut puhelimen tuplakameralla. Kamera sijaitsee takakuoren vasemmassa kulmassa omassa kotelossa, joka nousee vain hieman takalasin yläpuolelle.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin laajakulmakamera (0,8 um pikselikoko, 1/2-tuumainen Sony IMX586 –sensori, Quad Bayer -suodatin), 26 mm kinovastaava laajakulmaobjektiivi, f1.8-aukkosuhde
  • 13 megapikselin superlaajakulmakamera, 11 mm kinovastaava superlaajakulmaobjektiivi (125 asteen kuvakulma), f2.4
  • Tarkennus: PDAF ja laser
  • Kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 & 60 FPS, 1080p 30 & 60 FPS
  • Hidastusvideokuvaus: 720p 480 FPS, 1080p 240 FPS

Pääkamera on tuttu 48 megapikselin kamera, joka käyttää Sonyn IMX586 -sensoria ja toinen kamera on 13 megapikselin superlaajakulmakamera. Optinen kuvanvakaaja ei tällä kertaa kuulu varustukseen.

ROG Phone 2:n kamerasovellus lainailee ulkonäkönsä ja ominaisuutensa pitkälti Asuksen Zenfone 6 -mallista ja kuten pelipuhelimilla on ollut tapana, ei kamera ole ollut tärkein tuotekehityksen osa-alue. Asuksen onneksi sillä on kuitenkin ollut varsin pätevä kamerakonfiguraatio lainattavaksi suoraan Zenfone 6:sta.

ROG Phone 2:n kamerasovellus aukeaa ripeästi ja kamera on kuvausvalmis välittömästi sovelluksen auettua. Kuvantallennus tapahtuu myös välittömästi suljinpainiketta painaessa. Tarkennus toimii valoisassa tilanteessa ripeästi, mutta hiemankin hämärämmässä tarkennus saattoi kestää pidempään ja joissain tilanteissa oli havaittavissa pientä tarkennuksen pumppaamista ennen kuin kamera sai lukittua tarkennuksen.

Manuaalitila ei ole myöskään kokenut suurempia muutoksia. Kuvausnäkymässä sommittelua helpottamassa ovat histogrammi, horisonttiviiva sekä kallistusta havainnollistava piste. Säädöt löytyvät valotuksen mittaukselle, valkotasapainolle, valotuksen kompensoinnille, herkkyydelle (ISO 25 – 1600), suljinajalle (1/100 – 16 s) sekä tarkennukselle. Asetuksista voi kytkeä päälle RAW-kuvien tallennuksen yhdessä JPG-otosten kanssa.

Ylle on liitetty testipuhelimen pääkameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

ROG Phone 2:n kuvanlaatu on oikeastaan sellaista mitä Sonyn IMX586 sensorilta on totuttu näkemään ja kun ohjelmistopuolikin vaikuttaa olevan kunnossa Zenfone 6:n jäljiltä, niin tulokset ovat pelipuoleen panostavalle puhelimelle hyvällä tasolla. Kuvien värientoisto on näyttävää, mutta kuitenkin luonnollista. Yksityiskohtia kuvista löytyy reilusti ja myös dynamiikka on kuvissa hyvin hallinnassa.

Heikommassa valaistuksessa ROG Phone 2 suoriutuu edelleen kelvollisesti. Kamera pystyy edelleen tallentamaan paljon yksityiskohtia, mutta kuviin hiipii mukaan huomattavasti enemmän näkyvää kohinaa ja kuvien yleisilmeestä tulee hieman pehmeitä.

Rog Phone 2:n toinen kamera on 13 megapikselin superlaajakulmainen kamera, joka tarjoaa 125 asteen kuvakulman. Kuten on jo viimeaikoina io-techin testissä olleissa puhelimissa totuttu, niin ultalaajakulmaiset kamerat eivät pysty tuottamaan laadullisesti yhtä tasokkaita otoksia kuin pääkamera.

Kamerasovellus tekee automaattisen reunavääristymien korjauksen, joka vaikuttaisi toimivan melko hyvin. Hyvässä valossa otetuissa otoksissa ei ole etenkään kokonaisuutena tarkasteltaessa juuri valittamista, vaan ne ovat hyvinkin käyttökelpoisia. Dynamiikka, yksityiskohdat ja värintoisto jäävät kuitenkin selvästi kakkoseksi pääkameralle. Hämärässä kuvanlaadulta ei kannata odottaa suuria, sillä jälki menee nopeasti suttuiseksi.

