io-tech testasi Huaweista omaksi yrityksekseen irtautuneen Honorin ensimmäisen älypuhelimen Suomen markkinoilla - Honor 50.

Honorin pelinavaus älypuhelinmarkkinoille omana yrityksenään edustaa samalla myös uutta suuntausta brändille – Huawein alaisuudessa Honor-puhelimet olivat vielä malliston edullisimpia malleja ja usein niiden sisällä sykki hintaluokassaan varsin kovaa rautaa, mutta Honor 50:n tapauksessa hintaluokka on noin sata euroa kovimpia kilpailijoita korkeampi ja puhelimen kanssa on pyritty selvästi luomaan vaikutelmaa laadusta ja arvokkuudesta.

Kokonaisuudessaan Honor 50 on kuitenkin puhelin, jota ei suositushintaansa voi suositella. Sen selkeimmäksi eduksi jää tyylikäs ja erottuva muotoilu kaareutuvalla näytöllä, mutta 500 euron hintaluokassa se tarjoaa kuitenkin 400 euron laitteista tuttua rautaa ja keskimääräistä heikommat kamerat. Keskihintaluokan kuninkuusluokkaan Honorilla ei olekaan asiaa, vaan se häviää niin OnePlus Nord 2:lle kuin myös Samsung Galaxy A52s:lle ja Xiaomi Mi 11 Lite 5G:llekin, vaikka se laskisi niiden kanssa samaan hintaan.

Plussaa

  • Joukosta erottuva ja tyylikäs muotoilu varauksin
  • Hyvä suorituskyky
  • Nopea 66 watin pikalataus

Miinusta

  • Heikko päivityslupaus (1 + 2 vuotta)
  • Ohjelmiston epäloogisuudet varauksin
  • Ei stereokaiuttimia
  • Pääkameran kuvanlaatu hämärässä
  • Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu
  • Makrokameran kuvanlaatu

Huomionarvoista

  • Puhelimessa ei ole 3,5 mm:n kuulokeliitäntää

Huaweista irtautunut Honor julkaisi ensimmäiset globaaleille markkinoille suunnatut älypuhelimensa alun perin jo kesäkuun puolen välin jälkeen. Kolmesta mallista koostuneesta Honor 50 -mallistosta Suomeen päätyi kuitenkin vain keskelle sijoittuva Honor 50, jonka saapuminen julkistettiin neljä kuukautta alkuperäisen julkistuksen jälkeen lokakuun loppupuolella.

499 euron suositushinnalla marraskuun 15. päivä kauppoihin saapuva laite tarjoaa Snapdragon 778G -järjestelmäpiirin, jonka parina on pohjamallissa 6 Gt RAM-muistia ja 128 Gt tallennustilaa. 100 euron lisäpanostuksella on saatavissa 8 Gt RAM-muistilla ja 256 Gt:n tallennustilalla varustetu malli, jollainen myös testiimme saapui. Virtaa puhelimelle syöttää 4300 mAh:n akku ja kamerajärjestelmä muodostuu 108 megapikselin pääkamerasta, 8 megapikselin ultralaajakulmakamerasta sekä kahden megapikselin syvyystieto- ja ultralaajakulmakameroista.

Puhelin on saatavissa kolmena värivaihtoehtona – testikappaleemme edustama kimalteleva Frost Crystal, vihreä Emerald Green ja musta Midnight Black.

Huaweista irtautumisen myötä Honoria eivät enää koske entisen emoyhtiön kohdalle asetetut pakotteet, minkä myötä Honor 50 sisältää myös täydet Googlen palvelut. Entinen omistaja on kuitenkin Honor 50:ssä yhä nähtävissä, sillä ulkonäöllisesti ja raudaltaankin pääkameraa ja toimivia 5G-yhteyksiä lukuun ottamatta Honor 50 muistuttaa hyvin vahvasti Huawein nova 9:ää, jonka kiinalaisjätti julkisti Suomessa vain pari päivää ennen Honorin virallista Suomen julkistusta. Puhelinten yhtäläisyyden selittää kuitenkin se, ettei uutuuspuhelinta ole Honorinkaan mukaan ehditty suunnittelemaan puhtaalta pöydältä, vaan se pohjautuu Huawein alaisuudessa aloitettuun projektiin.

