
AMD esitteli Computex 2021 -virtuaalimessuilla aiemmin tänä vuonna uusia Zen 3 -prosessoreita 3D V-Cache -välimuistilla. Prosessorit tarjoavat yhden päivityssyklin lisää AM4-kannalle ennen AM5-kannan Zen 4 -prosessoreita.
Lisa Su kertoi Computex-messuilla yhtiön olevan valmis aloittamaan Zen 3 V-Cache -prosessoreiden valmistuksen vielä kuluvan vuoden aikana. Nyt yhtiön teknisen markkinoinnin johtaja Robert Hallock on kertonut uutta prosessoreiden aikataulusta ja varmistanut, että uudet V-Cache-prosessorit tulevat saataville kauppoihin vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla.
Zen 3 -CCD-siruissa on oletuksena 32 Mt L3-välimuistia. Välimuisti oli koko ajan varustettu valmiudella V-Cache -välimuistille, mutta se pidettiin tiukasti salassa Computex-messuihin asti. Lisävälimuisti asennetaan sirun päälle ja ne yhdistetään toisiinsa TSV-läpivienneillä (Through-Silicon-Via). AMD:n omien testien mukaan 4 GHz:n kellotaajuudelle lukittu 12-ytiminen Zen 3 V-Cachella on peleissä 4-25 % nopeampi, kuin samalle kellotaajuudelle lukittu Zen 3 ilman V-Cachea eli Ryzen 9 5900X, ja keskimäärin puhutaan noin 15 %:n parannuksesta.
Samassa AMD:n videossa varmistettiin myös virallisesti jo aiemmin vuodoista tihkuneita seikkoja, kuten AM5-alustan DDR5- ja PCI Express 5.0 -tuki prosessorista riippuen. Lisäksi jälkikäteen varmistettiin, että AM5-alusta tullaan julkaisemaan vuoden 2022 aikana.
Päivitys: Uutisessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että prosessorit olisivat myöhästymässä aikataulustaan. Todellisuudessa AMD oli viitannut Computexissa vain tuotannon aloittamiseen tämän vuoden puolella, ei myyntiin tulemiseen.
Lähde: AMD @ YouTube
AMD seems to have cancelled the Zen3+ plan
Ei noita ole ikinä ollutkaan missään AMD:n materiaaleissa.
No ehkä hyvä laittaa tämäkin mahdollinen tieto esille, kun tuolla turuilla ja toreilla monet näistä puhuu.
Todennäköisesti virheellinen artikkeli, ja vielä mahdollisesti virheellisenä tulkintana.
1) Tuo väittää että 6000-sarja aikoi käyttää "6nm" valmistustekniikkaa.
AMD ei tietääkseni ole koskaan julkisesti sanonut että mitään prossuja tulisi "6nm" tekniikalla. Sitä on vaan spekuloitu, ja itsekin olen tällaisen spekulaation tainnut esittää.
Huom: AMDllä on silti voinut sellainen suunnitelma olla. Mutta jos se on ollut, sitä ei ole sanottu julkisesti
2) Tuo artikkeli ei puhu MITÄÄN näistä V-cache-piireistä.
1+2) Voi kuitenkin olla, että artikkeli ei ole väärässä, vaan AMDllä on ollut joko
A) suunnitelma tuoda markkinoille "zen3+" jossa on ollut sekä "6nm" valmistustekniikka että V-cache. "6nm" tekniikan käyttö peruttiin.
B) kaksi vaihtoehtoista "zen3+"-suunnitelmaa, toinen "6nm" tekniikalla, toinen V-cachellä. Näistä päädyttiin jälkimmäiseen jolloin eka peruttiin
V-cacheä ei kuitenkaan ole peruttu, tämän hetken suunnitelman mukaan se vaan myöhästyy (todennäköisesti saatavuussyistä, vaatii liikaa pinta-alaa verrattuan siihen mitä on saatavilla)
Mitä lienee, kun juuri pari päivää aiemmin AMD varmisti että tulossa on (koko ajan menty oletuksella että zen3+ = zen3 v-cache
Ei edes myöhästy ilmeisesti, vaan puhuivat tosiaan tuotannon aloittamisesta tänä vuonna, ei myyntiin tulosta.
Itse olen siinä käsityksessä että zen3+ = zen3 v-cache
Tuollahan pyöri nyt jotain b2 Revision mainintoja proasuista, voisko olla se hienosäätö sit siirtymisestä N6:een?
