Testasimme Fairphonen vaihdettavilla akuilla varustetut Fairbuds-nappikuulokkeet.

Kokonaisuudessaan 150 euron hintaluokassa langattomien nappikuulokkeiden markkinoiden kärkitason äänenlaatua kaipaavien kannattaa suunnata katseensa Nothingin Ear (2):n tai Samsungin Galaxy Buds2 Pro -nappien perään, mutta korjattavuutta kaipaaville ja elinkaariajattelua painottaville Fairphonen Fairbudsit ovat kohtalainen kokonaisuus, jonka ääntä voi kuunnella ihan mielikseenkin viimeistään taajuuskorjauksen jälkeen, kunhan odotukset pitää maltillisina. Toivottavasti myös muut valmistajat ottavat Fairphonesta mallia ja alkavat panostamaan omien kuulokkeidensa korjattavuuteen, jotta markkinoille saataisiin todellista huippuääntä tarjoavia vaihtoehtoja paremmalla eliniällä. Kuulokemarkkinoiden kehitys ei suoraan sanottuna ole niin nopeaa, että muutaman vuoden välein nappien vaihdolle olisi käytännössä mitään selvää tarvetta hyytyvien akkujen ulkopuolelta.

Plussaa:

  • Taajuuskorjain
  • Bluetooth Multipoint -tuki
  • Vaihdettavat akut

Miinusta:

  • Mikrofonin äänenlaatu ulkoilmassa
  • Latauskotelo ei tue langatonta latausta
  • Latauskotelon suurehko koko varauksin
  • Sovelluksen epävakaudet

Huomioitavaa:

  • Kuulokkeet tukevat SBC- ja AAC-koodekkeja

Varsin kattavasti käyttäjän huollettavissa olevista ja valmistajan mukaan myös eettisesti valmistetuista puhelimistaan tunnettu Fairphone laajensi viime vuonna tuotekatalogiaan kuulokemarkkinoille sankamallisilla Fairbuds XL -Bluetooth-kuulokkeilla, jotka valmistajan tuotevalikoimaan sopivaan tapaan tarjosivat vaihdettavan akun. Tänä vuonna hollantilaisyritys laajensi kuulokevalikoimaansa myös nappikuulokkeiden ystäville uusilla nyt io-techin testipenkkiin päätyneillä Fairbuds-kuulokkeilla, jotka pienestä koostaan huolimatta tarjoavat edelleen vaihdettavat akut niin nappeihin itseensä kuin myös latauskoteloonsa.

Fairbuds-nappikuulokkeiden suositushinta on 149 euroa ja ne ovat saatavilla joko mustana tai valkoisena värivaihtoehtona.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Fairphone toimittaa kuulokkeensa kierrätyspahvista valmistetussa laatikossa. Myös laatikon sisuksissa lepäävät materiaalit ovat pakattu samanlaiseen pahvimateriaaliin. Itse kuulokkeiden ja latauskotelon lisäksi toimitussisältöön kuuluvat vain

  • Kahdet lisävaihtotulpat (yhteensä kolmet tulpat)
  • Käyttöohjekirjanen

Vaihtotulppien pahvi on laadukkaan jämäkkä ja siinä on selvät paikat tulpille, joten niiden säilöminen onnistuu helposti jatkossakin omassa pahvissaan.

 

Rakenne ja ominaisuudet

Kuulokkeiden tekniset tiedot:

  • Mitat: 28,7 x 24,6 x 21 mm
  • Paino: n. 5 grammaa
  • IP54
  • Akunkesto: 5 tuntia vastamelun kanssa, 6 tuntia ilman vastamelua
  • Akku: 45 mAh
  • Koodekkituki: SBC & AAC
  • Valmistajan kotimaa: Alankomaat

Ulkonäöltään Fairbudsit ovat hieman vanhahtavan näköiset selvästi suurempine taustaosineen. Kuulokkeet ovat myös hieman kookkaammat, kuin aivan pienimmät kilpailijansa, mutta omaan korvaani silti varsin miellyttävän tuntuiset ja kevyet. Koko ei ole mitenkään poikkeuksellisen ja jopa pienempi, kuin vaihdettavien akkujen myötä olisi voinut ehkä odottaa. Kuulokkeiden ulkopinnan hipaisukosketustoiminnot tuntuivat toimivan testijaksolla hyvin, mutta hipaisueleinä ne voivat mahdollisesti ottaa vahinkokosketuksia talviaikaan pipoa käytettäessä.

Kuulokkeiden sisällä on 11 mm:n kaiutinelementit ja yhteysominaisuuksien osalta on tarjolla nykymarkkinoiden standardit SBC- ja AAC-koodekit. Bluetooth Multipoint -tuen myötä kuulokkeet osaavat yhdistetyä kahteen laitteeseen kerrallaan.

Fairbudsien selvästi merkittävin myyntivaltti 150 euron hintaluokassa on niiden vaihdettavat akut. Langattomia nappikuulokkeita on ollut markkinoilla jo sen aikaa, että todennäköisesti iso osa kuluttajista on kohdannut vähintään jo havaittavasti heikentyneitä akunkestoja, jos ei jopa kokonaan hyytyneitä akkuja kuulokkeissaan. Aiemmin akun hyytyminen on Bluetooth-nappien kanssa tarkoittanut käytännössä suoraan uusille kuulokekaupoille joutumista. Fairbudsin vaihdettavat akut voivatkin siis antaa kuulokkeille mukavasti lisää käyttöikää, mikä voi vähentää syntyvän elektroniikkajätteen määrää. Toisaalta se myös tarjoaa kuluttajalle mahdollisuuden pysyä itselleen mahdollisesti mieluisissa napeissa ilman niin sanotusti turhaa pakotetta päivitykselle.

Vaihdettava akku löytyy kuulokkeiden silikonirenkaan takana olevasta luukusta. Valmistaja ei suosittele availemaan luukkua niin sanotusti huvikseen, vaan vasta tarpeen vaatiessa, jotta silikoni ei löysty turhaan. Uuden akun oston yhteydessä valmistaja kuitenkin toimittaa myös uudet silikonit, minkä lisäksi silikoneja voi ostaa erikseenkin. Vaihto-osia kuulokkeisiin Fairphone myy omassa verkkokaupassaan. Valmistajan akkupaketin hinta on varsin kilpailukykyinen 9,95 euroa, eli se on selvästi edullisempi kuin uudet kuulokkeet. Pelkät silikonirenkaat saa puolestaan 4,95 eurolla. Kokonaan uuden oikean tai vasemman kuulokkeen saa puolestaan 44,95 euron hintaan, jos sellainen sattuu esimerkiksi hukkumaan tai rikkoontumaan.

Osien vaihtaminen kuulokkeisiin on myös kohtalaisen yksinkertaista. Kuulokkeen silikonirinkulan irrottamisen jälkeen paristokotelon voi vain napsauttaa auki, eli kuulokeosissa ei ole edes ruuveja. Teknologialaitteiden purkuvideoihin ja korjattavuuden arviointiin erikoistunut iFixit on antanut Fairbudsien korjattavuusarvioksi täydet 10/10 pistettä.

Vaihdettavista akuista huolimatta Fairbudsit ovat myös IP54-sertifioidut eli ne kestävät vesiroiskeita ja hikeä. Korjattavuus ei siis estä esimerkiksi kuulokkeiden lenkkeilykäyttöä. Takuun osalta tarjolla on perinteinen vuoden takuu, jota voi laajentaa kolmeen vuoteen rekisteröimällä kuulokkeet valmistajan sivuilla.

Latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: 65 x 65 x 21 mm
  • Latauskotelon paino: 78 grammaa kuulokkeiden kanssa
  • Akkua kuulokkeille: 20 tuntia
  • Akku: 500 mAh
  • USB-C
  • Latausnopeus: 10 minuutissa 1,5 tunnin toistoaika, kokonaislataus kotelolle ja kuulokkeille noin 2 tuntia

Kuulokkeiden akunkestoksi Fairphone lupaa vastamelun kanssa 5 tuntia ja ilman vastamelua 6 tuntia, jotka ovat käytännössä nykypäivän perustasoa, mutta ei huippua. Latauskotelosta akunkesto on laajennettavissa vastaavasti 20 tuntiin. Latauskotelo itsessään on huomattavan suurikokoinen ja selvästi nappeja enemmän markkinoiden massasta erottuva, joten siihen nähden siitä saatava lisäaika on jopa harmillisen lyhyt.

Suuren koon vastapainona latauskotelokin tarjoaa kuitenkin vaihdettavissa olevan akun. Valmistajan kaupasta akun saa ostettua 12,95 euron hintaan. Lisäksi latauskotelon muovinen ulkokuori on ostettavissa 12,95 euron hintaan ja latauskotelon ydinosa, johon kuulokkeet laskeutuvat latautumaan on ostettavissa puolestaan 39,95 euron hintaan. Kuulokkeiden tapaan myös latauskotelon avaaminen on varsin yksinkertaista. Pohjassa kokonaisuutta pitää koossa yksi ruuvi, jonka irrottamisen jälkeen kotelon sisuskokonaisuus irtoaa kuoristaan ja paljastaa alta irrotettavan akun.

Akkukotelon koosta on annettava vaihdettavasta akusta huolimatta jo kritiikkiä, sillä 65 mm suuntaansa oleva palikka on jo selvästi suurikokoinen taskussa pidettäväksi. Mikäli kuulokkeita kuljettaa pääasiassa esimerkiksi repussa, ei koko ole yhtä merkittävä miinus. Toinen 149 euron hintaiselle nappikuulokeparille harmillinen puute latauskotelossa on langattoman latauksen puuttuminen, eli kotelo on ladattavissa vain langallisesti USB-C-johdolla.

 

Ohjelmisto

Kuulokkeiden hallinta tapahtuu Fairphonen omasta Fairbuds-sovelluksesta, jonka kautta myös kuulokkeiden ohjelmisto on mahdollista päivittää. Erityisen monipuoliseksi ohjelmistoa ei voi väittää, sillä ohjelmistopäivityksen lisäksi tarjolla on vain 8-kanavainen taajuuskorjain, vinkkivalikko sekä Modularity-valikko, jonka kautta pääsee katselemaan ostettavissa olevia komponentteja kuten vaihtoakkuja. Sovellus on kuitenkin miellyttävän selkeäkäyttöinen ja taajuuskorjain monipuolistaa kuulokkeiden äänimaisemaa selvästi.

Ohjelmistossa oli testijaksolla kuitenkin omat haasteensa, sillä ensimmäinen kuulokkeiden ohjelmistopäivitys oli jopa haastavaa saada sisälle sovelluksen kadottaessa useaan otteeseen yhteytensä kuulokkeisiin. Käytännössä vaadittua kuulokkeiden ensimmäistä päivitystä ei testijaksolla onnistuttu asentamaan iPhonella, vaan päivitys valui sisään vasta Android-puhelimella kokeiltaessa. Aiheesta löytyy myös internetistä jonkin verran keskustelua ja joillakin iPhonejen kanssa on auttanut näytön lukitseminen päälle ja sovelluksen pitäminen koko ajan etualalla. Viimeisin kuulokkeiden ohjelmistopäivitys on kuitenkin päivitystietojen mukaan parantanut yhteyden vakautta, joten uusissa myytävissä kuulokkeissa samaa ongelmaa ei välttämättä enää ole. Päivityksen jälkeen sovelluksen käyttö onnistui myös iPhonella ongelmitta. Tällaista ei kuitenkaan nykypäivänä toivoisi kohtaavansa lainkaan uusien tuotteiden kanssa.

 

Äänenlaatu

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Äänenlaadultaan Fairbudsit ovat 149 euron hintaansa nähden lähinnä perustasoiset. Ääni ei ole ärsyttävä tai suoranaisen huono, mutta se ei kuitenkaan onnistu vakuuttamaan ja tempaisemaan mukaansa. Lyhyesti kuvailtuna ääni on hieman pehmeä ja keskialueeltaan etäinen, mutta kuitenkin suhteellisen helppo kuunneltava. Keskialueen etäisyys näkyykin myös taajuusvasteessa suurehkona kuoppana.

Bassotoisto kuulokkeissa on pääasiassa luonnollista ja yläpääkin tuntuu riittävän erottelevalta. Erityisen potkivaa bassoa Fairbudsit eivät tarjoa, vaan alapää on lähempänä neutraalia. Keskialueen etäisyyden myötä äänessä on kuitenkin pientä onttoa muovisuutta, mitä ei enää 149 euron hintaluokassa toivoisi kohtaavansa. Ääni on kyllä täysin käyttökelpoinen, mutta aiemmin testissä käyneet samassa hintaluokassa pyörivät Nothing Ear (2):t ja Samsungin Galaxy Buds2 Prot ovat äänellisesti selvästi edellä.

Taajuusvasteessa näkyvä ero vasemman ja oikean kanavan välillä johtunee todennäköisesti ainakin osittain erilaisesti testilaitteeseen istuneista napeista. Omiin korviini mitään häiritsevää eroa puolten välillä ei ollut kuultavissa. Ilman vastamelutoimintoa äänenlaatu huononee selvästi muuttuen entistä pehmeämmäksi.

Fairbudsien myyntivaltti hintaluokassaan ei siis olekaan niiden äänenlaatu suoraan paketista, vaan sitä hakevien kannattaa kääntää katseensa esimerkiksi edellä mainitun kaksikon suuntaan. Mikäli hakusessa on kuitenkin korjattavissa olevat kuulokkeet, ei niille ole käytännössä kilpailua ja ääni on kuitenkin käyttökelpoinen. Lisäksi huomion arvoisena seikkana Fairphonen tarjoaman sovelluksen 8-kanavainen taajuuskorjain mahdollistaa äänen virittämisen kohtalaisen hyvin, joskaan täydelliseksi ääntä ei silläkään saanut.

Vastamelu napeissa on sekin perushyvä. Ympäristön äänet vaimenevat selvästi, mutta myös vastamelun tehokkuus häviää aiemmin mainituille Nothingin ja Samsungin napeille.

Mikrofonin ääniesimerkki:

Mikrofonit Fairbudseissa ovat sisätiloissa käyttökelpoiset ja ääneltään kohtalaisen selkeät, joskaan eivät erityisen hyvän kuuloiset hieman robottimaisella sivuäänellään. Kevyessä tuulenvireessä ulkona äänessä alkaa jo esiintyä selvää pätkimistä, mutta ääni säilyy käyttökelpoisena. Kovassa tuulessa taustamelunvaimennus kadottaa jo selvästi puheääntäkin tehden puheesta jo vaikeaselkoista.

 

Yhteenveto

Fairphone Fairbudsit ovat nykypäivän kuulokemarkkinoille erittäin tervetullut tuulahdus korjattavuutensa myötä. Valmistajan hinnoittelu varaosille ja uusille akuille ei myöskään ole kohtuuttoman korkea, vaan hyvinkin järkevän oloinen. Vaihdettavat akut itse kuulokenapeissa eivät tuo edes ulkoisesti merkittäviä kompromisseja, sillä kooltaan kuulokkeet eivät ole häiritsevän suuret. Lisäksi napeilla on myös IP54-luokitus vesiroiskeita vastaan.

Latauskotelosta puuttuva langaton lataus on kuitenkin 149 euron hintaluokkaan jo selvä miinus, minkä lisäksi kotelon koko on huomattavan suuri ja ainakin omiin taskuihin jo liian iso. Toinen merkittävä miinus testijaksolla oli ensimmäisen ohjelmistopäivityksen vaikeus. Päivitys ei onnistunut testissämme lainkaan iPhonella, vaan vaati lopulta Android-puhelimen käyttämistä. Ensimmäisen päivityksen jälkeen toimintavarmuudessa ei kuitenkaan ollut iPhonellakaan enää ongelmia, joten tilanne voi koskea vain aikaisimpia yksilöitä, kuten testikappaleemme, mikäli uusissa kuulokkeissa ohjelmistoversio on suoraan uudempi.

Kuulokkeiden tärkein ominaisuus useimmille käyttäjille on kuitenkin niiden äänenlaatu. Valitettavasti sillä osa-alueella Fairphonen uutuusnapit eivät kykene kilpailemaan suoraan paketista markkinoiden huippujen kanssa, vaan ääni jää hieman latteaksi etäisine keskialueineen. Toisaalta ääni on kuitenkin kohtalaisen käyttökelpoinen, minkä lisäksi sitä voi yrittää hioa paremmaksi Fairphonen oman sovelluksen taajuuskorjaimella.

Kokonaisuudessaan 150 euron hintaluokassa langattomien nappikuulokkeiden markkinoiden kärkitason äänenlaatua kaipaavien kannattaa suunnata katseensa edelleen Nothingin Ear (2):n tai Samsungin Galaxy Buds2 Pro -nappien perään, mutta korjattavuutta kaipaaville Fairphonen Fairbudsit ovat kohtalainen kokonaisuus, jonka ääntä voi kuunnella ihan mielikseenkin viimeistään taajuuskorjauksen jälkeen, kunhan odotukset pitää maltillisina. Toivottavasti myös muut valmistajat ottavat Fairphonesta mallia ja alkavat panostamaan myös omien kuulokkeidensa korjattavuuteen, jotta markkinoille saataisiin todellista huippuääntä tarjoavia vaihtoehtoja paremmalla eliniällä. Kuulokemarkkinoiden kehitys ei suoraan sanottuna ole niin nopeaa, että muutaman vuoden välein nappien vaihdolle olisi käytännössä mitään selvää tarvetta hyytyvien akkujen ulkopuolelta.

Plussaa:

  • Taajuuskorjain
  • Bluetooth Multipoint -tuki
  • Vaihdettavat akut

Miinusta:

  • Mikrofonin äänenlaatu ulkoilmassa
  • Latauskotelo ei tue langatonta latausta
  • Latauskotelon suurehko koko varauksin
  • Sovelluksen epävakaudet

Huomioitavaa:

  • Kuulokkeet tukevat SBC- ja AAC-koodekkeja

 

This site uses XenWord.
;