io-tech testasi keskihintaisen Honor 20 -älypuhelimen.

Huawei julkaisi Honor-brändinsä uudet 20-sarjan mallit ehkäpä huonoimmalla mahdollisella hetkellä toukokuun puolivälissä, juuri sen jälkeen kun Yhdysvallat oli ilmoittanut Huawein päätymisestä mustalle listalle. Edullisin Honor 20 Lite –malli tuotiin Suomessa kauppoihin välittömästi julkaisun jälkeen ja keskimmäisen Honor 20 –mallin myynnin oli määrä alkaa kesäkuun alussa, mutta se lykkääntyi lopulta epäselvän tilanteen vuoksi heinäkuun puoliväliin asti. Honor 20 Pro –huippumallin piti saapua kauppoihin heinäkuun puolivälissä, mutta tämän tiedon mukaan sen lanseeraus on siirtynyt elo-syyskuun taitteeseen.

Keskimmäisen Honor 20 –mallin suositushinta oli julkaisun yhteydessä 449 euroa, mutta myynnin aloituksen lykkääntymisen ja haastavammaksi muuttuneen markkinatilanteen vuoksi suositushinta pudotettiin Suomessa 399 euroon, kun myynti viimein pääsi alkamaan heinäkuun 15. päivä. Viimevuotiseen Honor 10 –malliin nähden lähtöhinta laski 50 eurolla ja vastaavan 128 Gt:n muistiversion hinta peräti sadalla eurolla. Suuntaus on siis erittäin positiivinen, mutta kuten sanottua, vallitsevalla USA-kriisillä on vaikutuksensa asiaan.

Tässä testiartikkelissa käsitellään Honor 20 –mallia vajaan parin viikon ympärivuorokautisen käyttötestin pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Honor 20 toimitetaan valkoisessa pakkauksessa, jonka pinnassa on laitteen värikäs kuva sekä värikkäät mallimerkinnät. Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu puhelimen ohella, USB Type-C –kaapeli, 22,5 watin SuperCharge-pikalaturi, 3,5 mm:n sovitin USB Type-C –liitäntään sekä korttikelkan irrotustyökalu. Medialle lähetetyn testikappaleen mukana toimitettiin läpinäkyvät taipuisat suojakuoret, mutta ne eivät tule Suomessa myyntipakkauksen mukana. Lisäksi pakkauksessa ei ollut ohjeita tai muuta paperitavaraa, mikä kuitenkin tietojemme mukaan kuuluu kaupasta ostettavien puhelimien pakkauksen sisältöön.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Honor 20:stä tulee ensimmäisenä mieleen alkuvuodesta markkinoille tullut sukulaismalli Honor View20 – etupuolella ulkonäkö on hyvin samankaltainen, mutta taustapuolella kamerapuolen toteutus erottaa puhelimet toisistaan. Joka tapauksessa muotoilussa on paljon sukunäköä Huawein ja Honorin muihin malleihin, joten on melko helppoa päätellä minkä konsernin puhelin on kyseessä.

Muotoilu on kylkien osalta varsin pyöristettyä, mutta lasipintoja ei ole muotoiltu kaarevaksi. Edeltäjämalliin nähden metallikehys on leveämpi, joka tekee kokonaisuudesta hieman pulleamman tuntuisen. Käsituntuma on hyvä, muttei aivan parhaimmiston tasoa. Viimeistelyssä ja osien sovituksessa ei ole mitään valittamista. Kehys on kiiltäväksi viimeisteltyä alumiinia ja etu- sekä takakuori lasia, jonka tarkempaa tyyppiä ei ole ilmoitettu. Lasin ja metallin välissä kiertää molemmin puolin kapea muovilista.

Rakenne on melko tukevan tuntuinen, joskin voimakkaammin väännellessä se elää hieman ja pitää vaimeaa rutinaa. Vesisuojausta ei varustukseen kuulu. Värivaihtoehtoja on Suomessa kaksi – Midnight Blue sekä Sapphire Black.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 154,3 x 74 x 7,9 mm
  • Paino: 174 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 84,2 %

Honor 20 ei ole ulkomitoiltaan aivan yhtä suuri, kuin osa tänä vuonna julkaistuista kilpailijoistaan. 6,26-tuumaisella näytöllä varustettu Honor 20 on esimerkiksi 3,4 mm lyhyempi, 0,8 mm kapeampi ja 0,3 mm ohuempi kuin 6,41-tuumaista näyttöä käyttävä OnePlus 7. 6,39-tuumaiseen Xiaomi Mi 9:ään nähden Honor 20 on puolestaan 3,2 mm lyhyempi, 0,7 mm kapeampi sekä 0,3 mm paksumpi.

Edeltäjämalli Honor 10:een verrattuna mitat ovat sen sijaan kasvaneet havaittavasti. Näytön läpimitta on kasvanut 5,84 tuumasta 0,42 tuumalla, jonka myötä pituus on kasvanut 4,7 mm, leveys peräti 2,8 mm ja paksuus 0,2 mm. Tämän koon kasvun huomaa selkeästi myös kädessä, etenkin kun muotoilu on samalla muuttunut hieman pulleammaksi.

