Testasimme Eposin langattoamt 280 euron hintaiset vastamelua tukevat H3Pro Hybrid -pelikuulokkeet.

Kokonaisuudessaan Epos H3Pro Hybrid -pelikuulokkeet ovat 280 euron hintaansa erittäin tasapainoiset kuulokkeet. Sellaisena ne ansaitsevat myös Toimituksen valinta -kunniamaininnan ja ovat erinomainen vaihtoehto pelaajille, jotka kaipaavat kuulokkeisiinsa kevyttä vastamelutoimintoa.

Plussaa

  • Äänenlaatu
  • Monipuoliset yhteysominaisuudet
  • Vastamelu

Miinusta

  • Näkyy tietokoneelle vain yhtenä äänikorttina
  • Vastamelun heikohko teho varauksin

Vuoden 2022 pelikuulokemarkkinoiden uutena juttuna on toiminut lippulaivamalleissa yleistynyt vastamelutoiminto, jollainen on io-techin testissäkin käyneissä laitteissa löytynyt aiemmin SteelSeriesin 379,99 euron hintaisista Nova Pro Wirelesseistä sekä Sonyn 330 euron hintaisista H9-kuulokkeista. Sennheiserin pelibrändistä omaksi toimijakseen irtautunut Epos ehti kuitenkin julkaisemaan niin ikään vastamelua tukevat H3Pro Hybrid -kuulokkeensa jo viime vuoden lopulla ja kaiken lisäksi niiden 280 euron suositushinta on Sonyn ja SteelSeriesin malleja edullisempi.

H3Pro Hybridit ovat langattomat suljetut pelikuulokkeet, jotka ansaitsevat Hybrid-lisänimensä oman langattoman yhteyden ohesta löytyvän Bluetooth-yhteyden myötä. Valmistajan katalogissa kuulokkeet sijoittuvat pienemmästä mallinumerostaan huolimatta langattoman yhteytensä kanssa aiemmin testattujen 3,5 mm:n johtoa käyttävien H6Proiden yläpuolelle kalliimmaksi malliksi.

Kuulokearvioita lukiessa on hyvä muistaa, että istuvuus ja äänenlaadulliset tekijät ovat osittain käyttäjäriippuvaisia subjektiivisia kokemuksia, sillä pään sekä korvien muoto voivat vaikuttaa käyttökokemukseen. Kuulokkeita on aina hyvä päästä kokeilemaan mahdollisuuksien mukaan myös itse ennen ostopäätöksen tekemistä.

Rakenne ja istuvuus

Ulkoisesti H3Pro Hybridit ovat käytännössä tutut aiemmin testatuista H6Pro-malleista. Kuulokkeiden pääpanta on metallinen ja sen pehmuste yläpinnaltaan kangasta ja päätä vasten olevalta osaltaan keinonahkaa. Pehmuste on huomattavan ohut, mutta kuitenkin ainakin omaan päähäni hyvän tuntuinen. Koirvakuppien keinonahkaiset pehmusteet puolestaan ovat päätä vasten olevilta osiltaan kankaisen ja siten pykälän pelkkää keinonahkaa hengittävämmät.

Kuulokkeet puristavat suoraan paketista jonkin verran, mutta ovat ainakin omaan päähäni kokonaisuudessaan erittäin mukavat. Säätövaraakin niissä riittää kohtalaisen hyvin, mutta paljon omaa päätäni isommille näitä ei enää voi suositella. Kuulokekuppien pehmusteet puolestaan ovat riittävän suuret, jotta omat korvani mahtuvat niiden sisälle koruineen vaivatta.

Vasempaan kuulokekuppiin valmistaja on sijoittanut 2,5 mm:n liitännän langallista käyttöä varten. Mukana toimitettavan kaapelin toisessa päässä on perinteinen 3,5 mm:n liitäntä tavanomaisiin äänilähteisiin liittämistä varten. Lisäksi kupissa on tarjolla USB-C-latausliitäntä, jonka senkin avulla kuulokkeet voi äänilähteeksi lisätä, sekä virtapainikkeen. Muun rakenteen tavoin myös mikrofoni on H6Proista tuttu, eli ylös noustessaan se mykistyy ja se on irrotettavissa. Kiinnitys on magneettinen ja kuulokkeiden mukana toimitetaan myös sileä lätkä, jonka voi asettaa mikrofonin tilalle, mikäli H3Pro Hybridien ulkonäön haluaa mukailevan enemmän tavanomaisia kuulokkeita.