Siis missä roadmapeissa?
Vuotaneissa
Eli siis huhuissa? Vai onko joku ihan oikeasti vuodettu roadmap jossain mitä voisi ihmetellä? AMD:n vesileimoilla jne.
Vuotanut useamman sukupolven roadmap, jossa tähän asti kaikki osunut oikein. Oletettavasti lähtöisin AMDlta alunperin, mutta tietenkään sitä ei voi virallisesti vahvistaa mistään
Ja mistä sitä pääsee katsomaan?
Siis mihin pitäisi laittaa tieto ettei kannata uskoa kaikkia internetin huhupuheita?
Yksi mikä voisi painostaa AMD tuomaan tämä v-cache kaikkiin hintaluokkiin olisi jos Intel saa hyvän pelisuorituskyvyn prossut jokaiseen hintaluokkaan, mutta pahoin pelkään, että intelit eivät ole niin tehokkaita, että AMD tuo kaikkiin hintaluokkiin tätä. Kun myös Intel usein jättää 5 ja 3 sarjojen hintaluokista jotain teknologioita pois mitä 7 ja 9 sarjoihin tuodaan. Aikaisemmin AMD kun AMD suorityskyky oli Inteliä huonompaa AMD oli painetta tuoda kaikki teknologiat kaikkiin hintaluokkiin, mutta nykyään tätä painetta ei ole enää samalla tavalla.
Kuten tuonkin otsikko kertoo, tuo on useimmista vuodoista koostettu. Ensimmäiset palaset vuosivat jo kauan sitten ja vaikkei sitä virallisesti ole missään sanottu, niin Valven Steam Deckin SOC on tuon roadmapin Van Gogh
Van gogh taisi näkyä ihan amd:n virallisissa roadmapeissa ennen steam deckin julkistamista.
Edelleen, missä noi sun huhuroadmapit on ”osunu oikein”?
AMD ei ole julkaissut itse yhtään mitään roadmappia virallisesti, ellet laske roadmapeiksi näitä missä näkyy vain zen/2/3/4 arkkitehtuurien tilanteet (ja rdna ja cdna vastaavat)
Van Gogh on esiintynyt vain näissä vuodetuissa palasissa ja niistä myöhemmin koostetussa roadmapeissa
Nyt paistaa ihan liikaa läpi sellainen naiivi "uudempi ja isompi on aina parempi"-ajattelu.
Tässä on kyse suuresta määrästä ylimäärästä pii-pinta-alaa, jonka valmistaminen maksaa, ei jostain "ominaisuudesta" jonka päällekytkeminen tai poispäältäkytkeminen ei maksa mitään.
Että ei. Piiriä jossa on paljon ylimääräistä pii-pinta-alaa ei ole järkeä tuoda alempiin hintaluokkiin. Paljon parempi myydä samaa hintaan kolme pientä piiriä kuin kaksi isompaa, ja saada puolitoistakertainen määrä rahaa sisään.
Se on nimineen ongittu jostain OSS patcheistä, joiden pohjalta ihmiset on sit piirrelly paintilla noita roadmappejaan.
Nyt kun ehdin istahtaa hetkeksi piti tonkia pikaisesti, ensimmäiset vuodot Van Goghista tuli 2019 lopulla tutusta suunnasta, valitettavasti kyseinen Komachi Ensakan twiitti on jo poistettu. macOS:n koodista löytyi viitteitä vasta helmikuussa 2020
Mutta vieläkään ei ole selvinnyt että mitä siinä sun roadmapissa on osunut oikein.
Cezanne ja Lucienne, en ulkoa muista missä kohtaa mikäkin niistä vuodettiin kun tuota palasina tuli esiin mutta selvästi ennen julkaisua kuitenkin ja se nimenomainen Van Gogh
Toki ymmärrän pointtisi ettei mitenkään voida varmistaa että se on ihka oikeasti AMD:n roadmap mistä niitä palasia on julkaistu, eikä jonkun itse kokoon kyhäämä muista vuodoista, mutta lopulta se pätee ihan mihin tahansa mikä ei tule suoraan valmistajalta julkisesti.
Pahoin pelkään, että intelit eivät ole niin HALPOJA, että AMD tuo kaikkiin hintaluokkiin tätä
Jep. Pidetään huhut huhuina silloin kun asioista keskustellaan, jooko?
Aivan taatusti tulee kuluttajaluokan V-cache-prossuja. Koko ajan ovat puhuneet V-cachen yhteydessä nimenomaan Ryzeneistä eikä Zenistä yleisesti, jonka lisäksi kaikki demot on tehty AM4-kantaisilla Ryzeneillä.
Niin siis "siedettävä hintaluokka" sisältää vain suunnilleen puolet "kuluttajaluokan" prosuista, erään epävirallisen määritelmän (=oman) mukaan.
Riippuu ihan siitä mitä pitää "kuluttajaluokkana" jos niitä kaikkein halvimpia malleja niin niitä AMD ei ole tuonut ollenkaan myyntiin uusimmassa arkkitehtuuri sukupolvessa. Eikä varmaan tuokaan niin kauan kun on sirupula, jossa kaikki mitä valmistetaan käy kaupaksi ei ole järkevää valmistaa kuin kalliimpia malleja.
Olen aika varma, että AMD tuo v-cachen aluksi vain kalliimpiin malleihin ja jos kaikki mitä voidaan valmistaa käy kaupaksi näinä kalliimpina malleina ei AMD:lla ole kannustinta kuluttaa rajallistavalmistuskapasiteettia halvempien v-cache mallien tekemiseen ja laskea saamiaan voittoja per myyty prossu. AMD on pörssiyhtiö, jonka tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon voittoa osakkeenomistajilleen. Jos AMD toimitusjohtaja sanoisi osakkeenomistajille, että myymme kaiken mitä voimme valmistaa halpoina malleina jolloin tuotamme mahdollisimma vähän rahaa toimitusjohtaja vaihdettaisiin aika nopeasti.
Tässä ketjussa ajattelin kuluttajaluokkana kaikkea mikä sopii AM4-kantaan.
AMD:n sivuilla ei ole mitään AM4-kuluttajaluokkaa, vaan otsikkotasolla nippu muita kategorioita, jotka ei suoraan sovi karsinoihin "kuluttajat" ja "työkäyttäjät".
Läppäriprosuja, chromebookkia, Ryzeniä ja Threadripperiä pro:lla ja ilman, embedded-prosuja.
Tuskin "hinnat alkaen" malleihin noita ikinä tulee, koska se ei vain kannata. Halvemman mallin "päivitys" tehokkaampaan on paljon järkevämpi tehdä ostamalla vähän parempi prossu, eikä lisäämällä halpikseen kallista cachea. Toinen juttuhan olisi jos saannot olisi surkeita ja niitä halvempia (rampautettuja) piirejä tulisi aivan liikaa ja "parempia" siruja vain hyvin vähän. Nyt kaikki viittaa kuitenkin siihen että nykyinen "7nm" prosessi on erittäin hyvässä iskussa ja noita hukkapiirejä ei juuri tule. Kaikki mikä kelpaa kalliimpiin, laitetaan kalliimpiin. Se on kannattavampaa myydä kuluttajalle kalliimpi piiri kuin myydä sama piiri halpana. Tästä vain seuraa se ettei niitä halpoja malleja ole markkinoilla, eli kuluttajan pakko ostaa se kalliimpi.
Toinen mitä mietin on se että millaisia nuo v-cache piirit ovat? Millaisilla saannoilla niitä saadaan ja onko niiden nopeuksissa/saatavuudessa eroja? Eli jos cache-piirien tuotannossa tulee paljon "huonoja" piirejä, jotka eivät huippumalleihin kelpaa, niin niitä voitaisiin toki ympätä niihin halvempiin malleihin mukaan. Mutta niin kauan kuin saannot ovat hyvällä mallilla niin tätä tuskin nähdään.
Kaikki AM4-kantaiset prossut paitsi Ryzen Pro:t on kuluttajaprossuja.
Kuluttajaprossu ja budjettiprossu tarjoittavat eri asioita.
SRAMissa kukin solu joko toimii tai ei toimi, eikä sen toimivuudessa ole kovin paljoa eroja kellotaajuuksien suhteen; Kaikki toimivat välimuistipiirit käytännössä kykenevät melko samoihin kellotaajuuksiin.
Mielenkiintoinen kysymys on se, että onko tuosta kakkupiiristä mahdollista kytkeä esim. toinen puoli pois jolloin voisi tulla esim. 64 MiB L3n malleja joissa L3-kakkupiirin toinen puoli on rikki. Nämä tosiaan voisi sopia jossain määrin halvempiin malleihin. Mutta ehkä sitten lähinnä keskihintaisiin eikä ihan halvimpiin.
Nuo on paitsi kalliita tehdä, niin hinnoittelussa on vielä pari lisähupia. Hintoja peilataan tietty paitsi edeltäjään, niin myös Alder Lakeen. Jos AL onnistuu, niin on jonkin verran paineita hinnoitella fiksusti.
Jos AL onkin vain ok esitys, niin uuden cachen ryzen on sekä nopein peliprosu, että viimeinen prosu jonka saa AM4 kantaan, niin sen voi hinnoitella reippaasti ja pitää nykyprosut yhä tuotannossa samalla hinnalla.
Vahvuudet voi myös mennä ristiin niin, että Alder Lake menee single core Cinebenchissä selvästi ohi, ja Ryzen taas kirii cachen kanssa peleissä ohi. Kun ei vielä tiedä millaiset nuo ekan sukupolven DDR5 latenssit on.
… ja näistä kuluttajapuolella pelisuorituskyky on kaupallisesti arvokasta ja nostaa myyntihintaa, Cinebenchien painoarvo tulee kaukana takana ja silloinkin ytimiä voi ostaa riittävän määrän.
… ja hyvin on Intel ja kumppanit onnistuneet pitämään AL pelisuorituskyvyn salassa näin pitkälle.
Nykyisillä tuotanto-ongelmilla ihmeen hyvin noita prossuja tuntuu löytyvän kauppojen hyllyiltä joka paikasta Suomesta käytännössä, jos nyt siis AMD:n suorittimien saatavuuksiin viittasit. Ainut todellinen saatavuusongelma tietokone komponenteissa on tällä hetkellä näytönohjain puolella omien havaintojen mukaan. Se näkyy tosin hinnassakin sen huonon saatavuuden lisäksi. Suoritinpuolella hinta on aika pitkälti sitä mitä MSRP vihjasi ja välillä jopa pientä alennusta esim. 5900x suhteen nähnyt.
Joo, pii on halpaa, mutta uudet pienen viivan leveyden prosessien kehityskulut on aina vaan kalliimpia ja kalliimpia. Tämän lisäksi nämä saattavat vaatia useampia valotuskertoja, joka hidastaa valmistumista ja tuo lisää kustannuksia.
Tässä diagrammi noista prosesien kehiyskuluistakatso liitettä 709009
As Chip Design Costs Skyrocket, 3nm Process Node Is in Jeopardy – ExtremeTech
http://www.extremetech.com
Ja tässä vielä amd:n toimesta kerrottuna kasvavista valmistuskustannuksista
katso liitettä 709013
AMD illustrates how much more a 5nm and 7nm chip costs to make – DVHARDWARE
http://www.dvhardware.net
Ja sinä luulet että maailman piiripula on ihan vain keksitty juttu, koska "pii on halpaa"? Pelkästään uudet prosessit ovat kallistuneet eksponentiaalisesti, mutta myös valmistuskapasiteetti on todella kortilla tällä hetkellä. Jos siis AMD:llä on tietty määrä kapasiteettiä ja 100% siitä menee tällä hetkellä suoraan myyntiin ja käyttöön niin mistä meinasit saada ylimääräiset kapasiteetit "pii on halpaa" väitteelle? Ainoa vaihtoehto tällä hetkellä on lopettaa/vähentää muiden tuotteiden valmistamista. Tuotteiden, jotka menisivät heti kaupaksi.
Joo siis alle 250 € prosujen hintaryhmä puuttuu nykyjään ainakin komponenttikaupoista aika lailla kokonaan. Ryzen 3100, 3300x ja 3500x ei löydy hyllystä hinta.fi mukaan missään, äkkiseltään katsottuna. 3600x maksaa jo päälle 250 €, eikä ole enää ihan budjettiluokkaa jota on perinteisesti muuten ollut hyvin tarjolla.
5000-sarjaan ei edes tuotu tarjolle mitään 6c 12t alapuolelle. 5600G on onneksi saatavilla aika edullisesti 250 euroon, hyvä hinta verrattuna 3600x. Ehkä tulee joskus hommattua semmoinen vanhenevaan koneeseen, päivitysprosuksi kotikäyttöön.
