Testasimme Sonyn massasta poikkeavasti ääntä mahdollisimman paljon läpi päästävät LinkBuds-nappikuulokkeet.

Sony LinkBudsit ovat mielenkiintoinen uutuus, joka onnistuu monin osin tekemään sen mitä lupaakin. Valitettavasti ympäristön äänet läpipäästävän rakenteen vastapainona äänenlaatu jää varsin kädenlämpöiseksi ja puuttuvan vastamelutoiminnon myötä kuulokkeita on todella haastava pitää lainkaan äänekkäämmissä ympäristöissä. Hintaansa nähden selvänä miinuksena kuulokkeet eivät myöskään tarjoa langatonta latausta.

Kuulokkeiden selkein vahvuus on tilanteissa, joissa äänenlaatu ei ole niin tärkeä, mutta ympäristön kuuleminen on hyväksi, kuten esimerkiksi podcasteja juoksulenkillä kuunnellessa. 220 euron hintaan Sony LinkBudsit ovat kuitenkin väistämättä liian kalliit.

Plussaa

  • Erittäin hyvin toimivat elekomennot
  • Avoin rakenne ei vaimenna ulkomaailman ääniä
  • Kevyet ja pienet napit
  • Kevyt ja pieni latauskotelo

Miinusta

  • Ei langatonta latausta
  • Kuulokkeiden mikrofonit tuulisessa ympäristössä
  • Kuulokkeiden äänenlaatu jää latteaksi
  • Kuulokkeiden istuvuus varauksin

Huomioitavaa:

  • Kuulokkeissa ei ole vastamelutoimintoa

Sony julkisti LinkBuds-kuulokkeet helmikuun puolessa välissä. Kyseessä on varsin massasta erottuvat kuulokkeet, sillä perinteisten korvakäytävän tukkivien tulppien tai edes Applen AirPodeista tuttujen korvaan suunnattujen kovasta muovista valmistettujen nappien sijaan LinkBudsit ovat sijoittaneet kaiuttimensa rinkulaan, jonka keskellä on reikä, jotta ulkomaailman äänet tulisivat häiriöttä läpi.

Valmistaja itse markkinoi kuulokkeita Never off -termillä viitaten siihen, että läpi pääsevien ympäristöäänten myötä kuulokkeita ei tarvitse poistaa korvilta esimerkiksi toisten puheen kuullakseen. Kuulokkeiden akunkestoksi Sony lupaa 5,5 tuntia, minkä lisäksi latauskotelosta on saatavilla 12 tuntia lisäaikaa. Kotelo latautuu USB-C-johdolla ja langatonta latausta se ei tue. Sony LinkBudsien suositushinta on 220 euroa.

Pakkaus ja sen sisältö

Sony toimittaa LinkBudsit vaaleassa pahvipakkauksessa, joka on valmistajan mukaan valmistettu täysin kierrätysmateriaaleista. Itse kuulokkeiden ja niiden latauskotelon lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:

  • USB-A -> USB-C -kaapeli
  • Takuu- ja ohjelappuset
  • Neljät vaihtosiivet kuulokkeisiin

Varsin omalaatuisen muotoilunsa myötä LinkBudsien mukana ei ymmärrettävästi toimiteta myöskään erillisiä vaihtotulppia, sillä sellaisia kuulokkeisiin ei ole mahdollista asettaa. Sen sijaan paketissa toimitetaan neljät erikokoiset vaihtosiivekkeet, minkä lisäksi yksi koko on jo valmiiksi kuulokkeissa kiinni, eli kaiken kaikkiaan siivekkeitä on viisi eri kokoa.

Nuo siivekkeet sijoitetaan kuulokenappien runkoon ja ne auttavat kuulokkeita pysymään paikallaan korvassa ottamalla kiinni korvalehden sisemmän osan ylälaitaan.

 

Rakenne ja ominaisuudet

Sony LinkBudsien tekniset tiedot:

  • Mitat: noin 25 x 15 x 15 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Paino: noin 4,1 grammaa
  • IPX4-luokitus
  • Akunkesto: 5,5 tuntia

Fyysiseltä olemukseltaan Sonyn uutuudet erottuvat siis varsin merkittävästi markkinoiden yleisestä massasta. Kuulokkeet itsessään ovat kooltaan hyvin pienet, mutta omalaatuisen muotoilun myötä ulkomitat eivät ole kuitenkaan täysin vertailukelpoiset useimpien muiden kuulokkeiden kanssa.

Heille, ketkä eivät pidä korvaan sisälle ulottuvista tulpista, voivat LinkBudsit olla miellyttävän huomaamattomat, sillä ne vain lepäävät korvakäytävän edessä. Huomion arvoisena seikkana rengasmaisesti muotoiltu kaiutinelementti vaatii kuitenkin huomattavat määrät tilaa ja sen myötä kuulokkeet voivat olla osalle käyttäjistä liian isot.

Omassa korvassani kuulokkeiden takaosa aiheutti vajaan parin tunnin kuuntelun jälkeen epämiellyttävää tuntemusta ja jopa kipua ja vastaavasti puolisoni korvaan kuulokkeet eivät käytännössä mahtunut lainkaan. Internetissä on kuitenkin myös käyttökokemuksia, joiden mukaan kuulokkeet ovat istuneet erittäin hyvin, joten kokemukset voivat vaihdella merkittävästi.

Sen aikaa, kun kuulokkeet eivät omassa korvassani aiheuttaneet kipua, oli käyttökokemus kuitenkin miellyttävä. Kuulokkeet ikään kuin lepäävät korvan päällä sen sijaan, että ne tunkeutuisivat korvakäytävään, minkä myötä ne ovat varsin huomaamattomat. Kaiutinrenkaan keskellä oleva reikä myös teki tehtävänsä ja kuulokkeet korvilla oli todella helppoa kuulla myös ympäristön äänet.

IPX4-luokituksen myötä LinkBudsit soveltuvat myös lenkkeilykäyttöön ja siihen ne ovat myös kohtalaisen turvalliset, sillä ympäristöäänten päästessä läpi kuulee urheilija helposti myös muun liikenteen. Toisaalta vastapuolena kuulokkeiden äänenvoimakkuus on asetettava kaupunkiympäristössä jopa häiritsevän kovalle, mikäli niistä haluaa kuulla selvästi.

Yhteysominaisuuksien osalta kuulokkeet tarjoavat Bluetooth 5.2:n, jonka yli napit vastaanottavat SBC- ja AAC-koodekkeja. Akunkestoksi valmistaja lupaa 5,5 tuntia. 220 euron hintaluokkaan valitettavana miinuksena kuulokkeet eivät tue kahta yhtäaikaista yhteyttä, vaan esimerkiksi puhelimen ja tietokoneen välillä yhteyttä vaihtaessa on LinkBudsit paritettava aina uudestaan.

Päivitys 27.10.2022: Sony on ilmoittanut päivittävänsä takautuvasti alkuperäisiin LinkBudseihin sekä LinkBuds S -nappikuulokkeisiin ja vastamelunappikuulokkeidensa terävintä kärkeä edustaviin WF-1000XM4-nappeihin tuen Bluetoothin multipoint-standardille. Käytännössä päivityksen myötä kuulokkeet voi pitää yhdistettynä pariin eri laitteeseen kerrallaan. Päivityksen jakelu käynnistyy marraskuussa.

Latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: 30,9 x 48,5 x 41,4 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Latauskotelon paino: noin 34 grammaa
  • Akkua kuulokkeille: 12 tuntia
  • USB-C

LinkBudsien latauskotelo on nappien itsensä tavoin huomattavan pienikokoinen ja kotelo sujahtaa taskuun leikiten. Kotelon akku ei yllä enää markkinoiden kärkeen, sillä se tarjoaa kuulokkeille vain 12 lisätuntia. Sen lisäksi 220 euron hintaluokassa jo selvänä miinuksena Sony ei tue LinkBudseillaan langatonta latausta, eli kotelo on ladattava perinteisellä USB-C-kaapelilla.

 

Ohjelmisto

Puhelimeen Sony tarjoaa kuulokkeiden säätämistä varten WF-1000XM4:stä tutun Headphones-ohjelmiston.

Sovelluksessa on tarjolla tutut viisikanavainen taajuuskorjain erillisellä bassosäädöllä, 360 Reality Audio -tilaäänimallinnuksen asetukset sekä ”Chattaa puhumalla” -asetus, joka lopettaa kuulokkeista musiikin toistamisen, mikäli kuulokkeet  havaitsevat käyttäjänsä puhuvan. Lisäksi asetuksista voi asettaa etusijalle joko Bluetooth-yhteyden kantaman tai äänenlaadun sekä asettaa päälle pakattua musiikkia tekoälyn avulla parantavan DSEE:n

Vastamelutoiminnon asetuksia kuulokkeille ei sovelluksessa lippulaivamallista poiketen ole tarjolla, sillä kuulokkeet eivät tarjoa vastamelutoimintoa. Toinen osio, jossa LinkBudsit erottuvat WF-1000XM4:stä on elekomennot. LinkBudsit nimittäin tunnistavat eleet tärähdyksistä, minkä myötä kuulokkeiden hallinta voidaan asettaa tapahtumaan napauttamalla suoraan korvan edessä olevaa aluetta eli käyttäjän omaa päätä.

Testijaksolla korvan edustan napautuseleet toimivat erinomaisesti ja kenties niiden suurimpana plussana on mainittava, että eleet olivat käytettävissä myös pipo päässä ja hanskat kädessä.

Elekomentoja heikommin puolestaan toimi LinkBudsien automaattinen äänenvoimakkuuden säätö, jonka pitäisi nostaa kuulokkeiden ääntä silloin kun ne havaitsevat äänekkään ympäristön. Ominaisuus sinänsä kyllä toimi, mutta lopputulos jäi usein hyvin pumppaavaksi ja siten häiritseväksi. Satunnaisesti esimerkiksi kuntosalilla kuulokkeet myös hyppäsivät jopa hieman liian kovalle.

 

Äänenlaatu

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Äänenlaatu on osio, jossa LinkBudsien avoin rakenne näyttää heikkoutensa. Ympäristöäänten kuulemisen vastapainona kuulokkeiden bassotoisto on nimittäin lähes olematonta ja kokonaisuudessaan äänet jäävät hyvin latteiksi. Huomionarvoisena seikkana taajuusvastemittauksessa voi olla hieman heittoa, sillä kuulokkeiden haastavan muodon vuoksi ne eivät asettuneet aivan täydellisesti miniDSP:n mittauslaitteistoomme.

Taajuusvastemittauksessa nähtävä piikki yläkeskitaajuuksissa ei todellisuudessa vaikuttaisi olevan yhtä suuri kuin kuvaajassa, mutta jonkinlainen korostus siellä silti kuulostaisi olevan olemassa. Tuon korostuksen myötä kuulokkeiden pitäminen kovin kovilla voimakkuuksilla ei ollut erityisen miellyttävää, sillä ääni alkoi rasittaa korvaa jonkin ajan jälkeen.

Kokonaisuudessaan LinkBudsien äänenlaatu ei ole suoranaisen huono, mutta se on hyvin kädenlämpöinen ja mitäänsanomaton. Musiikin kuunteluun kuulokkeet eivät loppujen lopuksi äänenlaatunsa myötä houkutelleet, mutta podcastien kuuntelu niillä on kuitenkin mukavaa. Positiivisena huomiona ulkomaailman äänten kuulumisen myötä kuuntelukokemus on ikään kuin ilmavampi kuin usein pään sisällä soivasta musiikista mielikuvan antavilla tulppamaisilla nappikuulokkeilla.

Vastamelutoimintoa kuulokkeet eivät tarjoa, minkä myötä äänekkäissä ympäristöissä LinkBudseja täytyy ajaa jo kohtalaisen kovalla voimakkuudella, mikä yhdessä yläkeskialueen korostuksen kanssa on ainakin allekirjoittaneen korvaan hieman rasittavan kuuloista.

Avoin rakenne ja ympäristön äänten läpipäästäminen ovat kuitenkin LinkBudsien perusajatuksia, joten siinä mielessä vastamelutoiminnon puuttuminen on myös ymmärrettävää. Toisaalta 220 euron hintaan ominaisuutta jo kaipaisi jossain määrin, minkä lisäksi se tuntuisi järkevämmältä ajatukselta kuin perinteinen äänenpainetaistelu kaupunkiympäristössä.

Mikrofonin ääniesimerkki

 

LinkBudsien mikrofonit pärjäävät varsin mallikkaasti sisätiloissa ja ulkona kävellessäkin ääni pysyy kohtalaisen selvänä. Pyöräillessä puhuttaessa LinkBudseja ei valitettavasti voi kuitenkaan käyttää lainkaan, sillä tuulen äänet ja siitä seuraava digitaalinen häiriöääni peittivät puheen käytännössä kokonaan.

 

Yhteenveto

Sony LinkBudsit ovat mielenkiintoinen uutuus, joka onnistuu monin osin tekemään sen mitä lupaakin. Kuulokkeiden rengasmainen muotoilu päästää ulkomaailman äänet lävitseen ja kuulokkeet korvilla tavallinen arkielämä ei käytännössä hankaloidu juurikaan. Valitettavasti muotoilu ei kuitenkaan ole universaalin sopiva, vaan ainakin allekirjoittaneen korvassa kuulokkeet aiheuttivat noin parin tunnin jälkeen jo kipua ja pienempiin korviin ne eivät välttämättä mahdu lähes ollenkaan.

Istuvuuden ohessa toinen kompromissi massasta poikkeavassa muotoilussa on äänenlaatu, sillä LinkBudsien bassotoisto on käytännössä olematonta. Bassoa lukuun ottamatta ääni on sinänsä miellyttävän neutraalihko, mutta kuitenkin kokonaisuudessaan varsin lattea ja kädenlämpöinen. Yläkeskitaajuuksilla oleva korostus puolestaan tekee kovalla kuulokkeiden kuuntelusta aavistuksen epämukavaa, mutta ei haittaa hiljaisemmilla äänenvoimakkuuksilla.

Kuulokkeet eivät myöskään tarjoa vastamelutoimintoa, joten kovalle äänenvoimakkuudelle voi tulla tarvetta, mikäli nappeja haluaa käyttää esimerkiksi kaupungin keskustaympäristössä, missä ajaa paljon autoja. 220 euron hintaan vastamelutoiminnon puuttuminen on väistämättä miinus ainakin osassa käyttötarkoituksista, vaikka nappien tarkoitus onkin päästää nuo ympäristön äänet lävitseen. Toinen miinus hintaluokassa on langattoman latauksen puute, minkä myötä kuulokekotelo täytyy muistaa ladata USB-C-kaapelilla. Äänenlaadun lisäksi myös mikrofonit jättävät toivomisen varaa, joskin sisätiloissa käytettäväksi mikrofonit ovat riittävät.

Vaikka LinkBudsien heikkouksien lista onkin pitkä eivät ne missään nimessä ole suoranaisen surkeat kuulokkeet. Niillä on omat käyttötarkoituksensa ja erityisesti podcastien kuunteluun ne ovat omiaan, sillä kyseinen käyttötarkoitus ei vaadi niin paljoa äänenlaadulta ja LinkBudsit mahdollistavat sen ilman, että ulkomaailma täytyy täysin sulkea ulkopuolelle. Valitettavasti 220 euron hinta tekee kuulokkeista kuitenkin käytännössä mahdottomat suositella varauksetta.

Plussaa

  • Erittäin hyvin toimivat elekomennot
  • Avoin rakenne ei vaimenna ulkomaailman ääniä
  • Kevyet ja pienet napit
  • Kevyt ja pieni latauskotelo

Miinusta

  • Ei langatonta latausta
  • Kuulokkeiden mikrofonit tuulisessa ympäristössä
  • Kuulokkeiden äänenlaatu jää latteaksi
  • Kuulokkeiden istuvuus varauksin

Huomioitavaa:

  • Kuulokkeissa ei ole vastamelutoimintoa
This site uses XenWord.
;