174 gramman paino on melko hyvin tasapainossa ulkomittojen kanssa ja samalla myös linjassa useimpien saman kokoluokan kilpailijoiden kanssa.

Testikappaleemme musta värivaihto on hyvin hillityn näköinen ja takakuoren väri on käytännössä hyvin tumma harmaa, jossa on havaittavissa hyvin pientä sinertävään taittavaa sävyä. Sinisen värivaihtoehdon takalasissa on purppuranvärinen heijastusefekti, joten se on parempi vaihtoehto näyttävämpää ulkoasua kaipaavalle.

Lasinen takakuori on pieniä reunojen pyöristyksiä lukuun ottamatta täysin tasainen. Ylänurkan kohollaan oleva kamerakehys aiheuttaa sen, että pöydällä puhelinta käyttäessä se pääsee keikkumaan ikävästi. Lasinen takakuori on sieltä liukkaammasta päästä ja pitoa löytyy lähinnä hikisen tahmaisilla näpeillä. Ainakin mustassa värivaihtoehdossa kuori keräsi lisäksi melko herkästi sormenjälkiä.

Sormenjälkitunnistin on sijoitettu Honorin puhelimille epätavallisesti puhelimen oikeanpuoleiseen kylkeen virta-/lukituspainikkeen yhteyteen, joka jakaa varmasti mielipiteitä. Ratkaisun vahvana puolena kylkitunnistin on käytännössä aina sormen ulottuvilla, oli puhelin sitten kädessä tai pöydällä. Tunnistin on kyljessä pienessä syvennyksessä, joten sormi löytää sen näppituntumalla helposti. Huawei-konsernin puhelimille tyypilliseen tapaan tunnistin on myös erittäin nopea ja varmatoiminen. Lukitus avautuu tunnistinta lyhyesti näpäyttämällä ja sormenjälki ei jää tunnistamatta juuri koskaan.

Honor 20:n ”konepellin alta” löytyy Huawein tämän hetken parasta osaamista, eli Kirin 980 –järjestelmäpiiri, joka tarjoaa 400 euron hintaluokassa huipputason suorituskykyä. Seitsemän nanometrin prosessilla valmistettava piiri on käytössä myös lukuisissa muissa Huawein kalliimman hintaluokan puhelimissa ja se sisältää neljä Cortex-A76- ja neljä Cortex-A55-prosessoriydintä, Mali –G76 MP10 –grafiikkasuorittimen sekä nopean LTE-modeemin, joka tukee Cat.21-nopeusluokan yhteyksiä (1400/200 Mbit/s). Honor ei valitettavasti ole ilmoittanut mitä 4G-nopeuksia itse puhelin tukee.

Honor 20 on Suomessa tarjolla ainoastaan yhtenä muistivarianttina – RAM-muistia on lähes kaikkeen tarpeeseen riittävät kuusi gigatavua ja tallennustilaa hintaluokka huomioiden varsin kelvolliset 128 gigatavua. Muistikorttipaikkaa ei valitettavasti ole.

Puhelimen sisäisen litium-polymeeriakun kapasiteetti on 3750 mAh, joka on 350 mAh enemmän kuin edeltäjämallissa. Yhdellä latauksella luvataan jopa 132 tuntia musiikkitoistoa, 18 tuntia videotoistoa tai 26 tuntia 3G-puheluita. Akun lataaminen tapahtuu mukana toimitettavalla 22,5-wattisella SuperCharge-pikalaturilla, jolla valmistajan mukaan saadaan lataus nollasta puolilleen vain 30 minuutissa. Kokemustemme mukaan lupaus pitää varsin hyvin paikkansa ja täysi lataus saavutetaan noin 1,5 tunnissa.

Tekniset ominaisuudet:

  • HiSilicon Kirin 980 –järjestelmäpiiri (2 x 2,6 GHz Cortex-A76 CPU, 2 x 1,92 GHz Cortex-A76 CPU, 4 x 1,8 GHz Cortex-A55 CPU, Mali-G76 MP10 GPU, 1, LTE-modeemi)
  • 6 Gt LPDDR4x RAM
  • 128 Gt UFS-tallennustilaa (vapaana noin 52,7 Gt)
  • LTE-yhteydet, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 5.0
  • GPS (L1 & L5), Galileo (E1 & E5a), Beidou (E1 & E5a), GLONASS, NFC, QZSS
  • 3750 mAh akku, USB Type-C 2.0, 22,5 watin SuperCharge-pikalataus

Honor 20:n IPS-näyttö on läpimitaltaan 6,26-tuumainen ja sen kuvasuhde on 19,5:9, jonka tarkoittaa Full HD –luokassa 1080 x 2340 pikselin tarkkuutta, joka on käytössä myös useammassa muussa konsernin puhelimessa. Näytön reunukset ovat melko pienet ja suhdeluku ulkomittoihin nähden on kohtalaisen hyvä 84,2 %.

