AMD julkaisi Radeon Software 17.7.2 -ajurit edellisyönä Suomen aikaa. Uusien ominaisuuksien ja parannusten lomassa oli myös ikävämpi uutinen pienelle, mutta edelleen olemassa olevalle käyttäjäkunnalle: Windows 8.1 ei ole enää tuettujen käyttöjärjestelmien joukossa.
AMD tiputti tuen 32-bittiselle Windows 8.1 -käyttöjärjestelmälle jo aiemmin tänä vuonna. Tuki 64-bittiselle Windows 8.1:lle pidettiin kuitenkin mukana aina 17.7.1-ajureihin asti. Guru3D kysyi asiasta AMD:lta, joka vastasi suoraan Windows 8.1 -käyttäjien olevan niin pieni joukko, ettei sen tukemisessa ole enää mitään järkeä.
Ne harvat, jotka edelleen käyttävät Windows 8.1:tä ja haluavat uudet ajurit koneelleen, voivat tukeutua Windows 7 -ajureiden käyttöön. Niille ei luvata erikseen tukea AMD:n puolelta, mutta niiden pitäisi toimia myös Windows 8.1:llä ongelmitta, joskin rajoitetuin ominaisuuksin. Windows 7 -ajurit on rakennettu WDDM 1.1:lle (Windows Display Driver Model), kun Windows 8.1 tukisi WDDM 1.3:a.
Itse näin AMDn ja Win 8.1 tyytyväisenä käyttäjänä kyllä ärsyttää erityisen paljon tällainen päätös. Onhan se toki totta, että tämän järjestelmän käyttäjiä ei mahdottomasti ole, mutta silti kyllä kummastuttaa. Pitänee siis asennella nuo aikaisemmat ajurit ja toivoa että pyörtävät päätöksensä.
No eikös olisi jo aika päivittää windows 10:n tuo, kun se on vieläkin mahdollista ihan ilmaiseksi.
Tuskin muuttavat mieltään, koska windows 8:han oli vain pieni välimalli ennen win10:iä.
Steam hw statseista:
katso liitettä 32329
Itselläni on edelleenkin periaateantipatioita win 10 kohtaan, koska sen olematon yksityisyydensuoja, bugisuus ym. Ja kyllä, tiedän että suurimman osan näistä saa blokittua, mutta kyse onkin pikemminkin periaatteesta. Lisäksi, itse saan kyllä kuinka monta win 10 lisenssiä ikinä haluan yliopiston kautta, ja ihan ilmaiseksi, eli päivitys ei ole tarpeen. Mutta koska tosiaan itsellä ei ole mitään valittamista win 8.1 toiminnasta, niin ihmettelen kyllä. En oikein jaksa uskoa, että kehityksen kannalta olisi niin iso juttu tehdä win 8.1:lle ajurit, koska etenkin 7 on teknisesti todella lähellä kasia muutamia juttuja lukuunottamatta…
Windows 8.1 yksityisyydensuojan on päivitetty yhtähuonoksi kuin se on Windows 10 versiossa joten turha sen takia pidätellä kun olet jo allikossa sen suhteen.
Win 8 tukee eri WDDM versiota kuin Win 10 joten sille tarvii täysin oman ajurin Wint 10 ajuri ei käy ,samatilanne on Win 7 sekin tukee eri WDDM versiota kuin Win 8.1 mutta Win 8.1 pystyy käyttämään Win7 ajuria.
Ettei vaan olisi taas misinformaatiokampanjat tehneet hyvin tehtäviään?
Totta, Windows 10 lähettää ehkä enemmän tietoja MS:lle oletuksena, kuin aiemmat, mutta myös aiemmat lähettelevät ja niille on kuitenkin ihan selvät kytkimet siellä asetuksissa että mitä kerätään ja lähetetään. Kyseenalaistaisin myös onko se yhtään sen bugisempi kuin aiemmat Windowsit.
Onko sinulla paljonkin kokemusta ajureiden koodamisesta eri Windows Display Driver Modeleille? Minulla ei ole, mutta sekä 1.2 että 1.3 toivat aika paljon muutoksia vrt 7:n 1.1, luulisi että se ei ihan olankohautuksella mene siellä ajuritiimissä.
Siis WDD onkin juurikin niitä harvoja juttuja, joissa niitä eroja sitten jo tuleekin. Ei sinänsä mikään pikkujuttu ole, en sitä väitä. Itsellänikään ei näyttisajureiden koodaamisesta ole omaa kokemusta, eli paha sanoa. Mutta onko niin merkittävä että vaaditut työtunnit eivät ole sen arvoisia. No, ilmeisesti sitten ei AMDn mielestä.
Win 10 suurin heikkous verrattain win 7 ja 8.1 on juurikin se, että vanhemmissa järjestelmissä nämä vakoiluominaisuudet saa pois päältä kokonaa, nimittäin poistamalla ne päivitykset koneesta tai olla asentamatta niitä. Win 10 voit vain laittaa ruksin pois ruudusta ja käyttää ehkä jotakin filtterisoftaa. Mutta pois päältä niitä et siitä saa, koska niitä ominaisuuksia et voi poistaa, toisin kuin vanhemmissa järjestelmissä. Kympin win updatessa et voi kieltäytyä jostakin päivityksestä, ainoastaan viivyttää sitä, tosin kuin vanhemmissa järjestelmissä (itselläni ei ole saatavilla laillisesti win 10 enteprisea joka kyllä kiinnostaisi). Win 8.1 kerää telematriikkaa vakiona vain jos on MS-tili asennettuna koneeseen, jota allekirjoittanut ei ole koneeseensa lisännyt ollenkaan. Kuten yllä sanoin, että kyse on hyvin pitkälle periaatteesta. Ok, onhan se tietty hieman tekopyhää tästä yksityisyydestä huudella Google, facebookin ym. aikakaudella. Mutta toisaalta on silti eri juttu, että joku taho kerää kaiken tiedon mitä laitteella teet verrattain, että kerätään tieto ”vain” siitä, mitä teet verkossa.
Mitä tulee tuohon bugisuuteen, niin onhan tuo varmasti paljon parempi kuin mitä se oli pari vuotta sitten. Allekirjoittanut kokeili win 10 tasan tarkkaan päivän ja palautin vanhan järjestelmän, koska 10 oli täysi kikkare vielä silloin. Eli varmasti on parantunut siitä. Mutta silti edelleenkin aina välillä joku oma kaveri avautuu siitä, kun 10 leipoo taas jossakin jutussa, etenkin astetta vanhemmalla raudalla (esim. Hashwell ja Sandy Bridge). Kun sitten taas vertaa omaan kokemukseen 7 ja 8.1, niin eipä ole juurikaan valittamisen aihetta näiden toiminnassa, ainakaan tähän asti.
1. Ei ole päivitetty läheskään yhtä täydelliseksi spywareksi, ainakaan kellään sellaisella joka osaa lukea. Päivityksissä katsos kerrotaan mitä niissä päivitetään. Ainoastaan 10:ssä näistä kivoista ”ominaisuuksista” kuten keyloggereista jne ei voi kieltäytyä. Seiskassa ja kasissa voi.
2. Creators update on tehnyt kympistä selkeästi bugisemman kuin se oli ennen sitä. Tämän vuoksi monessa softassa avoimesti suositellaan sen heittämistä vekeen koneeltaan jos törmää ongelmiin.
Itsellä Haswell pohjainen 4670K eikä mitään ongelmia Win 10:n kanssa. Kaikki uusimmat päivitykset löytyy, mukaanlukien Creators Update. Käyttäny tätä julkaisupäivästä lähtien ja pari kertaa asentanut uusiks, yleensä vain sen takia että itse halusin puhtaan systeemin.
win 8.1 käyttäjiä on vain yksinkertaisesti liian vähän eli amd:n ei ole kannattavaa tehdä enää sille ajureita?.
Windows 8 / 8.1 oli kyllä melkoinen syöpä kaikin puolin. Hyvä vaan kun siitä päästään eroon.
AMD:llä on ilmeisesti liian vähän porukkaa töissä, että tuollaiseen kannattaa satsata. Tappioputken takia taas ei kannata palkata lisää..
Ei yllättänyt mistä kiikasti. 🙂
Win 8.1:sta saa kohtuu helposti pois noi "parannetut" vakoiluominaisuudet. Laittaa hide listalle muutaman päivityksen ja poistaa tai disabloi diagtrack servicen ja lisäksi poistaa system:ltä oikeudet c:programdatamicrosoftdiagnosis hakemistoon. Lisäksi poistaa kaikki feedback / experience / maintenance / whatever ajastetut taskit.
Oli kyllä "mukava" huomata kun 8.1 koneessa tein kymppi asennusmedian MS:n omalla työkalulla, niin sehän samalla enabloi kaikki em. vakoilut takasin päälle turhaan asiasta mainitsematta (valinnalla: Asenna W10 toiseen koneeseen).
8.1 on kuitenkin classic shellillä ihan ok ja selkeästi modernimpi "under the hood" kuin W7, joten sinänsä tämä AMD:n päätös on kyllä todella perseestä ja kiinnostus hiipui vegaankin. 8.1:ssä olisi kuitenkin tietoturvapäivityksiä tarjolla 3v pidempään…
Toisaalta nykyiset driverit toimii ja ehkä ajan myötä saadaan kuulla miten seiskan ajureilla – ja ehkä tulee vielä päivitys 8.1 käyttäjille. Mutta en nyt todellakaan ala "päivittämään" mihinkään lähikuukausina tämän neronleimauksen vuoksi. Ei näin AMD… :/
Hyvä hyvä, AMD! Paranee kokoajan!
Aivan oikein! Ihan turha ylläpitää kuolevaa käyttöjärjestelmää, sillä senkin voimavaran voi käyttää muiden käyttöjärjestemien ajurien kehitykseen.
Windows 10:ssä ideana on se, että nimi pidetään samana, vaikka versio välillä vaihtuukin. Se on ongelma, joka aiheuttaa paljon epäselvyyksiä. Esim creators update on täysin uusi versio.
Ei se ole sen enempää "uusi versio" kuin service packit ennenkään
Ominaisuuksia tulee ja menee, kuten windows versioiden välillä, ei kuten SP väleillä.
Ei yhtään toinna ihmetellä, miksi ohjelmistot hajoilevat. Käyttis sinänsä on samalla tavalla "vakaa", kuin ennenkin. Kyseessä vain on eri käyttis, jolloin softa ei toimi, kun se on "by design" erilainen (ei tue ominaisuutta X, Ominasyys Y toimii hieman eritavoin jne). Ennen tämä oli lähinnä käyttisversioiden välillä. Nyt SP:t ja versiot on sotkettu täysin keskenään.
MS sotkee kotikäyttäjien hommat mm. liiallisella vakoilulla ja yrityskäyttäjien hommat mm. tuolla versioidiotismilla. Kovasti yrittävät porukan siis saada siirtymään pois windowksesta. Harmi, että linux puolella tämä ojennettu kultalusikka ei vain mitenkään pysy hyppysissä, vaan siellä ryssitään sitten hommat muuten.
Koko "vakoilu" on foliohattuiltu ihan omiin ulottuvuuksinsa millä ei ole juuri kosketuspintaa todellisuuden kanssa. Yrityskäyttäjille julkaistaan myös pidemmän tukiajan buildeja, jos uudet versiot pelottaa.
Ei nuo Win10 päivitykset eroa mitenkään vanhoista SP-päivityksistä, ihan samalla tavalla ennenkin jotkut softat vaativat tietyn service packin ja uudet service packit hajottivat vanhoja asioita jos softia ei päivitetty
Samalla logiikalla seiskan olis voinut todeta olevan vistan servicepakki, ei siinä kuitenkaan se erityiasemmin asiat muuttuneet.
Eri perinteisiin SP:hin on nimenomaan huomattava. Muutokset voivat olla ehdottomasti paljon laajempia ja radikaalimpia.
Olen kyllä Griffinin linjoilla, kyllä kympin nämä suuret päivitykset ovat enemmän kuin service packit aikanaan, nimenomaan tärkeää tuo että ohjelmia / ominaisuuksia poistetaan kyselemättä ja muutenkin kyse on suuremmista muutoksista. Itse en usko asentavani kymppiä ikinä pääkoneeseen ellei MS muuta käytäntöjään. Joka ainoa vanhempi windows versio on kyllä tullut koluttua NT-pohjaisista windowseista (ja juu olen kokeillu kybää läppärissä kuukausia, mutta vaihdoin sen sitten linuxiin).
Mutta postatkaa ihmeessä linkkejä tähän ketjuun, jos ilmenee hyviä tapoja protestoida tuota AMD:n järjettömyyttä.
EDIT: Jokainen varmaan päättää itse miten suhtautuu yksityisyyteensä, mutta ihan jos vaikka lukaisee Microsoft finally reveals what data Windows 10 really collects artikkelista löytyvän koko listan niin voi miettiä mitä tarkoitusta varten tämä käyttis luotiin ja miksi sen sai ilmaiseksi. Ja miksi piti kaksi vuotta viranomaisten kuumottaa MS:ää aiheesta..
Harmillista, että lopettavat tuen, mutta toisaalta ymmärrettävää. Pelaajat ovat uusien näyttisajureiden suhteen oleellisin käyttäjäkunta, ja Steamin käyttäjästatistiikan perusteella mutuilemalla reilu 1% käyttää W8.1 + Radeon -komboa…
Ovatko ne hajoilevat ohjelmistot aktiivisesti ylläpidettyjä, ts. pätsääkö ja kehittääkö valmistaja niitä aktiivisesti? Esim. siirtää toiminnallisuutta uudempien ohjelmointirajapintojen päälle, ettei olla löysässä hirressä jonkun 20v vanhan palikan varassa? Ei vanhoissa softissa voi roikkua ikuisesti.
"Vakoilun" suhteen jokainen tekee itse päätöksensä, mutta minusta Microsoft on ihan kelvollisesti avannut omalla sivustollaan, mitä tietoa kerätään milläkin asetuksilla. Perustason diagnostiikkatietojen keräyksessä ei mene mukana mitään sellaista infoa, mistä itse huolestuisin.
Yrityksillä on olemassa W10 Enterprise LTSB, jos versiopäivitykset eivät sovi kuvioon.
W10 on perusperiaatteeltaan erilainen. W10:n halutaan olevan palvelumuotoinen sen sijaan, että se olisi softa mikä hankittaisiin ~kymmeneksi vuodeksi ja se pysyisi sen ajan lähes muuttumattomana.
Täällä Ivy Bridge, ei juurikaan ongelmia. Edge-selain hajosi aikaa sitten (en muista oliko edes Anniversarya julkastu vielä silloin) mutta sen sai korjattua powershellillä
Ne ongelmathan johtuvat yleensä aina siitä, että softat eivät päivity tarpeeksi nopeasti tai ei ollenkaan. Pahimpia sellaiset ikivanhat legacy softat. Kotikoneilla ei luulisi niinkään ongelmia olevan vs yrityspuolella, joissa on pakko mennä jollain x w10 versiolla 1-3vuotta kun softa ei jostai ihme syystä enää toimi.
Kokeilin 7 to 8.1 😆 ajureita ja tuntui vähän jumittavilta aluksi mutta sitten toimi kuitenkin. Täytyy testata vielä paremmin ajan kanssa.
niiden pitäisi toimia ihan normaalisti poislukien wddm1.3 featuret ja sen myötä dx11.1
W10 jo 2v vanha käyttis ja edelleen samaa sorsimista. Päivittelin 8.1:sta jo julkaisupäivänä SER-jätteeksi luettavaksi koneella (AMD X2 5000+, 5.5GB DDR2, GF 8800GTS 320MB) ja jopa tuolle löytyi ajurit välittömästi.
Ei kävisi mielessäkään palata aikaisempiin.
Ensimmäinen W10 on käytännössä eiri käyttis, kuin uusin W10 (creators update) Vanhojen asioiden tukea on karsittu paljon ja uutta lisättu, sekä muuteltu toiminnallisuuksia. Jopa prossutukea on leikattu.
W10:stä puhuttaessa pitää aina mainita ongelmien kanssa myös siis se käyttiksen versio, jotta pystyy tietämään, millä käyttiksellä ollaan oikeasti liikenteessä..
Pitäisi aina muistaa painottaa tuota "omassa käytössä". Mulla siis ei ole ollut ongelmia julkaisun, AE Updaten kuin myäskään Creators updaten kanssa.
Mikäs tuo leikattu prossutuki muka on? o_O Joskin nyt muutama viime vuosi ollut semimoderni prossu vaikkei sieltä high-end päästä, niin ei tuonkaan kanssa tarvinnut tapella. Ainoa ongelma oli siinä, että W10 + ei-Z emo & Pentium G3258:n kanssa piti kikkailla.
Eikös täälläkin ollut uutinen. Tietyt atomit tippuivat tuettujen listalta. VAIKKA kyseessä onkin prossun integroitu näyttis, niin silti kokonaisuus on se prossu, jota käyttäviä kokoonpanoja ei tueta.
Niinjuu ne Atomit joissa on PowerVR:n GPU, joissa nyt on ollut aina ajurituki suht tuuheaa.
Omaan Z3735F Atom tablettiinhan tuon saisi kun Intelin piiri.
Sama juttu oli silloin kun Windows 8 ilmestyi. Meni vuosia ja monikaan ei päivittänyt.
Loppujen lopuksi tämä on johtanut siihen, että laitteita on yhä enemmän ja enemmän, vaikkei se sinällään haittaa mitään.
Kasin skippasin tosin itsekin, 7:sta suoraan 8.1 ja siitä 10:aan.
Kasi kuitenkin oli 8.1:lle vähän kuin mitä Vista oli 7:lle.
Ei hyvä, sillä itsellä on Windows 8.1 alla vähän pakon edestä. Toki oma tilanne on aika rajatapaus varmasti. Nimittäin ensimmäinen Windows 10 build 10240 toimi vielä tässä koneessa, mutta Anniversary Update vei wifin – Realtek RTL8821AE ajuri on syypää eikä tuohon ollut mitään ratkaisua (eikä Realtek ole vieläkään päivittänyt ajuriaan, juuri katsoin, sama 2016 kesän ajuri) eikä Realtekkia tai Asustakaan taida kiinnostaa vittuakaan. Eikä tuota niin helposti vaihdeta läppärissä. Tuon RTL8821AE:n pulmaa on pohdittu redditissä muiden epäonnisten kanssa, ei korjattavissa (ellei uusin Creators update ole nyt sitten maagisesti taas korjannut vikaa, mutta uskon varassa en jaksa alkaa formatoimaan konetta). Toki ongelma korjaantuisi erillisellä USB:iin kytkettävällä wi-fi tikulla, mutta en jaksaisi sellaistakaan koko ajan koneessa pitää kiinni (ja USB-paikkoja muutenkin vain 3).
Hullua että Windows 8.1:n mainstream-tukeakin on vielä ensivuoteen saakka ja extended-tukea vuoteen 2023, mutta AMD nyt jo tiputtaa tukensa. Ainakin tulevaisuutta varten opin läksyni ja seuraavaa läppäriä hankkiessa täytyy olla erityisen tarkkana että sisältä löytyy Intel tai Qualcomm Wireless ja välttää Realtekiä (sekä Broadcomia) kuin ruttoa etten jää jumiin vanhaan käyttikseen…
Onneksi ei ole punaleirin tuotteita itsellä, toivon mukaan Nvidia ja Intel eivät lähde tälläiseen penninvenytykseen mukaan ja päivittävät ajureitaan aina siihen päivään saakka kun Microsoft tiputtaa tukensa 8.1:lle.
Vista taisi olla se toinen Microsoft käyttis joka koki saman kohtalon, että softa-tuki alkoi kaikota ennen kuin Microsoftin virallinen tuki oli edes päättynyt. Ärsyttävintä tässä pulmassani ehkä on se, että Realtek RTL8821AE toimi Linux Mintissä ihan normaalisti. :rofl:
Onko tuo läppäri niin kovassa pelikäytössä, että AMD:n ajurit pitäisi ehdottomasti saada päivitettyä? Vai miksei voi vaan huoletta pysytellä niissä vanhoissa toimivissa ajuriversioissa?
On se pelikäytössäkin ja kyllä vanhat ajurit menee vielä varmaan pitkään – uusista ajureista kun tuolla vihreässäkin leirissä tuntuu olevan liian usein lähinnä harmia vanhemmalla koneella. Eli sikäli ongelmaa ei ole (vielä). Toivon mukaan AMD ainakin sellaisessa tilanteessa tekee poikkeuksen että päivittää kasinkin ajurit jos löytyy joku paha haavoittuvuus, kuten Opera teki aikanaan (Opera 12.17) tai hiljattainen WannaCry XP päivitys Microsoftilta. Tai jos heidän ajuri aiheuttaa jotain pahoja grafiikkabugeja peleissä tai jossain muussa softassa. Eli ei varsinaisesti ole tuettu, mutta jos kakka osuu tuulettimeen, niin sitten tukevat.
Viestini pointti ei vissiin ollutkaan se että tarvitsen uusimman AMD ajurin heti nyt, kunhan halusin vain nurista siitä että iso komponentti valmistaja tiputtaa tuen käyttöjärjestelmälle ennen aikojaan (mainstream support 2018, extended support 2023) (ja sain myös oivan sauman päästä nurisemaan Realtekin paskasta ajurituesta kans :D). Sitten annetaan hyödyllinen neuvo vain että päivittää kymppiin jos haluaa uudet ajurit koska se on "parempi", mutta kaikki hardware-kombinaatiot ei sitten toimikaan kympillä. Ja seiskaa kumminkin tuetaan. Mut jos noi seiska ajurit toimii kasissakin niin sittenhän tää on ihan no hätä koko juttu. Tuen tiputtamista ei silti hyväksi asiaksi kuluttajalle saa väännettyä sitten millään, olkoonkin pikku juttu tai ei.