Kuluttajan korjattavaksi suunnitelluista puhelimistaan tunnettu hollantilainen Fairphone on on julkaissut uudet Fairbuds XL -kuulokkeet, joiden toteutuksessa on keskitytty vastuullisuuteen ja korjattavuuteen. Fairphonen mukaan nykypäivän kuulokkeista on tullut nopeasti yksi ongelmallisen ”käytä ja hylkää -kulttuurin” huipentuma ja osa yritysten liiketoimintamallia.
Yritys on panostanut vastuullisuuteen niin kierrätetyissä ja eettisesti tuotetuissa materiaaleissa, kuin tuotantoketjun muissakin vaiheissa, kuten tehdastyöntekijöiden reiluissa työolosuhteissa. Kuulokkeiden tuotantoketju on Fairtrade Gold -sertifioitu ja valmistuksessa on käytetty kierrätysmateriaaleja sekä 100 % kierrätysmuovia kaikissa osissa, joissa se on mahdollista. Myös pannan alumiini ja sisällä käytetty tina on kierrätettyä. Korjattavuuden ja varaosatarjonnan avulla kuulokkeet on suunniteltu kestämään pitkään. Saatavilla olevia varaosia ovat akku, kaiutinelementtien välinen kaapeli, kuulokkeen päällysteet, panta, pehmusteet, pannan jalusta, kuulokeyksiköt ja pannan päällyste.
Kuulokkeiden teknisestä toteutuksesta löytyy 40 mm:n dynaamiset elementit, joiden ääni on säädetty yhdessä Sonarworksin kanssa. Langaton Bluetooth 5.1 -yhteys tukee AAC-, SBC- ja AptX HD-koodekkeja. Kuulokkeissa on myös vastamelutoiminto. Vaikka kokoontaittuvat kuulokkeet on modulaariset ja korjattavissa, on rakenne IP54-luokiteltu. Sisäisen 800 mAh akun luvataan tarjoavan jopa 30 tuntia toistoaikaa ja akun voi vaihtaa muutamassa sekunnissa. Lataaminen tapahtuu USB-C-liitännän kautta ja sen kautta kuulokkeita voi myös käyttää johdollisena akun loputtua. Android- ja Apple-laitteille on ladattavissa oma hallintasovellus, joka tarjoaa mm. taajuuskorjaimen, kuulokkeiden korjausohjeita ja varaosien tilausmahdollisuuden.
Fairbuds XL tulee saataville Fairphonen kotisivujen sekä valikoitujen jälleenmyyjien kautta välittömästi 249 euron suositushintaan. Saatavana on kaksi eri väriä, Green Speckled ja Black Speckled.
Lähde: lehdistötiedote, tuotesivut
Oispa vielä tukenut Ldacia tai AptX uusinta codecia niin olisi voinut ostaakin ja olisi ominaisuuksiensa puolesta kestänyt pitkään.
Tuote vaikuttaa kyllä hyvältä, mutta nimeä ihmettelen, miksi pitää siinä ”buds” kun nämä eivät selvästikään mitkään nappikuulokkeet ole?
Ihan samaa tässä toimituksen sisäisesti naureskeltiin ja ihmeteltiin
Mitä enemmän varaosia on yleisesti saatavilla, niin sen parempi. Joskus tullut korjattua nappikuulokkeetkin ihan vain sen takia ettei aina viitsi olla uusia ostamassa .
Varmasti nimi Fairphones kävi heillä mielessä, mutta se aiheuttaisi vain turhaa sekaannusta Fairphone-puhelimen kanssa. Ehkä mielikuvitusta olisi voinut käyttää ja nimetä kuulokkeet vaikka nimellä FairSound.
Ehkä seuraavassa mallissa kerrotaan FairBuds micro/mini ja silloin on napit?
Kai tässä on vaan haluttu lähteä Apple linjalle ja saatu ikään kuin "air" termi mukaan. Isot edellä ja pienet perässä.
Fairheadset olisi varmaan ollut näppärä mutta silloin kaiketi olisi pitänyt olla mikki mukana. Itsehän olisin laittanut nimeksi Fearphones kun tuolle nappikuuloke linjalle lähdettiin .
Fairphonen suunnittelusykli on aina vähän pidempi kuin kilpailijoilla, koska vastuullinen tuotantoketju on vaikea virittää ja talo on ylipäänsä paljon pienempi. Tästä sitten seuraa se että tuetuissa standardeissa ollaan yks ’X’ jäljessä, ja jos pitää aina olla uusin niin nämä eivät ikinä ole sinulle, valitettavasti.
En henk. koht. ymmärrä että miksi joku uudempi aptX tekisi näistä pitkäkestoisemmat? Uusi speksi tulee taas varmaan syksyksi ja sit on taas ”vanhentunutta romua” ja pakko vaihtaa uusiin.
AptX HD:n bitratehan on kans isompi kuin sillä uudemmalla, niin ainakaan äänenlaadulla moisen tarvetta on vaikea perustella. Liekö jossain abx testiä aiheesta?
En ole itseasiassa tuota aptx sen enempää tutkinut kun ldac siirtymisen jälkeen en ole muita taikka kaapelia enää käyttänyt. Mielestäni ldac muutti äänenlaatua niin paljon ettei kaapelia enää epämukavuuden takia halua käyttää.
Aptx HD kuulokkeissa ei kuulostanut läheskään yhtä "pehmeältä" kuin ldac kanssa. En osaa sanoa onko jonkin sortin placeboa vai ldac toimii sitä tukevissa sonyissa paremmin, mutta musiikkia on huomattavasti miellyttävämpi kuunnella ldacin kautta ja aptx verrattuna eron kyllä huomaa kun joskus vahingossa mennyt aptx hd päälle ja ihmetellyt kun kuulostaa erilaiselta. Testannut 3 eri kuulokkeilla niin ei ole siitäkään kiinni.
Ldacin ainoa miinuksena paljon heikompi akunkesto, mutta ainakaan itse en kuulokkeita ostaisi ilman sitä nykyisin kun pc:lle saa lähettimen. En siis aina uusimman perässä ole vaan ldac riittää vuosia vielä ja vuosia sillä jo menty.
Mielenkiintoista. Harmi että sokkotesti uupuu. Millaista lähdemateriaalia olet käyttänyt? Jos häviötöntä, niin silloin jotain eroa voisi kuvitellakkin olevan. Juuri kukaan vaan ei etenkään puhelimella häviötöntä käytä.
Noissahan voi olla kans jotain sonyn metkuja mukana. Oma koodekki tuunataan tietty paremmin kuin kilpailijan koodekki ja niin edelleen. Teknisiä edellytyksiä ei ole sille että joku 320kbps aac kuulostaisi erilaiselta noiden läpi.
Mulla on kaikki musiikki flaceina, mutta kyllä ton muuallakin huomaa. Jotenkin kaikki on "pehmeämpää". Ite usein kuulokkeet päässä monia tunteja päivässä putkeen niin jotenkin korvat rasittuu erilailla ton ldacin kanssa vs aptx. Mutta just toi mahdollisuus on olemassa, että ldac kuulokkeissa se ldac toistaa erilailla kuin aptx hd. Samoista kuulokkeista taas ei ole olemassa eriversioita, että voisi kokeilla niin kinkkinen testattava.