Etukamera on sijoitettu näyttöpaneelin vasempaan ylänurkkaan toteutettuun 4,5 mm:n reikään, joka on tuttu ratkaisu View20-mallista. Toteutus jakaa varmasti mielipiteitä, mutta positiivisina puolina Honor 20:n kamerareikä on markkinoiden pienikokoisin, eikä se hukkaa merkittävästi tilaa näytön yläreunasta. Käytössä reiän ei havaittu olevan juurikaan häiriöksi.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,26-tuumainen 19,5:9 IPS LTPS –näyttöpaneeli
  • 1080 x 2340 pikseliä, 412 PPI
  • reunoilta pyöristetty suojalasi

Näyttö on kaikin puolin varsin perustasoa. Näytön maksimikirkkaus on hyvää keskiluokkaa, mutta tummien värien toisto ja kontrasti eivät ole markkinoiden parhaiden IPS-näyttöjen tasoa. Oletuksena käytössä oleva Eloisa-väritila toistaa värit ylikorostuneina ja valkotasapainon sinertävänä, mutta Normaali-väritilalla värintoiston saa muuttumaan hyvinkin neutraalin luonnolliseksi. Katselukulmat ovat hyvät ja luettavuus auringonpaisteessa asiallinen.

Honor 20:n yläpäädystä löytyy ainoastaan mikrofonin aukko sekä infrapunalähetin, jota voi hyödyntää kaukosäädinsovelluksen avulla. Kuulokeritilä on sijoitettu sulavasti näyttölasia kiertävään kapeaan muovikehykseen. Monivärinen ilmoitus-LED on sijoitettu kuulokeritilän taakse, jonka seurauksena sen näkyvyys kaikkiin suuntiin ei ole erityisen hyvä.

Etukamera on sijoitettu näyttöpaneelin vasempaan ylänurkassa sijaitsevaan reikään ja sen tarkkuus on 32 megapikseliä. Kameran parina on f2.0-aukkosuhteen kiinteätarkenteinen objektiivi. Kamera tekee varsin hyvää ja luonnollista jälkeä (esimerkkikuva), joskaan kaikki megapikselit eivät suoranaisesti näy lopputuloksen yksityiskohtina.

Korttikelkka on sijoitettu puhelimen vasemman kyljen yläosaan ja se tarjoaa paikat kahdelle nano-SIM-kortille.

Puhelimen alapäädystä löytyy mikrofoniaukko, USB 2.0 Type-C –liitäntä sekä viisi pyöreää kaiuttimen aukkoa. Näytön alareunus on kohtalaisen kapea, etenkin puhelimen hintaluokka huomioiden. Navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön alaosassa ja halutessaan ne voi korvata Huawei pyyhkäisyeleillä, jotka toimivat varsin hyvin.

Alapäädyn monokaiuttimen äänenlaatu on keskinkertainen. Mittasimme sen maksimiäänenpaineeksi 30 cm päästä noin 73 dBA, joka on keskitasoa alhaisempi lukema viimeaikaisten testaamiemme puhelimien keskuudessa. Myös äänenlaatu on keskinkertainen – matalat taajuudet puuttuvat lähes kokonaan ja ääni kuulostaa ohuelta.

 

Kamera

Takakameratoteutus on sijoitettu takakuoren vasempaan ylänurkkaan varsin näyttävän näköiseen kehykseen, joka tuo mieleen Huawein P30 –mallit. Metallikehys on selvästi kohollaan takalasin pinnasta. Honor 20:ssä on neljä takakameraa, mutta ominaisuuksia on hieman karsittu kalliimman Honor 20 Pro –mallin kameraan nähden.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin 1/2” Quad Bayer pääsensori (Sony IMX586), 0,8 µm pikselikoko, f1.8
  • 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.2, 117 asteen kuvakulma
  • 2 megapikselin syvyystietokamera, f2.4
  • 2 megapikselin makrokamera, f2.4, 4 cm tarkennusetäisyys
  • PDAF-automaattitarkennus, AI-kohteentunnistus
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 30&60 FPS, 720p 960 FPS

Honor 20:n neloiskamera on varsin harvinainen keskihintaluokan puhelimissa. Ratkaisu luottaa ensisijaisesti Sonyn hyväksi todettuun IMX 586 –sensoriin (toinen kamera ylhäältä), jonka tarkkuus on 48 megapikseliä. Kyseessä on Quad Bayer –suodattimellinen sensori, jossa neljä vierekkäistä pikseliä taltioivat samaa väriä. Ratkaisusta on etua etenkin hämärässä ja HDR-kuvauksessa. Pääkameran parina on 28 mm:n kinovastaavaa polttoväliä käyttävä f1.8-aukkosuhteen objektiivi.

Kehyksen ylin kamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja sen parina on 117 asteen ultralaajakulmaobjektiivi. Objektiivi on kiinteätarkenteinen, josta tulee pieni miinus.

Kehyksessä alimpana sijaitsee kahden megapikselin kamera, jota käytetään harmillisesti vain syvyystietojen tallentamisessa. Sen tilalla olisi ollut mukava nähdä häviöttömän zoomaamisen mahdollistava telekamera, mutta hintaluokka huomioiden sen puuttuminen on ymmärrettävää. Kyseinen ominaisuus on jätetty Pro-mallin herkuksi.

Neloiskameran erikoisuus on kehyksen ulkopuolelle AI Vision –tekstin viereen sijoitettu kahden megapikselin makrokamera, jonka 27 mm:n f2.4 laajakulmaobjektiivi mahdollistaa kuvien ottamisen vain neljän senttimetrin päästä.

Videotallennus on mahdollista 4K-tarkkuudella 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella, sekä hidastuskuvaus hetkellisesti jopa 960 FPS ruudunpäivitysnopeudella 720p-tarkkuudella.

Honor 20:n kamera käynnistyy nopeasti ja on lähes viiveettä käyttövalmiina. Kuva tallentuu hyvässä valaistuksessa heti suljinta painaessa, mutta ennen seuraavan kuvan ottamissa havaittavissa on hyvin pieni viive, jos suljinta näpyttää useamman kerran peräjälkeen. Tarkennus toimii testiemme perusteella nopeasti ja luotettavasti.

Kamerasovellus (testikappaleessa versio 9.1.0.308) on pitkälti tuttua kauraa Huawei-konsernin muista Android Pie -käyttöjärjestelmää käyttävistä puhelimista, joten sitä koskevat pitkälti samat heikkoudet ja vahvuudet kuin esimerkiksi View20- ja P30-malleja. Toteutus on varsin monipuolinen, mutta käytettävyyteen kaivattaisiin edelleen viilauksia.

Pikatoimintokuvakkeet sijaitsevat vasemmassa reunassa ja kameratilalistaus oikeassa. Lisää kameratiloja löytyy hieman hankalasti erillisestä valikosta. Zoomauspainike on sijoitettu edelleen hankalasti näkymän alareunaan, jossa sitä ei yllä käyttämään yhdellä kädellä. Onneksi zoomaus onnistuu kuitenkin portaattomasti sormea pystysuunnassa näytöllä liu’uttamalla.

Miinusta ropisee edelleen myös kameran resoluutioasetuksesta, joka on käytävä vaihtamassa asetuksista, jos haluaa päästä hyödyntämään sensorin täyttä 48 megapikselin resoluutiota. Tälle olisi hyvä löytyä oma pikakuvake kuvausnäkymän vasemmasta reunasta.

Manuaalikuvaustila (ammattilainen) on sijoitettu hieman hankalasti kuvaustilavalikkoon, joten siihen ei pääse käsiksi erityisen sujuvasti. Tarjolla on säädöt valotuksen mittaukselle (matriisi, keski- ja pistemittaus), herkkyydelle (ISO 50 – 102400), suljinajalle (1/4000 – 30 s), valotuksen kompensoinnille (-4 … +4), tarkennustavalle (AF-S, AF-C, manuaali) sekä valkotasapainolle. Asetusvalikosta saa kytkettyä päälle raakakuvauksen (RAW).

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Käytössä Honor 20 tuntuu monipuoliselta kuvausvälineeltä ja otokset näyttävät puhelimen näytöllä hyviltä, mutta tietokoneen näytöltä tarkasteltuna kuvat tuottavat paikoin pienen pettymyksen.

Ehkäpä suurin ongelma on joistain konsernin aiemmistakin puhelimista tuttu kontrastin ja värien ylikorostuminen, joka pistää pahasti varsinkin luonnollista jälkeä arvostavien silmään. Dynamiikka on pääosin hyvällä tasolla, mutta paikoin kuvien tumma pää jää liian tukkoon, aivan kuin automaattinen HDR ei aktivoituisi toimintaan kaikissa tilanteissa. Yksityiskohtia lähempää tarkastellessa voi niiden huomata jäävän monissa tilanteissa hieman pehmeiksi ja välillä tuntuu, ettei kuva olisi mistään kohdin veitsenterävän tarkka. Parhaimmillaan kamera on lähikuvauksessa ja sillä saakin optimitilanteessa erinomaisia lähikuvia.

Melko kriittisistä huomioista huolimatta Honor 20:n kamera ei ole missään nimessä huono, mutta kuvaprosessoinnin säädöistä löytyisi selvästi viilattavaa ja toivottavasti valmistaja myös tekee niihin parannuksia tulevien ohjelmistopäivitysten myötä.

Heikommissa valaistusolosuhteissa Honor 20 tekee varsin hyvää jälkeä, etenkin puhelimen hintaluokka huomioiden. Kohina pysyy suht hyvin kurissa, valkotasapaino luonnollisena ja värit säilyvät melko mukavasti. Kuvien yleisilme pysyy yllättävänkin terävänä ja yksityiskohdat säilyvät varsin hyvin, vaikka ne pehmenevätkin lopulta selvästi herkkyyden noustessa nelinumeroisiin lukemiin. Automaattitilassa kamera ei ”tee yöstä päivää”, vaan otosten valoisuus vastaa melko hyvin todellista kuvaustilannetta.

Optisen kuvanvakaimen puuttuminen näkyy automatiikan käyttämissä suljinajoissa. Todella vähässä valossa suljinaika venyi pisimmillään 1/17 sekuntiin, mutta yleensä se pysyi visusti 1/20 sekunnin lyhyemmällä puolen. Herkkyyttä kamera käyttää tarvittaessa melko reilusti, nostaen ISO-arvon korkeimmillaan 6400:aan.

Honor 20:n pääkamera ottaa kuvat oletuksena 12 megapikselin tarkkuudella Sony IMX586 –kamerasensorin Quad Bayer –suodatinta hyödyntäen, mutta asetuksista on mahdollista valita myös 48 megapikselin täysi tarkkuus. Lisäksi vaihtoehtona on myös 48 megapikselin AI Ultra Clarity –tila, joka muodostaa otosta pari sekuntia ja parsii sen kasaan useamman kuvan datasta.

Käytännössä 48 megapikselin kuvakoko todettiin pettymykseksi, sillä emme havainneet siitä oikeastaan mitään kuvanlaadullista hyötyä 12 megapikselin tarkkuuteen nähden. Käyttäytyminen on siltä osin erikoista, että samaa kamerasensoria käyttävässä View20-mallissa ero on selvästi havaittavissa. Honor 20:n tapauksessa sen sijaan näyttää lähestulkoon siltä, että 48 megapikselin kuvat olisivat vain skaalattuja suurennoksia 12 megapikselin kuvista.

48 megapikselin AI Ultra Clarity –kuvien tarkkuus on sen sijaan havaittavasti parempi ja sitä luokkaa, mitä olisimme odottaneet tavallisilta 48 megapikselin kuvilta. Ultra Clarity –tilan käyttöä kannattaakin harkita, jos kuvaan on tarvetta saada mahdollisimman paljon yksityiskohtia ja jos kuvaa ei tarvitse saada otetuksi nopeasti. Hämäräolosuhteissa emme puolestaan havainneet Ultra Clarity –tilasta juurikaan etua.

Värintoistoltaan ultralaajakulmakameran tekemä jälki on luonnollisinta, mitä Honor 20:sta saatiin testijaksolla ulos. Kuvaprosessointi lisää otoksiin automaattisen vääristymien poiston, jonka ansiosta reuna-alueiden pahimmalta tynnyrivääristymältä vältytään suurimmilta osin. Yksityiskohdat eivät tallennu tavallisten laajakulmakameroiden tasoisesti ja dynamiikassa olisi parannettavaa, mutta kokonaisuutena tarkasteltaessa otokset ovat hyvinkin käyttökelpoisia.

Heikossa valossa ultralaajakulmakameran jälki jää hyvin pimeäksi ja pehmeäksi, vaikka häiritsevältä kohinalta suurimmilta osin säästytäänkin. Tilannetta voi kuitenkin tarvittaessa parantaa Yö-kuvaustilalla, joka toimii myös ultralaajakulman kanssa.

Honor 20:n kamerasovellus tarjoaa pikapainikkeen 2x-zoomaukselle, mutta ottamiemme testikuvien perusteella kameran zoomausominaisuus on valitettavasti puhtaasti digitaalinen rajaus, sillä kuten oheisesta vertailukuvasta näkyy, emme havainneet zoomattujen kuvien yksityiskohdissa minkäänlaista yksityiskohtien parantumista pääkameralla otettuihin ”1x”-kuviin nähden. Tämä on jopa hieman yllättävää, sillä 48 megapikselin kuvasensori mahdollistaisi häviöttömän rajauksen sensorin keskeltä ja Huawei on lisäksi tunnettu toimivista hybridizoom-toteutuksistaan. Honor 20:n kameran 2x-zoomia voikin siis suositella lähinnä kuvan rajaamista nopeuttavana toimintona, ei oikeana häviöttömänä zoomina. Tämä on siltäkin osin harmillista, että edeltäjämalli Honor 10 tarjosi toimivan zoomin.

Honor 20:n erillinen kahden megapikselin makrokamera vaikutti testiemme perusteella kokolailla turhalta ominaisuudelta. Makrokameralla pääsee kyllä lähelle (4 cm) ja se taltioi suht tarkkoja yksityiskohtia, mutta kuvien värimaailma jää vääristyneen hailakaksi ja totesimme, että parempaan lopputulokseen pääsee pääkameraa käyttämällä.

Yö-tilaa koskee pitkälti samat huomiot kuin Honor View20:n tapauksessa. Kamera muodostaa kuvaa useamman sekunnin ajan ottaen käytännössä useita peräkkäisiä kuvia ja käsittelemällä niistä lopulta mahdollisimman hyvän lopullisen kuvan.

Yö-tilasta on apua todella heikosti valaistuissa tilanteissa ja sen avulla kuvausnäkymästä pystyy parhaimmillaan onkimaan merkittävästi enemmän yksityiskohtia ja värejä jopa hyvin lähes pimeää vastaavassa valaistuksessa. Tavanomaisemmissa hämäräkuvaustilanteissa tavallinen kuvaustila tekee luonnollisempaa ja joskus jopa tarkempaa jälkeä, joten Yö-tilan optimaalinen hyödyntäminen vaatii hieman opettelua.

Honor 20:lla tallennetun videon laatu on perustasoa. Dynamiikka on hyvää ja värintoisto jopa aavistuksen ylikorostetun eläväistä, mutta kuvan kokonaisilme on hieman pehmeä ja jo hyvin valaistuissa sisätiloissa kuvaan saattaa ilmestyä jonkin verran tasaista kohinaa. 1080p-tarkkuudella kuva näyttää suttuisemmalta kuin 4K-tarkkuudella enemmän kuin resoluution perusteella voisi olettaa. 4K-videon pituus on rajoitettu 10 minuuttiin.

Videoiden bittivirta vaihtelee jonkin verran kuvaustilanteen mukaan. 4K 30 FPS –video tallentuu H.264-koodekilla (High@L5.1, CABAC/1 Ref Frames) noin 35-40 Mbit/s bittivirralla ja hyvätasoisella 192 kbit/s stereoäänellä. Tehokkaampaa H.265-koodekkia käytettäessä bittivirta laskee selvästi noin 20-25 Mbit/s tuntumaan. 1080p-videon bittivirta liikkuu H.264-pakkauksella 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella noin 15 Mbit/s tietämillä ja 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella runsaassa 20 Mbit/s:ssa.

Elektroninen kuvanvakautus on aina päällä, eikä sitä saa pois asetuksista. Vakautus toimii varsin tehokkaasti etenkin 30 FPS ruudunpäivitysnopeutta käytettäessä. Videota voi kuvata myös laajakulmakameralla.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Honor 20 käyttää Magic UI 2.1 –käyttöliittymää, joka on hyvin kevyesti muokattu muunnelma Huawein EMUI 9.1 –käyttöliittymästä ja sen alla pyörii Androidin uusin 9 Pie –versio. Kuten on jo tullut vuosien varrella tunnetuksi, EMUI on peittää vakio-Androidin ulkonäön alleen varsin kattavasti ja toteutus jakaa mielipiteitä. On hieman harmi, ettei Honor ole vieläkään saanut muokattua Magic UI:ta enemmän omanlaisekseen, sillä nykyisellään EMUI:sta poikkeava nimeäminen tuntuu varsin turhalta.

Magic UI:n sovellustarjonta koostuu Googlen vakiosovellusten sekä Honorin omien sovellusten yhdistelmästä. Päällekkäisyyksiä on muutama (galleria, musiikki, sähköposti, selain). Testikappaleessamme oli lisäksi esiasennettuna Facebook, Amazon, Booking.com sekä Fortnite-asennusohjelma, joista kaikki olivat kuitenkin poistettavissa puhelimesta. Tuttuun tapaan käyttöliittymä sisältää myös useita vakio-Androidista puuttuvia toimintoja ja ominaisuuksia, joista monet tuovat käyttöön lisäarvoa.

Honor ei ole antanut erityisiä lupauksia Honor 20:n tulevien ohjelmistopäivitysten suhteen, jota ei voi pitää nykypäivänä erityisen hyvänä asiana. Jos peilataan taaksepäin edeltäjämallien päivitystilannetta, Honor 10 sai Android Pie –päivityksen jo tammikuussa ja myös vuotta vanhempi Honor 9 sai Pie-päivityksen hieman myöhemmin keväällä, joten siltä osin kaksi seuraavaa Android-versiopäivitystä näyttävät todennäköiseltä. Tietoturvakorjauksia ei vaikuttaisi olevan tarjolla aivan tiheintä mahdollista tahtia, sillä testikappaleessamme ne olivat peräisin huhtikuulta, kun käynnissä oli heinäkuun loppu.

Honor 20 on saanut Google-palveluiden sertifioinnin ennen Yhdysvaltain kauppasaarron aloittamista, joten Android-käyttöjärjestelmä tulee toimimaan ja päivittymään normaalisti laitteen elinkaaren ajan.

 

Suorituskyky ja akunkesto

Honor 20 vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä heinäkuussa runsaan parin viikon ajan, eikä laitteen toiminnassa havaittu ongelmia. Puhelimelle tapahtui pieni vahinko, kun se tippui yleisen saunan pukuhuoneessa housujen taskusta betonilattialle ja näytön alareunaan ilmestyi pieni halkeama, joka ei kuitenkaan haitannut puhelimen käyttöä. Puhelin ei saanut testijaksolla päivityksiä ja sisällä oli 107-loppuinen ohjelmistoversio.