Kokonaisuutena ROG Phone 2:n kameralaatu oli positiivinen yllätys, kun huomioon otetaan kyseessä olevan pelipuhelimen, joiden pääpainopiste on jossain ihan muualla kuin itse kamerassa. Asus on onnistunut omilla Zenfone-puhelimillaan kameroiden osalta varsin hyvin ja vaikuttaisi, että ROG Phone 2 lainaa Zenfone 6:n kamerakomponentit ja ohjelmiston melko suoraan.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

ROG Phone 2 käyttää harmillisesti jo vanhentunutta Android 9 -käyttöjärjestelmäversiota, jonka päälle on lisätty Asuksen oma pelihenkinen ROG UI -käyttöliittymä. Käyttöliittymä on varsin raskaasti kustomoitu ja luottaa paljon punaiseen ja erikoisempiin kuvakkeisiin. Ulkonäöllä on selkeästi haettu erilaisuutta ja gamer-fiilistä. Asus on jo aloittanut ROG Phone 2:lle Android 10 -päivityksen betatestauksen, joten päivitys on luultavasti tulossa lähikuukausien aikana.

Jos Asuksen oma futuristien ja peliteemainen ROG UI -käyttöliittymä ei maistu, on asetuksissa onneksi mahdollisuus kytkeä päälle vakio-Androidia muistuttava ja Zenfone 6:ssa nähty Zen UI 6 -teema. Asetuksissa löytyy myös mahdollisuus valita näytön virkistystaajuus kolmesta eri vaihtoehdosta (60, 90 tai 120 Hz).


Ohjelmistopuolelle on toteutettu laitteen hengen mukaisesti pelikäyttöön tarkoitettuja ominaisuuksia, joista yksi heti havaittavissa oleva on X Mode -tila. X Mode voidaan kytkeä päälle Android tilapalkki alas vetämällä paljastuvista pikakuvakkeista, jolloin puhelimen taustakuvassa näkyy pieni animaatio ja ohjelmakuvakkeisiin syttyy punaiset reunat (ROG UI teema valittuna). Samalla kytkeytyy myös päälle takalasin alla oleva ROG-logo. Rog Phone 2 tarjoaa tuen myös Asuksen Aura Sync -valosynkronoinnille, jolla puhelimen saa esim. sykkimään muiden talosta löytyvien ROG-tuotteiden kanssa.

Asus on toteuttanut puhelimeen myös muutamia omia ominaisuuksia, kuten akun asetuksissa majaileva PowerMaster -ominaisuus, joka aiheutti myös testijakson alussa hieman harmaita hiuksia. Perusasetuksillaan PowerMaster estää sovellusten automaattisen käynnistyksen esim. puhelimen käynnistyksen yhteydessä, jolloin esimerkiksi WhatsApp viestit eivät tule taustalla läpi ennen kuin itse ohjelma on kertaalleen käynnistetty. Tämä huomattiin myös testijaksolla, kun puhelin ei meinannut millään antaa sovellusilmoituksia.

Pelaamista ajatellen puhelimesta löytyy Asuksen Game Genie -ominaisuus, joka voidaan ottaa esille myös kesken pelaamisen pyyhkäisemällä näytön vasemmasta reunasta. Game Genien asetuksissa säädetään mm. mahdolliset live striimaukseen käytettävät tilit ja palvelut sekä peleissä näytöllä näkyvä infokentän sisältö, johon saa näkyviin prosessorin ja grafiikkaohjaimen lämpötilat ja rasitusasteen, FPS:n sekä akkukapasiteetin.

Game Genien avulla pystyy myös pelikohtaisesti säätämään puhelimen oikeassa kyljessä sijaitsevien AirTrigger-painikkeiden toiminnot. Lisäksi jos käytössä on erillinen peliohjain, pystyy myös ohjaimen painikkeet määrittelemään vastamaan käynnissä olevan pelin näytöllä olevia toimintanäppäimiä. Painikkeiden määrittely tosin mahdollistaa myös pienimuotoisen huijaamisen, koska ominaisuudella pystyy määrittelemään, vaikka ulkoisen hiiren ja näppäimistön toimimaan verkkomoninpelien, kuten Call of Duty Mobilen kanssa. PUBG Mobile on viimeisimmissä päivityksissään tosin oppinut aistimaan ROG Phone 2:n näppäinmäppäykset, mutta muut testaamamme pelit viis veisasivat asetusmuutoksista.

