Jos puhelimen täytyy olla ehdottomasti taittuvanäyttöinen simpukkamalli ja arvostaa sen käytettävyyttä myös laite suljettuna, on Razr 40 Ultra tällä hetkellä täkäläisten markkinoiden ykkösvalinta suuren ulkonäyttönsä ansiosta. Muihin saman hintaluokan puhelimiin verrattuna sitä on kuitenkin hankala suositella jos taittuva rakenne ei ole ehdoton kriteeri, sillä teknisissä ominaisuuksissa se häviää selvästi perinteisille malleille. Razr 40 Ultran asema tulee kiristymään myös taittuvanäyttöisten markkinoilla entisestään, sillä lähiviikkoina luvassa on Galaxy Flip5, johon huhutaan myös suurta ulkonäyttöä. Lisäksi monilta osin Razr 40 Ultran veroista viimevuotista Flip4:ää myydään tarjouksissa parhaimmillaan jopa alle 700 euroon.
Plussat
- Näytön kuvanlaatu
- Käytettävyyttä parantava monipuolinen kansinäyttö
- Tasokas selfie-kuvausmahdollisuus pääkameroiden avulla
- Ohjelmistototeutus lisäominaisuuksineen
Miinukset
- Kiiltävät ulkopinnat keräävät hanakasti sormenjälkiä
- Sisänäytön 165 Hz virkistystaajuus käytettävissä vain peleissä
- Rakenteella ei IPX8-suojausta
- Latausnopeus on nykymittapuulla heikohko
- Akunkesto varauksin
- Kameratoteutus ei kaikilta osin high-end-tasoa
- Viimevuotinen järjestelmäpiiri varauksin
- Jäähdytyksen rajoitukset ja pitkäkestoinen suorituskyky varauksin
- USB-liitännän nopeus rajoitettu 2.0-tasolle
Huomioitavaa
- Saranakohdassa näytössä tuntuu ja näkyy loiva ”ura”
- Taittuva rakenne mahdollistaa etenkin kameroiden käytön uudenlaisilla tavoilla
- Avattuna varsin suurikokoisen puhelimen käyttö on yhdellä kädellä on kömpelöä
Motorola julkisti kesäkuun alkajaisiksi neljännen sukupolven toteutuksen taittuvanäyttöisestä Razr-puhelimestaan eri puolella maailmaa järjestetyissä tilaisuuksissa. Toisin kuin aiemmissa sukupolvissa, julkaistu Razr 40 -mallisto koostuu ensimmäistä kertaa kahdesta eri mallista. Tarjolle tulee perusversio sekä Ultra-huippumalli.
Motorola on hinnoitellut perusmallin 899 euroon ja Ultran 1199 euroon. Suomessa tarjolla on ainoastaan 8 & 256 gigatavun muistiyhdistelmä. Razr 40 Ultran suositushinta on 50 euroa kalliimpi kuin viime syksynä julkaistussa Razr 2022 -mallissa. Perusmalli on puolestaan suositushinnaltaan edullisin taittuvanäyttöinen puhelin Suomen markkinoilla.
Tutustumme tässä artikkelissa Razr 40 Ultra -huippumalliin hieman lyhyemmän kaavan kautta runsaan viikon ympärivuorokautisen käyttötestijakson pohjalta. Vertailukohtana käytämme Samsungin Galaxy Z Flip4 -mallia.
Pakkaus ja oheistarvikkeet
Motorola toimittaa Razr 40 Ultran melko suurikoisessa mustassa pahvipakkauksessa, jonka kuvitus on sinertävän kiiltävine logoineen ja mallimerkintöineen hyvin minimalistinen. Aiemmin testatun Edge 40 Pro -mallin tapaan myös Razrin pakkauksen sisäosissa on käytetty Motorolan omaa brändituoksua, joka jakaa varmasti mielipiteitä. Itse pidän sitä mukavasti massasta poikkeavana yksityiskohtana, mutta ymmärrän täysin myös ihmisiä, jotka tuoksuista eivät pidä.
Mukana toimitettavat läpinäkyvät kovamuoviset suojakuoret kiinnittyvät puhelimen puoliskoihin erikseen tiukan sovituksen ja tahmean liimanauhan avulla. Mukana toimitettava laturi on 33-wattinen ja käyttää USB-A-liitäntää.
Pakkaukset toimitussisältö on seuraava:
- puhelin
- USB-A – USB-C -kaapeli
- 33 W pikalaturi
- kovamuoviset suojakuoret
- SIM-työkalu
- pikaopas & takuutiedot
Mitä uutta?
Viime vuoden loppupuolella markkinoille tullut Razr 2022 -malli jäi lopulta varsin lyhytikäiseksi, eikä se ollut kovinkaan näyttävästi esillä Suomen markkinoilla. Laite ei myöskään käynyt io-techin testattavana.
Edeltäjämalliin nähden Razr 40 Ultran näyttökuvasuhde on muuttunut pitkulaisemmaksi ja sekä ulko- että sisänäytön tekniset ominaisuudet parantuneet useammalla osa-alueella. Kameratoteutusta on jonkin verran muutettu, akku on kasvanut ja langaton lataus lisätty varustukseen.
- Pituus on kasvanut 3,8 mm
- Puhelin on kaventunut 5,8 mm
- Puhelin on ohentunut 0,6 mm avattuna ja 1,9 mm suljettuna
- Paino on pienentynyt 11,5-15,5 grammaa
- Ulkokuorten lasi on päivittynyt Gorilla Glass Victukseksi
- Päivitetty saranarakenne
- Sisänäytön läpimitta kasvanut 0,2 tuumalla
- AMOLED-näyttöpaneeli perustuu nyt LTPO-tekniikkaan
- Sisänäytön korkeussuuntainen resoluutio kasvanut 240 pikselillä
- Sisänäytön virkistystaajuus kasvanut 144:stä 165 hertsiin
- Sisänäytön maksimikirkkaus kasvanut 1000:sta 1400 nitiin
- Ulkonäytön läpimitta on kasvanut 2,7:stä 3,6:een tuumaan
- Ulkonäytön pikselitiheys on kasvanut 364:stä 413 PPI:hin
- Pääkameran sensori vaihtunut 50 megapikselistä 12 megapikseliin
- Pääkameran aukkosuhde parantunut f1.8:sta f1.5:een
- Ultraalajakulmakameran kuvakulma kaventunut 120:sta 108 asteeseen
- 8K-videokuvaus poistettu varustuksesta
- Bluetooth päivitetty versioon 5.3
- USB-C-liitännän versio heikentynyt 3.1:stä 2.0:aan
- Langaton lataus lisätty varustukseen
- Akun kokoa kasvatettu 300 mAh
- Android 13 -käyttöjärjestelmä julkaisussa
Rakenne ja tekniset ominaisuudet
Fyysiset mitat & rakenne:
- Ulkomitat:
- Suljettuna: 88,4 x 74 x 15,1 mm
- Avattuna: 170,8 x 74 x 7 mm
- Paino: 184,5 grammaa (tehonahkakuorinen 188,5 g)
- Sisänäytön ja ulkomittojen suhde: 85,1 %
- Materiaalit: alumiinirunko, Gorilla Glass Victus -suojalasi ulkopinnoissa, tekonahkakuori (punainen värivaihtoehto)
- Suojaus: IP52, vettä hylkivä pinnoite
- Valmistajan kotimaa: Kiina
- Valmistusmaa: Kiina
Suljettuna Razr 40 Ultra on melko neliskanttinen ja pyöristetysti muotoiltu laite. Motorola luopui hieman harmillisesti jo edellissukupolvessa ikonisesta Razr-muotoilusta ja siirtyi käyttämään geneerisempää ja pyöristetympää muotokieltä, joka on käytössä myös Razr 40 Ultrassa. Tavanomaiseen älypuhelimeen verrattuna se on luonnollisesti pienikokoinen, mutta samalla myös paksumpi. Kansinäyttö ja uudet pirteämmät värivaihtoehdot erottavat sen nopeasti edeltäjästään.
Testikappaleemme edustaa sinertävää Glacier Blue -väriä, jonka lisäksi tarjolla on punainen tekonahkakuorinen Viva Magenta sekä musta Infinite Black. Pääsimme aiemmin ottamaan käsituntumaa myös tekonahkapintaisesta punaisesta versiosta, jonka myötä on hieman harmi, ettei myös muissa värivaihtoehdoissa ole tarjolla samaa pitävää tekstuuripintaa.
Ulkomitoiltaan Razr 40 Ultra on pidempi, mutta ohuempi ja kapeampi kuin edeltäjänsä. Galaxy Flip4:ään verrattuna se on havaittavasti suurempi – avattuna 5,6 mm pidempi, 2,1 mm leveämpi ja 0,1 mm paksumpi. Suljettuna Razr 40 Ultra on 3,5 mm pidempi, 2,1 mm leveämpi ja 0,8-2 mm ohuempi. Paino on Flip4:n kanssa muutaman gramman sisällä sama.
Materiaaleiltaan Razr 40 Ultra on sitä, mitä tämän hintaluokan laitteelta voikin lähtökohtaisesti odottaa, eli runko ja kehys ovat 7000-sarjan alumiinia ja lasipinnat Gorilla Glass Victus -suojalasia. Pyöristetysti muotoiltu metallikehys on viimeistelty kiiltäväksi, jonka myötä se kerää melko herkästi sormenjälkiä. Testikappaleemme vaaleansininen takakuoren lasipinta on viimeistelty mattapintaisen karheaksi ja kimaltelee ja heijastelee valaistuksen suunnan vaihtuessa. Kansinäytön suojalasissa on puolestaan aavistuksen hopeansävyinen peilaava viimeistely, joka sotkeentuu myös harmillisen herkästi sormenjäljistä.
Puhelimen rakenne on suojattu IP52-tasoisella pinnoitteella, joka on tarkoitettu suojaamaan kevyiltä roiskeilta ja sateelta. Flip4:n tasoista täyttä IPX8-vesisuojausta Edge 40 Ultra ei siis tarjoa.
Motorola kertoo uudistaneensa Razr 40 -sarjan saranarakenteen ja käyttävänsä nyt patentoitua teräksestä valmistettua pisarasaranaa. Käytännössä pisarasarana tarkoittaa sitä, että taipuva näyttöpaneeli kaareutuu saranan kohdalla pisaran muotoon, kun puhelin on suljettuna. Tämä puolestaan mahdollistaa sen, että puhelimen puoliskot ovat täysin yhdessä, eikä väliin jää rakoa.
Edeltäjämallin tapaan sarana on toteutettu niin, että puhelimen voi avata lähes mihin tahansa asentoon – vain liikeradan alku- ja loppupäässä on pieni alue, jolloin puhelin avaa tai sulkee itsensä. Saranan tuntuma on asiallinen, mutta ei virheetön. Sinällään saranan liiketuntuma on tasainen, mutta suurin miinus tulee havaittavasta välyksestä, kun puhelin on avattuna ”puolimatkaan”.
Maininnan arvoista myös on, että saranan liikerata on siinä määrin jäykkä, että puhelimen avaaminen sujuvasti yhdellä kädellä on käytännössä mahdotonta. Tämä tosin koskee käytännössä kaikkia markkinoilta löytyviä taittuvia puhelimia. Sulkeminen on helpompaa ja puhelin napsahtaa loppumatkassa napakasti kiinni. Täysin avattuna saranamekanismi voisi olla hieman napakammin ”suoristuva”, sillä välillä rakenne ei avaudu täysin suoraksi, vaan saranakohta jää hyvin pieneen muutaman asteen kymmenyksen kulmaan, joka pitää suoristaa erikseen käsivoimin.
Vertailun vuoksi saranan ja taittuvan rakenteen laatuvaikutelma on ihan OK-tasolla, mutta ei kuitenkaan kokonaisuutena aivan yllä Flip4:n luokkaan. Ero laitteiden välillä on muutoin melko pieni, mutta Samsungin saranatoteutus tuntuu liikeradaltaan vielä jämäkämmältä ja välyksettömämmältä. Muilta osin Razr 40 Ultran rakenteen tukevuudesta ja viimeistelystä ei ole pahaa sanottavaa.
Puhelimen taittuvasta rakenteesta on käytännön etua tietyissä käyttötilanteissa, kuten valokuvaamisessa ja videopuheluissa (puhelin toimii itsessään kamerajalustana). Lisäksi pinta-alaltaan kasaan taitettu puhelin on selvästi peruspuhelinta pienikokoisempi ja mahtuu näppärämmin mm. taskuun tai laukkuun.
Kansinäytön tekniset tiedot:
- 3,6-tuumainen AMOLED -kosketusnäyttö
- 1056 x 1066 pikseliä, 413 PPI
- 144 Hz, HDR10+, 1100 nit (pistemäinen maksimi)
- Gorilla Glass Victus -suojalasi
Yksi Razr 40 Ultran merkittävimmistä uudistuksista ja myyntivalteista on sen 3,6-tuumainen kansinäyttö, jonka koko ja resoluutio ovat kasvaneet merkittävästi edeltäjämallista. Kansinäyttö tukee lisäksi korkeaa 144 hertsin virkistystaajuutta ja korkeaa 1100 nitin maksimikirkkautta. Vertailun vuoksi näyttö tarjoaa yli kahdeksan kertaa enemmän pikseleitä kuin Galaxy Flip4:n ulkonäyttö. Puhelimen kamerat ja salama ovat sijoitettu näyttöön tehtyihin reikiin, joka heikentää jonkin verran hyödynnettävissä olevaa näyttöpinta-alaa.
Jo aiempien Razrien kansinäyttö on ollut Samsungin toteutusta monikäyttöisempi ja Razr 40 Ultra vie käytettävyyden jälleen askeleen pidemmälle. Suuren kansinäytön ajatuksena on luonnollisesti se, ettei taittuvarakenteista puhelinta tarvitse aina avata yksinkertaisempien tehtävien suorittamiseksi. Siltä osin kansinäytön toteutus on varsin onnistunut ja palaamme ohjelmistopuolen toimintoihin tarkemmin ohjelmisto-osiossa.
Alapääty:
- mikrofoni
- USB-C 2.0 -liitäntä
- toinen stereokaiuttimista
Yläpääty:
- mikrofoni
- Etunäytön yläkehyksessä toinen stereokaiuttimista
- Näyttöreiässä 32 megapikselin etukamera, 0,7 um, f2.4
Oikea kylki (yläosa):
- äänenvoimakkuuspainikkeet
- virta-/lukitusnäppäin sormenjälkitunnistimella
Vasen kylki (yläosa):
- nano-SIM-korttikelkka
Razr 40 Ultran liitännät ja painikkeet sijaitsevat hyvin tavanomaisilla paikoilla. USB-C-liitäntä on jostain syystä 2.0-versiota, kun edeltäjämallissa se oli vielä 3.1-mallinen. Oikean kyljen ylemmässä puoliskossa sijaitsee virtapainikkeen yhteyteen sijoitettu sormenjälkitunnistin, joka toimi testijaksolla ongelmitta. Sormenjälkitunnistin on käytössä sekä puhelimen ollessa avattuna että suljettuna.
Stereokaiuttimien äänenlaatu on melko hyvä – ne tuottavat kohtalaisen voimakkaan äänen, joka on selkeä ja varsin tasapainoinen puhelimien mittapuulla. Vasemman kyljen korttikelkkaan sopii vain yksi nano-SIM-kortti. Dual SIM -ominaisuus toteutetaan eSIM:in avulla.
Sisänäytön tekniset ominaisuudet:
- 6,9-tuumainen LTPO AMOLED –näyttöpaneeli
- 1080 x 2640 pikseliä, 22:9-kuvasuhde, 413 PPI
- 165 hertsin adaptiivinen virkistystaajuus
- HDR10+-tuki, 1400 nitin maksimikirkkaus
Motorola on muuttanut näytön kuvasuhdetta ”pitkulaisemmaksi” ja sen myötä myös näytön läpimitta on kasvanut 6,9 tuumaan, vaikka laitteen leveys onkin pienentynyt selvästi. Suurikokoinen ja pitkulainen näyttö on melko hankala yhden käden käytön kannalta, sillä peukalo yltää karkeasti puoleen näytön alasta. Ohjelmistopuolelta löytyy onneksi yhden käden tila, joka tuo näytön yläosan sisällön alaspäin näytön alareunasta alaspäin pyyhkäisemällä.
Saranakohtaan jäävä näyttöpaneelin ”ryppy/ura” on hieman loivempi ja pienempi kuin Galaxy Flip4:ssä, mutta siitä huolimatta sen havaitsee edelleen sormella ja myös näkee sopivassa kulmassa näyttöä katsoessa, etenkin kun näyttö on pois päältä.
Näytön suojana on esiasennettu suojakerros, jonka olemassaolon voi huomata näytön reunoilta. Tämä kalvo ei ole käyttäjän irrotettavissa ja irrottamisesta aiheutuvista vaurioista varoitetaan myös puhelimen käyttöönoton yhteydessä. Flip4:n tapaan näytön reunoilla kiertää musta muovinen kehys, joka on hieman itse näytön pintaa korkeammalla, joka saattaa varsinkin aluksi häiritä käyttötuntumaa etenkin näytön reunoilta tehtävissä pyyhkäisyeleissä.
Näytön maksimivirkistystaajuus on korkea 165 hertsiä. LTPO AMOLED -paneelitekniikan ansiosta virkistystaajuus on mukautuva ja se voi laskea aina yhteen hertsiin asti. Näyttöä kosketeltaessa virkistystaajuus on 120 hertsiä, mutta puhelin laskee näytön virkistystaajuuden yhteen, jos näyttöön ei kosketa pariin sekuntiin. Sovelluksissa virkistystaajuus mukautuu tapauskohtaisesti ja videoita katsellessa se vaikuttaisi mukautuvan hyvin videon ruudunpäivitysnopeuteen. Täyttä 165 hertsiä ei valitettavasti pääse hyödyntämään kuin peleissä, ja silloinkin vain, kun se kytketään pelikohtaisesti käyttöön.
Kuvanlaadultaan sisänäyttö on hyvä. Se yltää tarvittaessa erittäin hyvään kirkkauteen ja värintoisto on luonnollista, etenkin jos käytetään luonnollinen-väritilaa. Oletuksena käytössä oleva kylläinen väritila on runsaampi, mutta taittaa hieman kylmän suuntaan, jos värilämpötilaa ei hienosäädä lämpimämmäksi.
Tekniset ominaisuudet:
- Snapdragon 8+ gen 1 -järjestelmäpiiri
- 1 x 3,19 GHz Cortex-X2
- 3 x 2,75 GHz Cortex-A710
- 4 x 1,8 GHz Cortex-A510
- Adreno 730 GPU
- Snapdragon X65 -modeemi
- 8 Gt LPDDR5 RAM-muistia
- 256 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa (vapaana noin 239 gigatavua)
- 4G Cat 20, 5G Sub6 GHz NA & NSA (N1/3/5/7/8/20/28/38/41/66/77/78/79), Dual SIM (eSIM+nano)
- Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.3, NFC
- GPS, A-GPS, LTEPP, SUPL, GLONASS, Galileo, Beidou
- Stereokaiuttimet, Dolby Atmos
- 3800 mAh litium-polymeeriakku, USB Type-C 2.0, 25 W pikalataustuki, 5 W langaton lataus
Motorola ei ole päivittänyt Razr 40 Ultran järjestelmäpiiriä edeltäjästä, vaan käytössä on edelleen viimevuotinen Snapdragon 8+ gen 1 -huippupiiri. Motorola perustelee valintaansa sillä, että kyseinen piiri tarjoaa täysin riittävää suorituskykyä tämän rakennetyypin puhelimeen. Taittuva rakenne asettaa omat haasteensa lämmön hallintaan rajallisen tilan vuoksi. Pääpiirilevy järjestelmäpiireineen sijaitsee puhelimen yläpuoliskossa yhdessä kansinäytön kanssa.
Suomessa myyntiin tulee ainoastaan puhelimen 256 gigatavun tallennustilalla varustettu versio. Tallennustila perustuu UFS 3.1 -tekniikkaan uusimman 4.0:n sijaan. Yhteysosastolla on tarjolla 5G, WiFi 6e sekä uusin Bluetooth 5.3 -versio.
Akkukapasiteetti on yhteensä 3800 mAh ja se on mitä ilmeisimmin jaettu kahteen osaan laitteen sisälle, mutta puoliskojen koosta ei ole tarkempaa tietoa. Lataaminen onnistuu 30 watin teholla johdollisesti sekä 5 W teholla langattomasti.
Kamera
Kameran tekniset tiedot:
- Pääkamerat:
- 12 megapikselin pääkamera, f1.5, 24 mm kinovastaavuus, 1/2,55″ IMX 563-sensori, 1,4 µm pikselikoko, PDAF, OIS
- 13 megapikselin ultralaajakulma, f2.2, 108 asteen kuvakulma, 1/3,06″ Hi1336-sensori, 1.12µm pikselikoko, automaattitarkennus
- Videotallennus: 4K 30&60 FPS, 1080p 240 FPS slow-mo, 720p 960 FPS super slow-mo, HDR10+
- Etukamera:
- 32 megapikselin etukamera, 1/3” OV32B40-sensori, Quad Bayer, RGBW, 0,7 um pikselikoko, f2.4, kiinteä tarkennus
Razr 40 Ultran takakamerat ovat laitteen taittuvan rakenteen ansiosta käytettävissä myös selfieiden ottamiseen, joka on varmasti ahkerien omakuvien ottajien mieleen. Kamerat on sijoitettu erikoisesti kansinäytön alanurkkaan hyvin hillitysti kohollaan olevien linssikehien sisään.
Pääkamera perustuu Sonyn 12 megapikselin IMX 563 -sensoriin, joka käyttää varsin suuria 1,4 mikrometrin pikseleitä. Pääkamerassa on myös poikkeuksellisen valovoimainen f1.5-aukkosuhde sekä optinen kuvanvakain, joten perusasioiden pitäisi olla kunnossa.
Ultralaajakulmakamera on puolestaan rakennettu 13 megapikselin SK Hynixin -sensorin ympärille. Objektiivissa on ultralaajakulmakameraksi melko kapea 108 asteen kuvakulma ja positiivisena puolena myös automaattitarkennus, joten sitä voidaan hyödyntää lähikuvauksessa.
Sisänäytön yläreunaan näyttöreikään sijoitettu 32 megapikselin etukamera perustuu Omnivisionin RGBW-tyyppiseen sensoriin, joka tuottaa 8 megapikselin kuvia.
Kamerasovelluksen yleisilme on tuttu Motorolan muista viimeaikaisista malleista. Käyttöliittymä on yleisilmeeltään selkeä ja operoitavissa perustoiminnoiltaan yhdellä kädellä. Kuvaustilavalikkoon päästäkseen on selattava kuvaustilalistan päähän. Makrokuvaustilan painike on sijoitettu kameranvalintapainikkeiden viereen.
Kuvausnäkymän vasemmassa alanurkassa sijaitseva toimintopainike mahdollistaa ulkonäytön käyttämisen joko esikatselunäkymänä kuvauksen kohteelle, tai vaihtoehtoisesti näyttämään värikästä animaatiota lasten huomiota kiinnittämään.
Puhelimen taittuvan rakenteen suurimpia käytännön hyötyjä on mahdollisuus hyödyntää sitä erilaisissa kuvaustilanteissa. Toisin sanoen puhelinta itsessään voi käyttää kameratukena valokuvausta ja videokuvausta tehdessä. Ulkonäytössä on oma yksinkertaistettu kamerakäyttöliittymänsä jota voi operoida puhelimen ollessa suljettuna ja sisänäytön kamerasovelluksen käyttöliittymä osaa mukautua ”50:50-tilaan”, kun puhelin on puoliväliin taitettuna. Ulkonäyttöä hyödyntämällä pääkameraa ja ultralaajakulmakameraa voi luonnollisesti hyödyntää hyvälaatuisten omakuvien ottamiseen.
Razr 40 Ultran pääkameran kuvanlaatu on kohtalaisen hyvää, mutta ei varsinaisesti yllä useimpien muiden saman hintaluokan puhelimien tasolle. Miinuksena pääkamera ylikorostaa havaittavasti terävöintiä sekä paikoin kontrastia, joka syö kuvien luonnollisuutta.
Aivan kuten kaikissa muissakin suuriaukkoisissa puhelinkameroissa, lähellä sijaitseviin kohteisiin muodostuu tavallista voimakkaampi syvyysterävyysefekti, joka voi olla tilanteesta riippuen hyvä tai huono asia. Kamerasovellus ei tarjoa lainkaan suoraa 2x-zoomauspainiketta, koska 12 megapikselin sensori ei pysty tarjoamaan häviötöntä rajausta. Telekameran tai lähes häviöttömän sensorirajauksen puute tässä on tässä hintaluokassa harmillista.
Heikossa valossa kamera suorittaa kohtalaisesti, mutta parantamisen varaakin jää. Motorolan kamerasovelluksessa on automaattisesti aktivoituva yökuvaustila, joka kannattaa pitää käytössä, sillä se parantaa kuvanlaatua lähes kaikilta osin. Hämäräkuvien laatu on kohtalaista, mutta ei missään nimessä huipputasoa. Erittäin heikossa valossa suorituskyky loppuu yksinkertaisesti kesken ja otoksista tulee synkkiä ja pehmeitä.
Ultralaajakulmakamera on kuvanlaadultaan jopa yllättävän hyvä resoluutioluokassaan. Yleisilme on melko terävä ja kuviin taltioituu melko hyvin yksityiskohtia, jota varmasti auttaa kameran luokassaan melko kapea 108 asteen kuvakulma.
Ultralaajakulmakamera tukee automaattitarkennusta, joka mahdollistaa lähikuvien sekä makrokuvien ottamisen. Makrokuvia varten on erillinen makrotila, joka tekee kuviin pienen rajauksen, vaikka skaalaakin sitten kuvan takaisin 13 megapikselin kokoon. Sen todellinen hyöty ultralaajakulmakameran käyttämiseen verrattuna on siis hyvin kyseenalainen.
Heikossa valaistuksessa automaattisen yötilan käyttö on ultralaajakulmakameralla vieläkin suositeltavampaa, sillä kameran muutoin hieman heikot hämäräkyvyt hyötyvät siitä kaikilta osin. Yleisesti ottaen ultralaajakulmalla pärjää melko hyvin kaupungin iltavalaistuksessa, mutta haastavammissa olosuhteissa sen kyvyt loppuvat nopeasti kesken ja kuvista tulee tummaa mössöä.
Videokuvaus onnistuu pääkameralla ja selfie-kameralla 4K 60 FPS laadulla ja ultralaajakulmakameralla 4K 30 FPS laadulla.
Pääkameran kuvanlaatu ei ole 4K-tarkkuudella lainkaan hassumpaa. Pientä noottia tulee tarpeettomasta terävöinnin korostamisesta.
Ultralaajakulmakameran 4K-video ei ole terävyydeltään ja yksityiskohdiltaan aivan pääkameran tasoa, mutta on silti kohtaisen hyvää luokassaan.
Videonvakautus vakauttaa itse tärähdyksiä ja heilahduksia kohtalaisesti, mutta se kärsii jonkin verran samasta värähtelyongelmasta, jota on nähty Motorolan malleissa jo useamman vuoden ajan. Toisin sanoen kovemman/terävämmän tärähdyksen yhteydessä kuvaan tulee häiritsevän näköistä mikrovärähteyä. Haluttaessa kuvanvakautuksen voi myös kytkeä pois päältä, jolloin käyttöön saa hieman laajemman kuvakulman.
Ohjelmisto
Ohjelmistopuolella Motorola tarjoilee tuttuun tapaan omat My UX -kustomointinsa Android 13:n päällä. Kustomoinnit ovat useimpiin muihin valmistajiin verrattuna hyvin kevyet ja kunnioittavat hyvin pitkälle vakio-Androidin ulkoasua. Motorola on lähinnä höystänyt kokonaisuutta maltilla omilla lisäominaisuuksillaan, joista monet löytyvät keskitetysti Moto-sovelluksen kautta.
Sovellusten osalta Motorola luottaa hyvin pitkälle Googlen vakiosovellusten voimaan ja mukana on lisänä kourallinen valmistajan omia lisäominaisuuksia tarjoavia sovelluksia (Family Space, Moto Suojaus, Motorola-ilmoitukset, Laiteohje, Pelit, Moto ja Ready For). Esiasennettuna kolmannen osapuolen sovelluksena on Facebook, jonka saa halutessaan poistettua.
Razr 40 -mallistosta löytyy Motorolan muista premium-malleista tuttu Ready For -ominaisuuskattaus, joka mahdollistaa mm. työpöytätilan käyttämisen langattomasti Miracastin yli erillisellä näytöllä tai kaapelin välityksellä tietokoneen näytöllä, sekä puhelimen käyttämisen webbikamerana.
Kansinäyttöön Motorola on kehittänyt oman käyttöliittymänsä, joka mahdollistaa sovellusten pyörittämisen pienemmässä neliskanttisessa tilassa. ”Kotinäkymässä” on kuusi pikakuvaketta, jotka ovat käyttäjän valittavissa ja järjestettävissä. Samoihin toimintoihin pääsee myös selaamalla sivusuunnassa pyyhkäisemällä avautuvia välilehtiä, joista löytyy mm. sovellukset, kalenteri ja sää. Kotinäkymän vasemmassa alakulmassa kameroiden vieressä on ilmoituskuvakkeet, joiden kautta pääsee tarkastelemaan ilmoituksia. Yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä aukeaa pika-asetusvalikko. Myös moniajo, eli avattujen sovellusten välinen siirtyminen onnistuu normaalisti myös kansinäytöllä.
Sovelluksia voi käyttää ulkonäytöllä vapaasti, mutta ne on lisättävä ulkonäytön omaan sovellusvalikkoon ja ensimmäisellä käyttökerralla annettava sovellukselle lupa toimia ulkonäytössä. Testijaksolla emme törmänneet sovellukseen, joka ei olisi toiminut lainkaan neliskanttisella pikkunäytöllä, mutta toki näytön erikoinen koko aiheuttaa haasteita joidenkin sovellusten käyttöön. Haluttaessa sovellusnäkymää voi laajentaa näytön alareunaan asti, jolloin näytön alanurkan kello- ja ilmoitusikonit poistuvat näkyvistä.
Testikokemustemme perusteella käyttökelpoisen kokoinen ja monipuolinen kansinäyttö sujuvoitti Razr 40 Ultran käyttöä merkittävästi esimerkiksi Galaxy Z Flip4:ään verrattuna, sillä puhelinta ei ole pakko avata pienempiä tehtäviä ja toimenpiteitä varten. Toki monimutkaisempia asioita ja pidempiä aikoja ei kansinäyttöä mieluusti käytä, mutta se toimii vallan mainiosti yksinkertaisempien ja lyhyempien asioiden hoitamiseen, kuten vaikkapa viesteihin lyhyesti vastaamiseen, karttasijainnin vilkaisemiseen, päivän säätietojen tarkastamiseen tai junalipun näyttämiseen. Ulkonäytölle avautuu oma täysikokoinen näppäimistönsä, jolla kirjoittaminen onnistuu vaivatta, mutta sovellussisältöä ei ole mahdollista nähdä samanaikaisesti.
Razr 40 Ultran päivitystukea on parannettu edeltäjämallista, sillä tarjolla on nyt kolme vuotta Android-versiopäivityksiä (14, 15 ja 16) sekä neljä vuotta tietoturvakorjauksia (2027 asti). Käytännön tasolla Motorolalla on kuitenkin vielä parantamista päivitysaikataulujensa suhteen, sillä esimerkiksi viimesyksyinen Razr 2022 ei ole edelleenkään saanut Android 13 -päivitystään.
Taustasovellusten hallinta on DontKillMyApp-testin perusteella kohtalaisella mallilla. 8 tunnin testi antoi 71 % tuloksen, jossa kaikki work- ja main-tyyppiset toimivat rajoittamattomana, mutta alarm-tyyppisistä ilmoituksista suoritettiin vain 42 %.
Suorituskyky & akunkesto
Noin puolitoistaviikkoisen ympärivuorokautisen käyttötestin aikana testikappaleen toiminnassa ei havaittu mitään ongelmia. Testijakson alussa laite sai ohjelmistopäivityksen, jonka mukana tuli toukokuun tietoturvakorjaukset. Muita päivityksiä ei tämän artikkelin julkaisuhetkeen mennessä ole saapunut.
Arkisessa peruskäytössä Razr 40 Pro toimii juuri niin sujuvasti, kuin yli 1000 euron high-end-puhelimelta voi odottaa. Testijaksolla ei havaittu minkäänlaista hidastelua tai tökkimistä käyttöliittymässä eikä sovellusten toiminnassa.
Viimevuotisen lippulaivapiirin ansiosta puhelin suorittaa tarvittaessa hyvin myös pelikäytössä – nykypeleissä ei ole tarvetta karsia suorituskykyasetuksista. Pidemmässä rasituksessa puhelin lämpenee selvästi toispuoleisesti, sillä lämpöä tuottava tekniikka sijaitsee ”yläpuoliskossa”.
Synteettisillä testisovelluksilla mitattavassa raa’assa suorituskyvyssä Razr 40 Ultra pärjää muille Snapdragon 8+ gen 1 -piirillisille puhelimille, kuten Galaxy Flip4:lle tyypilliseen tapaan. Suorituskykyero uudemmalla Snapdragon 8 gen 2 -piirillä varustettuihin puhelimiin nähden liikkuu tyypillisesti noin 10-25 % haarukassa. Aivan Android-markkinan kärjen suorituskykyyn ei siis ylletä, vaikka kyse onkin yli 1000 euron puhelimesta.
Pitkäkestoisessa rasituksessa taittuvanäyttöisten puhelimien haasteet jäähdytyksen kanssa tulevat tyypillisesti esiin ja niin tapahtuu myös Razr 40 Ultran kanssa. 15 minuutin CPU Throttling -rasitustestissä suorituskyky laskee 70 %:iin maksimista ja jos testiä jatkaa pidempään, suorituskykytaso laskee entisestään. 3DMark Wild Life Extreme -stressitestissä grafiikkasuorituskyky laski 20 minuutin aikana noin 54 %:iin maksimista. Näihin kuoriin lisää suorituskykyä on mahdollista saada siis lähinnä modernimmalla virtapihimmällä tekniikalla, eikä puhtaasti suorituskykyä lisäämällä.
Razr 40 Ultran akunkesto osoittautui testijaksolla varsin keskinkertaiseksi, kuten saatoimmekin hieman ennakkoon odottaa. Galaxy Z Flip4:ään verrattuna se vaikuttaisi olevan aavistuksen parempaa. Tyypillisesti testijaksolla päivän päätteeksi varausta oli jäljellä 40-60 % 2,5-3,5 tunnin näytön päälläoloajalla. Lukemissa oli tavallista enemmän hajaumaa, johon vaikutti varmasti osaltaan testijaksolle osunut ulkomaanmatka. Testijaksolla yhdellä latauksella ei ylitetty kahta päivää, sillä puhelimen ei uskotettu selviävän siitä ilman täydennyslatausta. Laskennallinen teoreettinen maksimi näytön päälläoloaika oli testijaksolla noin 5-6 tunnin luokkaa.
Razr 40 Ultra tukee siis johdollista latausta 30 watin teholla ja langatonta latausta 5 watin teholla. Mukana toimitettava 33 watin TurboPower-laturi ylittää siis hieman puhelimen tukeman maksimitehon. Testissämme akun lataaminen tyhjästä täyteen otti noin 1,5 tuntia, eli noin vartin pidempään kuin Flip4:n tapauksessa. Myös ensimmäisessä puolessa tunnissa akku latautuu hieman hitaammin, sillä Razrissa varausta kertyy vajaa 50 %. Latausnopeutta ei siis voi kehua kovinkaan ripeäksi.
Yhteenveto
Kuten tähänkin asti simpukkamallisissa taittuvanäyttöisissä puhelimissa, varsinaiset high-end-puhelimille tyypilliset edistyneet tekniset ominaisuudet jäävät Razr 40 Ultrankin tapauksessa hieman itse taittuvan rakenteen varjoon.
Razr 40 Ultran taittuvan rakenteen toteutus ei pärjää aivan Galaxy Flip4:lle. Razrin taittomekanismin liikerata ei tunnu aivan yhtä jämerältä ja siinä on puolimatkassa hieman klappia. Avattuna ja suljettuna se kuitenkin tuntuu varsin tukevalta. Myöskään rakenteen suojaus ei yllä Samsungin tasolle, sillä upotusvesisuojaus uupuu. Materiaalivalinnoissa ei ole laadun puolesta valittamista, mutta kiiltävä kehys ja kansinäyttö keräävät hanakasti sormenjälkiä.
Käytettävyydeltään Razr 40 Ultran uusi suuri kansinäyttö on sen sijaan tämänhetkisen tarjonnan huippua. Motorolan ulkonäytölle kehittämä käyttöliittymä on melko toimiva ja mahdollistaa näytön kokoluokka huomioiden varsin monipuoliset toimet puhelinta avaamatta. Esimerkiksi viesteihin vastaaminen, kartan selaaminen tai nettisivujen vilkaisu ei onnistu Flip4:n kansinäytöllä.
Taittuva sisänäyttö on kooltaan suuri ja kuvanlaadultaan varsin hyvä. Täysi 165 hertsin virkistystaajuus on hyödynnettävissä vain peleissä. Taitoskohdan ”ryppy” on melko loiva ja useimmissa käyttötilanteissa varsin huomaamaton, vaikka sen voikin tunnistaa sormella. Kuten muidenkin markkinoilla olevien taittuvanäyttöisten puhelimien kanssa, myös Razrin näytön käsittelyssä on hyvä muistaa, että materiaali on haavoittuvampi, eikä sen suojana oleva kovaa lasikerrosta.
Tekniseltä toteutukseltaan Razr 40 Ultra ei yllä kaikilta osin nykypäivän high-end-standardeihin, sillä taittuvan rakenteen kustannusten edessä on ollut selvästi tehtävä kompromisseja. Järjestelmäpiiri on viime vuodelta ja taittuva rakenne tuo sen jäähdyttämiseen omat haasteensa. Suorituskyky ei silti ole huonoa, mutta ei pärjää tämän vuoden Snapdragon 8 gen 2 -piiriä hyödyntäville puhelimille.
Akku on taittuvasta rakenteesta johtuen nykypäivän perinteistä rakennetta käyttäviä puhelimia pienempi ja tarjoaa keskinkertaista heikomman akunkeston. Myöskään latausteho ei tässä hintaluokassa päätä huimaa. Kameratoteutus ei ole huono, mutta ei myöskään varsinaisesti high-end-tasoa. Telekamera uupuu valikoimasta kokonaan, mikä on harmi. Videokuva on ok-tasoa, mutta vakautuksessa esiintyy värinöitä.
Ohjelmistototeutuksen voi laskea Razr 40 Ultran vahvuudeksi. Android 13 on lähes kustomoimattomassa asussaan ja Motorola on lisäillyt siihen käteviä lisäominaisuuksia. Myös ulkonäyttö on tehokkaasti hyödynnettävissä, kuten aiemmin jo mainittiin. 3 & 4 vuoden ohjelmistotuki on parantunut ja on hyvällä tasolla, mutta voisi toki olla vielä parempikin, jos Samsungiin verrataan. Lisäksi Motorolan toivoisi parantavan päivitysten jakeluviiveitään.
Jos puhelimen täytyy olla ehdottomasti taittuvanäyttöinen simpukkamalli ja arvostaa sen käytettävyyttä myös laite suljettuna, on Razr 40 Ultra tällä hetkellä täkäläisten markkinoiden ykkösvalinta suuren ulkonäyttönsä ansiosta. Muihin saman hintaluokan puhelimiin verrattuna sitä on kuitenkin hankala suositella jos taittuva rakenne ei ole ehdoton kriteeri, sillä teknisissä ominaisuuksissa se häviää selvästi perinteisille malleille. Razr 40 Ultran asema tulee kiristymään myös taittuvanäyttöisten markkinoilla entisestään, sillä lähiviikkoina luvassa on Galaxy Flip5, johon huhutaan myös suurta ulkonäyttöä. Lisäksi monilta osin Razr 40 Ultran veroista viimevuotista Flip4:ää myydään tarjouksissa parhaimmillaan jopa alle 700 euroon.
Plussat
- Näytön kuvanlaatu
- Käytettävyyttä parantava monipuolinen kansinäyttö
- Tasokas selfie-kuvausmahdollisuus pääkameroiden avulla
- Ohjelmistototeutus lisäominaisuuksineen
Miinukset
- Kiiltävät ulkopinnat keräävät hanakasti sormenjälkiä
- Sisänäytön 165 Hz virkistystaajuus käytettävissä vain peleissä
- Rakenteella ei IPX8-suojausta
- Latausnopeus on nykymittapuulla heikohko
- Akunkesto varauksin
- Kameratoteutus ei kaikilta osin high-end-tasoa
- Viimevuotinen järjestelmäpiiri varauksin
- Jäähdytyksen rajoitukset ja pitkäkestoinen suorituskyky varauksin
- USB-liitännän nopeus rajoitettu 2.0-tasolle
Huomioitavaa
- Saranakohdassa näytössä tuntuu ja näkyy loiva ”ura”
- Taittuva rakenne mahdollistaa etenkin kameroiden käytön uudenlaisilla tavoilla
- Avattuna varsin suurikokoisen puhelimen käyttö on yhdellä kädellä on kömpelöä
”256 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa (Järjestelmä vie noin 239 gigatavua)”
Onko tässä tullut ”pieni” virhe? Aika vähän jäisi tallennustilaa käyttöön. 😀
Hemmetin hyvä jos toi näyttö tosiaan osaa mukauttaa virkistystaajuuden katsottavan videon kuvataajuuteen. Onhan tota Yle areenaa ollut viime vuodet aika kivuliasta katsoa 60hz taajuudella värähtelevältä näytöltä kun Areenan videot on aina joko 25 tai 50 kuvaa sekunnissa. Iso peukku toimivalle mukautuvan virkistystaajuuden teknologialle joka oikeasti ymmärtää, osaa ja mukautuu tilanteen mukaan. Hyvä artikkeli kaikin puolin, kiitos Juha.
Toki softan täytyy osata kommunikoida se tarvittava virkistystaajuus, eli välttämättä kaikki videotoistopalvelut ei sitä osaa tehdä. Mutta puhelin/näyttö siihen kykenee esimerkiksi Youtuben kanssa.
https://www.fruugo.fi/savuke-alumiiniseospidike-laatikko-20kpl-savukkeiden-sailytyskotelo-tupakka-sikari-1-kpl-sininen/p-122341575-257183768?language=fi&ac=croud&asc=pmax