io-tech otti tuoreeltaan ensituntumat uusista Galaxy Note10 -älypuhelimista.

Samsung julkisti uudet yhdeksännen sukupolven Galaxy Note –älypuhelimensa New Yorkissa 7. elokuuta järjestetyssä Unpacked-tilaisuudessa. Päivänvalon näkivät ennakkohuhujen mukaisesti uudet Note10- ja Note10+-mallit, eli mallisto on jaettu ensi kertaa kahteen erilliseen malliin. Samsungin mukaan suurempi 6,8-tuumainen Note10+-malli on suunnattu perinteisille Note-käyttäjille, kun taasen pienemmällä 6,3-tuumaisella mallilla yritys pyrkii kosiskelemaan uusia asiakkaita Note-malliston pariin.

io-tech matkusti julkaisua edeltäneellä viikolla yhdessä muun suomalaisen ”tekkimedian” kanssa Amsterdamiin tutustumaan uusiin Note10-malleihin ennakkoon. Käymme tässä artikkelissa läpi ensituntumia Note10:stä ja Note10+:sta. Varsinainen testiartikkeli ainakin jommastakummasta versiosta on luvassa arviolta elo-syyskuun taitteessa.

 

Galaxy Note10+

Ensivaikutelma uusista Note10-malleista on selkeälinjainen, solakka ja ryhdikäs. Vaikka asiaan ei välttämättä osaa kiinnittää huomiota, on uutuusmallien muotoilu muuttunut kohtalaisen paljon ja siinä on ensituntumien perusteella onnistuttu varsin hyvin.

Aivan kuten ennakkoon vuotaneet kuvat jo antoivat osviittaa, ovat näytön reunukset kaventuneet entisestään ja puhelimen kulmista on muotoiltu entistä terävämmät. Merkittävänä muotoilullisena muutoksena rungon ylä- ja alapääty on muotoiltu tasaiseksi hieman Huawein P30 –mallien sekä vanhempien Sonyn ja Nokian puhelimien tapaan.

Kädessä puhelin tuntuu selvästi solakammalta ja kevyemmältä kuin edeltäjämalli Note9. Ero konkretisoituu varsin suureksi, jos rinnalle vertailtavaksi löytyy edellisen sukupolven laite. Note9 on uuteen malliin verrattuna selvästi kömpelömmän ja paksumman tuntuinen. Note10+:n ulkomitat ovat kasvaneet muutamalla millin kymmenyksellä, vaikka samalla näyttökoko on kasvanut peräti neljä tuuman kymmenystä.

Nykypäivän kehityssuuntaukselle tyypillisesti Note10+:n näytön kehykset ovat pienentyneet entisestään. Ero Note9:ään lopulta varsin suuri, mutta ero konkretisoituu hyvin vasta rinnakkain vertaillessa. Näytön ylä- ja alareunukset ovat hyvin kapeat, mutta eivät aivan tasalevyiset. Yläreunus on saatu todella pieneksi siirtämällä valoisuus- ja etäisyyssensorit näyttöpaneelin alle, poistamalla iiristunnistukseen tarvittavan tekniikan sekä sijoittamalla etukameran näyttöpaneelin yläreunaan toteutettuun reikään, joka jakaa varmasti mielipiteitä.

Plus-mallin Dynamic AMOLED -näytön läpimitta on 6,8 tuumaa, eli se on kasvanut merkittävät 0,4 tuumaa. Suuntaus on ainakin allekirjoittaneen mielestä hyvä, sillä Note-malliston alkuperäinen idea oli juurikin tarjota markkinoiden suurinäyttöisimpiä puhelimia. Kuvasuhde on kasvanut samalla hieman, jonka myötä korkeussuuntainen pikselimäärä on kasvanut 80 rivillä 1440 x 3040 resoluutioon.

Note10-mallien rautakattaus on suurimmilta osin identtinen. Suomessa myytävissä malleissa on käytössä Samsungin oma uusi Exynos 9825 –piiri, joka on hieman suorituskykyisempi versio Galaxy S10 –malleissa käytössä olevassa Exynos 9820 –piiristä. Jäähdytys on toteutettu höyrykammioratkaisulla.

RAM-muistia löytyy plus-mallin molemmista varianteista muhkeat 12 Gt. Edullisemmassa versiossa tallennustilaa on 256 gigatavua, kun taasen huippumallissa sen määrä on tuplattu 512 Gt:uun. Viimevuotisesta teratavun mallista on siis tällä tietoa luovuttu, joka on tavallaan hieman harmillista. Plus-mallin tallennustilaa voi laajentaa jopa teratavun muistikortilla, mutta perusmallista muistikorttipaikka uupuu.

4G-verkossa data liikkuu ainakin teoriassa rajusti, sillä Note10-mallit tukevat jopa 2 Gbit/s latausnopeutta. Tuettuna on  myös uusimman sukupolven WiFi 6. Luvassa on myös erillinen 5G-malli, mutta sen saatavuudesta Suomessa ei ole vielä tietoa.

Akun kapasiteetti on ”plussassa” 4300 mAh, eli 300 mAh enemmän kuin edeltäjämallissa. Lisäksi lataustehoa on parannettu merkittävästi, sillä mukana toimitetaan nyt 25 watin pikalaturi ja puhelin tukee myös lisävarusteena myytävää 45 watin pikalaturia. Akku latautuu Samsungin mukaan täyteen 65 minuutissa ja tehokkaammalla laturilla vielä 10 % nopeammin. Note10-mallit tukevat myös langatonta latausta molempiin suuntiin.

Takakuoren lasi on muotoiltu melko jyrkän kaarevaksi puhelimen pitkien kylkien suuntaan. Edeltäjämallissa etu- ja takapuolen lasin kaareutuminen kylkiin oli symmetristä, mutta Note10-malleissa takalasi kaareutuu pidemmälle kuin etulasi. Puhelimen metallinen kehys kapenee huomattavasti pitkillä sivuilla. Se on jopa siinä määrin kapea, että vasemmalle sivulle sijoitettujen fyysisten painikkeiden kohdalla muotoilu on hieman leveämpää. Kylkipainikkeiden suhteen Samsung on tehnyt muutoksia poistamalla erillisen Bixby-näppäimen kokonaan ja siirtämällä lukitus-/virtanäppäimen vasempaan kylkeen.

Kuvassa esillä on Aura Glow –värivaihtoehto, joka tulee myyntiin myös Suomessa. Pressikuvissa väri näyttää vaihtuvan pystysuunnassa turkoosin ja violetin sävyissä, mutta todellisuudessa kuoren värisävy vaihtelee lähes kaikissa sateenkaaren sävyissä holograafisen efektin tapaan. Hieman vastaava visuaalinen efekti on nähty aiemmin tänä vuonna A-sarjan malleissa.

Laitteen alapäätyyn sijoitettu S Pen –kosketuskynä näyttää ulkoisesti pitkälti samalta kuin edeltäjämallissa, joskin yläosan kiiltävästä pinnasta on luovuttu. Kynä hyödyntää edelleen Bluetooth LE –tekniikkaa, mutta se saa virtansa nyt superkondensaattorin sijaan LTO-akusta (litium-titanaatti), jonka kerrotaan tarjoavan jopa 10 tunnin toiminta-ajan.

Uutena toiminnallisuutena kynä tukee nyt ilmaeleitä kuusiakselisen liikkeentunnistuksen avulla. Niitä voi hyödyntää esimerkiksi kamerasovelluksen etäohjaamiseen vaikkapa kameran vaihtamiseen tai zoomaamiseen. Kokeilimme ilmaeleitä nopeasti ja ne vaikuttaisivat toimivan kohtalaisen hyvin, mutta ei aukottomasti.

Note10+:ssa on takana neloiskameraratkaisu, joista kolme sijaitsee yhteisessä kehyksessä takakuoren ylänurkassa. Kameran sijaintia on siis muutettu edeltäjämalliin nähden ja ainakin muotoilullisesti valitettavasti geneerisempään suuntaan.

Tarjolla on 12 megapikselin laajakulma- ja telekamerat sekä 16 megapikselin ultralaajakulmakamera. Lisäksi kamerakehyksen ulkopuolelle on sijoitettu VGA-tarkkuuden DepthVision-syvyystietokamera. Samsungin edustajan mukaan teknistä toteutusta on muutettu Galaxy S10 –malleihin nähden. Sekä laajakulma- että telekameran yhteydessä on optinen vakain ja teleobjektiivin aukkoa on saatu kasvatettua valovoimaisempaan f2.1-arvoon.

Kamerasovellus on saanut uusia ominaisuuksia  etenkin videopuolelle ja tarjolla on mm. videon reaaliaikainen syvyysterävyysefekti, äänien tallennuksen keskittäminen zoomattavaan kohteeseen (zoom-in-mic) sekä GS10-malleista parannettu super steady –vakautustila. Uutta on myös puhelimsta löytyvä videoeditori.

 

Galaxy Note10

Vaikka mallinimestä saattaisi tavallaan päätellä toisin, on Note10 tämän vuoden todellinen uutuus, sillä kyseessä on uusi pienempi kokovaihtoehto, jonka ulkomitat ovat selvästi sisarmallia ja viimevuotista Note9:ää pienemmät. Kuten jo avauskappaleessa mainittiin, Samsung pyrkii kosiskelemaan pienemmällä Note10:llä uusia asiakkaita perinteisten Note-käyttäjien ulkopuolelta.

Muotoilultaan Note10 on lähestulkoon identtinen suuremman plus-mallin kanssa. Muutamaa pientä yksityiskohtaa lukuun ottamatta samat muodot on skaalattu pykälää pienempään kokoon. Ulkomitat on saatu puristettua 6,3-tuumaisen näytön kapeiden reunojen ansiosta melko lähelle Galaxy S10 –mallin mittoja. Pituutta ja leveyttä on noin millin verran enemmän. Muotoilu on Note10:ssä huomattavasti kulmikkaampaa kuin Galaxy S10 –malleissa, kuten on jo vuosia ollut tapana.

Näyttökokoluokassaan Note10 on erittäin hyvin käsiteltävissä olevan tuntuinen puhelin. Otettaessa ensimmäistä kertaa käteen Note10:n tarjoama vaikutelma on erittäin siro.

Note10:n Dynamic AMOLED -näytön läpimitta on siis 6,3 tuumaa, eli puoli tuumaa plus-mallia vähemmän. Lisäksi sen tarkkuus on alhaisempi, sillä resoluutio on pudotettu 1080 x 2280 pikseliin. Näytön pitkät sivut ovat sisarmallin tapaan kaarevat ja näyttö tukee HDR10+-standardia. Automaattitarkenteinen 10 megapikselin etukamera on sijoitettu reikään keskelle näytön yläosaa.

Note10:n sisuskalut ovat keskeisiltä osin vastaavat kuin Plus-mallissa, mutta erojakin löytyy. Note10:stä tulee Suomessa saataville vain 8 Gt:n RAM-muistilla ja 256 Gt:n tallennustilalla varustettu versio. Muistikorttipaikkaa ei ole.

Akun kapasiteetti on pienempien ulkomittojen myötä alhaisempi, eli 3500 mAh, joka on suunnilleen linjassa Galaxy S10:n akun koon (3400 mAh) kanssa. Akku tukee 25 watin pikalatausta mukana tulevalla laturilla, mutta sisarmallin 45 watin pikalatauksen tuki on jätetty pois. Akku latautuu valmistajan mukaan täyteen 88 minuutissa. Langaton lataus onnistuu molempiin suuntiin.

Helpoin tapa erottaa perusmalli plus-mallista on takakuoren kameran seutu. Plus-mallissa on nimittäin ylimääräinen syvyysterävyyskamera, joka perusmallista puuttuu. Muilta osin kolmoiskameratoteutus on identtinen kalliimman sisarmallin kanssa. Merkittävää käytännön eroa normaalissa kuvauskäytössä ei siis malliversioiden välillä pitäisi olla.

 

Yhteenveto

Ensituntumien perusteella uudet Note10-mallit ovat kehittyneet eniten fyysisesti. Sen lisäksi, että kokovaihtoehtoja on nyt kaksi, on muotoilu mennyt huomattavasti sirompaan suuntaan ja käsiteltävyys sen myötä parantunut. Note-malliston alkuperäistä henkeä vaalivat kuluttajat arvostanevat myös plus-mallin suurikokoista näyttöä, joka erottuu high-end-puhelimien massasta.

Teknisesti Note10-mallisto vaikuttaisi kehittyneen varsin maltillisin ja loogisin harppauksin. Mitään suoranaisesti mullistavaa ei kuitenkaan ole Note9:n tai Galaxy S10:n omistajan kannalta tarjolla. Näytön reunat ovat kaventuneet, S Peniä kehitetty monipuolisemmaksi, suorituskyky jälleen kasvanut, akku suurentunut ja takakamera kehittynyt entistä monipuolisemmaksi. Varsinaisella testijaksolla pääsemme tutustumaan tarkemmin, kuinka paljon mm. suorituskyky, kameran kuvanlaatu ja akunkesto ovat parantuneet viime vuodesta.

Note10-mallien ennakkotilaukset alkavat Suomessa heti ja myynti alkaa 23. elokuuta. Suomessa myyntiin tulevat värivaihtoehdot ovat ainakin alkuvaiheessa Aura Glow ja Aura Black. Suositushinnat ovat seuraavat:

  • Note10 8 & 256 Gt: 999 euroa
  • Note10+ 12 & 256 Gt: 1149 euroa
  • Note10+ 12 & 512 Gt: 1249 euroa

io-tech saa testikappaleensa elokuun puolivälin tienoilla, joten artikkelia voi odottaa julkaistavaksi suunnilleen elo-syyskuun taitteessa.

This site uses XenWord.