Testasimme Samsungin Galaxy S24+ -lippulaivapuhelimen, joka tarjoaa peräti 7 vuoden päivityslupauksen ja Exynos 2400 -järjestelmäpiirin.

Kokonaisuutena S24+ on miinuksistaan huolimatta hintaluokassaan melko hyvä puhelin. Tänä vuonna soppaan lisätty suurempi näytön resoluutio ja 12 Gt:n RAM-muisti onnistuvat perustelemaan selvästi S24:ää suurempaa hintaa huomattavasti viime vuoden S23+:aa paremmin, minkä myötä laitteella on luontevammin paikkansa Samsungin lippulaivamallistossa. 1200 euron lähtöhintaan ultralaajakulmakameran kiinteä tarkennusetäisyys ja telekameran huomattavan heikko hämäräsuorituskyky alkavat kuitenkin olla jo sen mittaluokan miinuksia, että pienemmästä sisaruksestaan poiketen S24+ ei tänäkään vuonna ansaitse io-techin Toimituksen valinta -kunniamainintaa.

Plussaa:

 • Erittäin hyvä päivityslupaus (7 suurta Android-päivitystä ja 7 vuoden tietoturvakorjaukset)
 • Lippulaivaluokan suorituskyky
 • Kokoon nähden hyvä akunkesto

Miinusta:

 • Ultralaajakulmakameran kiinteä tarkennusetäisyys
 • Telekameran heikko hämäräsuorituskyky
 • Akun tunnin latausaika tyhjästä täyteen varauksin

Huomioitavaa:

 • Puhelimen mukana ei toimiteta verkkovirtalähdettä

Samsungin Galaxy S -malliston muutokset ovat viime vuosina olleet ulos päin kohtalaisen pieniä, mutta varsinaisesti huonona asiana sitä ei kuitenkaan ole tarvinnut pitää, sillä esimerkiksi viime vuoden S23 ansaitsi io-techin testissä jopa Toimituksen valinta -kunniamaininnan. Korealaisvalmistaja jatkaa jälleen valitsemallaan tiellä pitäen tammikuun puolessa välissä esiteltyjen S24-mallien muutokset varsin hillittyinä.

Perusmallin S24 sekä S24+ tuovat mukanaan viime vuoteen verrattuna entistä terävämpilinjaiset kyljet, mikä muistuttaa huomattavasti viimeaikaisista iPhoneista, mutta muilta osin ulkonäkö on lähes ennallaan. Myös kamerajärjestelmät ovat jopa raudaltaan identtisiä viime vuoden mallien kanssa, mutta järjestelmäpiiritasolla muutoksia on sentään tapahtunut. Muutoksen suunnasta voi kuitenkin ennakkoon olla montaa mieltä, sillä valmistaja siirtyi perus- sekä plusmalleissaan tänä vuonna Qualcommin Snapdragoneista takaisin omiin Exynos-järjestelmäpiireihinsä.

Tässä artikkelissa tutustumme perusmalleista kalliimpaan ja suurikokoisempaan Galaxy S24+:aan muutaman päivän ympärivuorokautisen testijakson sekä S24-perusmallin kanssa vietetyn ajan pohjalta. Koska Galaxy S24 ja S24+ ovat kokoaan ja sen myötä näyttöjään lukuun ottamatta lähes identtisiä keskenään, ovat myös arviot laitteista kohtalaisen yhteneviä. S24:ää käsittelevään arvosteluun voit tutustua täältä. Suuremman ja tarkemman näytön koon lisäksi S24+ tarjoaa perusmalliin verrattuna suuremman akun, nopeamman pikalatauksen, 2 Gt enemmän RAM-muistia, 256 Gt:n tallennustilan pohjamalliinsa sekä Ultra Wideband -tuen.

Samsung Galaxy S24+:n myynti käynnistyi Suomessa 30. tammikuuta ja tuttuun tapaan laite on saatavilla useina värivaihtoehtoina. Pohjamallin suositushinta 12 Gt:n RAM-muistilla ja 256 Gt:n tallennustilalla on 1199 euroa ja 512 Gt:n tallennustilalla puhelimen saa omakseen 1329 eurolla. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan laitetta sai kuitenkin jo helmikuun puolessa välissä edullisimmillaan noin 1100 eurolla.

 

Mitä uutta?

Ulkoisesti Galaxy S24+ erottuu edeltäjästään käytännössä ainoastaan entistä terävämpikulmaisen rakenteensa myötä, minkä lisäksi näytön kokoa on kasvatettu hieman. Tarkat erot S24+:n ja S23+:n välillä ovat:

 • Galaxy S24 on 0,7 mm pidempi ja 0,1 mm paksumpi, mutta 0,3 mm kapeampi (158,5 x 75,9 x 7,7 mm vs 157,8 x 76,2 x 7,6 mm)
 • S24+:n akku on 200 mAh suurempi (4900 vs 4700 mAh)
 • S24+:n näyttö on 0,1” suurempi (6,7” vs 6,6”)
 • S24+:n näytön pistemäinen maksimikirkkaus on 850 cd/m2 korkeampi (2600 cd/m2 vs 1750 cd/m2)
 • S24+:n näytölle luvataan laajempi virkistystaajuusaluevaihtelu (1-120 hz vs 24-120 hz)
 • S24+:lle luvataan kolme vuotta pidempi päivityslupaus tietoturvakorjauksille ja neljä vuotta pidempi Android-versiopäivityksille (7 vuotta molempia vs 4 suurta android-päivitystä ja 5 vuoden tietoturvakorjaukset)
 • S24+ sisältää Exynos 2400 -järjestelmäpiirin (S23+:ssa on Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy)
 • S24+ sisältää suoraan Android 14 -käyttöjärjestelmän ja One UI 6.1 -käyttöliittymän

 

Pakkaus ja sen sisältö

Samsungin myyntipakkaus on säilynyt ennallaan. Mustan pienehkön paketin päällä komeilee värillinen kuva itse laitteesta. Puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluvat vain:

 • USB-C -> USB-C -kaapeli
 • Ohjelappuset ja korttikelkan avaustyökalu

Valmistaja ei ole enää vuosiin toimittanut lippulaivapuhelintensa mukana erillistä verkkovirtalähdettä, joten sellainen on ostettava itse (50 €). Valmistaja kuitenkin tukee USB PD -standardia, joten laturivalintaa ei tarvitse kohdentaa vain korealaisvalmistajan omiin tuotteisiin.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Fyysiset mitat & perustiedot:

 • Ulkomitat: 158,5 x 75,9 x 7,7 mm
 • Paino: 196 grammaa
 • Rakenne: alumiinikehys, Gorilla Glass Victus 2 näytön suojana ja takalasina,
 • IP68-suojaus
 • Valmistajan kotimaa: Korean tasavalta
 • Valmistusmaa: Vietnam

Ulkoiselta olemukseltaan S24+ on hyvin tuttu laite. Viime vuoden S23+:aan verrattuna näyttöä on saatu kasvatettua 0,1 tuumaa, vaikka ulkomitoissa ei juurikaan muutosta ole tapahtunut. Selkein ulkoinen eroavuus on entistä kulmikkaammat kyljet, joiden myötä puhelimen käsituntuma ja ulkonäkö muistuttaakin ensisilmäyksellä huomattavan paljon Applen viimeisimpiä iPhone-malleja.

Käteen uusi kulmikas rakenne istuu ainakin omaan makuuni erinomaisesti. S24-perusmalliin verrattuna selvästi suuremman koon myötä S24+ on kuitenkin useimmille ihmisille selvästi kahden käden puhelin. Aiempiin malleihin nähden käsituntumaero on kohtalaisen selvä kulmikkaampien sivujen kanssa, mutta erityisesti paremmaksi tai huonommaksi tuntumaa ei voi universaalisti väittää.

Rakenteen laaduntuntu on hyvällä tolalla alumiinisten kylkien ja Gorilla Glass Victus 2 -suojalasista valmistettujen etu- sekä takalasien kanssa. Samsungille tuttuun tapaan puhelimella on myös IP68-sertifikaatti vettä ja pölyä vastaan.

 • Alapääty:
  • SIM-korttikelkka
  • Mikrofoni
  • USB-C (3.2) -liitäntä, Displayport 1.2
  • Toinen puhelimen stereokaiuttimista
 • Yläpääty:
  • Mikrofoni
  • Kuulokeritilään sijoitettu toinen puhelimen stereokaiuttimista
 • Näyttöreiässä: 12 megapikselin etukamera (S5K3LU-sensori, 1,12 um pikselikoko), f2.2, 25 mm kinovastaavuus, Dual Pixel AF

Tutun ulkonäön lisäksi myös puhelimen päätyjen ominaisuuskattaus on säilynyt tutunlaisena. Pohjan USB-C-liitäntä tukee edelleen lippulaivaluokkaan odotettuun tapaan 3.2-nopeuksia ja puhelimen äänentoisto tapahtuu stereokaiuttimien kautta. Kaiuttimien äänenlaatu on hyvä ja äänenvoimakkuuttakin niissä riittää hyvin. Ääni ei myöskään ala särkemään kovemmillakaan voimakkuuksilla.

Etukamera S24+:ss on viime vuoden mallista tuttu. Kuvanlaadultaan se on hyvässä valaistuksessa laadukas – värit toistuvat eläväisinä ilman ylikorostusta ja terävöitystäkään ei ole liiallisesti. Hämärässä etukamera käyttää automaattisesti hieman pidempään valottavaa yökuvatilaa, jonka kanssa jälki on kohtalaisen hyvää, mutta ei poikkeuksellista. Hämärässä kontrastin tumma pää korostuu pykälän liiallisesti.

Näytön tekniset ominaisuudet:

 • 6,7” LTPO AMOLED 2X -näyttö
 • 3120 x 1440 pikseliä, 513 PPI
 • 120 Hz (1–120 Hz), 2600 cd/m2 pistemäinen maksimikirkkaus

Samsung on kasvattanut S24+:n näytön läpimittaa 0,1 tuumalla viime vuodesta pitäen silti puhelimen ulkomitat lähes ennallaan, eli näytön reunukset ovat kaventuneet. Tänä vuonna Samsung on tuonut Plus-malliin myös viime vuoden Full HD:ta suuremman 1440p-resoluution, jonka myötä laite onnistuu erottumaan edukseen pienemmästä perusmallistaan. Näytön kuvanlaatu on viime vuoden tapaan erinomainen. Lisäksi näytön pistemäisen maksimikirkkauden mainostetaan kasvaneen peräti 2600 nitiin. Testijaksolla talven aurinkoisinakin päivinä näytön kirkkaus oli riittävä, mitä voi toki myös olettaakin lippulaivaluokan puhelimelta. Pistemäistä maksimikirkkautta voi hyödyntää lähinnä sitä tukevaa HDR-sisältöä katsellessa.

Samsungin mukaan näytön virkistystaajuus toimii 1-120 hertsin välillä viime vuoden 24-120 hertsin sijaan, mutta käytännössä vain 1 hertsiä ei testijaksolla nähty, vaikka puhelimen pitäisi paikallaan aloitusnäytöllä. Staattisissa kuvissa virkistystaajuus putosi yhden sijasta viime vuodesta tuttuun 24 hertsiin, mutta oli kuitenkin toiminnaltaan mukavan nopea. Esimerkiksi lukitusruudussa virkistystaajuus puolestaan oli varsin mielenkiintoiset 80 hertsiä.

Järjestelmäpiirinä Galaxy S24+:ssä toimii tänä vuonna jälleen Samsungin omaa tuotantoa edustava Exynos 2400. Piirin CPU rakentuu yhdestä isosta 3,2 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-X4-ytimestä, viidestä Cortex-A720-ytimestä, jotka on jaoteltu kahteen 2,9 GHz:n kellotaajuudella toimivaan ja kolmeen 2,6 GHz:n kellotaajuudella toimivaan malliin sekä neljästä vähävirtaisemmasta 2 GHz:n Cortex-A520-ytimestä. Exynoksessa on siis kaksi vähävirtaista CPU-ydintä enemmän kuin sen tämän vuoden kovimpana kilpailijana toimivassa Snapdragon 8 Gen 3:ssa.

Galaxy S22 -mallien sisällä sykkineestä Exynos 2200:sta tuttuun tapaan grafiikkasuorittimena toimii edelleen AMD:n arkkitehtuuriin pohjautuva Exclipse-malli, jonka arkkitehtuuri on kuitenkin päivittynyt parissa vuodessa RDNA 2:sta RDNA 3:een.

RAM-muistia S24+-perusmalliin on tarjolla perusmallia suuremmat 12 Gt, mikä alkaa nykypäivänä olla yli tuhannen euron puhelimelle odotettavaakin. Pohjamallin tallennustilakin on 256 Gt:n pienemmän S24:n 128 Gt:n sijaan, mikä sekin on hintaluokassaan jo odotettava asia.

Akku S24+:ssa on kasvanut 100 mAh:lla edeltäjäänsä nähden ollen 4900 mAh:a. Yhteysominaisuuksien osalta tuettuna ovat Wi-Fi 6E sekä Bluetooth 5.3. Perusmallin S24:stä poiketen S24+ tukee myös Ultra Widebandia.