Oikeassa kupissa puolestaan on tarjolla Bluetoothin painike, joka toimii lyhyillä napautuksilla myös pikavalintana tilaäänimallinnuksen päälle kytkemiseen tai vaihtoehtoisesti eri taajuuskorjainprofiilien vaihtamiseen. Sen lisäksi tarjolla on liukukytkin vastamelutoiminnolle ja kupin ulkopinnassa lepäävä äänenvoimakkuutta säätävä kiekko.

Yhteyden tietokoneeseen H3Pro Hybridit muodostavat valmistajalle tyypilliseen tapaan erittäin pienikokoisen USB-vastaanottimen kautta ja kantama kuulokkeissa oli testijaksolla varsin tyypillinen. Akunkestoksi Epos lupaa ilman vastamelua 30 tuntia ja vastamelun kanssa 19 tuntia.

Oman langattoman yhteyden ja langallisten yhteysvaihtoehtojen lisäksi kuulokkeissa on tarjolla myös Bluetooth, joka toimii yhtäaikaisesti kuulokkeiden oman langattoman yhteyden kanssa. Valitettavasti pelikuulokkeille tyypilliseen tapaan tuettuna on vain SBC-koodekki, joten irrotettavan mikrofonin myötä kohtalaisen hillitystä muotoilusta huolimatta H3Pro Hybridejä ei voi suoranaisesti erillisten Bluetooth-kuulokkeiden korvaajana pitää.

 

Ohjelmisto ja ominaisuudet

Tietokoneelle Epos H3Pro Hybridit näkyvät vain yhtenä äänikorttina, mikä on 280 euron kuulokkeille jo harmillinen miinus. Ohjelmistoksi valmistaja tarjoaa tutun Epos Gaming Suiten, jossa on tarjolla 9-kanavaiset taajuuskorjaimet niin kuulokkeille kuin myös mikrofonille parin esiasetetunkin taajuuskorjainprofiilin kera. Lisäksi kuulokkeille on tarjolla 7.1 Surround -tilaäänimallinnus, jonka kaiun määrää voi säätää itse. Testijakson perusteella tilaäänimallinnus toimi hyvin.

Mikrofonille puolestaan on tarjolla erilliset Noise Gate ja Noise Cancelling -asetukset, joilla taustaääniä voi vaimentaa halutessaan ja pienen säädön jälkeen esimerkiksi näppäimistön äänet ovat kadotettavissa lähes kokonaan ilman että puheäänen laatu heikkenisi merkittävästi.

Ohjelmisto on kokonaisuudessaan toimiva ja taajuuskorjaintensa myötä hyvät säätövarat tarjoava. Aiemmin Epos GSP 670 -mallien testin yhteydessä ohjelmiston todettiin vielä olevan harmillisen buginen, mutta enää nykyisellään sen toiminnassa ei ainakaan testijaksolla tullut vastaan ongelmia.

 

Kuulokkeiden äänenlaatu

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Äänenlaatu Epos H3Pro Hybrideissä on luokassaan erinomainen. Ääni on tasapainoinen ilman ylimääräisiä korostuksia ja bassopääkin soi luonnollisesti, mikä on positiivinen yllätys H6Proiden suljettujen mallien korostettua bassoa jo häiritsevän paljon.

H3Pro Hybridien ääni voi kovimmille basson ystäville kuulostaa jo hieman lattealta, eikä taajuuskorjainkaan sitä kykene täysin pelastamaan, sillä vaikka kuulokkeet vastaavatkin hyvin ohjelmistonsa taajuuskorjaimessa asetettuun bassokorostuksen, ei basso siltikään äärimmäisen iskeväksi nouse. Keskitaajuudet kuulokkeissa soivat hyvin ja yläpääkin on kohtalaisen hyvä, vaikkakin selvästi epätasainen kuten H6Proissa.

