Kokonaisuudessaan Apple Watch Series 10 ei päivittäisessä käytössä onnistunut luomaan uutuudenviehätystä vanhalle Apple Watch -käyttäjälle, mutta se on siitä huolimatta edelleen paras älykellovaihtoehto Applen puhelimen pariksi nimenomaan älykkäitä ominaisuuksia kaipaavalle. Parantunut akunkesto ja entistä nopeampi pikalataus ovat myös oikeita päivityksiä, jotka ansaitsevat kehut.
Ennestään parin viime vuoden sisällä julkaistun Apple Watchin omistaville Series 10:tä ei kuitenkaan voi suositella. Selvästi vanhemmasta mallista vaihtavalle, tai täysin uutena Applen ekosysteemiin sukeltavalle Series 10 on erinomainen kello, mutta kuluttajien kannattaa tarkistaa myös poistomyyntihyllyt siltä varalta, jos viime vuoden Series 9 sieltä sattuisi löytymään edullisempaan hintaan – kyseessä on nimittäin käyttökokemuksen kannalta lähes identtinen kokonaisuus.
Plussaa:
- Laadukas rakenne
- Sulavuus
- Erinomainen integraatio Applen puhelinten kanssa
- Pikalataus
- Parantunut akunkesto
Miinusta:
- Parannuksesta huolimatta akunkesto varauksin
- Ei tukea muille kuin iPhoneille
- Korkeahko hinta varauksin
Applen älykellomallisto saavutti tänä vuonna juhlavuoden Series 10:n siirrettyä mallinimet jo kaksinumeroisiksi. Uutuuskellon mukana saapui myös malliston kolmas kokomuutos. Ensimmäinen tapahtui Series 3:sta 4:ään siirtyessä näyttökokojen kasvaessa 38:stä ja 42 mm:stä 40:een ja 44 mm:iin ja toinen puolestaan Series 7:n yhteydessä näyttöjen kasvaessa 41:een ja 45 mm:iin. Series 10:n myötä näyttöihin on tullut jälleen milli lisää eli kokovaihtoehdot ovat tällä kertaa 42 ja 46 mm. Samalla Series 10:stä on onnistuttu hiomaan myös milli pois paksuudesta. Toinen runkomuutos uutuuskelloissa on vanhan kalliimman teräksisen mallin korvaaminen titaanirunkoisella versiolla.
Värivaihtoehtoina Series 10 -älykelloissa toimivat alumiinisessa versiossa hopea, ruusukulta ja peilimusta. Viimeisin on tälle vuodelle lisätty uusi vaihtoehto, joka eroaa muista versioista ja aiemmista malleista kiiltävällä pinnallaan. Titaanikuorisen kellon puolestaan saa luonnonvaaleassa, kultaisessa tai liuskekivisessä värivaihtoehdossa.
Apple Watch Series 10:n myynti Suomessa alkoi 20. syyskuuta. Pienemmän 42:n mm:n version suositushinta alumiinisella kuorella alkaa 469 eurosta ja titaanisella kuorella 829 eurosta. Suuremman 46:n mm:n mallit puolestaan maksavat vastaavilla rakennevalinnoilla 499 ja 879 euroa. Edullisimpien versioiden hinnat ovat siis nousseet 10 eurolla viime vuodesta. LTE-yhteyksien lisääminen kelloon maksaa tutut 120 euroa.
Tässä testiartikkelissa tutustumme Apple Watch Series 10:een parin viikon ympärivuorokautisen käyttöjakson pohjalta. Testikappaleemme on alumiinikuorella ja fluoroelastomeeri-rannekkeella varustettu peilimusta 46 mm:n alumiinirunkoinen malli. Apple ei toimita testikappaleita kotimaassamme, joten Apple Watch Series 10:n toimitti lainaan ystävällisesti DNA.
Mitä uutta?
