OnePlus Nord Buds -kuulokkeet eivät kokonaisuutena ole erityisen mullistavat tai joukosta erottuvat kuulokkeet, mutta 49 euron suositushintaansa ne ovat hyvää vastinetta rahalle. Kuulokkeet tarjoavat bassokorostetun, mutta kuitenkin kohtalaisen tasapainoisen äänimaiseman, laadukkaan rakenteen ja nopean pikalatauksen. Edullisen hinnan tieltä on kuitenkin karsittu pois vastamelutoiminto sekä langaton lataus ja iPhone-käyttäjien harmiksi kuulokkeiden HeiMelody-ohjelmistoa ei ole ainakaan toistaiseksi päivitetty iOS:llä kuulokkeita tukevaksi.

Plussaa

  • Mukava istuvuus
  • Nopea pikalataus
  • Taajuuskorjain

Miinusta

  • Mikrofonin laatu tuulessa
  • HeyMelodyn iOS-versio ei ainakaan toistaiseksi tue kuulokkeita

OnePlus laajensi kataloginsa edullisempaa luokkaa edustavan Nord-mallinimen myös kuulokkeisiin julkaistessaan uudet nyt io-techin testiin päätyneet Nord Buds -nappikuulokkeet yhdessä Nord 2T- ja Nord CE 2 Lite -älypuhelinten kanssa.

Suositushinnaltaan Nord Budsit ovat 49 euroa, eli käytännössä vain puolet aiemmin testatuista OnePlus Buds Z2 -malleista, mutta edullisemman hinnan mukana on karsittu myös ominaisuuksia, eivätkä Nord-malliston nappikuulokkeet tue vastamelutoimintoa. Nord Budsit ovat kuitenkin IP55-sertifioidut ja akunkestoksi niille luvataan 7 tuntia yhtäjaksoista kuuntelua, joka on laajennettavissa 30 tuntiin latauskotelon avulla.

Kuulokkeiden ennakkomyynti on alkanut 19. toukokuuta ja kauppojen hyllyille napit saapuvat toukokuun loppupuolella.

Pakkaus ja sen sisältö

OnePlus toimittaa kuulokkeensa Nord-mallistolle tyypillisellä mustasinisellä värimaailmalla varustetussa pahvipaketissa, jossa itse kuulokkeiden ja niiden latauskotelon lisäksi toimitetaan myös:

  • USB-A -> USB-C -kaapeli
  • Takuu- ja ohjelappuset
  • Kolmet vaihtotulpat kuulokkeisiin

OnePlus toimittaa vaihtotulpat läpikuultavassa muovipussissa.

 

Rakenne ja ominaisuudet

OnePlus Nord Budsien tekniset tiedot:

  • Mitat: noin 27,76 x 20,72 x 23,68 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Paino: 4,82 grammaa
  • IP55
  • Akunkesto: 7 tuntia
  • Akku: 41 mAh
  • Bluetooth 5.2, SBC, AAC

OnePlussan Nord Buds -nappikuulokkeet ovat ulkoisesti kohtalaisen pienikokoiset ja teräväreunaisine varsineen massasta erottuvasti muotoillut. Kuulokkeet istuvat ainakin allekirjoittaneen korvaan mukavasti, eivätkä ne aiheuta epämukavuutta pidemmässäkään sessiossa.

Silikonitulpat ovat ohkaiset, mutta napit sijoittuvat kuitenkin niin syvälle korvaan, että ne istuvat aika jämäkästi ja kuulokkeiden passiivinen ympäristöäänten vaimennus on kohtalaisella tasolla. Ainakin allekirjoittaneen korvassa Nord Budsit kuitenkin vuosivat lävitseen varsin selvästi esimerkiksi kuntosalilla soivan taustamusiikin. Kuulokkeista puuttuu hintaluokassaan tyypilliseen tapaan aktiivinen vastamelutoiminto, joten istuvuus on merkittävässä roolissa ympäristöäänten vaimennuksen suhteen. Huomion arvoisena seikkana edullisimmillaan lähes samaan hintaan saatavilla olleet Redmi Buds 3 Prot tarjoavat vastamelun.

Kuulokkeet eivät istu yhtä syvälle tai jämäkästi korvaan kuin noin kolme kymppiä kalliimmat ja niin ikään vastameluttomat Valco NL21:t, joten OnePlussien läpi pääsee ainakin omissa korvissani hieman enemmän ääntä. Toisaalta vastapainona OnePlussat sopivat paremmin lenkkeilykäyttöön, sillä askelet eivät kumise yhtä voimakkaasti korvassa. Siitä huolimatta kuulokkeet kyllä tömisevät korville kohtalaisen selvästi, kuten useimmat muutkin tulppamallin nappikuulokkeet.

Lenkkeilykäyttöä ajatellen OnePlus Nord Budsit tarjoavat IP55-luokituksen, eli vesisadetta tai hikoilua ei tarvitse pelätä. Nord Budsien titaanipäällysteiset kaiutinelementit ovat 12,4 mm:n mitoillaan varsin suuret ja isommat kuin kiinalaisvalmistajan omissa Buds Z2- tai Buds Pro -malleissa. Yhteysominaisuuksien osalta tuettuna on Bluetooth 5.2, jonka yli kuulokkeet kykenevät toistamaan SBC ja AAC-koodekkeja. Hintaluokassaan odotettavaan tapaan Nord Budsit eivät kykene muodostamaan yhteyttä kahteen laitteeseen samanaikaisesti.

Latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: 28,68 x 67,9 x 35,5 x mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Latauskotelon paino: 41,7 grammaa
  • Akkua kuulokkeille: 23 tuntia
  • Pikalataus: 10 minuutin latauksella 5 tunnin toistoaika
  • Akku: 480 mAh
  • USB-C

Kuulokkeiden akunkestoksi OnePlus lupaa 7 tuntia, mikä on keskitasoa edustava lukema. Latauskotelosta puolestaan on saatavilla kohtalaisen hyvät 23 tuntia lisää toistoaikaa. 49 euron hintaisille kuulokkeille odotettavaan tapaan kuulokkeista puuttuu langaton lataus, joskin jo aiemmin mainitut Redmi Buds 3 Prot sen tarjoavat. Langattoman latauksen puutteen vastapainona OnePlus tarjoaa huomattavan nopean pikalatauksen, jonka kautta valmistaja lupaa 5 tunnin toistoajan vain 10 minuutissa.

Ulkoisesti latauskotelo ei onnistu suoranaisesti, vaikka itse kotelo jämäkän ja laadukkaan tuntuinen onkin. Kotelo on nimittäin huomattava suurikokoinen ja terävine reunoineen se sopii taskuun kohtalaisen huonosti.

 

Ohjelmisto

OnePlus Nord Budsien hallinta tapahtuu OnePlussan omilla puhelimilla suoraan Bluetooth-asetuksista ja muilla Android-laitteilla se onnistuu HeyMelody-ohjelmiston kautta. Kyseinen ohjelmisto on saatavilla myös iOS-laitteille, mutta valitettavasti ainakaan toistaiseksi sitä ei ole päivitetty tukemaan Nord Budesja.

Sekä OnePlussan puhelimissa että HeyMelody-ohjelmistossa on tarjolla mahdollisuus korvanappien elekomentojen muokkaamiseen sekä taajuuskorjain, jossa on esiasetettuina vaihtoehtoina tasapainoinen, voimakas, serenadi ja basso. Lisäksi mukana on myös mahdollisuus tehdä oma taajuuskorjainprofiili 6-kanavaisella korjaimella, mikä on erityisesti 50 euron kuulokkeisiin todella hyvä lisä. Ohjelmistossa tehty taajuuskorjain jää myös muistiin kuulokkeisiin itseensä, eli profiilin voi tehdä kertaalleen ja sen jälkeen kuulokkeet toistavat ääntä kyseisen profiilin mukaisesti myös muissa laitteissa, vaikkei niissä HeyMelody-ohjelmistoa olisikaan.

HeyMelody-ohjelmistosta poiketen OnePlussan puhelinten asetuksissa on myös ”Etsi nappikuulokkeet” -vaihtoehto, joka toistaa kuulokkeista ääntä auttaen niiden paikantamisessa. Nord Budsien luvataan tukevan myös Dolby Atmosia, mutta ominaisuus on käytettävissä vain OnePlussan lippulaivaluokan laitteissa OnePlus 7:stä eteenpäin.

 

Äänenlaatu

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Äänenlaadultaan Nord Budsit onnistuivat jopa yllättämään. Valmistaja mainostaa erityisesti niiden bassotoistoa, joten odotuksissa oli edullisissa kuulokkeissa varsin yleinen kumiseva basso ilman selkeää erottelua, mutta Nord Budsien äänentoisto osoittautui kuitenkin 49 euron hintaansa nähden hyväksi.