Tässä artikkelissa tutustumme Honor 50 -älypuhelimeen reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta ja otamme selvää, mitä Huawein massiivisen budjetin alaisuudesta irtautunut Honor on ensitöikseen saanut aikaiseksi.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Honor toimittaa puhelimensa valkoisessa pakkauksessa, jossa laitteen mallinimi komeilee valaistuksen mukana kiiltävänä tekstinä. Itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluvat vain:

  • Korttikelkan avaustyökalu
  • Joustava muovinen suojakuori
  • USB-A -> USB-C -kaapeli
  • 66 watin verkkovirta-adapteri

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Kuten jo sanottua, muistuttaa Honor 50 huomattavan paljon Huawein tuoreinta keskihintaluokkaista nova 9 -älypuhelinta. Puhelin tuo mukanaan nykyisin markkinoilla kohtalaisen harvinaiset kaareutuvat näytön reunat, minkä lisäksi joukosta puhelin erottuu myös testikappaleemme Frost Crystal -värin varsin näyttävällä takakuorella, joka tarjoaa ikään kuin glitterin kaltaisesti kiiltelevän pinnan.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 159,96 x 73,76 x 7,78
  • Paino: 175 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 89,7 %

Ulkomitoiltaan Honor 50 on varsin tavanomainen älypuhelin ja esimerkiksi samassa teholuokassa kilpailevaan 100 euroa edullisempaan OnePlus Nord 2:een nähden Honor on noin millimetrin korkeampi, 0,6 millimetriä leveämpi ja 0,5 mm ohuempi. Ottaen huomioon 0,1” OnePlussaa suuremman näytön ovat Honorin ulkomitat miellyttävän kompaktit.

Kaareutuvan näytön lisäksi myös takakuori kaareutuu, minkä myötä puhelinta kiertävä reunus on näytön pitkiltä sivuiltaan selvästi päätyjä ohuempi. Puhelin istuu muotoilultaan käteen miellyttävästi ja kaareutuva näyttö onkin allekirjoittaneen silmään ja käteen mukava poikkeama nykymarkkinoilla. Tokikaan kaikki eivät näytön kaarevuudesta pidä, mutta positiivisena huomiona Honorin virhekosketusten välttäminen tuntui toimivan hyvin, eikä puhelin harhakosketuksia juurikaan rekisteröinyt.

Muotoilu tuo omalla tavallaan puhelimelle myös arvokkaan yleisilmeen, mutta valitettavasti materiaalivalinnat eivät yllä samalle arvokkuuden tasolle, sillä puhelimen runko on muovia, mikä on kuultavissa myös takakuorta kopauttaessa hieman muovisena onttoutena. Takakuori itsessään on kuitenkin lasia, mutta valitettavasti sekä se että näyttölasi ovat täysin nimettömiä, eli mistään tunnetun valmistajan suojalasista ei todennäköisesti ole kyse. Honor ei myöskään lupaa puhelimelleen minkäänlaista vedenkestävyysluokitusta.

  • Alapääty:
    • SIM-korttipaikka
    • mikrofoni
    • USB-C (2.0) -liitäntä
    • monokaiutin
  • Yläpääty:
    • mikrofoneja
  • 32 megapikselin etukamera (1/3,44”), f2.2, 22 mm

Päädyissä Honor 50:n huomio kiinnittyy valitettavasti vain USB 2.0 -nopeuksiin jäävään pohjan liitäntään, mikä on toki edelleen keskihintaluokan laitteissa varsin tavanomaista, mutta se mikä erottuu myös massasta nykyisin jo pienenä miinuksena tässä hintaluokassa, on vain monokaiuttimen tarjoaminen.

32 megapikselin etukamera tarjoaa hieman tavanomaista leveämmän kuvasuhteen ja sen myötä käytettävissä on täyden kuvan lisäksi myös rajattu kapeampi kuvasuhde, joka häviää laadullisesti jonkin verran täydelle kuvalle. Hyvässä valaistuksessa kameran värintoisto on miellyttävää, mutta yksityiskohdiltaan kuva jää selvästi pehmeäksi. Hämärässä kuva puolestaan pehmenee jo huomattavasti enemmän. Etukameran kuvat näyttävätkin hieman siltä kuin käytössä olisi jokin kasvoja pehmentävä kauneusfiltteri, vaikka kyseiset filtterit olisivat asetuksista pois päältä.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,57” OLED-näyttö
  • 19,5:9-kuvasuhde, 2340 x 1080 pikseliä, 392 PPI
  • 120 Hz, 300 Hz:n kosketuksentunnistus

Kuten jo aiemmin mainittiin kaareutuu Honor 50:n 6,57-tuumainen OLED-näyttö pitkiltä sivuiltaan, minkä myötä näytön laidoissa on nähtävissä hieman värien vääristymää, mikä voinee häiritä osaa käyttäjistä. Muilta osin näyttö on kuitenkin kuvanlaadultaan hyvä. Kirkkaus oli ulkokäytössäkin riittävää ainakin syksyisissä testimaisemissa, minkä lisäksi kuva on värintoistoltaan miellyttävän eläväistä, eivätkä mitkään tietyt värit vaikuta korostuvan häiritsevästi.

120 hertsin virkistystaajuus yltää myös keskihintaluokan huipulle, vaikka se ei enää nykypäivänä mitenkään suoranaisen poikkeuksellinen suoritus olekaan. Kokonaisuudessaan Honor 50:n näyttö onkin hyvä, eikä siinä ole selviä mainittavia puutteita.

Sormenjälkilukija Honor 50:ssä on sijoitettu optisena näytön alle. Lukija toimi testijaksolla nopeasti ja luotettavasti.

Raudaltaan Honor 50 tarjoaa nykypäivän keskihintaluokan peruspaketin, eli muun muassa Galaxy A52s 5G:stä tutun Snapdragon 778G -järjestelmäpiirin, joka sijoittuu raa’alta suorituskyvyltään aavistuksen vain Xiaomi Mi 11 Lite 5G:stä löytyvän Snapdragon 780G:n tai aiemmin jo mainitun OnePlus Nord 2:n MediaTek Dimensity 1200 AI:n alapuolelle.

Piirin parina on pohjamallissa varsin tavanomaiset 6 Gt RAM-muistia ja 128 Gt tallennustilaa, minkä myötä puhelimen 499 euron hinta onkin väistämättä kohtalaisen korkea Samsungin ollessa suositushinnaltaan 50 euroa ja OnePlussan sekä Xiaomin peräti 100 euroa edullisempia. Suuremmasta RAM-muistista ja tallennustilasta maksettavan sadan euron lisän jälkeen Honor seilaakin sitten jo muun muassa OnePlus 9:n kanssa samoilla vesillä.

Puhelimelle virtaa tuova 4300 mAh:n akkukin on luokassaan varsin tavanomainen. Xioamiin verrattuna se on 50 mAh suurempi, mutta OnePlussaan nähden 100 mAh ja Samsungiin nähden 200 mAh pienempi. 66 watin pikalatausnopeus puolestaan yltää markkinoiden kärkikahinoihin yhdessä OnePlus Nord 2:n kanssa. Yhteysominaisuuksien osalta Honor on hyvin ajan tasalla ja tuettuna ovat niin 5G-verkot ja Wi-Fi 6 kuin myös Bluetoothin viimeisin 5.2-versio.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri (1 x 2,84 GHz Kryo 680, 3 x 2,42 GHz Kryo 680 & 4 x 1,8 GHz Kryo 680 CPU, Adreno 660 GPU)
  • 6 tai 8 Gt RAM-muistia
  • 128 tai 256 Gt tallennustilaa (256 Gt mallissa vapaana noin 245 Gt)
  • 5G NSA & SA, Sub6 (1, 3, 7, 28, 38, 40, 41, 77, 78)
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), dual-band, Bluetooth 5.2, GPS, GLONASS, Galileo, BDS, QZSS, NFC
  • Sormenjälkilukija näytön alla, monokaiutin
  • 4300 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 66 watin pikalataus

 

Kamera

Honor 50:n kamerat sijaitsevat takakuoren vasemmassa yläkulmassa varsin erottuvasti muotoillussa kehyksessä. Pääkamera lepää ylemmässä kamera-aukossa, joka on kooltaan huomattavan paljon itse kameran linssiä suurempi ja siten lähinnä koriste. Alemassa ympyrässä lepäävät puolestaan niin 8 megapikselin ultralaajakulmakamera kuin myös molemmat 2 megapikselin sensorit.

Kameran tekniset tiedot:

  • 108 megapikselin pääkamera (1/1,52”, 0,7 um pikselikoko), f1.9, PDAF
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.2, 17 mm
  • 2 megapikselin makrokamera, f2.4
  • 2 megapikselin syvyystietokamera, f2.4
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS / 1080p 60 FPS

Kamerajärjestelmä Honor 50:ssä ei puhtaasti lukujen valossa onnistu vakuuttamaan, vaikka sillä puolensa onkin – 108 megapikselin pääkamera on resoluutioltaan markkinoiden kärkipäätä ja 8 megapikselin ultralaajakulmakamera edelleen varsin tavanomainen, mutta 2 megapikselin syvyystieto- ja makrokamerat alkavat kuitenkin väistämättä olla jo tuulahdus menneisyydestä tai edullisemmista hintaluokista. Honor ei myöskään tarjoa yhteenkään kameroista optista kuvanvakainta, jollainen esimerkiksi Samsungin Galaxy A52s:n ja OnePlus Nord 2:n pääkameroista löytyy.

Videokuvauksen osalta Honor 50 tukee luokassaan tyypilliseen tapaan 4K-resoluutiota 30 FPS:n nopeudella tai vaihtoehtoisesti 1080p-resoluutiota 30 FPS:n nopeudella.

Honor 50:n kamerasovellus on varsin pelkistetty. Oikealla puolella kuvausnäkymää ovat kaikki kuvaustilat ja vasemmalla puolella puolestaan asetukset. Sovellus toimi testijaksolla hyvin ja oli käyttökokemukseltaan selkeä.

Sovelluksesta löytyy pääkameraa käyttävän 1x-tilan ja ultralaajakulmakameran laaja-tilan lisäksi myös 2x-tila, joka vaikuttaisi käyttävän suoraan sensorilta tehtävää rajausta, sillä lopputuloksissa on hieman enemmän yksityiskohtia kuin jälkikäteen zoomatuissa perustilan kuvissa.

Hyvässä valaistuksessa Honor 50:n pääkamera ottaa kohtalaisen hyviä kuvia, joskin värintoistoltaan ne jäävät helposti hieman tummiksi. Toki kuvia arvioidessa on otettava huomioon loka-marraskuun taitteen harmaat kelit. Kuvien käsittely on kohtalaisen luonnollista, eikä niissä ole havaittavissa liiallista korostusta väreissä, kontrastissa tai terävöityksessä. Huomion arvoisena seikkana kuvissa esiintyy kuitenkin jo kohtalaisen hyvässä valaistuksessa selvästi useimpia kilpailijoitaan enemmän kohinaa.

Hämärässä kameran suorituskyky puolestaan ei yllä kilpailijoiden tasolle, vaan on hyvin ailahtelevaa. Kuvat tärähtävät huomattavan helposti tuottaen erityisesti kirkkaille alueille selkeitä kaksoiskuvia, minkä lisäksi yksityiskohdat piirtyvät usein hieman vesivärimäisenä pelkistettyinä, mutta teräväreunaisina kohtalaisen voimakkaan terävöityksen myötä. Toisinaan kuvat voivat kuitenkin olla myös jotakuinkin onnistuneita, eli heikkojen kuvien kohdalla kyse on todennäköisesti ainakin osin myös heikohkosta automatiikasta.

2x-tilassa kuvat mukailevat ymmärrettävästi perustilan kuvia, mutta kuvien dynamiikka kärsii hieman. Kuvat eivät myöskään pärjää erillisen telekameran jäljelle, vaan erityisesti pienemmissä yksityiskohdissa on nähtävissä selvästi yliterävöitystä, minkä myötä lopputulokset ovat toisinaan aavistuksen digitaalisen näköisiä.

Hämärässä pikseleiden yhdistyksestä luotujen lopputulosten puute näkyy vielä selvemmin dynamiikan heikentymisenä, sillä valoisat yksityiskohdat palavat 2x-tilassa lähes poikkeuksetta puhki. Myös värintoisto jää hieman perustilaa valjummaksi, mutta muilta osin kuvanlaatu on samankaltaista.