Toinen pelaamiseen tarkoitettu ominaisuus on Asuksen Armoury Crate, joka on lähinnä peliportaali tai pelikirjasto. Jokaiselle pelille tai sovellukselle, jonka käyttäjä aktivoi Craten sisällä luodaan Asuksen terminologian mukaan uusi ”laatikko”. Näillä laatikoilla on oma profiili, jonka avulla jokaisen pelille tai sovellukselle voi määrittää omat asetukset isosta listasta eri vaihtoehtoja. Asetuksista voi asettaa pelin toimimaan aina X Mode -tila päällä sekä mahdollistaa X Mode -tilan tarkemman säätämisen. X Modelle pystyy asettamaan kolme eri tilaa, joista viimeisin (Hardcore tuning) antaa mahdollisuuden päästä käsiksi natiiveihin Androidin säätövipuihin. Osaavissa käsissä ominaisuus on kultaakin arvokkaampi, mutta sen käyttö vaatii melko hyvää tietämystä eri arvojen toiminnasta ja mihin kukin asetus vaikuttaa.

Armoury Crate mahdollistaa myös prosessorin kellotaajuuden sekä puhelimen lämpötila-asetusten säädön, joiden avulla puhelinta voidaan käskeä toimimaan korkeimmilla 2,96 GHz:n kellotaajuuksilla pelatessa. Samalla tavoin profiilien avulla voidaan vaikuttaa puhelimen lämpötilaan säätämällä kuinka puhelin reagoi syntyvään lämpöön. Lisäksi peleille voidaan määrittää erikseen näytön virkistystaajuus, jos tiedossa on, että kyseinen peli ei tue täyttä 120 Hz:n virkistystaajuutta.

Armoury Crate on yksi laajimpia ja monipuolisempia asetussovelluksia mitä vastaamme on tullut ja se mahdollistaa lähes kaiken puhelimen toimintaan liittyvän säätämisen, kuten myös erillisen tuulettimen ja sen RGB-valaistuksen synkronoinnin ja säätämisen.

 

Suorituskyky

Asuksen ROG Phone 2 vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä reilun puolentoista viikon ajan eikä sen toiminnassa havaittu ongelmia. Puhelin sai aivan testijakson lopulla yhden päivityksen, joka toi puhelimeen Googlen lokakuiset tietoturvapäivitykset.

Pelkästään paperilla katsottaessa ROG Phone 2 vaikuttaa olevan tällä hetkellä ehdottomasti suorituskykyisimpiä puhelimia markkinoilla. Kova suorituskyky tuo myös vaatimuksia laitteen viilentämiseen ja rasituksessa huomasimme ROG Phone 2:n käyvän todella lämpöisenä. Varsinkin laitteen ylä- ja alaosat sekä reunat muuttuivat erittäin lämpimiksi lyhyenkin pelisession tai raskaamman käytön jälkeen.

Viime vuoden ROG Phoneihin oli valittu Snapdragon 845 -tuotantolinjaston ”parhaimmat” yksilöt, jotka Asus ja Qualcomm ylikellottivat toimimaan piirin maksimitaajuudelle (2,96 GHz). Tänä vuonna Qualcomm toteutti tämän osan itse ja toi markkinoille Snapdragon 855+ -järjestelmäpiirin. Tehtaalla ylikellotetun suorituskykyisimmän prosessoriytimen lisäksi myös Snapdragon 855+ sisältämä Adreno 640 -grafiikkasuoritin on saanut lisäpotkua ja piiri voikin toimia nyt maksimissaan 700 MHz kellotaajuudella.

Testasimme ROG Phone 2:lla markkinoiden raskaimpiin kuuluvia mobiilipelejä kuten Call of Duty Mobilea, Asphalt 9:ää sekä PUBG Mobilea. Pelien toiminnassa ei havaittu minkäänlaisia suorituskykyongelmia ja puhelin pyöritti pelejä sulavasti ja moitteettomasti, aivan kuten pelipuhelimelta saattaakin odottaa. Pidimme myös näytön virkistystaajuuden 120 hertsissä, vaikka kaikki pelit sitä eivät tuekaan.

Suorituskykytesteihin otimme verrokiksi samalla järjestelmäpiirillä varustetun OnePlus 7T Pro:n sekä Samsungin lippulaivamalli Note10+:n ja Huawein P30 Pro:n, koska uudemmalla piirillä varustettua Mate 30 Pro:ta ei toistaiseksi ole Suomessa saatavilla.

Synteettisten testisovellusten perusteella ROG Phone 2 tarjoaa tällä hetkellä yhden markkinoiden parhaimmista suorituskyvyistä, etenkin graafista vääntöä vaativilla sovelluksilla. Testasimme myös X Moden vaikutusta tuloksiin (suluissa ensimmäinen tulos) sekä X Mode:n ja mukana tulleen lisätuulettimen vaikutusta testituloksiin. Pelkkä X Moden käyttö nosti testituloksia, mutta samalla huomattiin, että laitteen lämpenemisestä syntyi ongelmia ja puhelin ei pysty toimimaan täydellä teholla jatkuvassa rasituksessa kovin pitkään.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten alhaisempia kuin hieman vanhemmissa io-techin artikkeleissa.

Testasimme myös, miten kovasti puhelimen suorituskyky laskee, kun prosessorille annetaan jatkuvaa kuormaa ja kuinka myyntipakkauksessa oleva lisätuuletin mahdollisesti auttaa. Perusasetuksilla 15 minuutin CPU Stress -testillä prosessorin suorituskyky tippui noin 7 minuutin kohdalla aina melkein 50 %:iin maksimista. Kun sama testi ajettiin vielä kytkemällä X Mode -tila päälle tapahtui samanlainen tiputus, mutta jo noin 6 minuutin kohdalla. Viimeisenä testinä ajettiin testi käyttäen X Modea sekä lisätuuletinta. Tehojen tiputus tapahtui samalla tavalla, mutta vasta lähempänä 8 minuuttia. Lisäksi tuuletin mahdollisti myöhemmin suorituskyvyn nousun maksimitasolle, kun tuuletin alkoi ottamaan lisää kierroksia.

 

Akunkesto

ROG Phone 2 on varustettu erittäin suurella 6000 mAh:n akulla, joten testijaksolle lähdettiin varsin positiivisilla fiiliksillä. Kaiken järjen mukaan näin suuren akun pitäisi tarjota vähintään kahden päivän käyttöaikoja ihan normaalilla ja myös hieman raskaammallakin käytöllä. Näytön virkistystaajuus asetettiin testijaksolle täyteen 120 hertsiin, joka saattaa osaltaan hieman heikentää akkukestoa.

Kuvaajassa yhden päivän käyttöajat on merkitty vihreällä, kahden päivän punaisella ja kolmen päivän sinisellä pisteellä.

ROG Phone 2:n akkukesto osoittautui oikeastaan sellaiseksi, kun kapasiteetin perusteella saattoi odottaa. Puhelimella olisi selvitty kahden päivän yli oikeastaan jatkuvasti. Kevyellä käytöllä akkua oli päivän päätteeksi jäljellä 80 – 85 % välillä ja näytön päälläoloaika liikkui noin 1,5 tunnin paikkeilla. Hieman aktiivisemmalla käytöllä akun varaustaso liikkui 75 %:n molemmin puolin ja näytön päälläoloaika reilussa kahdessa tunnissa. Kahden päivän yli olisi haluttaessa selvitty oikeastaan jokaisena testipäivänä ja kahden päivän hieman raskaampi käyttö laski varaustason noin 20 – 25 % välimaastoon, kun näytön päälläoloaika osui noin 6,5 – 7 h haarukkaan.

Kertaalleen yhdellä latauksella päästiin myös kolmen päivän käyttöaikoihin, mutta käyttö oli melko kevyttä. Akun varaus näytti kolmannen päivän jälkeen tippuneen alle 10 %:iin ja näyttö oli ollut päällä yhteensä viisi tuntia.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Puhelinta käytettiin täydellä näyttötarkkuudella, 120 hertsin virkistystaajuudella ja Always On Display –ominaisuuden ollessa poissa käytöstä.

Rajallisen testausajan takia emme kerenneet ajamaan muita kattavampia io-techin artikkeleissa käytettyjä akkutestejä, kuin GFXBenchin akkutestin, josta tulokseksi saatiin noin 200 minuuttia. Tulos ei oikeuta aivan testien kärkipaikoille, mutta se on kuitenkin kohtalainen, vaikka akkukapasiteetin huomioon ottaen odotimme selkeästi parempaa tulosta. Tulokseen vaikuttaa kuitenkin paljon järjestelmäpiirin virranhallintaprofiili ja jäähdytys, eli mitä korkeammalla suorituskyvyllä sitä pystytään ajamaan, sitä nopeammin akku kuluu.

ROG Phone 2 tukee maksimissaan 25 watin teholla toimivaa pikalatausta, mutta puhelimen mukana toimitetaan 30 watin tehoon pystyvä laturi. Asuksen oma pikalataus, eli HyperCharge, pystyy lataamaan puhelinta 25 watin teholla ja loput 5 wattia käytetään puhelimeen kytkettyjen lisävarusteiden lataamiseen.

ROG Phone 2:n akun lataaminen tyhjästä täyteen ottaa testiemmen mukaan reilun tunnin ja 40 minuuttia, mikä on kohtalaisen hyvä tulos ottaen huomioon akun suuren kapasiteetin. Puolessa tunnissa 6000 mAh:n akusta on täyttynyt 46 % ja tunnissa ollaan jo yli 80 %:ssa. Langatonta latausta Asus ei ROG Phone 2:een ole toteuttanut.

 

Yhteenveto


Asus ROG Phone 2 on hyvin mielenkiintoinen puhelinuutuus ja tällä hetkellä varteenotettavin ”isojen valmistajien” pelipuhelin. Etenkään Euroopassa pelipuhelimet eivät vielä ole varsinaisesti lyöneet läpi, mutta Aasiassa omia puhtaasti pelaamiseen suunnattuja malleja löytyy jo usealta eri valmistajilta.

Pelipuhelinten yleinen ongelma on ollut, että ne ovat tehty täysin pelaamisen näkökulmasta, joka on yleensä tarkoittanut kompromisseja muissa ominaisuuksissa, mutta Asuksen Rog Phone 2 tuo tähän muottiin pientä muutosta.

Fyysiseltä toteutukseltaan ROG Phone 2 on jykevä ja erittäin kookas puhelin. Omissa kätösissä koko alkoi jo olla pienimuotoinen ongelma ja puhelimen käyttö yhdellä kädellä esimerkiksi ahtaassa bussissa oli lähes mahdotonta. Takakuoren liukkaus ei myöskään yhtään helpota laitteen käsittelyä ja pienikätisemmät käyttäjät ovat puhelimen kanssa vaikeuksissa, jos käytettävissä ei ole kahta kättä.

Teknisellä puolella toteutus onkin sitten pääosin aivan Android-puhelimien kärkikastia. Tarjolla on tällä hetkellä Android-markkinoiden tehokkainta rautaa Snapdragon 855+ -järjestelmäpiirin ja järeän jäähdytysratkaisun myötä. Hyvään suorituskyvyn kaveriksi kun lisätään suuri 120 Hz:n virkistystaajuutta tukeva AMOLED-näyttö, on puhelimesta vaikea löytää suurempia moittimisen aiheita. Muistia ja tallennustilaa on testaamassamme Elite Edition -versiossa runsaasti (12 Gt ja 512 Gt).

ROG Phone 2 sisältää myös nykyisin lippulaivahintaluokassa olevista puhelimista poiketen 3,5 mm ääniliitännän, jota osa käyttäjistä pitää edelleen suuressa arvossa. Toisaalta pelipuhelimesta liitännän pois jättäminen olisikin ollut hieman erikoista, koska kuulokkeille on varmasti keskimääräistä suurempi tarve.


Pelipuhelimet eivät yleensä juurikaan panosta kamerapuoleen, kuin maksimissaan paperilla. Kameroista saattaa löytyä paperilla varsin laadukasta rautaa, mutta jos itse ohjelmistoon ei ole käytetty riittävästi resursseja, ovat tulokset varsin kirjavia. ROG Phone 2 ei onneksi ole mennyt aivan aidan matalimmasta kohdasta, vaan kameratekniikkaa on selvästi lainattu Asuksen Zenfone-puhelimista. ROG Phone 2.n pääkamera tuottaa päiväsaikaan pelipuhelimien mittapuulla yllättävän laadukkaita kuvia, jotka ovat tarkkoja ja niistä löytyy reilusti yksityiskohtia, eikä kohinaakaan ole häiritsevästi. Hämärämmässä mukaan astuu sitten kohina ja yleisilmekin tippuu lähinnä pehmeän puolelle, vaikka yksityiskohtia saadaankin vielä mukavasti kuviin tallennettua.

