Samsungin puhelinmallistosta on jo useamman vuoden ajan löytynyt hieman erikoinen FE- eli Fan Edition -malli, joka asemoituu Galaxy A- ja Galaxy S-mallistojen välimaastoon ikään kuin edullisemmaksi high-end-vaihtoehdoksi.
Siinä missä kalliimmat Galaxy S -sarjalaiset julkaistaan alkuvuodesta, on Galaxy S FE -mallit nähty tyypillisesti vasta myöhemmin loppuvuodesta. Näin oli asian laita tänäkin vuonna, kun Galaxy S24 FE näki päivänvalon syyskuun lopulla.
Galaxy S24 FE:n hinnat alkavat 8 & 128 Gt:n muistiyhdistelmän 799 eurosta. Hinta on siis noussut edeltäjämalliin nähden peräti 70 euroa, eli lähes 10 %. Tallennustilan tuplaaminen 256 gigatavuun muuttaa viivan alle jäävän hinnan 859 euroon, joka sekin on 70 euroa edeltäjämallia enemmän. FE-mallit ovat olleet aina julkasuhinnoiltaan melko kalliita ja se koskee myös uutta S24 FE:tä.
Tutustumme tässä artikkelissa Galaxy S24 FE:hen noin parin viikon ympärivuorokautisten testikokemusten pohjalta hieman lyhennetyn testiartikkelipohjan puitteissa.
Mitä uutta?
Edeltäjämalli Galaxy S23 FE tuli Suomessa kauppoihin viime vuoden lopulla ja piipahti io-techin testattavana alkuvuodesta 2024. Fyysisesti merkittävimpänä uudistuksena on 0,3 tuumalla kasvanut näyttö. Sisuskaluissa on tapahtunut lopulta varsin vähän uudistuksia – järjestelmäpiiri on nyt uudempaa Exynos 2400e -mallia ja akun koko on kasvanut hieman. Ohjelmistopäivitystuki on parantunut entisestään peräti seitsemään vuoteen.
Galaxy S24 FE:n erot S23 FE:hen nähden ovat:
- 4 mm pidempi, 0,8 mm leveämpi, 0,2 mm ohuempi
- 4 grammaa painavampi
- Etu- ja takakuoren materiaali päivittynyt Gorilla Glass 5:stä Victus+:aan
- Näytön läpimitta kasvanut 6,4:stä 6,7 tuumaan
- Näytön pistemäinen maksimikirkkaus on kasvanut (1450->1900 nit)
- Järjestelmäpiiri on päivittynyt Exynos 2200:sta 2400e:hen
- Akun kapasiteetti noussut 4500:stä 4700 mAh:iin
- Videokuvaus tuettuna nyt korkeammilla 8K 30 FPS ja 4K 120 FPS -laaduilla
- Julkaisussa Android 14 -käyttöjärjestelmä
- Parantunut päivitystuki (7&7 vs 4&5 vuotta)
Toinen luontainen vertailukohta Samsungin mallistossa on alkuvuodesta julkaistu ja io-techissäkin testattu Galaxy S24+ -malli, jonka alkuperäinen suositushinta on selvästi kalliimpi 1199 euroa, mutta tämän artikkelin julkaisuhetkellä vuoden lopulla sen hinnat ovat liikkuneet huomattavasti alempana noin 800-900 euron haarukassa, eli varsin lähellä S24 FE:n suositushintoja.
Teknisesti S24 FE on lähes kaikilta ominaisuuksiltaan karsitumpi kuin S24+. Vaikka 6,7″ näyttö on molemmissa saman kokoinen, on S24+ havaittavasti pienikokoisempi ja kevyempi. S24+:n näyttö on myös kaikin puolin edistyneempi – kirkkaampi, korkearesoluutioisempi ja virkistystaajuudeltaan hienojakoisemmin mukavautuva. Järjestelmäpiiri on S24+:ssa hieman nopeampaa Exynos 2400 -mallia ja RAM-muistia on neljä gigatavua enemmän. Myös tallennustilavaihtoehdot ovat suuremmat. Kamerapuolella erot ovat melko pieniä, mutta S24+ luottaa ultralaaja- ja telekameroissa hieman suurempiin kuvasensoreihin. Myös etukamera on edistyneempi ja automaattitarkenteinen. S24+:n akku on 200 mAh suurempi ja tukee korkeampaa 45 watin lataustehoa.
Laite ja ominaisuudet
Galaxy S24 FE:n litteä musta pakkaus on tuttu muista Galaxy S -malleista. Se on sekä ilmeeltään että toimitussisällöltään varsin pelkistetty. Laturi ei tuttuun tapaan kuulu toimitussisältöön ja sen voi halutessaan ostaa Samsungilta 25 euron lisähintaan.
Tuotepakkauksen sisältöön kuuluu:
- puhelin
- pikaohjeet
- takuutiedot
- USB-C – USB-C -kaapeli
- korttikelkan irrotustyökalu
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 162 x 77,3 x 8 mm
- Paino: 213 grammaa
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 88 %
- Materiaalit: alumiinikehys, Gorilla Glass Victus+ -etulasi ja takakuori
- Suojaus: IP68
- Valmistusmaa: Vietnam
- Valmistajan kotimaa: Korean tasavalta
Galaxy S24 FE:n erottaa edeltäjästään merkittävästi kasvaneesta koosta. Muotokieli on sen sijaan pysynyt hyvin samankaltaisena ja Samsungin parin viimeisimmän sukupolven Galaxy S -malleja on varsin hankala erottaa toisistaan. Pienenä paremmin käsituntumassa erottuvana muutoksena kehyksen muotoilu on nyt edeltäjämallia hieman kulmikkaampaa – kyljet ovat suorat aiemman kaarevan muodon sijaan. On pitkälti makuasia kummasta pitää enemmän. Kasvanut koko sekä kehyksen muotoilu tekee käyttötuntumasta kokonaisuudessaan varsin erilaisen kuin edeltäjässä.
S24 FE on melko suurikokoinen puhelin näyttökokoluokassaan. Samankokoisella näytöllä varustettu kalliimpi sisarmalli Galaxy S24+ on 3,5 mm lyhyempi, 1,4 mm kapeampi, 0,3 mm ohuempi sekä 17 grammaa kevyempi. Saman kategorian kilpailijoista 0,08” suuremmalla näytöllä varustettu OnePlus 12R on 1,3 mm pidempi, 2 mm kapeampi, 0,8 mm paksumpi ja 6 grammaa kevyempi. Samankokoisella näytöllä varustettu Motorola Edge 50 Pro on puolestaan 0,8 mm lyhyempi, 4,9 mm kapeampi, 0,2 mm paksumpi sekä 27 grammaa kevyempi.
Edeltäjämallin tapaan S24 FE:n kehys on mattaviimeisteltyä alumiinia. Etu- ja takakuoren materiaalia on sen sijaan päivitetty ja niissä hyödynnetään nyt uudempaa Gorilla Glass Victus+ -suojalasia. Toisin kuin kalliimmissa Galaxy S24 -malleissa, FE:n takakuori on viimeisteltyltään kiiltävä. Puhelimen viimeistely on erittäin hyvällä tasolla ja rakenne tuntuu tukevalta. Kalliimpien sisarmallien tapaan rakenne on pöly- ja vesiupotussuojattu.
Tarjolla olevia värivaihtoehtoja ovat vaaleansininen, mintunvihreä, grafiitinharmaa ja keltainen.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,7” AMOLED-näyttö, 120 Hz
- 19,5:9-kuvasuhde, 1080 x 2340 pikseliä, 385 PPI
- 1900 nit pistemäinen maksimi, HDR10+
- Gorilla Glass Victus+
S24 FE:n näytön merkittävin uudistus on selvästi 0,3 tuumalla kasvanut koko. Lisäksi pistemäinen maksimikirkkaus on kasvanut hieman 1900 nitiin. Kuvasuhde on edelleen Samsungin monista malleista tuttu 19,5:9. Näyttö on ominaisuuksiltaan tasapainoisen hyvä, vaikka siitä puuttuukin high-end-puhelimien edistyneimmät ominaisuudet.
Näytön reunat ovat leveämmät kuin kalliimmissa S24-malleissa sekä muissa high-end-luokan puhelimissa, joka näkyy puhelimen suurehkoina ulkomittoina. Näytön alle sijoitettu optinen sormenjälkitunnistin sijaitsee melko lähellä näytön alareunaa. Testijaksolla se toimi varsin nopeasti ja sujuvasti.
Toisin kuin kalliimmissa S24-malleissa, näyttöpaneeli ei perustu LTPO-tekniikkaan, eli se ei tue hienojakoista mukautuvaa virkistystaajuutta. Käytännössä näyttö vaihtelee adaptiivisessa tilassa 120 ja 60 hertsin välillä riippuen siitä mitä sovellusta käytetään ja milloin näyttöön on viimeksi koskettu.
Kuvanlaadultaan S24 FE:n näyttö on siinä määrin hyvä, että kaikki keskivertokäyttäjät ovat siihen varmasti erittäin tyytyväisiä. Värintoisto on hyvää, se on riittävän kirkas kaikkiin olosuhteisiin ja AMOLED-tekniikalle ominaisesti kontrasti on erinomaista.
Tekniset ominaisuudet:
- Exynos 2400e -järjestelmäpiiri
- 1 x 3,1 GHz Cortex-X4
- 2 x 2,9 GHz Cortex-A720
- 3 x 2,6 GHz Cortex-A720
- 4 x 1,95 GHz Cortex-A520
- Xclipse 940 GPU
- 8 Gt LPDDR5X RAM-muistia
- 128 tai 256 Gt UFS 3.1 -tallennustilaa (256 Gt mallissa vapaana n. 236,4 Gt)
- 5G NR (), LTE, Dual-SIM (nano &e)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ax (Wi-Fi 6e)
- Bluetooth 5.3, NFC
- GPS, GLONASS, Galileo, QZSS
- stereokaiuttimet
- 4700 mAh akku, USB Type-C (USB 3.2), 25 W USB PD -pikalataus, 15 W langaton lataus, käänteinen lataus
Rautapuolella S24 FE:n uudistukset ovat melko vähissä ja ne keskittyvät lähinnä uuteen järjestelmäpiiriin sekä hieman kasvaneeseen akkuun.
Järjestelmäpiiriksi on valikoitunut Samsungin neljän nanometrin prosessilla valmistettava Exynos 2400e -piiri, joka on hieman karsituilla kellotaajuuksilla varustettu versio Exynos 2400 -piiristä. Samsung on valottanut eroja varsin nihkeästi, mutta prosessorikellotaajuuksissa eroa vaikuttaisi olevan vain suorituskykyisimmän ytimen osalta 100 megahertsin verran ja testituloksien perusteella myös AMD:n RDNA 3 -arkkitehtuuriin perustuvan Xclipse 940 -grafiikkasuorittimen tehoja on rajoitettu hieman.
Muistivaihtoehdot ovat pysyneet samoina edeltäjämallista. RAM-muistia on aina kahdeksan gigatavua ja tallennustilan voi valita 128 ja 256 gigatavun väliltä. Yhteysominaisuudet ovat perushyvällä tasolla, mutta tarjolla ei ole uusimpia WiFi- tai Bluetooth-versioita kalliimmista S24-malleista löytyvästä UWB-tuesta puhumattakaan.
Akun kapasiteetti on noussut 200 mAh, mutta se ei ole edelleenkään kooltaan varsinaisen suuri laitteen ulkomittoihin nähden. Latausteho on Samsungille tyypilliseen tapaan 25 wattia ja käytännön latausnopeus on suunnilleen samaa luokkaa kuin edeltäjämallissa. Täysi lataus ottaa noin tunnin ja vartin ja puolessa tunnissa tyhjän akun saa ladattua yli puolilleen. Myös langaton lataus kuuluu tuttuun tapaan varustukseen.
- Oikea kylki:
- äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet
- virta-/lukituspainike
- Alapääty:
- mikrofoniaukko
- USB-C 3.2 gen 1 -liitäntä, Displayport -tuki
- toinen stereokaiuttimista
- Yläpääty:
- SIM-korttikelkka (2x eSIM)
- mikrofoniaukko
- kaiutinaukko kuulokkeen yhteydessä näyttölasin saumassa
- 10 MP etukamera näyttöreiässä
Toimintojen asettelu S24 FE:n kehyksessä on tuttua Samsungin muista sisarmalleista. Yläpäädyssä sijaitseva SIM-korttikelkka syö kaksi nano-SIM:iä, jonka lisäksi puhelin tukee myös eSIM:iä.
Stereokaiuttimien äänenlaatu on puhelimien mittapuulla melko hyvää. Ääntä irtoaa keskivertoa enemmän ja äänimaailma on melko tasapainoinen. Alapäädyn kaiutin vastaa enemmän bassotoistosta, mutta se ei erotu häiritsevästi äänessä.
Alapäädyn USB-C-liitäntä tukee 5 Gbit/s siirtonopeuksia ja Displayport-kuvaulostuloa, jota voi hyödyntää myös mm. Samsungin DeX-työpöytätilan muodossa.
Kamera
Galaxy S24 FE:n takakamera näyttää ulkoisesti tismalleen samalta kuin yrityksen muutkin viimeaikaiset mallit – takakuoren vasemmassa ylänurkassa on kolme toisistaan erillistä ja takakuoren pinnasta kohollaan olevaa linssiä. Linssit ovat jostain syystä havaittavasti enemmän kohollaan, kuin vaikkapa S24+-mallissa ja tämän vuoksi puhelin pääsee keikkumaan pöydällä käytettäessä.
Kameran tekniset tiedot:
- 50 megapikselin laajakulmakamera (Isocell GN3, 1/1,57″ -sensori, 1,0 um pikselikoko), f1.8, 26 mm kinovastaava polttoväli, dual-pixel-PDAF, OIS
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (Samsung S5K3L6; 1,12 um), f2.2, 13 mm kinovastaava polttoväli, kiinteä tarkennus
- 8 megapikselin telekamera (Omnivision OV08A10, 1/4,4” sensori, 1,0 um pikselikoko), 3x polttoväli pääkameraan nähden, f2.4, PDAF, OIS
- Etukamera: 10 megapikseliä (Samsung S5K3J1 -sensori, 1,22 um pikselikoko), f2.4, kiinteä tarkennus
- Videokuvaus:
- Pääkamera: 8K 30 FPS, 4K 60 FPS, 4K 120 FPS hidastusvideo
- Muut kamerat: 4K 30 FPS
50 megapikselin pääkamera on sama, jota on käytetty edeltäjämallissa sekä S22, S23 ja S24-malleissa. Se luottaa Samsungin keskikokoiseen GN3-sensoriin sekä optiseen kuvanvakaimeen.
Ultralaajakulmakamera luottaa Samsungin omaan sensoritekniikkaan ja se on kiinteätarkenteinen. Toteutus on sama kuin edeltäjämallissa, mutta eri kuin suurempaa sensoria käyttävissä kalliimmissa S24-malleissa.
Telekamera on kokenut sensoritason uudistuksen, vaikka teknisesti ei olekaan tapahtunut merkittävää muutosta edeltäjämalliin nähden. Kalliimpiin S24-sarjalaisiin nähden sensori on eri ja hieman pienikokoisempi. Telekamera tarjoaa tuttuun tapaan 3x polttovälin pääkameraan nähden ja se on varustettu optisella kuvanvakaimella.
10 megapikselin etukamera on tuttu niinkin kaukaa, kuin Galaxy S20 -mallista.
Kamerasovelluksessa ei ole oikeastaan mitään mainittavaa uutta S23 FE -edeltäjään tai muihin tänä vuonna julkaistuihin S24-malleihin nähden. Käytettävyys on hyvällä tasolla ja monille pikasäädöille, kuten resoluution valinnalle, löytyy pikakuvakkeet suoraan kuvausnäkymän reunasta. Pro-tilalla voi käyttää kaikkia kameroita ja tallentaa raakakuvia. Myös videokuvaukselle on oma Pro-tilansa.
Kuvanlaatuero edeltäjämalliin nähden on ottamiemme vertailukuvien perusteella melko pientä. Suurimpana erona Samsung on selvästi säätänyt kuvan prosessointia hieman luonnollisempaan suuntaan, eikä värien ja kontrastin ylikorostus ole enää häiritsevän selkeää. Kalliimpaan S24-malliin nähden kuvien laatuero on olematon.
Pääkameralla on mahdollista ottaa myös täyden resoluution 50x-kuvia, joihin tallentuu havaittavasti enemmän yksityiskohtia.
Kokonaisuudessaan S24 FE:n pääkamera on tasainen ja hyvä suorittaja, josta on hankala keksiä suurempaa negatiivista sanottavaa. Ilme on varsin luonnollinen, mutta silti eläväinen. Yksityiskohtien toisto on hyvää, muttei huippuluokkaa. Kohinanvaimennus on kypsää, eikä prosessointi pyri silottelemaan kuvista pois luonnollista rakeisuutta. Pikselitason prosessoinnissa olisi vielä varaa parantaa luonnollisempaan suuntaan mm. kasvillisuuden osalta.
Heikoissa valaistusolosuhteissa kamera käyttää automaattisesti kytkeytyvää yökuvaustilaa, jonka saa halutessaan pois päältä. Myös heikommassa valaistuksessa kamera jatkaa hyvää suorittamistaan. Samsungin lippulaivamalleille tuttuun tapaan kamera kykenee vangitsemaan otoksiin huomattavasti enemmän valoa, värejä ja yksityiskohtia, kuin mitä ihmissilmä erottaa. Lähes pimeässäkin kamera pystyy monesti taltioimaan hämmästyttävän paljon erotettavia asioita.
Ultralaajakulmakamera on kuvakulmaltaan poikkeuksellisen laaja ja kuvanlaatu on perushyvällä tasolla. Värimaailma on päivänvalossa kuvatessa varsin hyvin linjassa pääkameran kanssa. Yksityiskohtien taltioinnissa ultralaajakulma ei yllä markkinoiden parhaiden tasolle ja automaattitarkennuksen puute rajaa lähempien kohteiden kuvaamisen pois.
Heikossa valossa kuvanlaatu vaikuttaisi parantuneen hieman edeltäjämalliin nähden. S24 FE:n kuvissa ei esiinny värivääristymää, joka edeltäjämallin kuvissa on heikossa valossa usein läsnä sekä kontrastialueiden rajalla että ajoittain yleisesti lämpimään kallistuneena valkotasapainona. Ultralaajakulma pystyy taltioimaan hämärässä kohtalaisen hyvin valoa ja värejäkin, mutta kuvien yleisilme jää varsin maalausmaisen pehmeäksi edeltäjämallin tapaan.
Samsungin muille malleille tyypilliseen tapaan telekameran kuvat taltioituvat 12 megapikselin kokoon skaalattuna, vaikka kameran resoluutio on 8 megapikseliä. Samsung haluaa jostain syystä edelleen pitää kaikkien kameroidensa kuvien resoluution näennäisesti samana.
Telekameran kuvanlaatu on ihan käyttökelpoisen pätevää, vaikkakaan ei nykypäivän mittapuulla luokkansa parhaimmistoa. Resoluution rajallisuus näkyy joissain tilanteissa, eikä dynamiikka ole aivan parasta luokkaa. Yksityiskohtien tasolla kuviin sallitaan jonkin verran kohinaa ja detaljit tallentuvat hieman pehmeinä ja niissä on paikoin havaittavissa maalausmaista prosessointijälkeä.
Hämäräolosuhteissa selvänä muutoksena edeltäjämalliin nähden S24 FE pitää telekameran toiminnassa selvästi pidempään kuin edeltäjämalli, joka siirtyi melko herkästi pääkameralta tehtävän rajauksen käyttöön. Tämän ansiosta telekameran otosten kuvanlaatu on hämärässä huomattavasti yksityiskohtaisempaa, luonnollisempaa ja käyttökelpoisempaa.
Vaikka etukamerassa onkin kierrätetty useamman vuoden vanhaa tekniikkaa, se tuottaa ihan pätevää ja miellyttävän näköistä jälkeä niin hyvässä, kuin vähän heikommassakin valaistuksessa.
Pääkamera tukee 8K-videokuvausta 30 FPS:n kuvanpäivitysnopeudella, siinä missä edeltäjässä se oli rajoitettuna 24 FPS:ään. Lisäksi pääkamera on kameroista ainut, joka pystyy taltioimaan 4K-videota 60 FPS:n nopeudella. Muut kamerat tukevat 4K 30 FPS -laatua ja kameraa voi vaihtaa kuvaamisen aikana. HEVC-pakatun 4K 30 FPS -videon bittivirta liikkuu noin 40 Mbit/s tasolla ja ääni tallentuu stereona korkealla 256 kbit/s bittivirralla.
Kuten Samsungilta on totuttu näkemään, videokuvan laatu on hyvää kaikilla kolmella kameralla. Tämän suhteen on tapahtunut selvä parannus edeltäjämallista, sillä värien ja kontrastin ylikorostuksesta on päästy pitkälti eroon myös videopuolella. Kuva on luonnollista ja tarkkaa. Ultralaajakulmakameran pikselitason jälki on kolmikon pehmeintä.
Samsung on ollut tyypillisesti varsin vahva suorittaja kuvanvakautuksen osalta ja sama pätee myös Galaxy S24 FE:n kohdalla. Kamera vakauttaa videota hyvin kaikilla kolmella kameralla ja jälki on tasaista. Pieninä miinuksina joissain tilanteissa kuvassa voi näkyä pientä kirkkauden pumppaamista ja telekameralla suuremmissa tärähdyksissä pientä hyytelöitymistä.
Ohjelmisto, suorituskyky & akunkesto
Samsung julkaisi Galaxy S24 FE:n Android 14 -versioon pohjautuvalla One UI 6.1 -käyttöliittymällään, eikä Samsungin Android 15 -päivitystä ole julkaistu vielä tämän artikkelin julkaisuhetkelläkään. Toisin sanoen softapuolella on tarjolla lähes sama ohjelmistopaketti, joka oli käytössä jo edeltäjämallin testissä maaliskuussa.
Toteutus on tuttu io-techissä aiemmin testatuista Samsungin S24-sarjalaisista – tarjolla on varsin paljon lisäominaisuuksia ja Samsungin omia lisäsovelluksia kattavasti Androidin päälle kustomoituna. Aiemmin tänä vuonna lanseeratuista Galaxy AI -tekoälyominaisuuksista valtaosa löytyy sisarmallien tapaan myös FE:stä ja niiden asetukset on koostettu selkeästi omaan asetusvalikkoonsa. Käyttäjälle tarjotaan myös selkeä valintakytkin tekoälytietojen käsittelemiseksi pelkästään laitteessa.
Päivitystuki edustaa markkinoiden huippua, sillä kalliimpien S24-mallien tapaan myös FE saa seitsemän Android-versiopäivitystä (Android 21 asti) sekä seitsemän vuotta tietoturvakorjauksia (syksyyn 2031).
Yleinen käyttökokemus on erittäin sujuva, kuten tämän hintaluokan puhelimelta voikin odottaa. Käytännössä emme huomanneet mitään nopeus ja sulavuuseroa kalliimpaan S24+-malliin nähden, eikä edeltäjämallissa havaittuja ajoittaisia hidasteluja ollut nähtävissä S24 FE:ssä. Exynos 2400e -piirin voimavarat riittävät mainiosti myös käytännössä kaikkeen nykypäivän mobiilipelaamiseen. Puhelin lämpenee pitkäaikaisessa rasituksessa maltillisesti.
Galaxy S24 FE:ssä käytetty Exynos 2400e -piiri on suorituskyvyltään melko lähellä S24:ssä ja S24+:ssa käytettyä Exynos 2400 -piiriä, joka toimii osin hieman korkeammilla kellotaajuuksilla. Käytännön tasolla ero on pieni ja lasketaan muutamissa prosenteissa. Viimevuotiseen Snapdragon 8 gen 2 -piiriin nähden Exynos 2400e on hieman nopeampi ja uusissa Pixel 9 -malleissa käytetty Tensor G4 jää kakkoseksi vieläkin selvemmällä erolla, joten suorituskykytason voi siis todeta olevan ihan pätevää alempaan high-end-luokkaan.
Pitkäkestoisessa rasituksessa piirin käytös ja jäähdytys ei ansaitse erityisemmin kehuja. 15 minuutin CPU Throttling -prosessorirasitustestissä suorituskyky laski 66 %:iin maksimista, joka on tämän vuoden high-end-puhelimelle keskivertoa heikompi suoritus. 20 minuutin 3DMark Wild Life Extreme -grafiikkarasituksessa suorituskyky laski puolestaan vajaaseen 60 %:iin maksimista, joka on melko tyypillinen tulos suorituskykyisempien puhelimien keskuudessa.
Galaxy S24 FE:n akunkesto oli testijaksolla varsin keskitasoista – ei huonoa, muttei erityisen hyvääkään. Keskitasoisella käytöllä päivän päätteeksi varausta oli jäljellä tyypillisesti 50 % molemmin puolin, kun näytön päälläoloaika oli keskimäärin runsaan kolmen tunnin luokkaa. Keskitasoisella käytöllä kahden päivän ylittäminen on mahdollista, mutta omilla käyttötottumuksillani en sitä testijaksolla yrittänyt.
Yhteenveto
Galaxy S24 FE on vahva toisinto FE-mallien edellisistä sukupolvista. Suositushinta on jälleen kerran turhan kallis markkinoiden tarjontaan peilaten, mutta kuten historia tulee taas hyvin todennäköisesti toistamaan itseään, S24 FE:tä tulee saamaan vielä huomattavasti houkuttelevampaan hintaan. Kokonaisuus on tälläkin kertaa varsin tasapainoinen, vaikka varsinaiset huippukohdat jäävätkin uupumaan. Varsinaisia merkittäviä miinuksia ei laitteesta löydy.
Oikeastaan merkittävin uudistus edeltäjämalliin nähden on selvästi 6,7 tuumaan kasvanut näyttökoko, joka yhdessä melko leveiden näytön reunusten kanssa tekee S24 FE:stä varsin suurikokoisen puhelimen. Exynos 2400e -piiri tarjoaa kelpo suorituskykyä hintaluokassaan, vaikka ei ylläkään markkinoiden nopeimpien tasolle. Myös kamerakokonaisuus on tässä hintaluokassa melko pätevä, vaikkei suoritustaso markkinoiden huipputasolle varsinaisesti ylläkään. Ohjelmistototeutus on Samsungille tyypillisesti monipuolinen ja päivitystuki markkinoiden huippua.
Pahin kompastuskivi onkin markkinoille tulon jälkimainingeissa liian korkea hinta, sillä teknisesti edistyneempiä S24- ja S24+-malleja saa jo edullisemmin tai lähes samaan hintaan. Niitä vastaan FE-mallilla ei riitä kilpailussa rahkeet.
Yhteenvetona Galaxy S24 FE:tä ei voi suositella sen noin 800 euron suositushintaan, mutta kunhan hinta laskee viiden sadan luokkaan, on kyseessä helposti suositeltava ja tasapainoinen vaihtoehto keskihintaluokan puhelimille.
Plussaa:
- Tukevan tuntuinen alumiini-lasirakenne
- IP68-suojaus
- Hyvät kamerat hintaluokassaan
- Langaton lataus
- USB 3.2 & Displayport-ulostulo
- DeX-työpöytätila ja muut Samsungin lisäominaisuudet
- Huippuluokan 7 vuoden päivitystuki
Miinusta:
- Turhan kallis suositushinta muihin S24-malleihin nähden
- Latausnopeus varauksin
- Näytön ja ulkomittojen suhde, kömpelö koko
Huomioitavaa:
- Pakkauksessa ei toimiteta laturia
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä