AMD:n tiedetään valmistelevan myös työpöytäpuolelle uusia ns. APU-piirejä, eli prosessoreita minimiä järeämmällä integroidulla grafiikkaohjaimella. Piirien on odotettu kuuluvan Ryzen 7000 -sarjaan, mutta tällä hetkellä vaikuttaa yhtä todennäköisemmältä, että ne nähdään markkinoilla Ryzen 8000 -nimellä.
WCCFTech on löytänyt varsin poikkeuksellisesta lähteestä laajan vuodon väitetyistä Ryzen 8000G -prosessoreista. Iranin suurimmaksi aiheen sivustoksi itseään kuvaava Sakhtafzarmag-sivusto julkaisi paitsi listan yhteensä 14 eri mallista, myös väitettyjä testejä verrattuna tällä hetkellä saatavilla oleviin Ryzen 5000G -prosessoreihin (Cezanne).
Vaikka listattuja malleja on yhteensä 14, voidaan puhua oikeastaan neljästä mallista: Ryzen 3 8300G, Ryzen 5 8500G, Ryzen 5 8600G ja Ryzen 7 8700G, sillä loput ovat joko näiden Pro-versioita tai vähävirtaisempia versioita pienin kellotaajuuseroin. Listauksen mukaan prosessorit tulevat perustumaan Ryzen 7040 -mobiiliprosessoreiden tapaan sekä Phoenix- että Phoenix2-siruihin. Kertauksen vuoksi Phoenix on kahdeksan Zen 4 -ydintä ja 12 Compute Unit -yksikön RDNA 3 -grafiikkaohjaimen sisältävä siru, kun Phoenix 2:ssa on 2 Zen 4 -ydintä, 4 Zen 4c-ydintä sekä neljän CU-yksikön RDNA 3 -grafiikkaohjain. Zen 4- ja Zen 4c -ytimet ovat toiminnallisuudeltaan identtisiä, mutta Zen 4c:ssä on uhrattu kellotaajuuksia pienemmän fyysisen koon saavuttamiseksi.
Ryzen 5 8600G ja 7 8700G Pro-versioineen ovat joukon ainoat Phoenix-siruun perustuvat mallit. Kuten yhtiön niemistä edes auttavasti tuntevat voivat olettaakin, on 8700G:ssä käytössä kaikki ytimet, kun 8600G:ssä on käytössä kuusi ydintä. Ryzen 5 8500G eri versioineen sisältää niin ikään kuusi ydintä, mutta kuten yllä todettua, neljä niistä on Zen 4c -ytimiä ja se näkyy selvästi matalammissa peruskellotaajuuksissa. Ryzen 3 -malleissa on käytössä neljä ydintä, mutta tarkempaa jaottelua ei tiedetä vielä. Korkea maksimi Boost-kellotaajuus varmistaa vähintään yhden Zen 4 -ytimen, mutta myös 2+2-konfiguraatio lienee mahdollinen.
Väitetyt suorituskykytestit ovat kaikki näytönohjainpainotteisia. Sovellusten ja enemmän tai vähemmän synteettisten testien osalta eron kerrotaan olevan minimissäänkin noin 40 %:n luokkaa, mutta useissa testeissä eroa luvataan olevan yli 100 % ja 3DMark Fire Strikessä jopa yli 160 %. Pelitesteissä viesti on hyvin samankaltainen. Pienimmillään eron raportoidaan olevan Counter-Strike Global Offensivessa, jossa eroa on vajaa 50 %, mutta useissa peleissä ero asettuu jonnekin 100-150 %:n välimaastoon ja on suurimmillaan Doom Eternalissa lähes 200 %. Toinen 200 % rajapyykkiä hätyyttelevä testi on Cyberpunk 2077, mutta se herättää myös hälytyskelloja: testissä väitetään olevan säteenseuranta käytössä, vaikka Cezannen (5700G) Vega-grafiikkaohjain ei sitä tue. Kyse voi olla kuitenkin myös merkintävirheestä säteenseurannan osalta.
Sakhtafzarmagin mukaan ensimmäiset Ryzen 8000G -sarjan AM5-prosessoreista saataisiin myyntiin tammikuun viimeinen päivä ensi vuoden alussa
Lähde: WCCFTech
Itse näkisin tämän enemmän luonnollisena kehityksenä ja onhan se kiva, että saadaan näitä ihmisille, jotka eivät tarvitse tehokasta pelinäytönohjainta. Pieleen menee siinä vaiheessa, kun näitä myydään 500€ pelikoneessa Gigantissa.
TL;DR: io-techin käyttäjät näitä tuskin ostelee, kun meillä on näytönohjain, joka on parempi.
Jaa? Tässä esim läppäriversion lukuja matalammalla TDP:llä
data-unfurl="true" data-result-id="545436" data-url="https://www.techpowerup.com/307508/amd-radeon-780m-rdna-3-igpu-gets-benchmarked" data-host="www.techpowerup.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
AMD Radeon 780M RDNA 3 iGPU Gets Benchmarked
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.techpowerup.com
Ingredut menevä kokoonpanoihin joihin integroitu riittää.
Kiinostava logiikka kyllä, olen itse asiassa samaa mieltä!
5000-sarjan APU:t on GCN-arkkitehtuurin 5. sukupolveen (6 vuotta vanha) perustuvilla GPU:illa, joten eihän ne mihinkään 1080p pelaamiseen oikein hyviä olekaan. 8000-sarja (jos nyt tällä nimellä tulee, ehkä AMD tekee samat kuin 3000/4000-sarjojen kanssa) on RDNA2-arkkitehtuurilla, joten potkua on ihan eri tavalla, ja kuten Kaotik tuossa toteaa, niin 1080p pelaaminen onnistuu näillä varsin hyvin jopa medium tai high kuvanlaatuasetuksin. Ei ehkä kannata vetää johtopäätöksiä edellisen sukupolven perusteella…
RDNA 3, ei 2.
Totta, mikäs lie aivopieru tuli aamu-unisena kirjoitellessa.
Aika höpöä yrittää näitä väköstää ns. oikeaksi PC pelikoneena:) Hyviä settejä tiettyyn tarjoitukseen ja hyvä niin mutta ei nämä mitään erillisnäyttiksiä korvaa koskaan. Pelit tulevat aina olemaan ns. kovaa rautaa ja näillä sitten pelaillaan jotain CS:ää HD grafiikoilla joskus:)
CSGO pyörii näiden pienemmällä TDP:llä varustetulla läppäriversiolla 1080p High-asetuksin 130 FPS
Kannattanee huomioida että aika isossa osssa maailmaa jengin kuukaisipalkat on jopa alta tonnia ennen veroja, siitä sitten joku 5-10% tuloveroa ja 20-25% alvia. Siinä ei paljon voi kultasilmäillä että ei voi pelata kun ultra 4k 60fps.
-Skyrim, kevyesti modattuna 1080p, 60fps onnistuu
-Borderlandsit, jopa BL3 menee 1080p 60fps minimeillä ja 75% skaalauksella
-Path of Exile (pelattavissa.. lähinnä stun towerit pudottaa fps sinne 30 tasolle)
-stalkerit
-grim dawn
uusia pelejä en edes suostu katsomaan koska PoE vie suurimman osan ajasta kuitenkin
Entäs cs2?
Ja mitä tulee tehoihin, niin hyvä muistaa, että meillä on Xbox Series S, joka ostetaan pelkästään pelaamiseen. Siitä lähtee suunnilleen RX 6500 XT:n verran gpu-tehoa 20:stä RDNA2 CU:sta, eli TPU:n mukaan noin 25% enemmän kuin tästä 780M:ssä. Ja tuo ero on niin pieni, ettei voi sanoa, etteikö näillä voisi pelata. Series S:n raudan kun kun saisi Windowsilla, niin kelpaisi tänne välittömästi, ei haittaa vaikka on vain Zen2/RDNA2 kun tehoa on kuitenkin asiallisesti. Olisi oikein pätevä peruskone, jolla voi myös pelata pelejä. Ja nämä on taas lähempänä sitä kun tehot lisääntyy edellisestä sukupolvesta.
Gigabyten A620I AX rev 1.0 tukee valmistajan mukaan displayport 1.4 (32.4 Gbit/s) ja hdmi 2.1 (48 Gbit/s)
UHBR10 (40Gbps)
Ainakin pikaselauksella 1080p highest matalimmatkin dipit oli 60 FPS:n päälle ja yleisesti pyörivän jossain 100 FPS:n kummallakin puolen
Vielä kun lämättäisiin se 3d-cache päälle ja tuplattaisiin gpu:n koko…
Zen 5 -sukupolveen on tiettävästi suunnitteilla yli 2x tuon kokoinen GPU, mutta V-Cachen lisääminen vaatisi koko iGPU:n välimuistien täyttä uudelleensuunnittelua eli eiköhän se toistaiseksi tule pysymään vain CPU juttuna (ja ei, se APU:n GPU ei niitä prossun välimuisteja käytä, vaan omiaan)
Voisi sitä varmaan viedä tuon 5700G:n ensivuonna mummolaan korvaamaan wanhan SandyBridgen ja pistää tälläsen olkkarileluksi muksuille..
Kyllä myös firmoja ja julkisen puolen organisaatioita ostaa APU/iGPU-koneita ihan vaan surffilaudoiksi. Voi olla ohjelmien asentaminen estetty niin että Wordia ja Exceliä ihmeellisempiä ei pääse ajamaan. Kehitys kehittyy näissäkin koneissa silti.
Eikai sitä sisäisenä kakkuna kannattaisikaan vaan infinity malliin l4 kakkuna.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä