MSI julkaisi uuden Asetekin 7. sukupolven pumppua hyödyntävän MEG CoreLiquid S -sarjan AIO-nestecoolerit syyskuun lopulla ja nyt kaksikosta suurikokoisempi 360 mm:n jäähdyttimellä varustettu CoreLiquid S360 on päätynyt myös io-techin testipenkkiin.

CoreLiquid S -sarjan coolerit pohjautuvat siis Asetekin suunnitteluun ja oman jälkensä MSI tuo tarjoamalla mukaan omat MEG Silent Gale P12 -tuulettimet, blokkiyksikön päälle sijoitetun tuulettimen ja blokkiyksikön alleen peittävän 2,4-tuumaisen IPS-näytön.

Coolerin suositushinta suomessa on 279 euroa, eli kyseessä on varsin selvällä erolla tähän mennessä testatuista 360 mm:n AIO-nestecoolereista kallein malli. MSI MEG LiquidCore S360 ei toistaiseksi kuitenkaan ole vielä päätynyt kotimaamme kauppojen hyllyille, eikä MSI ole antanut tarkkoja aikatauluja siitä, milloin coolereita voi odottaa kaupoissa kohtaavansa.

Tässä artikkelissa tutustumme MSI MEG CoreLiquid S360:n ominaisuuksiin ja ajamme aiemmistakin jäähdytysartikkeleista tutut suorituskykytestit. Verrokkeina MSI:n coolerille toimivat aiemmin testissä käyneet Arctic Liquid Freezer II 360 ja be quiet! Silent Loop 2 360 mm sekä ilmajäähdytteisten coolereiden parhaimmistoa edustava Noctua NH-D15.

MSI:n paketointi mukailee muidenkin 360 mm:n AIO-coolereiden linjoja ja erottuu kilpailijoistaan lähinnä pintaan painetuilla grafiikoillaan. Toimitussisältöön kuuluu:

  • AIO-nestecooleri
  • 3 x MSI MEG Silent Gale P12 -tuulettimet
  • Ohjekirjanen
  • Tarvittavat ruuvit ja kiinnitystarvikkeet

Ruuvit ja muut kiinnitystarvikkeet MSI toimittaa uudelleensuljettavassa pussissa, jonka sisällä osat on jaoteltu kertakäyttöisiin muovipusseihin.

Ohjekirjan ohjeet ovat varsin pelkistetyt, eikä niiden seuraaminen välttämättä ole ensi kertaa tietokoneita kasaavalle kovin helppoa. Mikäli coolereiden asennus yleisesti on jo tuttua, ovat ohjeet kuitenkin selkeät.

MEG CoreLiquid S360:n tekniset tiedot:

  • Mitat: 394 x 120 x 27mm (itse kennosto noin 359 x 118 x 17 mm)
  • Materiaali: Alumiini
  • Jäähdytinkenno tiheys: 18 FPI
  • Letkujen pituus: 40 cm
  • Letkujen ympärysmitta: 10 mm
  • Yhteensopivuus: Intel LGA2066, 2011(-v3), 1700, 1200, 115x ja AMD AM4, AM3(+), AM2(+), FM2(+), FM1, SocketTR4, sTRX4, SP3
  • Takuu: 5 vuotta

MSI:n käyttämä alumiininen jäähdytyskenno ei tarjoa käytännössä mitään massasta poikkeavaa, vaan kyseessä on tavanomaisella 27 mm:n paksuudella ja varsin tyypillisellä 18 FPI:n tiheydellä varustettu jäähdytin. Noin sentin ympärysmittaisilla letkuillakin on pituutta tyypilliset 40 senttimetriä. Letkut ovat varsin joustavat, minkä myötä coolerin sijoittaminen on helppoa.

Yhteensopivuuden MSI lupaa käytännössä kaikille moderneille ja pykälän vanhemmillekin alustoille ja mukana on myös tuki vastikään julkaistulle Intelin LGA 1700:lle, jota uudet 12. sukupolven Core-prosessorit käyttävät.

Blokkiyksikön tekniset tiedot:

  • Mitat: 95 x 95 x 54 mm (95 x 95 x 90 itse mitattuna)
  • Pumpun liitäntä: 3-pinninen standardiliitäntä emolevylle, SATA-virtakaapeli, USB 2.0 -liitäntä emolevylle ja 3-osainen 4-pinninen tuuletinjaka
  • Pumpun pyörimisnopeus: 2800 RPM

Blokkiyksikkö MSI:n CoreLiquidissa puolestaan erottuu joukosta, vaikka sisällä vettä liikuttava pumppu tuttu Asetekin yksikkö onkin. Itse blokin päällä on pienikokoinen 60 millimetrin tuuletin, joka yltää maksimissaan 4000 RPM:n kierrosnopeuksiin ja vielä sen yläpuolelle on asennettu 2,4-tuumainen IPS-näyttö, jonka kaverina on varsin kookas muovinen kehikko heijastavalla pinnoitteella, jonka läpi näytön kuva loistaa.

MSI:n sivuillaan antamat ulkomitat vaikuttavat cooleriyksikön peittämältä pinta-alaltaan pitävän paikkansa, mutta kehikon kanssa kokonaisuus nousee käytännössä noin 90 mm korkeuteen, joten korkeustiedot ovat todennäköisesti mitattu ilman kehikkoa, näyttöä ja tuuletinta tai sitten sivuston tiedoissa on yksinkertaisesti virhe. Kokonaisuus onkin varsin kookas, vaikkakaan ATX-emolevyllä se ei vielä minkäänlaisia yhteensopivuusongelmia todennäköisesti aiheuta.

Liitäntöjä blokissa on varsin reilusti. Tarjolla on muun muassa USB 2.0 -liitäntä emolevylle, SATA-virtaliitäntä, 3-pinninen tuuletinliitin sekä kolme jatkopaikkaa neljäpinnisille tuulettimille.

Emolevylle blokkiyksikkö yhdistyy 3-pinnisen tuuletinliittimen kautta, vaikka pumppu itsessään on MSI:n mukaan PWM-ohjattava, minkä lisäksi ohjausta tarvitsee myös blokin tuuletin. Emolevyn omaa ohjausta ei käytännössä olekaan tarkoitettu coolerin kanssa käytettäväksi, vaan sen sijaan käytössä on valmistajan MSI Center -ohjelmisto, jonka kanssa pumppu keskustelee USB-yhteyden yli. Pumpun hallinnan lisäksi ohjelmisto ohjaa myös blokkiyksikön päällä sijaitsevan tuulettimen nopeuksia sekä pumpun tuuletinjakajaan liitettyjä tuulettimia.

Ohjelmisto ei tarjoa mahdollisuutta muuttaa kierrosnopeuksia esimerkiksi suoraan numeroita kirjoittamalla, vaan muutokset on tehtävä graafisessa näkymässä pallukoita siirtelemällä, mikä ei käytännössä ole kovinkaan toimiva ratkaisu, sillä grafiikka on varsin epätarkka ja palloihin tarttuminen hiirellä saattoi satunnaisesti myös sekoilla. Tuuletinprofiilien tekemiseen kuluukin ohjelmiston kanssa tavanomaista enemmän aikaa. Lisäksi ohjelmisto mahdollistaa profiilin tekemisen vain neljällä eri lämpöpisteellä ja 80 °C jälkeen ohjelma asettaa kaiken automaattisesti täysille.

Pumppu itsessään ei juuri massasta erotu, vaan MSI käyttää Asetekin tuoreinta 2800 RPM:n nopeuteen yltävää pumppua. Tietokoneelta sen nopeutta käsin säätäessä ei voi pudottaa alle 60 prosentin eli noin 1960 RPM:n.

60 mm:n tuuletin puolestaan on valmistajan mukaan suunniteltu jäähdyttämään prosessorin ympäristöä eli käytännössä virransyöttöä ja kenties mahdollisesti myös lähelle sijoitettua M.2 SSD:tä. Tuuletin tukee myös täyttä pysäytystä ja on hallittavissa 1060 ja 4000 RPM:n välillä.

Itse prosessoriblokin ja tuulettimen peittävän kannen näyttö on niin ikään ohjattavissa MSI Center -ohjelmistosta. Näytölle voi asettaa näkyviin tietokoneen diagnostiikkoja, haluamiaan kuvia tai videoita, kellonajan parilla eri ulkonäöllä tai reaaliaikaiset säätiedot, kunhan sovellukselle antaa vain pääsyn sijaintiin ja internettiin. Näyttö on sinänsä laadukas ja sen resoluutio on riittävä, mutta IPS-paneelina sen mustan toisto ei ole täysin mustaa, vaan pimeässä huoneessa näyttö loistaa himmeän harmaana, mikä voinee häiritä ainakin osaa käyttäjistä.

Blokkiyksiön pohja on Asetekin AIO-coolereille tyypilliseen tapaan kuparinen ja muodoltaan pyöreä. Pohjassa on myös esiasennettuna lämpötahna, mutta cooleritestejä varten se pyyhittiin pois.

MSI MEG Silent Gale P12 -tuuletinten tekniset tiedot:

  • Koko: 120 x 120 x 25 mm
  • Ominaisuudet: 0–2000 RPM, 22,7 dBA, 56,2 CFM, 2,21 mmH2O
  • Liitännät: 4-pinninen virtaliitin

MSI toimittaa coolerinsa mukana omat MEG Silent Gale P12 -tuulettimet, jotka eivät tarjoa minkäänlaista valaistusta ja ovat väriltään hillityn mustat. Huomion arvoisena seikkana niiden fyysinen koko yhdessä pehmustetassujen kanssa on kohtalaisen suuri, minkä myötä ne mahtuvat vain juuri ja juuri rinnatusten jäähdyttimeen kiinni.

Tuulettimet on varustettu 4-pinnisillä standardiliittimillä ja käytössä on myös riittävän pitkät kaapelit, jotta tuulettimet voi halutessaan kiinnittää suoraan emolevyyn blokkiyksikön tuuletinjakajan sijaan.

Testikokoonpanoon MSI MEG CoreLiquid S360:n asentaminen oli helppoa. Vakiona coolerissa on kiinni Intelin emolevyihin tarkoitettu kiinnityslevy, mutta sen vaihtaminen AMD:n kiinnitystelineeseen käy käden käänteessä vain vääntämällä kehikko irti ja laittamalla uusi tilalle. Testikokoonpanomme käyttää Ryzen 9 3900 XT -prosessoria, eli ymmärrettävästi asennuskokemukset koskevat AMD AM4 -alustan kiinnitystapaa.

Emolevyltä on kiinnitystä varten irrotettava AMD:n omat tukipalkit, minkä jälkeen AMD:n omaan taustalevyyn ruuvataan emolevyn etupuolta kiinni sormiruuvattavat pystytolpat, joihin itse blokkiyksikkö kiinnittyy. Tämän jälkeen blokkiyksikkö kiristetään tolppiin sormiruuveilla, joiden päissä on paikat ristipääruuvimeisselille, joten tarpeeksi tiukan yhteyden saaminen on helppoa.

Valitettavan miinuspuolena tämän hintaluokan AIO:lle ohjekirja suosittelee itse jäähdyttimen asennuksessa käyttämään erillisiä mukana toimitettavia prikkoja sen sijaan, että ruuvien kannat olisivat valmiiksi riittävän leveät. Kyseessä ei missään nimessä ole suuri ongelma, mutta kuitenkin se tekee asennuksesta aavistuksen pelkkien ruuvien varassa toimivaa monimutkaisemman.

Tietokoneeseen asennettuna cooleri on varsin hillitty, sillä mustat tuulettimet eivät pimeästä kopasta erotu käytännössä lainkaan, eikä blokkiyksikössäkään ole  IPS-näytön lisäksi minkäänlaisia värejä.

Huomioita asennuksesta:

  • Coolerin mukana ei tule työkaluja, joten oma ristipäämeisseli on oltava mukana
  • Coolerin asennus emolevylle on helppoa
  • Coolerin asennusta varten blokkiyksikön suojakansi on irrotettava
  • Ohjekirja suosittelee jäähdyttimen asennuksessa käytettävän mukana toimitettavia prikkoja

 

Testikokoonpano

Testikokoonpanona toimi muistakin Oulun jäähdytintesteistä tuttuun tapaan AMD:n Ryzen 9 3900 XT -pohjainen kokoonpano. Kokoonpanon tarkempiin ominaisuuksiin, käytettyihin ohjelmistoihin ja testimetodeihin voit tutustua erillisellä tietosivulla.

Tuuletinten kierrosnopeudet

MSI:n verrokkina taulukossa ovat Arciticin Liquid Freezer 2 360:n, bequiet!:n Silent Loop 2 360 mm:n, sekä Noctua NH D-15:n vakiotuulettimet.

Mittasimme coolerin mukana toimitettavien vakiotuuletinten kierrosnopeudet koko niiden toiminta-alueelta 10 prosentin välein PWM-ohjauksella.

Kuten MSI mainostaakin tukevat MEG Silent Gale P12 -tuulettimet myös 0 RPM -tilaa, eli tuuletinten täyttä pysäytystä. Selvänä miinuksena tuulettimet kuitenkin pysyvät sammuksissa varsin pitkään eikä vielä 20 prosentin asetuskaan saa niitä käyntiin, vaan ne käynnistyvät vasta 30 % PWM -asetuksella.

Maksiminopeudet jäivät vain aavistuksen valmistajan lupaamasta 2000 kierroksesta minuutissa. Ohjelmistoon nopeudeksi rekisteröityi 1960 RPM.

Blokkiyksikön päälle sijoitettu 60 mm:n tuuletin puolestaan käynnistyi jo 20 prosentin PWM-asetuksella ja oli ohjattavissa silloin saatavissa olevan 1060 ja 100 %:n PWM-asetuksella saavutettavan 4000 RPM:n välillä. Pumppu puolestaan oli asetettavissa MSI Center -ohjelmistosta alimmillaan 60 prosentin tasolle, jolloin se pyöri 1960 RPM:n nopeudella. Pumpun maksiminopeudeksi rekisteröityi 2750 RPM.

 

Melumittaukset ja melun arviointi korvakuulolta

MSI:n verrokkina taulukossa ovat Arciticin Liquid Freezer 2 360 mm, bequiet!:n Silent Loop 2 sekä Noctua NH D-15.

MSI:n verrokkina taulukossa ovat Arciticin Liquid Freezer 2 360:n, bequiet!:n Silent Loop 2 360 mm:n, sekä Noctua NH D-15:n vakiotuulettimet.

MSI:n MEG Silent Gale P12 -tuulettimet ovat matalilla kierrosnopeuksilla tyypillisen hiljaiset. 1200 RPM:n jälkeen MSI:n tuulettimet ovat pykälän be quiet!:n käyttämiä hiljaisemmat, mutta Arcticin P12:n äärimmäisen hiljaiseen suoritukseen MSI ei yllä. Kokonaisuudessaan Silent Gale P12 -tuulettimet ovat kuitenkin äänensävyltään varsin miellyttävät aivan täyttä tehoaan lukuun ottamatta.

Äänenpaineet pysyvät kohtalaisen alhaisina aina 1600 RPM:ään saakka, minkä jälkeen viimeiset 20 prosenttia PWM-säädöistä tuovat mukanaan huomattavat määrät melua ja 45,5 desibelin kokonaisäänenpainetta täydellä teholla 1960 RPM:n kierrosnopeudella voikin pitää jo selvästi äänekkäänä. Huomion arvoisena lisäseikkana täydellä 100 prosentin PWM-asetuksella tuulettimesta on kuultavissa myös hieman ulisevaa sivuääntä.

Blokkiyksikön 60 mm tuuletin puolestaan yltää huomattavasti korkeampiin 4000 RPM:n kierrosnopeuksiin ja on sen myötä myös huomattavan äänekäs. Pienimmillä pyörimisnopeuksillaan se on vielä käytännössä huomaamaton, mutta noin 2000 RPM:n jälkeen ääni alkaa muuttua selvästi kuultavissa olevaksi. Noin 3400 RPM:n seudulla tuulettimen äänensävy alkaa muuttua häiritseväksi taajuuden muuttuessa korkeammaksi ja täydellä 4000 RPM:n nopeudellaan tuuletin on jo selvästi äänekäs 47 desibelin äänenpaineellaan.

Mikäli sekä jäähdyttimen tuulettimet että blokkiyksikön tuulettimen asetti täydelle teholle nousivat desibelimittarin arvot jo peräti 49,5 desibeliin, mikä on käytännössä jo erittäin äänekäs.

Pumppu on hitaimmalla 1960 RPM:n asetuksellaan kohtalaisen hiljainen, eikä desibelimittari tunnista sitä, mutta korviin pumppu on kuitenkin kuultavissa pienenä surinana. Täydellä 2800 RPM:n nopeudellaan pumppu näkyi jo desibelimittariin 35,5 dBA:n äänenpaineella, mutta jäi edelleen rasituksessa selvästi tuuletinten jalkoihin. Hiljaisessa ympäristössä se kuitenkin oli kuultavissa selvästi miniminopeutta äänekkäämpänä surinana. Kokonaisuudessaan Asetekin pumppu on MSI:n blokissa kohtalaisen hiljainen, mutta ei kuitenkaan markkinoiden hiljaisimpia.

 

Lämpötilamittaukset vakiotuulettimilla

Ympäristön lämpötila oli kokoonpanon rasitustestien aikaan noin 23,5 astetta ja kuvaajassa on ilmoitettu delta-T-arvot, eli prosessorin lämpötilasta on vähennetty testihetkellä vallinnut ympäristön lämpötila.

Testit ajettiin kahdella eri tuuletinnopeudella – täydellä teholla ja normalisoituna 38 desibelin tasolle. Näin saamme selville maksimaalisen jäähdytyskyvyn, johon cooleri yltää, mutta myös vertailukohdan kaikkien mallien välillä yhtenevällä äänentuottomäärällä.

Taulukon tulokset on ajettu pumpun osalta optimiolosuhteissa, eli pumppu on pidetty täydellä teholla. Ajoimme testit niin blokkiyksikön tuuletin täysillä kuin myös sammuksissa, mutta sillä ei ollut minkäänlaista vaikutusta prosessorin lämpötiloihin.

Lämpötilatesteissä MSI MEG CoreLiquid S360 yltää markkinoiden kärkikahinoihin. Vakiotuulettimillaan tulokset jäävät hieman be quiet! Silent Loop 2:n jalkoihin, mutta vastaavasti nousevat hieman Arcticin ohitse. Toki täysillä tuuletinnopeuksilla kyseessä on myös selvällä erotuksella Arcticia äänekkäämpi cooleri ja äänenpainenormalisoituna tulokset Arcticin ja MSI:n välillä jäävät virhemarginaalin sisään toisistaan.

MSI:n vakiotuulettimet ansaitsevat kuitenkin kehut, sillä kyseessä on selvästi kohtalaisen hyvin ilmaa jäähdyttimen läpi puhaltavat mallit, joiden äänenpaine säilyy silti miellyttävänä suurimman osan toimintavälistään ja äänenpainenormalisoituna ne onnistuvat kilpailemaan hyvin Arcticin kanssa. Arcticin tuulettimista poiketen MSI:llä ei kuitenkaan ole kuultavissa selviä sivuääniä tuuletinten toimintavälillä, ennen kuin vasta aivan täydelle teholle kääntäessä. Mahdollisimman hiljaista kokoonpanoa kaipaavia voinee kuitenkin häiritä MSI:n tuuletinten varsin korkea minimitoimintanopeus.

 

Lämpötilamittaukset referenssituulettimilla

Noctuan NF-A12x25-referenssituulettimilla ajoimme täydellä teholla saadaksemme kuvan maksimaalisesta jäähdytyskyvystä, minkä lisäksi ajoimme testit erittäin hiljaisilla 650 RPM:n kierrosnopeuksilla, jotta näemme myös jäähdytinkennojen kyvyt pienessä ilmavirrassa. AIO-jäähdytinten pumput ovat testeissä täydellä teholla.

Huom! Noctuan NH-D15:n tulokset graafissa on ajettu coolerin 140 mm:n vakiotuulettimilla.

MSI:n verrokkina taulukossa ovat Arciticin Liquid Freezer 2 360 mm, bequiet!:n Silent Loop 2 sekä Noctua NH D-15.

Referenssituulettimillakin MSI pärjää varsin oivallisesti ja lukujen valossa se yltää koko verrokkijoukkion kärkeen. Erot kaikissa kolmessa 360 mm:n AIO-coolereissa ovat kuitenkin niin pieniä, että ne mahtuvat myös virhemarginaaliin. Käytännössä kaikki kolme graafissa esiintyvää AIO-cooleria ovat Noctuan tuulettimilla tasavertaisia.

 

Yhteenveto

Asetekin suunnitteluun pohjautuvana MSI MEG CoreLiquid S360 erottuu AIO-nestecoolereiden massasta käytännössä vain muotoilullaan, mukaan lisätyillä blokin tuulettimella ja näytöllä sekä omilla tuulettimillaan. Ulkonäöllisesti cooleri ei kotelossa edusta missään nimessä markkinoiden räikeimpiä, sillä suurehkosta 2,4-tuumaisesta näytöstään huolimatta cooleri on kokoonpanoon asennettuna varsin hillitty, eikä siinä ole lainkaan erillistä RGB-valaistusta.

Näyttö toki erottuu ja sen näyttämät diagnostiikkatiedot tai muut vaihtoehtoiset kuvat ovat ihan mukava lisä, mutta valitettavasti erityisesti pimeässä huoneessa näyttö voi olla pahimmillaan jopa hieman tökerön näköinen, sillä IPS-paneelille tyypilliseen tapaan se ei kykene täysin mustaan mustan toistoon, vaan tummat taustat loistavat näytöstä hieman harmaina.

Suorituskyvyltään cooleri yltää luokkansa parhaimmistoon ja on siten siis hyvä, muttei kuitenkaan suoranaisesti massasta erottuva. MSI:n Silent Gale P12 -tuulettimet osoittautuivat varsin toimiviksi. Täydellä tehollaan tuulettimet ovat kuitenkin jo selvästi äänekkäät, mutta käytännössä tuulettimet kykenivät jäähdyttämään varsin vakuuttavasti myös hiljaisemmilla tehoilla ja 38 desibeliin normalisoitunakin suorituskyky oli luokassaan hyvää.

Se missä cooleri puolestaan ei täysin onnistu vakuuttamaan on hinta-laatusuhde, sillä 279 euron suositushinnallaan cooleri on varsin selvällä erolla tässäkin vertailussa olleita kilpakumppaneita kalliimpi. Sinänsä helposta ja varsin toimivasta kiinnitysratkaisustakin täytyy antaa tähän hintaan miinusta, sillä prikkojen käyttäminen ruuvien välissä jäähdyttimen kiinnitykseen on tämän hintaluokan coolerissa harmillinen lisäaskel.

Miinus MSI:lle on annettava myös sen lähes pakotetusta MSI Center -ohjelmiston käytöstä, sillä ilman ohjelmistoa sekä pumpun että blokin päälle sijoitetun tuulettimen ohjaaminen jää vain haaveeksi. Lisäksi ohjelmiston tarjoamat mahdollisuudet ovat harmillisen rajalliset ja tuuletinprofiilien tekeminen suoran lukujen kirjoittamisen sijaan pallukoita siirtämällä on epätarkkaa, minkä lisäksi ohjelmisto pakottaa kaikki AIO:n säädöt täysille prosessorilämpötilojen ylittäessä 80 celsiusastetta. Blokin tuulettimen äänekkyys huomioiden kannattaakin pitää huolta, ettei prosessori pääse lämpenemään liikaa.

Sinänsä hyvä suorituskyky ei käytännössä onnistukaan perustelemaan MEG CoreLiquid S360:n hintaa, sillä ero reilun sadan euron Arcticiin on kohtalaisen pieni, minkä lisäksi 160 euron be quiet! Silent Loop 2 onnistuu olemaan jopa pykälän tehokkaampi. MSI:n hinnan perustellakseen 2,4″:n näyttöä täytyykin pitää erittäin suuressa arvossa.

Plussaa:

  • Iso 2,4″ blokkinäyttö kykenee näyttämään monipuolisesti erilaista sisältöä
  • MSI Silent Gale P12 -tuuletinten suorituskyky ja ääni
  • Helppo kiinnitys sormiruuveilla

Miinusta:

  • Pumpun ja blokkituulettimen säätö vaatii MSI Center -ohjelmiston
  • MSI Center -ohjelmiston epätarkat säätömahdollisuudet ja tuuletinten pakotus täysille 80 celsiusasteessa
  • Jäähdytyksen kiinnityksen ruuvit tarvitsevat prikat väliinsä
  • Hinta

Huomioitavaa:

  • Coolerilla on 5 vuoden takuu
  • Blokkiyksikkö on kuorineen huomattavan suurikokoinen
  • Kohtalaisen suuresta näytöstä huolimatta ulkonäkö on varsin hillitty RGB-valaistuksen puutteen myötä.