io-tech testasi Sonyn muuttuvapolttovälisellä telekameralla varustetun Xperia 1 III -lippulaivan.

Kokonaisuudessaan Xperia 1 III on puhelin, josta teknologiaharrastajana haluaisi pitää. Se tarjoaa monia harrastajille sopivia ominaisuuksia kuten 3,5 mm:n kuulokeliitännän, 4K-resoluution näytön ja monipuolisen kameravalikoiman kattavilla manuaalisäädöillä. Vastapainona se kuitenkin epäonnistuu tarjoamaan tiettyjä peruskuluttajien elämää helpottavia asioita kuten kaikki kuvausvaihtoehdot sisältävän yksinkertaisen kamerasovelluksen ja erillisen yökuvatilan. Lisäksi vain 2 vuoden päivitystuki 1300 euron hintaluokassa on erittäin vaikeasti nieltävissä.

Plussaa

  • Markkinoiden kärkeä edustava 4K-resoluution OLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Monipuolinen kamerajärjestelmä neljällä polttovälillä
  • Kamerajärjestelmän tasainen kuvanlaatu
  • Ultralaajakulmakamera tukee automaattitarkennusta ja on käytettävissä lähikuvaukseen
  • Eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet

Miinusta

  • Hinta
  • Päivitystuki (vain kaksi vuotta)
  • Pikalatauksen nopeus kilpailijoihin nähden
  • Osa videokuvausominaisuuksista rajoitettu Cinema Pro -sovellukseen

Huomioitavaa

  • IP65/68-suojaus
  • Puhelimessa on 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • Puhelimessa on erillinen kaksiportainen kamerapainike

Sony julkaisi kolmannen sukupolven versiot Xperia 1-, 5- ja 10-älypuhelimistaan huhtikuussa. Ensimmäisenä markkinoille ehti kesäkuussa myyntiin saapunut ja io-techin testissä jo käynyt keskihintaluokkainen Xperia 10 III. Elokuun alussa markkinoille ehti myös valmistajan lippulaivaksi asettuva Xperia 1 III, kun taas pienin Xperia 5 III on saapumassa Suomeen lokakuussa.

Virallisesti Xperia 1 III saapui Suomessa kauppoihin elokuun 10. päivä 1299 euron suositushintaan. Syyskuun loppuun saakka, tai niin kauan kuin tavaraa riittää, valmistajalla on voimassa myös ennakkomyyntikampanja, jonka aikana puhelimen ostaneille on tarjolla kaupanpäällisiksi Sony WH-1000XM3-vastamelukuulokkeet.

Xperia 1 III:n sisällä sykkii vuoden 2021 lippulaivalle odotettavaan tapaan Qualcommin Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 12 Gt RAM-muistia ja 256 Gt tallennustilaa. Puhelin tukee myös maksimissaan 1 Tt:n kokoisia microSD-kortteja. Laitteen 4500 mAh:n akku on ladattavissa USB PD -standardin 30 watin pikalatauksella ja langattomasti Qi-tekniikalla. Kamerajärjestelmän osalta Sony jatkaa aiempien vuosien linjallaan luottaen 12 megapikselin sensoreihin niin pääkameran kuin myös tele- ja ultralaajakulmakameroidensa osalta, mutta uutena ominaisuutena telekamera tarjoaa ensimmäisenä puhelimena maailmassa kaksi eri polttoväliä.

Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan puhelinta sai artikkelin kirjoitusaikaan elokuun loppupuolella edullisimmillaan noin 1260 euroon eli 40 euroa suositushintaa edukkaammin.

Tässä artikkelissa tutustumme Sony Xperia 1 III:een reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

5G-liittymän verkkotestejä varten tarjosi ystävällisesti DNA.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Sony Xperia 1 III toimitetaan valmistajalle tyypillisessä valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee vain laitteen mallinimi. Itse puhelimen lisäksi toimitussisältöön kuuluu:

  • pikaohje- ja takuutietolappuset
  • USB-C -> USB-C -kaapeli
  • 30 watin verkkovirta-adapteri

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 165 x 71 x 8,2 mm
  • Paino: 186 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 84,2 %
  • Gorilla Glass Victus näytön suojana, alumiinirunko, Gorilla Glass 6 takana
  • IP65/IP68

Xperia 1 III on säilynyt niin ulkonäöltään kuin myös ulkomitoiltaan lähes identtisenä viime vuoden Xperia 1 II:een nähden, mutta paksuutta uutuudelle on tullut 0,6 mm lisää, minkä myötä Xperia 1 III on saman paksuinen kuin parin vuoden takainen alkuperäinen Xperia 1.

21:9-kuvaushteen näyttö yhdessä yhä olemassa olevien ylä- ja alalaitojen kanssa tekee Xperia 1 III:sta kilpailijoistaan erottuvan muotoisen, sillä puhelin on selvästi pitkulainen. Esimerkiksi 6,7-tuumaiseen OnePlus 9 Prohon verrattuna Sony on tuumakooltaan pienemmästä näytöstä huolimatta 1,8 mm korkeampi, mutta vastaavasti 2,6 mm kapeampi.

Muotoilu on valmistajalle tyypilliseen tapaan varsin kulmikasta, mutta pitkulaiseen puhelimeen kulmikkuus sopii kohtalaisen hyvin ja laite istuu käteen hyvin. Puhelimen takakuori on huomattavan liukas, mutta Sony-logon kohdalta pinnoite on selvästi erottuvaa ja pitävämpää. Myös yhdellä kädellä käyttö onnistuu kohtalaisesti, joskaan näytön ylälaitaan peukalolla ei asiaa ole ilman suurempaa sormiakrobatiaa.

Näytön suojana Xperia 1 III:ssa on Corningin tuorein Gorilla Glass Victus ja mattamusta takakuori puolestaan on valmistettu Gorilla Glassin 6-versiosta. Alumiinirunkoinen Xperia 1 III tuntuukin kädessä erittäin laadukkaalta paketilta, kuten tämän hintaluokan laitteelta voi odottaakin. Puhelin on myös Sonylle tuttuun tapaan IP65/68-suojattu.

Laitteen oikealle kyljelle on sijoitettu perinteisten äänenvoimakkuuspainikkeiden ja virtapainikkeen lisäksi myös Google Assistantin avaava painike ja erillinen kaksiportainen kamerapainike. Virtapainikkeeseen sijoitettu sormenjälkilukija toimi testijaksolla nopeasti ja moitteetta.

  • Alapääty:
    • mikrofoni
    • USB-C (3.0) -liitäntä
    • näyttölasin alalaidassa toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • Yläpääty:
    • mikrofoni
    • kuulokeliitäntä
    • näyttölasin ylälaidassa toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • 8 megapikselin etukamera (1/4”), f2.0, 78° kuvakulma

Puhelimen molempiin päätyihin sijoitetut käyttäjää kohti suunnatut stereokaiuttimet tarjoavat selkeämmän stereokuvan kuin perinteiset pohjakaiuttimen ja kuulokeritilän yhdistelmät. Kaiuttimet myös yltävät kohtalaisen voimakkaaseen äänenpaineeseen ilman selvää rikkoutumista, mutta huomion arvoisena seikkana kovilla voimakkuuksilla diskantit korostuvat selvästi.

Edellismallin tavoin myös Xperia 1 III:sta löytyy edelleen yläpäätyyn sijoitettu 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, mikä lämmittänee langallisia kuulokkeita käyttävien kuluttajien mieltä monien muiden lippulaivojen jo luovuttua kyseisestä liitännästä.

8 megapikselin etukamera Xperia 1 III:ssa ei onnistu vakuuttamaan edes yleisesti nykyälypuhelinten mittapuilla ja yli tuhannen euron älypuhelimeksi kameran jälki on suorastaan heikkoa. Kuvat jäävät jo hyvässä valaistuksessa väritoistoltaan valjuiksi ja yksityiskohdiltaan suttuisiksi. Valon heikentyessä kuvat pehmenevät entisestään selvästi sumeiksi. Kameran ainoaksi selväksi eduksi jääkin sen kohtalainen dynamiikka.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,5” OLED-näyttö
  • 21:9-kuvasuhde, 1644 x 3840 pikseliä, 643 PPI
  • 120 hertsin virkistystaajuus, 240 Hz:n kosketuksentunnistus, HDR10

Xperia 1 III:n näytön koko ja resoluutio ovat säilyneet ennallaan viime vuodesta, eli kyseessä on edelleen selvästi korkealla 21:9-kuvasuhteella varustettu 6,5-tuumainen OLED-näyttö, jonka resoluutio on älypuhelinten massasta erottuvan korkea. Kyseessä onkin pidemmältä sivultaan jopa täysi 4K-resoluutio.

Viime vuoteen nähden päivitystä on kuitenkin tapahtunut, sillä uutuuden näyttö yltää 120 hertsin virkistystaajuuteen. Kyseessä onkin kaivattu päivitys, jonka myötä Xperia 1 III:n näyttö onnistuu todella kilpailemaan nykymarkkinoilla. Kuvanlaadultaan näyttö on laadukas. Vakiona käytössä ovat Sonyn omat kuvanparannustekniikat, jotka toimivat videoidenkin osalta paremmin kuin Xperia 10 III:ssa, mutta allekirjoittaneen silmää miellytti kuitenkin eniten näytön ”luontitila”, joka pyrkii toistamaan värit ilman ylimääräistä käsittelyä. Perustilassa näytölle on tarjolla myös monipuoliset valkotasapainon säätötyökalut, mikä on aina hyvä asia.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Xperia 1 III edustaa markkinoiden kärkipäätä, joskin kohtalaisen hidas myyntiin saapuminen julkaisun jälkeen on johtanut siihen, että Qualcomm on jo ehtinyt julkaista hieman nopeamman Snapdragon 888+ -mallin mallistonsa huipulle. Huhtikuun julkaisun aikaan puhelimen rauta oli vielä uusinta uutta, mutta nyt elokuussa Snapdragon 888:n seuraajana toimiva Snapdragon 888 Plus kolkuttelee jo ovella.

RAM-muistia puhelimessa on 12 gigatavua ja tallennustilaa 256 gigatavua, jotka molemmat ovat nykyälypuhelinten markkinoilla kohtalaisen suuria kokoja, mutta 1300 euron hintaluokka huomioiden jopa odotettavia. Vastaavassa hintaluokassa esimerkiksi Samsungin Galaxy S21 Ultra sisältää vastaavat luvut. Sonyn eduksi on tosin mainittava lippulaivoissa nykyisin harvinainen microSD-korttipaikka, jolla tallennustilaa voi laajentaa, mikäli käytössä ei ole kahta SIM-korttia.

4500 mAh:n akku ei ole poikkeuksellisen kokoinen kumpaankaan suuntaan. Akun 30 watin latausnopeus jää kuitenkin nykypäivänä harmillisen hitaaksi markkinoiden nopeimpiin verrattuna, mutta toisaalta kehut se ansaitsee USB PD -standardin käytöstä, eli käyttäjän ei tarvitse ostaa juuri Sonyn pikalaturia, vaan standardilaturit hoitavat tehtävänsä. Langallisen latauksen lisäksi tuettuna on myös langaton Qi-lataus sekä käänteinen langaton lataus, kuten tämän hintaluokan laitteelta voi jo odottaakin.

Yhteysominaisuuksien osalta puhelin tarjoaa melko tuoretta tekniikkaa, joskaan ei pärjää markkinoiden parhaimmistolle. Samsungin ja Applen lippulaivamalleista tuttu Ultra Wideband -tuki puuttuu, kuten myöskään 5G:n mmWave-tukea ei Suomen markkinoilla laitteesta löydy, mikä on kuitenkin edelleen hyvin tavanomaista. Myös Wi-Fi-tuesta puuttuu aivan tuorein 6E-versio, mikä yli 1000 euron hintaluokassa on pienoinen miinus, vaikka sekään ei missään nimessä suoranainen poikkeus vielä nykypäivänä ole.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri (1 x 2,84 GHz Kryo 680, 3 x 2,42 GHz Kryo 680 & 4 x 1,8 GHz Kryo 680 CPU, Adreno 660 GPU)
  • 12 Gt RAM-muistia
  • 256 Gt tallennustilaa (vapaana n. 232 Gt), microSD-korttipaikka (käyttää toisen SIM-korttipaikan, max 1 Tt)
  • 5G-tuki, SA & NSA, Sub 6 GHz (n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n77, n78)
  • LTE, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), Bluetooth 5.2, NFC, (A)GPS, A-Glonass, Galileo, Beidou, QZSS
  • Sormenjälkilukija oikean kyljen virtapainikkeessa, 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • 4500 mAh akku, USB Type-C (USB 3.0), USB PD -pikalataus (30 wattia), langaton lataus (Qi), käänteinen langaton lataus

 

Kamera

Xperia 1 III:n kamerat sijaitsevat pitkulaisessa kamerakehyksessä takakuoren vasemmassa yläkulmassa. Kehys nousee vain aavistuksen takakuoren pinnan yläpuolelle, minkä myötä puhelin keikkuu sitä pöydällä käytettäessä vain hieman.

Kameran tekniset tiedot:

  • Kolmoistakakamera:
    • 12 megapikselin laajakulmakamera (Sony IMX557, 1/1,7”), f1.7, 24 mm, Dual Pixel PD -tarkennus OIS
    • 12 megapikselin telekamera (Sony IMX663, 1/2,9”), f2.3 / f2.8, 70 / 105 mm, Dual PD -tarkennus, OIS
    • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (Sony IMX 363, 1/2,5”) f2.2, 16 mm, Dual Pixel PD -tarkennus
  • LED-salama, Zeiss-optiikka
  • Videokuvaus: 4K 60 FPS, hidastusvideo 4K 120 FPS

Sonyn aiemmista puhelimista tuttuun tapaan Xperia 1 III ei luota suuriin megapikselimääriin ja niistä tekoälylaskennan kautta luotuihin pienemmän resoluution lopputuloksiin, vaan Sony panostaa niin sanottuun perinteiseen kuvaamiseen, jossa 12 megapikselin sensorit kuvaavat 12 megapikselin lopputuloksia.

Kameroiden megapikseleissä ei ole tapahtunut muutosta edeltäjiin nähden, mutta Xperia 1 III kantaa silti sisällään uutta ratkaisua, jollaista älypuhelimissa ei ole ennen nähty – 12 megapikselin telekameran optiikka tarjoaa sekä 70 mm:n että 105 mm:n kinovastaavat polttovälit, joiden välillä voi voi vaihtaa kuvaussovelluksesta. Portaatonta zoomia telekamera ei kuitenkaan tarjoa. Käytännössä polttovälit realisoituvat 2,9x ja 4,4x-zoomikertoimiksi pääkameraan nähden. Ultralaajakulmakameran 16 mm:n kinovastaava polttoväli puolestaan näkyy kamerasovelluksessa 0,7-kertaisena zoom-kertoimena.

Videokuvausta Xperia 1 III tukee korkeimmillaan 4K-resoluutiolla 60 FPS:n nopeudella, eli nykyisin lippulaivamalleissa jossain määrin yleistynyttä 8K-videokuvausta Xperiasta ei löydy, mikä on toki ymmärrettävääkin, sillä 12 megapikselin kamerasta ei löydy riittävästi pikseleitä kyseiseen resoluutioon. Hidastusvideota puhelin kykenee kuvaamaan 4K-resoluutiolla 120 FPS:n nopeudella.

Sony on pistänyt kamerasovelluksensa Xperia 1 III:een uusiksi yhdistäen ennen erillisenä sovelluksena olleen peruskamerasovelluksen monipuoliset manuaalisäädöt tarjoavaan Photo Pro -sovellukseen. Vakiotilassa Photo Pro on kohtalaisen tutun oloinen muistakin nykyälypuhelimista, mutta pika-asetukset sijaitsevat vasemman laidan sijaan oikeassa laidassa zoom-tilojen ja kuvauspainikkeen välissä.

Ennen Photo Pro -sovelluksessa sijainneet lisätilat löytyvät vasemman yläkulman painikkeen takaa. Basic-tilan ulkopuolella kamerasovelluksen ulkonäkö muuttuu digitaalisia järjestelmäkameroita muistuttavaksi. Sovellus tarjoaa erityisesti valokuvauksesta kiinnostuneille miellyttävän ulkonäön, jossa on paljon valinnanvaraa erilaisille käsisäädöille.

Videokuvauksen lisäominaisuuksia varten tarjolla oleva Cinema Pro on puolestaan edelleen erillinen sovellus. Se tarjoaa niin ikään manuaalisäätöjä kaipaaville monipuolisen kattauksen, mutta peruskäyttäjälle se voi olla hieman liian haastava, minkä lisäksi sen automatiikka on normaalin kamerasovelluksen videokuvausta heikompaa. Valitettavana miinuspuolena Xperia 1 III on rajannut sekä 4K 120 FPS -hidastusvideon, että normaalin 4K 60 FPS -videon vain Cinema Pro -kameraan, mikä on väistämättä miinus yksinkertaisempaa käyttökokemusta kaipaaville.

Toinen nykypuhelimissa varsin tavanomainen ominaisuus, joka Xperia 1 III:sta puuttuu, on yökuvaustila. Yli 1000 euron puhelimessa tilan puuttuminen on yksinkertaisesti hämmentävä puute etenkin peruskäyttäjien näkökannalta. Toki yökuvatilalla otetut kuvat ovat tyypillisesti prosessoituja ja toisinaan epärealistisenkin näköisiä lisätyn valotuksensa myötä, joten manuaalisäädöillä ja peruskameralla kuvat voivat olla ”luonnollisempia”, mutta vaihtoehdon tarjoaminen olisi silti ehdottomasti tässä hintaluokassa lähes vaadittavaa.

Hyvässä valaistuksessa Xperia 1 III:n pääkameralla otetut kuvat näyttävät luonnollisilta ja värit ovat iskeviä olematta silti ylilyötyjä. Dynamiikka kuvissa on pääosin riittävää, eivätkä kirkkaat alueet pala puhki, mutta varjot jäävät kuitenkin toisinaan selvästi liian tummiksi. Kuvien 12 megapikselin resoluutio on nähtävissä nopeasti niihin zoomatessa, sillä yksityiskohdat ovat varsin rosoisia ja niissä on myös hieman kohinaa. Toisaalta positiivisena puolena kuvien käsittely on luonnollista, eikä yksityiskohdissa ole liikaa terävöitystä tai muitakaan käsittelyn jälkiä.

