AMD joutui keskustelupalstoilla ja mediassa pienoisen myrskyn silmään, kun se ilmoitti hiljattain vain X570- ja B550-piirisarjoihin perustuvien emolevyjen tulevan tukemaan Zen 3 -arkkitehtuuriin perustuvia prosessoreita. Monet olivat olettaneet AMD:n viestinnän perusteella myös vanhempien emolevyjen tukevan tulevia prosessoreita.
Nyt AMD on antanut asiasta uuden lausunnon ainakin tunnetulle saksalaisylikellotaja Roman ’Der8auer’ Hartungille. AMD:n mukaan se on asioita punnittuaan päättänyt sallia Zen 3 -tuen myös valituille B450- ja X470-emolevyille uudempien B550- ja X570-emolevyjen lisäksi. Samalla se alleviivaa, että Zen 3:n jälkeen tulevat sukupolvet tulevat vaatimaan uudemman emolevyn. B450- ja X470-emolevyjen Zen 3 -tuki on vain beeta-tasoa, samaan tapaan kuin 300-sarjan piirisarjojen Zen 2 -tuki.
Välttääkseen aiempia ongelmia päivitysruljanssissa Zen 3 -prosessoreita tukeva BIOS-versio tulee olemaan saatavilla vain rajoitetusti niille asiakkaille, joilla on todennettavasti tuettu B450- tai X470-emolevy sekä ostokuitti Zen 3 -prosessorista. Tällä estetään mahdollisuus, että asiakas päivittäisi BIOSin ilman prosessoria, jolla sen voisi sen jälkeen käynnistää. BIOS-päivitys tulee samalla poistamaan tuen useilta aiemmin julkaistuilta Ryzen-prosessoreilta lopullisesti, BIOSin päivittäminen taaksepäin ei tule onnistumaan. AMD myös varoittaa jo etukäteen, että Zen 3 -tuella varustetut beeta-BIOSit eivät välttämättä tule ehtimään ensimmäisten Zen 3 -prosessoreiden julkaisuun ainakaan kaikilla emolevyillä.
Yksi syistä, miksi AMD oli rajaamassa 400-sarjan piirisarjat ulkopuolelle, oli niissä usein käytetyt 16 Mt:n BIOS-sirut, joissa jo Zen 2 -tuen sisällyttäminen oli johtanut joissain tapauksissa useiden aiemmin tuettujen prosessoreiden tuen, UEFI BIOSin graafisten ominaisuuksien ja jopa joidenkin emolevyjen ominaisuuksien poistoon. Aika näyttää, kuinka suurelle osalle valikoimastaan emolevyvalmistajat päättävät julkaista beeta-BIOSin ja tuleeko esimerkiksi juuri BIOS-sirun kapasiteetti olemaan tähän vaikuttava tekijä.
Päivitys:
AMD on julkaissut joitain tarkentavia tietoja tuesta. Aiemmin mainittu BIOSin lataaminen ei vaadi ostotodistuksia, vaan vain vakuutuksen klikkaamalla verkkosivulla ja/tai ennen BIOSin päivitystä, että on varmasti alla 400-sarjan tuettu emolevy ja Zen 3 -prosessori. Zen 3 -prosessorit tulevat olemaan viimeiset tuetut 400-sarjan emolevyillä riippumatta siitä, tullaanko AM4:lle julkaisemaan esimerkiksi Zen 3+ -tyyppisiä päivitysmalleja vai ei.
Kyllä se on tekninen ongelma, että tuen tarjoaminen poistaa pysyvästi tuen useilta vanhemmilta prosessoreilta. Ja vielä ei tiedetä mitkä kaikki emolevyt tuota tukea ylipäätään tulevat saamaan, ties vaikka emolevyvalmistajat rajoittaisivat 32Mt:n BIOS-siruilla oleville.
Mut tää oli täysin oikee päätös ja eiköhän se 4800X tai mikä nyt onkaan löydä jossain vaiheessa tiensä tähän Crosshair 7 Heroon.
Jos ongelma on reilussa viikossa ratkaistu, niin kyseenalaistaisin koko ongelman olemassaolon. Aivan varmasti tätäkin ehdotusta on sisäisesti harkittu jo ennen alkuperäistä kuluttajien silmäänkusemisyritystä, ei ne niin tyhmiä ole etteivätkö olisi tätä keksineet jo aikaisemmin. Minkään kaupassa myytävän tuotteen yhteensopivuuttakaan ei tässä rikota. 32Mt BIOS sirujakaan ei tarvita kun poistetaan ne legacy prossut pois tilaa viemästä. Aivan varmasti B550 emolevyilläkin tullaan vielä näkemään 16Mt piirejä ihan vaan koska on tyhmää maksaa turhasta, lisäksi noita ei tarvittu edes x570 levyille.
Vähän veikkaan ettei ollut AMD:n päätös vaan emovalmistajien jotka ei halua isompia (varmaan _hirmu paljon_ kalliimpia 😉 ) BIOS-piirejä emoilleen laittaa.
Mutta hyvä juttu jos saavat paskamyrskyn edes jotenkin vaiennettua… itse olen päivittämässä 4700G:hen joten ei koske minua sinänsä.
Se on tekninen ongelma tämän päätöksen jälkeenkin, että poistuu tuki useilta aiemmilta prosessoreilta, päättivät vain että se ongelma on pienempi kuin paskamyrsky.
Ei se 16Mt BIOS ole ongelma B550-lankuille koska ne eivät ylipäätään tue mitään Zen 2:ta vanhempaa. 400-sarjassa pitäisi tukea lisäksi Bristol Ridgeä ja Zen/+ arkkitehtuureita.
Ryzen 1000 ja 2000 sarja ei pysty lukemaan kuin 16mb bios chippejä kun taas 3000 sarja (matisse) pystyy lukemaan 32mb bios chippejä niin oli tuo myös tekninen vaikeus toteuttaa kaikki nuo emolevyjen ominaisuudet ja tuetut prossut. Se miksi aput joutui ekana leikkuu pöydälle oli se, että ne vaatii enemmän tilaa.
Polttomoottorinkin rakentaminen oli joskus ongelma, mutta ei enää kun se on opittu tekemään. Tässä ei mitään ongelmaa koskaan ollutkaan ainakaan yhdenkään insinöörin mielestä, muuten kuin ajankäytön kannalta joka ei ole tekninen ongelma.
Mitään tukea aiemmilta prosessoreilta ei tässä poisteta miltään myytävältä tuotteelta, vaan annetaan käyttäjille oikeus päivittää B450 emolevynsä vastaamaan jotain B550A(miinus pcie4) emolevyjä.
Erittäin hyvä referaatti. Ei minulla muuta.
Eiköhän se USB BIOS Flashback ohita kaikki BIOSin oman päivitystoiminnon "ei saa asentaa vanhempaa BIOSia" bitit…
Asuksen BIOS Flashbackia tukemattomat emothan ne tässä yhteensopivuussopassa lainaprossun tarpeineen ovat varmasti olleet yksi isoimpia tekijöitä.
Tuosta prossujen lainaamisen tarpeesta AMD kyllä varmasti haluaisi eroon.
Onhan Moskovakin mielentila…
Kuu on täynnä mielentiloja
The name game
B550A-piirisarjan mahdollisesta Zen 3 -tuesta ei ole sanottu yhtään mitään mihinkään suuntaan julkisesti (koska se on vain OEM-valmistajien saatavilla). Ei nämä beeta-BIOSit B450iä miksikään B550Amiinukseksi tms muuta (tai jos ajatusleikkinä haluaisi niin ajatella, niin miksikäs ne X470 sitten ovat muuttumassa, ei ainakaan X570 miinuksiksi koska se on ihan eri piirisarja)
Ei kaupasta myytävästä emolevystä tietenkään poista, mutta poistaa siltä emolevyltä, mikä rajoittaa paitsi käyttäjän omia mahdollisuuksia hyödyntää emolevyä tulevaisuudessa eri prosessoreilla, myös tekee käytetyn raudan kaupasta hankalampaa, kun pitää erikseen selvittää mikä BIOS lankussa, mutta ostaja ja/tai myyjä ei välttämättä ole ikinä edes kuullut sanaa BIOS.
Tuskinpa poistaa, kun sieltä löytyy jo nyt BIOSeja emolevyille, joissa on BIOS Flashback, joista erikseen mainitaan että tästä BIOSista ei voi mennä takaisin vanhempaan päin, esimerkiksi 1404 Strix X570-F:lle:
Sä nyt taas tulkitset tota B550A kommenttia todella kirjaimellisesti ja missaat pointin. Luulen vahvasti että tämä myös vaikuttaa ennemmin positiivisesti käytettyjen B450 emolevujen hintakehitykseen kuin toisin päin, sillä myös Zen3 tuen puuttuminen on rajoite. Lisäksi ihmettelisin tilannetta jossa myyjä ja ostaja eivät tiedä kumpikaan että mitä ovat myymässä/ostamassa, mutta kuitenkin ainakin toinen niistä on sen BIOSin sinne onnistuneesti päivittänyt. Ei kuulosta kovin realistiselta skenaariolta. Eri asia sit vuonna 2025+ kun Zetteri tekee näistä budjettipelikoneita ja kaikki kokoonpanot ja niiden osat on käyny ainakin kolmen omistajan kautta.
Ymmärrän hyvin miksi alkuperäiseen päätökseen on tultu. Nyt tehty ratkaisu aiheuttaa todella paljon työtä sekä AMD:n että emolevyvalmistajien päästä, joista jälkimmäiset olisivat luonnollisesti myyneet mieluummin uusia emoja.
Tämä kuitteilla pelleily, biossien rajoitettu jakelu, tästä seuraava tukikanavien kuormitus ja turhat takuupalautukset eivät ole kenenkään intresseissä. Tavan käyttäjä ei ymmärrä tästä asiasta yhtään mitään ja lopputuloksena oleva sekametelisoppa (mikä sopii minkäkin kanssa, mikä prossu pitää olla milloinkin saatavilla ja mikä ei toimi enää päivityksen jälkeen) menee ohi monelta harrastajaltakin.
Jossain BIOS päivityksissä se saattaa myös asentaa uuden firmiksen johonkin toiseen siruun emolevyllä ja siten rikkoa peruuttamattomasti yhteensopivuuden aiempien versioiden kanssa. Itse flashback todennäköisesti onnistuu, mutta levy voi efektiivisesti brickata itsensä ennen kuin päivität uudemman version takaisin.
Ei siihen skenaarioon tarvita kuin valmiiksi kasattuna ostettu kokoonpano, johon liike / myyjä on hoitanut BIOS-päivityksen koska pakettiin kuului Zen 3 -prosessori, minkä sen ostanut sitten myöhemmin pistää "lihoiksi" eli myyntiin osina.
Eli joku ihminen joka ei tiedä mikä on BIOS tai mikä on prosessori pilkkoo kokoonpanon osiin ja postittaa ympäri Suomea? Ei kuulosta taaskaan kovin realistiselta.
Lisäsin editillä toisenkin skenaarion siihen, jopa todennäköisemmän. Ei tuo ole millään muotoa "pahin tapaus", mistäs se ostaja taikoo ne rahat siihen nopeampaan prosessoriin, kun oli juuri käyttänyt vaivalla säästämänsä rahat sen käytetyn raudan ostoon mikä ei toimi, tuurilla voi saada myytyä prosessorin uudelleen samaan hintaan mitä itse maksoi, mutta se nopeampi todennäköisesti kustantaa enemmän.
Nyt kun sitten joku alkaa selvitellä että tukeeko oma vanha lankku näitä vaiko eikö, niin netti on täynnä väärää tietoa mitä ei kuitenkaan oikaista. Ja sitten siitä huolimattakin tuki saattaa omalle lankulle olla mahdollista, ehkä.
No aika huonosti luettu, kun ei löytänyt edes Kaotikin avautumisia siitä kuinka päivitys on teknisesti lähes mahdoton ongelma. Ihan samalla tavalla intelin kelkassa voi lukea että socket 1151 ja jättää ajattelun siihen, sitten myöhemmin ihmetellä kun kone ei boottaa vaikka prossu sopi paikalleen.
Vois olla kans hyvä paikka tehdä io-techille opasvideo, niin Wilma-Petterin tarinallekkin tulis onnellinen loppu
Mut siis kokonaisuutena voidaan kuitenkin sanoa että AMD on sitä mieltä että tää on hyvä ratkaisu, muutenhan ne tekis jotenkin toisin! Vai oletko nyt AMD:n kanssa eri mieltä, vaikka vielä eilen olit niiden kanssa samaa mieltä?
Ostakaa vain uusi emolevy ja myykää se vanha pois. Kuinka vaikeaa tämä nyt on? 50 euroa välirahaa ei ole paha nakki, jos nyt on aivan välttämätöntä saada se uusin prosessori.
Mahti homma, että päätyivät tukemaan 400-sarjalaista! Oikea veto ja hienoa painostusta yhteisöltä. Eikä oikeastaan loppujenlopuksi huono toi verifiointisteppikään. Ei ainakaan käy kämmiä osaamattomalle BIOS-päivittelijälle ja harrastelijat selviää kyllä varmasti.
Mitä mieltä mistä? Alusta asti olen sanonut, että onhan se pyllystä että moni odotti tukea ja sitä ei tule, mutta ymmärrän syyt miksi siihen päädyttiin. Ymmärrän myös syyt, miksi se nyt pyörrettiin,
BIOS-päivityksen tekeminen ei ole teknisesti mahdoton ongelma, mutta tämän BIOS-päivityksen asentaminen tekee mahdottomaksi tukea sillä emolevyllä enää useita vanhempia prosessoreita jälkikäteen, mikä voi muodostua tekniseksi ongelmaksi.
Minulla on sellainen kutina, että yliarvioit aika vahvasti sen yleisen massan käyttäjiä. Me foorumeilla pyörivät harrastajat ja ammattilaiset jotka näistä asioista tietää jotain edes vähän pintaa syvemmältä ollaan pieni pisara meressä.
PC-maailmaan kuuluu BIOS- ja firmware-päivitykset. Ne ovat hyvä asia, ja ne ovat erityisen hyvä asia silloin, kun ne laajentavat kuluttajien valintamahdollisuuksia.
Tästä olet täysin oikeassa. Kaikki normaalit ihmiset ostaa läppärit ja on onnellisia. Itse koneensa kasaavat henkilöt on tippa meressä ja löhtökohtaisesti tietää mitä on BIOS ja prosessori.
Joo porukka aikoo nyt ostaakkin B550 emoja hitosti kun AM5 väkisin rikkoo päivitettävyyden ensi vuoden malleihin.
Joku nimettömänä voi pysyvä voi sanoa vaikka ja mitä, suosittelen että käyt katsomassa mm. GamersNexuksen keissiä käsittelevät videot. Se että kyse olisi puhtaasti bisnespäätöksestä on puhdasta potaskaa, vaikka tietenkin se on yksi merkittävistä syistä.
Ihan kiva se on, että yli 3 vuotta vanhaan 120e maksaneeseen Gigabyten (B350) emolevyyni näyttävät käyvän vielä kaikki tähän mennessä myyntiin tulleet Ryzenit. Virransyötön puolesta isoimpia ei kannata laittaa, mutta 3700x:ään tulee ehkä päivitettyä, kun sen hinta vielä tuosta hieman laskee.
Täällä ei siis valittamista AMD:n tuen suhteen. Zen3:a tähän ei sitten saa, kun niitä joskus myyntiin tulee. Ainakaan itse en odottanut, että tämä emolevy näin pitkään pysyisi päivityskelpoisena.
Höpsönlöpsön. Jos yhteistyökumppanikin mainostaa tulevaa tukea, niin kyllä siinä on se moka käynyt aivan täysin AMDn päässä ja markkinoinnissa eikä missään ”kuluttajan omissa olettamuksissa”.
Miksi ihmeessä ne pyörsi päätöksensä? Nyt porukka ostaa mieluummin vanhan 400 sarjalaisen kuin uutta 500 sarjan emoa, kun niihin ei enää jatkossa saa päivitettyä uudempaa prossua.
Luulisi emovalmistajien mieluummin myyvän uutta kuin vanhaa.
Miksi turhaan? Pitämällä vanhan emolevyni vältyn siltä purkamisen ja asentamisen ja komponentin myynnin sähläämiseltä.
Olen myös kiintynyt Asusiin, koska osaan säätää sille hyvin tarkat tuuletinasetukset AI Suiten konffitiedostoihin kajoamalla. Päivittäminen uuteen sopivaan Asus lankkuun saattaisi tarkoittaa suurempaa kuin 50eur välirahaa.
Viikossa on tehty uusi? päätös, mutta juurihan jutussa lukee että tuki tulee luultavasti myöhästymään Zen3 launchista, joten en nyt sanoisi että se on viikossa tehty.
Öö kannattaa varmaan selvittää valmistajalta asia? Jos katoit netistä hölynpölyä, niin voi voi..
AMD ei ole vastuussa emolevyvalmistajien mainoksista, mutta pitäisi toki puuttua niihin ajoissa ilman muuta. MSI ei todennäköisesti asiasta AMD:lta kysynyt, vaan teki samalla tapaa oletuksen kuin niin moni muukin, teknisesti niitä voidaan tukea millä tahansa AM4-emolevyllä, mutta samalla pitää pettää aiemmin tehtyjä lupauksista koska kaikkia AM4-prosessoreita ei yksinkertaisesti voida tukea samanaikaisesti (ainakaan niillä 16Mt malleilla)
Jaa, missähän lähde tälle, että MSI on täysin omavaltaisesti lähtenyt arpomaan ja markkinoimaan tulevaa tukea, eikä ole missään vaiheessa kysynyt AMD:ltä mielipidettä asiaan? Tämä on taas aivan täysin samaa spekulaatiota, kuin kaikki muu mitä olet tähän ketjuun suoltanut. Ja tottakai AMD:n olisi pitänyt heti puuttua ja ilmoittaa MSI:lle, että ei muuten pidä paikkaansa. Muuten antaa AMDstä aika uskomattoman huonon kuvan yhteistyökumppanina.
Olisin kyllä ollut hieman vittuuntunut jos omaan x470 ei saisi tuota tulevaa Zen3:sta asennettua. Minulle myytiin tuo x470 emo saatesanoilla että ei tarvi x570:stä jos ei tarvi 4.0 PCi väylää ja AMD on antanut ymmärtää että M4 kantaa tuetaan hamaan tappiin asti. Eihän tästä mitään kalapaliikkia olisi edes syntynyt jos olisi ollut tiedossa että tuleva porssu ei tomi X470:ssä: en olisi ostanut sitä vaan X570:sen. Toki jos menee oikein hankalaksi niin homman sitten uuden emon samalla ja myyn tuon vahan jollekkin…Eihän näistä aina tiedä mitä ne touhuaa:)
Itse tehty ongelma, ennen tavan käyttäjillä ei ollut mitään syytä ikinä päivittää biossia, joten biosin päivittäminen oli niin hankalaa, ettei sitä tavan käyttäjät koskaan tehneet. Tästäkin olisi voitu tehdä vaan sopivan hankala operaatio, niin ei tarvisi kuitteja kysellä.
Onhan se toki mahdollista että ovat kysyneet ja AMD ollut silloin toista mieltä kuin B550-piirisarjan julkaisussa, mutta on se aika epätodennäköistä että AMD ensin lupaisi emovalmistajille että voi tukea ja sitten pian perästä sanoo ettei voikaan, siitä istuttaisiin helposti pian oikeudessa.
MSI:llä sen sijaan on pakoreitti lupaukselleen siinä, että se voi vedota ettei ole vastuussa toisen yhtiön julkaisemattomaan arkkitehtuuriin tekemistä muutoksista, vaan on mainostanut tiedossa olevien tulevien Zen 2 -prosessorimallien ja APU-piirien pohjalta.
Se että kaikkia AM4-prosessoreita ei voida tukea samanaikaisesti kaikilla AM4-emoilla ei ole mitään spekulaatiota, vaan faktaa, kuten mm. GamersNexuksen asiaa käsittelevässä videossa kerrotaan ihan lähteiden kera.
Ettehän te nyt AM4 emoilla AM5 prossuja ajele. Tai ainakin mielenkiintoiselta viritykseltä kuulostaisi.
Tai sitten speksaavat tarpeeksi isot piirit, jos siitä kerran on kiinni. Jotainhan on selvästi mennyt pieleen, koska AMD on julkaissut juuri sillä aikataululla prosessoreita mitä roadmapeissa tuohon aikaan oli. Varmasti insinööreillä oli joku käsitys paljonko siihen tukeen vaaditaan muistia. Joko niiltä ei kysytty, tai arviot heittävät erittäin pahasti.
Intelin Management Engine tosiaan voi vaatia jonkin BIOS-version miniminä.
Siihenkin tullut päivityksiä aina välillä sen ollessa suunnilleen yhtä tietoturvallinen kuin prossut.
AMD:lläkin on kyllä vastaava, mutta sitä ei ole tainnut tarvita paikkailla ihan niin usein.
B550 tuo PCIe v4:n näytönohjaimelle ja M.2 levylle.
(+itse piirisarjan tarjoamat kaistat päivittyvät vihdoin vuosikymmenen vanhaan PCIe v3:en)
Niin miksi se muka jätettäisiin ostamatta kunhan hinta vain ei ole paljoa korkeampi kuin B450 laudassa?
X470 taas on ollut mannerjäätikön railon väliin putoaja jo siitä asti kun X570 tuli:
Että saa B450:sten tasoa paremman prossuvirransyötön joutuu käytännössä maksamaan ominaisuuksiltaan paremman X570 laudan hinnan.
Tosin jos mainostajana oli vain MSI, niin empä ihmettelisi ollenkaan, vaikka siellä olisi kehitelty ihan vain koko homma täysin omasta päästä….
No harvemmin sitä jaksaa tuohtua asiasta jos ei ole omaa lehmää ojassa. Ehkäpä useampi, jolla 300-sarjalainen on tyytyväinen saamaansa tukeen, tai sitten 300-sarjan omistajia on vain vähemmän ja siksi siitä kitisty vähemmän, mene ja tiedä.
Wccftechin heppu twiittailee tähän liittyen:
toivottavasti x470 strixiin tulee tuo päivitys