Puhelimen käytännön suorituskyvyssä ei havaittu mitään valittamista – käyttökokemus on viiveetön ja sulava. Edeltäjämalli Honor 10:n kanssa rinnakkain vertailtuna Honor 20 on hieman, mutta havaittavasti nopeampi lähes kaikissa toimenpiteissä. Samaa järjestelmäpiiriä käyttävään Huawein huippumalli P30 Prohon nähden emme havainneet mitään eroa niin sovellusten avautumisnopeudessa kuin sovellusten välillä siirtyessäkään.

Testasimme Honor 20:lla myös muutamia raskaamman pään mobiilipelejä, kuten PUBG Mobilea, Fortnitea ja Asphalt 9:ää, jotka kaikki pyörivät moitteetta. Esimerkiksi PUBG Mobilea pelattiin sujuvasti parhailla grafiikka-asetuksilla. Honor 20 tukee lisäksi GPU Turbo 3.0 –ominaisuutta, jonka tarkoituksena on optimoida pelisuorituskykyä ja järjestelmäpiirin voimavaroja pelikäytössä. Puhelin lämpeni pelatessa havaittavasti, muttei häiritsevästi.

Suorituskykytesteissä otimme verrokiksi 300-400 euron hintahaarukasta Snapdragon 710 –piirillisen Nokia 8.1:n, Snapdragon 845 –piirillisen Pocophone F1:n sekä edeltäjämalli Honor 10:n, joka käyttää Kirin 970 –järjestelmäpiiriä.

Yleisellä tasolla Honor 20:n Kirin 980 –järjestelmäpiiri tarjoaa erinomaista suorituskykyä noin 400 euron hintaluokassa ja tyypilliset tämän hintaluokan piirit, kuten Snapdragon 670, 710 ja 730, Kirin 710 ja Exynos 9610 jäävät sille selvästi kakkoseksi. Vastaavalle tasolle pääsevät ainoastaan alennusmyynnissä olevat Snapdragon 845 –piirilliset viime vuoden lippulaivamallit ja selvästi parempaa suorituskykyä saadakseen on käytettävä noin sata euroa lisää edullisimpiin Snapdragon 855 –piirillisiin puhelimiin.

Synteettisissä suorituskykytesteissä havaitsimme kuitenkin epätavallisia tuloksia muutamassa sovelluksessa, kuten Antutussa ja GFXBenchissä. Tulokset jäivät paikoin merkittävästi Kirin 980 –piirillisille puhelimille tyypillistä tasoa alemmaksi, mutta normaalilta tuntuvat lukemat saatiin virrankäytön asetuksista löytyvää ”suorituskykytilaa” käyttäen. Taulukossa suorituskykytilalla ajetut tulokset ovat sulkeissa.

Tulosten sekä CPU Throttling –sovelluksen tarjoamien tietojen tarkemman analysoinnin pohjalta arvelemme Honorin säätäneen järjestelmäpiirin virranhallinnan hyvin varovaiseksi, sillä esimerkiksi GFXBench-testien aikana prosessoriytimien kellotaajuus ja lämpötilat olivat havaittavasti korkeammat suorituskykytilan ollessa käytössä. Muistin virkistämiseksi edeltäjämalli Honor 10 kärsi viime vuonna ylikuumenemisongelmista, eikä Honor 20:ssa ole tiettävästi mitään erityistä jäähdytysratkaisua, joten valmistaja on todennäköisesti ollut poikkeuksellisen varovainen järjestelmäpiirin kuumenemisen suhteen.

Niin tai näin, testikokemustemme perusteella Honor 20 tarjoaa kaikesta huolimatta erinomaista suorituskykyä hintaluokassaan.

Huawei-konsernin puhelimet ovat olleet jo jonkin aikaa varsin vahvoja akunkeston saralla, eikä Honor 20:kään tuottanut pettymystä aihepiirin puitteissa. Akunkesto oli testijaksolla hyvää, joskaan ei aivan huipputasoa, eikä se yllä esimerkiksi View20:n tasolle.

Tyypillisenä testijakson päivänä akun varaus tyhjeni noin 16 tunnin aikana täydestä keskimäärin 55–75 %:n haarukkaan. Tuolloin näytön päälläoloaika liikkui tyypillisesti noin 1,5-3 tunnin välillä. Pariin otteeseen puhelimella selvittiin yhdellä latauksella kahden päivän yli ja kokemustemme mukaan kahden päivän akunkesto on helpohkosti saavutettavissa keskitasoisella käytöllä. Puhelimen virrankulutuksen todettiin olevan valmiustilassa varsin pientä ja käyttökokemustemme perusteella laitteella olisi mahdollista saavuttaa noin 6-7 tunnin näytön päälläoloaikoja.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Yhteenveto

Honor 20:n testijakso lähti käyntiin positiivisissa tunnelmissa ja sama vaikutelma säilyi lähestulkoon koko testausajan loppuun. Lähinnä kameran kuvanlaadun tarkempi analysointi tietokoneen näytöltä latisti hieman lopputunnelmia.

Fyysisesti ja muotoilullisesti Honor 20 ei juuri herätä tunteita suuntaan tai toiseen. Koko on kasvanut selvästi edeltäjämalliin nähden ja muotoilu on hieman pulleampaa. Näyttö peittää nykytyyliin lähes koko puhelimen etuosan. Lasikuoria koskee tutut huomiot ja heikkoudet. IP-suojausta ei ole, joka on hyvin tavallista tässä hintaluokassa.

Rautatasolla Honor 20 tarjoaa 400 euron puhelimeksi erittäin vahvan kattauksen. Kirin 980 –järjestelmäpiiri on tässä hintaluokassa erittäin suorituskykyinen, vaikka virranhallinnan havaittiinkin toimivan hyvin varovaisesti. 6 & 128 Gt:n muistiyhdistelmä on tässä hintaluokassa varsin mukava, mutta muistikorttipaikka valitettavasti puuttuu. Akku tarjoaa varsin hyvän akunkeston ja latautuu myös suht nopeasti. Plussaa tulee nopeasta sormenjälkitunnistimesta, miinusta puolestaan kuulokeliitännän puutteesta ja heikohkosta kaiuttimesta.

Paperilla neljän takakameran ratkaisu näyttää erittäin hyvältä ja käyttökokemuksetkin ovat suurimmilta osin positiivisia (pieniä käyttöliittymän epäkäytännöllisyyksiä lukuun ottamatta), mutta tietokoneelta tarkasteltuna kuvien laatu ei yllä kaikilta osin aivan odotetulle tasolle, jonka sisarmalli View20 alkuvuonna asetti. Kokonaisuutena kameratoteutus on hintaluokassaan monipuolinen ja tekee varsin hyvää jälkeä, mutta kriittisesti arvioituna etenkin päiväkuvauksessa kuvanlaadussa olisi parannettavaa. Heikossa valossa kamera on melkeinpä omimmillaan. Syvyys- ja makrokamerat osoittautuivat kokemustemme mukaan varsin turhiksi. Videokuvausominaisuudet ovat perustasoa.

Magic UI 2.1 –käyttöliittymä on edelleen käytännössä vain uudelleennimetty EMUI, joka vaikuttaa hieman hassulta. Kokonaisuus jakaa vanhaan tapaan mielipiteitä – se poikkeaa melko paljon vakio-Androidista, mutta on varsin sujuvatoiminen ja tarjoaa käteviä lisäominaisuuksia. Päivityslupauksia ei valitettavasti ole annettu ja testikappaleessamme tietoturvakorjaukset olivat yli neljännesvuoden takaa. Epävarmuustekijät USA:n mustan listan osalta eivät pitäisi koskea Honor 20:tä, sillä laite on saanut Googlen sertifioinnit jo ennen kauppasaarron alkamista.

Yhteenvetona Honor 20 on yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista älypuhelimista 400 euron hintapisteessä – rahoille on tarjolla varsin paljon vastinetta, mutta puutteitakin löytyy. Yksi pahimmista haastajista löytyy omasta leiristä, sillä alkuvuonna lanseerattua Honor View20 –mallia saa nykypäivänä samaan tai jopa edullisempaan hintaan. Jos hieman suurempi näyttö ei haittaa, eikä ultralaajakulmakameralle ole ehdotonta tarvetta, on View20 kokonaisuutena parempi vaihtoehto. Tässä tapauksessa Honor 20 joutuu siis ”oman koiran puremaksi”.

Hyvää:

  • Kirin 980 -piirin suorituskyky
  • Hyvät muistimäärät hintaluokassaan
  • Hyvä akunkesto varauksin
  • Monipuolinen kameraratkaisu hintaluokassaan
  • Kameran kuvanlaatu hämäräolosuhteissa
  • Nopea ja varmatoiminen sormenjälkitunnistin
  • Nopeahko pikalataus
  • Magic UI -käyttöliittymän hyödylliset lisäominaisuudet
  • Hinta

Huonoa:

  • Lasirakenteen pudotuskestävyys
  • Ei 3,5 mm:n ääniliitäntää
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Kaiuttimen heikohko äänenlaatu
  • Kamerasovelluksen käytettävyys varauksin
  • Turhahko makrokamera
  • Kameran 2x zoomaus on puhtaasti digitaalinen
  • Järjestelmäpiirin erittäin varovainen virranhallinta saattaa rajoittaa huippusuorituskykyä
  • Kattavasti kustomoitu MagicUI -käyttöliittymä ei kaikkien mieleen
  • Ohjelmiston epäselvä päivitystuki

Teksti: Juha Kokkonen
Kuvat: Santeri Mäkinen & Juha Kokkonen

This site uses XenWord.
;