AMD kertoi CES 2018 -messuilla vuoden 2018 suunnitelmistaan ja seuraavan sukupolven Ryzen-prosessoreistaan.

AMD vahvisti julkaisevansa 2. sukupolven Ryzen-prosessorit huhtikuussa ja päivitys kulkee nimellä Zen+. Globalfoundriesin 12 nanometrin prosessilla valmistettavan 8-ytimisen piisirun nimi on Pinnacle Ridge, kun ensimmäisen sukupolven Ryzen-prosessoreiden Summit Ridge -piisirut valmistettiin 14 nm:n viivanleveydellä. AMD käyttää samaa piisirua kaikissa 16-, 8-, 6- ja 4-ytimisissä prosessoreissaan, mutta kytkee mallin mukaan prosessoriytimiä pois käytöstä.

Päivitetyn valmistusprosessin myötä AMD lupailee 2. sukupolven Ryzen-prosessoreille korkeampia kellotaajuuksia ja alhaisempia välimuistien- ja keskusmuistin latensseja, jotka tarkoittavat suorituskykyparannuksia. Lisäksi prosessorin kellotaajuutta rasituksessa säätelevä Precision Boost on päivitetty kakkosversioon ja algoritmi aiempaa opportunistisemmaksi. Precision Boost 2 säätää kellotaajuutta hienostuneemmin yksittäisten ytimien rasituksessa, kun ensimmäisen sukupolven Precision Boost sääti kellotaajuutta ainoastaan kaikkien ytimien ja kahden ytimen rasituksen välillä.

Nimeämiskäytäntö tulee säilymään ennallaan eli Ryzen 7 -prosessorit ovat 8-ytimisiä, Ryzen 5 -prosessorit 6-ytimisiä ja Ryzen 3 -prosessorit neliytimisiä, mutta mallinumerot päivittyvät 2000-sarjaan.

Uudet prosessorit ovat AM4-kantaisia ja ne ovat yhteensopivia nykyisten 300-sarjan piirisarjoihin perustuvien emolevyjen kanssa, mutta AMD tulee lanseeraamaan myös uudet 400-sarjan piirisarjat päivitetyillä ominaisuuksilla. Lippulaivapiirisarja X470 on vähävirtaisempi ja optimoitu toisen sukupolven Ryzen-prosessoreille.

Ryzen 2000 -prosessorit perustuvat samaan Zen-arkkitehtuuriin kuin viime vuonna lanseeratut nykyiset Ryzen-prosessorit, mutta niiden valmistusprosessi päivittyy pienempään eli 12 nanometriin. 2. sukupolven Zen 2 -arkkitehtuurin suunnittelu on jo valmistunut ja siihen perustuvat prosessorit tullaan julkaisemaan 7 nanometrin viivanleveydellä vuonna 2019.

Roadmappiin on merkitty myös toisen sukupolven Ryzen Threadripper -prosessorit, joiden julkaisua voidaan odottaa vuoden toisella puoliskolla eli elo-joulukuussa.

Lähde: AMD

This site uses XenWord.
;