AMD vahvisti julkaisevansa 2. sukupolven Ryzen-prosessorit huhtikuussa ja päivitys kulkee nimellä Zen+. Globalfoundriesin 12 nanometrin prosessilla valmistettavan 8-ytimisen piisirun nimi on Pinnacle Ridge, kun ensimmäisen sukupolven Ryzen-prosessoreiden Summit Ridge -piisirut valmistettiin 14 nm:n viivanleveydellä. AMD käyttää samaa piisirua kaikissa 16-, 8-, 6- ja 4-ytimisissä prosessoreissaan, mutta kytkee mallin mukaan prosessoriytimiä pois käytöstä.
Päivitetyn valmistusprosessin myötä AMD lupailee 2. sukupolven Ryzen-prosessoreille korkeampia kellotaajuuksia ja alhaisempia välimuistien- ja keskusmuistin latensseja, jotka tarkoittavat suorituskykyparannuksia. Lisäksi prosessorin kellotaajuutta rasituksessa säätelevä Precision Boost on päivitetty kakkosversioon ja algoritmi aiempaa opportunistisemmaksi. Precision Boost 2 säätää kellotaajuutta hienostuneemmin yksittäisten ytimien rasituksessa, kun ensimmäisen sukupolven Precision Boost sääti kellotaajuutta ainoastaan kaikkien ytimien ja kahden ytimen rasituksen välillä.
Nimeämiskäytäntö tulee säilymään ennallaan eli Ryzen 7 -prosessorit ovat 8-ytimisiä, Ryzen 5 -prosessorit 6-ytimisiä ja Ryzen 3 -prosessorit neliytimisiä, mutta mallinumerot päivittyvät 2000-sarjaan.
Uudet prosessorit ovat AM4-kantaisia ja ne ovat yhteensopivia nykyisten 300-sarjan piirisarjoihin perustuvien emolevyjen kanssa, mutta AMD tulee lanseeraamaan myös uudet 400-sarjan piirisarjat päivitetyillä ominaisuuksilla. Lippulaivapiirisarja X470 on vähävirtaisempi ja optimoitu toisen sukupolven Ryzen-prosessoreille.
Ryzen 2000 -prosessorit perustuvat samaan Zen-arkkitehtuuriin kuin viime vuonna lanseeratut nykyiset Ryzen-prosessorit, mutta niiden valmistusprosessi päivittyy pienempään eli 12 nanometriin. 2. sukupolven Zen 2 -arkkitehtuurin suunnittelu on jo valmistunut ja siihen perustuvat prosessorit tullaan julkaisemaan 7 nanometrin viivanleveydellä vuonna 2019.
Roadmappiin on merkitty myös toisen sukupolven Ryzen Threadripper -prosessorit, joiden julkaisua voidaan odottaa vuoden toisella puoliskolla eli elo-joulukuussa.
Lähde: AMD
Onko prosessoreiden julkaisuaikataulusta tarkempaa tietoa, portaittain ensin R7, sitten R5 ja sitten R3 vai kaikki kerralla?
Jostain ihmeen syystä tämä Ryzen alkoi nyt kiinnostamaan huomattavan paljon enemmän kuin aiemmin. Mahtaako vielä olla benchmarkkeja saatavilla?
Tuleekohan Threadripperille lisää ytimiä? :vihellys:
AMD's Jim Anderson Talks About Plans For Ryzen CPUs In 2018
Jos linkin maininnat pitää paikkaansa, niin kellojen lisäksi paranee muistiviiveetkin.
Intel voisi ottaa oppia tuosta, että uusi optimoitu prossu ei vaadi myös uutta piirisarjaa kaverikseen.
Sama juttu ja benchejä odotellessa 🙂
Lisäksi tuntuu fiksulta tuoda optimoitu piirisarja ja jättää tuki vanhemmalle piirisarjalle vs. Intel. Ei mitään rakettitiedettä, ei selittelyitä, vaan tekoja ja kas ilmeinen ratkaisu on olemassa. Keppeli on mielestäni täysin oikeassa.
Intel voi toki olla seuraava suoritin itselleni nykyisen i7:n tilalle, mutta Intelin ongelmat ja erityisesti PR-lauseet näistä laskevat omia ostohuosuja kuin pöntöllä olisi. Mielelläni tuen toisenlaista toimintaa ostovalinnoillani.
Niin, ainakin nuo potentiaaliset suorituskyongelmat pitäisi olla ratkaistu, jotta Inteliä viitsisi enää edes harkita.
Hmm… Ei ne Intelit juuri kärsi kukuttajakäytössä noista ongelmista, mutta en panisi silti pahakseni jos amd tuottaisi voittoa useammankin seuraavan vuoden ajan. Se tarkoittaisi/tarkoittaa lisää rahaa tuotekehittelyyn, Mika tarkoittaa parempia tuotteita (ainakin normaalisti) ja nykyinen amd cpu puoli on hyvinkin kilpailukykyistä.
Jahas jahas, hyvää tuntuu lupailevan. Pitäisiköhän sitä ihan itsekin kurkkata pitkästä aikaa tuonne Amd:n puolelle. :tup:
Männä viikollahan noi Intelin opit tuli tutuksi. "Ai tietoturvabugi, no osta uus kone.. jahka sellaisia saa". No ei tarvinne pariin vuotteen ekonomien valittaa kuolevista PC markkinoista kun valtaosa raudasta on reikäistä paskaa johon on turha odottaa firmis pätsiä. 😉
Sitten ja jahka, kun uusia suorittimia ilmaantuu ties miltäkin firmalta, niin maininta Meltdown/Spectre-haavoittuvuuksien alttiudesta olisi paikallaan. Muistaakseni, joku manailikin asian keskustelussa, ettei korjauksia ihan noin vain tehtailla.
Kiva nähdä millainen paketti tulee. Oliskohan Infinity fabricin nopeutta nostettu? Nopeammat kellot ja pienempi muistilatenssi auttaa kyllä suorituskykyyn laajalla rintamalla testeissä.
Taitaa olla edelleen sidoksissa muistin taajuuteen. Tosin missään ei ole mainittu, että toimisko nopeammat muistit näissä :kahvi:
Ainakin AMD oli luottavainen laittaakseen 3600MHz muistien tuloksia heidän R5 2500U prossulleen, jossa vielä Vega lisänä:
Eiköhän muistien yhteensopivuutta ole paranneltu.
Jahas. Kun olisi vielä tulokset gpu:n vakio taajuuksilla.
Veikkaan, että ei. Kellotaajuuksia vain hieman ylös.
Joko 8core ja 5ghz ilmalla?
Haistan tässä vähän semmoista sarkasmin poikasta :joy:
Miksi tulisi? Jos Ryzen 7 on max 8 ydintä kuten nytkin ja Threadripper on 2*Ryzen 7, Threadripper on max 16 ydintä.
Noo tuskin sieltä oikeasti tule kun 200mhz lisää kelloja….;)
No se riittäisi jo siihen että melkein mikäkätahansa Ryzen yksilö suht suurella varmuudella olisi kellotettavissa siihen 4Ghz saakka, tässä sukupolvessa siihen 4Ghz päsy ei ole niinkään varmaa.
Mitäs jos kovin ryzen 7 onkin nykyisiä x2 ja treadtripperi x4? :nb:
Elio väitätkö tosissaan että AMD vcalehteli?
Kannattais vähän ajatella ennen kuin esitää täysin älyttömiä trolleja.
Turhaa tehdä 4 x zeppelin tms. MCM:ää threadripperille, kun sellaista kaipaava voi hankkia epycin.
Voi kuullostaa ehkä vähän oudolta, mutta jotkut tekee töitäkin näillä eikä vain pelaa pasianssiz
Työkäyttöön Ryzenit on vallan soivia pelejä jo ennen Intellin meltgatea!
Se vain, että kovin moni rivikansalainen ei edes huomaa jos hänen koneensa joissain toiminnoissa vaikka hidastuisikin. Eli IMHO Intelin prossat on edelleenkin ihan soivia pelejä nykytilanteessakin.
Asiasta kukkapurkkiin, niin Intel, kuin amd:kään ei saa ulos Spectre korjattuja prossia vielä ensi vuonna. Joten 2019 prossat ehkä jo sellaisia ovat. Joten amdmllä on vuosi aikaa odotetaan Intelin vaustausta. Eli ihan hyvä sauma siinä mielessä, että onnistui välttämään noista sen Meltdownin.
Tosin olin jostain lukevinani, että spectren variaatioista lähinnä vain toinen olisi myös amd:n riesana
Spectre 1 varianttiin ei AMD:n puolelta tarvita korjausta prosessoriin ja Spectre 2:ta ei vieläkään ole osoitettu toimivaksi AMD:n prosessorilla.
En ihan heti usko AMD:n romuttavan Ryzen, Threadripper ja Epyc valikoimaansa koska tuossa tapauksessa Threadripperille olisi 32 corea jolloin Epycille pitäisi tarjota 64. Sitäpaitsi nykyiset Threadripper emolevyt eivät tue 128 PCI Express väylää tai kahdeksaa muistikanavaa.
En siis näe teoriassasi järkeä.
Minä tulkitsin ton, että tulevat ryzenit olisi kahdella lastulla ja tr:t neljällä. Voihan ton heiton tulkita noinkin 🙂
Itsekin olisin ehkä hankkinut työkoneeseen threadripperin, harmittavasti kyllä vaikka revikoita on varmaan satoja niin kaikissa on melkein samat softat käytössä, joten esim. CAD-softista(esim. Solidworks) ei ole juuri mitään testejä olemassa vaikka niitä käyttää varmaan kymmeniä miljoonia ihmisiä työpaikoilla, ja CAM-softista ei ole ensimmäistäkään testiä vaikka nekin on aika monessa paikassa käytössä. Pakko oli sitten mennä vaan 7900X:llä vaikka se tulikin hieman kalliimmaksi kuin vastaava TR.
Mielenkiintoinen logiikka. Ei ole testejä = ostan Intelin vaikka se on kalliimpi, kuumempi ja pl. raskas AVX laskenta hitaampi.
Alan ymmärtää miksi AMD ei menesty yrityskäytössä.
Toisaalta ihan ymmärrettävä logiikka. Hommat on intelillä pelanneet todella pitkään joten AMD kelkkaan hyppääminen on tottakai pienimuotoinen riski. Jossain työkäytössä voi olla ihan perusteltua pysyä siinä tutussa ja turvallisessa (":D"), jos nopeusero on öbaut olematon.
Jos laitteeseen tyrkätään tuhansia euroja, niin miksi valita laite, millä ei ole takuita hyvästä suorituskyvystä tietyssä käytössä, kun ei ole kukaan mitannut sitä?
Millä tavalla Intelin vehkeessä on "takuu hyvästä suorituskyvystä"? Paperilla ja spekseissä AMD vie satanolla joten eiköhän myös käytännössä AMD ole nopeampi.
Mikäli AMD noilla speksieroilla olisi hitaampi, niin sitten kannattaisi vakavasti miettiä onko käytössä olevat ohjelmistot tältä vuosituhannelta.
Ts. valitsemalla AMD:n on hyvin vaikea hävitä.
Wanha viidakon sanonta kuuluu, että ketään ei ole vielä erotettu sen takia, että osti Inteliä…
Valitettavasti AMDn kannalta…
Ja normiryzen ei pärjännyt CAD testeissä aikanaan, kun ne ei säikeisty niin mukavasti rendausosuutta lukuunottamatta. Joten ei ollut kauheasti syitä odottaa, että Threadripper olisi tuonut tilanteeseen muutosta. Tietty nuo CAD testit ajettiin aikanaan Ryzenin tullessa markkinoille, joten agesa ja muistiboostit oli vasta edessäpäin.
Konesalikokoluokassa riskejä toki punnitaan kovasti ja tuntemattomaan vaihtamisen pelko on AMD:lle myrkkyä.
Pienemmässä mittaluokassa pikku hudit ei paljoa satu. Me hommattiin devitiimiin osalle jäsenistä uusia rautoja vanhojen Nehalem Xeonien tilalle ja kun muut eivät kovin rautapuolta seuraa totesivat että minä hoidan raudan arvonta nakin.
Päädyin sitten budjetilla X tilaamaan TR 1920X, 64GB ECC rammia. Kerran kysyivät että ai AMD, oletko varma? Ei ole valitusta sovelluskehityskäytössä kuulunut. Mitä nyt viimeviikolla iloittiin kun meltdown väistettiin.
TR tuli valinnaksi oikeastaan sillä että ECC:tä vaadittiin ja kellotajuus ei saanut madella 2-3Ghz, jolloin Intelin HEDT alusta putoaa kilpailusta ja hinta pomppaa todella pahasti Xeon leirissä jos pitää päästä lähelle 4Ghz.
Tuossa olisi benchmarkkeja jotka kiistatta todistavat parhaan prosessorin työkäyttöön olevan i7-7700K 😀
2D & 3D Workstation Performance – AMD Ryzen Threadripper 1920X Review
Kuka hullu ostaa jotain kallista Intelin HEDT alustaa noilla hinnoilla kun peliprossu halpisalustalla hakkaa sen :p
Samalla voi kysyä onko noiden ohjelmien tekijät koodanneet kännissä.
Itse taidat olla kännissä. Single core testeissä johtaa 7700k. Multicoreissa Ryzenit ja Threadripper pesee 6-0. Katso myös edellinen ja seuraava sivu testejä.
No, näemmä koneen päivitys tapahtuu sitte huhtikuussa. Nyt ku kerran olis siihen massiaki, mutta pidetään nyt ostohousut kaapissa vielä siihen asti kunnes testejä alkaa ilmaantuun, että onko ero ensimmäisen generaation Ryzeneihin miten iso.
Viidestä seitsemään prosenttiin lupaa amd, joten ei ainakaan sen enempää oikeastikkaan. Eli ihan hyvä peruspäivitys, muttei kannata vaihtaa edellisestä sukupolvesta, jos sellaisen jo omistaa.
Siinä ainoassa cad-testissä mitä löysin, tilanne ei ollut kovinkaan hyvä Ryzenin kannalta. Kunnon cad-softat yleensä säikeistyvät huonosti joten se tietysti vaikuttaa paljon. Cam-puolella taas fp32-nopeus on ilmeisesti ratkaisevassa asemassa, ja nekin säikeistyvät vaihtelevasti joten oletettavasti Intel on siinä nopeampi. Kun mietitään koko koneen hintaa, niin parin sadan ero prossun hinnassa ei prosenteissa kuitenkaan ole niin suuri, etenkin kun TR:n emot ovat paljon kalliimpia. Intel nyt oli tässä kohtaa varmempi valinta. Jos olisi isompi firma kyseessä niin voisi toki ostaa molemmat ja tehdä testit itse, mutta nyt ei oikein ollut mahdollisuutta siihen.
Kovasti tekisi mieli päivittää i5-4670k, mutta muistien hinnat ovat ihan poskettomia. Maksoin aikanaan 8Gb setistä 29€ Jimmsistä ja pari vuotta sitten ostin Veikon Koneesta 16Gb lisää ramia ja se maksoi 80€. Nykyään 16Gb setit lähtevät 150€:sta ylöspäin. :beye:
Idea taisi olla se että aina löytyy testi tai kaksi jolla voi omaa valintaa perustella. Onko se oikea valinta/peruste onkin sitten eri asia.
Idea taisi olla se että aina löytyy testi tai kaksi jolla voi omaa valintaa perustella. Onko se oikea valinta/peruste onkin sitten eri asia.
Ei kai tässä ihan muutamaan vuoteen ole julkaistu niin paljon paranneltua prossua, että päivitys edellisestä sukupolvesta olisi ollut perusteltavissa.
Kyllä tuo zenin tuoma 50% IPC parannus luulis olevan hyvä syy päivittää, jos sattu omistamaan bulldozer-johdannaisen prossun ja tarttee lisää vääntöä.
No niin joo, tottakai. Jos joku nyt Bulldozerin oli mennyt ostamaan. 🙂
Ehkäpä Bulldozerin & kumppanien voi ajatella olevan jotain vanhaa arkkitehtuuria jostain vuoden 2008 tienoilta. 🙂
Silti joku BD-johdannainen oli edellinen sukupolvi zeniin nähden 😀
Itse tulkitsin sen 5-7% käppyrän että AMD lupailee sen verran enemmän suorituskykyä alan standardiin verrattuna. Eli jos alan standardi oli 10% niin AMD lupaa sen 15-17%. Zenillä tosin on tämä että on sovelluksia jossa pelkistä muisteista tulee isoja eroja latenssin puolelta, niin tämän kun korjaa ni tulee jo se 30% "vahingossa" lisää. Tämä ei tietenkään vaikuta kaikkiin softiin.
Tuo uusi improved Precision Boost , joka boostaa useamman ytimen taajuutta kuorman sitä vaatiessa on hieno ominaisuus vanhaan verrattuna. Peleissä ei meinaan ole mikään harvinainen tilanne että kaksi raskainta threadia käyvät molemmat lähes samalla kuormalla, ja molemmat hyötyvät boostista. Normi kellottajalle tämä ei kuitenkaan vaikuta kun kuitenkin kellotetaan kaikki ytimet maksimiin. Olisikin hienoa jos AMD toisi lisukkseeksi ns turbo kellotuksen, että voitaisiin sen kellotusvara (varsinkin lämmönpuolesta) kohdistaan sitä suorituskykyä eniten tarvitseviin säikeisiin. Esim aikamoni varmaan mieluummin ajelisivat 1700 prossua 4.2GHz kahdella säikeellä, ja 3.5GHz muilla, kun kaikkia 3.8GHz:lla. Varsinkin peleissä.
Mistähän johtuu että tätä turbo kellotusta ei ole sallittu? Samalla tavallahan siinä pitäisi hakea vakaat rajat, kun normaalissa kellotuksessa.
Voin mutuna heittää, että kivi lämpenisi liian epätasaisesti, jos osa siitä alikellotetaan jotta sais hieman hertsejä lisää parille ytimelle.
Westmere Xeonilla tässä mennään, et "muutama" sukupolvi on tullu skipattua. Tänä keväänä vaan on ensimmäistä kertaa ~7 vuoteen varaa päivitellä ni hoitaa ny pois alta. Lähinnä sitä vaan meinasin, et jos ero vanilla Ryzeneihin ei oo kovin kummonen, että hommaako ekan generaation prossun käytettynä vai plussan uutena.
En tiedä miksi tuo olisi ongelma, kyllä se lämpö sinne lastulle leviää.
Yhtenä syynä voi olla ihan se, ettei haluta tehdä tuosta ylikellottamisesta kuitenkaan liian houkuttelevaa ja saada siten niitä kalliimpiakin kiviä kaupaksi. Nyt se vaatii hyvät jäähdytykset ja kunnolla harrastuneisuutta.