AMD valmistautuu parhaillaan julkaisemaan Zen 4 -arkkitehtuuriin perustuvia Ryzen 7000 -sarjan prosessoreita ja AM5-emolevyjä niiden rinnalle. Nyt yhtiö on varmistanut omilla verkkosivuillaan neljä Ryzen 7000 -sarjan mallia ja lipsauttanut julki mahdollisen julkaisupäivän.
AMD:n resurssikirjastosta löytyneessä listauksessa on valmistettu nyt neljä eri prosessorimallia Ryzen 7000 -sarjaan: Ryzen 5 7600X, 7 7700X, 9 7900X ja 9 7950X. Entisten merkkien ja nykyisten tietojen valossa Ryzen 5 -sarja tulee pysymään 6-ytimisenä, 7-sarja 8-ytimisenä ja 9-sarja 12- ja 16-ytimisinä, sillä Zen 4 -prosessorisirujen tiedetään sisältävän edelleen 8 ydintä per siru.
Mahdollinen julkaisupäivä on puolestaan jo lähellä, 4. tai 5. elokuuta. Päivämäärät hyppäsivät esiin yhtiön kutsusta AM5-emolevyjen 5. elokuuta pidettävään esittelytilaisuuteen. Tapahtuman kuvauksessa kerrottiin alun perin, että sen on määrä tukea hiljattain tapahtunutta Ryzen 7000 -sarjan julkaisua (Launch, viittaa varsinaiseen julkaisuun). Sittemmin kuvaus on muutettu viittaamaan julkistukseen (Announcement).
Lähteet: AMD, TechPowerUp, VideoCardz
Jos haluaa päivittää 7000 sarjaan kannattaa ostaa etukäteen ddr5 muistit epäilen että niistä tulee olemaan pulaa.
ikävää vain ettei intel raptor lake ole kuin 10nm prosessilla tehty,siis samalla tekniikalla kuin alder lake,joten amd:n 5nm ryzen 7000 prossut saa aivan liikaa etua,50%.
on niin paljon, ettei oikein vertailu 10nm raptoriin ole järkevää mutta tietty,pitää vertailla.
7nm intel meteor lake olisi jotain sinne päin,mutta, oikeastaan rautatason vertailu pitäisi tehdä 7nm ryzen vermeer ja 7nm intel meteor lake prossuilla.se kyllä tehdään jossain…
no,anyway,luulisi ja tottakai 5nm zen4:n pitäisi kyykyttää 10nm intel raptoria, sekä suorituskyvyssä että tehonhallinnassa, noh, pianhan se nähdään.
2024? ,oisko sitten 1-1 tilanne,molemmilla luokkaa 3nm prossut,jolloin saadan 1-1 kisa.
vain molempien insinöörien tieto/taito näyttää paremman kiven.
tosiasia on,että prosessitekniikka on kaiken A&O prossuissa ja näykkäreissä.
niin, gpu puolella sen pitäisi näkyä, kun nvidialla ja amd:llä molemmilla on kohta tulossa pitkästä aikaa,molemmilla 5nm näykkärit ja molemmat TSMC piireillä.
1-1 kisa.
antaa selvää osviittaa.
joo,eiköhän molempien uudsien prossujen hinnat ole kohtuutasolla kilpailun takia.
Tässä mää vertailemassa markkintointilukuja toisiinsa ymmärtämättä mistään mitään.
Tai 7900X –> 7900X
Tulisikohan samalla täydennystä 5000 -sarjan 3d prossuihin eli 5600X3D ulos? Ja pieni hintaviilaus 5000 sarjan prossuihin vastaamaan paremmin kilpailutilannetta. Tämä tosin jäänee haaveeksi koska ollaan viimeisessä AM4 kannan sarjassa.
Jokohan sitä upgradeis 4710HQ/GTX 860M setin nykypäivään ja desktoppiin? Just kyllä pärjää kynärin ja lolin parissa. Houkuttelee silti ihan vaan koska jeejee.
Kopite7Kimi kommentoi, että julkaistavissa R9-malleissa (7900X ja 7950X) TDP on 170 wattia ja ilmeisesti ainakin 7950X:llä Max PPT 230 wattia. Nämä vrt. Intelin 125/225 wattia. Kohta näemme mitä tämä tarkoittaa käytännössä, mutta jos AMD ei muuta nykystä tapaa ilmoittaa TDP:tä niin teho nousee varsin merkittävästi.
Lisäksi Raptor Laken e-ytimet ovat merkittävästi korkeammalla perf per watilla kuin p-ytimet. Esim. Anandtechin SPEC-MT-testissä 12900k:n 8 e-ydintä veivät vain 25 wattia ja tarjosivat 2-4x perf per wattia kuin p-ytimet, joten Raptor Lakessa noi voidaan tuplata ja sittenkin maksimi lienee 50 watin luokkaa. Kertoo miten noi 13900k-samplejen MT on parantunut vaikka TDP lienee lähellä 12900k:ta. Enpä olisi yhtään yllättynyt jos 13900k:lla on keskimäärin MT:ssä parempi perf per watt kuin 7950X:llä.
Voisin kuvitella, että mikäli maksimiwattimäärä pysyy samana niin Raptor Laken suorituskykylisäys MT-skenaarioista nupit kaakossa -tilanteessa tulee suuremman pikkuytimien lukumäärän tuomasta lisäsuorituskyvystä. Tällöin isojen ytimien tehobudjetin vuoksi hieman matalammalle tällaisessa kuormassa tippuvat kellot eivät läheskään niin paljoa syö kuin mitä ydinmäärän kasvattaminen antaa tilalle. Sitten huonommin säikeistyvissä kuormissa isot ytimet pääsevät näyttämään kyntensä kun pikkuytimet eivät syö tehobudjettia. Tähän päälle IPC-parannukset niin AMD:llä on vastassaan tuote, josta löytyy yhdestä ja samasta paketista paljon vääntöä hyvin laajaan valikoimaan käyttötilanteita.
Jos en aivan väärin muista niin pena kakkosen jälkeen ei tuo nanometri luku ole enää kertonut todellista viivanleveyttä, varsinkin kun nykyiset on ns. 3D trankkuja.
data-unfurl="true" data-result-id="344713" data-url="https://en.wikichip.org/wiki/intel/process" data-host="en.wikichip.org" data-pending="true">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Lataa
en.wikichip.org
Tuon mukaan se olisi Intelin nykyprosesseilla luokkaa 18nm.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä