Analyytikkoyritys Bernstein on laskenut AMD:n osakkeen odotusarvoa. Syyksi tähän yhtiö kertoo paitsi heikenneet PC-markkinat, myös Intelin toimet, joita analyytikot kuvaavat lähes tuhoisiksi kilpailijalleen.
Bernsteinin analyytikko Stacy Rasgonin mukaan PC-markkinat ovat tällä hetkellä huolestuttavassa jamassa paitsi yleisen markkinoiden kutistumisen vuoksi, myös Intelin muuttuneen markkinakäytöksen vuoksi. Rasgonin mukaan Intel on ottanut raskaan aseistuksen käyttöön PC-markkinoilla ja päättänyt, että jos tuotteet jäävätkin tällä hetkellä hyllyyn, on niiden syytä olla kuitenkin yhtiön valmistamia. Intelin raskas aseistus nojaa käytännössä merkittäviin alennuksiin valmistajille sekä yhtiön omaan tuotantokapasiteettiin, kun kilpailijat joutuvat tilaamaan prosessorinsa ulkopuolisilta valmistajilta.
Rasgonin mukaan Intelin toimet satuttavat myös yhtiötä itseään, mutta CCG:n eli Client Computing Groupin merkittävyyden ja markkinoiden viime vuosien muutosten myötä hän epäilee, ettei Intel oikeastaan edes välitä itsensä satuttamisesta, kunhan se kykenee suojelemaan markkinaosuuttaan. Intel on menettänyt markkinaosuuttaan paitsi AMD:n kilpailukykyisten prosessoreiden vuoksi, myös Applen vaihdettua yhtiön prosessorit omaan tuotantoonsa.
Bernstein on laskenut AMD:n osakkeen tavoitehinnan 95 dollarista 80 dollariin, mikä sai osakkeen arvon heilahtamaan liki kolme prosenttia alaspäin. Ajankohtaisesti AMD:n osakkeen arvo on 74,70 dollaria. Osakkeen arvo hyppäsi maanantaina noin 70 dollarista 75 dollariin kun analyytikkoyritys Barclays nosti osakkeen tavoitehinnan 70 dollarista 85 dollariin etenkin AMD:n Genoa-koodinimellisten Epyc-prosessoreiden vuoksi. Intelillä ei odoteta olevan kunnollista vastinetta Genoalle ennen Granite Rapidsia, jota odotetaan markkinoille asti todennäköisemmin 2025 kuin 2024 puolella.
Lähde: Tom’s Hardware
– Intel
On ne pörssi yritys touhut jänniä.
Well, ne on pörssiyhtiöitä ja Intelillä on varaa tehdä tappiota hyvänkin aikaa. Onko AMD saanut vanhat velat maksettua, vai onko sitä vieläkin isosti?
Ei isojen firmojen kannata kaikkia velkoja maksella pois kuulemma, mutta käytännössä "velkavapaaksi" (eli velkaa vähemmän mitä firmalla "käteistä" rahaa) AMD maksoi itsensä jo joskus 2019
Eipä yllätä kun kyseessä on intel, sama käytös ja paska jatkuu mitä tuo firma on tehnyt aijemminkin, jos vielä intel saisi dominoida markkinoita käyttäisimme varmasti maksimissaan kuusiytimisiä prosessoreja.
On se hirveää kun hinnat tippuu, kumma kun tuostakin joku jaksaa valittaa
Lyhyellä tähtäimellä juu. Pidemmällä tähtäimellä taas nousee jos intel saa tällä sekoilulla painettua amd:n takas marginaaliin.
Paras tilanne pitkän aikavälin hintakehitykselle olis tasaväkinen markkinaosuus eri toimijoiden välillä.
Jos hinnat tippuvat rehellisellä kilpailulla, niin tottakai tykätään. Jos hinnat tippuu hetkellisesti vain kilpailijaa kampittaakseen, niin pitkässä juoksussa kuluttaja ei voita. Nyt jo vanha uutinen, mutta Intel lopetti noin vuosi sitten omien WLAN-piiriensä toimittamisen läppäreihin, joissa ei ole Intelin CPU. Sitä ennen myös AMD-yrityskoneisiin sai myös Intelin piirin, jotka ovat yleensä olleet varmatoimisia ja yhden valmistajan käyttäminen helpottaa ylläpitoa.
Nyt kun kesällä tullaan näkemään näitä AMD:n uusia 7000HX-sarjan mobiiliprosessoreita (tai niiden Pro-variantteja) myös tehokkaissa yrityskannettavissa, niin Intel ei pääse enää yksin tarjoamaan omaa Core i-sarjaa ja vPro comboa. Yllättävän pitkään Intel oli ainoa vaihtoehto läppärivalmistajilla noissa mediatuotantokoneissa.
Muutenkin, kun nykyään ei edes pelaamisessa edes hyödy juurikaan I7 tai I9 prossuista, niin voi pelaajat voivat käytellä niitä halvempia I5 prossuja..
Intel ja AMD kaivoivat itselleen kuopan lisäämälla ytimiä kuluttajapuolella hervottomasti.. Ominaisuus, jolle ei oikeastaan ole tarvetta (normi kuluttajamarkkinoilla) valtasi kalleimmat prossut..
Mistähän muusta syystä kukaan tiputtaa hintoja kuin myydäkseen halvemmalla kuin kilpailija? Miten se on epärehellistä kilpailua jos myy halvemmalla kuin kilpailija?
Mitä? Siis oikeastikko? Mikä määrä ytimiä on sellanen mitä kalleimman segmentin kuluttajaprossuissa olisi mielestäsi hyvä?
Tämä uutinen koskee sit läppäreitä, niin ota pliis se huomioon vastauksessasi.
Esimerkiksi myydään tappiolla, jotta saadaan kilpailijat savustettua pois markkinoilta ja sen jälkeen kerätään voitot nostamalla hintaa reippaasti.
8C16T vaikuttaa rittävän peleille oikeinhyvin. Suorituskykyyn vaikuttaa voimakkaasti cache ja muistisysteemin nopeus.
Perus toimistokäytössä 4C8T on oikein riittävä..
Koskeeko? Eikö tuossa puhuta ihan yleisesti PC-markkinoista?
Mitä nyt mobiilipuolella p/e core virityksillä on saavutettu merkittäviä energiatehokkuusetuja.
Eli olisko se ”riittävä” 4c/8t sit 2 tehoydintä ja 2 energiatehokasta, vai mitä ihmettä? Eihän tommosella käynnistyisi edes webbiselain nykyään nykimättä.
Ja tosiaan kummaltakin valmistajalta saa nimenomaan pelaamiseen tarkoitettuja 8-ytimisiä prossuja. Se, että muuhun kuluttajakäyttöön myydään tehokkaampiakin ei luulis olevan minkään sortin ongelma.
No (mutulla) joku 90% pc markkinoista on läppäreitä, niin kai sitä voisi kuvitella että ainakin lähinnä niistä on kyse. Ehkä olis pitänyt käyttää toista sanaa tossa aiemmassa viestissä.
Ainankin toimistolla on vanha AMD:n 2C prossulla oleva kone toiminut ihan välttävästi, ei siis esim videota youtubesta katsottaessa nykimisiä..
Toki 4 gigan muistilla alkaa tahmata, kun on word, excel, outlook, pdf reader, notepad, kulunvalvonta ja webbiselain yhtäaikaa auki ja selaimessa parikymmentä ikkunaa.. Ihan, kun muisti ottaa ja loppuu..
2C4T + 2C olis jo yhtä juhlaa, en usko, että tahmaisi juurikaan.. Muistia voin pitäisi olla reilusti eli esim 8 Gigaa..
Tämä ok, aattelin että ymmärsin väärin uutisen
Timo 2 tuossa jo vastasikin, eli yksinkertaisin temppu on pyrkiä alihinnoittelulla ajamaan kilpailija markkinoilta. Ainakin vielä Zen1&2 mallien aikaan Intelin asema yrityskannettavissa (joissa ne rahat liikkuu, koska myyntimäärät)oli ylivoimainen mitä tulee saatavien kannettavamallien määrään ja varusteluun. AMD:lla ei ollut vielä vahvaa statusta markkinoilla, joten AMD-mallit oli pääosin budjettivaihtoehtoja.
Nyt tilanne on onneksi tasoittumassa ja valmistajat alkavat sijoittaa AMD-mallit samalle viivalle Intelin kanssa.
Toinen skenaario on luoda alennuksille ehtoja, joilla kampitetaan kilpailijaa; "Saatte x-prosenttia alennusta näistä CPU-malleista, jos ette tee yhtään AMD-mallia samaan sarjaan/samoilla ominaisuuksilla".
Molemmista seurauksena on se, että kilpailu köyhtyy, eikä hinnat laske pitkässä juoksussa. Intel tunnetaan näistä keinoista, enkä tiedä onko se firma koskaan muuttunut…
AMD:n taloustilanne on hyvä ja katteet kovat. Intelin oma tilanne huomioiden AMD:n tuhoaminen ei ole mahdollista, mutta markkinaosuuden kasvattaminen/ylläpitäminen hintakilpailulla onnistuu.
———————————————————————————–
Tuo "toinen skenaario" onkin sitten todellakin jo ihan täysin eriasia..
Toki esim kuluttajille käytetään hyvinkin yleisesti erilaisia "keskittämisetuja"
Ota meidän tuote A. saat sen hintaan y
Ota lisäksi meidän tuote B, niin saat molempaan /toiseen x prosentin alennuksen.. (Olennaista on, että ei puhuta mitään, että ei saa olla mitään kilpailijan tuotteita.) Käytännössä kuitenkin keskittämisestä helposti seuraa yhden firman tuotteen käyttö) (Esim nyt puhelin+data liittymät, vakuutusyhtiöt jne jne..)
Ja se on epärehellistä hintoja tiputtamalla saada markkiosuuksia takaisin. Taitaa olla maailma täynnä epärehellistä kilpailua sitten
Tappiolla myyden? Kuulostaa ihan muulta, kuin rehdiltä kilpailulta. Toki jos ei tappiolla myydä, niin on ihan eri asia.
MS ja Sony myyvät konsolinsa tappiolla, onko se rehtiä?
Tutustu tähän:
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
62014CJ0413
11
Komissio kuvailee riidanalaisessa päätöksessä Intelin kauppakumppaneihinsa kohdistamia kahdenlaisia toimia: ehdollisia alennuksia ja ”peittelemättömiä rajoituksia”, joilla kilpailija eli AMD pyrittiin sulkemaan x86-CPU-markkinoilta. Näistä ensimmäisessä kyse oli siitä, että neljälle OEM-valmistajalle eli Dellille, Lenovolle, HP:lle ja NEC:lle oli annettu alennuksia, joiden ehtona oli, että ne ostaisivat kaikki tai lähes kaikki x86-CPU:nsa Inteliltä. Toisessa oli kyse siitä, että Intel on suorittanut OEM-valmistajille maksuja, joilla pyrittiin siihen, että OEM-valmistajat lykkäävät AMD:n x86-CPU:ille pohjautuvien tuotteiden markkinoille saattamista, peruuttavat sen tai rajoittavat sitä.
12
Nämä seikat huomioon ottaen komissio katsoi Intelin syyllistyneen yhtenä kokonaisuutena pidettävään jatkettuun SEUT 102 artiklan ja Euroopan talousalueesta 2.5.1992 tehdyn sopimuksen (EYVL 1994, L 1 s. 3) 54 artiklan rikkomiseen, joka on kestänyt lokakuusta 2002 joulukuuhun 2007, ja se määräsi Intelille 1,06 miljardin euron sakot.
et yhtään vanhempaa matskua löydä?
Täysin eriasia, kuin tappiolla myynti! Se että myydään tappiolla on täysin eriasia, kun että saatte hintaan X VAIN, jos ette osta kilpailijan tuotetta Y
Tappiolla myynnissa ei ole mitään "epärehellistä"
Konsolimaailmassa laite myydään tappiolla, jotta pelimyynneillä saadaan sitten voittoa. Ei siis verrannollinen tähän missä laite myydään ja the end.