8 megapikselin ultralaajakulmakameran kuvat puolestaan ovat jo päivänvalossa selvästi pehmeitä. Värintoistoltaan ne mukailevat kohtalaisen hyvin pääkameraa, mutta käytännössä kaikki pienemmät yksityiskohdat katoavat suttuiseen sekamelskaan. Dynamiikkakin on varsin tavanomaista, eikä kamera onnistu nousemaan luokassaan edukseen.

Tilanne ei myöskään parane hämärässä, vaan ultralaajakulmakameran kuvanlaatu suorastaan romahtaa valonmäärän mukana. Pääkameran tavoin kuvanlaatu on todella vaihtelevaa ja positiivisena huomiona parhaimmillaan jopa ihan kohtuullista, mutta vastapainona heikoimmillaan laatu on todella huonoa. Dynamiikka on suppeaa, kirkkaat yksityiskohdat palavat puhki ja kohinanvaimennus ei pärjää liikkuvien kohteiden kanssa, vaan ohi ajavat autot muuttuvat pikselimössöksi, joka suorastaan pomppaa naamalle, vaikka kuvassa on muutenkin selvästi kohinaa.

Ultralaajakulmakameran tarkennusetäisyys on kiinteä, joten lähikuvia sillä ei ole mahdollista ottaa.

Honor 50:n yökuvatila ei toimi ultralaajakulmakameralla, vaan se rajoittuu pääkameran ja sitä hyödyntävän 2x-tilan kanssa käytettäväksi. Valitettavasti tila ei myöskään onnistu korjaamaan hämärässä havaittuja ongelmia, vaikka kuviin selvästi enemmän valoa kertyykin, sillä myös yökuvatilassa kuvat tärähtävät kohtalaisen helposti, minkä myötä erityisesti kirkkaisiin yksityiskohtiin syntyy kaksoiskuvia.

Honorin 2 megapikselin makrokamera häviää luokkansa kovimmille kilpailijoille jo resoluutioltaan, minkä lisäksi kameran tarkennusetäisyys on kiinteä, eli kuvien ottamisessa on oltava tarkkana, jotta lopputulokset olisivat teräviä.

Tokikaan luvut eivät aina kerro kaikkea, mutta valitettavasti Honor 50:n ultralaajakulmakameran lopputuloksetkin ovat luokassaan heikkoja. Kuvissa on varsin voimakasta kohinaa ja heikohko dynamiikka. Lisäksi 2 megapikselin rajat ovat selvästi nähtävissä, sillä suurelta näytöltä tarkasteltuna resoluutio on selvästi alhainen.

Videokuvankaan osalta Honor 50 ei onnistu vakuuttamaan. Värit toistuvat kohtalaisen luonnollisena, mutta valokuvien tapaan liian tummina, minkä lisäksi kuvassa on havaittavissa selvää kohinaa, eikä tarkkuus yllä kilpailijoiden tasolle. Lisäksi videon vakautus toimii heikosti ja kävely näkyy videolla selvänä tärinänä.

Ultralaajakulmakameran video rajoittuu 1080p-resoluutioon 30 FPS:n nopeudella, eikä kameroita voi vaihtaa kesken kuvauksen.

 

Käyttöjärjestelmä ja akunkesto

Kuten puhelimen fyysisessä rakenteessa, näkyy Huawein vaikutus edelleen myös Honorin käyttöjärjestelmässä. Kyseessä vaikuttaisi toimituksessa tekemiemme havaintojen valossa olevan pitkälti Huawein omista sovelluksista riisuttu versio HarmonyOS:ssä käytössä olevasta käyttöliittymästä, johon on toki lisätty mukaan Googlen palvelut. Sisällä sykkii Android 11, jonka päällä on Honorin Magic UI 4.2. Tietoturvakorjaukset olivat testijaksolla syyskuun tasolla, eli puhelimeen ei ole saapunut aivan tuoreimpia päivityksiä.

Päivityslupaus onkin Honor 50:n selkeimpiä miinuksia: valmistaja lupaa puhelimelleen vain yhden suuren Android-päivityksen ja kahden vuoden tietoturvakorjaukset, eli käytännössä jossain vaiheessa puhelimeen päivittyvä jo julkaistu Android 12 jää Honor 50:n viimeiseksi käyttöjärjestelmäversioksi. Erityisesti kilpailijoihin nähden korkeahko hinta huomioiden päivityslupaus on suorastaan surkea, sillä muun muassa Samsung tarjoaa Galaxy A52s 5G:lle kolme suurta päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset.

Itse käyttöliittymä puhelimessa vaikuttaisi olevan, kuten jo mainittu, käytännössä puhdas kopio Huawein käyttämästä. Puhelimesta on kuitenkin ymmärrettävästi poistettu Huawein omia ominaisuuksia kuten alkunäytössä vetämällä käynnistyvä Petal Search. Näitä poistettuja ominaisuuksia ei kuitenkaan ole korvattu millään, joten lopulta käyttöliittymä tuntuu jo valmiiksi Googlen puutteen myötä karsitusta HarmonyOS:stä entisestään karsitulta versiolta, jonka päälle on nakattu tuki Googlen palveluille.

Käytännössä käyttöjärjestelmä toimii kyllä, mutta siinä on lapsuksia, joita kilpailijoissa ei ole nähtävissä. Vakiona sovellukset asentuvat suoraan aloitusnäytölle Huaweista tuttuun tapaan, mutta koska Honor ei käytä Huawein hakua, ei sovelluksia voi hakea millään tavalla, vaan haluamansa sovellukset on löydettävä ruudukkoa selaamalla. Erillisen sovellusvalikon päälle asettamisen jälkeen haku on kuitenkin tarjolla itse valikossa.

Vastaavan tasoinen hämmentävä puute on käytännössä kaikista muista Android-puhelimista tutun sovelluskuvakkeen pitkän painalluksen takaa löytyvän sovellusasetuksiin vievän linkin puute. Sen sijaan Honor antaa vain poistaa sovelluksia niitä pohjassa pitämällä, minkä lisäksi osalla sovelluksista voi olla tarjolla jonkinlainen pikavalikko parille ominaisuudelle.

Lisäksi itse asetuksissa on omat erikoisuutensa. Puhelin muun muassa tarjoaa sovelluksen omien asetusten lisäksi jokaiselle sovellukselle erikseen niiden käynnistämisen hallintaan liittyvät asetukset asetusvalikon akkuosiossa, kun taas lähes kaikilla muilla valmistajilla nuo asetukset ovat muiden mukana itse sovelluksen asetuksissa. Toinen erikoisuus on näytön päälläoloaikojen nollaaminen akkunäkymässä aina kello 00:00 sen sijaan, että puhelin näyttäisi esimerkiksi viimeiset 24 tuntia tai vaikka koko näytön päälläoloajat viimeisimmän latauksen jälkeen.

Käyttöliittymän erikoisuuksista huolimatta puhelin on positiivisena puolena varsin nopea, eikä käyttöliittymän sisällä liikkuessa ole havaittavissa minkäänlaista hidastelua. Snapdragon 778G kykenee myös pelaamiseen ja graafisesti huomattavan raskas Genshin Impact toimi pelattavasti vakiona päällä olevilla Low-tason asetuksilla.

Akunkeston osalta Honor 50 on keskinkertainen. Puhelin kesti yhdellä latauksella noin parin tunnin päivittäisillä näytön päälläoloajoilla poikkeuksetta kaksi kokonaista päivää. Kolmaskin päivä puhelimella saatiin ylitettyä kertaalleen, mutta tuolloin käyttöä oli jo selvästi rajoitettava kolmannen päivän aikana.

Akun latausnopeuden osalta Honor kuitenkin erottuu edukseen ja mukana toimitettavalla 66 watin laturilla puhelin latautui tyhjästä täyteen kohtalaisen vikkelästi noin 45 minuutissa.

Akun latausnopeus:

  • 15 min – 31 %
  • 30 min – 85 %
  • 33 min – 90 %
  • 46 min – 100 %

 

Yhteenveto

Honorin pelinavaus älypuhelinmarkkinoille omana yrityksenään edustaa samalla myös uutta suuntausta brändille – Huawein alaisuudessa Honor-puhelimet olivat vielä malliston edullisimpia malleja ja usein niiden sisällä sykki hintaluokassaan varsin kovaa rautaa, mutta Honor 50:n tapauksessa hintaluokka on noin sata euroa kovimpia kilpailijoita korkeampi ja puhelimen kanssa on pyritty selvästi luomaan vaikutelmaa laadusta ja arvokkuudesta.

Sisällä sykkivä rauta 499 euron suositushintaisessa Honor 50:ssä onkin tuttu lähinnä noin 400 euron puhelimista. Järjestelmäpiirinä toimii Samsung Galaxy A52s:stä tuttu Snapdragon 778G, joka häviää aavistuksen esimerkiksi 399 euron hintaisen OnePlus Nord 2:n sisällä sykkivälle MediaTek Dimensity 1200 AI:lle. RAM-muistin ja tallennustilan määrätkin ovat pohjamallissa varsin tavanomaiset 6 ja 128 gigatavua.

Sisuskalujen vastapainona puhelin kuitenkin erottuu ulkoisesti. Reunoiltaan kaareutuva näyttö erottaa Honor 50:n selvästi luokkansa kilpailijoista ja on käsissä varsin miellyttävän tuntuinen. Materiaaleiltaan puhelin kuitenkin paljastuu varsin tavanomaiseksi keskihintaluokan laitteeksi, sillä lasisen takakuoren valmistajaa ei ole kerrottu ja puhelimen runko on muovinen. Selvästi poikkeuksellisena ominaisuutena myöskään näyttölasin osalta Honor ei ole valmistajaa paljastanut.

Myös puhelimen OLED-näyttö itsessään on laadukas ja yltää 120 hertsin virkistystaajuuteen, eikä siitä juuri pahaa sanottavaa jää. Valitettavasti Honor ei kuitenkaan ole tuonut mukaan useimmista kilpailijoista jo löytyviä stereokaiuttimia.

Stereokaiuttimien puutteen lisäksi myös kamerajärjestelmä Honor 50:ssä jättää kylmäksi. Sinänsä suuriresoluutioinen pääkamera tuottaa hyvässä valaistuksessa kohtuullista jälkeä, mutta heti valon määrän heikentyessä kuvanlaatu romahtaa varsin selvästi. Ultralaajakulmakamera puolestaan tuottaa jo päivänvalossa poikkeuksellisen pehmyttä jälkeä, eikä 2 megapikselin makrokamerakaan ole enää ominaisuus, jota 500 euron puhelimessa toivoisi näkevänsä.

Valitettavasti ohjelmisto jatkaa kameroiden linjalla ollen selvästi luokassaan heikko ja Huawein alaisuudessa aloitettu puhelinkehitys näkyy varsin selvästi. Käytännössä Magic UI tuntuu leikatulta versiolta jo ennestään Googlesta irtautumisen jälkeen karsitusta Huawein käyttöliittymästä, eikä käyttökokemus ole kilpailijoiden tasolla. Ikään kuin naulana arkkuun Honorin päivityslupauskin jää vain yhteen Android-versioon ja kahden vuoden tietoturvakorjauksiin.

Kokonaisuudessaan Honor 50 onkin puhelin, jota ei suositushintaansa voi suositella. Sen selkeimmäksi eduksi jää tyylikäs ja erottuva muotoilu kaareutuvalla näytöllä, mutta 500 euron hintaluokassa se tarjoaa kuitenkin 400 euron laitteista tuttua rautaa ja keskimääräistä heikommat kamerat. Keskihintaluokan kuninkuusluokkaan Honorilla ei olekaan asiaa, vaan se häviää niin OnePlus Nord 2:lle kuin myös Samsung Galaxy A52s:lle ja Xiaomi Mi 11 Lite 5G:llekin, vaikka se laskisi niiden kanssa samaan hintaan.

Plussaa

  • Joukosta erottuva ja tyylikäs muotoilu varauksin
  • Hyvä suorituskyky
  • Nopea 66 watin pikalataus

Miinusta

  • Heikko päivityslupaus (1 + 2 vuotta)
  • Ohjelmiston epäloogisuudet varauksin
  • Ei stereokaiuttimia
  • Pääkameran kuvanlaatu hämärässä
  • Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu
  • Makrokameran kuvanlaatu

Huomionarvoista

  • Puhelimessa ei ole 3,5 mm:n kuulokeliitäntää

 

This site uses XenWord.
;