Tekniset ominaisuudet:

 • Exynos 2400 -järjestelmäpiiri (1 x 3,2 GHz Cortex-X4, 2 x 2,9 GHz Cortex-A720, 3 x 2,6 GHz Cortex-A720, 4 x 2,0 GHz Cortex-A520 CPU & Xclipse 940 GPU)
 • 12 RAM-muistia
 •  256 tai 512 Gt (UFS 4.0) tallennustilaa (256 Gt:n mallissa vapaana noin 237,5 Gt)
 • 5G NSA & SA, Sub6 (1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 25, 26, 28, 38, 40, 41, 66, 75, 77, 78)
 • Dual SIM (NanoSIM + NanoSIM)
 • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6E)
 • Bluetooth 5.3, NFC, Ultra Wideband
 • GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
 • Ultraäänisormenjälkilukija näytön alla, stereokaiuttimet
 • 4900 mAh akku, USB Type-C (3.2), 45 watin USB PD -pikalataus
 • Android 14
  • Päivityslupaus: 7 vuotta Android-päivityksiä ja 7 vuotta tietoturvakorjauksia kahden kuukauden välein

 

Kamera

Kamerat Galaxy S24+:ssa sijaitsevat takakuoren vasemmassa yläkulmassa. Viime vuodesta tuttuun tapaan kameroilla ei ole erillistä saareketta, vaan ne nousevat yksittäin takakuoren pinnan yläpuolelle, mikä on omaan silmääni tyylikäs ratkaisu. Kamerat nousevat sen verran korkealle, että puhelin keikkuu, mikäli sitä yrittää käyttää pöydällä.

Kamerajärjestelmä itsessään on identtinen Galaxy S24 -perusmallin kanssa, joten siitä syystä tämän artikkelin kameraosio on tuttu S24:n artikkelista.

Kameran tekniset tiedot:

 • 50 megapikselin pääkamera (Isocell GN3), F1.8, 85° kuvakulma, OIS, Dual Pixel AF
 • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (IMX564), f2.2, 120° kuvakulma
 • 10 megapikselin 3x-telekamera (Isocell 3K1), f2.4, 36° kuvakulma, OIS
 • LED-salama,
 • Videokuvaus: 8K 30 FPS (pääkameralla), 4K 60 FPS (kaikilla kameroilla)

Kamerajärjestelmä S24+:ssa on säilynyt teknisesti täysin identtisenä viime vuoden S23:een verrattuna. Mukana on siis edelleen 50 megapikselin pääkamera, 12 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 10 megapikselin telekamera pääkameraan verrattuna kolminkertaisella polttovälillä. Kokonaisuus on itsesään kohtalaisen monipuolinen, mutta vuonna 2024 ultralaajakulmakamerasta puuttuva automaattitarkennus alkaa olla jo harmillinen miinus. Sen myötä Galaxy S24:stä ei löydy yhtäkään makrokuvaukseen kykenevää kameraa.

Videokuvausta Galaxy S24+ tukee pääkamerallaan korkeintaan 8K 30 FPS -tasolla ja kaikilla kameroillaan 4K 60 FPS -tasolla. Kesken kuvaamisen kameran vaihtaminen onnistuu kuitenkin vasta 4K 30 FPS -videota kuvatessa, joka poikkeaa toteutuksena kalliimmasta Ultra-mallista.

Kamerasovellus korealaisvalmistajan uutuusmallissa on säilynyt pääpiirteiltään viime vuodesta tuttuna, joskin mukana lisänä vasemman puolen pika-asetuskattaukseen on tuotu mukaan mahdollisuus vaihtaa vakiotilan 12 megapikselin kuvien sekä pääkameran täyden 50 megapikselin kuvien välillä.

Kamerasovellus on käyttöliittymältään selkeä ja varsin nopeatoiminen.

Pääkameran kuvat ovat viime vuoden Samsungeista tuttuun tapaan hyvässä valaistuksessa varsin laadukkaita. Kamerarauta on säilynyt ennallaan, mutta Exynokseen siirtymisen myötä kuvan käsittely on voinut muuttua hieman. Viime vuoden kuviin verrattuna mitään järisyttävän suurta muutosta ei ole havaittavissa, mutta terävöityksen määrä vaikuttaisi vähentyneen hieman, minkä myötä kuvien yleisilme on hieman viime vuotta realistisempaa.

Kohinanvaimennus on edelleen miellyttävän luonnollista, eli yksityiskohtia ei hävitetä, vaan kohinan annetaan pienissä määrin muodostua. Värintoisto, dynamiikka ja kontrasti kuvissa ovat varsin laadukkaita ja yleisesti kännykkäkameroille haastavassa aurinkoisessa talvipäivässäkin valkotasapaino ja kontrasti pysyvät hyvin aisoissa tuottaen pääosin realistista jälkeä. Suurempisensoristen mallien erittäin näyttäviin lähikuviin Galaxy S24+ ei 1/1,57-tuumaisella sensorillaan kykene, vaan kuvista näkee sensorin älypuhelinmaisen jäljen.

Hämärässä pääkamera käyttää automaattisesti päälle kytkeytyvää yötilaa, jonka saa halutessaan myös pois päältä. Heikossa valaistuksessa kamera pärjää hyvin tuottaen realistisia lopputuloksia. Saman hintaluokan OnePlus 12:lle pääkameran yökuvatila kuitenkin häviää jonkin verran, eli aivan markkinoiden kärkituloksesta ei ole kyse.

Ultralaajakulmakamera S24+:ssa on jo paperilla laitteen kamerakattauksen pienoinen musta lammas, sillä reilusti yli tonnin puhelimelta odottaisi jo automaattitarkennusta. Kiinteän tarkennusetäisyyden myötä ultralaajakulmakameralla ei onnistu lähikuvien ottaminen.

Kuvanlaadultaan ultralaaja on kuitenkin luokassaan kohtalaisen hyvä. Värintoisto on luonnollista ja dynamiikka hyvää, minkä myötä lopputulokset ovat hyvässä valaistuksessa laadukkaita. Exynos-piirin kuvankäsittely vaikuttaisi parantavan myös ultralaajakulmakameran jälkeä hieman viime vuoteen verrattuna, sillä kuvien kontrasti on luonnollisempaa.

Hämärässä ultralaajakulmakamera käyttää pääkameran tavoin automaattista yötilaa, joka sekin vaikuttaisi keräävän toimivan ehkä hieman viime vuoden mallia paremmin. Hämärässä kuvista tulee kuitenkin helposti kohtalaisen suttuisia ja suurta yksityiskohtamäärää niihin ei kannata odottaa. Tämä on kuitenkin ultralaajakulmakameroissa edelleen lippulaivaluokassakin varsin tavanomaista. Dynamiikka kuvissa on kuitenkin hämärässäkin hyvää.

Parista viime vuodesta tuttuun tapaan Galaxy S24 -mallien 10 megapikselin telekameran kuvat suurennetaan syystä tai toisesta edelleenkin 12 megapikseliin. Kuvanlaadultaan telekamera on luokassaan todella miellyttävä. Jälki on luonnollista ja käsittelemättömän näköistä. Yksityiskohtien tasolla terävöitys vaikuttaisi myös telekamerassa Exynoksen kuvankäsittelyn jälkeen olevan pykälän viime vuotta luonnollisempaa.

Hämärässä telekameran kuvanlaatu kuitenkin romahtaa varsin nopeasti. Lisäksi puhelimen automatiikka siirtyy jo varsin vikkelästi käyttämään pääkameralta tehtävää rajausta telekameran sijaan. Tilanteissa, joissa telekamera suostuu käyttöön, kuvien värimaailma kärsii huomattavasti ja yksityiskohdista tulee helposti maalausmaisia automaattisesta yökuvatilasta huolimatta. Pääkameralta rajatut kuvat puolestaan jäävät keinotekoisen terävöitetyn näköisiksi ja kuvanlaadultaan jopa heikoiksi.

Pääkameran 8K 30 FPS -video on vakautukseltaan laadukasta ja kuvanlaadultaankin pääosin hyvää. Kirkkaassa talven auringonpaisteessa kontrasti on kuitenkin hieman ylikorostunutta, minkä myötä varjoisammat alueet voivat tummua jopa tukkoon saakka. Kontrastin korostuminen on tuttua jo viime vuodesta, mutta sitä lukuun ottamatta videon kuvanlaatu on markkinoiden parempaa päätä.

8K 30 FPS -videon ominaisuudet:

 • 8K 30 FPS, H.265, 80,7 Mbit/s
 • Äänet: AAC LC, 256 kbit/s

4K 60 FPS -video puolestaan on käytännössä identtistä 8K-videon kanssa, joskin ymmärrettävästi pienemmän resoluution myötä yksityiskohdissa on hieman eroja. Harmillisesti hieman liian voimakas kontrasti vaivaa pääkameran videota myös 4K-tasolla.