Puhelin ei ole siis tarjoa erillistä yökuvatilaa, mutta siitä huolimatta se muodostaa hämärässä kuvia selvästi tavanomaista pidempään. Heikommassa valaistuksessa pääkamera kykenee pääosin hyvään jälkeen tuottaen luonnollisen valaistuksen ilman häiritsevää kohinaa. Kohinanvaimennus ei kuitenkaan ole liian aggressiivinen, vaan se onnistuu pitämään yksityiskohdat mukana kuvissa. Dynamiikan osalta lopputulokset ovat hyviä, vaikkakin kirkkaat katuvalot palavat helposti puhki. Valotuksen suhteen yökuvatilalle olisi selvästi hämärimmissä ympäristöissä jo tarvetta maisemien jäädessä huomattavan tummiksi.

Ultralaajakulmakamera onnistuu pitämään värimaailman yhtenevänä pääkamerana kanssa, mutta pienenä erona varjot eivät useimmiten jää aivan yhtä tummiksi. Kuvat ovat kirkkaassa päivänvalossa laadukkaita, värintoisto on miellyttävää, dynamiikka hyvää ja yksityiskohtiakin kuvissa on luokassaan kiitettävästi. Zoomatessa kuvista paljastuu pääkameran tavoin pientä kohinaa, mutta vastapainona kuvien käsittely on luonnollista. Ultralaajakulmakamera on varustettu automaattitarkennuksella ja sitä voi käyttää myös lähikuvaukseen muutaman senttimetrin etäisyydelle.

Hämärässäkin ultralaajakulmakameran kuvat ovat vielä kaupunkivalaistuksessa hyviä ollen edelleen yksityiskohtaisia ja värintoistoltaan laadukkaita. Valojen vähentyessä entisestään lopputulokset tummuvat kuitenkin monin osin jo umpeenkin saakka.

Xperia 1 III:n telekamera tarjoaa kaksi polttoväliä, joista lyhyemmän zoomin tarjoava 70 mm on valovoimaisempi f2.3-aukkosuhteellaan. Kamera jatkaa ultralaajakulmakameran asettamalla linjalla tuottaen pääkameran kanssa yhtenevää värimaailmaa, minkä myötä kuvien tunnelma ei juurikaan muutu kameroita vaihtaessa, mikä on aina hyvä asia.

Hyvässä valaistuksessa kuvat mukailevat muutenkin kahta muuta kameraa ollen yksityiskohtaisia. Myös värintoisto ja dynamiikka ovat telekamerassakin hyvällä tasolla. Aivan yhtä teräviä lopputulokset eivät kuitenkaan ole kuin pääkameralla, vaan lopputulokset ovat aavistuksen pehmeämpiä.

Hämärässä telekamera pärjää 70 mm:n asennossaan edelleen hyvin tuottaen lopputuloksia, jotka asettuvat valovoimaisuudessaan ultralaajakulmakameran lähelle. Kaupungin katuvaloissa kuvat ovat edelleen laadukkaita, mutta vielä hämärämpään ympäristöön mennessä varjot syövät jo lähes kaikki yksityiskohdat. Myös telekameralla kohina pysyy hyvin aisoissa ja värintoisto hyvänä. Dynamiikan rajat ovat muiden kameroiden tavoin nähtävissä kirkkaiden valojen palaessa käytännössä poikkeuksetta puhki.

105 mm:n polttovälillä telekameran aukkosuhde heikkenee f2.8-arvoon, mikä ei käytännössä päivänvalossa vielä näy. Kameran ollessa edelleen sama ovat lopputulokset hyvin samankaltaisia kuin 70 mm:n polttovälilläkin, mutta yksityiskohtaisuus heikkenee silti hieman. Kuvat jäävät hieman pehmeämmiksi ja kirkkaat alueet jäävät osassa tilanteita ikään kuin hohtamaan valoaan myös ympäristön yksityiskohtien päälle. Mielenkiintoisena huomiona 105 mm:n polttovälillä telekameraan vaikuttaisi syntyvän myös kohtalaisen helposti heijastuksia.

Hämärässä suuremman zoomin heikompi valovoimaisuus onkin sitten jo nähtävissä vielä pykälän 70 mm:n teleä tummempina lopputuloksina. Päivänvalon kuvissa nähtävissä ollut pieni utuisuus näkyy myös hämärässä, minkä lisäksi dynamiikkakin vaikuttaisi olevan suuremmalla zoomilla pykälän heikompaa kirkkaiden yksityiskohtien palaessa voimakkaammin puhki.

Xperia 1 III tukee kaikilla kameroillaan 4K 30 FPS -videota, mikä on myös korkein asetus, joka videokuvaukseen on asetettavissa puhelimen vakiokamerasovelluksesta. Kameraa ei kuitenkaan voi vaihtaa kesken videokuvauksen, joka on miinus. 4K 30 FPS-video on pääkameralla kuvattuna laadukasta. Videoon kertyy hyvin yksityiskohtia, kuvanvakain hoitaa tehtävänsä mallikkaasti ja värintoisto on hyvää. Valokuvien tavoin kontrasti on kuitenkin hieman korostunutta, minkä myötä varjot tummuvat helposti umpeen.

Ultralaajakulmakameralla ja telekameran molemmilla zoom-tasoilla videokuva mukailee edelleen pääkameran linjaa ollen kohtalaisen laadukasta, mutta jälki on kuitenkin pykälän pehmeämpää ja valokuvista tuttuun tapaan telekameran korkeammalla zoomilla vielä hieman sitäkin pehmeämpää. Lisäksi telekameran kanssa videon kuvanvakautuksen rajat tulevat kävellessä vastaan jo pienemmällä zoomikertoimella ja kuvasta tulee helposti huomattavan kiikkerää.

Xperia 1 III tukee 4K 60 FPS -videokuvausta vain pääkamerallaan, minkä lisäksi tilan käyttö on rajoitettu Cinema Pro -sovellukseen, jonka automatiikka ei kykene suoraan tuottamaan peruskameran laatuista jälkeä, vaan käyttäjän on itse nähtävä jonkin verran vaivaa oikean valotuksen eteen. Sovellus antaa valita myös 60 FPS-videolla kuvanvakaimen, mutta jälki on selvästi perussovelluksella kuvattua 30 FPS-videota kiikkerämpää. Helppoa kuvauskokemusta kaipaaville perustilan 4K 30 FPS -video onkin se helpompi vaihtoehto.

 

Käyttöjärjestelmä ja akunkesto

Sony Xperia 1 III:n sisällä pyörii Android 11, jonka päällä on valmistajan omia kevyitä kustomointeja. Ulkonäkö on niistä huolimatta hyvin lähellä vakiokuntoista Androidia. Valmistajan omat lisäykset ovatkin lähinnä lisäasetuksia esimerkiksi äänen ja kuvan hallintaan sekä näytön oikeassa laidassa lepäävä palkki, jonka kautta on käynnistettävissä muun muassa kaksi sovellusta rinnakkain asettava tila.

Puhelimen tietoturvapäivitykset olivat testijaksolla elokuun lopulla heinäkuun tasolla eli puhelin on varsin ajantasainen. Valitettavasti vielä tällä hetkellä hyvästä ajantasaisuudesta huolimatta päivitystuki on Xperia 1 III:n selkeimpiä heikkouksia – Sony lupaa lippulaivalleen vain kahden Android-versiopäivityksen tuen, mikä yltää siis vain ensi vuonna julkaistavaan Android 13:een saakka. Tietoturvapäivitystenkin osalta tuki jää alustavasti vain kahteen vuoteen, mutta vakavammat haavoittuvuudet Sony on kuitenkin luvannut korjata sen jälkeenkin.

Erityisesti 1300 euron hintaluokka huomioiden päivitystuki on suorastaan heikko. Vastaavassa hintaluokassa kilpailevalle Samsung Galaxy S21 Ultralle, kuten myös useille selvästi edullisemmille Samsungeille, on tarjolla Android-maailman huippua edustavat kolme suurta Android-päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset. Vastaavasti lippulaivaluokassa on myös Androidien ulkopuolella tarjolla Applen iPhone-puhelimet, joiden päivitystuki on viime aikoina ollut jopa kuusi vuotta.

Muilta osin ohjelmisto on toimiva. Sonyn tarjoamat lisäasetukset ovat pääosin hyödyllisiä lisiä ja käyttökokemus on normaalissa päivittäisessä käytössä sujuva. Ensiasennuksen yhteydessä käyttäjä voi valita mitä ylimääräisiä sovelluksia puhelimeen asennetaan. Jos noista ei valitse yhtään on puhelimessa silti esiasennettuna perussovellusten lisäksi Facebook, LinkedIn, Netflix, Tidalin kolmen kuukauden kokeilun tarjoava sovellus ja Call of Duty Mobile. Valitettavasti yhtäkään noista esiasennetuista sovelluksista ei ole käyttäjän itsensä poistettavissa.

Suorituskyvyn osalta Xperia 1 III toimi kuten lippulaivapuhelimelta voi odottaa. Käyttö oli sulavaa ja 120 hertsin näytön virkistystaajuuden kanssa normaaleista arkiaskareista selviää miellyttävästi. Pelaamiseenkin puhelin edustaa Android-markkinoiden kärkeä. Huomion arvoisena seikkana Xperia 1 III kuitenkin lämpenee toisinaan raskaammassa rasituksessa suhteellisen selvästi, mutta ei kuitenkaan ainakaan testijaksolla kaatunut kertaakaan ylikuumenemiseen. Graafisesti selvästi raskas Genshin Impact -peli asetti vakiona grafiikka-asetuksensa medium-tasolle ja toimi niillä sulavasti. Korkeimmilla highest-tason asetuksillakin peli vaikutti toimivan kohtalaisesti, mutta puhelin lämpeni käytössä jo selvästi.

Akunkeston osalta Xperia 1 III ei onnistunut yllättämään suuntaan tai toiseen. Päivittäisessä käytössä puhelimen sai useimmiten ladata jokainen yö käyttöaikojen pyöriessä viiden ja kuuden tunnin välillä ja akun varauksen ollessa illalla alle 10 prosentissa. Kaksikin päivää puhelimella oli kuitenkin ylitettävissä, joskin huomattavasti vähäisemmällä käytöllä, jolloin näytön päälläoloajat olivat yhteensä kahdelta päivältä vain nelisen tuntia.

30 watin latausnopeus ei Xperia 1 III:ssa yllä markkinoiden kärkeen ja lataus tyhjästä täyteen kestääkin lähes kaksi tuntia. Puolessa tunnissa akku latautuu kuitenkin jo 50 prosenttiin. Sonylle on annettava kiitosta akun pitkäikäisyyden optimoinnista, sillä puhelin oppii käyttäjän käyttötottumuksia, minkä myötä se esimerkiksi testijaksolla oppi latautumaan öisin hitaammin. Akun hoitotoiminnon voi myös laittaa asetuksista myös pois päältä, käsin mukautetuksi tai aina päälle.

Akun latausnopeus:

  • 15 min – 24 %
  • 30 min – 50 %
  • 1 h 23 min – 90 %
  • 1 h 49 min – 100 %

5G-kuuluvuutta testattiin totuttuun tapaan Oulun keskustan alueella DNA:n verkossa. Xperia 1 III ylsi maksimissaan reilun gigabitin latausnopeuksiin ja pysyi verkoissa hyvin.

 

Yhteenveto

Sonyn Xperia 1 III on ominaisuuskattaukseltaan lippulaiva, joka kuitenkin erottuu massasta osin hyvällä mutta osin myös huonolla tavalla. Puhelimella on omat huippuhetkensä ja tietylle yleisölle sen omat erikoisuudet voivat olla suuriakin plussia, mutta valitettavasti noiden erikoisuuksien vastapainona puhelimesta tuntuu unohtuneen monia nykypäivän lippulaivaälypuhelimelle itsestään selviä perusjuttuja.

Fyysiseltä rakenteeltaan Xperia 1 III ei juuri jätä toivomisen varaa – puhelin tuntuu kädessä erittäin laadukkaalta ja sillä on myös IP65/68-suojaus. Näytön ylä- ja alalaitoihin jätetyt leukakaistaleet voivat vaikuttaa hieman vanhanaikaisilta nykymarkkinoilla, mutta toisaalta ne ovat kuitenkin kohtalaisen pienet ja niiden myötä puhelimeen on mahdutettu kaksi käyttäjään suunnattua kaiutinta. Äänipuolella positiivisen huomion ansaitsee myös 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, jollaista ei nykypäivänä älypuhelimissa voi pitää missään nimessä itsestäänselvyytenä.

Xperia 1 III erottuukin medialaitteena varsin hyvin edukseen, sillä toimivien audioratkaisujen lisäksi se tarjoaa edelleen peräti 4K-resoluutioon yltävän poikkeuksellisen laajakuvaisen näytön. Näyttö onnistuu myös kilpailemaan muillakin osa-alueilla kilpailijoiden kanssa mukaan päivitetyn 120 hertsin virkistystaajuuden myötä. Ainakaan testijaksolla 4K:sta ei kuitenkaan ehtinyt muodostua suoranaista myyntivalttia, sillä vain 6,5-tuumaisella näytöllä resoluution hyötyjen havaitseminen on huomattavan vaikeaa, eikä täysi tarkkuus ole käytössä kuin rajatuissa sovelluksissa.

Sisuskaluiltaan Xperia 1 III edustaa käytännössä Android-markkinoiden kärkipäätä 12 Gt RAM-muistilla, microSD-muistikortilla jatkettavissa olevalla 256 Gt tallennustilalla ja Snapdragon 888 -järjestelmäpiirillä. Sonyn kohtalaisen hidas puhelinten markkinoille saanti kuitenkin näkyy, sillä osa kilpailijoista on jo tuomassa myyntiin Snapdragon 888 Plus -järjestelmäpiirillä varustettuja malleja ja myöskään kaikki yhteysominaisuudet eivät ole aivan viimeisintä uutta.

Akunkeston osalta Xperia 1 III ei juurikaan onnistunut säväyttämään suuntaan tai toiseen, vaan akunkesto oli varsin tavanomaista – kovemmalla käytöllä akun saa ladata päivittäin ja kevyellä käytöllä kahden päivän käyttöajat voivat olla mahdolliset. Sonyn 30 watin pikalataus tukee USB PD -standardia, mutta ei valitettavasti yllä nopeudeltaan markkinoiden parhaiden joukkoon.

Kameroiden osalta Xperia 1 III iskee pöytään 4K-näytön tavoin jotain täysin muista kilpailijoista erottuvaa, nimittäin puhelin sisältää kaksi eri polttoväliä tarjoavan telekameran. Kokonaisuudessaan neljä eri polttoväliä tarjoava kameraratkaisu lähikuvaukseen kykenevällä ultralaajakulmakameralla onkin markkinoiden kärkipäätä monipuolisuudessaan. Kuvanlaadultaan kamerat eivät onnistuneet välttämättä erottumaan joukosta, mutta ovat kuitenkin tasapainoisen hyviä ja niiden kuvankäsittely on mukavan luonnollista.

Kameroiden ohjelmisto puolestaan ansaitsee niin ruusuja kuin myös risuja. Harrastajille tarjolla olevat järjestelmäkameroita muistuttava ulkonäkö ja manuaalisäädöt voivat olla erittäin mukava lisä etenkin harrastuneemmille kuvaajille ja myös perustila tarjoaa varsin toimivan paketin, josta kuitenkin puuttuu nykyisin erittäin yleinen yökuvaustila. Videopuolella puolestaan sekä 4K 60 FPS että 4K 120 FPS -videotilojen rajoittaminen vain Cinema Pro -sovellukseen on merkittävä miinus.

Ohjelmiston tasolla vastaan tulevat muutkin Xperia 1 III:n suurimmat ongelmat, sillä valmistaja lupaa puhelimelleen vain kahden vuoden tuen, minkä jälkeen vuorossa on enää mahdollisesti tarvittavat tietoturvakorjaukset merkittävien tietoturvariskein tapauksessa. Käytännössä tämä tarkoittaa siis vain kahta suurta Android-päivitystä, eli Xperia 1 III:n viimeinen suuri päivitys on ensi vuoden Android 13. Päivitystuki onkin 1300 euron puhelimelle suoranaisesti heikko.

Kokonaisuudessaan Xperia 1 III on puhelin, josta teknologiaharrastajana haluaisi pitää. Se tarjoaa monia harrastajille sopivia ominaisuuksia kuten 3,5 mm:n kuulokeliitännän, 4K-resoluution näytön ja monipuolisen kameravalikoiman kattavilla manuaalisäädöillä. Vastapainona se kuitenkin epäonnistuu tarjoamaan tiettyjä peruskuluttajien elämää helpottavia asioita kuten kaikki kuvausvaihtoehdot sisältävän yksinkertaisen kamerasovelluksen ja erillisen yökuvatilan. Lisäksi vain 2 vuoden päivitystuki 1300 euron hintaluokassa on erittäin vaikeasti nieltävissä. Joillekin käyttäjille Xperia 1 III saattaa joka tapauksessa olla nappivalinta, mutta varauksetta sitä ei voi yleisellä tasolla suositella.

Plussaa

  • Markkinoiden kärkeä edustava 4K-resoluution OLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Monipuolinen kamerajärjestelmä neljällä polttovälillä
  • Kamerajärjestelmän tasainen suoritus kuvanlaadussa
  • Ultralaajakulmakamera tukee automaattitarkennusta ja on käytettävissä lähikuvaukseen
  • Eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet

Miinusta

  • Hinta varauksin
  • Päivitystuki (vain kaksi vuotta)
  • Pikalatauksen nopeus kilpailijoihin nähden
  • Osa videokuvausominaisuuksista rajoitettu Cinema Pro -sovellukseen

Huomioitavaa

  • IP65/68-suojaus
  • Puhelimessa on 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
  • Puhelimessa on erillinen kaksiportainen kamerapainike

 

This site uses XenWord.
;