io-tech testasi Xiaomin uuden kustomoimattomalla Androidilla varustetun Mi A2 -älypuhelimen.

Kiinalainen Xiaomi on tullut tunnetuksi hyvällä hinta-laatusuhteella varustetuista puhelimistaan. Xiaomin puhelimet sisältävät lähtökohtaisesti yhtiön oman MIUI-käyttöliittymän, jonka avulla se pyrkii rakentamaan, erityisesti Kiinan ja Aasian markkinoille, oman laite- ja palveluekosysteeminsä. Noin vuosi sitten julkaistu ja io-techissäkin testattu Mi A1 oli Xiaomilta pienoinen yllätys, sillä sen käyttöjärjestelmä pohjautui Googlen omaan Android One -käyttöjärjestelmään. Mi A1 keräsi kehuja juuri ”puhtaasta” käyttöjärjestelmästään, joten heinäkuun loppupuolella julkaistu A1:n seuraaja Mi A2 ei ollut suuri yllätys.

Xiaomi Mi A -sarja on tullut tunnetuksi puhtaan Android One -käyttöjärjestelmän lisäksi erittäin kilpailukykyisestä hinnoittelustaan, eikä Mi A2 tee poikkeusta. Mi A2 on saapunut jo myyntiin suomessa mm. Verkkokauppa.com:n sekä Jimmsin valikoimiin. Puhelin on tulossa myös operaattori DNA:n laitevalikoimaan elokuun loppupuolella. Mi A2 on hinnoiteltu jälleenmyyjillä 299,90 euroon.

Tässä artikkelissa tutustumme noin parin viikon testijakson pohjalta laitteen teknisiin ominaisuuksiin, käyttöjärjestelmään, kameraan, suorituskykyyn ja akkukestoon. Selvitämme, tarjoaako aggressiivinen alle 300 euron suositushinta ennakko-odotusten mukaista vastinetta rahoille.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Xiaomi Mi A2 toimitetaan simppelissä valkoisessa myyntipakkauksessa, jonka päälle on painettu puhelimen kuva sekä Xiaomi Mi- sekä Android One -logot. Myyntipakkauksen sisältönä on puhelimen lisäksi ohjekirjat, muovinen suojakuori, USB Type-C – 3,5 mm kuulokeadapteri, SIM-korttikelkan avaustyökalu, 10 watin peruslaturi (5 V, 2 A) sekä latauskaapeli.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ulkoisesti Mi A2 jatkaa Xiaomille varsin tutunomaista muotoilua. Puhelimen reunat ja kulmat ovat hieman pyöristettyjä ja erityisesti testikappaleemme metallinsininen värivaihtoehto iskee silmään positiivisesti. Muotoilu muistuttaa hyvin pitkälti Kiinan markkinoille julkaistua Mi 6X -mallia, johon Mi A2 hyvin pitkälti pohjautuu. Värivaihtoehtoina Suomen markkinoille tulee saataville musta, kulta sekä sininen.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 158,7 x 75,4 x 7,3 mm
  • Paino: 166 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 77,4 %

Ulkomitoiltaan Mi A2 on kohtalaisen kompaktin kokoinen puhelin, kun puhelinta verrataan vastaavalla näyttökoolla varustettuihin malleihin. Näytön koko on kasvanut viime vuoden Mi A1 mallista puolella tuumalla ja samalla näytön kuvasuhde on vaihdettu nykyaikaisempaan 18:9:ään.

Xiaomi ei ole lähtenyt Mi A2:n kanssa mukaan lasikuoritrendiin, vaan puhelin on koottu täysalumiiniseen kuoreen. Etupuolella reunoilta hienoisesti pyöristetyn näytön suojalasista Xiaomi ei ole kertonut vahvuutta, mutta oletettavasti lasi pohjautuu Gorilla Glass -lasiin.

Puhelimen rakenteesta ja viimeistelystä ei löydy minkäänlaista kritisoitavaa. Metallirakenne on erittäin tukevan tuntuinen, eikä se nitise tai natise edes puhelinta kovemmin väänneltäessä. Käsituntuma on Mi A2:n osalta hyvä ja puhelimen takakannen pyöristetyt reunat tekevät laitteesta helposti ja mukavasti käsiteltävän. Isosta näyttökoosta huolimatta laitteen käsittely yhdellä kädellä onnistuu myös hieman pienemmilläkin käsillä kohtuullisen vaivattomasti.

Laitteen alumiininen takakuori tuntuu kädessä hieman mattapintaiselta ja tuo samalla laitteen käsittelyyn paremman tuntuman. Takakuori ei myöskään tunnu kovin liukkaalta edes kuivilla käsillä. Aivan täysin visuaalisesti onnistunut laitteen takakuori ei kuitenkaan ole, sillä testikappaleemme sinisessä värivaihtoehdossa ylä- ja alaosassa sijaitsevat vaaleansiniset antenniraidat erottuvat alumiinipinnasta selkeästi. Antenniraitojen ulkonäkö on hyvin samankaltainen kuin muutamissa Applen iPhoneissa ja antenniraidat mukailevat laitteen ylä- ja alaosaa aina kaartuville reunoille saakka.

Hyvän tuntuman ohella mattapintaisessa takakuoressa on myös toinen hyvä ”ominaisuus” – nimittäin sormenjälkiä ei Mi A2:n takakuori juurikaan kerää. Osittain tämä johtuu testikappaleen väristä ja sininen väri kätkee sormenjäljet hyvin – laitteen mustassa värivaihtoehdossa sormenjäljet saattavat näkyä selkeämmin. Puhelimen takakuori on pääosin tasainen, mutta laitteen reunat on pyöristetty ja yhdistyvät etupuoleen saumattomasti.

 

Tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Rautapuolella Mi A2 jatkaa siitä mihin viime vuonna julkaistu Mi A1 -puhelin jäi. Mi A2 on saanut sisuksiinsa Qualcommin uudemman ja suorituskykyisemmän Snapdragon 660 -järjestelmäpiirin. 14 nanometrin FinFET-prosessilla valmistettava piiri sisältää kahdeksanytimisen Kryo 260 -prosessorin, Adreno 512 -grafiikkasuorittimen, X12 LTE -modeemin, Spectra 160 ISP:n ja Hexagon 680 DSP:n. Prosessoriytimistä neljä suorituskykyisempää pohjautuvat Cortex-A73-ytimiin ja neljä energiatehokkaampaa Cortex-A53-ytimiin.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri (4 x 2,2 GHz Cortex-A73 CPU, 4 x 1,8 GHz Cortex-A53 CPU, Adreno 512 GPU, X12 LTE -modeemi)
  • 4 Gt LPDDR4 RAM (joillain markkinoilla saatavissa 6 Gt versio)
  • 64 Gt eMMC 5.1 -tallennustilaa (vapaana noin 48 Gt), ei muistikorttipaikkaa, joillain markkinoilla saatavilla myös 128 Gt -versio
  • LTE Cat.12 (600 Mbit/s lataus, 150 Mbit/s lähetys), Dual-SIM
  • Kaikki suomen LTE-taajuudet tuettuna
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
  • GPS, GLONASS, Beidou
  • Kuulokeliitäntä erillisellä USB-C-adapterilla

Suomen markkinoille tuleva Mi A2 -malli sisältää neljä gigatavua RAM-muistia ja 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mutta joillain markkinoilla on saatavilla myös kuusi gigatavua muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa sisältävä versio. Hintaluokkaan peilatessa muistin ja tallennustilan määrät ovat varsin hyvällä tasolla. Erityisesti sisäisen tallennustilan määrän nosto 64 gigatavuun on mieluisa parannus ja laite pärjää vertailussa jopa hieman kalliimpiin malleihin. Puhelin sisältää myös tuen Dual-SIM-ominaisuudelle, mutta valitettavasti sisäistä tallennustilaa ei voi kasvattaa muistikortilla edes toisen SIM-korttipaikan uhraamalla. Puhelimessa ei myöskään ole NFC-sirua, jonka puute on hyvin yleistä monissa kiinalaisissa puhelimissa.

Puhelimen alapäädyn keskelle sijoitettu USB Type-C-liitäntä tukee ”vain” USB 2.0 -siirtonopeuksia, joka on tässä hintaluokassa vielä ymmärrettävää. Liitännän molemmin puolin sijoitetuista kaiutinritilöistä vain oikeanpuoleinen toimii kaiuttimena, eikä sen äänenlaatu ole mitenkään erityisen mainittavaa. Äänenlaatu on tunkkainen ja ontto. Kovemmilla voimakkuuksilla havaittavissa on selkeää äänen särkemistä.

Näytön alapuolella jäävä kaistale on 18:9-kuvasuhteen näytöllä varustetulle puhelimelle tyypillisesti kohtuullisen kapea, mutta kilpailijoilta löytyy myös kapeammalla kaistaleella varustettuja malleja. Navigointipainikkeet ovat Android One -laitteille tyypillisesti sijoitettuna ohjelmapohjaisina näytön alaosaan. Android One ei kuitenkaan ohjelmallisesti anna muuttaa painikkeiden järjestystä, mutta laitteen kompakti koko helpottaa painikkeiden operointia kummalla kädellä tahansa. Osa oikeassa kädessä laitetta pitäviä tämä voi haitata, riippuen käyttäjän käsien koosta.

Xiaomi Mi A2:n näyttö on kasvanut kooltaan noin puoli tuumaa viime vuoden Mi A1:een verrattuna. Kuvasuhteeksi on nyt päivitetty trendien mukainen 18:9. Modernimman kuvasuhteen avulla puhelimen leveys on saatu pidettyä kurissa ja laitteen fyysinen koko vastaa pitkälti viime vuoden Mi A1:n kokoa. Näyttö pohjautuu IPS LCD -paneeliin, jonka tarkkuus on nykypäivänä tavanomainen 1080 x 2160 pikseliä.

Näyttö tukee ohjelmallisesti ajastettavaa Yövalo-tilaa (tekee kuvasta pimeässä vähemmän silmiä rasittavan), mutta harmillisesti se ei tue tuplanapautuksella näytön herättämistä. Ohjelmistopuolelta löytyy Android One:n Himmennetty näyttö -ominaisuus, joka tosin Mi A2:lla toimii ainoastaan ilmoitusten saapuessa, jolloin näyttö herätetään himmennettyyn tilaan ilmoituksen näyttämiseksi.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 5,99-tuumainen 18:9 IPS LCD -näyttöpaneeli
  • 1080 x 2160 pikseliä, 403 PPI
  • Yövalo-tila, himmennetty näyttö -ominaisuus (vain ilmoitusten saapuessa)

Laadultaan Xiaomi Mi A2:n näyttö on hyvä, mutta siinä on myös muutamia pieniä ongelmakohtia. Kirkkaudeltaan näyttö ei yllä kovin mairitteleviin kirkkauksiin ja erityisen kirkkailla kesäkeleillä näytön lukeminen, jopa maksimikirkkaudella, on hankalaa. Värientoisto on pääosin kunnossa, vaikka valkoinen tuntuu taittuvan hieman keltaiseen. Värejä ei myöskään pysty muuttamaan asetuksista, koska Android One ei tällaista ominaisuutta tarjoa.

Näytön yläpuolelle jäävä kaistale on kooltaan saman kokoinen kuin näytön alapuolella ja näin etupuoli luo hienosti symmetrisen vaikutelman. Kooltaan kaistale on kohtuullisen kookas 18:9-kuvasuhteen näyttöä käyttävien puhelimien keskuudessa. Näyttölasin yläosan keskellä sijaitseva kuulokeaukon suojaverkko on asennettu hieman näyttöpinnan alapuolelle. Kuulokeritilän aukko on sen verran pieni ettei sinne pääse kerääntymään likaa. Näytön yläosasta löytyy myös ilmoitusledi, tosin ledi tuntuu olevan yksivärinen (valkoinen) eikä sen väri siis ole muokattavissa.

Näytön yläosasta löytyy myös puhelimen 20 megapikselin etukamera (pikselikoko 1,0 um) ja sen kaverina on f2.2-aukkosuhteen objektiivi. Yläosassa sijaitsee myös puhelimen etäisyydentunnistin sekä etukameran apuna toimiva LED-salamavalo. Xiaomi on myös asentanut laitteen yläpäätyyn infrapunalähettimen, jota voi käyttää puhelimesta löytyvän Mi Remote -sovelluksen avulla esimerkiksi television ohjaamiseen.

Vasemmassa kyljessä sijaitsevaan korttikelkkaan saa asennettua kaksi nano-SIM-korttia, mutta toista paikkaa ei voi käyttää kasvattamaan sisäistä tallennustilaa erillisellä muistikortilla.

Puhelimen umpinaisen takakannen takia myös laitteen akku on nykytyyliin käyttäjän ulottumattomissa. Kapasiteetiltaan akku on hieman huolestuttavasti vain 3000 mAh. Valmistaja lupailee akun riittävän käytössä hyvin kokonaisen päivän tarpeisiin, joka on monelle varsin riittävästi, mutta henkilökohtaisesti toivoisin valmistajien panostavan hieman myös akkukokoon myös näissä halvemman hintaluokan puhelimissa. Xiaomi toimittaa puhelimen mukana vain 10 watin lataustehon tarjoavan peruslaturin, joka tässä hintaluokassa voidaan vielä juuri ja juuri katsoa läpi sormien. Toivottavaa kuitenkin olisi, että nykylaitteiden mukana toimitettaisiin jo jonkinmoinen pikalaturi.

Takakuoren yläosan vasempaan laitaan sijoitettu takakamera sijaitsee omassa kamerakotelossaan ja nousee reilusti takakannen yläpuolelle. Kamerakyhmy aiheuttaa myös sen, että pöydällä ollessaan laite keikkuu ärsyttävästi. Laitteen sormenjälkitunnistin on sijoitettu takakannen keskelle hieman kamerakomponentin alapuolelle. Sormenjälkitunnistimen sijainti on hyvä ja siihen osuu kohtuullisen helposti myös pelkällä näppituntumalla. Sormenjälkitunnistin sijaitsee pienessä syvennyksessä, mutta syvennys hyvin minimaalinen ja löytämistä helpottamaan olisi toivonut vielä hieman syvempää ”koloa”.

 

Kamera

Mi A2:n takakamera on sijoitettu takakannen vasempaan yläkulmaan iPhone X -tyylisesti. Kamerakyhmy on merkittävästi (noin 2 mm) muusta takakuoresta kohollaan ja puhelimen ollessa pöydällä kontakti tason kanssa tapahtuu kyhmyn metallikehyksen alareunaan, joten kameran suojalinssi ei ole naarmuuntumassa kovinkaan helposti. Kameran apuna toimiva tupla-LED-salama on sijoitettu kameroiden väliin.

Kameran tiedot:

  • 12 megapikselin Sony IMX 486 -kuvasensori (1/2,9″, 1,25 um pikselikoko), f1.8 aukkosuhteen objektiivi
  • 20 megapikselin Sony IMX 376 -kuvasensori (1/2,8″, 1,0 um pikselikoko), f1.8 aukkosuhteen objektiivi
  • Tarkennus: PDAF
  • Kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS

Xiaomi on tänä vuonna muuttanut kameroidensa toimintatapaa ja luopunut viime vuoden Mi A1 -mallista löytyneestä zoom-kamerasta ja korvannut sen 20 megapikselin kameralla. Pääkamera on edelleen 12 megapikselin tarkkuudella varustettu, mutta se on saanut paremman aukkosuhteen sekä pikselikoko on myös kasvanut ollen nyt 1,25 um. Kamerassa käytössä oleva Sonyn IMX 376 -sensori tukee myös 2×2 pixel binningiä hämäräkuvausta varten. Videokuvaus on mahdollista parhaimmillaan 4K 30 FPS laadulla.

Xiaomi Mi A2:n kamerasovellus toimii pääsääntöisesti hyvin ja ripeästi. Kamerasovelluksen saa pikakäynnistettyä virtapainiketta tuplanapauttamalla ja kamera on käyttövalmis lähes viiveettä. Tarkennuksen osalta testijaksolla huomattiin kirkkaissa olosuhteissa tarkennuksen pumppaamista, kunnes kamera saa tarkennettua haluttuun kohteeseen.

Kamerasovelluksen toimintalogiikka on hyvin perinteinen, jossa kuvaustilat on asetettu kuvaruudun alle ja niiden välillä pystyy vaihtamaan sivuttaispyyhkäisyillä. Sovelluksen vasempaan reunaan on kerätty kuvakkeet salamalle, HDR-tilalle (pois, päälle tai auto), värifilttereille sekä valikko lisäasetuksille. Lisäasetusvalikon kautta pääsee myös käsiksi itse kamerasovelluksen asetuksiin.

Mi A2 tarjoaa myös manuaalitilan, joka tarjoaa säädöt valkotasapainolle, tarkennukselle, suljinnopeudelle (1/1000 s – 32 s), ISO-arvolle (100-3200) ja myös kameran valinnalle (tavallinen ja heikko valaistus). Manuaalitila tarjoaa mahdollisuuden käyttää joko tavallista 12 megapikselin tai 20 megapikselin kameraa. Raakakuvaus mahdollisuutta kamerasovellus ei tarjoa.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa otettujen kuvien kuvanlaadusta ei löydy suuremmin valitettavaa. Kuvat ovat tarkkuudeltaan hyviä ja kuvien terävyys myös tässä hintaluokassa hyvällä tasolla. Kuvien värientoistoon Xiaomi on lisännyt ehkä hieman ekstraa, mutta värimaailma on kohtalaisen hyvin todellisuutta myötäilevää.

Hyvässä valossa otetuissa kuvissa kohina pystytään myös pitämään aisoissa. Kuvien dynamiikkaan jää hieman alhaiseksi, joka näkyy kirkkaimmilla keleillä. Dynamiikan taso ei parane edes HDR-tilaa käytettäessä.

Xiaomin päätös korvata tuplakameran toinen kamera 20 megapikselin kameralla ei ole ollut hullumpi ratkaisu. Hämärässä kamera pystyy tuottamaan tässä hintaluokassa varsin mielekkäitä otoksia. Vaikka hankalammissa kuvausolosuhteissa kuviin ilmestyy kohinaa, pysyy kuvanlaatu hintaluokassaan hyvänä. Yksityiskohdat kamera tallentaa kohtuullisesti myös hämärällä, tosin pikselitasolla tarkasteltaessa kuvissa alkaa esiintymään vesivärimäistä efektiä.

Mi A1 sisälsi toisena kamerana erillisen teleobjektiivin, joka mahdollisti kaksinkertaisen optisen zoomauksen, mutta Mi A2:ssa se on poistunut kamerakomponentin vaihdoksen myötä. Henkilökohtaisesti mahdollisuus optiseen zoomaukseen on ollut kätevä ominaisuus, joten sen puute Mi A2:ssa on pienoinen harmi, toisaalta mahdollisuus hyvälaatuisiin hämäräkuviin ei ole ollenkaan huono vaihtoehto.

Kahden kameran käyttö tarjoaa myös mahdollisuuden käyttää syväterävyysefektiä henkilöiden tai kohteiden kuvauksessa. Ominaisuus toimii vaihtelevasti riippuen kuvattavasta kohteesta ja taustasta, mutta pääsääntöisesti laatu on kohtuullista, vaikka kohteiden reunoilla esiintyykin useasti aggressiivista pehmeyttä.

Xiaomi Mi A2 tallentaa videokuvaa parhaimmillaan 4K 30 FPS ja 1080p 30 FPS -laaduilla eikä tarjolla ole ollenkaan 60 FPS -tilaa. Ääni tallennetaan stereona kaikissa tapauksissa perustason 96kbit/s bittivirralla. Lisäksi vain 1080p videossa on mahdollisuus käyttää kuvanvakautusta (ohjelmallinen), 4K tilassa vakautus ei ole käytössä. Kuvanvakautukseen liittyen kameran asetuksissa kuvanvakautuksen säädin on aktiivisena myös 4K-tilassa, mutta se ei testien perusteella vaikuta mihinkään.

Laadullisesti 4K-video on yksityiskohtaista eikä videossa esiinny kohinaa ja värientoisto on todellisuutta myötäilevää. 4K-video tallentuu H.264-pakkauksella (Baseline@L5.1, 1 Ref Frames) ja .MP4-kääreeseen noin 42 Mbit/s bittivirralla.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Xiaomi Mi A2 käyttää Googlen vakiomuotoista Android One -käyttöjärjestelmää, joka on iso poikkeus Xiaomin yleisesti käyttämään MIUI -käyttöliittymään. Android One -käyttöjärjestelmä tarjoaa valmistajille mahdollisuuden tarjota nopeat päivitykset niin tietoturvapäivitysten kuin myös Android -käyttöjärjestelmäpäivitysten osalta. Käytännössä Mi A2 on varustettu ”puhtaalla” Android -käyttöjärjestelmällä, eikä sen mukana ole kuin muutama Xiaomin oma ohjelma (kamera, palaute, Mi Remote, Mi Drop sekä tiedostonhallinta). Lisäksi Android One –ohjelmassa mukana olevat puhelimet saavat uusimmat Android-päivitykset vähintään kahden vuoden ajan laitteen julkaisusta sekä lisäksi kuukausittaiset tietoturvakorjaukset kolmen vuoden ajaksi. Tämän perusteella Mi A2 tulisi saada aikanaan vielä Android Q -käyttöjärjestelmäpäivitys sekä tietoturvapäivityksiä 2021 vuoden puoliväliin saakka.

Xiaomi Mi A2 tulee varustettuna Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmällä ja Android One -ohjelman mukaisesti sen tulisi saada Android 9.0 Pie -päivitys melko pian. Ensimmäisellä käynnistyksellä puhelin antaa mahdollisuuden päättää mitä Googlen lisäsovelluksia asennetaan, joten esimerkiksi joidenkin mielestä turha Google Play Elokuvat -sovellus voidaan jättää asentamatta.

Osalle käyttäjistä vakio-Android on se ainoa oikea Android-versio, joten etenkin heille Mi A2 on erittäin hyvä vaihtoehto halvemmassa hintaluokassa. Vaikka vakio-Androidissa on paljon hyvää, voi moni muiden valmistajien puhelimista vaihtava tuntea ominaisuuskattauksen hieman vajaavaiseksi. Android One -puhelimet ovat ominaisuuksiltaan melko pelkistettyjä ja muiden valmistajien päivittäistä käyttökokemusta parantavat pienet ominaisuudet loistavat poissaolollaan. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää vaikkapa navigaatiopainikkeiden järjestyksen muokkaamisen tai näytön värien säätömahdollisuuden poissaoloa.

Kokonaisuutena Android One paikkaa puuttuvat ”lisäominaisuudet” hyvällä päivitystuellaan sekä ripeydellään ja sulavuudellaan. Testijakson aikana ei käyttöjärjestelmän toiminnassa tullut esiin minkäänlaisia ongelmia. Ainoat mieltä askarruttavat asiat liittyvät Mi A1 -mallin kanssa esiintyneisiin päivitysongelmiin, sillä Xiaomi joutui aiemin vetämään useita päivityksiä pois jakelusta niistä löytyneiden ongelmien takia. Myös A1 joutui odottamaan Android 8.1 Oreo -päivitystä melkein tämän vuoden puoliväliin ja senkin jakelu jouduttiin keskeyttämään ongelmien takia (korjattu versio on jo jaossa). Tämän suhteen Xiaomilla on Mi A2:n kanssa parantamisen varaa.

 

Suorituskyky

io-techin Xiaomi Mi A2 -testikappale saapui elokuun alussa ja laite vietti ympärivuorokautisessa käyttötestissä noin parin viikon ajan. Heti paketista ottaessa laitteeseen oli tarjolla elokuun tietoturvapäivitykset, joka oli iloinen yllätys, koska Google ei ollut julkaissut päivitystä vielä edes omille Pixel-puhelimilleen. Testijaksolla ei esiintynyt rauta- tai ohjelmisto-ongelmia.

Käytännön suorituskyky osoittautui Mi A2:lla varsin hyväksi, kuten käyttöjärjestelmävalinnan ja järjestelmäpiirin osalta osattiin hieman odottaa. Käyttöjärjestelmän toiminta on sulavaa ja toiminnot toimivat ripeästi sen enempää hidastelematta. Käytännön suorituskyky pärjää helposti markkinoilla myös hieman kalliimpien laitteiden kanssa.

Testasimme myös puhelimen suorituskykyä muutamalla raskaammilla peleillä, kuten Need for Speed No Limitsillä sekä Modern Combat 5:llä. Pelisuorituskyky ei jättänyt juuri toivomisen varaa ja pelien automaattisesti valitut grafiikka-asetukset pitivät pelit näyttävinä ja sulavina.

Synteettisissä suorituskykytesteissä otimme vertailukumppaneiksi noin 100 euroa kalliimman, samalla järjestelmäpiirillä varustetun Nokia 7 Plussan, sekä Samsung Galaxy A8 (2018) -puhelimen.

Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri tarjoaa Mi A2:lle varsin hyvän prosessorisuorituskyvyn ja se pärjää hyvin samassa hintaluokassa ja jopa kalliimpien kilpakumppanien keskuudessa. Suorituskyvyn osalta suurimmat haastajat ovat viime vuoden lippulaivamallit kuten Honor 9 tai Nokia 8 sekä tuoreet aggressiivisesti hinnoitellut haastajat, kuten Honor Play.

Suorituskyvyn osalta suurimmat kompastuskivat tulevat grafiikkapuolella, jossa Mi A2:n Adreno 512 -grafiikkasuoritin ei pysty tarjoamaan samanlaista suorituskykyä kuin prosessori. Grafiikkapuolen suorituskyky vastaa noin kolme vuotta sitten julkaistun Snapdragon 810 -piirin Adreno 430 GPU:n tasoa.

Kaikesta huolimatta Mi A2:n suorituskyky on selkeästi hintaluokkansa parhaimmistoa ja sen suorista kilpakumppaneista on vaikeaa löytää suorituskykyisempää kilpailijaa. Toisaalta taas viime vuonna julkaistun Nokia 8 -lippulaivapuhelimen varastojen loppuja on nyt saatavilla uloskantohintaan samassa alle 300 euron hintaluokassa ja se tarjoaa jo aivan eri asteella olevaa suorituskykyä niin prosessorin kuin myös graafisen suorituskyvyn osalta.

 

Akunkesto

Ennakko-odotukset Xiaomi Mi A2:n akkukestolle eivät olleet kovin odottavaiset johtuen laitteen nykymittapuulla pienehköstä akkukapasiteetista.

Parin viikon testijakson aikana Xiaomi Mi A2:n akun varauksesta oli normaalin käyttöpäivän (noin ~16 h) jälkeen jäljellä noin 40-50 %, kun näytön päälläoloaika liikkui noin 2-3 tunnin haarukassa. Samalla latauksella olisi varmasti päästy myös toisen päivän puolelle, mutta toisen päivän yli selviäminen olisi ollut hyvin epätodennäköistä. Raskaammalla käytöllä akun varausprosentit tippuivat jo 20-30 % haarukkaan ja näytön päälläoloaika liikkui noin 3,5 – 4 tunnin paikkeilla. Ennakkoon pienen akun aiheuttamat huolet osoittautuivat turhiksi ja Mi A2:n akkukesto oli, akun koon huomioon ottaen, varsin pätevää.

Testijakson puhelimen käyttöprofiilin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Facebookin selailua, sähköpostien lukemista, musiikin kuuntelua Spotifystä BT-kuulokkeilla, muutamia lyhyitä puheluita ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:n ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Ajoimme Mi A2:lle myös io-techin virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat perustestit. YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n yli tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä Mi A2 pärjäsi yllättävän heikosti ja A2:n akusta hupeni tunnissa 14 %. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Grafiikkapainoitteista rasitusta simuloivassa GFXBenchin Manhattan-akkutestissä Mi A2 saavutti noin 238 minuutin tuloksen, joka on heikompi kuin osassa kilpailijoista. Sekalaista yleiskäyttöä simuloivassa PCMarkin akkutestissä tulokseksi tuli puolestaan reilu 6 h 33 minuuttia, joka akkukapasiteetin huomioon ottaen on kohtuullinen, mutta silti useimpia kilpailijoitaan tulos.

Xiaomi Mi A2:n mukana toimitettava 10 watin peruslaturi täyttää akun mittaustemme mukaan hieman alle kahdessa tunnissa. Vaikka laitteen hintataso on saatu painettua erittäin kilpailukykyiseen alle 300 euron hintaluokkaan, olisi edes hieman nopeamman pikalaturin toimittaminen paketissa toivottavaa. Järjestelmäpiirin osalta tukea löytyy aina Qualcommin Quick Charge 3.0 -tekniikkaan asti.

 

Yhteenveto

Xiaomin tämänvuotinen Mi A -sarjan päivitys oli jo julkaisutilaisuuden jälkeen teknisesti erittäin mielenkiintoiselta ja loistavalla hinta-laatusuhteella varustetulta vaikuttanut puhelin, eikä syvällisemmän testijakson jälkeenkään esiin tullut mitään yllättäviä ongelmia tai puutteita. Mi A2 on jälleen yksi loistava puhelin, joka panee paatuneemmankin lippulaivapuhelinten käyttäjän miettimään high-end-puhelinten ja niiden hintojen tarpeellisuutta. Xiaomin historia alemmassa hintaluokassa olevien puhelinten kanssa on varsin hyvä eikä Mi A2 tee tässäkään poikkeusta.

Fyysiseltä toteutukseltaan Mi A2 on erittäin jykevä ja kestävän tuntuinen. Ulkonäöllisesti puhelin ei tarjoa juuri mitään mullistavaa ja liittymäkohdat erääseen hedelmälogolla varustetun yhtiön tuotteisiin on etenkin takaa päin väistämättömiä. Testikappaleena ollut pirteän sininen värivaihtoehto erottautuu mukavasti jatkuvien mustien, valkoisten tai kullanväristen puhelimien joukosta. Puhelimen takakannen reunojen pyöristykset parantavat käsituntumaa ja helpottavat isolla näytöllä varustetun puhelimen käyttöä myös yhdellä kädellä. Pienikätisimmät voivat kokea laitteen kasvaneen pituuden ongelmalliseksi, erityisesti kuin käytössä oleva Android One -käyttöjärjestelmä ei tarjoa mitään yhden käden käyttöä helpottavia ominaisuuksia.

Teknisesti Mi A2 tarjoaa varsin tasavahvan kattauksen. Snapdragon 660 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky on tässä hintaluokassa hyvää ja se päihittää oman hintaluokkansa, sekä jopa jotkut kalliimman hintaluokan puhelimet. Hyvänkokoisella tallennustila- ja keskusmuistimäärällä varustettuna puhelimen hinta/laatusuhde on kaikilta osilta todella kilpailukykyinen. Kookas kuusituumainen näyttö on saatu pakattua varsin kompaktiin kokoon, vaikka laitteen pituus saattaa aiheuttaa pientä tarvetta kurotteluun yläreunaan yltämisen osalta. Puhelimen suurin heikkous on sen varsin maltillisen kokoinen akku, joka tarjoaa raskaalla käytöllä yhden päivän akkukeston ja kevyemmällä käytöllä hyvän mahdollisuuden päästä myös toisen päivän yli.

Kamerapuolella Mi A2 lyö pöytään melko vakuuttavan tuplakameraratkaisun. Viime vuoden mallissa ollut teleobjektiivi on nyt poistettu ja tilalle on tullut hämäräkuvausta parantava ja pixel-binningiä tukeva 20 megapikselin kakkoskamera. Kuvanlaadultaan, niin päiväsaikaan kuin myös hämärässä, kamera tuottaa miellyttävää ja laadukasta jälkeä alle 300 euron hintaluokassa. Optisen kuvanvakaimen puuttuminen voidaan tässä hintaluokassa päästää vielä sormien läpi.

Xiaomi ei ole sitoutunut erityisen aggressiivisesti Android One -käyttöjärjestelmään ja Mi A2, sekä samaan aikaan julkaistu Mi A2 Lite, nostavat yhtiön Android One -laitteiden määrän kolmeen. Ymmärrettävistä syistä yhtiön pääfokus on sen omassa MIUI-käyttöliittymässä ja sen ympärille rakennetussa Mi-ekosysteemissä. Yhtiön kerran vuodessa ilmestyvä Mi A -sarjan puhelin on ihan mukava lisä Xiaomin laiterepertuaariin ja se tarjoaa MIUI -käyttöliittymää vierastaville mahdollisuuden hankkia laadukas ja varsin kykenevä puhelin erittäin kilpailukykyisellä hinnalla.

Kokonaisuutena Mi A2 on varsin tasapainoinen puhelin, joka tarjoaa omassa hintaluokassaan tällä hetkellä yhden parhaista kokonaisuuksista. Kun alle 400 euron hintaluokassa olevien puhelinten pahimmat kilpakumppanit löytyvät aikaisempina vuosina julkaistuista kovalla alennuksella myytävistä huippumalleista, saa Xiaomi Mi A2 paistatella omassa hintaluokassaan varsin yksinäisenä. Yhtenä samoja kuluttajia houkuttelevana kilpailijana voidaan pitää vuosi sitten julkaistua HMD Globalin Nokia 8 -lippulaivapuhelinta, jota on saanut tarjouksissa jo alle 300 euron hintaan. Raa’assa suorituskyvyssä Mi A2 ei pärjää, mutta lähtökohtaisesti sen ohjelmistotuen pitäisi olla vuoden verran pidempi Nokia 8:an verrattuna. Toivottavasti Xiaomi on ottanut viime vuoden Mi A1 -puhelimen kanssa esiintyneistä ohjelmistopäivitysongelmista onkeensa ja yhtiö hoitaa Mi A2:n päivitykset nopeasti ja kunnialla. Ensimmäinen virstanpylväs on tuleva Android 9.0 Pie -päivitys, jolle yhtiö tosin ei vielä ole antanut aikataulua.

Jos on hankkimassa älypuhelinta ja budjetti sijoittuu 300 euron hintaluokkaan, on Mi A2:n suosittelematta jättäminen suora mahdottomuus, sen verran kokonaisvaltaisen ja onnistuneen tuotteen kiinalaisyritys on saanut aikaiseksi. Palkitsemmekin Mi A2:n toimituksen valinta –kunniamaininnalla.

Plussaa:

  • Tukeva alumiininen rakenne
  • Snapdragon 660 -järjestelmäpiirin suorituskyky tässä hintaluokassa
  • Kameran kuvanlaatu päiväsaikaan sekä hämärässä
  • Sulava vakio-Android
  • Android One -ohjelman mukaiset nopeat päivitykset
  • Dual SIM
  • Hinta
  • LED-ilmoitusvalo
  • Alumiininen takakansi piilottaa sormenjäljet (sininen versio)
  • Nopea ja varmatoiminen sormenjälkitunnistin

 Miinusta:

  • vakio-Androidin puuttuvat muokkausominaisuudet (käyttäjästä riippuvaista)
  • Pienehkö akku tarjoaa vain keskitason toiminta-ajan
  • NFC-siru jätetty pois
  • Yhden käden käyttöön ei ohjelmallisia apuja

 

 

This site uses XenWord.
;