Vastamelutoiminto H3Pro Hybrideissä on selvästi heikohko ja sekä SteelSteriesin Arctis Nova Pro Wirelessit että erityisesti Sony H9:t onnistuvat kadottamaan ympäristön ääniä selvästi voimakkaammin. Ne ovat kuitenkin myös selvästi kalliimpia malleja ja jo H3Pro Hybridien vastamelu onnistuu vaimentamaan kohtalaisen hyvin tietokoneen tuulettimia, mikä helpottaa peliääniin keskittymistä. Kuulokkeet ovat myös miellyttävän erottelevat toistoltaan, joten suuntien tunnistaminen on helppoa.

Kokonaisuudessaan niin äänenlaadultaan kuin myös vastamelultaan kuulokkeet ovat luokassaan erinomaiset ja pelaamisen lisäksi kuulokkeilla kuuntelee mielikseen myös musiikkia. Äänensävy niissä on kilpailukykyinen Arctis Nova Pro Wirelessien kanssa ja vaikka yläpää Eposeissa onkin epätasainen, on se samalla myös hieman luonnollisempi kuin Arctisien pykälän korostettu yläpäätoisto.

 

Mikrofonin äänenlaatu

Mikrofonin äänenlaatua voit kuunnella alla olevasta YouTube-videosta.

Mikrofoni Epos H3Pro Hybrideissä on langattomien pelikuulokkeiden luokassa kohtalaisen hyvän kuuloinen. Ääni on radiomaisen kompressoitunut ja siinä korostuu selvästi keskitaajuudet tehden äänestä jo huomattavan nasaalin, mutta siitä huolimatta se on erotteleva ja ainakin omaan korvaani kohtalaisen miellyttävä kuunnella. Vakiona mikrofoni poimii helposti näppäimistön ääniä, mutta ohjelmistosta löytyvillä äänenvaimennuskeinoilla ympäristöäänet saa kadotettua kohtalaisen tehokkaasti.

 

Yhteenveto

Epos H3Pro Hybridit ovat 280 euron hinnallaan kalliimman pään pelikuulokkeet, mutta kuitenkin edullisemmat kuin muut vastamelun tarjoavat kilpailijansa ja samalla myös monin osin hintansa veroiset. Kuulokkeet tarjoavat pelikuulokkeiksi erinomaisen äänenlaadun, langattomien kuulokkeiden mittapuilla hyvän mikrofonin ja monipuoliset yhteysominaisuudet, sillä oman langattoman yhteytensä lisäksi niitä voi käyttää 3,5 mm:n johdolla, USB-kaapelilla ja Bluetooth-yhteydellä. Valitettavan miinuspuolena Bluetooth kuitenkin tukee monista muista pelikuulokkeista tuttuun tapaan vain SBC-koodekkia.

Aiemmin testattuja SteelSeries Arctis Nova Pro Wirelessejä peräti 100 euroa edullisempi hinta näkyy osin myös ominaisuuksissa, sillä vastamelu, vaikkakin kiva ominaisuus, ei yllä samalle tasolle kuin kilpailijoissaan ja Eposien mukana ei toimiteta erillisiä vaihdettavia akkuja tai säätöjä tarjoavaa telakkaa. Omaan hintaluokkaansa selvimpänä miinuksena Epos H3Pro Hybridit eivät myöskään osaa näkyä tietokoneelle kahtena äänikorttina. Hintaero on kuitenkin sen verran suuri, että noita ominaisuuksia on todella arvostettava, jotta SteelSeriesit kannattaisi valita Eposien yli.

Kokonaisuudessaan H3Pro Hybridit ovat 280 euron hintaansa erittäin tasapainoiset kuulokkeet. Sellaisena ne ansaitsevat myös Toimituksen valinta -kunniamaininnan ja ovat erinomainen vaihtoehto pelaajille, jotka kaipaavat kuulokkeisiinsa kevyttä vastamelutoimintoa.

Plussaa

  • Äänenlaatu
  • Monipuoliset yhteysominaisuudet
  • Vastamelu

Miinusta

  • Näkyy tietokoneelle vain yhtenä äänikorttina
  • Vastamelun heikohko teho varauksin

This site uses XenWord.
;