Kuten alussa jo mainittiin, ovat Series 10:n ulkoiset erot Series 9:ään millillä kasvanut näytönkoko, millin ohentunut runko sekä kalliimman version titaanirunko aiemman teräsrungon sijaan. Vertailukuvissa rinnakkain ovat Series 10 sekä parin vuoden takainen Series 8, joka muistuttaa ulkoisesti Series 9:ää. Tarkat erot Series 10:n ja 9:n välillä ovat:
- Millin suuremmat leveys ja korkeus (46 x 39 mm tai 42 x 36 vs. 45 x 38 mm tai 41 x 35 mm)
- Millin ohuempi rakenne (9,7 mm vs. 10.7 mm)
- Hieman kevyempi rakenne alumiinisessa mallissa (1,9-3,7 grammaa eroa)
- 7,9-9,8 grammaa kevyempi rakenne titaanisella rungolla vanhaan teräksiseen verrattuna
- Millin suurempi näytön halkaisija (46 tai 42 mm vs. 45 tai 41 mm)
- Entistä laajemmilla katselukulmilla varustettu näyttö
- Uudempi S10-järjestelmäpiiri
- Veden lämpötilatunnistin sekä syvyysmittari 6 metriin saakka
- Oceanic+-appi snorklaukseen saatavilla Series 10:lle
- Entistä nopeampi pikalataus (tyhjästä 80 prosenttiin 30 minuutissa vs. tyhjästä 80 prosenttiin 45 minuutissa)
Pakkaus ja sen sisältö
Apple Watch Series 10:n paketti on käytännössä viime vuodesta tuttu ja valmistajan nykytyylille uskollisesti kierrätettävissä. Pelkän logon päällään tarjoavan valkoisen paketin sisällä sisällä on omat pakettinsa kellolle itselleen sekä sen rannekkeelle. Itse kellon lisäksi toimitussisältöön kuuluu:
- Magneettinen latauslätkä kiinteällä USB-C-kaapelilla
- Pika-ohje- ja takuutietolappuset
Latauslätkä on ulkoisesti viime vuodesta tuttu kangaspintainen USB-C-liitäntää käyttävä malli, joka tukee kellon pikalataamista. Kiinteä kaapeli on omiin käyttötottumuksiini pienoinen miinus, sillä latausliitännällä varustettu lätkä mahdollistaisi puhelimen kanssa saman laturin ja johdon käyttämisen. Langatonta Qi-latausta Apple Watch Series 10 ei edelleenkään tue, eli latausjohtoa on kuljetettava mukana.
Kellon rakenne ja yksityiskohdat
Apple Watch Series 10 (46 mm, alumiini, GPS):
- 46 mm (1,96”) OLED -näyttö, 496 x 416 -resoluutio, 330 PPI, 2000 cd/m2 maksimikirkkaus
- Mitat: 46 x 39 x 9,7 mm
- Paino: 36,4 grammaa
- Materiaali:
- Runko: Alumiini tai titaani
- Ion-X-suojalasi tai safiirilasi
- Suojaus: Vedenkestävyys 50 metrin syvyyteen, IPX6
- Valmistajan kotimaa: Yhdysvallat
- Valmistusmaa: Kiina
Ulkoisesti Series 10 eroaa edeltäjästään hieman paria viime vuotta enemmän, sillä näytön koon mukana myös kellon itsensä koko on kasvanut. Millin kasvaneet ulkomitat, millin kasvanut näyttö ja millin ohentunut runko ovatkin kellon paketista ottamisen jälkeen laitetta käsissä pyöriteltäessä varsin selvästi tunnistettavissa. Kellon käteen laittamisen jälkeen erot kuitenkin käytännössä häviävät. Series 10 tuntuu päivittäisissä askareissa lähes identtiseltä kuin allekirjoittaneella tavallisesti käytössä oleva Series 8, joskin teoriassa erittäin kirkkaassa auringonpaisteessa viime vuodesta tuttu 2000 nitiin yltävä näytönkirkkaus voi osoittautua eduksi.
Millin kasvaneet näytön ulkomitat eivät siis arkielämässä olleet ainakaan itselleni merkittävästi havaittavissa. Ulkomittojen kasvusta huolimatta näytön pikselitiheys ei ole heikentynyt, sillä resoluutiota on samalla nostettu hieman 496 x 416 pikseliin. Kokoeron lisäksi uusi Apple Watch tarjoaa pykälän aiempaa laajemman virkistystaajuusskaalan LTPO 3:n myötä – siinä missä Series 9:n minimivirkistystaajuus oli 10 Hz, on se Series 10:ssä vain 1 Hz:n. Tämän myötä osa kellotauluista voi näyttää always on -tilassakin sekuntiviisarin. Näyttötekniikka on älykellomarkkinoiden edistyneintä.
Suurempi näyttö voinee erottua hieman helpompana kirjoittamisena näytön painikkeilla, mutta ainakaan itselleni eroa Series 8:n käyttökokemukseen ei juurikaan tullut. Samaan tapaan kuin iPhone 16 Pron kanssa, myös kelloissa takaisin pienempään vaihtaessa eron havaitsi hieman paremmin kuin suurempaan siirtyessä. Entistä paremmat katselukulmat eivät puolestaan omassa käytössäni erottuneet merkittävästi, mutta tämä voi vaihdella käyttötottumuksittain.
9,7 mm:iin kutistunut paksuus Series 10:ssä oli paperilla kenties kiinnostavin muutos ulkomitoissa, sillä ohuempi kello sujahtaa huomaamattomammin ranteeseen ja helpommin esimerkiksi pitkähihaisten vaatteiden alle. Käytännössä tätäkään ei kuitenkaan testijaksolla merkittävästi havaittu. Kehityssuunta on ehdottomasti hyvä, mutta myyntivalttina sitä ei tuoreehkojen vanhempien mallien käyttäjille voi pitää. Kokonaisuudessaan kello on edelleen omaan makuuni miellyttävän siro kokonaisuus, joka istuu ranteeseen kohtalaisen huomaamattomasti.
Kellon oikeassa kyljessä sijaitsevat tutut kruunupainike, jota käytetään sisällön rullaamiseen ja kotipainikkeena sekä alempi tavanomainen painike, joka aukaisee asetusvalikon. Pienenä muutoksena vasemman kyljen kaiutinritilä on muotoiltu tänä vuonna uusiksi.
Kellon veden- sekä pölynkestävyysluokitukset ovat säilyneet ennallaan aiemmista malleista tutuissa 50 metrin teoreettisessa upotuskestävyydessä sekä IPX6:ssa. Uutena ominaisuutena kellon vedenkestävyyteen liittyen Series 10 tukee aiemmin vain Ultra-malleista tuttu sukellussyvyyden tunnistusta kuuden metrin syvyyteen saakka sekä veden lämpötilan mittaamista. Ultra-mallien parempaa 40 metrin sukellussyvyyskestävyyttä perusmalliin ei kuitenkaan ole tuotu.
Kellon tausta Series 10:ssä on keraaminen ja myös sensorikattaus viime vuodesta tuttu – mukana ovat sykkeen ja veren happipitoisuuden mittaukset, minkä lisäksi kello tukee myös EKG-mittausta sekä lämpötilamittausta, jota käytetään ainakin kuukautiskierron seurantaan. Edullisempaan SE-malliin verrattuna EKG-mittaus on selvä ero ominaisuuskattauksessa, minkä lisäksi SE-mallien kellon pohja on nylonkomposiittia keraamisen pinnan sijaan.
Rannekkeen kiinnitys ei ole Series 10:ssä muuttunut lainkaan aiemmista Applen kelloista jo ostetut kellohihnat ovat käytettävissä myös uutukaisessa. Samalla myös hihnavalikoima on nykymarkkinoilla mukavan laaja. Standardikiinnike olisi toki kellojen uusille käyttäjille Applen omaa ratkaisua mukavampi, mutta jo useiden vuosien historian myötä Applen omassa kiinnitysratkaisussa pysymistäkin voi ehdottomasti puolustaa taaksepäin yhteensopivuudella. Testilaitteemme ranneke on fluoroelastomeerinen urheiluranneke ja sen kiinnitys on tuttu sekä hyväksi havaittu Applen aiemmistakin malleista. Käyttömukavuudeltaan hihna on omaan makuuni mukava, mutta ainakin omaan silmääni viime vuonna testissä käyneen Series 9:n kangashihna oli tyylikkäämpi. Kangashihna on edelleen saatavilla myös Series 10 -kelloihin.
Kellon suorituskyky ja ohjelmisto
Apple Watch Series 10:n suorituskyvystä huolehtii valmistajan uusi S10-järjestelmäpiiri, jonka erot edeltäjään jäävät kuitenkin paperilla varsin pieniksi. Siinä missä viime vuonna S9:n mukana tuli kehittyneempi Ultrawide band -tuki sekä tuki sormien napautuseleille, ei tänä vuonna uuden piirin mukana markkinoitu uusia ominaisuuksia.
Kellon tekniset tiedot:
- S10 -järjestelmäpiiri, Dual Core, 4-core Neural Engine
- 64 Gt tallennustilaa
- Bluetooth 5.3, Ultra Wideband 2
- LTE, Wi-Fi 802.11 b/g/n (2,4 GHz + 5 GHz)
- GPS, GLONASS, Galileo, QZSS, BDS
Yhteysominaisuuksien Series 10:ssä ovat vanhat tutut, eikä Ultra-mallien kaksitaajuista GPS:ää ole vieläkään tuotu Series 10:een. Erottelu tuotemallien sisällä on toki valmistajalle itselleen luonnollista, mutta ominaisuus on sellainen, joka voisi edullisemmistakin malleista löytyä, sillä jopa Huawein useamman vuoden takaiset edullisemmat Watch GT 3:t tukivat kaksitaajuista GPS:ää ja se löytyy myös Samsungin ja OnePlussan viimeisimmistä malleista.
Ohjelmistopuolella muutokset jäivät tänä vuonna kohtalaisen hillityiksi ja uudistukset jäivät käytännössä pieniin lisäominaisuuksiin, kellotaulupäivityksiin sekä terveys- ja liikuntaseurantaominaisuuksien kehitykseen. Kellon uusi käännä-sovellus on kätevä apu paljon vieraita kieliä käyttäville. Käytännössä kelloon voi äänittää puhetta, minkä jälkeen se kääntää sen halutulle kielelle ja tarvittaessa myös lukee ääneen. Valitettavasti ominaisuus ei toimi suomeksi. Liikuntapuolelle on tuotu aktiivisuussovellukseen mahdollisuus seurata treenien intensiteettiä ja kestoa useilta päiviltä ja terveyspuolelle puolestaan Elintoiminnot-sovellus, joka näyttää nopealla silmäyksellä eri terveystietoja pidemmältä ajanväliltä. Uutena terveysominaisuutena kello myös haistelee mahdollista uniapneaa unenseurannan yhteydessä.
Muutokset eivät tällä kertaa ole Series 10 -spesifejä, vaan kaikki uudet ominaisuudet ovat saapumassa myös viime vuoden Series 9:lle ja osa päivityksistä myös vanhemmille malleille. Niitä on siis mahdotonta pitää juuri uuden kellon myyntivaltteina. Kellon päivitetyn kaiuttimen myötä Series 10:n uutena ominaisuutena toimii kuitenkin mahdollista kuunnella musiikkia suoraan kellosta ilman erillisiä kuulokkeita. Käytännössä ominaisuus jäänee kuitenkin useimmilla varsin vähälle käytölle, sillä äänenlaatu ei juurikaan jättänyt kehuttavaa. Pienestä kaiuttimesta tulee väistämättä pienen kaiuttimen ääni.
Puhelimeen on tarjolla tuttu sovelluskattaus, eli kellosta täyden ilon irti ottaakseen on käytettävä kolmea sovellusta – kellon itsensä asetuksia säädetään Watch-sovelluksesta, terveystiedot löytyvät Terveys-sovelluksesta ja liikuntatiedot puolestaan Kuntoilu-sovelluksesta. Tuttuna miinuspuolena kellon parittaminen onnistuu edelleen vain iPhone-puhelimen kanssa.
Käyttökokemukset ja akunkesto
Käyttökokemuksia arvostelussa on jo sivuttukin pariin otteeseen. Käytännössä Series 10 ei tunnu merkittävästi erilaiselta kuin allekirjoittaneella päivittäisessä käytössä oleva Series 8. Päivityksiä pari vuotta vanhaan malliin on kuitenkin tullut – näyttö on suurempien ulkomittojen lisäksi myös kirkkaampi ja uniapneamittaus uupuu Series 8:sta. Series 9:ään nähden erot jäävät vieläkin pienemmiksi. Käytännössä Series 10:n tarjoaa vain suuremman ja matalampaan virkistystaajuuteen yltävän näytön, hieman laajemmat katselukulmat, ohuemman rungon, veden lämpötilamittauksen sekä sukellussyvyysmittauksen kuuteen metriin, mahdollisuuden toistaa musiikkia suoraan kellon kaiuttimesta ja nopeamman pikalatauksen.
Pieneksi jääväksi muutokset eivät toki tee itse kellosta huonoa. Kyseessä on edelleen Applen puhelinten käyttäjille ehdottomasti markkinoiden huippua edustava käyttökokemus älykellossa. Ilmoitukset toimivat luotettavasti ja niihin voi myös vastata monipuolisesti, kellon kautta on myös mahdollista vastata puhelimeen saapuviin puheluihin. Apple Pay -lähimaksaminen on helppoa ja vaivatonta ja älyominaisuudet kokonaisuudessaan toimivat miellyttävän sulavasti.
Liikuntaseuranta seuraa sykkeitä luotettavan oloisesti ja GPS:kin tuntuu riittävän tarkalta ainakin itseni kaltaisen satunnaisliikkujan tarpeisiin, vaikkei Ultra-mallien kaksitaajuista GPS:ää tuettuna olekaan. Terveysominaisuudet puolestaan laajenivat entisestään uniapneaseurannan myötä, mistä voi olla osalle käyttäjistä oikeaakin hyötyä. Valitettavasti tarkkuutta on itselläni mahdotonta analysoida, kun kello ei testijaksolla omista unistani mitään huomautellut.
Unenseurantaan Applen kello edelleen suosittelee asettamaan nukkumaanmenoajat, mikä erottuu useimmista kilpailijoista. Itse seurannan kannalta ne eivät nykyisellään vaikuttaisi kuitenkaan olevan välttämättömiä, vaan kello onnistuu tunnistamaan myös satunnaiset päiväunet ja kyseisten unten vaiheet.
Akunkestoksi Apple lupaa normaalikäytössä tutut 18 tuntia, eli alle yhden vuorokauden. Aiempien kellojen kanssa tämän on kuitenkin havaittu olevan varsin hillitty arvio, sillä Series 9 ja Series 8:nkin ovat selvinneet omassa käytössäni kokonaisen vuorokauden always on -näytön kanssa ja ilman jatkuvasti päällä pysyvää näyttöä peräti kaksi kokonaista päivää.
Akunkestolupauksen ollessa ennallaan, ei Series 10:lle osattu odottaa parempaa akunkestoa, mutta siitä huolimatta sellainen kuitenkin ainakin omilla käyttötottumuksillani toteutui. Ilman jatkuvasti päällä pysyvää näyttöä kelloa oli mahdollista käyttää peräti kolme kokonaista päivää ja always on -näytönkin kanssa kello pärjäsi kaksi päivää. Toisen päivän illalla akun varaus oli kuitenkin jo selvästi vähäinen, eli aktiivisemmalla liikunnanseurannalla kuin kerta päivään akkua voinee joutua lataamaan tiheämpään.
Akunkesto on siis parantunut, mikä on ehdottomasti hyvä asia. Markkinoiden huippuun Applella ei kuitenkaan ole edelleenkään mitään asiaa ja hyvää akunkestoa kaipaavien kannattaa edelleen suunnata katseet muiden valmistajien laitteisiin. Samalla toki tehdään edelleen kompromissi älyominaisuuksissa. Alhaisen virran tilassa Apple lupaa edelleen akunkestoksi 36 tuntia, mutta tällöin taustadatan käyttöä rajoitetaan ja ilmoitukset voivat viivästyä. Lisäksi taustalla tapahtuvat terveysominaisuudet yksinkertaistuvat selvästi.
Yhteenveto
Apple Watch Series 10 ei päivittäisessä käytössä onnistunut luomaan uutuudenviehätystä vanhalle Apple Watch -käyttäjälle, mutta se on siitä huolimatta edelleen paras älykellovaihtoehto Applen puhelimen pariksi nimenomaan älykkäitä ominaisuuksia kaipaavalle. Parantunut akunkesto ja entistä nopeampi pikalataus ovat myös oikeita päivityksiä, jotka ansaitsevat kehut, vaikkeivat ne ehkä pari vuotta vanhasta mallista päivittämään houkuttelekaan.
Akkuun liittyvien päivitysten lisäksi Series 10 tuo toki mukanaan myös entistä suuremman, virkistystaajuusalueeltaan monipuolisemman ja katselukulmiltaan laajemman näytön sekä ohuemman rungon, mutta käytännössä nämä eivät päivittäisessä käytössä juurikaan edellismallista erottuneet. Näiden ohessa Series 10:n ainoiksi uudistuksiksi Series 9:ään verrattuna jäävät veden lämpötilan mittaus, sukellussyvyyden mittaus sekä mahdollisuus toistaa musiikkia kellon omasta kaiuttimesta. Parin vuoden takaiseen Series 8:aan nähden eroja on jo hieman enemmän kirkkaamman näytön ja uniapneamittauksen muodossa, mutta siitäkään en itse merkittävää päivityshimoa onnistuisi kehittämään, kuten jo viime vuoden arviossa Series 9:n ja 8:n eroja tarkastellessa totesin.
Ennestään parin viime vuoden sisällä julkaistun Apple Watchin omistaville Series 10:tä ei voikaan käytännössä missään nimessä suositella. Selvästi vanhemmasta mallista vaihtavalle, tai täysin uutena Applen ekosysteemiin sukeltavalle Series 10 on erinomainen kello, mutta kuluttajien kannattaa tarkistaa myös poistomyyntihyllyt siltä varalta, jos viime vuoden Series 9 sieltä sattuisi löytymään edullisempaan hintaan – kyseessä on nimittäin käyttökokemuksen kannalta lähes identtinen kokonaisuus.
Edullisempiin SE-malleihin nähden erot ovat viime vuoden Series 9 -artikkelista tutut, sillä SE-malli ei ole saanut osakseen päivitystä. Siten SE voi olla harkinnan arvoinen vaihtoehto, jos rahaa on tarvetta säästää, mutta sitä varten tehtävät kompromissit, kuten esimerkiksi EKG-mittauksen, veren happitasomittauksen, uniapneailmoitusten ja pikalatauksen puute sekä pienempi näyttökoko kannattaa tiedostaa, sillä ne eivät ole merkityksettömiä leikkauksia.
Plussaa:
- Laadukas rakenne
- Sulavuus
- Erinomainen integraatio Applen puhelinten kanssa
- Pikalataus
- Parantunut akunkesto
Miinusta:
- Parannuksesta huolimatta akunkesto varauksin
- Ei tukea muille kuin iPhoneille
- Korkeahko hinta varauksin
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä