Kokonaisuutena Honor 70:tä on hieman vaikea suositella yli kilpailijoidensa. Kyseessä ei ole huono puhelin, mutta ominaisuuksiinsa nähden se on aavistuksen liian kallis erittäin kilpaillussa keskihintaluokassa. Puhelimen kamerat ovat laadukkaat, mutta selvinä miinuspuolina siitä puuttuvat IP-luokitus, stereokaiuttimet ja langaton lataus.
Plussaa
- Tyylikäs rakenne kaareutuvalla näytöllä varauksin
- Tasaisen laadukas kamerajärjestelmä
- Akunkesto
Miinusta
- Ei stereokaiuttimia
- Ei IP-luokitusta
- Satunnaiset käyttöliittymän bugit varauksin
- Langattoman latauksen puute varauksin
- Snapdragon 778G+:n suorituskyky hintaluokassa varauksin
Huomioitavaa
- Puhelimessa ei ole 3,5 mm kuulokeliitäntää
- Puhelimessa ei ole muistikorttipaikkaa
Kiinalainen Honor irtautui Huaweista vuonna 2020 ja viime vuonna yritys julkaisi Suomessa ensimmäisen itsenäisenä toimijana tuotetun puhelimensa – Honor 50:n. Keskihintaluokkaan sijoittuneen pelinavauksensa jälkeen yritys on tuonut kotimaamme markkinoille niin edullisemman pään laitteita, kuten Magic 4 Liten, kuin myös lippulaivaluokkaan sijoittuvan Magic 4 Pron. Alkusyksyn markkinoille Honor julkaisi seuraajaksi 50-mallilleen uuden nyt testiin saapuneen Honor 70:n.
Sisuskaluiltaan Honor 70 on varsin suora päivitys edeltäjästään. Snapdragon 778G:stä on vaihdettu Qualcommin tuoreempaan Snapdragon 778G+:aan ja samalla myös hinnat alkaen -mallin RAM-muistimäärää on Suomen markkinoilla kasvatettu. Honor 70:n on saatavilla suomessa 8 Gt:n RAM-muistilla ja joko 128 tai 256 Gt:n tallennustilalla. Suositushinta puhelimelle on pohjamallin tallennustilalla 549 euroa ja suuremmalla 256 Gt:n massamuistilla 599 euroa. Puhelimen suositushinta on siis noussut 50 eurolla edeltäjäänsä verrattuna.
Myös kamerat ovat saaneet osakseen päivityksen ja Honor 70:n pääkamerana toimii varsin mielenkiintoinen 54 megapikselin Sony IMX800 -sensori. Pääkameran parina on 50 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka kykenee automaattitarkennuksensa kanssa myös makrokuvien ottamiseen, eli tarvetta erilliselle nykymarkkinoilla usein huonolaatuiselle makrokameralle uutuudessa ei ole.
Tässä testiartikkelissa tutustumme Honor 70:een reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.
Mitä uutta?
Ulkonäöllisesti Honor 70 mukailee edeltäjäänsä pienin muutoksin ja tekniikkapuolella järjestelmäpiiri on päivitetty tuoreempaan, RAM-muistia on lisätty ja kameratoteutusta on päivitetty kokonaisuudessaan. Lisäksi uutuus on 50 euroa edeltäjäänsä kalliimpi. Tarkemmat erot edeltäjämalliin ovat:
- Honor 70:n näyttö on 0,1” suurempi
- Honor 70 on noin 1,4 mm korkeampi ja 0,1 mm paksumpi, mutta 0,5 mm kapeampi
- Snapdragon 778G -piiri on päivitetty 778G+-malliin
- Pohjamallin RAM-muistin määrä on kasvatettu 6 gigatavusta 8 gigatavuun
- Pääkameran resoluutio on pudonnut 108 megapikselistä 54 megapikseliin, mutta samalla sensorin koko on kasvanut hieman
- Ultralaajakulmakamera on päivitetty 8 megapikselin mallista 50 megapikselin malliin, joka tukee automaattitarkennusta ja makrokuvausta
- Erillisestä makrokamerasta on luovuttu
- Honor 70:n akku on 500 mAh suurempi
- Päivitystukea on parannettu vuodella niin suurten Android-päivitysten kuin myös tietoturvakorjausten osalta
Pakkaus ja sen sisältö
Honor 70 toimitetaan valkoisessa pahvipakkauksessa, johon sisältyy itse puhelimen lisäksi:
- USB-A -> USB-C -kaapeli
- 66 watin laturi
- Korttikelkan avaustyökalu
- Ohjelappuset
- Läpinäkyvä taittuvamuovinen suojakuori
Kaupasta ostettavien puhelimien mukana toimitetaan todennäköisesti myös jonkinlaiset käyttöohjeet sekä muuta paperitavaraa, jota testilaitteemme pakkauksessa ei ollut.
Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat
Fyysiset mitat
- Ulkomitat: 161,4 x 73,3 x 7,91 mm
- Paino: 178 grammaa
- Lasi edessä ja takana, muovinen kehys
Ulkomitoiltaan Honor 70 on varsin tavanomainen nykypäivän älypuhelin. Samassa hintaluokassa kilpailevaan Nothing Phone (1):een nähden laite on suuremman näyttönsä myötä 2,2 mm korkeampi, mutta kuitenkin 2,5 mm kapeampi ja 0,4 mm ohuempi. Reunoiltaan kaareutuvan näyttönsä myötä Honor 70 sopiikin kohtalaisen hyvin käteen, minkä lisäksi näyttö tekee puhelimestaan myös hintaluokassaan kohtalaisen arvokkaan näköisen. Kaikki eivät kaareutuvasta näytöstä kuitenkaan pidä.
Takakuori puhelimessa on lasinen ja testikappaleemme Emerald Green -värityksessä varsin tyylikäs. Kuvissa puhelin näyttää kohtalaisen harmaalta, mutta siinä on kuitenkin hieman sinertävän vihreä sävy, joka ainakin omaan silmääni onnistuu satiinimaisen mattapintaisessa kuoressa olemaan hillityn hyvännäköinen. Vielä enemmän ”bling blingiä” kaipaavan kannattaa harkita glitteriä ja timanttikuviointia tarjoava Crystal Silver (joka esiintyi myös io-techin videolla) ja hillittyä tyyliä arvostaville on puolestaan tarjolla kiiltäväpintaisen musta Midnight Black.
Näytön suojalasin tai takakuoren lasin tarkkaa mallia Honor ei ole paljastanut, joten kyseessä ei todennäköisesti ole ainakaan Corningin Gorilla Glass -suojalasi. Kehykset puhelimessa puolestaan ovat muovia, eli materiaalit eivät laatuvaikutelmassaan yllä tämän hintaluokan kärkeen. Huomion arvoisena seikkana kaarevan näytön kanssa varsin ohueksi jäävä reunamuovi ei kuitenkaan käytänössä tunnu kädessä merkittävästi.
Minkäänlaista IP-luokitusta puhelimelle ei ole luvattu, mikä alkaa yli 500 euron hintaisessa laitteessa olla väistämättä jo pieni miinus, sillä useampi kilpailija sen jo alle 500 euroon tarjoaa.
- Alapääty:
- SIM-korttikelkka
- Mikrofoni
- USB-C (2.0) -liitäntä
- Monokaiutin
- Yläpääty:
- Mikrofoni
- 32 megapikselin etukamera, f2.4
Vain yhdellä kaiuttimella toteutettu äänentoisto on nykypäivän keskihintaluokassa harmillinen yllätys. Kaiutin on puhelinta vaakatasossa pitäessä kohtalaisen helppo myös peittää, jolloin äänet vaimenevat lähes täysin ja useissa muissa tämän hintaluokan kilpailijoissa tarjolla on nykyisin jo stereokaiuttimet.
Näytön ylälaidan reiässä sijaitseva 32 megapikselin etukamera tuottaa kohtalaista jälkeä niin valoisassa kuin myös hämärässä, ilman että kuvat valon vähentyessäkään muuttuisivat suttuisiksi tai värintoistoltaan heikoiksi. Kuvat jäävät kuitenkin yksityiskohdiltaan hieman pehmeiksi.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,67” OLED-näyttö
- 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä
- 120 Hz virkistystaajuus, 1920 Hz PWM-dimming
- HDR10, 100 % DCI-P3
Näyttö Honor 70:ssä on kasvanut pykälän viime vuoden mallista ja samalla kuvasuhde on muuttunut korkeammaksi. Kuvanlaadultaan näyttö on viime vuodesta tuttuun tapaan luokassaan laadukas. OLED-näyttönä kontrasti on hyvällä tasolla ja kirkkauskin riitti alkusyksyn auringonpaisteissa vaivatta. Kaareutuvien reunojensa myötä näytön kuva vääristyy hieman pitkiltä sivuiltaan valon taittaessa lasista, mutta käytännössä tämä ei ainakaan allekirjoittaneen käytössä juuri haitannut.
Vahinkokosketuksia kaarevilta sivuilta ei testijaksolla allekirjoittaneelle merkittävästi tullut, mutta vastapainona joidenkin sovellusten UI-elementteihin osuminen aivan näytön laidoilta saattoi olla toisinaan hieman haastavaa. Näytön alle sijoitettu sormenjälkilukija toimi testijaksolla moitteetta, joskin se sijaitsee melko lähellä näytön alareunaa, joten osa käyttäjistä saattaisi toivoa sen sijaitsevan hieman ylempänä.
Suorituskyvystä Honor 70:ssä huolehtii Nothing Phone (1):stä ja Motorola Edge 30:stä löytynyt Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiri. Kuten jo Nothingin arviossa todettiin, ei piirin suorituskyky yllä enää 500 euron hintaluokassa kärkeen ja 550 euron hintaluokassa sitä on jälleen pykälän vaikeampi suositella. Samaan rahaan on saatavilla selvästi suorituskykyisempiä Dimensity 8100-, Snapdragon 870- sekä 888 -piirejä. Snapdragon 778G+ on kuitenkin päivittäisiin normiaskareisiin edelleen käyttökelpoinen valinta.
RAM-muistia Honor 70:ssä on hintaluokassaan tyypilliset 8 Gt ja 128 Gt:n tallennustilakaan ei joukosta erotu. 50 euron lisähinnalla tallennustilan voi kasvattaa 256 gigatavuun. 4800 mAh:n akku on niin ikään varsin tavanomaisen kokoinen, mutta edeltäjämalliin verrattuna 500 mAh:lla kasvatettu kapasiteetti on varsin hyvä suoritus. 550 euron hintaluokka huomioiden Honor 70:stä puuttuva langaton lataus on jo hieman harmillinen puute, mutta positiivisena puolena 66 watin pikalataus on paperilla markkinoiden parempaa päätä.
Yhteysominaisuuksien osalta tuettuna ovat tavanomaiset 5G-verkot, Bluetooth 5.2 ja Wi-Fi 6, mutta Wi-Fi 6E -tukea laitteesta ei löydy.
Tekniset ominaisuudet:
- Qualcomm Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiri (1 x 2,5 GHz Cortex-A78, 3 x 2,4 GHz Cortex-A78, 4 x 1,8 GHz Cortex-A55 CPU, Adreno 642L GPU)
- 8 Gt RAM-muistia
- 128 tai 256 Gt tallennustilaa (256 Gt:n mallissa vapaana noin 236 Gt)
- 5G sub 6 GHz, LTE
- Dual SIM (2 x NanoSIM)
- Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.2, NFC, (A)GPS, Glonass, Galileo, BDS
- Sormenjälkilukija näytön alla, monokaiutin
- 4800 mAh akku, USB Type-C (2.0), 66 watin pikalataus
- Android 12
- Päivityslupaus: 2 Android-versiopäivitystä ja 3 vuoden tietoturvakorjaukset
Kamera
Kamerat Honor 70:ssä sijaitsevat takakuoren vasemmassa yläkulmassa. Molemmat kamerasaarekkeista nousevat takakuoren pinnan yläpuolelle ja laite keikkuu jonkin verran sitä pöydällä käytettäessä. Takakameran muotoilullinen tyyli on edelleen tuttua, mutta pyöreät kehykset ovat nyt kokonaan erillään toisistaan.
Kameran tekniset tiedot:
- 54 megapikselin pääkamera (Sony IMX800, 1/1,49”, 0,7 um pikselikoko), f1.88
- 50 megapikselin ultralaajakulmakamera, f2.2, 122°, PDAF, toimii myös makrokamerana
- 2 megapikselin syvyystietokamera, f2.4
- LED-salama
- Videokuvaus: 4K 30 FPS
Pääkamerana Honor 70:ssä toimii Sonyn tuoreehko IMX800, joka tarjoaa kohtalaisen kookkaan 1/1,49” sensorikoon ja 54 megapikseliä. Vähintään paperilla huomioitavana pienenä miinuksena kamera ei kuitenkaan ole optisesti vakautettu. Ultralaajakulmakameran resoluutio puolestaan on 50 megapikseliä ja positiivisena puolena se toimii automaattitarkennuksensa myötä myös makrokamerana, joten erillistä heikkolaatuista makrokameraa puhelimessa ei ole. Kolmantena kamerana Honor 70 tarjoaa kuitenkin nykypäivänä kohtalaisen turhan 2 megapikselin syvyystietokameran.
Videokuvausta puhelin tukee korkeintaan 4K 30 FPS -laadulla sekä pääkameralla että ultralaajakulmakameralla.
Kamerasovellus Honor 70:ssä on viime vuoden Honor 50:stä tuttu. Sovellus on sulavatoiminen ja yleisilmeeltään selkeä. Käytettävyydeltään se on kuitenkin markkinoiden heikompaa päätä, sillä kameroiden vaihtopainike on sijoitettu epäkäytännöllisesti kuvausnäkymän alalaitaan jolloin sen operointi yhdellä kädellä on lähes mahdotonta. Painikkeen takana tarjolla ovat pääkameran 1x-tilan ja ultralaajakulmakameran laajatilan lisäksi myös 2x-tila, joka käyttää suoraan sensorilta tehtävää rajausta. Lisäksi kuvaustilojen lista ei ole muokattavissa ja useampi melko keskeinen kuvaustila (manuaalikuvaus, makro, maksimitarkkuus) on piilotettu kuvaustilalistauksen päässä sijaitsevaan valikkoon.
Honor rajaa pääkameransa kuvat mielenkiintoisesti kennolta 27 mm:n polttoväliin itse raudan 24 mm:n polttovälin sijaan. Sen myötä lopputuloksista tulee pikseleiden yhdistämisen jälkeen 12,5 megapikselin kuvia täyden 54 megapikselin sensorilta tulevien 13,5 megapikselin kuvien sijaan.
Yleisilmeeltään kameran kuvat ovat luokassaan hyviä, mutta esimerkiksi Nothingin käyttämää IMX766:tta tuoreemmasta sensorista huolimatta jälki ei onnistu sen kummemmin erottumaan. Kuviin kertyy kiitettävästi yksityiskohtia ja värintoisto on luonnollista, mutta kontrasti on useimmiten pykälän ylikorostunutta. Sen myötä tummat alueet voivat korostua kuvissa hieman liikaa.
Hämärässäkin Honorin pääkamera tuottaa kiitettävää jälkeä keräten edelleen hyvin yksityiskohtia ja pitäen värintoiston luonnollisena. Myös dynamiikka säilyy kiitettävällä tasolla, eivätkä katuvalotkaan pala pahasti puhki, vaikka kameralla ei käyttäisi erillistä yökuvatilaa. Kohinaa kuviin ei muodostu, mutta puhelimen käsittelyjälki on suuremmalta näytöltä tarkasteltaessa nähtävissä selvästi vesivärimäisinä yksityiskohtina.
Honor 70:n 50 megapikselin ultralaajakulmakamera tuottaa päivänvalossa luokassaan erinomaista jälkeä. Kuvat ovat yksityiskohtia ja värimaailma mukailee onnistuneesti pääkameran kuvia. Automaattitarkennuksen myötä kameralla onnistuu myös lähikuvienkin ottaminen ja ultralaajakulmakamera korvaa myös makrokameran virkaa.
Hämärässä ultralaajakulmakameran valovoimaisuus ei pärjää pääkameralle, vaan kuvista tulee huomattavasti synkempiä, mutta kuvanlaatu itsessään säilyy edelleen käyttökelpoisena. Värit toistuvat luonnollisena ja yksityiskohtia kertyy kohtalaisesti, joskin pääkamerasta tuttuun tapaan yleisilmeessä on havaittavissa selvää vesivärimäisyyttä.
Honor 70 tarjoaa myös erillisen makrotilan, jossa kuvat otetaan ultralaajakulmakameralla. Normaalitilasta tuttuun tapaan tarjolla ovat myös 1x, laaja- ja 2x-kuvaustilat, joskin makrotilassa kaikki kolme tilaa käyttävät ultralaajakulmakameraa rajaten kuvan eri kokoon.
Huomion arvoisena seikkana Honor 70:n ultralaajakulmakamerassa on useissa arvosteluissa havaittu sumentumaa kuvien laidoilla, joten kyseessä voi olla kohtalaisen yleinenkin ongelma.
2x-tilan Honor toteuttaa suoraan pääkameran sensorilta tehtävällä rajauksella. Kuviin kertyy kohtalaisesti yksityiskohtia, mutta erillistä telekameraa tila ei onnistu korvaamaan. Kuvanlaadultaan 2x-tila mukailee pääkameran kuvia, joskin kontrasti pysyy mielenkiintoisesti aavistuksen luonnollisempana. Hämärässä pikseleiden yhdistämisestä luopuminen näkyy pykälän heikompana dynamiikkana, minkä lisäksi sensorin rajat tulevat selvästi vastaan eikä 2x-tila onnistu hämärässä keräämään kovinkaan hyvin yksityiskohtia kuviinsa.
Yökuvatilakin puhelimesta löytyy, mutta käytännössä sen ottamat kuvat eivät erotu lähes lainkaan automaattitilassa otetuista kuvista.
Honor 70 tukee 4K 30 FPS -videokuvausta niin pääkamerallaan kuin myös ultralaajakulmakamerallaan. Laadultaan video on kiitettävää. Kuva on yksityiskohtaista ja värintoistoltaan luonnollista, joskin pääkameran kuvien tavoin myös videossa kontrasti korostuu hieman. Videossa on myös nähtävissä jonkin verran kohinaa. Hämärässä kameralla on valitettavasti huomattavia haasteita ja videokuvan ruudunpäivitys pätkii todella paljon puhelimen pyrkiessä valottamaan ympäristöään.
Videokuvauksen aikana kameraa on mahdollista vaihtaa myös kesken kuvaamisen, mutta suoran painikkeen sijaan se on tehtävä portaattomalla zoomilla, joka toimii digitaalisesti kameroiden välillä. Oikeaan kameraan osuminen voi olla sen myötä hieman haastavaa. Ultralaajakulmakamerankin video on laadultaan hyvää, mutta yksityiskohtien määrässä se ei pärjää pääkameralle, vaan jälki on havaittavasti pehmeämpää.
60 FPS -videota puhelin kykenee kuvaamaan vain Full HD -resoluutiolla ja mielenkiintoisesti 60 FPS:n nopeus on rajoitettu vain pääkameralle eikä ultralaajakulmakamera kykene siihen.
Videon ominaisuudet:
- 4K 30 FPS, H.264, 50 Mbit/s, High@L5.1
- Äänet: AAC LC, 256 kbit/s
Ohjelmisto ja käyttökokemukset
Honor 70 toimitetaan Android 12 -käyttöjärjestelmällä, jonka päällä on valmistajan oma Magic UI 6.1 -käyttöliittymä. Käyttöliittymä on aiemmista Honoreista tuttuun tapaan varsin selvästi vakiokuntoisen Androidin alleen peittävä. Viime vuoden Honor 50:een ja kyseisen laitteen Magic UI 4.2:een verrattuna kehitysaskelia on kuitenkin otettu varsin selvästi, eikä käyttöliittymä ole enää yhtä selvästi Huawein vanhaa käyttökokemusta muistuttava.
Myös päivitystukea on parannettu ja viime vuoden yhden suuren päivityksen ja kahden vuoden tietoturvakorjausten lupauksesta on hypätty kahden suuren päivityksen ja kolmen vuoden tietoturvakorjausten lupaukseen. Päivitystae ei edelleenkään yllä markkinoiden kärkeen, mutta on kuitenkin hintaluokassaan perushyvä. Tuki häviää muun muassa Nothingin kolmelle suurelle päivitykselle sekä neljän vuoden tietoturvakorjauksille ja erityisesti Samsungin neljän ja viiden vuoden lupaukselle.
Käyttökokemukseen liittyvänä parannuksena aloitusnäytössä ylhäältä alaspäin vetäessä puhelimessa ilmestyy tänä vuonna hakukenttä, jonka avulla oikean sovelluksen löytäminen on huomattavasti aiempaa helpompaa, oli käytössä sitten kaikki sovellukset aloitusnäytölle sekoittava käyttöliittymä tai sitten erillinen sovellusvalikko. Valitettavasti tämä tuo mukanaan myös pienen miinuspuolen, sillä kyseistä hakuvalikkoa ei voi asettaa pois päältä ja korvata esimerkiksi useimmista muista laitteista tutulla ilmoitusvalikolla kotinäytöstä alas vetäessä, joten käyttökokemus vaati hieman totuttelua muista Android-laitteista Honoriin siirtyessä.
Lisäksi sovellusten pitkä painallus ei edelleenkään tarjoa mahdollisuutta mennä kyseisen sovelluksen tarkempiin asetuksiin, kuten esimerkiksi sen taustatoiminnan rajoitusmahdollisuuksiin, minkä myötä noita asetuksia kaipaavien täytyy sukeltaa asetusvalikon syövereihin tekemään tarvitsemansa muutokset. Käyttökokemusta vaivasivat myös muutamat pienet bugit, sillä puhelut käynnistyivät pariin otteeseen kaiutintilassa, vaikka käyttöliittymä näyttikin ohjaavan äänet tavanomaisesti korvalla pidettävälle kuulokkeelle ja pariin kertaan testijaksolla puhelin käynnistyi uudelleen itsekseen.
Puhelimessa on esiasennettuna kohtalaisen monta kolmannen osapuolen sovellusta kuten myös pelejä, TikTok, Facebook ja Netflix. Positiivisena puolena ylimääräiset sovellukset ovat käyttäjän poistettavissa.
Käyttökokemus oli testijaksolla sulava Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiristä huolimatta. Pientä hidastelua saattoi olla havaittavissa useiden eri sovellusten välillä nopeasti vaihdellessa, mutta käytännössä käyttökokemus oli kohtalaisen ongelmaton. Pelaamiseen 778G+ ei edelleenkään ole parhaimmillaan, vaan samassa ja edullisemmissakin hintaluokissa saatavilla olleet Snapdragon 870, Dimensity 1300 sekä Dimensity 8100 ovat grafiikkasuorituskykynsä osalta selvästi edellä.
Akunkesto Honor 70:ssä osoittautui testijaksolla positiiviseksi yllätykseksi, sillä kahden päivän ylittäminen yhdellä latauksella sujui leikiten ja käyttöä hieman harkiten kolmenkin päivän ylittäminen oli yhdellä latauksella mahdollista. Keskimääräiset näytön päälläoloajat olivat testiojaksolla noin 2–3 tunnin seutuvilla päivää kohden.
Akun latausnopeus yltää luokassaan hyviin lukemiin ja puhelin latautui 66 watin laturillaan tyhjästä täyteen kolmessa vartissa.
Akun latausnopeus (66 watin laturilla):
- 15 min – 42 %
- 30 min – 81 %
- 35 min – 90 %
- 45 min – 100 %
Yhteenveto
Honor 70 edustaa 549 euron suositushinnallaan markkinoiden keskihintaluokan yläpäätä ja ominaisuuksiinsa nähden puhelin on väistämättä hieman kallis, mutta hyvääkin se kuitenkin tarjoaa.
Rakenteeltaan Honor 70 erottuu edeltäjänsä tavoin massasta pitkiltä reunoiltaan kaareutuvan näyttönsä myötä. Kaareutuva näyttö tekee puhelimesta pykälän kilpailijoitaan kapeamman ja siten ainakin itselleni yhteen käteen paremmin sopivan, minkä lisäksi se on omaan silmääni varsin tyylikäs ratkaisu. Kaikki eivät kaarevasta näytöstä kuitenkaan pidä. Muilta osin rakenteeltaan Honor 70 ei onnistu hintaansa täysin perustelemaan, sillä lasiosien valmistajaa Honor ei ole paljastanut ja runko puhelimessa on muovia, minkä lisäksi laitteella ei ole IP-luokitusta. Esimerkiksi 50 euroa halvemmassa Nothing Phone (1):ssa on käytössä alumiinikehys ja sille luvataan myös IP53-luokitus roiskeita vastaan.
Snapdragon 778G+-järjestelmäpiiri on myös 550 euron hintaluokkaan grafiikkasuorituskyvyltään jo hieman heikko, aivan kuten se oli jo 50 euroa edullisempaan Nothing puhelimeenkin. Toisaalta peruskäyttöön piiri on kuitenkin sulava ja tavanomaisissa arkiaskareissa Honor ei käytännössä merkittävästi hidastellut. Akunkesto puhelimessa oli myös vakuuttava ja kevyellä käytöllä kolmenkin päivän ylittäminen onnistui yhdellä latauksella. Lisäksi akun sai täyteen jo kolmessa vartissa 66 watin pikalatauksen ansiosta. Latausominaisuuksissakin olisi kuitenkin hintaluokassaan vielä parannettavaa, sillä Honor ei tue langatonta latausta.
Kamerat Honor 70:ssä vaikuttivat jo ennakkoon varsin mielenkiintoisilta ja käytännössä testijaksolla ne osoittautuivatkin luokassaan hyviksi. Mitään poikkeuksellisen laadukasta Honor 70 ei kuitenkaan tarjoa, mutta pääkameran kuvat ovat vertailukelpoisia parhaisiin kilpakumppaneihinsa ja ultralaajakulmakamera tuottaa kiitettävää kuvaa niin maisemakuvaukseen kuin myös automaattitarkennuksensa kanssa makrokuvaukseenkin.
Ohjelmisto Honorissa on edelleen hieman keskeneräisen tuntuinen ja muutamat ratkaisut, kuten sovellusten asetuksiin vievän pikanäppäimen puuttuminen, ovat edelleen hienoisia miinuksia useimpiin kilpailijoihin nähden. Lisäksi vastaan tuli myös muutama selvä bugi. Käyttökokemus on kuitenkin selvästi parantunut viime vuoden Honor 50:stä, eikä se enää useimmiten suoraan häirinnyt millään osa-alueella. Lisäksi päivityslupauskin on parannettu hintaluokassaan hyväksyttävälle tasolle kahteen suureen päivitykseen ja kolmen vuoden tietoturvakorjauksiin.
Kokonaisuutena Honor 70:tä on kuitenkin vaikea suositella yli kilpailijoidensa, sillä 50 euroa edullisempaan hintaan Nothing Phone (1) tarjoaa vastaavan suorituskyvyn pykälän arvokkaamman tuntuiseen runkoon langattoman latauksen ja kilpailukykyisen kamerajärjestelmän kera. Nothingin päivitystukikin on vuoden pidempi. Toisaalta vielä edullisempaan hintaluokkiin on tarjolla esimerkiksi Motorolan Edge 30 niin ikään vertailukelpoisena pakettina. Honor 70 ei missään nimessä ole huono puhelin, mutta ominaisuuksiinsa nähden se on aavistuksen liian kallis erittäin kilpaillussa keskihintaluokassa.
Plussaa
- Tyylikäs rakenne kaareutuvalla näytöllä varauksin
- Tasaisen laadukas kamerajärjestelmä
- Akunkesto
Miinusta
- Ei stereokaiuttimia
- Ei IP-luokitusta
- Satunnaiset käyttöliittymän bugit varauksin
- Langattoman latauksen puute varauksin
- Snapdragon 778G+:n suorituskyky hintaluokassa varauksin
Huomioitavaa
- Puhelimessa ei ole 3,5 mm kuulokeliitäntää
- Puhelimessa ei ole muistikorttipaikkaa
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä
Keskustele aiheesta forumilla