Testasimme Samsungin uuden Galaxy Watch 5 -älykellon 44 mm:n kokovaihtoehtona.

Galaxy Watch5 on viime vuoden kelloihin nähden varsin pieni uudistus, joka onnistuu kuitenkin parantamaan viime vuonna heikkona esiin nousseen akunkeston keskiverroksi. Valitettavasti kello on kuitenkin edelleen rampautettu EKG-mittauksen ja verenpaineenmittauksen osalta, mikäli käytössä ei ole Samsungin puhelinta.

Miinuksistaan huolimatta Galaxy Watch5 on Android-markkinoiden parhaimpia älykelloja, mutta markkinat kaipaisivat jo kilpailua muiltakin kelloilta uudella WearOS-käyttöjärjestelmällä.

Plussaa

  • Laadukkaan tuntuinen ja kohtalaisen siro rakenne
  • WearOS-käyttöjärjestelmä
  • Ilmoitusten toimivuus
  • Sulava käyttökokemus
  • Kehonkoostumusmittaus
  • Hyvin toimiva automaattinen liikunnantunnistus

Miinusta

  • Verenpaine- ja EKG-mittauksen rajoitus vain Samsungin puhelimiin
  • Ei tukea Applen iOS:lle
  • Ei langatonta latausta Qi-standardilla
  • Pyöritettävän kehyksen tai rullapainikkeen puute varauksin

Samsung siirtyi älykelloissaan viime vuonna omasta Tizen-käyttöjärjestelmästään Googlen WearOS:ään. Sen myötä viime vuoden Galaxy Watch4 -mallisto erottuikin varsin selvästi edeltäjistään. Meidän testissä käynyt 42 mm:n Watch4 Classic onnistui myös vakuuttamaan käytettävyydeltään, joskin vain Samsungin laitteille rajoitut valikoidut ominaisuudet sekä huomattavan heikko akunkesto osoittautuivat pettymyksiksi.

Tänä vuonna Classic-mallistoa ei enää saapunut myyntiin, vaan sen sijaan Watch5-mallistoon kuuluu perusmalli sekä pykälän kalliimpi Pro-malli. Pro-malli erottuu perusmallista viime vuoden Classicia selvemmin, sillä se tarjoaa 479 euron lähtöhintaansa titaanisen rakenteen, huomattavasti suuremman akun sekä tuen GPX-tiedostomuodolle GPS-tietojen tallentamista ja käsittelyä varten. io-techin testiin valikoimista saapui Watch5-perusmallin suurempi 44 mm versio.

Viime vuoden käyttöjärjestelmämuutoksen kaltaista mullistusta ominaisuuksiin ei tällä kertaa ole tapahtunut, vaan käytössä on yhä WearOS ja ominaisuuskattauskin on pääosin vanha tuttu. Mukaan on kuitenkin lisätty ranteen lämpötilan mittaava anturi. Ominaisuuksien sijaan muutokset ovat lähinnä rakenteessa, sillä näytön suojalasina toimii tänä vuonna safiirilasi, pohjan BioActive-sensoria on muotoiltu uusiksi, jotta se saisi paremman yhteyden ranteeseen ja laitteen akkua on kasvatettu 13 prosenttia.

Samsung Galaxy Watch5:n suositushinta 44 mm:n mallina on ilman LTE-yhteyksiä 330 euroa ja LTE-yhteyksillä 380 euroa. Pienemmän 40 mm:n hinnat ovat vastaavasti 300 ja 350 euroa.

Tässä artikkelissa tutustumme Samsung Galaxy Watch5:een vajaan kuukauden ympärivuorokautisen käyttöjakson pohjalta. Koska kyseessä on monin osin tuttu käyttökokemus edeltäjään verrattunam, voi pohjalle lukea myös Galaxy Watch4 Classicin testiartikkelin.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Samsung toimittaa Galaxy Watch5:n pitkulaisessa pahvipakkauksessa, jossa on itse kellon lisäksi:

  • Magneettinen latauslätkä kiinteällä USB-C-kaapelilla
  • Pikaohje ja takuutietolappuset

Magneettinen latauslätkä muistuttaa muotoilultaan viime vuoden mallia, mutta USB-liitäntä on päivitetty perinteisestä A-mallin liittimestä USB-C:hen. Nykyisin joissain kelloissa yleistynyttä langatonta Qi-latausta Samsung ei valitettavasti tue. Mielenkiintoisesti oman latauslätkän ohessa langaton lataus onnistuu esimerkiksi Samsungin omalla Wireless Charger Duo -latausmatolla, joka suostuu kuitenkin lataamaan myös Qi-ladattavia tuotteita, mutta muilla Qi-latureilla kelllo ei suostunut latautumaan.

 

Kellon rakenne ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Galaxy Watch5 on varsin hillitty. Etupuolta peittää kokonaisuudessaan näytön suojana toimiva safiirilasi, jonka luvataan olevan jopa 60 prosenttia viime vuoden kellojen suojalasia vahvempaa. Näyttö itsessään 1,4-tuumainen ja sen resoluutio on 450 x 450. Viime vuoden Classic-mallista löytynyttä pyöritettävää kehystä Watch5-mallistossa ei ole enää lainkaan tarjolla, vaan sen sijaan samaa toimintoa simuloi kosketuksentunnistus kun näytön kehyksen pintaa pitkin liikuttaa sormea.

Valitettavasti näytön reunan hively ilman fyysistä vastetta ei ainakaan allekirjoittaneen käteen tuntunut erityisen luonnolliselta. Pyöritettävän kehyksen poistaminen koko mallistosta onkin pienoinen miinus ja Watch5:stä toivoisi löytyvän edes pyöritettävän kruunupainikkeen, jotta kaikkea ei olisi tehtävä kosketusnäyttöä tökkimällä.

Samsung Galaxy Watch5 44 mm:

  • 1,4” AMOLED -näyttö, 450 x 450 -resoluutio, 321 PPI
  • Mitat: 44,4 x 44,4 x 9,8 mm
  • Paino: 33,5 grammaa

Kellon vasen kylki on sileä ja oikealla kyljellä lepäävät viime vuodesta tutut painikkeet. Ylempi painike palauttaa kellon aloitusnäyttöön ja sen tuplaklikkaus palauttaa edelliseen sovellukseen. Alempi puolestaan on vakiona takaisinkomento.

Runko kellossa on alumiinia ja tarkemmin valmistajan viimeisimmistä lippulaivaluokan puhelimista tuttua Armored Aluminiumia. Kokonaisuudessaan kello on käsissä varsin laadukkaan tuntuinen, mutta ei kuitenkaan millään tavalla poikkeava. Samsung lupaa kellolleen 5ATM- ja IP68-vedenkestävyydet sekä MIL-STD-810H-sertifikaatin.

Hihnan kiinnitykseen Samsung käyttää edelleen perinteistä pikakiinnitystä, joka 44:n mm:n kellossa on 20 mm:n malli. Hihnana kellossa toimii suoraan paketista sporttihihna, joka on kädessä hyvän tuntuinen ja joustava, minkä myötä kellon saa kiinni kohtalaisen jämäkästikin liikuntasuoritusten ajaksi.

Taustapuolella Galaxy Watch5:ssä on käytännössä viime vuodesta tuttu BioActive-sensorikattaus, joskin pohja on muotoiltu uusiksi, minkä myötä sensoreiden ja ranteen välisen kontaktin pinta-alaa on kasvatettu. Paremman kontaktin myötä sensorien tarkkuus on Samsungin mukaan entistä parempi. Ainut uusi sensori kellossa on ranteen lämpötilaa mittaava anturi.

 

Kellon suorituskyky ja ohjelmisto

Kuten monet muutkin ominaisuudet, ovat myös Galaxy Watch5:n sisuskalut varsin tutut, sillä järjestelmäpiirinä Samsungin uutukaisessa toimii viime vuodesta tuttu Exynos W920. Piirin parina on myös niin ikään tutut 1,5 Gt RAM-muistia ja 16 Gt tallennustilaa.

Galaxy Watch5:n tekniset tiedot:

  • Exynos W920 -järjestelmäpiiri
  • 1,5 Gt RAM-muistia
  • 16 Gt tallennustilaa
  • 410 mAh akku
  • Bluetooth, NFC, GPS, Glonass, BDS, Galileo, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, (LTE-malleissa 4G)

Ominaisuuskattaus on muutenkin viime vuodesta tuttu, eli kellosta löytyy GPS-yhteyksien ja puhelimeen sekä tarvittaessa kuulokkeisiin yhdistävän Bluetoothin lisäksi myös Wi-Fi-yhteydet ja LTE-malleista myös 4G. NFC:tä Watch5:ssä voi käyttää myös lähimaksamiseen joko Samsungin omalla Pay-järjestelmällä tai Play-kaupasta ladattavissa olevalla Googlen omalla Wallet-järjestelmällä.

WearOS:ää käyttävänä kellona Galaxy Watch5 on älyominaisuuksiltaan nykypäivän huippua ja sovelluskaupan valikoima on kasvanut myös viime vuodesta. Tänä vuonna Samsungin omistakin sovelluksista on mahdollista vähitellen irtautua, sillä kellon sisäänrakennettu Bixby-avustajakin voidaan korvata Googlen omalla Assistantilla.

Watch5:n sisäänrakennettuja mikrofoneja ja kaiuttimia voi käyttää puheluiden puhumiseen myös Bluetoothin yli puhelimen itsensä kautta.

Käyttöjärjestelmä kellolla on pysynyt käytännössä muuttumattomana viime vuodesta. Käyttökokemus on edelleen sulava ja käyttöliittymä looginen ja varsin tyylikäs. Kellotauluvalikoima on myös varsin suuri Samsungin omien sovellusten kautta, minkä lisäksi WearOS:ää käyttävänä kellona sitä voi laajentaa myös kolmannen osapuolen sovelluksilla.

Puhelimen kanssa kello kommunikoi Galaxy Wear -sovelluksen kautta, jota ei valitettavasti edelleenkään ole saatavilla iOS-laitteille, joten viime vuodesta tuttuun tapaan Galaxy Watch -kellojen käyttöympäristö rajoittuu Android-puhelimiin. Käytännössä se tuskin kuitenkaan monia haittaa, sillä iPhone-käyttäjille saatavilla ovat Applen omat älykellot.

Itse sovelluksen käyttökokemus on viime vuodesta tuttu – sieltä löytyy kellon asetukset, kuten kellotaulun tai pikasovellusten kustomointi sekä valinnat siitä, mitkä sovellukset saavat lähettää ilmoituksia kelloon.

Liikunta- ja terveysseuranta Watch5:ssä pohjautuu vakiona Samsung Health -sovellukseen, joka on niin ikään viime vuodesta tuttu. Sovellus itsessään toimii mallikkaasti muillakin kuin Samsungin laitteilla, mutta valitettavasti EKG:n ja verenpaineen mittaukset ovat edelleen rajoitettuna vain Samsungin puhelimille saatavilla olevan Samsung Health Monitor -sovelluksen kautta tehtäviksi.

 

Käyttökokemukset ja akunkesto

Päivittäisessä käytössä Galaxy Watch5 tuntuu hyvin tutulta ja käyttökokemus on käytännössä identtinen edeltäjäänsä nähden. Identtisyys on kuitenkin myös hyvä asia, sillä viime vuodesta tuttuun tapaan Watch5:n päivittäinen käyttäminen on huolettoman sulavaa.

WearOS:ää käyttävänä kellona käyttökokemusta pystyy myös mukauttamaan kohtalaisen kattavasti esimerkiksi vaihtamalla pois Samsungin liikuntaseurannasta, mikäli saatavilla on jokin omaan käyttöön paremmin soveltuva sovellus. Testijaksolla kelloon ei koettu tarpeelliseksi juuri muita sovelluksia ladata, vaan Samsungin kattaus on varsin toimiva. Play-kaupasta haettiin kuitenkin Googlen Assistant -avustaja Bixbyn tilalle sekä Google Wallet Samsung Payn tilalle.

Ilmoitukset Watch5:ssä toimivat moitteetta ja viime aikoina testattuihin kevyemmillä ominaisuuksilla varustettuihin kelloihin verrattuna WearOS onnistuu näyttämään ilmoitukset huomattavasti selkeämmin ja laajemmin. Myös ilmoitusten kuvat näkyvät jossain määrin. Ilmoituksiin on myös mahdollista vastata esiasetettujen vastausten lisäksi vapaasti kirjoittaen.

Terveysseuranta- ja liikuntaseurantaominaisuudet Watch5:ssä toimivat hyvin. Sykkeenseuranta tuntui luotettavalta ja se pysyi kohtalaisen hyvin mukana myös käden liikkuessa enemmän. Myös GPS löytyi harjoituksen käynnistyessä käytännössä välittömästi, sillä kello osasi hyödyntää puhelimelta saamiaan GPS-tietoja.

Automaattinen liikunnantunnistus kykenee Watch5:ssä tunnistamaan kävelyn, juoksun, crosstrainerin, soutulaitteen, uinnin ja ainakin allekirjoittaneelle sisällöltään tuntemattomaksi jäävän ”dynaamiset harjoitukset”. Käytännössä kävelyn tunnistus toimi moitteetta ja aina ulkona kävellessä kello kysyi poikkeuksetta 10 minuutin kävelyn jälkeen tallennetaanko mukaan myös GPS-tiedot, jolloin kello siirtyy harjoittelutilaan.

Liikuntatiloja Samsung tarjoaa moneen makuun ja WearOS:ää käyttävänä kellona lisääkin voisi olla saatavilla, mikäli Play-kaupasta lataa jonkin toisen liikuntasovelluksen.

Terveydenseurantaominaisuuksien osalta Watch5 unenseuranta vaikuttaa luotettavalta ja se kykenee mittaamaan unesta kevyen unen, syvän unen ja REM-unen määrät. Lisäksi tuettuna ovat tavanomaiset sykkeenseurannat ja veren happipitoisuuden mittaus. Stressitasojen mittaukseenkin kello pystyy, mutta muistakin kelloista tuttuun tapaan stressitasojen mittaus ei allekirjoittaneelle tuntunut juuri toimivan.

Markkinoilta Samsungin kellot kykenevät edelleen erottumaan varsin harvinaisen kehonkoostumusmittausominaisuuden myötä. Tulokset vaikuttavat viime vuodesta tuttuun tapaan silmämääräisesti sinne päin osuvilta, mutta minkäänlaista tarkkuusarviota on mahdoton tehdä ilman erillistä ammattilaiskalustoa. Internetistä löytyvien kokemusten mukaan tulokset voivat kuitenkin heitellä huomattavastikin.

Valitettavasti terveysominaisuuksissa on myös Samsungin kellojen heikkous, sillä viime vuodesta tuttuun tapaan EKG-mittaus ja verenpaineen mittaus ovat rajoittuneet vain Samsungin puhelimia käyttäville. Huomion arvoisena seikkana tänä vuonna mukaan lisättyä lämpötila-anturia kello ei ainakaan testijaksolla vaikuttanut käyttävän kertaakaan mihinkään.

Puhelimia viikottain vaihtavan näkökulmasta harmillisena miinuksena Watch5 on myös tyhjennettävä aina kelloa uuteen laitteeseen liittäessä, eivätkä Samsung Healthin tiedot osaa siirtyä automaattisesti kelloon, joten osan tiedoista voi joutua asettamaan uudelleen käsin. Käytännössä kyseessä ei kuitenkaan suurimmalle osalle käyttäjistä ole ongelma, minkä lisäksi kello itsessään osaa varmuuskopioida itseään Samsungin palvelimille, jolloin ainakin osa tiedoista pysyy tallessa uuteen käyttöönottoon.

Akunkestoltaan Galaxy Watch5 osoittautui testijaksolla niin sanotusti älykkäiden älykellojen joukossa varsin hyväksi. Laite selvisi yhdellä latauksella toistuvasti kaksi kokonaista päivää kahden yön unenseurannan kera, mikä asettaa kellon kilpailemaan varsin tasaväkisesti Applen Watch-mallien kanssa. Tulokset saatiin tavanomaisessa käytössä päivittäisten liikuntaseurantojen kanssa näytön sammuessa automaattisesti 15 sekunnin kuluessa. Akunkesto ymmärrettävästi lyhenisi jonkin verran, mikäli näytön pitäisi jatkuvasti päällä.

Akunkesto ei edelleenkään ole missään nimessä erityisen hyvä, mutta se on kuitenkin selvästi parempi kuin viime vuoden pienikokoisessa Watch4 Classicissa ja yltää sen myötä markkinoiden keskitason luokkaan.

 

Yhteenveto

Samsung Galaxy Watch5 on valmistajan viime vuoden kelloja hypistelleille varsin tuttu laite. Käytännössä kellon käyttökokemus ei olekaan muuttunut viime vuodesta, vaan muutokset ovat tapahtuneet lähinnä akunkestossa, laitteen materiaaleissa ja todennäköisesti jossain määrin liikunta- ja terveysseurannan tarkkuudessa uudelleen muotoillun sensorikattauksen myötä.

Kyseessä on edelleen Android-markkinoiden huippua edustava älykello, joka on edelleen myös ainoa io-techin testissä käyneistä kelloista, joka onnistuu käyttökokemukseltaan tuomaan mieleen Android-vastineen Applen Watch-kelloille. Käyttökokemus on yksinkertaisesti erittäin sulava – ilmoitukset toimivat luotettavasti ja selkeästi, Play-kaupasta löytyy lisäsovelluksia niitä tarvitseville ja liikunta- sekä terveydenseurantaominaisuudet toimivat taustalla ilman, että niihin tarvitsee kiinnittää ylimääräistä huomiota.

Parantuneen akunkeston myötä Watch5 onnistuu myös korjaamaan yhden viime vuoden suurimmista ongelmista, joskin pienempien mallien puolesta emme pelkän 44 mm:n mallin testaamisen jälkeen voi puhua. Testiyksilömme pärjäsi kuitenkin moitteetta kaksi vuorokautta yhdellä latauksella, mikä on luokassaan keskiverto ja Applen kelloihin vertautuva tulos.

Valitettavasti kaikkia viime vuoden virheitä ei edelleenkään ole korjattu. Watch5 on yhä jossain määrin rampautettu muilla kuin Samsungin laitteilla, sillä EKG-mittaus ja verenpaineenimittaus eivät edelleenkään toimi muiden valmistajien puhelimilla. Lisäksi viime vuoden Classic-mallista löytynyttä näyttöä kehystänyttä rullaa jää Watch5:n kanssa kaipaamaan.

Viime vuonna Samsungin kellon ostaneille korealaisvalmistajan uutuuskellot eivät käytännössä tuo niin merkittäviä päivityksiä, että kelloa kannattaisi vaihtaa. Muille Android-puolen älykelloa etsiville Galaxy Watch5 -malliston uutuudet ovat harkinnanarvoisia vaihtoehtoja, mikäli hakusessa on mahdollisimman monipuolinen älykello, eikä akunkesto ole pääprioriteetti. Markkinat jäävät kuitenkin edelleen kaipaamaan myös muiden valmistajien vaihtoehtoja uudella WearOS-käyttöjärjestelmällä, ilman vain Samsungin puhelimille rajoitettuja ominaisuuksia.

Plussaa

  • Laadukkaan tuntuinen ja kohtalaisen siro rakenne
  • WearOS-käyttöjärjestelmä
  • Ilmoitusten toimivuus
  • Sulava käyttökokemus
  • Kehonkoostumusmittaus
  • Hyvin toimiva automaattinen liikunnantunnistus

Miinusta

  • Verenpaine- ja EKG-mittauksen rajoitus vain Samsungin puhelimiin
  • Ei tukea Applen iOS:lle
  • Ei langatonta latausta Qi-standardilla
  • Pyöritettävän kehyksen tai rullapainikkeen puute varauksin

 

This site uses XenWord.
;