Bassoa on kyllä huomattavan paljon, mutta se ei valu keskialueen puolelle vaan pysyttäytyy alataajuuksissa. Keskitaajuudet puolestaan ovat hieman kuopalla, mutta kuitenkin tasaiset. Yläpäässä on jälleen oma korostuksensa, joskin totuttuun tapaan mittaustuloksissamme se näyttää liiankin suurelta. Kokonaisuudessaan ääni voi jäädä esimerkiksi rock-musiikissa keskialuetoistoltaan hieman valjuksi, mutta erityisesti bassosta pitäville ääni toimii ja kun ottaa huomioon huomattavan edullisen 49 euron hinnan jää kokonaisuus plussan puolelle. Kuulokkeille tarjolla olevat muut taajuuskorjainvaihtoehdot eivät onnistuneet käytännössä vakuuttamaan, vaan jäivät perustilaa heikomman kuuloisiksi, mutta vapaalla korjaimella ääntä sai muokattua hieman neutraalimmaksi.

Toisaalta mitenkään poikkeuksellisen laadukas Nord Budsien äänentoisto ei ole, mikäli rahaa on valmis käyttämään enemmän. Esimerkiksi io-techin testaamista edullisemman hintapisteen kuulokkeista noin 30 euroa kalliimpien Valco NL21 -nappien äänenlaatu on huomattavasti parempi. Toisaalta kyseisten kuulokkeiden kanssa tehdään kompromissi latauskotelon heikossa laturituessa ja aavistuksen heiveröisemmässä rakenteessa sekä jossain määrin ulkonäöllisissä seikoissakin. OnePlus tarjoaa myös Valcoista poiketen taajuuskorjaimen, jolla ääntä voi yrittää korjata mieleisekseen.

Toinen vain parisen kymppiä Nordeja kalliimpi kuulokepari ovat Xiaomin Redmi Buds 3 Prot, jotka tarjoavat hintaluokassaan huomattavan harvinaisina ominaisuuksina vastamelun ja langattoman latauksen. Kyseiset napit ovat ääneltään hieman OnePlussia neutraalimmat, mutta alapäänsä osalta jo varsin tehottomat ja useille kuulijoille ääneeltään mahdollisesti jopa liian ohuet.

Mikrofonin ääniesimerkki

 

Sisätiloissa ja ulkona kävellessä OnePlus Nordien mikrofonit hoitavat tehtävänsä mallikkaasti tuottaen äänen luonnollisesti ja erottelevasti. Valitettavasti kovemmassa tuulenvireessä pyöräillessä ääni alkaa pätkimään tuulenvaimennuksen hyppiessä päälle ja pois, minkä myötä äänestä ei enää saa selvää.

 

Yhteenveto

OnePlus Nord Budsit eivät kokonaisuutena ole erityisen mullistavat tai joukosta erottuvat kuulokkeet, mutta 49 euron hintaansa ne ovat hyvää vastinetta rahalle. Kuulokkeet tarjoavat bassokorostetun, mutta kuitenkin kohtalaisen tasapainoisen äänimaiseman, laadukkaan rakenteen ja nopean pikalatauksen. Edullisen hinnan tieltä on kuitenkin karsittu pois vastamelutoiminto sekä langaton lataus ja iPhone-käyttäjien harmiksi kuulokkeiden HeiMelody-ohjelmistoa ei ole ainakaan toistaiseksi päivitetty iOS:llä kuulokkeita tukevaksi.

Noin 30 euron lisäpanostuksella saatavissa olevat Valco NL21:t onnistuvat nousemaan äänenlaadussa ohi OnePlussasta, mutta tekevät vastaavasti kompromissin heikosti pikalatureiden kanssa yhteensopivan latauskotelonsa myötä. Lisäksi 30 euron lisähinnallaan ne ovat jo suhteessa huomattavasti OnePlussia kalliimmat. Toinen harkinnan arvoinen vaihtoehto ovat noin 50–70 euron hintaan pyörineet Redmi Buds 3 Prot, jotka tarjoavat lisähintaansa vastamelutoiminnon ja langattoman lautauksen. Äänenlaadultaan Redmit ovat kohtalaiset, mutta niiden bassotoisto voi kuitenkin olla jopa pykälän liian heikko.

Plussaa

  • Mukava istuvuus
  • Nopea pikalataus
  • Taajuuskorjain

Miinusta

  • Mikrofonin laatu tuulessa
  • HeyMelodyn iOS-versio ei ainakaan toistaiseksi tue kuulokkeita