Ultralaajakulmakamerankin 4K-video on varsin laadukasta, joskin hieman pehmeämpää kuin pääkameralla. Telekameralla video muistuttaa kuvanlaadultaan pääkameran tuottamaa, mutta on kuitenkin helposti hieman tärisevää, minkä myötä liikkeestä kuvaamista ei Samsungin telekameralla voikaan suositella.

4K 60 FPS -videon ominaisuudet:

 • 4K 60 FPS, H.265, 61,2 Mbit/s
 • Äänet: AAC LC, 256 kbit/s

 

Ohjelmisto, suorituskyky ja akunkesto

Ohjelmistona Galaxy S24+:ssa on käytössä Googlen viimeisin Android 14, jonka päällä on korealaisvalmistajan oma One UI 6.1. Uudesta käyttöliittymä numerosta huolimatta käyttökokemus itsessään on hyvin tuttu ja selkeitä eroja aiempiin Samsungin käyttöliittymiin ei ainakaan ilman rinnakkain vertailua ole käytännössä havaittavissa.

Sovelluksia puhelin sisältää Samsungille tuttuun tapaan varsin suuren kattauksen. Googlen perussovellusten lisäksi mukana on myös Samsungin versiot useista sovelluksista sekä Microsoftin 365, OneDrive, LinkedIn ja Outlook. Positiivisena puolena käyttäjä voi kuitenkin poistaa itse suuren osan sovelluksista.

Ulkonäön sijaan One UI:n suurimmat päivitykset ovat tänä vuonna uudet tekoälytoiminnot, kuten muun muassa kuvien tekoälytäydentämione nniitä suoristettaessa tai tekoälyn avulla luotavat taustakuvat. Tarkemmin tekoälyominaisuuksiin voi tutustua Galaxy S24 Ultran arvostelusta.

Tänä vuonna ohjelmistopuolelle Samsung toi kuitenkin mukanaan yhden huomattavan suuren parannuksen – valmistaja lupaa ohjelmistotuen puhelimelleen 7 suurelle Android-päivitykselle ja 7 vuoden tietoturvakorjauksille. Päivitystuki on puhelinmarkkinoiden ehdotonta kärkeä ja väistämättä selkeä myyntivaltti 1000 euron hintaluokassa myytävälle puhelimelle.

Käyttökokemus puhelimelle on lippulaivaluokan laitteelle tyypillinen, eli sulava. Snapdragonin sijaan Exynokseen luottaminen ei päivittäisissä askareissa näy käytännössä mitenkään, sillä käyttökokemus oli testijaksolla moitteeton. S22:n Exynos 2200:aa vaivanneita grafiikkavirheitäkään ei tullut vastaan lainkaan.

Exynos 2400:n ollessa uusi piiri ajoimme sille myös perinteiset suorituskykytestit. Verrokkeina puhelimelle toimivat viime vuoden Samsung Galaxy S23 Ultra Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy piirillä sekä parin vuoden takainen S22 Ultra Exynos 2200:lla. Lisäksi taulukossa on mukana Samsungin tämän vuoden S24 Ultra, joka tarjoaa perusmallista poiketen Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy -järjestelmäpiirin.

Exynoksen suorituskyky on tänä vuonna prosessoripuoleltaan lähellä tuoreinta Snapdragonia ja siten myös selkeä parannus viime vuoden malliin. Mielenkiintoisesti S24+:ssa Exynoksen moniydinsuorituskyky onnistui yltämään jopa Snapdragonin sisältävän S24 Ultran yläpuolelle. Grafiikkasuorituskyvyssä Exynos kuitenkin häviää viimeisimmälle Snapdragonille sijoittuen viime vuoden ja tämän vuoden mallien väliin. Mielenkiintoisena huomiona Exynos 2400:n säteenseurantasuorituskyky on suhteessa tavanomaista grafiikkasuorituskykyä parempaa yltäen käytännössä tuoreimman Snapdragonin tasolle.

Raa’assa laskentatehossa piiri siis häviää Qualcommin vaihtoehdolle, eli Samsungin päätyminen Exynokseen Snapdragonin sijaan Suomessa on numeroiden valossa pienoinen harmi.

Parin vuoden takaiseen Exynos 2200:aan nähden tilanne on kuitenkin parantunut selvästi. Tänä vuonna Exynoksen suorituskyky on riittävän lähellä Snapdragonia, jotta puhelinvalintaa ei kannata tehdä piirin perusteella, jos Galaxy S24+ muilta osin kiinnostaa.

Pitkäkestoisessa rasituksessa S24+ on hieman S24:ää parempi, mutta ei kuitenkaan erityisen hyvä. Reilusti laskevan suorituskyvyn syytä on vaikea arvioida, osin se voi johtua jäähdytysratkaisuista, mutta osin suorituskykylasku voi toki johtua myös Exynoksen mahdollisesta lämmöntuotantoerosta Snapdragoniin verrattuna. Akunkeston osalta Samsung kuitenkin pärjäsi hyvin, joten erityisen suurta virtaongelmaa Exynoksessa ei vaikuttaisi olevan.

S24+:n prosessoripuolta rasittava CPU Throttling -testi ei syystä tai toisesta onnistunut saavuttamaan kunnollista maksimitulosta, aloitusosien suorituskyky jäi S24-perusmallia alhaisemmaksi. Sen myötä tulokseksi tuli kohtalaisen hyvä 72 prosenttia maksimista, mutta loppuosan suorituskyky oli kuitenkin samalla tasolla kuin pienemmällä S24:lläkin, eli suorituskyvyn lasku oli varsin selvää. Grafiikkapuolta rasittavassa Wild Life Extreme Stress Testissä suorituskyky laski 64 prosenttiin maksimista ja pysyi perusmallin S24:ää parempana. Kohtalaisen selvän suorituskykylaskun pienenä positiivisena puolena tulosten lasku oli kohtalaisen lineaarista, eli yhtäkkisiä hyppyjä suorituskyvyssä ei ollut nähtävissä.

Akunkesto S24+:ssa oli testijakson perusteella hyvää. 4900 mAh:n akkunsa kanssa puhelin kesti helposti kaksi kokonaista päivää pykälän raskaampaa käyttöä peräti 3-4 tunnin näytön päälläoloajoilla päivää kohden. Tavanomaisemman yhden päivänkäytön jälkeen näytön päälläoloaikojen ollessa kahden tunnin seutuvilla puhelimen akussa oli virtaa vielä jopa 79 prosentin edestä. Tavanomaisemmalla käytöllä puhelin voisikin todennäköisesti pärjätä kolmekin päivää yhdellä latauksella.

Samsung Galaxy S24+:n maksimilatausteho on perusmalliin nähden selvästi korkeammat 45 wattia. Lataus on toteutettu USB PD -standardin mukaisesti. Latausnopeus puhelimella ei kuitenkana yllä markkinoiden kärjen tasolle, vaan tyhjästä täyteen lataaminen kestää hieman yli tunnin.

Akun latausnopeus (45 W, käytössä Samsungin maksimissaan 45 watin laturi):

 • 15 min: 28 %
 • 30 min: 60 %
 • 48 min: 90 %
 • 63 min: 100 %

 

Yhteenveto

Galaxy S24+:aa koskevat monin osin samat huomiot kuin pienempää ja edullisempaa S24-perusmallia, mutta erojakin niissä on. Viime vuonna S23+ jäi korkeamman hintansa myötä hieman väliinputoajaksi, mutta tänä vuonna S24+:aan on tuotu aiempaa enemmän perusmallista erottavia tekijöitä, jotka myös onnistuvat perustelemaan laitteiden hintaeroa.

Rakenteeltaan S24+ on arvokkaan tuntuinen. Laite muistuttaa ulkoisesti selvästi viime vuoden mallia, joskin kyljet ovat entistä kulmikkaammat, mikä on omaan silmääni ja käteeni onnistunut muutos. Osalle kuluttajista uusi ulkonäkö tuonee mieleen Applen viimeisimmät iPhone-mallit. Lähes ennallaan pysyneistä ulkomitoista huolimatta S24+:n näyttö on kasvanut 0,1 tuumalla 6,7-tuumaiseksi ja samalla mukaan on tuotu 1200 euron hintaan toivottukin 1440p-resoluutio Full HD:n tilalle.

Rautapuolella Exynos 2400 ei suorituskyvyltään yllä aivan Qualcommin uusimpien tasolle, mutta arkipäiväisissä perusaskareissa eroa ei käytännössä ole havaittavissa. Exynoksen takia Samusungin uutukaista ei kannatakaan kauppaan jättää. 12 Gt:n RAM-muisti ja 256 Gt:n tallennustila ovat 1200 euron hintaan toivottavia perusominaisuuksia, mutta myös hieman S24-perusmallista erottuvia tekijöitä. Erityisesti hieman suurempi RAM-muisti voi tuoda hieman mielenrauhaa puhelimen pitkän päivitystuen pariksi, vaikka 8 Gt:kin on toistaiseksi riittänyt laitteissa hyvin.

Akunkesto S24:+ssa osoittautui testijaksolla hyväksi. Puhelin jaksoi yhdellä latauksella kovassakin käytössä kaksi päivää ja tavanomaisemmalla käytöllä akunkesto vaikuttaisi yltävän jopa kolmeen kokonaiseen päivään. Akun 45 watin latausteho on paperilla kohtalaisen hyvän oloinen, mutta lataaminen tyhjästä täyteen ottaa kuitenkin siitä huolimatta hieman yli tunnin.

Kamerajärjestelmä S24+:ssa on identtinen viime vuoden S23+:n kanssa, mutta uuden järjestelmäpiirin mukanaan tuoma uusi kuvankäsittely tuo mukanaan parannuksia kuvanlaatuun. Kuvien pikselitason terävöitystä on hillitty, minkä myötä jälki on luonnollisempaa. Kokonaisuudessaan kamerajärjestelmä on hyvä, mutta ultralaajakulmakameran automaattitarkennuksen puute ja telekameran heikko hämäräsuorituskyky ovat 1200 euron laitteelle jo selviä miinuksia. Hintaluokassa myös pääkameran pienehköä sensoria voi kritisoida hieman, sillä sen kuvien tunnelma ja syvyysvaikutelma häviää useiden kilpailijoiden suurempien sensorien tuottamille kuville. Tässä hintaluokassa kameralta voisi odottaa vielä hieman enemmän.

Ohjelmistopuolella Samsung tarjoaa käytettävyydeltään tutun kokonaisuuden. One UI:n ulkonäkö pysyy makukysymyksenä, mutta käyttösulavuudeltaan se ei jätä valittamisen varaa. Uusista tekoälyominaisuuksista saattaa olla paikoin paljonkin iloa, mutta niiden hyödyllisyyttä omiin tarpeisiin kannattaa kokeilla itse. Samsung on tänä vuonna tuonut mukaan myös varsin merkittävän uudistuksen päviitystukeen, sillä S24-malleille luvataan jopa 7 suurta Android-versiopäivitystä ja 7 vuoden tietoturvakorjaukset. Päivityslupaus on markkinoiden ehdotonta huippua ja mahdollistaa ainakin teoriassa mukavasti pidemmät käyttöajat yli 100+ euron hintaluokkan kipuavalle laitteelle.

Kokonaisuutena S24+ on muutamista miinuksistaan huolimatta hintaluokassaan melko hyvä puhelin. Tänä vuonna mukaan tuotu suurempi näytön resoluutio ja 12 Gt:n RAM-muisti onnistuvat perustelemaan selvästi S24:ää suurempaa hintaa huomattavasti viime vuoden S23:a paremmin, minkä myötä laitteella on luonnollisempi paikkansa Samsungin lippulaivamallistossa. 1200 euron hintaan ultralaajakulmakameran kiinteä tarkennusetäisyys ja telekameran huomattavan heikko hämäräsuorituskyky alkavat kuitenkin olla jo sen mittaluokan miinuksia, että pienemmästä sisaruksestaan poiketen S24+ ei tänäkään vuonna ansaitse io-techin Toimituksen valinta -kunniamainintaa.

Esimerkiksi selvästi S24+:aa edullisemmassa 950 euron hintaluokassa OnePlus 12 tarjoaa korealaisvalmistajan puhelimelle erittäin kovan vastuksen suurikokoisena lippulaivaluokan puhelimena.

Plussaa:

 • Erittäin hyvä päivityslupaus (7 suurta Android-päivitystä ja 7 vuoden tietoturvakorjaukset)
 • Lippulaivaluokan suorituskyky
 • Kokoon nähden hyvä akunkesto

Miinusta:

 • Ultralaajakulmakameran kiinteä tarkennusetäisyys
 • Telekameran heikko hämäräsuorituskyky
 • Akun tunnin latausaika tyhjästä täyteen varauksin

Huomioitavaa:

 • Puhelimen mukana ei toimiteta verkkovirtalähdettä

 

This site uses XenWord.
;