
Apple julkisti tänään pitämässään Unleashed-verkkotilaisuudessa odotetusti uudet alkuperäistä M1:stä tehokkaammilla ARM-pohjaisilla M1 Pro- ja M1 Max -järjestelmäpiireillä varustetut MacBook Pro -tietokoneet. Kannettavat tulevat saataville 14- ja 16-tuumaisina, mutta näyttökokojen ulkopuolelta ominaisuudet ovat monin osin yhteneväiset.
Uutuuspiireistä voit lukea tarkemmin niiden omasta uutisesta, mutta niiden myötä uutuuskannettavien suorituskyvyn luvataan kasvavan merkittävästi aiempiin sukupolviin nähden. Sekä pienemmällä GPU:lla varustettu M1 Pro kuin myös kookkaampi ja tehokkaampi M1 Max tulevat saataville niin 14”:n kuin myös 16”:n kannettaviin.
14-tuumaisen MacBook Pron luvataankin tarjoavan jopa 3,7-kertaisen prosessorisuorituskyvyn Core i7:n sisältävään 13-tuumaiseen MacBook Prohon verrattuna ja piirivalinnasta riippuen joko 9- tai 13-kertaisen grafiikkasuorituskyvyn samaisen Core i7:n integroituihin grafiikoihin verrattuna. 16-tuuman mallissa lukemat ovat pykälän hillitymmät, mutta grafiikkasuorituskykyä luvataan silti M1 Prolla 2,5 kertaa enemmän ja M1 Maxilla peräti 4 kertaa enemmän kuin ennen kyseisen kannettavan tehokkaimmaksi GPU:ksi sijoittuneella Radeon Pro 5600M:llä.
Piirin pariksi uusiin MacBook Proihin on mahdollista saada maksimissaan 64 Gt RAM-muistia ja tallennustilan puolelta puolestaan tarjolla on maksimissaan 8 teratavua. Sisäisten SSD-muistien nopeutta on myös päivitetty ja Apple lupaakin tallennustilan yltävän maksimissaan 7,4 Gt/s -lukunopeuksiin.
Uudistukset kannettavissa eivät jää myöskään vain sisuskaluihin, vaan koko ulkokuori on pistetty uusiksi ja edellinen jo vuodesta 2016 saakka voimassa ollut muotoilu on jäänyt unholaan. Samalla on poistunut myös mielipiteitä jakanut Touch Bar -kosketuspalkki, jonka tilalle on tullut takaisin funktionäppäimet yhdessä Esc-painikkeen kera. Muotoilu on muutenkin ottanut askelen kohti vanhempien MacBookien muotoilua ollen kulmikkaampi. 14 tuuman mallilla on paksuutta 15,5 mm ja 16 tuuman mallilla puolestaan 16,8 mm.
Muotoilu-uudistusten myötä kannettavien ilmankiertoakin on saatu parannettua ja uutuuksien luvataan liikuttavan jopa 50 prosenttia enemmän ilmaa entistä alhaisemmilla tuuletinnopeuksilla. Myös liitäntävalikoimaa on jälleen kasvatettu. Molemmissa kannettavissa on tarjolla kolme Thunderbolt 4 -liitäntää, yksi 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, jonka suorituskyvyn luvataan parantuneen, sekä uutena tai ennemminkin takaisin tuotuna niin HDMI-liitäntä ja SDXC-kortinlukija kuin myös MagSafe-laturin paikka.
Latauksesta puheen ollen uudet MacBook Prot tukevat myös pikalatausta, jonka avulla kannettavan akku on ladattavissa puolilleen puolessa tunnissa. Akunkeston suhteen uutuudet jatkavat viime vuonna julkaistujen alkuperäistä M1-piiriä käyttäneiden Macien linjalla ollen varsin vakuuttavia – MacBook Pro 14”:n akun luvataan kestävän 17 tuntia videotoistoa ja MacBook Pro 16”:n peräti 21 tuntia.
Ulkonäköpäivityksen mukana myös näytöt saivat osakseen päivityksen ja kenties ensisilmäyksellä näkyvimpänä uudistuksena näyttöjen ylälaitaan on tullut iPhone-puhelimista tuttu näyttölovi, johon kannettavien Full HD -resoluutiota tukevaksi päivitetty kamera on sijoitettu. Näyttölovi on integroitu MacOS-käyttöjärjestelmään siten, että ylälaidan valikkopalkki on sijoitettu näyttöloven kohdalle, eli lovi ei mene itse sisällön päälle.
Näytöt itsessään ovat tarkalleen ottaen kooltaan 14,2” ja 16,2” ja niiden teknologia on uusimmasta iPad Prosta tuttu miniLED, minkä myötä käytössä on myös himmennysalueet ja sen myötä entistä paremmat mustan toistot. Myös näyttöjen tarkkuutta on parannettu: 14-tuumainen malli tarjoaa 3024 x 1964 -resoluution ja 16-tuumainen puolestaan 3456 x 2234 -resoluution. Virkistystaajuuttakin näytöistä on päivitetty ja ne yltävät iPad Proista ja iPhone Proista tuttuun 120 hertsiin. Näyttöjen luvataan yltävän 1000 nitin jatkuvaan maksimikirkkauteen ja 1600 nitin pistemäiseen maksimikirkkauteen.
Molemmat uutuuskannettavat tulevat ennakkomyyntiin välittömästi ja laitteiden toimitukset alkavat ensi viikolla. Viime vuonna julkaistu M1-piirillä varustettu MacBook Pro 13” säilyy valmistajan katalogissa uutuuksien alapuolella. 14-tuumaisen MacBook Pron hinnat alkavat 2349 eurosta ja 16-tuumaisen puolestaan 2849 eurosta.
Lähde: Apple
Siksi juuri kirjoitin tarkoituksella, silloin aikanaan. PowerPC aikana olivat tehokkaampia/samantehoisia kuin kilpailijat ja mitä enemmän menivät loppua kohti niin menettivät etulyöntiasemansa, sitten tuli Intel mäkit.
Se koko runko on alumiinia eli jäähy jo itsessään, samoin kuin mini ja iMacit. Ei niitä ole suinkaan suunniteltu "vain" ulkonäkö edellä..
Ei se paljoa auta, että runko on alumiinia, jos sitä jäähdytysjärjestelmää ei ole mitenkään kytketty siihen runkoon. Esimerkiksi 2020 MB Airissa (Intel) oli prossu erikseen oikein eristetty rungosta. Syynä lienee lähinnä se, että se metallirunko halutaan pitää viileänä, eikä käräyttää sylissään konetta käyttävän koipia.
M1 airin ostaneena olen kyllä eri mieltä. Ei ole ”naurettavan alhaisia” lämpöjä kyllä nähnytkään. Pikemminkin aivan peruskäytössä (nettiselain ja wördiä) lämpenee yllättävän paljon hehkutukseen nähden ja akkukesto on paljon huonompi kuin odotin.
Ainoa missä akku kestää iäisyyden on videoiden katselu. Vähän kun selaa nettiä muutenkin kuin io-techissä, niin akkukesto on hyvä jos 8h.
Millä selaimella käytät internettiä? Ainakin vanhoilla Intel Maceillä Safari oli huomattavasti Chromea virtapihimpi (ja muutenkin sulavampi käyttää). M1:stä ei kokemusta vielä.
Millaiset oli odotuksesi? Minulla tavanomaiseen tapaan yhtäaikaisesti Youtubesta 1440p videota katsoessa, nettiä selatessa ja libreofficella duuneja tehdessä ei lämpö kohoa yli 45 asteen oikeastaan ikinä. Useimmiten pysyy alle 40 asteessa.
Nyt on Twitch taustalla auki, kirjoitan tätä viestiä ja Firefoxissa parikytä tabia auki siinä rinnalla. Näyttää myös pari Libreoffice fiilua yhä olevan taustalla auki. Lämpö 36 astetta. Ja kone sylissä tyynyn päällä.
Tehoista on turha yrittää tehdä johtopäätöksiä ennen kuin tulee kunnolliset standardoidut testit, joista saa aidosti vertailukelpoisia tuloksia.
Mietippä nyt oikein ajatuksen kanssa ja googlaa sen jälkeen jossei välähdä että miksi sitä koko alumiinirunkoa ylipäätään käytetään.
Edit. Ikiwanha mutta jotain juttua:
Why are Apple MacBooks cased in aluminum?
http://www.portableone.com
No esim reissuhommis iltamökkeilyt. Tottunu koko elämän siihen et PC kaikkea isompaa nettityöskentelyä kohde… koskaan en läppäriä sitä ennen tarvinnut mihinkään. Yhden työviikon kärvistelin ilman läppäriä ja sit piti hakea.
No odotukset oli, että akku kestäisi selkeästi moderneja Intel vehkeitä pidempään ja kone olisi oikeasti viileä, kuten esim. ipadit ovat käytettäessä.
