
Samsung julkisti uudet yhdeksännen sukupolven Galaxy Note –älypuhelimensa New Yorkissa 7. elokuuta järjestetyssä Unpacked-tilaisuudessa. Päivänvalon näkivät ennakkohuhujen mukaisesti uudet Note10- ja Note10+-mallit, eli mallisto on jaettu ensi kertaa kahteen erilliseen malliin. Samsungin mukaan suurempi 6,8-tuumainen Note10+-malli on suunnattu perinteisille Note-käyttäjille, kun taasen pienemmällä 6,3-tuumaisella mallilla yritys pyrkii kosiskelemaan uusia asiakkaita Note-malliston pariin.
io-tech matkusti julkaisua edeltäneellä viikolla yhdessä muun suomalaisen ”tekkimedian” kanssa Amsterdamiin tutustumaan uusiin Note10-malleihin ennakkoon. Käymme tässä artikkelissa läpi ensituntumia Note10:stä ja Note10+:sta. Varsinainen testiartikkeli ainakin jommastakummasta versiosta on luvassa arviolta elo-syyskuun taitteessa.
Galaxy Note10+
Ensivaikutelma uusista Note10-malleista on selkeälinjainen, solakka ja ryhdikäs. Vaikka asiaan ei välttämättä osaa kiinnittää huomiota, on uutuusmallien muotoilu muuttunut kohtalaisen paljon ja siinä on ensituntumien perusteella onnistuttu varsin hyvin.
Aivan kuten ennakkoon vuotaneet kuvat jo antoivat osviittaa, ovat näytön reunukset kaventuneet entisestään ja puhelimen kulmista on muotoiltu entistä terävämmät. Merkittävänä muotoilullisena muutoksena rungon ylä- ja alapääty on muotoiltu tasaiseksi hieman Huawein P30 –mallien sekä vanhempien Sonyn ja Nokian puhelimien tapaan.
Kädessä puhelin tuntuu selvästi solakammalta ja kevyemmältä kuin edeltäjämalli Note9. Ero konkretisoituu varsin suureksi, jos rinnalle vertailtavaksi löytyy edellisen sukupolven laite. Note9 on uuteen malliin verrattuna selvästi kömpelömmän ja paksumman tuntuinen. Note10+:n ulkomitat ovat kasvaneet muutamalla millin kymmenyksellä, vaikka samalla näyttökoko on kasvanut peräti neljä tuuman kymmenystä.
Nykypäivän kehityssuuntaukselle tyypillisesti Note10+:n näytön kehykset ovat pienentyneet entisestään. Ero Note9:ään lopulta varsin suuri, mutta ero konkretisoituu hyvin vasta rinnakkain vertaillessa. Näytön ylä- ja alareunukset ovat hyvin kapeat, mutta eivät aivan tasalevyiset. Yläreunus on saatu todella pieneksi siirtämällä valoisuus- ja etäisyyssensorit näyttöpaneelin alle, poistamalla iiristunnistukseen tarvittavan tekniikan sekä sijoittamalla etukameran näyttöpaneelin yläreunaan toteutettuun reikään, joka jakaa varmasti mielipiteitä.
Plus-mallin Dynamic AMOLED -näytön läpimitta on 6,8 tuumaa, eli se on kasvanut merkittävät 0,4 tuumaa. Suuntaus on ainakin allekirjoittaneen mielestä hyvä, sillä Note-malliston alkuperäinen idea oli juurikin tarjota markkinoiden suurinäyttöisimpiä puhelimia. Kuvasuhde on kasvanut samalla hieman, jonka myötä korkeussuuntainen pikselimäärä on kasvanut 80 rivillä 1440 x 3040 resoluutioon.
Note10-mallien rautakattaus on suurimmilta osin identtinen. Suomessa myytävissä malleissa on käytössä Samsungin oma uusi Exynos 9825 –piiri, joka on hieman suorituskykyisempi versio Galaxy S10 –malleissa käytössä olevassa Exynos 9820 –piiristä. Jäähdytys on toteutettu höyrykammioratkaisulla.
RAM-muistia löytyy plus-mallin molemmista varianteista muhkeat 12 Gt. Edullisemmassa versiossa tallennustilaa on 256 gigatavua, kun taasen huippumallissa sen määrä on tuplattu 512 Gt:uun. Viimevuotisesta teratavun mallista on siis tällä tietoa luovuttu, joka on tavallaan hieman harmillista. Plus-mallin tallennustilaa voi laajentaa jopa teratavun muistikortilla, mutta perusmallista muistikorttipaikka uupuu.
4G-verkossa data liikkuu ainakin teoriassa rajusti, sillä Note10-mallit tukevat jopa 2 Gbit/s latausnopeutta. Tuettuna on myös uusimman sukupolven WiFi 6. Luvassa on myös erillinen 5G-malli, mutta sen saatavuudesta Suomessa ei ole vielä tietoa.
Akun kapasiteetti on ”plussassa” 4300 mAh, eli 300 mAh enemmän kuin edeltäjämallissa. Lisäksi lataustehoa on parannettu merkittävästi, sillä mukana toimitetaan nyt 25 watin pikalaturi ja puhelin tukee myös lisävarusteena myytävää 45 watin pikalaturia. Akku latautuu Samsungin mukaan täyteen 65 minuutissa ja tehokkaammalla laturilla vielä 10 % nopeammin. Note10-mallit tukevat myös langatonta latausta molempiin suuntiin.
Takakuoren lasi on muotoiltu melko jyrkän kaarevaksi puhelimen pitkien kylkien suuntaan. Edeltäjämallissa etu- ja takapuolen lasin kaareutuminen kylkiin oli symmetristä, mutta Note10-malleissa takalasi kaareutuu pidemmälle kuin etulasi. Puhelimen metallinen kehys kapenee huomattavasti pitkillä sivuilla. Se on jopa siinä määrin kapea, että vasemmalle sivulle sijoitettujen fyysisten painikkeiden kohdalla muotoilu on hieman leveämpää. Kylkipainikkeiden suhteen Samsung on tehnyt muutoksia poistamalla erillisen Bixby-näppäimen kokonaan ja siirtämällä lukitus-/virtanäppäimen vasempaan kylkeen.
Kuvassa esillä on Aura Glow –värivaihtoehto, joka tulee myyntiin myös Suomessa. Pressikuvissa väri näyttää vaihtuvan pystysuunnassa turkoosin ja violetin sävyissä, mutta todellisuudessa kuoren värisävy vaihtelee lähes kaikissa sateenkaaren sävyissä holograafisen efektin tapaan. Hieman vastaava visuaalinen efekti on nähty aiemmin tänä vuonna A-sarjan malleissa.
Laitteen alapäätyyn sijoitettu S Pen –kosketuskynä näyttää ulkoisesti pitkälti samalta kuin edeltäjämallissa, joskin yläosan kiiltävästä pinnasta on luovuttu. Kynä hyödyntää edelleen Bluetooth LE –tekniikkaa, mutta se saa virtansa nyt superkondensaattorin sijaan LTO-akusta (litium-titanaatti), jonka kerrotaan tarjoavan jopa 10 tunnin toiminta-ajan.
Uutena toiminnallisuutena kynä tukee nyt ilmaeleitä kuusiakselisen liikkeentunnistuksen avulla. Niitä voi hyödyntää esimerkiksi kamerasovelluksen etäohjaamiseen vaikkapa kameran vaihtamiseen tai zoomaamiseen. Kokeilimme ilmaeleitä nopeasti ja ne vaikuttaisivat toimivan kohtalaisen hyvin, mutta ei aukottomasti.
Note10+:ssa on takana neloiskameraratkaisu, joista kolme sijaitsee yhteisessä kehyksessä takakuoren ylänurkassa. Kameran sijaintia on siis muutettu edeltäjämalliin nähden ja ainakin muotoilullisesti valitettavasti geneerisempään suuntaan.
Tarjolla on 12 megapikselin laajakulma- ja telekamerat sekä 16 megapikselin ultralaajakulmakamera. Lisäksi kamerakehyksen ulkopuolelle on sijoitettu VGA-tarkkuuden DepthVision-syvyystietokamera. Samsungin edustajan mukaan teknistä toteutusta on muutettu Galaxy S10 –malleihin nähden. Sekä laajakulma- että telekameran yhteydessä on optinen vakain ja teleobjektiivin aukkoa on saatu kasvatettua valovoimaisempaan f2.1-arvoon.
Kamerasovellus on saanut uusia ominaisuuksia etenkin videopuolelle ja tarjolla on mm. videon reaaliaikainen syvyysterävyysefekti, äänien tallennuksen keskittäminen zoomattavaan kohteeseen (zoom-in-mic) sekä GS10-malleista parannettu super steady –vakautustila. Uutta on myös puhelimsta löytyvä videoeditori.
Galaxy Note10
Vaikka mallinimestä saattaisi tavallaan päätellä toisin, on Note10 tämän vuoden todellinen uutuus, sillä kyseessä on uusi pienempi kokovaihtoehto, jonka ulkomitat ovat selvästi sisarmallia ja viimevuotista Note9:ää pienemmät. Kuten jo avauskappaleessa mainittiin, Samsung pyrkii kosiskelemaan pienemmällä Note10:llä uusia asiakkaita perinteisten Note-käyttäjien ulkopuolelta.
Muotoilultaan Note10 on lähestulkoon identtinen suuremman plus-mallin kanssa. Muutamaa pientä yksityiskohtaa lukuun ottamatta samat muodot on skaalattu pykälää pienempään kokoon. Ulkomitat on saatu puristettua 6,3-tuumaisen näytön kapeiden reunojen ansiosta melko lähelle Galaxy S10 –mallin mittoja. Pituutta ja leveyttä on noin millin verran enemmän. Muotoilu on Note10:ssä huomattavasti kulmikkaampaa kuin Galaxy S10 –malleissa, kuten on jo vuosia ollut tapana.
Näyttökokoluokassaan Note10 on erittäin hyvin käsiteltävissä olevan tuntuinen puhelin. Otettaessa ensimmäistä kertaa käteen Note10:n tarjoama vaikutelma on erittäin siro.
Note10:n Dynamic AMOLED -näytön läpimitta on siis 6,3 tuumaa, eli puoli tuumaa plus-mallia vähemmän. Lisäksi sen tarkkuus on alhaisempi, sillä resoluutio on pudotettu 1080 x 2280 pikseliin. Näytön pitkät sivut ovat sisarmallin tapaan kaarevat ja näyttö tukee HDR10+-standardia. Automaattitarkenteinen 10 megapikselin etukamera on sijoitettu reikään keskelle näytön yläosaa.
Note10:n sisuskalut ovat keskeisiltä osin vastaavat kuin Plus-mallissa, mutta erojakin löytyy. Note10:stä tulee Suomessa saataville vain 8 Gt:n RAM-muistilla ja 256 Gt:n tallennustilalla varustettu versio. Muistikorttipaikkaa ei ole.
Akun kapasiteetti on pienempien ulkomittojen myötä alhaisempi, eli 3500 mAh, joka on suunnilleen linjassa Galaxy S10:n akun koon (3400 mAh) kanssa. Akku tukee 25 watin pikalatausta mukana tulevalla laturilla, mutta sisarmallin 45 watin pikalatauksen tuki on jätetty pois. Akku latautuu valmistajan mukaan täyteen 88 minuutissa. Langaton lataus onnistuu molempiin suuntiin.
Helpoin tapa erottaa perusmalli plus-mallista on takakuoren kameran seutu. Plus-mallissa on nimittäin ylimääräinen syvyysterävyyskamera, joka perusmallista puuttuu. Muilta osin kolmoiskameratoteutus on identtinen kalliimman sisarmallin kanssa. Merkittävää käytännön eroa normaalissa kuvauskäytössä ei siis malliversioiden välillä pitäisi olla.
Yhteenveto
Ensituntumien perusteella uudet Note10-mallit ovat kehittyneet eniten fyysisesti. Sen lisäksi, että kokovaihtoehtoja on nyt kaksi, on muotoilu mennyt huomattavasti sirompaan suuntaan ja käsiteltävyys sen myötä parantunut. Note-malliston alkuperäistä henkeä vaalivat kuluttajat arvostanevat myös plus-mallin suurikokoista näyttöä, joka erottuu high-end-puhelimien massasta.
Teknisesti Note10-mallisto vaikuttaisi kehittyneen varsin maltillisin ja loogisin harppauksin. Mitään suoranaisesti mullistavaa ei kuitenkaan ole Note9:n tai Galaxy S10:n omistajan kannalta tarjolla. Näytön reunat ovat kaventuneet, S Peniä kehitetty monipuolisemmaksi, suorituskyky jälleen kasvanut, akku suurentunut ja takakamera kehittynyt entistä monipuolisemmaksi. Varsinaisella testijaksolla pääsemme tutustumaan tarkemmin, kuinka paljon mm. suorituskyky, kameran kuvanlaatu ja akunkesto ovat parantuneet viime vuodesta.
Note10-mallien ennakkotilaukset alkavat Suomessa heti ja myynti alkaa 23. elokuuta. Suomessa myyntiin tulevat värivaihtoehdot ovat ainakin alkuvaiheessa Aura Glow ja Aura Black. Suositushinnat ovat seuraavat:
- Note10 8 & 256 Gt: 999 euroa
- Note10+ 12 & 256 Gt: 1149 euroa
- Note10+ 12 & 512 Gt: 1249 euroa
io-tech saa testikappaleensa elokuun puolivälin tienoilla, joten artikkelia voi odottaa julkaistavaksi suunnilleen elo-syyskuun taitteessa.
Huomionarvoisena seikkana 3,5 millin kuulokeliitin on jätetty molemmista malleista pois.
Jokseenkin tylsän oloinen päivitys näyttöjen reunojen pienuutta lukuunottamatta, ja takapuolen kameroiden sijoittelu on tosiaan todella geneeristä, kuten tekstissä mainittiin.
Nykyään on ihan mahdotonta löytää sellainen puhelin, josta haluaisi itse maksaa rahaa.
Pistää tämän ja tulevan Asus ROG 2 puhelimen speksit vierekkäin ja molemmille noin tonni hintaa…helppo valinta tehokäyttäjän näkökulmasta. Yleensäkin nämä suorituskyvyn pullonkaulat ovat akkukeston, jäähdytyksen ja prosessorin throttlauksen piirileikkiä, ja kun ulkonäkö pidetään mahdollisimman kiiltävänä lasikuorineen niin Jonnekin tajuaa mistä kiikastaa.
Älypuhelinskene tarttis enemmän näitä innovaattoreita.
Virtapainikkeen sijoitus on tässä vieläkin järjettömämpi kuin S10:ssä.
Pääsittekö kokeilemaan laitteen kaiuttimien äänenlaatua? Stereokaiuttimet pitäisi olla, mutta pusketaanko ääni ulos miten uskottavasti?
Missä tehokäytössä throttlaus tulee oikeasti ongelmaksi? Jatkuvassa 4K videon kuvauksessa?
Jotenkin vain itse odottelee sitä reunatonta tasaista näyttöä ja näytön läpi kuvaavaa etukameraa. OP7 Pro oli jo aika hyvän tuntuinen luuri, mutta ne pyöristetyt näytön reunat ei kyllä ole mistään kotoisin.
Tässä vain toivoo, ettei vahingossa hajota tuota Nokia 8a vielä vaan, että kestäisi vaikka vuoden, niin voisi olla jotain mielenkiintoisempaa markkinoilla ja ehkä järkevämpään hintaan kuin tonnilla.
Tosin tämä Note design (tosin tuo mieleen vanhat Sonyt) näyttää todella paljon paremmalta kuin nuo nurkissa olevat kamerat Galaxy S sarjassa.
Ei päästy vielä mitenkään järkevästi, että olisi voinut äänenlaatua arvioida. Samsung on kuitenkin ollut tuolla saralla viime aikoina varsin hyvä.
Tuliko ne aura väriset budsit samalla?
Kummasti kadonneet netistä 3,5plugin puutetta pilkkaavat videot sampalta.
Saas nähän syttyykö palaan, taittuuko rikki vai löytyykö ihan uus tyyppivika.
Myös Samsung poisti nyt kuulokeliitännän – aiemmat Applea pilkkaavat mainokset kadonneet
Pahaa pelkään, että nuo kierot näytöt ovat tulleet jäädäkseen näihin lippulaivapuhelimiin vaikkei niissä mitään järkeä olekaan. Toivottavasti jatkossa tulisi lippulaivoja myös suorilla näytöillä.
Note 8 omistajan näkökulmasta täytyy sanoa että pieni pettymys. 3.5mm puuttuminen, ei muistikorttipaikkaa perusmallissa jne..
Note 9:n jätin väliin kun ajattelin että 10:ssa tulee jotain erikoisempaa mutta nyt voisikin harkita sitä käytettynä.
Reunasta kaartuvilla näytöillä saa pienemmät bezelit joka näyttää komealta tuotekuvissa ja kaupassa. Suojakuoret onneksi tuo bezeliä takaisin niin ei tule niin paljoa virhepainalluksia mutta panssarilaseja kaipaan takaisin.
Xperia 1 <3
Jos 8 toimii niin pysy siinä. Omasta mielestä ainakin 9 tuntuu paljon huonommalta käyttää ja isolta. Vaikka ei ole kun pari mm leveämpi ja hitusen paksumpi.
Onneksi hommasin ysin käytettynä, kun kasin potkasin laiturilta asfalttiin ja joka lasi rikki. Ääniliittimen puute ja reikä näytössä on isot miinukset, toisen kanssa ehkä olisin voinut elää, jos olisi tullut jotain hyvää tilalle.
Kasi on ihan pätevä peli. Ainut mitä ysissä huomaan eroa on pirusti paremmat äänet, kun ei blokkaa aina kaiutunta. Alkoi kasi olla hidaskin resetillä varmaan olisi korjautunu.
Jeps. Käytetyn Note9:n hinta on Samsungin mielestä virallisesti 150€. Satanen lisää mikäli tilaa ennakkoon Note10:n.
Eikös näissä runko ole ruostumatonta terästä eikä alumiinia? Voi olla että oon väärässä.
Tosta kameran super steady ominaisuudesta tykkään ja ainakin unbox therapyn videossa näyttäisi jopa toimivan hyvin.
Jerryrigeverything ja muiden testejä odotellessa!
Joissain voi olla magnesiumia.
Olisi Note 10plus kiinnostanut mutta ei vaan tuo kaareva näyttö kiinnosta. Nykyinen Note 8 jossa se on, muuten hyvä puhelin mutta ärsytti Edge näyttö jo hommatessa. Se oli sitten ensimmäinen ja viimeinen sellainen. Tilalle tulee S10 sarjan puhelin, mallia S10e. Hyvä peliliike Sampalta tehdä S10:jä myös tasapintaisellakin näytöllä.
Toivottavasti myyvät hyvin niin voi olla vielä toivoa että tulevaisuudessa muihinkin lippulaivoihin saataisi vaihtoehdoksi tasapintainen näyttö 🙂
Alumiinia se on.
"Note10-mallit tukevat myös langatonta latausta molempiin suuntiin."
Mitä tämä tarkoittaa?
Pystyy lataamaan Qi laitteita asettamalla ne miten takakuoren päälle. Esim langatonta latausta tukevat kuulokkeet tai toinen puhelin latautuu tuosta takakuoren päältä jos haluaa (erittäin hitaasti tosin)
Tai kello..