AMD on julkaissut jokavuotisen ison ajuripäivityksen näytönohjaimilleen. Seuraavan vuoden ajan ajurit tullaan tuntemaan nimellä Radeon Software Adrenalin 2019 Edition. Yhtiö esitteli ajureiden uusia ominaisuuksia medialle Lontoossa viikko sitten, jossa myös io-tech oli paikan päällä.
AMD:n mukaan sen Radeon Software -ajurit ovat alan vakaimmat 93 %:n luotettavuustuloksella, minkä kerrotaan olevan parhaimmillaan 11 % parempi tulos, kuin kilpailijoilla. Tulokset on saatu AMD:n tehtävään palkkaamaan QA Consultantsin tutkimuksesta. Radeon Software -ohjelmiston kautta toteutetussa käyttäjätyytyväisyystutkimuksessa ajureiden kerrotaan saaneen 90 %:n tuloksen 4,5 tähden keskiarvolla.
Radeon Software Adrenalin 2019 Edition 18.12.2 -ajureiden kerrotaan parantavan Radeon RX 570:llä suorituskykyä peleissä keskimäärin 15 % verrattuna alkuperäiseen Adrenalin Edition 17.12.1 -julkaisuun. Suurimmillaan ero on esimerkkipeleistä Battlefield V:ssä, jossa eroa on peräti 39 %, ja pienimmillään Deus Ex: Mankind Dividedissä, jossa ero jää 6 %:iin.
ESports-kokemuksen parantamiseen tähtäävän Project ReSX on puolestaan saanut laskettua 99. persentiilin ruutuaikoja DOTA 2:ssa, Fortinessä ja Player Unknown’s Battlegroundsissa 2 – 7 % ja pelin vasteaikoja Fortnitessä, Overwatchissa ja PUBG:ssa 4 – 20 %. Radeon Chill:n parannukset puolestaan lupaavat parhaimmillaan 20 % aiempaa suurempia tehonkulutussäästöjä.
Ensimmäinen merkittävistä uusista ominaisuuksista ajureissa on Radeon Advisors, joka sisältää kolme eri työkalua helpottamaan käyttäjän elämää. Game Advisor sisältää sisäänrakennetun testin, jolla se analysoi käynnissä olevan pelin suorituskykyä reaaliajassa ja ehdottaa sen perusteella asetusten muuttamista paremman suorituskyvyn tai kuvanlaadun mahdollistamiseksi.
Settings Advisor on puolestaan lähinnä aloittelijoille suunnattu työkalu, joka suosittelee käyttäjälle tiettyjen Radeon Settings -asetusten säätämistä kokoonpanon suorituskyvyn perusteella. Upgrade Advisor puolestaan mahdollistaa oman kokoonpanon vertailun pelien suosituksiin ja tarkastelemaan miltä tulos näyttäisi samalla koneella mutta toisella näytönohjaimella.
Tehokäyttäjille suunnattuja uudistuksia löytyy esimerkiksi Radeon WattManin puolelta. WattMan tarjoaa käyttäjälle yhdellä klikillä toimivan automaattisen grafiikkapiirin ja muistien ylikellotuksen ja automaattisen alivoltituksen. Automaattisten työkalujen kerrotaan olevan erittäin vakaita ja vaikka tietokone saattaakin kaatua, ohjelma muistaa edelliset toimivat kellotaajuudet. Käyttäjälle voi jatkossa säätää käsin haluamansa tuuletin nopeudet lämpötilan mukaan ja RX Vega -sarjan näytönohjainten DPM-tilojen asetukset ovat nyt käyttäjän hallittavissa.
Näyttöteknologioiden puolella FreeSync 2 HDR:n automaattista sävykartoitusta on AMD:n mukaan paranneltu siten, että standardia tukevien eri näyttöjen kuvat olisivat mahdollisimman identtisiä keskenään. Virtual Super Resolution -ominaisuuteen on lisätty nyt puolestaan tuki 21:9-kuvasuhteen näyttöresoluutioille.
Radeon Overlay on päivittynyt aiemmin mainitun Game Advisorin lisäksi täysin varustelluilla Display Settings- ja WattMan-välilehdillä. Jo aiemmin Overlaysta löytynyttä suorituskykyvälilehteä on paranneltu kustomointimahdollisuuksilla. Esimerkiksi streamaajat voivat sovittaa haluamansa tiedot näytölle haluamallaan värillä, fontilla ja niin edelleen.
Käymme läpi erillisessä uutisartikkelissa ajureiden mukana päivittyvän AMD Linkin ominaisuuksia sekä Radeon ReLiven uudistukset.
Hyvin asentui. En ole vielä pelejä testannut mutta automaattisilla oletusasetuksilla jo ajaa vähemmän voltteja corelle, pitää korkeampaa kelloa ja muistit kellottaa valmiiksi. Vaihtoehdot esim automatic overclock jne näyttää olevan manuaalisessa tilassa niin että vain yhden niistä saa valita. Advisor suositteli enchanced synciä asetuksiin. 😛
Tuo automaattinen kellotus ja alivoltitus taitaa toimia ainoastaan RX Vegoilla? Omalla RX580 ei moiset asetukset osu silmään :confused2:
Voi olla juu, jäi osa footnoteista vähälle huomiolle
470:selläkään ei näy noita automaattisia kelloja
testissä auto undervolt asuksen vega64 kortilla.
Tulos auto undervoltilla: katso liitettä 171827
Tulos manuaalisesti undervoltilla + muistikellotuksella: katso liitettä 171828
Ongelmana auto undervoltissa on että muistit se jätti vakionopeudelle 945 MHz. Omalla kellotuksilla muisti kellottuu 1060Mhz lukemiin (ohjelma kellottui 1060Mhz myös auto overclock memory vaihtoehdolla)
Ei näköjään pysty käyttämään auto undervolt ja auto memory overclock asetuksia yhtä aikaa.
Vega 64 kortille tuli memory timing asetus: Auto / Ajoitustaso 1 / Ajoitustaso 2. Kummallakin asetuksilla tuli sama tulos kun auto-asetuksella superposition benchmarkissa.
Vega kortilla avautui nyt myös myös kaikki p-statet. Aikaisemmin vain p6-p7 olivat näkyvissa. Nyt näkyy kaikki p-statet. Lukituksen avauduttua selvisi että korttini p5-jännite oli suurempi kuin p6 ja p7-arvot eli kortti on ilmeisesti kokoajan ajellut 1.1V.
katso liitettä 171834
Noi muistien ajoitukset taitavat lähinnä merkitä louhinnassa yms. laskennassa? Autolla tulee kai peleissä samoja tuloksia
Mullakin kuluu tehoa.. Pitäs kai kulutuksen säästöä sitten alkaa harrastaa kun teho per tunti on aika korkea määrä…
:dead:
katso liitettä 171886
P6 ja P7 ei tosiaan voi olla alle P5 jännitteen. Nuo on näkynyt overdriveNtoolissa alusta asti. Editoimaan niitä on päässyt vain power table editorilla.
Mutta hieno juttu että amd avaa kaikki arvot käyttäjille. Hyvät ajurit siis. 🙂
Äärimmäisen hienoa ajurityötä AMD:ltä. Voimme selkeästi puhuttaessa erityisen vakaista ajureista, hyvästä ajurituesta peleille, kattavasta säätövarasta ja jouhevasta käyttöliittymästä kääntyä AMD:n puoleen. Hyvä AMD!
QA:n testikalusto
Paljonkohan tuosta maksetaan kun tulokset on halutut/sovitut.
Nvidia jos "palkkaa" niin kääntyisi varmaan toisinpäin jos palkka riittävän hyvä.
Pr stunttia on kyllä pakko tehdä Amd asemassa kun toisella jo uusikin sarja ulkona ja reippaasti enemmän valinnanvaraa
1070,1070Ti,1080,1080Ti,2070,2080,2080Ti
Ja Amd.lla on vaan vega56 ja vega64
Jos pr stunteista puhutaan, niin nahkatakin puuruuvit eivät unohdu koskaan…