Testasimme Realmen 749 euron hintaisen GT 2 Pro -lippulaivamallin Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirillä.

Kokonaisuudessaan Realme GT 2 Pro on 750 euron hintaan hyvä paketti ja Suomessa tämän hetken edullisin Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin sisältävä laite. Kilpailukykyisesta hinnastaan huolimatta puhelin tarjoaa erittäin laadukkaan AMOLED-näytön korkealla 1440p-resoluutiolla ja massasta erottuvan mikroskooppikameran. Puhelimen suurimmat miinukset puolestaan ovat sen keskinkertainen akunkesto ja langattoman latauksen sekä IP-luokituksen puute, minkä lisäksi hintaluokassaan tyypilliseen tapaan sillä on myös muita pienempiä miinuksia, kuten toisinaan epätasainen kameroiden suorituskyky.

Hinnoittelunsa myötä puhelin onnistuu miinuksistaan huolimatta olemaan varsin vakuuttava kokonaisuus, sillä Android-markkinoilla vastaavaan hintahaitariin on toistaiseksi kotimaassamme tarjolla vain 50 euroa kalliimpi Motorolan Edge 30 Pro. Toisaalta samassa hintaluokassa iPhone 13 mini ja perusmallin iPhone 13 tarjoavat Android-markkinoiden ulkopuolelta pienten puhelinten ystävälle erittäin hyvää vastinetta hinnoilleen.

Plussaa

  • Kilpailukykyinen hinta
  • Laadukas AMOLED-näyttö 1440p-resoluutiolla
  • Joukosta erottuva mikroskooppikamera
  • Nopea 65 watin pikalataus
  • Kolme suurta Android-päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset

Miinusta

  • Ei IP-sertifikaattia
  • Ei langatonta latausta
  • USB-liitäntä tukee vain USB 2.0 -nopeuksia
  • Ultralaajakulmakameran kiinteä tarkennusetäisyys
  • Akunkesto varauksin

Realme GT 2 Pro on OnePlussan sisaryhtiönä BBK Electronicsin alaisuudessa toimivan Realmen ensimmäinen lippulaivaluokan älypuhelin, joka julkaistaan myös kotimaamme markkinoille. Aiemmin yritykseltä on io-techin testipenkissä ehtinyt käymään Suomessa alkuvuodesta myyntiin saapunut keskihintaluokan GT Neo 2.

Nykypäivän lippulaivalle tyypilliseen tapaan Realme GT 2 Pro sisältää Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin, jonka parina on joko 8 tai 12 Gt RAM-muistia ja 128 tai 256 Gt tallennustilaa. Virtaa puhelimelle syöttää 5000 mAh:n akku, joka latautuu Neo 2:sta tutulla 65 watin Dart Charge -pikalaturilla, joka on yhteensopiva myös OnePlussan 65 watin Warp Charge- tai SuperVOOC-latureiden kanssa.

Latausteknologian lisäksi yhtäläisyyksiä OnePlussaan on nähtävissä muuallakin, sillä Realme GT 2 Pron 50 megapikselin pääkameran parina oleva 50 megapikselin ultralaajakulmakamera tarjoaa OnePlussan 10 Prosta tutun peräti 150 asteen kuvakulman. Myös puhelimen 6,7-tuumainen AMOLED-paneeli LTPO 2.0 -teknologialla on ainakin paperilla samankaltainen kuin OnePlussan uutukaisessa.

749 euron lähtöhinnaltaan Realme GT 2 Pro sijoittuu tämän hetken markkinoiden edullisimmaksi Snapdragon 8 Gen 1:n tarjoavaksi laitteeksi ja Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan puhelinta saa artikkelin kirjoitusaikaan suositushintaansa. Puhelin on saatavilla kolmena värivaihtoehtona – vihreä, valkoinen ja musta, joista kaksi ensimmäistä käyttävät takakuorenaan biopohjaista ISCC+-sertifioitua kopolymeeria, jonka luvataan vähentävän hiilidioksidipäästöjä 35,5 prosenttia. Musta värivaihtoehto puolestaan luottaa perinteiseen lasiseen takakuoreen.

Tässä artikkelissa tutustumme Realme GT 2 Pro -älypuhelimeen noin viikon ympärivuorokautisen käyttöjakson pohjalta hieman täysimittaista testirutiinia lyhyemmässä muodossa.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Realme GT 2 Pro toimitetaan suurehkossa valkoisessa paketissa, jonka päällä komeilee suuri valmistajan logo ja puhelimen mallinimi. Itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:

  • Ohjelappuset
  • Korttikelkan avaustyökalu
  • Joustavamuovinen tumma suojakuori
  • USB-A->USB-C-kaapeli
  • 65 watin verkkovirtalähde

65 watin verkkovirtalähde on GT Neo 2:sta tuttuun tapaan Dart Charge -brändätty, mutta käytännössä laturi on edelleen yhteensopiva OnePlussan Warp Charge- ja SuperVOOC-latureiden ja niitä käyttävien puhelinten kanssa.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Realme GT 2 Pron valkoinen ja vihreä värivaihtoehto erottuvat markkinoiden massasta kopolymeerikuorensa myötä. Lisäksi varsin tunnistettavana yksityiskohtana kamerasaarekkeen vieressä takakuoressa sijaitsee hieman koholla oleva Realme-logo yhdessä puhelimen suunnittelijan nimikirjoituksen kanssa.

Mustan mallin lasinen takakuori ei sisällä kyseistä Realme-logon kohoumaa, minkä myötä se on ulkonäöltään selvästi geneerisempi, mutta mahdollisesti myös hieman hillitympi.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 163,2 x 74,7 x 8,18 mm
  • Paino: 189 grammaa muovikuorella, 199 grammaa lasisella takakuorella
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 89 %
  • Näytön suojana Gorilla Glass Victus, alumiinirunko

Ulkomitoiltaan laite on näytön kokoonsa nähden varsin tavanomainen. Vastikään io-techissa testattuun 0,03-tuumaa suuremmalla näytöllä varustettuun Xiaomi 12 Prohon nähden Realme on 0,4 mm lyhyempi, mutta vastapainona 0,1 mm leveämpi ja käytännössä saman paksuinen. Vastaavan kokoisella näytöllä varustettuun OnePlus 10 Prohon nähden Realme on 0,2 mm korkeampi ja 0,8 mm leveämpi, mutta 0,37 mm ohuempi.

Valmistajan omien mainosmateriaalien mukaan kopolymeerinen takakuori on ekologisuutensa lisäksi tuntumaltaan paperimainen. Tuota paperimaisuutta allekirjoittanut ei kuitenkaan kyennyt käsituntumassa tunnistamaan. Sen sijaan kuori tuntuu pinnan kohotetetun viivakuvioinnin kanssa ikään kuin pehmeältä, mutta kuitenkin selvästi muoviselta. 

Erityisen arvokasta laaduntuntua materiaali ei onnistu herättämään, mutta huonoltakaan se ei tunnu. Lisäksi positiivisena puolena se ei vaikuttaisi keräävän pölyä, kuten useat muovikuoret tekevät. Lasia puhelimeensa kaipaavien iloksi musta lasikuorella varustettu versio on suositushinnaltaan biomuovikuoria vastaava.

Näytön suojana puhelimessa on Corningin tuorein Gorilla Glass Victus ja kehys laitteessa on alumiinia, joten niiltä osin puhelin on laadukkaan oloinen. Valitettavasti minkäänlaista IP-luokitusta Realme ei GT 2 Prolle lupaa, mikä on yli 700 euron hintaluokassa väistämättä miinus.

  • Alapääty:
    • SIM-korttikelkka
    • Mikrofoni
    • USB-C-liitäntä (USB 2.0)
    • Toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • Yläpääty:
    • Mikrofoni
    • Toinen puhelimen stereokaiuttimista kuulokeritilässä
  • 32 megapikselin etukamera (Sony IMX615, 1/2,76, 0,64 um pikselikoko), f2.4, 26 mm

GT 2 Pron pohjan USB-C-liitäntä tukee vain USB 2.0 -nopeuksia, mikä on tässä hintaluokassa harmillinen miinus, mutta ei kuitenkaan edelleenkään täysin tavatonta. 32 megapikselin etukamera kykenee hyvässä valaistuksessa kiitettävään jälkeen tuottaen värintoistoltaan luonnollista ja yksityiskohdiltaan tarkkaa jälkeä. Hämärässäkin kuva säilyy varsin laadukkaana ja erityisesti tarkkana, vaikka värintoisto päivänvaloon verrattuna heikkeneekin.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,7” LTPO 2.0 AMOLED -näyttö
  • 20:9-kuvasuhde, 3216 x 1440 pikseliä, 525 PPI
  • Adaptiivinen 120 Hz (1-120 Hz), 1000 Hz kosketuksentunnistus
  • 800 nitin (cd/m2) tyypillinen maksimikirkkaus, 1400 nitin pistemäinen maksimikirkkaus, 10240 pykäläinen automaattinen kirkkaudensäätö

6,7-tuumainen AMOLED-näyttö käyttää LTPO 2.0 -teknologiaa, joka tukee vanhempia näyttömalleja monipuolisempaa virkistystaajuuden automaattista mukauttamista, minkä myötä sen virrankulutuksen luvataan olevan vähäisempää. Kuvanlaadultaan näyttö on vakuuttava. Värit toistuvat eläväisinä, mutta luonnollisina ja 1440p-resoluutio onnistuu 750 euron suositushinnassa erottumaan useimpia kilpailijoitaan tarkempana. 800 nitin tyypillinen maksimikirkkauskin on tämän hintaluokan laitteelle hyvä tulos.

Sisuksissa lepäävän raudan osalta Realme GT 2 Pro vastaa nykypäivän lippulaivoja tarjoten Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin ja pohjamallissaan 8 Gt RAM-muistia sekä 128 Gt tallennustilaa. Muistimäärät ovat tämän hintaluokan laitteelle varsin tavanomaisia. 256 Gt:n tallennustilalla ja 12 Gt:n RAM-muistilla varustetun mallin voi ostaa itselleen 100 euron lisäpanostuksella.

Snapdragon 8 Gen 1 on edeltäjänsä tavoin varsin kuumana käyvä piiri ja Realme mainostaakin panostaneensa sen jäähdytykseen huomattavan paljon. Yrityksen mukaan käytössä on ruostumattomasta teräksestä valmistettu höyrykammiojäähdytys. Kokonaisuudessaan jäähdytysjärjestelmän pinta-ala on kasvanut valmistajan edelliseen lippulaivaan verrattuna kaksinkertaiseksi ja höyrykammio itsessään puolestaan 26 prosenttia suuremmaksi.

Laitteen 5000 mAh:n akku edustaa markkinoiden suurempaa päätä. Vastaava kapasiteetti löytyy myös muun muassa Samsungin Galaxy S22 Ultrasta sekä Realmen sisaryhtiön OnePlus 10 Prosta. 65 watin Dart Charge -pikalataus Realmessa yltää markkinoiden kärkikahinoihin, mutta jää wattimäärässään jälkeen OnePlussan uudesta 80 watin tehosta ja erityisesti Xiaomin 12 Pron mukana toimitettavasta 120 watin laturista. Langatonta latausta Realme GT 2 Pro ei valitettavasti tue lainkaan.

Yhteysominaisuuksien osalta tarjolla on tutut 5G-yhteydet ja Bluetoothin toistaiseksi yleisesti käytössä olevista versioista tuorein 5.2. Wi-Fi:n osalta tuki jää kuitenkin Wi-Fi 6 -tasolle, eli Realme ei tue tuoreinta 6 GHz:n verkkoja käyttävää Wi-Fi 6E:tä.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri (1 x 3,00 GHz Cortex-X2 + 3 x 2,50 GHz Cortex-A710 + 4 x 1,8 GHz Cortex-A510 CPU, Adreno 730 GPU)
  • 8 tai 12 Gt LPDDR5-RAM-muistia
  • 128 tai 256 Gt tallennustilaa (256 Gt:n mallissa vapaana noin 232 Gt)
  • 5G, sub6 (n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41,n66, n77, n78)
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.2, NFC, (A)GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo, QZSS
  • 5000 mAh akku, USB-C (USB 2.0), 65 watin pikalataus

 

Kamera

Realme GT 2 Pron kamerajärjestelmä sijaitsee takakuoren vasemmassa yläkulmassa neliskanttisessa kamerasaarekkeessa, joka nousee vain hieman takakuoren pinnan yläpuolelle. Kameralinssit itsessään nousevat kuitenkin vielä hieman tuon saarekkeen yläpuolelle, minkä myötä puhelin keikkuu sitä pöydällä käytettäessä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 50 megapikselin pääkamera, (IMX766, 1/1,56”, 1 um pikselikoko), f1.8, PDAF, OIS, 24 mm
  • 50 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/2,76”, 0,64 um pikselikoko), f2.2, 150˚ kuvakulma
  • 3 megapikselin mikroskooppikamera, f3.3, 20x-zoom, 720p-videokuvaus
  • Dual-LED -salama
  • Videokuvaus: 8K 24 FPS / 4K 60 FPS

Kamerajärjestelmä GT 2 Prossa muodostuu 50 megapikselin IMX766-sensoria käyttävästä pääkamerasta ja vastaavaan resoluutioon yltävästä ultralaajakulmakamerasta, jonka sensori on kuitenkin huomattavasti pienempi. Pääkameran sensori on tuttu muun muassa Xiaomin edullisemmasta 12 -perusmallista ja ultralaajakulmakamera puolestaan on vastaava kuin OnePlussan uudessa 10 Prossa, eli se tarjoaa peräti 150 asteen kuvakulman.

Näiden lisäksi Realme tarjoaa GT 2 Prohon kuitenkin massasta huomattavasti erottuvan vain millimetrien tarkennusetäisyydellä varustetun mikroskooppikameran 20x-zoomilla.

Videokuvausta puhelin tukee nykypäivän lippulaivoille tyypilliseen tapaan 8K-resoluutiolla 24 FPS:n nopeudella tai 4K-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella.

Realmen kamerasovellus eroaa GT 2 Prossa aiemmin testatusta GT Neo 2:sta ja sen myötä myös viime kesän OnePlus Nord 2:sta. Sen sijaan kamerasovellus on käytännössä vastaava kuin OnePlussan tuoreemmassa Nord CE 2:ssa, eli asetukset ovat GT Neo 2:ta helpommin saatavilla suoraan vasemmassa laidassa ja kuvaustilat sekä zoomausvaihtoehdot löytyvät oikealta puolelta.

Käyttöliittymä tarjoaa etsimen oikeaan laitaan painikkeet pääkameran ja ultralaajakulmakameran välillä vaihtamiseen, minkä lisäksi mukana on myös 2x-tila, vaikkei puhelimesta erillistä telekameraa löydykään. Mikroskooppikameran puhelin tarjoaa erillisessä kuvaustilassa. 

Erikoisena ominaisuutena ja ainakin omassa käytössäni miinuspuolena ultralaajakulmakameran täysi 150 asteen kuvakulma on piilossa erillisen kuvaustilan takana ja vakiotilan ultralaajakulmakuvat rajataan 110 asteen kuvakulmaan. 150 asteen tilan voi toki halutessaan vetää lisäkuvatilavalikon takaa suoraan käytettäväksi valokuvatilan viereen, mikä helpottaa sen käyttöä.

Realme GT 2 Pron pääkamera kykenee parhaimmillaan jopa todella hyvään jälkeen. Lopputuloksiin kertyy useimmiten hyvin yksityiskohtia ja värintoisto on luonnollista. Valitettavasti jälki on kuitenkin toisinaan varsin ailahtelevaa ja erityisesti korkean dynamiikan tilanteissa kuva voi kontrastoitua selvästi liikaa. GT 2 Pron hyvissäkin kuvissa on pikselitasolla nähtävissä varsin voimakasta kontrastointia ja terävöitystä, mutta useimmiten se ei heikennä kuvan yleisilmettä.

Hämärässä kamera kerää edelleen hyvin yksityiskohtia ja kuvat ovat yleisilmeeltään luokassaan jopa erittäin teräviä, mutta valitettavasti myös heikommassa valaistuksessa on havaittavissa selvää vaihtelua käsittelyjäljen laadussa. Toisinaan värintoisto on hyvinkin luonnollista, jolloin lopputulokset ovat erinomaisia, mutta toisinaan kuvien prosessointi korostaa saturaatiota huomattavasti ja esimerkiksi tumma yötaivas toistuu aivan liian sinisenä.

Realme GT 2 Pron ultralaajakulmakamera kuvaa vakiotilassaan selvästi täyttä 150 asteen kuvakulmaa suppeampia 110 asteen kuvia, jotka sitten skaalataan samaan 12,5 megapikselin resoluutioon kuin täyden 150 asteen kuvatkin. Ultralaajakulmakameran tarkennusetäisyys on kiinteä, joten lähikuvia sillä ei käytännössä voi ottaa.

Päivänvalossa ultralaajakulmakameran kuvat ovat perustilassa kohtalaisen hyvin pääkameraa vastaavia, mutta dynamiikka jää kuitenkin suppeammaksi, minkä myötä varjot voivat toistua selvästi pääkameraa tummempina. Värintoisto on kuitenkin varsin luonnollista ja lopputulokset ovat kohtalaisen tarkkoja, mutta täydestä kuvakulmasta rajattu otos on nähtävissä resoluutioonsa nähden hieman suttuisina yksityiskohtina.

Hämärässä ultralaajakulmakamera valottaa perustilassaan kuvia useimmiten jopa yli sekunnin hieman kevennetyn yökuvatilan tapaan. Lopputulokset kuvissa ovat luokassaan hyviä värintoiston säilyessä laadukkaana ja yksityiskohtia kertyy edelleen kohtalaisesti. Kohinaa kuviin ei useimmiten muodostu, vaan kohinanvaimennus onnistuu silottelemaan kuvat hyvin, mutta pahimmissa tapauksissa lopputulos voi jäädä havaittavasti laikukkaaksi.

Täyden 150 asteen kuvakulman ultralaajakulmakamerasta saa käyttöön vain erillisestä kuvaustilastaan. Päivänvalossa kuvat vastaavat käsittelyjäljeltään perustilan 110-asteista ultralaajakulmakuvaa, mutta ovat ymmärrettävästi huomattavasti laajempia. Erittäin laajan kuvasuhteen myötä kuvan laidoille syntyy myös selvää vääristymää, mikä voinee häiritä osaa käyttäjistä, mutta toisaalta luo kuvaan myös selvästi oman tunnelmansa.

Valitettavana miinuspuolena 150-asteen tilassa ultralaajakulmakamera ei käytä vakiotilasta tuttua pidempää valotusaikaa, vaan ottaa kuvat välittömästi, mikä näkyy selvästi heikompana dynamiikkana ja useimmiten myös tummempina lopputuloksina.

Realme ei tarjoa GT 2 Prohon lainkaan erillistä telekameraa, vaan sen sijaan puhelimen 2x-tila luottaa suoraan sensorilta tehtävään rajaukseen, mikä sekin mahdollistaa vakiotilasta jälkikäteen zoomattavaa lopputulosta suuremman yksityiskohtamäärän.

2x-tilan jälki on rajauksesta tehtäväksi kohtalaisen laadukasta ja yksityiskohtia kertyy havaittavasti perustilaa enemmän, mutta ei kuitenkaan erillisen telekameran veroisesti. Käsittelyjälki 2x-tilassa puolestaan on pääosin luonnollista, eikä siinä ole havaittavissa yhtä voimakasta kontrastointia kuin pääkamerassa.

Hämärässä 2x-tilan rajat tulevat vastaan, eikä kuvaan kerry juurikaan perustilaa enempää yksityiskohtia. Myös käsittelyjälki alkaa heikentyä ja 2x-tilan lopputuloksiin muodostuu hämärässä satunnaisesti samanlaista selvästi liiallista saturaatiota kuin pääkameran perustilassakin.

Laita kommentteihin arvaukset siitä, mitä kuvat esittävät!

Realme GT 2 Pron mikroskooppikamera onnistuu erottumaan markkinoiden muista laitteista varsin selvästi. 20-kertaisen zoomin ja vain muutaman millin etäisyydelle tarkentuvan kiinteän tarkennuksensa kanssa kamera kykenee kuvaamaan asioita, joita paljaalla ihmissilmällä ei käytännössä ole nähtävissä.

3 megapikselin resoluutionsa myötä sitä kuitenkin osittain vaivaa markkinoiden 2 megapikselin makrokameroista tuttu vaiva, eli suurelta näytöltä kuvat eivät enää näytä järin hyviltä, vaan alhainen resoluutio tuottaa varsin pehmeitä lopputuloksia. Värintoistoltaan kuvat ovat kuitenkin laadukkaita, minkä myötä puhelimen näytöltä tarkasteltuna kuvat vielä toimivat.

Käytännön hyödyt mikroskooppikamerasta ovat kuitenkin väistämättä todennäköisesti kohtalaisen alhaiset, mutta toisaalta sama koskee myös useimpia makrokameroita.

Mikäli 20x-tila ei riitä, tarjoaa mikroskooppikamera myös 40x-tilan, mutta kyseessä on vain digitaalinen zoom, eli yksityiskohtia kuvaan ei kerry tavallista tilaa enempää.

Yökuvatila toimii pääkameralla, kyseisen kameran 2x-tilalla sekä ultralaajakulmakameran 110-asteen kuvakulmalla. Valitettavasti täyden 150 asteen kuvakulman yökuvia Realme GT 2 Prolla ei ole mahdollista ottaa.

Yökuvatila tuottaa laadukasta jälkeä keräten perustilaa enemmän yksityiskohtia ja parantaen dynamiikkaa. Tila ei myöskään pyri luomaan yöstä päivää, vaan lopputulokset jäävät realistisiksi ja toisinaan jopa perustilaa tummemmiksi, mikäli kuvat ovat alunperin valottuneet aavistuksen haaleiksi.

Videota Realme GT 2 Pron pääkameralla voi kuvata nykypäivän lippulaivalle tyypilliseen tapaan 8K 24 FPS -tasolla, mutta kyseisessä tilassa video jää niin ikään tyypilliseen tapaan varsin nykiväksi. Parempaa laatua saa useimmiten 4K 60 FPS -tilalla, joka on rajattu myös vain pääkameralla toimivaksi. 

Kuvanlaadultaan video on kohtalaisen hyvää ja tarkkaa, mutta sen kontrasti on selvästi korostunutta, minkä myötä varjot voivat tummua umpeen.

Ultralaajakulmakamera kuvaa korkeintaan 4K 30 FPS -videota, jonka aikana kameraa on myös mahdollista vaihtaa. Xiaomi 12 Pron tavoin Realme on toteuttanut kameran vaihdon vain näytön oikeasta laidasta liu’uttamalla zoomaten toteutettavaksi, minkä myötä oikeaan kameraan zoomin pysäyttäminen voi olla kohtalaisen haastavaa.

Ultralaajakulmakameran video mukailee pääkameraa ollen luokassaan yksityiskohtaista, mutta tummasta päästään kohtalaisen tukkoista.

 

Ohjelmisto

Käyttöjärjestelmänä Realme GT 2 Prossa pyörii Androidin tuorein 12 -versio, jonka päällä on valmistajan oma Realme UI 3.0. Versionumeropäivitys GT Neo 2:n sisällä pyörineeseen kakkosversioon nähden näkyy selvimmin asetusvalikoissa, joiden grafiikat ovat saaneet osakseen päivityksen, mutta käyttökokemus on kuitenkin edelleen pääosin tuttu.

Esiasennettuna puhelimessa on Googlen vakiokattauksen lisäksi valmistajan muutamat omat perussovellukset sekä Amazon Shopping, Booking.com, Facebook, LinkedIn ja PUBG Mobile Gift Box. Positiivisena puolena osan valmistajan omista sovelluksista ja kaikki kolmannen osapuolen sovellukset ovat käyttäjän poistettavissa.

Testijakson aikana huhtikuun alkupuoliskolla GT 2 Pron sisällä oli Googlen helmikuun tietoturvakorjaukset, eli eivät aivan uusimmat, mutta eivät kuitenkaan poikkeuksellisen vanhatkaan. Valmistaja lupaa puhelimelle saapuvaksi kolme suurta Android-päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset, eli päivityslupaus on hyvä ja tuttu muun muassa OnePlussan ja Xiaomin lippulaivoista, mutta häviää kuitenkin Samsungin tuoreelle neljän suuren päivityksen ja viiden vuoden tietoturvakorjausten lupaukselle.

Käyttökokemus puhelimella on miellyttävän sulava, eikä päivittäisissä askareissa tullut vastaan hidasteluita, kuten lippulaivaluokan rautaa sisältävältä puhelimelta voi odottaakin.

Realme panostus GT 2 Pron jäähdytykseen näkyy puhelimen suorituskyvyssä kohtalaisen selvästi. Prosessoria rasittavassa CPU Throttle -testissä suorituskyky pysyi yli 80 prosentin ja grafiikkasuorituskykypuolella 3DMark WildLife Stress Testissä suorituskyky laski 64,6 prosenttiin.  CPU-tulos on siis luokassaan jopa todella hyvä ja grafiikkasuorituskyvynkin tulos on kohtalaisen hyvä.

Tärkeimpänä positiivisena tekijänä suorituskyky pysyi erittäin tasaisena alun laskun jälkeen eikä Xiaomin 12 Pron kaltaista äkillistä suorituskyvyn romahtamista tullut vastaan kertaakaan. Tämän myötä pelatessakin kokemus pysyy käytännössä sulavana, vaikka FPS vähitellen jonkin verran laskeekin.

Akunkeston osalta Realme GT 2 Pro osoittautui keskinkertaiseksi. Yhden päivän yli puhelin kesti käytännössä helposti, ellei sitä rasittanut jatkuvalla syötöllä graafisesti raskailla peleillä, mutta toista päivää puhelin ei selvinnyt kertaakaan. Näytön päälläoloajat pyörivät testijaksolla noin 3–5 tunnin välillä päivää kohden. 

Akun latausnopeudeksi mittasimme 35 minuuttia, mikä on 65 watin pikalaturille hyvä lukema ja markkinoiden kärkeä. Realme latautuu siis noin kymmenisen minuuttia Xiaomin 12 Prota hitaammin, mikä on edelleen varsin hyvä lukema ja edut Xiaomin lähes tuplasti tehokkaammasta laturista jäävät ajallisesti varsin pieniksi.

Akun latausnopeus (65 w):

  • 5 min – 13 %
  • 15 min – 51 %
  • 29 min – 90 %
  • 35 min – 100 %

 

Yhteenveto

Realme GT 2 Pro on 749 euron lähtöhinnallaan toistaiseksi edullisin Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirillä varustettu laite Suomen markkinoilla.

Edullinen hinta näkyy osin myös ulospäin, sillä puhelimen rakenne ei tunnu suoranaisesti arvokkaalta, minkä lisäksi puhelimelta puuttuu myös IP-luokitus. Rakenne ei siitä huolimatta ole halvankaan tuntuinen, vaan jopa varsin miellyttävä, minkä lisäksi saatavilla on myös perinteinen lasikuorinen malli mustana värivaihtoehtona. Kilpailijoistaan hieman jälkeen arvokkuuden tunteessa jäävän rakenteen vastapainona Realmen 1440p-resoluution AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella on 750 euron hintaluokkaan erittäin hyvä.

Järjestelmäpiirin parina puhelimessa on hintaluokassaan tyypilliset 8 Gt RAM-muistia ja 128 Gt tallennustilaa ja 100 euron lisäpanostuksella lukemat on kasvatettavissa 12 ja 256 gigatavuun. 5000 mAh:n akku puolestaan edustaa lippulaivaluokan suurempaa kastia, mutta valitettavasti käytännön akunkesto osoittautui vain keskinkertaiseksi. Testijaksolla puhelin ei kestänyt kertaakaan kahta kokonaista päivää yhdellä latauksella.

65 watin pikalataus kuitenkin lievittää keskinkertaisen akunkeston haasteita, sillä puhelin latautuu tyhjästä täyteen vain 35 minuutissa, mikä on markkinoiden ehdotonta kärkiluokkaa. Langatonta latausta puhelimesta ei valitettavasti löydy, mikä on tässä hintaluokassa jo selvä puute.

Kamerat Realmessa puolestaan olivat parhaimmillaan luokassaan todella hyvät, mutta käsittelyjälki osoittautui testijaksolla kohtalaisen vaihtelevaksi. Mikroskooppikamera onnistuu erottumaan puhelimesta edukseen, sillä vaikka se ei välttämättä ole erityisen hyödyllinen, onnistuu se olemaan jotain todella erilaista ja puhelimella paljaalle silmälle näkymättömien kohteiden kuvaaminen on suorastaan hämmästyttävä kokemus.

Ohjelmiston osalta Realme GT 2 Pro tuntuu monin osin OnePlus-maiselta – käyttökokemus on sulava ja kohtalaisen lähellä vakiokuntoista Androidia. Valmistaja lupaa puhelimelle myös OnePlussasta tutut kolme suurta Android-päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset, mikä on nykypäivänä hyvä lupaus, vaikkei aivan markkinoiden parasta edustakaan.

Kokonaisuudessaan Realme GT 2 Pro on 750 euron hintaan hyvä paketti ja Suomessa tämän hetken edullisin Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin sisältävä laite. Kilpailukykyisesta hinnastaan huolimatta puhelin tarjoaa erittäin laadukkaan AMOLED-näytön korkealla 1440p-resoluutiolla ja massasta erottuvan mikroskooppikameran. Puhelimen suurimmat miinukset puolestaan ovat sen keskinkertainen akunkesto ja langattoman latauksen sekä IP-luokituksen puute, minkä lisäksi hintaluokassaan tyypilliseen tapaan sillä on myös muita pienempiä miinuksia, kuten toisinaan epätasainen kameroiden suorituskyky.

Hinnoittelunsa myötä puhelin onnistuu miinuksistaan huolimatta olemaan varsin vakuuttava kokonaisuus, sillä Android-markkinoilla vastaavaan hintahaitariin on toistaiseksi kotimaassamme tarjolla vain Motorolan Edge 30 Pro, joka tarjoaa 50 euroa korkeammasta suositushinnastaan huolimatta heikomman päivityslupauksen ja Full HD -resoluution näytön. Toisaalta samassa hintaluokassa iPhone 13 mini ja perusmallin iPhone 13 tarjoavat Android-markkinoiden ulkopuolelta pienten puhelinten ystävälle erittäin hyvää vastinetta hinnoilleen omalla tasollaan olevan päivityslupauksen ja erittäin tehokkaan järjestelmäpiirin myötä, vaikka kyseisten laitteiden näytöt jäävätkin vain 60 hertsin virkistystaajuuteen.

Plussaa

  • Kilpailukykyinen hinta
  • Laadukas AMOLED-näyttö 1440p-resoluutiolla
  • Joukosta erottuva mikroskooppikamera
  • Nopea 65 watin pikalataus
  • Kolme suurta Android-päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset

Miinusta

  • Ei IP-sertifikaattia
  • Ei langatonta latausta
  • USB-liitäntä tukee vain USB 2.0 -nopeuksia
  • Ultralaajakulmakameran kiinteä tarkennusetäisyys
  • Ultralaajakulmakameran 150 asteen kuvakulma ei ole käytettävissä yökuvatilassa
  • Akunkesto varauksin
This site uses XenWord.
;