io-tech testasi Huawein tuoreet avoimeen kovamuoviseen rakenteeseen luottavat Freebuds 4 -nappikuulokkeet.

Kokonaisuudessaan Freebuds 4:t jäävät haastavaan markkinarakoon ja hintaluokassaan niitä on vaikea suositella. Vastaavalla suositushinnalla varustettuihin OnePlus Buds Pro -kuulokkeisiin verrattuna Huawein eduksi jää lähinnä mahdollisuus yhdistää kahteen laitteeseen kerralla, sekä käyttäjästä riippuen myös avoin rakenne.

Huawein selkeimmät vertailukumppanit lienevät Applen perusmallin AirPodsit, jotka eivät tarjoa vastamelua tai tue kahta laitetta kerrallaan, mutta ovat aavistuksen pienemmät ja toisinaan tarjouksissa Huaweita edullisemmat. Huawein vastamelu kaipaisi kuitenkin selvästi lisää työstöä ja paremman akunkeston, jotta siitä tulisi todellinen myyntivaltti, minkä lisäksi 150 euron kuulokkeissa langattoman latauksen puute on nykyisin jo selvä puute.

Plussaa

  • Kohtalaisen siro latauskotelo
  • Miellyttävän kevyet korvanapit
  • Puheluiden tasainen äänenlaatu
  • Yhdistettävissä kahteen laitteeseen kerralla

Miinusta

  • Kuulokkeiden akunkesto
  • Latauskotelo ei tue langatonta latausta.
  • Vastamelun heikko toiminta
  • Ohjelmiston taajuuskorjain tarjoaa vain esiasetetut vaihtoehdot basson tai yläpään korostamiselle
  • Tuki vain SBC- ja AAC-koodekeille

Huawei esitteli Freebuds 4 -kuulokkeensa Kiinassa jo toukokuussa, mutta länsimaissa julkaisua sai odottaa hieman pidempään. Elokuussa kuulokkeet saapuivat vihdoin myös kotimaamme kauppoihin 149 euron suositushintaan ja Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan edullisimmillaan kuulokkeet voi saada kolmisen kymmentä euroa suositushintaansa edukkaammin noin 120 euroon.

Kyseessä on vuonna 2019 179 euron suositushintaan julkaistujen Freebuds 3 -kuulokkeiden seuraajat. Freebuds 4:t ovat saatavilla valkoisena ja harmaana ja useista muista tämän hintaluokan täyslangattomista nappikuulokkeista poiketen ne luottavat alkuperäisistä Apple AirPods-kuulokkeista tuttuun kovamuoviseen nappirakenteeseen, jossa korviin ei tule lainkaan kumisia tulppia. Kovamuovisesta rakenteestaan huolimatta kuulokkeet tarjoavat aktiivisen taustamelunvaimennuksen.

Akunkestoksi valmistaja lupaa vastamelun kanssa 2,5 tuntia ja ilman vastamelua 4 tuntia. Latauskotelosta akkua on saatavilla vastaavasti 14 tai 22 tuntia lisää.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Huawei toimittaa Freebuds 4 -kuulokkeet pienehkössä valkoisessa pahvipakkauksessa. Itse kuulokkeiden ja niiden latauskotelon lisäksi mukana toimitetaan:

  • Lyhyt USB-A – USB-C -kaapeli
  • Takuutiedot
  • Pikakäyttöopas

Kovamuovisen rakenteen vuoksi kuulokkeiden mukana ei toimitetakaan lainkaan vaihtotulppia, joten toimitussisältö on varsin pelkistetty. Kovamuovisen rakenteen myötä kuulokkeet ovat niin sanotusti ”avoimet”, eli ne eivät muodosta täysin tiivistä istuvuutta korvaan, mikä voi miellyttää heitä, jotka kokevat tulppamallisten kuulokkeiden luovan korvakäytävään paineen tunnetta. Vastaavasti avoimen rakenteen myötä kuulokkeet eivät kuitenkaan välttämättä istu kaikille, eikä niiden istuvuutta voi muokata vaihtamalla tulppia.

 

Rakenne ja ominaisuudet

Kuulokkeiden tekniset tiedot:

  • mitat: 41,4 x 16,5 x 18,5 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • paino: 4,1 grammaa
  • IPX4-luokitus
  • Akunkesto: ANC päällä 2,5 tuntia, ilman ANC:tä 4 tuntia
  • Latausaika noin yhden tunnin

Ulkoiselta olemukseltaan Freebuds 4:t muistuttavat selvästi Applen alkuperäisiä AirPodseja pitkän sankansa ja kovamuovisen rakenteensa myötä, mutta sitäkin enemmän ne muistuttavat edeltäjiään eli Freebuds 3 -kuulokkeita. Uutuudet ovat kuitenkin aavistuksen edeltäjiään pienemmät kooltaan.

Alkuperäiseen AirPods-malliin nähden kuulokkeet ovat edelleen hieman suuremmat, mutta 4,1 gramman painonsa kanssa ne eivät ole korvassa häiritsevät. Allekirjoittaneen korvaan kuulokkeet myös sopivat hyvin, eivätkä ne tippuneet kovemmassakaan menossa. Kovamuovisen rakenteen myötä kuulokkeita ei vaivaa monista tulppamallisista kuulokkeista tuttu töminä askelten mukana, minkä myötä kuulokkeet voivat toimia hyvin esimerkiksi lenkille, mikäli ne vain istuvat tukevasti korviin, eikä ulkomaailman meteli avoimen rakenteen myötä pääse häiritsemään liikaa.

Kovamuovisena kuulokkeena Huawein uutuudet päästävätkin selvästi ulkomaailman meteliä lävitseen, vaikka istuvuus olisikin hyvä. Toisaalta vastapainona ne eivät aiheuta paineen tunnetta korviin ja ovat erittäin helpot vain sujauttaa paikoilleen. Hyvin istuessaan ne myös pysyvät korvissa hyvin, joskaan hyvien tulppien pysyvyyden tasolle ne eivät siltikään tunnu yltävän.

Median ohjaukseen kuulokkeet käyttävät kosketuksen tunnistavaa pintaa varsissaan. Vakiona tuplanapauttamalla media pysäytetään ja jatketaan ja pitkään koskettamalla vastamelu asetetaan päälle tai pois. Lisäksi tarjolla on myös äänenvoimakkuuden säätö liu’uttamalla sormea ylös tai alas. Testijaksolla eleet myös toimivat hyvin, eikä vastaan tullut vahinkokomentoja.

Nappien sisällä äänen toistamisesta huolehtii peräti 14,3 mm:n kaiutinelementti, eli käytössä on vielä selvästi aiemmin testattujen OnePlus Buds Proiden elementtejä suuremmat yksilöt. Pelkän elementin koon perusteella kuulokkeiden äänestä ei kuitenkaan voi käytännössä koskaan tehdä kovinkaan pitkälle vietyjä päätelmiä.

Yhteysominaisuuksiensa osalta Huawei Freebuds 4:t tukevat Bluetoothin tuoreinta 5.2-versiota ja sen yli ääntä kuulokkeet ottavat vastaan SBC- ja AAC-pakattuna, eli tukea ei löydy AptX:n tai LDAC:n kaltaisille korkeampaa bittivirtaa käyttäville koodekeille. Koodekkien välisten erojen kuuleminen on hyvin yksilökohtaista, mutta siitä huolimatta laajempi tuki voisi nykypäivänä olla jo tämän hintaluokan kuulokkeille toivottavaa.

Positiivisena huomiona yhteysominaisuuksista Huawein Freebuds 4:t tukevat yhteyden ylläpitämistä kahteen laitteeseen samanaikaisesti.

Latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: 58 x 21,2 mm
  • Latauskotelon paino: 38 grammaa
  • Akkua kuulokkeille: ANC päällä 14 tuntia, ilman ANC:tä 22 tuntia
  • Latausaika noin yhden tunnin ilman

Edeltäjiinsä nähden pienentyneen koon ja mukavan kevyen painon seurauksena tulee Freebuds 4:n akunkesto – ilman vastamelua 4 tuntia ja vastamelun kanssa 2,5 tuntia ovat suorastaan häpeällisen huonot suoritukset nykypäivän 150 euron kuulokkeille. Surkuhupaisaa on myös se, että esimerkiksi Huawein oma edellisen sukupolven nykyisin 99 euron hintainen Freebuds Pro -malli tarjoaa kaksinkertaisen akunkeston nelosiin nähden. Esimerkiksi junassa kuulokkeita käyttäessä vastamelu on lähes pakollinen Freebuds 4:sten avoimen rakenteen myötä ja testijaksolla akku loppuikin junassa jo reilun kahden tunnin kuuntelun jälkeen, mikä on niin lyhyt aika, että se voi tulla vastaan useillakin ihmisillä normaalissa päivittäisessä elämässä.

Positiivisena puolena kuulokkeet latautuvat kotelossaan takaisin täyteen noin tunnissa, eli lisää kuunteluaikaa on saavutettavissa nopeastikin. Kotelo itsessään tarjoaa vastamelun kanssa 14 lisätuntia ja ilman vastamelua 22 lisätuntia. Valitettavasti myös koteloon liittyy selvä miinus, sillä se ei tue langatonta latausta, joka alkaa nykypäivänä olla tämän hintaluokan kuulokkeille jo lähes vaatimus. Erityisen erikoisen langattoman latauksen puutteesta tekee se, että vielä mm. vuosi sitten julkaistusta Freebuds Pro -edeltäjämallista sekä kahden vuoden takaisista Freebuds 3 -kuulokkeista ominaisuus löytyi.

Kotelo itsessään on mukavan kokoinen. 38 gramman painollaan se on erittäin kevyt ja erityisesti vain 21,2 mm:n paksuudellaan se sujahtaa taskuun helposti. 58 mm:n halkaisija on kuitenkin kohtalaisen leveä.

 

Ohjelmisto

Huawein uusimmista Watch 3 -kelloista tuttuun tapaan myöskään Freebuds 4:t eivät toimi tällä hetkellä Google Play -kaupasta löytyvän sovelluksen kanssa, vaan sopiva AI Life -sovellusversio on ladattava Huawein App Gallery -sovelluskaupasta. Positiivisena huomiona Google Play -kaupasta ladattava versio kuitenkin huomaa olevansa vanhentunut ja ehdottaa uuden version lataamista, minkä jälkeen sovellukselle on vain annettava oikeudet uuden sovelluksen asentamiseen. Näin uusimman version saa käyttöön myös ilman erillistä App Galleryn asentamista.

Etusivulla AI Life tunnistaa kaikki sovellusta tukevat ohjelmat ja ehdottaa myös Huawei-tunnukselle kirjautumista. Kirjautuminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä kuulokkeiden asetusten säätämistä varten. Kuulokkeiden itsensä asetussivu on varsin yksinkertainen ja se muodostuu vain yhdestä välilehdestä.

Tarjolla on tiedot akkutilanteista, lista yhdistetyistä laitteista, melunpoistoasetukset, äänenlaatuasetukset, eleasetukset ja Etsi kuulokkeeni -toiminto, joka toistaa merkkiääntä kovaan ääneen valitusta kuulokkeesta. Lisäksi tarjolla on ”asetukset”-valinta, joka tarjoaa vain mahdollisuuden asettaa päälle tai pois päältä kuulokkeiden median pysäytys kuulokkeen pois korvasta ottamisen yhteydessä.

Melunpoistolle on tarjolla kaksi vaihtoehtoa – yleinen ja kotoinen, joista myöhempi on tarkoitettu hiljaisiin tiloihin. Se tuottaakin hiljaisessa tilassa miellyttävämmän lopputuloksen, sillä korvin kuultavissa oleva humina melunvaimennuksesta hiljenee sitä käyttäessä selvästi, mutta toisaalta vastapainona itse melunvaimennus on huomattavasti heikompaa.

Äänenlaadulle kuulokkeet tarjoavat parikin asetusta. Äänen parannus -asetukset muistuttavat OnePlussan Audio ID:tä, eli kuulokkeet toistavat ääniä eri korkeuksilta eri voimakkuuksilla ja käyttäjän tehtäväksi jää ilmoittaa, mitkä äänistä kuuluvat ja mitkä ei. Tämän jälkeen kuulokkeet luovat taajuuskorjaimen korjaamaan kuulon puutteita. Valitettavasti Huawein tapauksessa lopputulos ei kuulostanut yhtä hyvältä kuin OnePlussalla ja äänenlaatu jäi miellyttävämmäksi ilman kyseistä ominaisuutta.

Äänenlaatuosiossa tarjolla puolestaan ovat HD-puhelut ja taajuuskorjaustehosteet. Taajuuskorjain on kiva lisä, mutta valitettavasti tarjolla on vain esiasetetut vaihtoehdot basson tai yläpään korostukseen. HD-puhelut toiminto parantaa valmistajan mukaan puheluiden äänenlaatua hieman korkeamman akunkulutuksen varjolla, mutta valitettavasti sen toiminta oli vaihtelevaa ja kertaalleen yksi puhelimista jopa kieltäytyi siirtämästä puheluääniä kuulokkeille, kun toiminto oli päällä.

 

Äänenlaatu, vastamelu ja ympäristöäänten vahvistus

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Äänenlaadultaan Freebuds 4:t eivät juurikaan onnistuneet yllättämään. Kuuntelukokemus on hyvin riippuvainen siitä, millä tavoin kuulokkeet asettuvat korvaan. Avoimille napeille tyypilliseen tapaan bassotoisto on hyvin korosteista, mikä on kuultavissa selvästi jos nappeja painaa syvemmälle korviin. Tällöin basso syö lähes kaiken alleen, mutta luonnollisesti korvilla pitäessä bassotoisto rentoutuu selvästi. Bassossa on yhä selvä korostus, mutta kokonaisäänenkuva jää kuitenkin miellyttävän helpoksi. Myös yläpää on hieman korostunut, minkä myötä keskialueet ovat aavistuksen kuopalla.

Yllä näkyvässä taajuusvastekäyrässä vasemman kuulokkeen käyrä ei kuvasta kuulokkeiden keskinäistä eroa, vaan kyseessä on kuvaaja, joka kuvastaa, mitä äänenlaadulle käy, mikäli kuuloke ei istu lainkaan helposti korvaan. Testerimme vasemmassa keinokorvassa kuuloke ei nimittäin meinannut millään pysyä, vaan liitos jäi heikoksi, minkä myötä bassotoisto heikkeni selvästi. Oikean kuulokkeen liitos puolestaan oli hyvä ja kuvaaja muistuttaa selvästi sitä, mitä testaaja itsekin kuulokkeista kuuli.

Huomion arvoisena seikkana miniDSP EARS:lla mitattu taajuusvaste vaikuttaisi korostavan nappikuulokkeiden yläpäätä aavistuksen liikaa ja vaikka Huawein yläpää onkin korostunut, ei se sentään yhtä riipivä ole kuin taajuusvasteesta voisi olettaa.

Taajuusvastekäyrä on ylä- ja alapäiden korostuksien ulkopuolelta kohtalaisen hyvä ja äänenlaatu ei missään nimessä ole huono. Avoimen istuvuuden myötä äänessä on yllättävän paljon tilan tuntua, jollainen tulppamallisista kuulokkeista voi puuttua, mutta valitettavana vastapuolena erottelevuus ei kuulokkeissa ole aivan samalla tasolla kovimpien kilpailijoidensa kanssa.

Kuuntelukokemus Freebuds 4 -napeilla onkin kohtalaisen miellyttävä hiljaisessa ympäristössä, vaikka erottelevuudessa voisikin olla hieman parannettavaa. Valitettavasti kokemus heikkenee nopeasti ympäristön äänenpaineen kasvaessa, sillä avoimen rakenteen myötä käytännössä kaikki äänet vuotavat suoraan kuulokkeiden toistaman sisällön päälle.

Tätä korjaamaan Huawei tarjoaa vastamelutoiminnon, joka toimii parhaimmillaan jopa hyvin. Esimerkiksi junan tasaisen taustahurinaa vastamelu onnistui hiljentämään selvästi, mutta ympäröivien ihmisten äänet eivät vastamelusta huolimatta vaimentuneet käytännössä lainkaan. Suoritus on kuitenkin avoimille kuulokkeille hyvä. Valitettavasti suoritustaso ei kuitenkaan ole helpoimpien tilanteiden ulkopuolella enää yhtä hyvä.

Kaupungilla kuulokkeet tarraavat aluksi hyvin liikenteen ääniin ja autojen meteli siirtyy miellyttävästi taka-alalle, mutta yleensä jo muutaman minuutin sisään vastamelu alkaa sekoilemaan ja autojen ääni kovenee. Pahimmillaan kuulokkeet jopa alkavat pumppaamaan vastamelua, jolloin korville tulee vaihtelevasti kaupungin taustameteliä eri voimakkuuksilla. Vastamelun toiminta voinee kuitenkin liittyä myös siihen, miten kuulokkeet istuvat korvilla, joten käyttökokemukset voivat vaihdella.

Lopputulemana kuulokkeet sopivatkin parhaiten ympäristöihin, jotka ovat hiljaisia. Avoimuuden hyödyt jäävät varsin yksilökohtaisiksi – joillekin istuvuus voi olla parempi, mutta muille etu on lähinnä ympäristöllä olevien ihmisten kuuleminen, mikäli se on tarpeen. Parhaiten kuulokkeet sopivat kenties podcastien kuunteluun, jossa selvän erottelun tarve ei ole yhtä korkea kuin musiikissa ja jossa ympäristön äänet eivät samalla tavalla häiritse kokonaiskokemusta.

Vastamelua voi käyttää myös yksistään, eivätkä kuulokkeet siirtyneet ainakaan reilun puolen tunnin testin aikana valmiustilaan, vaikkei puhelimesta toistanut niihin ääntä lainkaan. Ilman musiikkia kuulokkeiden heikohko vastamelu kuitenkin korostuu ja sen vaimentava vaikutus on loppujen lopuksi varsin vähäinen. Sen sijaan niistä on kyllä kuultavissa jatkuvasti hienoinen hurina vastamelun ollessa päällä.

 

Mikrofonin ääniesimerkki

 

Sisätiloissa kuulokkeiden mikrofoni tuottaa miellyttävää jälkeä, jossa on mukana myös bassoa. Sisätilojen kaiut tarttuvat kohtalaisen selvästi kuulokkeiden mikrofoneihin, mutta eivät tee äänestä epäselvää. Ulkoilmassa äänenlaatu heikkenee jonkin verran jo kävelyvauhdissa ja äänestä on kuultavissa selvästi pientä robottimaisuutta, kun kuulokkeet pyrkivät poistamaan tuulen ääniä.

Kovassa tuulessa, esimerkiksi pyöräillessä, nappien taustamelunpoisto tarttuu ääneen kohtalaisen nopeasti poistaen käytännössä kaiken tuulen, minkä myötä ääni pysyy helposti ymmärrettävänä. Äänenlaatuun vaikutus on kuitenkin jo suuri ja ääni jää selvästi ohueksi.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Freebuds 4:t jäävät haastavaan markkinarakoon ja hintaluokassaan niitä on vaikea suositella. Vastaavalla suositushinnalla varustettuihin OnePlus Buds Pro -kuulokkeisiin verrattuna Huawein eduksi jää lähinnä mahdollisuus yhdistää kahteen laitteeseen kerralla, sekä käyttäjästä riippuen myös niiden avoin rakenne.