Ja juuri sen vuoksi ne valmistettavat piirit kannattaa tuoda mahdollisimman laajaan käyttöön. Siksihän Ryzenit ja palvelinprossut samoja chipletejä käyttävät. Lisäksi eiköhän tämä v-cache samoin kuin chipletitkin ole pääasiassa palvelimia varten suunniteltu, joten voisi ajatella, että kustannukset sen tuomiseksi työpöytäprossuihin ovat käytännön nolla.
Hölynpölyä. Piiripula on jo pitkään koskenut lähinnä vanhemmilla valmistustekniikoilla tehtyjä piirejä. AMD:n tuotantomääriä taas on rajoittanut ajinomoto build-up filmien saatavuus, ei TSMC:n 7 nm kapasiteetti. Ja nythän AMD ja Intel ovat laskemassa työpöytäprossujensa hintoja, eivät ne mitenkään heti kaupaksi mene.
No jaa, jos se on pois palvelinpuolen myynneistä, niin kyllä siitä tulee ihan oikeita kustannuksia mikäli hinnoittelu ei ole yhtä otollinen AMD:n näkökulmasta.
Tai kustannukset on ehkä väärä termi jos molemmilla vaihtoehtoilla tehdään voittoa. Kyse on vaan huonosta bisneksestä.
No jaa, jos se on pois palvelinpuolen myynneistä, niin kyllä siitä tulee ihan oikeita kustannuksia mikäli hinnoittelu ei ole yhtä otollinen AMD:n näkökulmasta.
Tai kustannukset on ehkä väärä termi jos molemmilla vaihtoehtoilla tehdään voittoa. Kyse on vaan huonosta bisneksestä.
No jaa, jos se on pois palvelinpuolen myynneistä, niin kyllä siitä tulee ihan oikeita kustannuksia mikäli hinnoittelu ei ole yhtä otollinen AMD:n näkökulmasta.
Tai kustannukset on ehkä väärä termi jos molemmilla vaihtoehtoilla tehdään voittoa. Kyse on vaan huonosta bisneksestä.
3600 maksaa 200-220€
Tämä jotenkin unohtui
5600 ei-x ei saatavilla olekaan, sen verran kapeampi laatuvaihtelu taitaa nykyään olla.
Tässähän on nyt sellainen ero että samaa ydinpiiriä voidaan käyttää sellaisenaan ilman Vcache paketointia joka on melko kallis suhteessa itse ydinpiirin valmistuskustannuksiin. Se pienikokoinen välimuistilastu on toki halpa valmistaa mutta paketointi on monimutkainen operaatio. On kustannustehokkaampaa myydä tuo ydinpiiri perinteisenä prossuna halvemmalla hinnalla alemmissa tuoteluokissa. Varsinkin kun niissä myyntivolyymit ovat korkeammat. Vcache paketointi on todennäköisesti jonninmoinen pullonkaula valmistuksessa niin on kannattavampaa keskittyä korkean marginaalin tuotteisiin joita menee lukumäärällisesti vähemmän.
Koska siinä lisätään vaiheita tuotantoprosessiin. Jokainen vaihe maksaa, materiaaleissa ja työajassa. Voittomarginaalia ei tietenkään syödä, vaan ylimääräinen kustannus siirtyy hintaan (ja varmaan vähän lisää marginaalia kun kerta parempi tuli tehtyä eikä markkinat siitä pahastu kun on jo tottuneet maksamaan mitä vaan).
Ei siinä nyt sen suurempaan aivojumppaan tarvitse ryhtyä nähdäkseen että V-versiot ei tule ulos samaan hintaan kuin perusversiot. Ellei siis AMD halua tehdä vähemmän voittoa jostain mystisestä syystä.
Aivan helvetisti. Ei ole vahvistettu muuta kuin että tulee työpöydälle, mutta siis käytännössä varma juttu, että ei tule APU tuoteperheeseen. Ehkä joskus tulevaisuudessa, tai lähes varmasti siis
Aivan helvetisti. Ei ole vahvistettu muuta kuin että tulee työpöydälle, mutta siis käytännössä varma juttu, että ei tule APU tuoteperheeseen. Ehkä joskus tulevaisuudessa, tai lähes varmasti siis
Aivan helvetisti. Ei ole vahvistettu muuta kuin että tulee työpöydälle, mutta siis käytännössä varma juttu, että ei tule APU tuoteperheeseen. Ehkä joskus tulevaisuudessa, tai lähes varmasti siis