Tuo tappiolla myyminen tässä tapauksessa alkaa kyllä lähennellä sitä markkina-aseman väärinkäyttöä. Jos siis myydään tarkoituksella tappiolla eikä edes yritetä tehdä voittoa. Ihan eri asia taas jos uusi tuote tulossa ja vanha varasto myydään pois. Varastonjämät voidaan toki myydä tappiolla. Mutta se että hukutetaan markkina teennäisen halpoihin komponentteihin, toivoen kilpailijoiden poistamista, on jo pahasti harmaalla alueella.
Ja niille jotka eivät Intelin historiaa tässä asiassa tunne niin tässä tietopläjäys:
Nintendo nettoaa nykykonsolistaan voittoa. Samoin sony (varmistetusti ainakin levyasemallinen malli jo vuosi sitten).
Hei, tämähän on tuore materiaali – vuodelta 2017.
Hieno esimerkki siitä kuinka kiihdyttimet toimivat. Jos oikeasti 2 ytimisellä prossulla purkaa modernia videostreamia, niin syön hattuni.
4k h265, av1, tmv.
360p streami nyt toimii millä vaan perunalla, mutta ei tommonen kaksytiminen antiikkivehje esim. jostain teams palsusta, tai muusta perus toimistotyöstä, selviä hengissä.
Intel on rautafirma, Sony ja MS (konsolibisneksesen osalta) palveluntuottajia.
Intel kun myy prossun tappiolla, niin se myy prossun tappiolla ja se tekee persnettoa.
Sony / MS kun myy konsolin tappiolla, niin se myy alustan jolle se myy pelejä, nettipalvelua ja muita tuotteita joissa on huomattavan kova kate. Eli se subventoi käyttäjää sen ison kertainvestoinnin hinnassa jotta se saa sitoutettua käyttäjän tekemään jatkuva tai usein toistuvia pienempiä, mutta pitkällä tähtämiellä isommaksi summaksi kumulatoituvia hankintoja
Eikä se toimikkaan, kun on kaksi tai useampi tasavahva peluri. Kun mennään 4-5v taakse päin, niin AMD:n talous oli ihan erinäköinen ja Intelillä oli nappulaa yllinkyllin.
En siis sano, että Intel on myynyt tuolloin tai nyt prosessoreita tappiolla. Annoin vain esimerkin tilanteesta, jossa hinnanalennukset voivat olla vastustajan kampittamista ja loppuviimein kuluttajalle haitaksi.
En tarkoittanut tässä vähittäismyyntiä, tai mitä joku Gigantin tai Telian kassa tyrkyttää kylkiäiseksi. Niillä ei ole merkistystä alan markkinaosuuksiin tai voimasuhteisiin.
En muista montako läppäriä nämä isommat valmistajat tekee päivässä, mutta ne luvut on valtavia ihan jo yksittäisten valmistajien osalta. Siellä jos pääset määrittelemään, että tähän eniten myyvään segmenttiin ei sitten laiteta muiden prosessoreita, niin kahmaiset ison siivun markkinaa.
Toki Inteliin yhdistyy myös vahvoja mielikuvia. Jos vastaat firman läppäreiden ostosta ja valitset Intelin sijaan AMD:n niin saat sitä varmasti perustella. Ihan riippumatta siitä, että se olisi jokaisella mittarilla parempi laite. Sama noiden Core i-numeroiden kanssa. Muistan, kun 8th gen Intelit toivat 4-ydintän myös U-sarjaan, kun edelliset mallit oli rajoitettu 2c2t kokoonpanoon. Silti oli käyttäjiä, joiden mielestä heidän 3v vanha läppäri on uutta parempi, koska vanhassa on CORE i7 prosessori (2c2t) ja uudessa huonompi Core i5 (4c8t).
Kyllä voi olla erittäin epärehellinen motiivi, ja Intelin tapauksessa luultavasti suoraan AMD:n kampitus epärehellisin keinoin. Suomessa Valio myi tappiolla maitoa ja sai sakot. Herätkää, ei alihinnoittelu ole mitään kuluttajalle heruttelua.. Konsoli tapaus selitetty yllä monta kertaa.
Intel on toisaalta siirtymässä HaaS ansaintamallin suuntaan. Tai ainakin kokeilee kepillä jäätä asian suhteen. Vielä se ei kuitenkaan vaikuta markkinoihin, onneksi.
AMD vois tehä esim parempia tuotteita ja kauppa kävis kuin rajuilma. Ihan oma syy jos painuu "marginaaliin".
Vissiin ihan hyvät tuotteet on, jos intel joutuu myymään omiaan tappiolla pysyäkseen kaupan hyllyillä.
Mut noin vakavemmin, määräävän markkina-aseman väärinkäyttö on aina ja poikkeuksetta perseestä. Vaikka @oxmilk saattaisikin saada läppärin kaupasta 10€ halvemmalla yhtenä ajanhetkenä.
Arla olisi voinut myydä parempaa maitoa, ja kauppa kävis kuin rajuilma. Ihan oma syy jos painuu "marginaaliin".
suomen oikeuslaitos oli erimieltä.
en tiedä tapausta, enkä aio googlettaa, lähteet ois kiva
data-unfurl="true" data-result-id="416907" data-url="https://yle.fi/a/3-9377304" data-host="yle.fi" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Valiolle 70 miljoonan euron rapsut markkina-aseman väärinkäytöstä
data-onerror="hide-parent"/>
yle.fi
tie mentäväksi, way to go AMD sittehä menee hyvin ja kohta Intel konkassa.
Intelillä on vaan valitettavasti niin paljon rahaa poltettavaksi, että määräävää markkina-asemaansa väärinkäyttämällä estää markkinatilanteen luonnollisen muutoksen.
Kyseinen vehtaaminen on perseestä, oli kyse sitten prossuista tai maidosta. Jos intel olisi altavastaajana (markkinaosuuksien puolesta), niin tilanne olisi toki toinen.
Intelillä ei ole hirveästi ylimääräistä rahaa poltettavaksi. Uuteen infraan menee kymmeniä miljardeja, osinkojakin pitäisi maksella ja velkaakin on 40 miljardia. Missään ei myöskään sanota, että Intel myisi tappiolla prosessoreita. Tulos näyttäisi nopeasti hyvin rumalta, jos näin tapahtuisi.
Se oikea potentiaalinen ongelma voisi olla siinä, että alkaako Intel taas enenevissä määrin pelaamaan likaista peliä laitevalmistajille kohdistetuilla AMD-tuotteiden myymistä estävillä kuvioillaan.
Ovat saaneet jo sen verran isot sakot että seuraavassa vastaavassa oikeusjutussa voi mennä koko firma palasiksi. Ei siis voi ainakaan ihan yhtä rumaa peliä pelata vaikka haluaisivatkin.
Eu:ssa.
Firma on usasta, joten pikkominen on epätodennäköistä, ilman että sieltä saadaan tuomio.
Eiköhän siellä lasketa nuo isolla rahalla sovitut tapaukset mitä piisaa sielläkin
data-unfurl="true" data-result-id="417015" data-url="https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Micro_Devices,_Inc._v._Intel_Corp" data-host="en.wikipedia.org" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Advanced Micro Devices, Inc. v. Intel Corp. – Wikipedia
data-onerror="hide-parent"/>
en.wikipedia.org
.
Mutua, luuloja ja hömpää, taaskerran..
Kilpailu on kilpailua ja jos halutaan myydä määrällisesti enemmän, niin sitten myydään halvemmalla. Ei siinä ole mitään epärehellistä. Ostajalle hyvä juttu, jokatapauksessa, kun saa halvemmalla..
Ei se AMD siitä kilpailusta rikki mene, nyt on ihan eri tilanne, kuin joskus aikoinaan.
Ja on täysin älytöntä märehtiä jotain ikivanhoja juttuja. Kannattaa ennemminkin katsoa tämänhetkistä tilannetta, jossa ei mitään ole tällähetkellä todistettua ongelmaa.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä