AMD julkaisi tänään virtuaalisilla CES 2021 -messuilla uuden sukupolven Ryzen 5000 -sarjan APU-piirit kannettaviin. Uudet APU-piirit tunnettiin aiemmin Cezanne- ja Lucienne -koodinimillä.
Uudet Ryzen 5000 -sarjan APU-piirit jaetaan H- ja U-sarjoihin ja H-sarja edelleen H-, HS- ja HX-malleihin. H-sarjan APU-piirit perustuvat kaikki Cezanne-arkkitehtuuriin, kun U-sarjassa on sekaisin Cezanne- ja Lucienne-piirejä.
AMD ei jostain syystä ole maininnut ainoankaan nyt julkaistun APU-piirin grafiikkaohjaimen tarkkaa konfiguraatiota. Sekä Cezanne- että Lucienne-siruissa on kuitenkin parhaimmillaan kahdeksan Vega-arkkitehtuurin Compute Unit -yksikköä. Molemmat sirut tukevat kahdeksaa PCIe 3.0 -kaistaa.
Ryzen 5000H -sarjan APU-piirien sisältä löytyy parhaimmillaan kahdeksan Zen 3 -ydintä SMT-tuella, 16 Mt L3-välimuistia. H-malleissa APU-piirin TDP on asetettu 45 wattiin ja HS-malleissa 35 wattiin. Säästö TDP:ssä on saavutettu matalammalla peruskellotaajuudella. HX-mallien virallinen TDP on H-mallien tavoin 45 wattia, mutta ne on suunniteltu ylikellotettaviksi ja sallivat TDP:n ylityksen. Suorituskyvyn osalta AMD kertoo Ryzen 9 5900HX -mallin peittoavan Intelin Core i9-10980HK:n Cinebench R20 -testissä yhdellä säikeellä 13 prosentin erolla. Yleistä prosessorisuorituskykyä mittaavassa Passmark PT10:n prosessoripisteissä Ryzen on edellä peräti 35 % ja 3DMark Fire Striken fysiikkatestissä 19 %:n erolla.
Löydät Ryzen 5000H -sarjan oleellisimmat yksityiskohdat yllä olevasta taulukosta.
Ryzen 5000U -sarjassa viidestä mallista kaksi perustuu H-sarjan tapaan Cezanne-arkkitehtuuriin, mutta loput kolme mallia ovat Lucienne-koodinimellä tunnettuja uudelleenlämmiteltyjä Renoir-APU-piirejä. Cezanne-malleja ovat Ryzen 5 5600U ja 7 5800U, kun Ryzen 3 5300U-, 5 5500U- ja 7 5700U ovat Lucienneja. AMD:n omien testien mukaan Ryzen 7 5800U peittoaa Intelin Core i7-1185G7 -prosessorin PCMark10:n DCC-testissä 18 %:n erolla ja Applications-testissä 7 %:n erolla, Adobe Premieren enkoodaustestissä 44 %:n erolla ja Blender 3D:n säteenseurantatestissä 39 %:n erolla. Prosessorin kehutaan yltävän parhaimmillaan 17,5 tunnin akkukestoon yleisessä käytössä ja 21 tunnin kestoon videon katselussa, mutta diassa ei mainittu minkä kokoisella akulla lukemat on saatu.
Löydät Ryzen 5000U -sarjan oleellisimmat yksityiskohdat yllä olevasta taulukosta.
Lähde: AMD
PCI-E 4 jäi pois virrankulutuksen takia? USB4:sta olisin näihin kovasti kaivannut. Pelkään, että ilman USB4/TB tukea AMD jää jälleen pois yrityskannettavien järeämmästä päästä, vaikka suorituskykyä olisi kuinka paljon.
Varmasti joku myyntikikka tämäkin, eniten kyllä innostaa 5800U (vaikka nykyäänkin aika harvoin näkee kannettavissa esimerkiksi tuota 4800U versiota, yleisimmät ovat 4600U ja 4700U)
Noista kolmesta parhaasta ei kyllä tarvitse harkita kuin Cezanneja, SMT sentään on kaikissa päällä (4700U ei ole).
Ei vissiin toiminut/ollut suunnitteilla renoir piireihin ja näissä on luultavasti pyritty uudelleenkäyttämään mahdollisimman paljon edellisistä nopeamman suunnittelu/tuotantosyklin takia. Ts. haluttu nopeasti jotain ulos joka korjaa pahimmat puutteet vrt. tiger lake.
Varmastikkin jotenkin näin. Nythän APUt tulivat lähes heti työpöytäprosessorien perässä, kun näitä on usein odoteltu yli puoli vuotta.
Näitä kiviä AM4-kantaan odotellessa. Vaikuttaa lupaavalta sillä uskoisin, että tuo Asusin valmistama testeissä käytetty kone piilottaa piirin potentiaalia.
Tuossa videota aiheesta: