
Apple julkisti tänään pitämässään Unleashed-verkkotilaisuudessa odotetusti uudet alkuperäistä M1:stä tehokkaammilla ARM-pohjaisilla M1 Pro- ja M1 Max -järjestelmäpiireillä varustetut MacBook Pro -tietokoneet. Kannettavat tulevat saataville 14- ja 16-tuumaisina, mutta näyttökokojen ulkopuolelta ominaisuudet ovat monin osin yhteneväiset.
Uutuuspiireistä voit lukea tarkemmin niiden omasta uutisesta, mutta niiden myötä uutuuskannettavien suorituskyvyn luvataan kasvavan merkittävästi aiempiin sukupolviin nähden. Sekä pienemmällä GPU:lla varustettu M1 Pro kuin myös kookkaampi ja tehokkaampi M1 Max tulevat saataville niin 14”:n kuin myös 16”:n kannettaviin.
14-tuumaisen MacBook Pron luvataankin tarjoavan jopa 3,7-kertaisen prosessorisuorituskyvyn Core i7:n sisältävään 13-tuumaiseen MacBook Prohon verrattuna ja piirivalinnasta riippuen joko 9- tai 13-kertaisen grafiikkasuorituskyvyn samaisen Core i7:n integroituihin grafiikoihin verrattuna. 16-tuuman mallissa lukemat ovat pykälän hillitymmät, mutta grafiikkasuorituskykyä luvataan silti M1 Prolla 2,5 kertaa enemmän ja M1 Maxilla peräti 4 kertaa enemmän kuin ennen kyseisen kannettavan tehokkaimmaksi GPU:ksi sijoittuneella Radeon Pro 5600M:llä.
Piirin pariksi uusiin MacBook Proihin on mahdollista saada maksimissaan 64 Gt RAM-muistia ja tallennustilan puolelta puolestaan tarjolla on maksimissaan 8 teratavua. Sisäisten SSD-muistien nopeutta on myös päivitetty ja Apple lupaakin tallennustilan yltävän maksimissaan 7,4 Gt/s -lukunopeuksiin.
Uudistukset kannettavissa eivät jää myöskään vain sisuskaluihin, vaan koko ulkokuori on pistetty uusiksi ja edellinen jo vuodesta 2016 saakka voimassa ollut muotoilu on jäänyt unholaan. Samalla on poistunut myös mielipiteitä jakanut Touch Bar -kosketuspalkki, jonka tilalle on tullut takaisin funktionäppäimet yhdessä Esc-painikkeen kera. Muotoilu on muutenkin ottanut askelen kohti vanhempien MacBookien muotoilua ollen kulmikkaampi. 14 tuuman mallilla on paksuutta 15,5 mm ja 16 tuuman mallilla puolestaan 16,8 mm.
Muotoilu-uudistusten myötä kannettavien ilmankiertoakin on saatu parannettua ja uutuuksien luvataan liikuttavan jopa 50 prosenttia enemmän ilmaa entistä alhaisemmilla tuuletinnopeuksilla. Myös liitäntävalikoimaa on jälleen kasvatettu. Molemmissa kannettavissa on tarjolla kolme Thunderbolt 4 -liitäntää, yksi 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, jonka suorituskyvyn luvataan parantuneen, sekä uutena tai ennemminkin takaisin tuotuna niin HDMI-liitäntä ja SDXC-kortinlukija kuin myös MagSafe-laturin paikka.
Latauksesta puheen ollen uudet MacBook Prot tukevat myös pikalatausta, jonka avulla kannettavan akku on ladattavissa puolilleen puolessa tunnissa. Akunkeston suhteen uutuudet jatkavat viime vuonna julkaistujen alkuperäistä M1-piiriä käyttäneiden Macien linjalla ollen varsin vakuuttavia – MacBook Pro 14”:n akun luvataan kestävän 17 tuntia videotoistoa ja MacBook Pro 16”:n peräti 21 tuntia.
Ulkonäköpäivityksen mukana myös näytöt saivat osakseen päivityksen ja kenties ensisilmäyksellä näkyvimpänä uudistuksena näyttöjen ylälaitaan on tullut iPhone-puhelimista tuttu näyttölovi, johon kannettavien Full HD -resoluutiota tukevaksi päivitetty kamera on sijoitettu. Näyttölovi on integroitu MacOS-käyttöjärjestelmään siten, että ylälaidan valikkopalkki on sijoitettu näyttöloven kohdalle, eli lovi ei mene itse sisällön päälle.
Näytöt itsessään ovat tarkalleen ottaen kooltaan 14,2” ja 16,2” ja niiden teknologia on uusimmasta iPad Prosta tuttu miniLED, minkä myötä käytössä on myös himmennysalueet ja sen myötä entistä paremmat mustan toistot. Myös näyttöjen tarkkuutta on parannettu: 14-tuumainen malli tarjoaa 3024 x 1964 -resoluution ja 16-tuumainen puolestaan 3456 x 2234 -resoluution. Virkistystaajuuttakin näytöistä on päivitetty ja ne yltävät iPad Proista ja iPhone Proista tuttuun 120 hertsiin. Näyttöjen luvataan yltävän 1000 nitin jatkuvaan maksimikirkkauteen ja 1600 nitin pistemäiseen maksimikirkkauteen.
Molemmat uutuuskannettavat tulevat ennakkomyyntiin välittömästi ja laitteiden toimitukset alkavat ensi viikolla. Viime vuonna julkaistu M1-piirillä varustettu MacBook Pro 13” säilyy valmistajan katalogissa uutuuksien alapuolella. 14-tuumaisen MacBook Pron hinnat alkavat 2349 eurosta ja 16-tuumaisen puolestaan 2849 eurosta.
Lähde: Apple
Missä kohtaa moista on esitetty? Lähinnä täällä on mainittu eräille kirjoittajille, että kameraa joskus käyttäviä ihmisiä on paljon enemmän kuin niitä joille se on riesa, ja siksi kameran pois jättäminen otsikon tuotteesta olisi aivokuollutta.
Minusta tämä lähti tasan yhdestä puhtaasta provokommentista: "Turhake koko web-kamera". Löydät kohdan itsekin. Siitä sitten moni keskustelija – minä mukaanlukien – tulimme kertomaan, että on kaikkea muuta kuin turhake isolle käyttäjäjoukolle. Joten joko se kamera jätetään pois jolloin läppäri ei ole soveltuva isolle käyttäjäjoukolle, tai sitten se otetaan mukaan jolloin kaikki voivat sitä käyttää. Aika helppo ymmärtää (no, ainakin suurimmalle osalle ketjun kirjoittajista), miksi käytännössä jokaisessa läppärissä on kamera.
Siksikin tuo kameraloven merkitys on itselleni haitake -tasoa, koska paremman kuvan laatuhyöty on täysin merkityksetön. Vielä kun siihen ei edes kirjautumista ole saatu mukaan, niin…
Mielestäni tuollainen selitys, että eihän se ole keneltäkään pois on aika harhaanjohtavaa. Onhan se pois siitä kokemuksesta joka ruudulla olisi ilman sitä lovea. Ei mielestäni tarvitse verrata lovellista isompaa näyttöä ja lovetonta pienempää kun se halutuin on tietysti isompi ilman lovea. Enemmän on enemmän. Vastaava kuin puhelimissakin. Enemmän on enemmän, mutta ei se lovi paranna puhelinta vaikka ruutua kasvatettaisiinkin.
Eli saa yhden kellon ja akunvarausmittarin vähemmän sinne yläpalkkiin. Ei kuulosta kovin massiiviselta menetykseltä, vaikka teknisesti oikeassa oletkin.
Henk. koht. ottaisin mielummin vähän paremman kameran kuin pikkasen pienemmän yläpalkin, mutta ymmärrän kyllä toistakin näkökulmaa.
Kaupalliset tuotteet ovat monien asioiden kompromisseja. Jos joku tuote ei miellytä niin äänestää lompakolla ja ostaa sellaisen vehkeen mikä maistuu. Yhdelle notch on ihan fine, toiselle kauhistus. Ei tästä asiasta koskaan saada väännettyä mustaa tai valkoista. Totuus on eri sävyjä. Paljon ennemmin otan notch:in kuin edellisten mallien surureunat. Ideaalimaailmassa notch:ia ei olisi, mutta mä tulen sellaisen kanssa paljon paremmin toimeen kuin isojen surureunojen kanssa. Surureunallisetkin mallit tosin myivät ettei kaikki ihmiset ole niin kriittisiä sen suhteen mihin näyttöalaa käytetään.
Varmasti näin. Myös OLED vapauttanee tilaa kameran ympäriltä, jolloin kamera ei samalla tavoin häiritse näyttöä ja vaatii pienemmän reiän jatkossa näyttöalaan – jos sitä ei saa kokonaan piiloon. Kehitys kehittyy ja lopulta meillä on pelkkä näyttöpaneeli reunasta reunaan kameran kanssa. Notch on hyvä välivaihe.
Vaikka katselen maailmaa omenalasien läpi ja tunnen outoa mielihyvää kun suosikkimerkki tekee jotain mullistavaa, en ymmärrä miksi pitää lähteä dissaamaan kilpailijaa? Sehän on hyvä että tulee kilpailua, varmasti pc-maailmankin käyttäjät tulevat tulevaisuudessa hyötymään tästä kilpailusta.
Mä oon ottanut tän keskustelun positiivisena applen kannalta. Jotain apple teki oikein kun on näin kova kuhina ampiaispesässä. Positiivista myös, että ne valituksenaiheet ovat tyyliin tikusta asiaa eikä mitään perustavaalaatua olevia vikoja kuten "lämpenee", "akku ei kestä", "suorituskyky huono/throttlettaa", "artifaktoja kuvassa eli paska näyttö" tms. Applella mennyt niin monta juttua kohdalleen, että loppu on hienosäätöä. Hankala edes tajuta miten hyvin apple on onnistunut x86 -> arm siirtymässä ja intel&amd -> oma teknologia siirtymässä. Jos eka yritys on näin hyvä niin mitä tapahtuu kakkosversion kanssa? Kakkosversio siis m2 tms. raudat ja arm:lle+applen raudalle optimoidut eikä vain nopeasti portatut softat.
Eli millaisia testejä tarkalleen odotat, joihin ei vielä ole tullut tietoa? Kyllä akkukestoa on jo testattu ja parannusta on edelliseen sukupolveen mukavasti. Tai minkä softien testejä odotat? M1:n kohdalla oleellista voi olla myös se, onko softa käännetty natiiviksi vai ajetaanko sitä Rosettan kanssa. Ottaa aikansa, että natiivi kasvaa. Mutta näiden läppäreiden ansiosta se Arm-tuki tulee leviämään nopeasti.
katso liitettä 718695
No esim. Phonorixin testisettiä: Phoronix Test Suite – Linux Testing & Benchmarking Platform, Automated Testing, Open-Source Benchmarking
Tai vaikka hardware unboxedin tapaisia code compilation excel, adoben yms. standardoituja testejä joita on ajettu koneille jo pitkään. Tai vaikka joidenkin testaajien standarditestejä vastaan rasituksessa sekä akulla että piuhalla ja vastassa näitä Ryzenin 5000 ja Intelin 11 sarjalaisia läppäreiltä ja vaikka desktop -tuotteita siinä mukana (kiihdytettynä vaikka nvidian cudalla tai Intelin integroiduilla).
Tämä "edelliseen sukupolveen" on edelleen aika paljon vajaa siitä mitä haluan nähdä. En tiedä miksi itseäni kiinnostaisi suorituskyky jotain edellistä mäkkiä vastaan jota en omista.
Tällä hetkellä kiinnostus on enemmänkin akateemista, koska ajurituki on linuxin puolella vielä niin kuraa joten sitä vastaan testaaminen on vielä hivenen nihkeää. Mutta se paranee toki koko ajan jolloin jotain oikeita tuloksiakin varmaan tulee.
Se testataanko emulaatioa vai natiivia on itselleni yhdentekevää kun kyse on siitä kuinka eri softat pyörivät. En minä linuxillekaan anna siitä mitään helpotusta että ajavat windows -koodia erillisen kerroksen läpi vaan suorituskyky on se mitä suorituskyky on ja se tässä merkkaa. Joten tuon seikan takia tämä Rosetta vs. natiivi on ihan höpöä kun sillä ei ole itselleni mitään väliä (vähän kuin silläkään että toimivuus Proton vs. natiivi, vaan pelkästään sillä miten softa/peli pyörii).
Tää on just tikusta asiaa. Apple tekee apple laitteita. Se, että porukka haluaisi käyttää applen laitteita linuxiin tai windowsin ajamiseen kertoo ehkä enemmän x86-puolen tilanteen surullisuudesta kuin applen huonoudesta.
Ei, vaan haluan nähdä testejä mäkki vs. windows -laite. Ei se ole mitään tikusta asiaa, vaan kiinnostusta rautaa kohtaan ja miten se toimii (mitä siinä on tehty hyvin ja mitä mahdollisesti huonosti). En todellakaan halua että kukaan ajaa testejä M1 pro vs M1 pro mutta windowssilla varustettuna. Vaan haluan nähdä samanlaista työjonoa testattuna eri alustoilla.
Minkälaisella aasin tai seepran sillalla pääsit siitä että haluaa tietää olisiko tästä koneesta hyötyä johonkin (omaan)käyttöskenaarioon applen huonouskeskusteluun?
Eiköhän noita tule. Suurin käyttäjäryhmä kuitenkin wanhoista appleista uusiin päivittävät niin heidän perspektiiviä tuodaan esille aluksi. Aika harva oikeasti on valmis vaihtamaan windowsista appleen tai päinvastoin. Niillä jotka ajoivat bootcamp:lla/virtuaalikoneella windowsia on edessä windows-läppärin ostaminen, jos päätarkoitus on käyttää windowsia.
Sellaisella aasinsillalla, että m1 appleja ei ole tarkoitettu windows tai linux-käyttöön. Vähän sama kuin lähtisit iphoneen asentamaan androidia. Linux tuki noissa m1-koneissa on kamala, x86 windows on DOA ja arm-windows on mitä on.
Aa, sä et siis käytä macOS:ää lainkaan? Joo, se on aika niche-käyttötapaus. Mulla ei tuosta mitään kokemusta, vaikka Linuxeja sinänsä usein käytänkin.
Tämä on täyttä suorastaan sontaa. Ihan yhtään ketään ei kiinnosta se mihin käyttöön apple on sen tarkoittanut. Tai mihin sinä luulet sen olevan tarkoitettu. Asennan ihan mihin tahansa vehkeeseen minkä tahansa softan jos se hyödyttää minua tai firmaa. (hyöty sisältää tietysti toimintavarmuutta ja kaikkea)
Testeistä juuri selviää se mihin sitä voi käyttää ja minkälaisella teholla/hyödyllä.
Toki ymmärrän että käyttäjäryhmän mukana mennään, mutta tämä tarkoittaa juuri usein sitä näköalattomuutta että se oma ympäristö on se paras ja ainoa oikea vaikka sitä se ei välttämättä olisikaan. Pätee ihan yhtä hyvin (ja usein jopa paremmin) linuxin puolellekin.
Päätarkoitus varmaan ei ole käyttää windowssia (ja toivottavasti päätarkoitus ei myöskään ole käyttää mäkkiä) vaan päätarkoitus on tehdä omaa työjonoa mahdollisimman miellyttävästi ja kokonaisvaltaisesti parhaiten. Tämä sitten usein tarkoittaa kompromisseja suuntaan tai toiseen. Se, että laitetta "ei ole tarkoitettu" taas ei kerro sinällään yhtään mitään enkä edelleenkään ole vaatimassa mitään M1 pro mac vs. M1 pro windows -testejä. Jos sillä toimii haluamani asiat paljon paremmin kuin muilla ratkaisuilla ja haittapuolia olen valmis sietämään niin ei kait sen alustan niin väliä ole.
Jos jaksat määritellä mitä testejä pitäisi nähdä niin joku vois ehkä jaksaa kaivaa niitä testejä sitten tähän ketjuun näkyville.
Rahanteon lisäksi tuo loputon kaiken integrointi tekee kaikesta pienempää ja potentiaalisesti nopeampaa. Mutta on se toki perseestä käyttöiän ja huollettavuuden näkökulmasta. Jotain pientä parannusta olivat huollettavuuteen sentään saaneet ainakin akkujen osalta: ne lähtee nätimmin irti uusissa malleissa kuin aiemmissa. Ifixitin pisteet silti 4/10.
Tuskinpa tuota ongelmaa tulee enää kun kaikki on siinä samassa SoC:ssä.
Toimiko nuo vanhat myös niin, että kun liittää ulkoiseen näyttöön niin se aktivoi sen virtasyöpön AMD näytönohjaimen?
Mitä järkeä noita on testata kun käyttäjiä on n. 4 jotka haluaa ajaa käytännössä Mac linux serveriä, kun graffa kiihdytystä ei ole ja tuskin tulee ikinä tai hetkeen?
Eiköhän näissä ole vaan syynä, että voidaan sanoa kuinka paskaa on kun ei ole ajettu tätä ja tätä. Vähän sama kuin pyytäisi windows ja linux läppäreiltä Final Cutin testejä IMO, eli täysin yhden tekevää.
Tiedän, että se on syy. Haluan vain nähdä mitä tekosyitä sieltä tulee. Seuraavan iPadin julkaisussa aletaan varmaan kysymään, että ihan paskoja kun ei ole QNX benchmarkkeja.
Ihan mielenkiinnosta olisi myös tietää, että minkälaista työtä voi tehdä koneella jonka softatuki(Linux) on ehkä Alpha asteella ja se ilmeisesti boottaa. Rautakiihdytyksiä ei ole näyttikselle, saati millekkään muulle rautakiihdytykselle mitä tää kone on täynnä. Olettaisin, että suurin osa näistä +3ke läppäreistä menee työkäyttöön.
x86-koodin ajamiseen x86-prossulla ei tarvita mitään lisäkerroksia.
Ja se, että IOssa joutuu jotain tekemään monimutkaisemmin ei vaikuta itse laskentakoodin suoritusnopeuteen yhtään.
x86-koodin ajamiseen ajamiseen ARM-prossulla tarvitaan joko tulkkausta (hyvin hidasta) tai binäärikäännöstä (voi usein olla melko nopeaa mutta jotkut asiat silti hyvin hitaita, satunnaisia taukoja tms.)
Näiden samaistaminen keskenään osoittaa melkoista ymmärtämättömyyttä.
Tällä ei ole lopputulokseen mitään relevanssia. Jos M1 takoo seitsemällä tulkkauskerroksella ja viidellä blingblingillä silti kilpailukykyisiä tuloksia ja silti soveltuu tehtävään, niin se voi tulla valituksi tehtävään.
Jos ei niin se ei varmaankaan tule valituksi. Ja sitten voidaan toki keskustella siitä miksi ei, mutta ei sekään lopputulosta muuta.
Se on aivan sama onko vertailu reilu vai ei. Tykkäätkö siitä vai et. Ei ne lopputulokseen vaikuta.
Kuten jo eilen sanoin niin meilläkin asiaa tutkitaan. Ei siinä kiinnosta vähäkään mikä mitenkä paljon sitä tehoa hukkuu johonkin kerrokseen. Vaan se lopputulos.
Tällä ei ole lopputulokseen mitään relevanssia. Jos M1 takoo seitsemällä tulkkauskerroksella ja viidellä blingblingillä silti kilpailukykyisiä tuloksia ja silti soveltuu tehtävään, niin se voi tulla valituksi tehtävään.
Jos ei niin se ei varmaankaan tule valituksi. Ja sitten voidaan toki keskustella siitä miksi ei, mutta ei sekään lopputulosta muuta.
Se on aivan sama onko vertailu reilu vai ei. Tykkäätkö siitä vai et. Ei ne lopputulokseen vaikuta.
Kuten jo eilen sanoin niin meilläkin asiaa tutkitaan. Ei siinä kiinnosta vähäkään mikä mitenkä paljon sitä tehoa hukkuu johonkin kerrokseen. Vaan se lopputulos.
Tällä ei ole lopputulokseen mitään relevanssia. Jos M1 takoo seitsemällä tulkkauskerroksella ja viidellä blingblingillä silti kilpailukykyisiä tuloksia ja silti soveltuu tehtävään, niin se voi tulla valituksi tehtävään.
Jos ei niin se ei varmaankaan tule valituksi. Ja sitten voidaan toki keskustella siitä miksi ei, mutta ei sekään lopputulosta muuta.
Se on aivan sama onko vertailu reilu vai ei. Tykkäätkö siitä vai et. Ei ne lopputulokseen vaikuta.
Kuten jo eilen sanoin niin meilläkin asiaa tutkitaan. Ei siinä kiinnosta vähäkään mikä mitenkä paljon sitä tehoa hukkuu johonkin kerrokseen. Vaan se lopputulos.
Tällä ei ole lopputulokseen mitään relevanssia. Jos M1 takoo seitsemällä tulkkauskerroksella ja viidellä blingblingillä silti kilpailukykyisiä tuloksia ja silti soveltuu tehtävään, niin se voi tulla valituksi tehtävään.
Jos ei niin se ei varmaankaan tule valituksi. Ja sitten voidaan toki keskustella siitä miksi ei, mutta ei sekään lopputulosta muuta.
Se on aivan sama onko vertailu reilu vai ei. Tykkäätkö siitä vai et. Ei ne lopputulokseen vaikuta.
Kuten jo eilen sanoin niin meilläkin asiaa tutkitaan. Ei siinä kiinnosta vähäkään mikä mitenkä paljon sitä tehoa hukkuu johonkin kerrokseen. Vaan se lopputulos.
Tällä ei ole lopputulokseen mitään relevanssia. Jos M1 takoo seitsemällä tulkkauskerroksella ja viidellä blingblingillä silti kilpailukykyisiä tuloksia ja silti soveltuu tehtävään, niin se voi tulla valituksi tehtävään.
Jos ei niin se ei varmaankaan tule valituksi. Ja sitten voidaan toki keskustella siitä miksi ei, mutta ei sekään lopputulosta muuta.
Se on aivan sama onko vertailu reilu vai ei. Tykkäätkö siitä vai et. Ei ne lopputulokseen vaikuta.
Kuten jo eilen sanoin niin meilläkin asiaa tutkitaan. Ei siinä kiinnosta vähäkään mikä mitenkä paljon sitä tehoa hukkuu johonkin kerrokseen. Vaan se lopputulos.
Noin spessutarpeeseen olis varmaan ihan ok. tehdä oma ketju missä esim. m1+arm linuxista tai m1+arm windowsista kiinnostuneet voivat keskustella fokusoituneesti. Aika varmaa on, että tällä hetkellä kaivaa vain verta nenästä, jos ostaa m1 applen linuxia varten muuhun kun betan hupikäyttöön.
Tämähän on uutisketju. Tässä keskustellaan laidasta laitaan kaikenlaisista kiinnostuksista macbook pro:den julkaisuun liittyen.
Ihan sidenotena vaan (tuli ilmi jo aiemminkin), meidän caset tässä vaiheessa ei liity mitenkään linuxiin. Vaan Windows 11:seen ja sen arm versioon parallersista ajettuna.
Microsoft ei tule tuota tukemaan. Parallersilla voi ajaa Windows ARM insider versiota. Microsoftilla ei ole myynnissä Windows ARM versiota.
Microsoft Says ARM Windows Virtualization on Apple Silicon Macs 'Not a Supported Scenario'
http://www.macrumors.com
However, Microsoft has dampened hopes that Windows will ever work on Apple silicon, saying that running an Arm version of Windows 11 on M1 Macs, via virtualization or otherwise, is not "a supported scenario."
A Microsoft spokesperson made the comments to The Register on Friday, suggesting that neither native support for Apple silicon nor support through virtualization is something the software giant is considering for its Arm architectures.
En tiedä lisenssointikuvioista tässä yhteydessä mitään. Enkä edes siis osallistu meidän testeihin. Muuten kuin kuin kiinnostaa tulokset.
Mutta mielenkiintoinen uutinen kaikenkaikkiaan jos ei voisi ostaa arm windowssin lisenssiä ja ajaa sitä mac:ssä lisenssiehtojen puitteissa.
VMwarella Linux tärkein.
https://blogs.vmware.com/teamfusion/2021/04/fusion-on-apple-silicon-progress-update.html
Aikamoinen lause heti tuohon alkuun. Eli niinkuin: "ravinnon saaminen nälkäkuoleman estämiseksi on paljon tärkeämpää kuin laadukas ruoka suurimmalle osalle".
Jos joku tarvii läppäriin laadukkaan kameran, niin silloin suositellaan ulkoista kameraa. Aika erikoista ajattelua. Kyllä minä ainakin haluan mahdollisimman laadukkaan kameran, ja ehdottomasti siinä läppärissä kiinteästi. Se on se läppärin idea, kannettava tietokone.
Itse olen nimenomaan hämmästellyt, että miksi läppärin web-kameroissa on menty tähän päivään saakka joillain kivikautisella 720p kameroilla, kun esim. kännyköissä on menty vuosikausia huippukameroilla. Itse otan ilolla vastaan uuden MBP:n kameran isomman reson, kennon ja muutkin ominaisuudet. Vihdoinkin!
ei sinulla olisi parempaa tietoa kuinka yhteensopiva M1 binääri on muiden ARM laitteiden kanssa? X86 etu on ainakin teoriassa että 32bit staattiset binäärit toimii lähes kivellä kuin kivellä. Tällä kikalla ollaan saatu alkulataajille ylisukupolvista tukea. Jos M1 ISA on kovinkin poikkeava niin Windows pitäisi varmaankin kääntää varta vasten sille.
Kyllä noiden applen prossujen pitäisi ajaa ainakin ihan standardia 64-bittistä ARMv8.0-koodia. Mutta, noista uusimmista käsittääkseni puuttuu tuki 32-bittiselle ARMv7-moodille (mikä voi vaikuttaa yhteensopivuuteen sekä boottiloadereille että vanhoille ohjelmabinääreille)
Sitä, mitä ARMv8.0n jälkeen tulleita myöhempiä käskykantalaajennuksia Applen prossut tukee, en tiedä. ARM on kuitenkin speksannut noita laajennoksia jo aika monta, 8.1. 8.2 , 8.3, 8.4 ja 9.0 taitaa jo kaikki olla ulkona.
Ja muistaakseni Applella oli omana laajennoksenaan ainakin x86-yhteensopiva tiukemman muistioperaatioiden järjestelysääntöjen omaava moodi. Tätä ei löytyne muista kuin Applen ARM-prossuista.
Nice-to-have ominaisuuksien dissaaminen on hyvin tyypillistä. Esim. Itse tykkään ihan oikeasti sitä, että MBP 16”:ssa on läppäriksi aivan hyvät kajarit ja mikrofonit. Se on aivan eri planeetalta äänenlaadussa verrattuna mihin tahansa random-pc:hen, eikä mikään ”käyttäisit vaan headsettiä”, ole kuin surkea workaround tähän.
Jos haluan katsoa vaimon kanssa jakson netflixistä reissussa, niin MBP:llä se on oikein kivaa, puheesta saa selvän ja dynamiikka ei mene aivan puuroksi. Millään muulla kokeilemallani läppärillä ei pääse ei edes lähelle samaa kokemusta.
Joskus voi myös käyttää konetta ilman headsettiä työkäyttöön ja silti vastapuoli saa 20dB paremman SNR:n:n teams/zoom puhelussa vrt. Joku hp / lenovo enterprise läppäri. Esim. Töissä nappaan aika usein läppärin noihin 1-2 hengen focus-roomeihin jos haluan käydä telcon ja en tarvitse aina headsettiä, vaan voin hoitaa homman äänieristetyssä huoneessa muita häiritsemättä ilman ainaista headsettiä päässä.
Webcam on tuossa 2019 mallissa aika keskinkertainen, mutta sekin biittaa monet kilpailevat business-läppärit mennen tullen – uudet 2021 mallit näyttävät jo selkeästi paremmalta.
Ovatko nämä kynnyskysymyksiä kun läppäriä valitaan? Harvalle varmasti, mutta ne ovat juuri niitä juttuja joista ei ole kiva luopua kun niihin on kerran tottunut.
Mäkkien äänenlaatua on tosiaan järjestään kehuttu ja voin kuvitella että eroa on, suuntaan ja toiseen paljon riippuen laitteesta.
Edellinen HP:n läppäri oli ääneltään aika heikkoa. Oli se olevinaan joku B&O yhteistyössä tehty viritelmä, mutta eihän siitä saanu irti volumia eikä laatuakaan. Varsinkin äänensäädön maksimitasot eivät riittäneet alkuunkaan järkevällä toistotasoille (jos nyt jätetään jo suoraan itse äänenlaatu pois vertailusta).
Nykyinen Lenovon äänimaisema (yoga slim 7) on tuohon verrattuna jo toiselta planeetalta ja äänensäätö riittää volumetasoissakin (myös Linuxilla) ettei tarvitse ajurista pakottaa mitään 150% äänenpainetta kuten HP:lla piti että sai edes sen siedettäväksi. Jo pelkästään tuo tietty auttaa että ne kaiuttimet ovat ylöspäin käyttäjää kohti. Veikkaan ettei oma pärjää mäkille, mutta toisaalta parannus on jo nyt niin iso että ei oikein kaipaa enää juuri parempaakaan (tai ei ainakaan tällä hetkellä).
Future Apple Silicon Macs Will Reportedly Use 3nm Chips With Up to 40 Cores
http://www.macrumors.com
Arvelisin, että nyt on hyvä aika ostaa applen läppäri ja miettiä päivitystä aikaisintaan 2023/2024 kun 3nm piirit ovat tarjolla. Tuskin tuo enhanced 5nm tuo samaan hintaluokkaan/virrankulutukseen mitään merkittävää parannusta, kun valmistusteknologia ei loikkaa isosti eteenpäin. Piirien suunnittelupuolella voi vuodessa tehdä vain rajallisen määrän työtä.