Testissä DeepCoolin runsaan sadan euron hintainen nestejäähdytteinen LS520-prosessoricooleri.

DeepCool kehui ennakkoon keskittyneensä LS-mallistonsa suunnittelussa suorituskykyyn ja testiemme perusteella se pitää myös paikkansa, sillä suorituskyky parhaimmillaan luokassaan (240 mm AIO) erittäin hyvää.

Vaikka LS520 kykenee huumaavan meluisan maksiminopeuden ohella myös melko hiljaisella 37 dBA:n melutasolla kärkipään suorituskykyyn, ovat sen tuulettimet nopeusprofiililtaan hieman ongelmalliset. Kierrosalue on yläpäästään melutason takia lähes käyttökelvoton ja hiljaisemmilla melutasoilla tuulettimien PWM-säätöalue on harmillisen kapea. Lisäksi pahimpiin kilpailijoihin lukeutuva Arcticin Liquid Freezer II vaikuttaisi testiemme perusteella olevan hieman suorituskykyisempi alhaisimmilla tuuletinnopeuksilla ja tämän lisäksi DeepCoolin pumppu ei ole vakionopeudella kilpailijoihin nähden yhtä hiljainen. Jännitesäädöllä pumpun ääneen on saatavissa pientä korjausta.

Yhteenvetona LS520:ssa ei ole suuria heikkouksia, vaan se on melko tasapainoinen valmisnestecooleri runsaan 100 euron hintaluokassa. Se ei kuitenkaan aivan riitä markkinoilla, sillä hieman kaupasta riippuen 10-20 euroa edullisemmin saatavilla olevalle Liquid Freezer II 240:lle se ei kuitenkaan kokonaisuutena aivan pärjää. Ulkonäköseikat saattavat kuitenkin olla osalle kuluttajista riittävä syy LS520:een päätymiseen.

Plussaa:

  • Suorituskyky luokkansa kärkipäätä
  • Helppo asennus
  • Alarekisterissä hiljaiset tuulettimet
  • Johtojen ketjutusmahdollisuus vähentää sotkua

Miinusta:

  • Tuulettimien yläviritteinen säätökäyrä
  • Tuulettimien kova melutaso yläkierroksilla
  • Pumpussa ei PWM-ohjausmahdollisuutta
  • Pumpun melutaso vakionopeudella varauksin
  • Blokkiyksikön kannen kustomointimahdollisuus hankalakäyttöinen

DeepCool esitteli uudet neljännen sukupolven pumppublokkisuunnitteluunsa perustuvat LS-sarjan AIO-coolerinsa viime kesänä. Mallistoon kuuluu 120 mm jäähdyttimeen perustuva LS320, 240 mm jäähdyttimeen perustuva LS520 sekä 360 mm jäähdyttimeen perustuva LS720. Nimeämispolitiikassa olisi kieltämättä hieman parantamisen varaa, sillä mallinumeroista ei nykyisellään pysty päättelemään juuri mitään jäähdyttimen koosta.

DeepCool LS-malliston suositushinnat ovat 94,90 euroa LS320:lle, 124,90 euroa LS520:lle ja 144,90 euroa LS720:lle. Valkoiset WH-malliversiot maksavat viisi euroa enemmän. Näillä hinnoille ne asemoituvat kokoluokkiensa keskihintaluokkaan.

Tässä artikkelissa testaamme malliston keskimmäisen vaihtoehdon, 240 mm jäähdyttimeen perustuvan LS520-mallin. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä LS520:n saa Hinta.fi:n mukaan edullisimmillaan noin 110 euroon, eli selvästi suositushintaa halvemmalla.

 

Pakkaus ja oheistarvikkeet

LS520:n tuotepakkaus on DeepCoolin brändille tyypillinen. Sisäosa on ruskeaa pahvia ja ulkokuori valkoista pahvia selkeillä tuotekuvilla ja mallimerkinnöillä varustettuna. Pakkauksen sisällä tuotteet on sijoitettu pahviseen suojakaukaloon ja suojattu muovipussein.

Pakkauksen toimitussisältö on seuraava:

  • cooleri
  • 2 kpl 120 mm FC120 -tuulettimia
  • asennusohjeet
  • AMD- ja Intel-kiinnitystarvikkeet
  • kytkentäkaapelit
  • blokkiyksikön kustomoitava kansilevy

Cooleri

Jäähdyttimen ja letkujen tekniset tiedot:

  • Jäähdyttimen mitat: 282 × 120 × 27 mm (itse kennosto ~18 mm)
  • Jäähdytinkennon tiheys: 22 FPI
  • Letkut: kumia, suojapunos, pituus 410 mm
  • Letkujen ympärysmitta: 12 mm ulkomitta
  • Yhteensopivuus:
    • Intel: LGA2066/2011-v3/2011/1700/1200/1151/1150/1155
    • AMD: sTRX4/sTR4/AM5/AM4
  • Takuu: 5 vuotta

Cooleri edustaa valmistajansa omaa suunnittelua, eli valmistaja ei ole uudelleenbrändännyt sitä itselleen ODM-valmistajan valikoimista. Muotoilu on alumiinisen jäähdyttimen osalta kulmikasta ja toinen päätykammioista on hieman tavanomaista suurempi, joka tekee jäähdyttimestä hieman monia kilpailijoitaan pidemmän.

Päätykammion sisään on sijoitettu DeepCoolin Anti-Leak Tech -paineentasausventtiili, jonka tehtävänä on estää mahdolliset vuodot, kun järjestelmän sisällä oleva neste laajenee lämpötilavaihteluiden myötä. Käytännössä toteutus hyödyntää elastista ”rakkoa”, joka sijaitsee jäähdyttimen päädyn sisällä ja puristuu kasaan paineen noustessa. Sen ansiosta nestekierron sisäinen tilavuus pysyy sopivana eri lämpötilaolosuhteissa.

Coolerin laatuvaikutelma on perusasiallinen, mutta ei erikoinen suuntaan eikä toiseen. Tyylikkäänä yksityiskohtana toisen päädyn kylkeen on sijoitettu pieni DeepCoolin logo.

Mittaustemme mukaan itse jäähdytysrivaston todellinen paksuus on noin 18 mm, eli varsin keskitasoa tämän kokoluokan jäähdyttimissä. Rivasto on melko tiheä, sillä mittasimme noin 22 lamellia tuumaa kohden.

Coolerin letkut ovat melko hyvin taipuvaa kumia ja sen päällä on puolikiiltävä musta tekstiilipunos. Letkujen ulkomitta punoksen kera on noin 12 mm, joten itse kumiletkun läpimitta on hyvin todennäköisesti 10 mm. Letkujen pituus on hieman yli 40 cm, joka on keskivertoa enemmän tämän kokoluokan coolerissa.

Valmistaja myöntää LS-sarjan nestecoolereilleen melko tavanomaisen viiden vuoden takuun.

Blokkiyksikön tekniset tiedot:

  • Mitat: 86 × 74 × 57 mm
  • Liitännät: 6 pin erikoisliitin (valaistus) + 3 pin tuuletinjohto (pumpun virrat)
  • Pumpun pyörimisnopeus: ~3100 RPM
  • Pumpun melutaso: 19 dBA
  • Kylmälevyn koko: 54 x 54 mm

Blokkiyksikköön DeepCool on hakenut samanaikaisesti näyttävää ja futuristisen tyylikästä ilmettä hopeanharmaiden kuorien sekä kannen peilipinnan sekä eräänlaisen infinity-mirror-tyylisen RGB-valaistusefektin avulla. Kannen keskiosan pelipinnassa on pieni turkoosiksi valaistu DeepCoolin logo ja kansi on käännettävissä oikeaan asentoon blokin asennussuunnan mukaan.

Käyttäjälle tarjotaan myös kannen kustomointimahdollisuus, sillä pakkauksessa toimitetaan mukana valkoisen läpikuultava vaihtokansi. Valitettavasti toteutus on hyvin epäkäytännöllinen, sillä DeepCoolin sivuilta voi ladata sapluunan, jonka avulla käyttäjää ohjeistetaan tulostamaan haluttu kuvio muovitarraan, joka puolestaan liimataan vaihtokannen päälle. Kovinkaan monelta käyttäjältä ei luonnollisestikaan löydy mahdollisuutta tulostaa muovitarroja, joten ominaisuus jää varmasti hyvin harvojen hyödynnettäväksi.

Letkulähdöt sijaitsevat blokin kyljessä ja ne ovat kääntyvää mallia, joka helpottaa huomattavasti coolerin asentamista. Johdot tulevat ulos letkuliitäntöjen vierestä. Pumppu ottaa virtansa kolmepinnisen tuuletinliittimen avulla ja ARGB-valoja ohjataan erillisen 6-pinnisen liittimen kautta, joka kytketään erilliseen adapterijohtoon ja sitä kautta standardiliittimellä haluttaessa emolevylle. Jos valoliitintä ei kytke, toimii se oletuksena sateenkaaritilassa. Hieman yli 3000 RPM nopeudella pyörivälle pumpulle ei ole PWM-ohjausta, mutta teoriassa sitä voi säätää jännitepohjaisesti 5-12 voltin alueella.

Pohjan kuparinen kylmälevy käyttää blokin sisäpuolella tyypillistä mikrokanavatekniikkaa. Pohjan kontaktipinta on viimeistelty hieman utuiseksi, mutta kynnellä voi havaita hyvin hienovaraisia viimeistelyuria. Pohja on muotoiltu keskeltä hieman kuperaksi, joka on hyvin tavanomaista nykypäivän coolereissa.

Metalliset kiinnityskorvakkeet on ruuvattava pohjan reunoille asennusvaiheessa, sillä AMD- ja Intel-alustoille on omat erilaiset kiinnikkeensä.

FC120 -tuuletinten tekniset tiedot:

  • Koko: 120 x 120 x 25 mm
  • Laakerointi: dynaaminen nestelaakerointi
  • Pyörimisnopeus: 500-2250 RPM
  • PWM-säätöalue: 10-100 %
  • Melutaso: 32,9 dBA maksimissaan
  • Ilmavirta: 85,85 CFM maksimissaan
  • Paineentuotto: 3,27 mmH2O maksimissaan
  • Liitännät: 6-pinninen erikoisliitin + haaroitus

Tuulettimiksi DeepCool on valinnut LS-nestecoolereihinsa FC120-mallin, joka on tuttu mm. yrityksen AK400-ilmacoolerista. Erona LS520:n tuulettimet ovat kuitenkin osoitettavasti RGB-valaistut ja ne yltävät korkeammalle maksiminopeudella, jonka myötä myös suorituskykylukemat ovat paremmat.

Tuulettimien johdotus on epästandardi ja tavallisesta poikkeava, mutta silti varsin toimiva. Tuulettimesta lähtevä lattakaapeli on kuusijohtiminen ja se kuljettaa sekä tuulettimen virran ja ohjauksen että valaistuksen ohjauksen. Johdon päässä oleva epästandardi kuusipinninen liitin kytketään haaroittimeen, josta se jakautuu 4-pinniseen tuuletinliittimeen (tuulettimen ohjaussignaali), SATA-virtaliittimeen (virransyöttö) sekä standardiin nelipinniseen A-RGB-liittimeen. Lisäksi tuulettimien rungossa on 6-pinninen haaroitusliitin, jonka avulla tuulettimet ja pumpun voi ketjuttaa toisiinsa, jonka myötä ne saavat ohjauksensa ja virtansa samaa kautta ja johtosotku pysyy pienempänä. Miinuspuolena tuuletinta ei voi luonnollisestikaan kytkeä suoraan emolevylle tai virtalähteeseen.

 

Asennus

LS520:n pienen vihkon muotoon painetut asennusohjeet ovat toteutettu selkeillä mustavalkoisilla havainnekuvilla lähes täysin ilman tekstiä. Toteutus on selkolukuinen ja onnistunut. Käytettävät asennustarvikkeet vaihtelevat kantatyypistä riippuen. Intel-kannoilla käytetään yhteistä taustalevyä ja kiinnityskorvakkeita sekä kantakohtaisia lisätarvikkeita. AMD-kannoilla käytetään emolevyn omaa taustalevyä, yhteisiä kiinnityskorvakkeita sekä kantakohtaisia lisätarvikkeita.

Sekä AMD- että Intel-kantojen kiinnitysratkaisu on toteutettu varsin fiksusti ja käyttäjäystävällisesti ja coolerin asennus onnistuu melko vaivatta myös pystyasennossa kokoonpanon ollessa asennettuna koteloon. Fiksuna pienenä yksityiskohtana (jota kaikki valmistajat eivät osaa toteuttaa oikein) Intel-alustoilla käytettävät muoviset korokeholkit ovat sovitukseltaan sopivan tiukat, jolloin ne pysyvät kiinni taustalevyn kierretapeissa ja estävät taustalevyn irtoamisen asennuksen aikana.

Muutoin asennus onnistuu ilman työkaluja, mutta kiinnitysrautojen kiinnittäminen blokin pohjaan vaatii ruuvimeisseliä, kuten myöskin tuulettimien ruuvaaminen jäähdyttimeen. Jäähdyttimen tuulettimien kiinnityksessä useampi valmistaja saisi ottaa mallia Cooler Masterista, joka tarjoaa kiinnitykseen sormin kierrettävät ruuvit.

Johdotusten tekeminen siististi ei ole yhtä vaikeaa kuin monessa muussa ARGB-valaistussa AIO-coolerissa, sillä pumpun ja tuulettimien ketjutusmahdollisuus vähentää erillisten johtojen määrää. Toisin sanoen pumpulta kierrätetään johto tuulettimien kautta ja tuulettimilta jatketaan yhdellä kaapelilla eteenpäin. Kytkettäviä liittimiä on 3-4, mutta johdot ovat siinä määrin pitkiä, että niiden vetäminen siististi on pienellä vaivalla melko helppoa.

Huomioita asennuksesta:

  • Yhteensopiva AM5- ja LGA 1700 -kantojen kanssa
  • Blokin kiinnitysrautoihin sekä tuulettimien kiinnitykseen tarvitaan ruuvimeisseliä
  • Blokin kiinnitys emolevylle on fiksu ja onnistuu ilman työkaluja
  • Siisti johdottaminen on keskivertoa ARGB-AIO:ta helpompaa ketjutusmahdollisuuden ansiosta

 

Testikokoonpano

Käyttämäämme cooleritestikokoonpanoa on uudistettu aiemmasta. Cooler Master MasterCase H500P Mesh –kotelo (jäähdytystä uudistettu) sekä virtalähde ovat pysyneet samoina, mutta kokoonpano on nyt Ryzen 9 3900X -pohjainen ja se on kellotettu toimimaan kiinteällä 4,0 GHz kellotaajuudella kaikilla 12 ytimellä 1,25 voltin jännitteellä. Näillä eväin se tuottaa maksimirasituksessa melko tarkkaan 150 watin lämpökuorman.

Testikokoonpanon ensisijaisena tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman ennustettava lämpökuorma luonnollisessa käyttöympäristössä prosessoricoolerien suorituskyvyn vertailuun. Tuloksia ei siis kannata vertailla lukijan oman kokoonpanon lämpötiloihin, vaan ainoastaan io-techin tällä kokoonpanolla mittaamat tulokset ovat keskenään vertailukelpoisia. Rasituksena käytetään Prime95-sovelluksen custom-tilaa pienellä vakioidulla (16 kt) FFT-koolla.

Lisää testikokoonpanosta ja testimetodeista voi lukea erilliseltä tietosivulta.

Verrokkina tässä artikkelissa on käytetty io-techin aiemmissa 240 mm AIO-testeissä parhaiten pärjännyt Arcticin Liquid Freezer II 240 sekä ilmajäähdytyksen kärkipäätä edustava Noctua NH-D15 chromax.black.

  • AMD Ryzen 9 3900X, kaikki ytimet 4,0 GHz (40 x 100 MHz) 1,25 V
  • Asus ROG Strix X570-F Gaming -emolevy
  • Kingston HyperX Fury DDR4 16 Gt kit
  • WD Blue SN500 250 Gt M.2 SSD
  • be quiet Straight Power 10 700W –virtalähde
  • Asus ROG Strix Radeon RX570 Gaming -näytönohjain
  • Cooler Master MasterCase H500P Mesh -kotelo
  • SilentiumPC Navis F240, Arctis Liquid Freezer II 240 (verrokki), Noctua NH-D15 chromax.black (verrokki)

 

  • Windows 10 64-bit
  • Prime95 30.9 build 3 (12 worker threads, custom, AVX on, Min & Max FFT 16 kt, Run FFTs in-place)
  • HWInfo
  • AMD Ryzen Master
  • Fan Control

Tuulettimien kierrosnopeusmittaukset

Mittasimme coolerin mukana toimitettujen vakiotuulettimien kierrosnopeudet koko koko PWM-ohjausvälillä (0-100 %) kymmenen prosenttiyksikön pykälin.

LS520:n tuulettimien maksiminopeus on keskivertoa korkeampi ja mittasimme hyvin lähelle valmistajan ilmoittamaa osuneen noin 2280 RPM:n pyörimisnopeuden maksimiasetuksella.

Kierrosnopeuden ohjauskäyrä on profiililtaan melko samankaltainen verrokkeina käytettyjen Navis F240:n ja Liquid Freezer II 240:n kanssa, mutta taso kulkee useamman sata RPM korkeammalla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että säätöalue painottuu harmillisenkin paljon korkeammille kierroksille, jotka eivät välttämättä ole enää coolerin melutasollisesti miellyttävällä kierrosalueella. Alle 1000 RPM:n päästään vasta 30 % PWM-asetuksella ja 600 RPM saavutettiin 18 % asetuksella, joten säätö miellyttävän hiljaisella 600-1000 RPM alueella tapahtuu hyvin kapealla 12 prosenttiyksikön säätöhaarukalla.

Säätöalueen alapäässä noin 500 RPM minimipyörimisnopeus saavutetaan suunnilleen 0-15 % PWM-asetuksella, eli sieltäkin päästä on leikattu pois käyttökelpoista säätöaluetta. Tuulettimen pysäyttämismahdollisuutta ei LS520:ssa ole.

 

Melumittaukset ja melun arviointi korvakuulolta

Tuulettimien melutaso on esitetty oheisessa kuvaajassa kierrosnopeuden funktiona. Kuvaajaa tulkitessa kannattaa muistaa, että eri tuulettimien suoritusarvot (ilmavirta, paineentuotto) eivät ole samat, vaikka pyörimisnopeus on sama. Eri tuulettimien ja coolereiden melutasoissa on samalla kierrosnopeudella paikoin suuriakin eroja.

Pumpun melutasoksi mittasimme pelkiltään noin 36 dBA, eli se oli kuultavissa taustamelun yli ja lisäksi se on havaittavissa omanlaisenaan äänenä tuulettimien taustalla alle 900 RPM kierrosnopeuksilla. Pumppua voi koittaa säätää hiljaisemmaksi, jos emolevyltä löytyy jännitesäätömahdollisuus.

Melutasoltaan LS520 yltää yläpäässä selvästi verrokkejaan korkeammalle ja toisaalta jää alemmilla kierroksilla kilpailijoitaan meluisammaksi osittain pumpun tuottaman äänen takia. Maksiminopeudella cooleri on todella äänekäs ja se tuottaa kovahkoa huminaa sekä ujellusta, eikä asetus ole käyttökelpoinen ilman kuulosuojaimia.

Melutaso laskee ylärekisterissä melko jyrkästi kierrosnopeuden mukana ja selvä pudotus alle 40 dBA rajan tapahtuu noin 1400 RPM:n tietämillä. 1100-1500 RPM:n välillä havaitsimme pientä aaltoilevaa hurinaa, joka väheni hieman ärsyttävästä täysin huomaamattomaksi nopeuden laskiessa.

37 dBA vakiointiarvo saavutettiin 1100 RPM:n kohdalla, eli hieman kilpailijoitaan alhaisemmalla nopeudella, ja sen alapuolella cooleri alkaa olla jo varsin hiljainen. 900 RPM:n nopeudella tuulettimet pitävät lähinnä enää vaimeaa huminaa ja 700 RPM:n nopeudella tuulettimet ovat käytännössä äänettömät, mutta pumpun vaimea ulina nousee päällimmäiseksi kuultavaksi ääneksi näillä tuulettimien kierrosnopeuksilla.

Verrokeista Arcticin Liquid Freezer II 240 kykeni mittauksissamme kokonaisuutena vielä selvästi parempaan suoritukseen, ollen yläkierrosalueella selvästi hiljaisempi ja vielä 1700 RPM:n maksiminopeudellakin kohtuullisessa 40 dBA tasossa.

 

Lämpötilamittaukset

Rasitustesteissä prosessorin 12 ydintä kuormitettiin Prime 95 -rasitusohjelmalla 24 työsäikeen avulla 30 minuutin ajan (tai kunnes lämpötilat lopettivat nousemisen). Huoneenlämpö liikkui mittausten aikana noin 21-22 asteessa. Testicoolereiden jäähdyttimet asennettiin puhaltamaan ilmaa ulos kotelon katosta – ilmacooleri puhalsi ilmaa vaakasuunnassa kohti takatuuletinta. Lämpötahnana käytettiin Noctuan NT-H2:ta.

Kuvaajien ulkopuolelta mainittakoon, että tosielämän moniydinrasitusta realistisemmin mukailevassa Cinebench R23 -testissä prosessorin lämpötila liikkui kaikilla coolereilla noin 15-20 astetta alhaisemmissa lukemissa, joka kertoo osaltaan hyvin Prime95-testin raskaudesta ja samalla sopivuudesta coolerien lämpörasitukseen.

Testit ajettiin kolmella eri tuuletinnopeudella – täydellä teholla ja normalisoituna noin 37 desibelin tasolle sekä lähes äänettömällä noin 600 RPM:n kierrosnopeudella. Meluvakioitu mittaustapa on otettu mukaan testirutiiniin lukijoiden toiveesta ja sen melutasoa on laskettu desibelillä uuden testikokoonpanon myötä. Näillä kolmella mittauspisteellä saamme selville coolerin maksimaalisen jäähdytyskyvyn, mutta myös vertailukohdan kaikkien mallien välillä yhtenevällä ja normaalikäytön kannalta ”järkevällä” äänentuottomäärällä.

Maksiminopeudella kovan melusaasteen saattelemana LS520 onnistui räväyttämään lämpömittariin testijoukon alhaisimman rasituslämpötilan jopa yllättävän suurella viiden asteen erolla Liquid Freezeriin ja Navisiin nähden. Syy piilee kuitenkin pyörimisnopeudessa, joka on kilpailijoissa 350-500 RPM alhaisempi ja täten myös ero melutasossa on hyvinkin merkittävä 4-8 dBA. Kokeilimme myös pumpun pyörimisnopeuden laskemisen vaikutusta jäähdytystehoon – noin 2000 RPM:n nopeudelle laskettuna vaikutus oli täydellä tuuletinnopeudella noin 1-2 astetta.

Hyvin alhaisella ja hiljaisella 600 RPM:n pyörimisnopeudella Prime95:n tuottama lämpökuorma on verrokkien tapaan liikaa ja lämpötila kohosi prosessorin 95 asteen maksimilämpötilan yli. Maininnan arvoisena seikkana kuvaajan ulkopuolelta vähemmän lämpökuormaa tuottavassa Cinebench R23 -moniydinrasituksessa LS520:n 600 RPM nopeudella saavuttama lämpötila oli 2 astetta huonompi kuin Liquid Freezerillä, mutta 2 astetta parempi kuin Navisilla.

Ehkäpä mielenkiintoisimmat tulokset löytyvät tälläkin kertaa 37 dBA:n melutasolle vakioiduista tuloksista, joissa LS520 onnistui saavuttamaan tasatuloksen tiukassa väännössä Liquid Freezerin kanssa. Käytännössä Arcticin todellinen lämpötila oli asteen alempi, mutta ympäristön lämpötila oli myös asteen pienempi. Virhemarginaali huomioiden asteen eroa voikin pitää joka tapauksessa melko merkityksettömänä. Kaikesta huolimatta LS520:n suorituskyky vaikuttaisi asemoituvan myös tällä nopeustasolla tämän kokoluokan markkinoiden kärkipäähän.

 

Yhteenveto

DeepCool kehui ennakkoon keskittyneensä LS-mallistonsa suunnittelussa suorituskykyyn ja testiemme perusteella se pitää myös paikkansa, sillä suorituskyky parhaimmillaan luokassaan (240 mm AIO) erittäin hyvää.

Vaikka LS520 kykenee huumaavan meluisan maksiminopeuden ohella myös melko hiljaisella 37 dBA:n melutasolla kärkipään suorituskykyyn, ovat sen tuulettimet nopeusprofiililtaan hieman ongelmalliset. Kierrosalue on yläpäästään melutason takia lähes käyttökelvoton ja hiljaisemmilla melutasoilla tuulettimien PWM-säätöalue on harmillisen kapea. Lisäksi pahimpiin kilpailijoihin lukeutuva Arcticin Liquid Freezer II vaikuttaisi testiemme perusteella olevan hieman suorituskykyisempi alhaisimmilla tuuletinnopeuksilla ja tämän lisäksi DeepCoolin pumppu ei ole vakionopeudella kilpailijoihin nähden yhtä hiljainen. Jännitesäädöllä pumpun ääneen on saatavissa pientä korjausta.

Yhteenvetona LS520:ssa ei ole suuria heikkouksia, vaan se on melko tasapainoinen valmisnestecooleri runsaan 100 euron hintaluokassa. Se ei kuitenkaan aivan riitä markkinoilla, sillä hieman kaupasta riippuen 10-20 euroa edullisemmin saatavilla olevalle Liquid Freezer II 240:lle se ei kuitenkaan kokonaisuutena aivan pärjää. Ulkonäköseikat saattavat kuitenkin olla osalle kuluttajista riittävä syy LS520:een päätymiseen.

Plussaa:

  • Suorituskyky luokkansa kärkipäätä
  • Helppo asennus
  • Alarekisterissä hiljaiset tuulettimet
  • Johtojen ketjutusmahdollisuus vähentää sotkua

Miinusta:

  • Tuulettimien yläviritteinen säätökäyrä
  • Tuulettimien kova melutaso yläkierroksilla
  • Pumpussa ei PWM-ohjausmahdollisuutta
  • Pumpun melutaso vakionopeudella varauksin
  • Blokkiyksikön kannen kustomointimahdollisuus hankalakäyttöinen

Huomioitavaa:

  • AM5- ja LGA 1700 -kiinnikkeet suoraan pakkauksessa
  • saatavilla myös 120 ja 360 mm versiot

 

This site uses XenWord.
;