Ohjelmistopuolella Asus on mennyt vähemmän yllättäen pelipuhelimen ehdoilla ja ROG Phone 2:n ROG UI -käyttöliittymä muistuttaakin tieteiselokuvissa nähtyjä erikoisempia käyttöliittymiä ja niiden värityksiä. Jos tällainen ylimääräinen gamer-fiilis ei omaan makuun istu, on asetuksissa valittavissa myös Zenfone 6:n kanssa julkaistu rauhallisempi Zen UI -käyttöliittymä. Puhelimen erikoisemmat ominaisuudet liittyvät itse pelaamiseen ja sen helpottamiseen ja parantamiseen. Yksi erikoisemmista ideoista on puhelimen kyljeltä löytyvät AirTrigger-painikkeet, jotka voi pelistä riippuen konfiguroida vastaamaan itse pelin näytöllä näkyviä painikkeita. Erillinen X Mode -erikoistila tarjoaa mahdollisuuden ottaa puhelimen suorituskyvystä kaikki rippeet irti lämmöntuoton kustannuksella, joka kannattaa pitää mielessä, etenkin kun ROG Phone 2 ei ole muutenkaan mikään viileämpinä käyviä puhelimia.

Valitettavasti emme saaneet testattavaksi muita puhelimen julkaisun yhteydessä julkaistuja pelilisälaitteita, joita olisi myös ollut mielenkiintoista päästä kokeilemaan. Niiden saatavuus vaikuttaisi myöskin olevan Suomessa harmillisen olematonta.

Yhteenvetona ROG Phone 2 on tällä hetkellä yksi Suomen markkinoiden erikoisimmista puhelimista. Kokonaisuutena puhelin on hinnoiteltu melko kilpailukykyisesti, jos puhelimia vertaillaan pelkästään teknisten ominaisuuksien osalta. Ohjelmistopuoli on selkeästi suunnattu pelaajille ja muita ROG-tuoteperheen komponentteja tai lisälaitteita omistaville. Puhelimeen on tuotu myös muutamia pelaamista helpottavia ominaisuuksia, joista AirTrigger-painikkeet osoittautuivat testikäytössä varsin käteviksi. Jos laitteen iso fyysinen koko ja paino ei ole esteenä ja haluaa hieman massasta poikkeavan puhelimen, niin ROG Phone 2 voi olla pätevä valinta. Jos pelaaminen ei juurikaan kiinnosta, löytyy markkinoilta todennäköisesti siinä tapauksessa paremmin käteen istuvia ja lähes samoilla teknisillä ominaisuuksilla varustettua puhelimia edullisempaankin hintaan.

Hyvää:

  • Tukeva ja laadukas rakenne
  • Hyvä aito 10-bittinen AMOLED-paneeli 120 Hz ruudunpäivitysnopeudella
  • Snapdragon 855+ -järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Laadukkaat stereokaiuttimet
  • Kameran kuvanlaatu päiväsaikaan
  • Hyvä akunkesto
  • Pelaamisen helpottamiseksi toteutetut toiminnot (AirTrigger, Key mapping, kaksi USB-liitäntää jne.)
  • Puhelimen suorituskykyä pääsee säätämään reilulla kädellä sovelluskohtaisesti
  • Ilmoitusvalo
  • 3,5 mm ääniliitäntä

Huonoa:

  • Ei IP-luokitusta
  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne arka tiputuksille ja herkkä sormenjäljille
  • Painava ja yhdellä kädellä hankalasti käsiteltävä
  • Ei langatonta latausta
  • Puhelin lämpenee rasituksessa hyvin nopeasti huomattavan kuumaksi
  • Ylimääräinen suorituskyky vaatii lisätuulettimen käyttöä
  • Käyttöliittymän perusteeman pelihenkisyys voi olla monille liikaa

 

This site uses XenWord.
;