Avoin rakenne mahdollistaa sen, etteivät kuulokkeet aiheuta tietyillä ihmisillä havaittavaa paineen tunnetta korviin tulpallisten nappikuulokkeiden tapaan, mutta toisaalta vastapainona kuulokkeiden istuvuus vaihtelee jopa tavanomaistakin enemmän käyttäjän mukaan, minkä lisäksi käytännössä kaikki ympäristön äänet vuotavat läpi musiikin yli.

Ympäristöäänten vuotamista Huawei pyrkii korjaamaan vastamelutoiminnolla, joka kuitenkin osoittautui testijakson puitteissa varsin heikosti toimivaksi. Tasaisen huminan kuten junan taustaäänet se onnistui himmentämään vakuuttavasti, mutta vaihtelevammissa ympäristöissä, kuten kaupungilla kävellessä, vastamelu usein sekosi ja alkoi pumppaamaan ympäristön ääniä hiljaisemmalle tai kovemmalle satunnaisesti, mikä heikentää ymmärrettävästi kuuntelukokemusta merkittävästi.

Vastamelun heikon toiminnan lisäksi erittäin suuren miinuksen kuulokkeissa ansaitsee niiden akunkesto. Vastamelun kanssa vain 2,5-tuntinen lupaus on erittäin huono ja akku voikin loppua helposti esimerkiksi junassa matkustaessa kesken. Lisäksi latauskotelo tukee vain langallista latausta, kun suurin osa kilpailijoista tarjoaa tähän hintaluokkaan tuen myös langattomalle lataukselle. Pienenä positiivisena puolena kuulokkeet sentään latautuvat kohtalaisen nopeasti kotelossaan.

Äänenlaadultaan kuulokkeet ovat sanalla sanottuna vaivattomat. Basson ja yläpään korostuksesta huolimatta äänimaailma pysyy kohtalaisen luonnollisena ja avoimen rakenteen myötä äänessä on enemmän tilan tuntua kuin nappikuulokkeissa yleensä. Toisaalta erottelevuus on kilpailijoitaan heikompaa.

Kokonaisuudessaan Huaweit jäävät siis monin osin kilpailijoidensa jalkoihin. Avoimen rakenteensa myötä ne kuitenkin onnistuvat osin erottumaan omaan kategoriaansa, missä suoraa vertailua ei samoissa määrin löydy. Selkeimmät vertailukumppanit lienevät Applen perusmallin AirPodsit, jotka eivät tarjoa vastamelua tai tue kahta laitetta kerrallaan, mutta ovat aavistuksen pienemmät ja toisinaan tarjouksissa Huaweita edullisemmat. Huawein vastamelu kaipaisi kuitenkin selvästi lisää työstöä ja paremman akunkeston, jotta siitä tulisi todellinen myyntivaltti.

Huawein omassakin katalogissa Freebuds 4:n sijoittuminen on hieman erikoinen, sillä esimerkiksi akunkeston osalta ne häviävät selvästi viime vuonna julkaistuille nykyisin selvästi edullisemmille tulpallisille Freebuds Pro -napeille. Lisäksi Freebuds 3:een, eli uutukaisen nimelliseen edeltäjään, nähden Freebuds 4:stä on poistettu ominaisuuslistasta kuulokkeiden langaton lataus, joka sekin niin ikään Freebuds Prosta vielä löytyi.

Plussaa

  • Kohtalaisen siro latauskotelo
  • Miellyttävän kevyet korvanapit
  • Puheluiden tasaisen selkeä äänenlaatu
  • Yhdistettävissä kahteen laitteeseen kerralla

Miinusta

  • Kuulokkeiden akunkesto
  • Latauskotelo ei tue langatonta latausta.
  • Vastamelun heikko toiminta
  • Ohjelmiston taajuuskorjain tarjoaa vain esiasetetut vaihtoehdot basson tai yläpään korostamiselle
  • Tuki vain SBC- ja AAC-koodekkeille

 

This site uses XenWord.
;