Testasimme Nothingin toisen sukupolven Nothing Ear (2) -vastamelunappikuulokkeet.

159 euron hintaansa Nothing Ear (2):t ovat ehdottomasti markkinoiden terävintä kärkeä edustavat nappikuulokkeet. Vastamelultaan ja akunkestoltaan ne häviävät esimerkiksi 179 euron hintaisille OnePlus Buds Pro 2:lle ja 229 euron hintaisille Samsung Galaxy Buds2 Proille, mutta edullisempaan 159 euron hintaansa ne tarjoavat silti OnePlussaa luonnollisemman äänenlaadun ja Samsungia monipuolisemmin eri laitteiden kanssa toimivan ominaisuuskattauksen Bluetooth Multipointin ja LHDC-koodekkituen kera.

Nothing Ear (2) -nappeja voikin suositella kaikille mahdollisimman hyvää äänenlaatua kaipaaville kuluttajille, jotka ovat valmiita sietämään kuulokkeissaan vain neljään tuntiin jäävän akunkeston vastamelutoiminnon kanssa.

Plussaa

  • Erinomainen äänenlaatu
  • Oma elekomento äänenvoimakkuuden säätöön
  • Bluetooth Multipoint
  • LHDC-koodekkituki varauksin

Miinusta

  • Ei AptX- tai LDAC-koodekkitukea
  • Akunkesto

Huomioitavaa

  • Kuulokkeet tukevat SBC-, AAC- ja LHDC-koodekkeja

OnePlussalta erkaantuneen Carl Pein Nothing on onnistunut herättämään tuoreeksi yritykseksi kohtalaisen paljon huomiota. Valmistajan ensimmäinen puhelin, viime kesänä julkaistu Phone (1), osoittautui 500 euron hintaansa erinomaiseksi laitteeksi ja se ansaitsikin io-techin testissä Toimituksen valinta -kunniamaininnan. Yrityksen ensimmäinen tuote, Ear (1) -nappikuulokkeet, puolestaan ei onnistunut vakuuttamaan aivan samalla tasolla. 120 euron hintaansa kyseessä oli kohtalaisen tasapaksut kuulokkeet, jotka erottuivat markkinoilta lähinnä ulkonäöllään ja valitettavasti hinta-laatusuhde heikkeni entisestään yrityksen nostaessa nappiensa hinnan 159 euroon.

Nyt kuulokkeille on julkaistu seuraaja, joka kantaa yksinkertaisesti nimeä Ear (2) ja sijoittuu samaan 159 euron suositushintaan. Uutuusnapit muistuttavat muotoilultaan edeltäjiään läpinäkyvine kuorineen, mutta pieniä muutoksia on tapahtunut, kuten pienempi latauskotelo. Suuremmat muutokset sen sijaan ovat tapahtuneet sisuksissa ja äänenlaadussa, sillä valmistaja kertoo toisen sukupolven nappien sisältävän ensimmäistä kertaa täysin yrityksen omaa suunnittelua olevat kuuloke-elementit.

Nothing Ear (2) -napit tukevat vastamelutoimintoa ja SBC- sekä AAC-koodekkien lisäksi uutena ominaisuutena myös LHDC:tä. Nappien akunkestoksi luvataan ilman vastamelua 6 tuntia ja  vastamelun kanssa 4 tuntia. USB-C-latauksen lisäksi langatonta Qi-latausta tukevasta latauskotelosta on saatavissa ilman vastamelua 30 ja vastamelun kanssa 18,5 tuntia lisää kuunteluaikaa.

 

Pakkaus ja sen sisältö

 

Nothing on pienentänyt hieman kuulokkeiden pakettia, mutta valmistajan aiemmista tuotteista tuttuun tapaan pahvipakkaus avataan repäisemällä pakkauksen pääty rikki, eli täysi sulkeminen ei enää avaamisen jälkeen onnistu. Itse kuulokkeiden ja niiden latauskotelon lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:

  • USB-C -> USB-C -kaapeli
  • Takuu- ja ohjelappuset
  • Kolmet vaihtotulpat kuulokkeisiin

Nothing toimittaa kuulokesovitteet omassa pienessä pahvilaatikossaan, jossa niiden säilöminen on helppoa jatkossakin. Sovitteiden aukko ei ole muodoltaan täysi ympyrä vaan sen sijaan soikio. Tuntumaltaan sovitteet ovat tavanomaisen.

 

Rakenne ja ominaisuudet

Kuulokkeiden tekniset tiedot:

  • Mitat: noin 29,4 x 21,5 x 23,5 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Paino: 4,5 grammaa
  • IP54
  • Akunkesto: 6,3 tuntia ilman vastamelua, 4 tuntia vastamelun kanssa
  • Akku: 33 mAh
  • Koodekkituki: SBC, AAC, LHDC

Ulkonäöltään Ear (2):t ovat ensisilmäyksellä käytännössä identtiset edeltäjiinsä verrattuna. Lähemmällä tarkastelulla erojakin on kuitenkin nähtävissä, sillä kuulokkeiden ulkopinnan hipaisueleistä on siirrytty muun muassa OnePlus Buds Pro 2:sta ja Applen AirPods Proista tuttuun puristuseleeseen, jonka tunnistin on nähtävissä uutuusnappien läpinäkyvän muovipinnan alla. Myös kuulokkeiden painosta on lähtenyt 0,2 grammaa. Elekomentojen siirtäminen puristuseleisiin onkin ehdottomasti hyvä kehityssuunta, sillä sen myötä napit eivät testijaksolla ottaneet kertaakaan vahinkokosketuksia. Puristuseleet myös toimivat ilman ongelmia.

Istuvuudeltaan napit ovat allekirjoittaneen korviin mieluisat, kuten edeltäjänsäkin ja kuulokkeita pitää mielikseen pidempiäkin aikoja. Istuvuus on hieman löysähkö, eli napit eivät pureudu kovin syvälle korvakäytävään, mikä voi tuntua osalle liiankin löysältä, mutta positiivisena vaikutuksena kuulokkeet eivät sen myötä tömähtele korville erityisen voimakkaasti kävellessä tai juostessa. Liikuntakäyttöä ajatellen napeista löytyy IP54-sertifikaatti roiskeita vastaan. Edellismalliin nähden parannusta on siis tapahtunut pölysuojauksen osalta, sillä alkuperäiset Ear (1):t tarjosivat vain IPX4-sertifikaatin.

Lähes identtisen ulkonäön vastapainona kuulokkeiden sisuskaluihin on tullut päivitystä. Kuuloke-elementit ovat edelleen kooltaan 11,6 mm, mutta valmiin ostetun elementin sijaan kyseessä on Nothingin mukaan täysin heidän omaa suunnitteluaan edustava kaiutin. Myös kuulokkeiden rakennetta on optimoitu kaiuttimelle uudella kaksoiskammiorakenteella.

Myös Bluetooth-koodekkitukea on parannettu, sillä SBC:n ja AAC:n lisäksi kuulokkeet tukevat LHDC:n tuoreinta 5.0 -versiota, joka tuo mukanaan selvästi suuremman bittivirran käyttäjille, joiden toistolaitteet LHDC:tä tukevat. Myös Bluetooth-tuki on päivitetty tuoreimpaan 5.3:een. Myös Bluetooth Multipoint -tuki kuulokkeista löytyy, kuten edeltäjistäänkin. LHDC-koodekkituki on vielä toistaiseksi lähinnä kiinalaisten puhelinvalmistajien laitteista löytyvä, eikä sen tuki ole ainakaan vielä yhtä yleinen kuin LDAC- tai AptX-koodekkien, mutta senkin tarjoaminen on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin pelkkään SBC:hen ja AAC:hen luottaminen.

Latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: noin 55,5 x 55,5 x 22 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Latauskotelon paino: 51,9 grammaa
  • IP55
  • Akkua kuulokkeille: 30 tuntia ilman vastamelua, 18,5 tuntia vastamelun kanssa
  • Akku: 485 mAh
  • USB-C, langaton lataus (2,5 wattia)

Kuulokkeiden akunkestoksi Nothing lupaa ilman vastamelua 6,3 tuntia ja vastamelun kanssa 4 tuntia, eli akunkestolupaukset ovat markkinoiden heikompaa päätä. Latauskotelosta kokonaisakunkeston voi ilman vastamelua laajentaa 36 tuntiin ja vastamelun kanssa 22,5 tuntiin.

Latauskotelo itsessään näyttää samalta kuin edeltäjässäänkin, mutta ulkomitat ovat kutistuneet ja siinä missä vanhan mallin kotelo oli hieman suurehko alkaa Ear (2):n latauskotelo olla jo hyvin taskuun mahtuva. Suoranaisen pienestä kotelosta ei kuitenkaan ole kyse. Lisäksi koteloon on tuotu IP55-sertifikaatti, joten kotelonkaan kastumista ei tarvitse säikähtää. Langatonta Qi-latausta kotelo tukee 2,5 watin teholla. Johdolla 10 minuutin latauksen luvataan tarjoavan kotelolle riittävästi virtaa, jotta se kykenee lataamaan kuulokkeita 8 tunnin kuuntelun edestä.

 

Ohjelmisto

Kuulokkeiden hallintaan Nothing tarjoaa Nothing X -sovelluksen, joka on saatavilla sekä Androidille, että iOS:lle. Perusominaisuuksiltaan sovellus on tuttu Nothing Ear (stick) -nappikuulokkeista, eli mukana on kolmekanavainen vapaasti säädettävä taajuuskorjain muutamalla esiasetuksella sekä mahdollisuus muuttaa kuulokkeiden elekomentoja.

Kolmekanavainen taajuuskorjain ei yllä markkinoiden kärkitasolle monipuolisuudessaan, mutta on ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin kokonaan taajuuskorjaimen pois jättäminen tai pelkkien esiasetettujen vaihtoehtojen tarjoaminen. Uutena ominaisuutena kuulokkeisiin on tuotu myös OnePlussan ”kultainen ääni” -tilaa mukaileva äänensävyn muokkaus käyttäjän kuulon perusteella. Äänen personointi tuntuisi toimivan kohtalaisen hyvin, mutta omaan makuuni ääni oli parempi ilman muokkauksia.

Elekomentojen osalta tarjolla on vaihtoehdot kaksoispuristukselle, kolmoispuristukselle, pohjassa pitämiselle ja kaksoisnapautukselle, jonka jälkeen puristus pidetään pohjassa. Vakiona eletarjonta on varsin tavanomainen ja mukana on muun muassa musiikin pysäyttämiset sekä melunhallinta. Kaksoisnapautuksen ja puristuksen yhdistelmä on kuitenkin suoraan paketista käyttämätön ja siihen on mahdollista lisätä oman halun mukaan esimerkiksi ääniohjaus tai äänenvoimakkuuden säätö, jota itse pidän erittäin hyödyllisenä lisänä langattomissa napeissa.

 

Äänenlaatu

Nothing Ear (2) vastamelun kanssa
Nothing Ear (2) ilman vastamelua

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Äänenlaadun osalta Nothingin uutuusnapit ovat ottaneet varsin selvän harppauksen. Siinä missä edeltäjänappien ääni ei ollut suoranaisen huono, mutta ei hyväkään, vaan kädenlämpöinen, ovat Ear (2):t ehdottomasti hintaluokkansa parhaimmistoa. Kuulokkeissa on kohtalaisen selvä bassokorostus, joka tuo ääneen virtaa alataajuuksille syömättä kuitenkaan keskialueen erottelevuutta tai olematta muutenkaan liiallisen korostunut.

Keskialue puolestaan kuulostaa erittäin luonnolliselta, vaikka taajuusvastekuvaajassa onkin nähtävissä kohoumaa. Käytännössä bassojen ja keskitaajuuksien välissä ja yläpään ja keskialueen välissä oleva kuoppa tuntuisi tekevän äänestä ikään kuin erottelevan ja ilmavan eri alueiden välissä.  Yläpää itsessään puolestaan soi helpon kuuloisesti: äänessä on erottelevuutta ja ilmaa, mutta suhinoita tai liiallista terävyyttä ei ole havaittavissa. Saman hintaluokan OnePlus Buds Pro 2:een verrattuna Nothing ei korosta yhtä selvästi ylä- ja alapäätä vaan säilyy kokonaisuudessaan helpompana kuunneltavana luonnollisuutensa myötä.

Äänenlaatu yltää omaan korvaani kaikessa yksinkertaisuudessaan parhaimpien testaamieni nappien tasolle Samsung Galaxy Buds2 Proiden ja Applen AirPods Proiden toisen sukupolven rinnalle. Mielenkiintoisena huomiona Nothing Ear (2):t mittautuvat äänenlaadultaan identtisesti oli vastamelu sitten päällä tai ei.

Melunvaimennustehon osalta Nothing mainostaa Ear (2):n yltävän edeltäjäänsä vastaavaan 40 desibeliin, mutta vastamelun taajuuskaistaa parannettu ja mukaan on tuotu myös vastamelun personointimahdollisuus Nothing X -sovelluksen kautta. Käytännössä vastamelu toimi luokassaan hyvin ja selvästi paremmin kuin edeltäjässään, mutta esimerkiksi OnePlus Buds Pro 2:n vastamelulle Nothing häviää hieman. Myös kalliimmille kuulokkeille kuten Applen AirPods Proiden toiselle sukupolvelle, Samsungin Galaxy Buds2 Proille tai Sony WF-1000XM4:lle Nothingit häviävät vastamelun tehokkuudessa.

Mikrofonin ääniesimerkki

 

Mikrofonit Nothingissa ovat nappikuulokkeiden perustasoa. Sisätiloissa puhuessa ja ulkona kävellessä mikrofonit pitävät äänen selkeänä ja ongelmattomana, kun taas pyöräillessä eli kovempaa tuulen ääntä vaimentaessa ääni muuttuu jo selvästi etäiseksi. Tuulen kohina kuitenkin katoaa mikrofoneista hyvin ja ääni on suhteellisen selkeä.

 

Yhteenveto

Nothingin toinen yritys vastamelunappikuulokkeiden markkinoille on malliesimerkki omista virheistä oppimisesta ja kehittymisestä. Valmistaja kertoo kuunnelleensa yhteisönsä palautetta erityisesti äänenlaadun osalta ja Nothingin uudet omaa suunnittelua edustavat kuuloke-elementit tekevätkin erittäin vakuuttavaa jälkeä.

Nothing Ear (2):n äänenlaatu on yksinkertaisesti rasittumaton ja helppo kuunneltava. Ääni ei silti ole alapäävoittoinen kuten usein helpoksi kuvailtavissa kuulokkeissa voi olla, vaan yleisvaikutelma on siitä huolimatta neutraali. Samsungin Galaxy Buds2 Prot ovat edelleen ylemmältä keskialueeltaan pykälän erottelevammat, mutta samalla ne ovat hieman analyyttisemmät ja kenties eivät aivan yhtä rennot. Nothing Ear (2):n äänenlaatu yltääkin omissa kirjoissani kolmen parhaan joukkoon yhdessä Samsungin Galaxy Buds2 Proiden ja Applen toisen sukupolven AirPods Proiden kanssa.

Lähes samassa hintaluokassa kilpaileviin OnePlussan Buds Pro 2:iin verrattuna Nothingin ääni on tasapainoisempi ja vähemmän V-taajuusvasteinen. Basso- ja yläpääkorostus on OnePlussassa siis selvästi voimakkaampaa, vaikka ne luokassaan kohtalaisen hyvän kuuloiset ovatkin. Vastaavasti melunvaimennuksessa Nothing häviää hieman OnePlussalle, mutta sijoittuu silti edelleen 159 euron hintaansa nähden perushyväksi suoriutujaksi. Nothingin suurin miinus on nappien akunkesto, sillä vain neljän tunnin lupaus vastamelu päällä on selvästi markkinoiden heikompaa osastoa. Jopa Samsung Galaxy Buds2 Proiden 5 tunnin akunkestolupaus on parempi.

159 euron hintaansa Nothing Ear (2):t ovat kuitenkin ehdottomasti markkinoiden terävintä kärkeä. Vastamelultaan ja akunkestoltaan ne häviävät esimerkiksi 179 euron hintaisille OnePlus Buds Proille ja 229 euron hintaisille Samsung Galaxy Buds2 Proille, mutta edullisempaan 159 euron hintaansa ne tarjoavat silti OnePlussaa luonnollisemman äänenlaadun ja Samsungia monipuolisemmin eri laitteiden kanssa toimivan ominaisuuskattauksen Bluetooth Multipointin ja LHDC-koodekkituen kera.

Plussaa

  • Erinomainen äänenlaatu
  • Oma elekomento äänenvoimakkuuden säätöön
  • Bluetooth Multipoint
  • LHDC-koodekkituki varauksin

Miinusta

  • Ei AptX- tai LDAC-koodekkitukea
  • Akunkesto

Huomioitavaa

  • Kuulokkeet tukevat SBC-, AAC- ja LHDC-koodekkeja
This site uses XenWord.
;