Ei tunnu kestävän, ihan sama 8h irtoaa safarilla nettisurffaus + pdf + tekstinkäsittely jne. käytössä tuo kestää mikä irtosi jo useammista edellisten sukupolvien mäkeistä. Raportoiduista 16h akkukestoista voi vain uneksia kun ei harrasta videoiden katselua, joka tuntuu olevan ainoa asia mikä ei kuluta akkua lainkaan.
Uteliaisuudesta kyselen. Oletko testannut millainen vaikutus näytön kirkkausasetuksella on akunkestoon? Jos SOC syö kovin vähän virtaa niin voi olla, että näytön syömä(kirkkaus) virta tulee hallitsevaksi tekijäksi akunkeston suhteen. Ainakin alla olevan linkin testeissä näytön kirkkaudella on todella raju vaikutus akunkestoon
Apple MacBook Air M1 with 50 % longer battery runtime, but the weak power adapter limits the charging performance
http://www.notebookcheck.net
Outoa. Mulla M1 MBP, ja surffailu- ja videokäytössä tämä on jääkylmä. Ei lämpene myöskään Ableton Liveä käytettäessä, vaikka se pyörii Rosetta 2:n kautta (uusin versio olisi natiivi ARM:lle). Toki tässä on se tuuletin, mutta sitä ei ikinä kuule. Akku kestää "ikuisuuden". Selaimena Chrome.
Jos jossakin Apple on onnistunut Macbookeissa viimeisen 20 vuoden ajan, se on nimenomaan jäähdytys. Alumiinirunko on nimenomaan se yksi avaintekijä. Runko oli kyllä Intel-koneissa aika kuumakin välillä, mutta se "normaaliläppäreiden" tuulettimien huuto ja throttlaus on puuttunut, lukuunottamatta edellisten 16" MBP joidenkin prossujen (i9?) kohdalla.
Mun oma johtopäätös tästä keskustelusta on, että moni joka ei aio koskaan Applen läppäriä ostaa, haluaisi että Macbookit olisivat erilaisia. Ne jotka näistä tykkää, tykkäävätkin näistä sitten todella paljon, ja ovat uusimpaan julkaisuun oikein tyytyväisiä.
68870
Ei tietoa core määrästä.
MacBook Pro's M1 Max GPU is Over 3x Faster Than M1 in First Metal Benchmark
http://www.macrumors.com
Jos en nyt ihan väärin muista niin Air ja Pro on aika tavalla eri vehkeitä
Niin, toisessa on tuuletin ja toisessa ei. Tuuletin siitä tuskin tekee jääkylmää.
Isompi runko, enemmän massaa, tuuletin. Kyllä noilla aikamoisen eron jo tekee.
Apple Diagnostics työkalulla piti tarkistaa, että tuuletin toimii tarvittaessa
Use Apple Diagnostics to test your Mac
support.apple.com
Varmaan lähtee pyörimään jossain videoeditoinnissa tms. Itse en noita harrasta.
MBP on 1,56 cm ja Air 0,41-1,61 cm, ja painot vastaavasti 1,4 kg ja 1,29 kg, rungon pinta-alahan on identtinen. En jaksa uskoa, että noilla niin hirveästi tekee eroa tekee lämpöihin, varsinkin kun MBP akku on isompi, mikä luultavasti kattaa lähes kokonaan tuon painon erotuksen, voin toki olla väärässäkin.
Tulisi jengillä aika paljon sairaalareissua kun koivet sekä kulkuset palaneet kun jäähdytys yhdistetty itse runkoon
Yksi asia jossa nostan Applelle hattua on se, että he tietävät mitä haluavat ja mihin pyrkivät. Keskittyvät omaan tekemiseen, kilpailijoiden mollaamisen sijasta. Intel has to be better than ‘lifestyle company’ Apple at making CPUs, says new CEO
Eihän tuo ole mollaamista, vaan nimenomaan kilpailijan kehumista ja oman tekemisen huonouden myöntämistä.
Minusta nimittely on kaikkea muuta kuin kehumista, mutta jokainen tietty ymmärtäkööt miten haluaa.
Ainankin jenkeissä on ihan laissa määritelty kuinka lämpimäksi sylissä käytettävä laite saa tulla juurikin ettei se vain polta ketään.
Oletko joskus tehnyt moista? Applella on käytössä melkein joka asiaan omat rajapintansa ihan samoin kuin Windowsissa. Onnea vaan jonkun C#.net tuotteen ylläpitoon yleisimmillä Windows ja Apple versioilla.
Oma vika jos on menny softansa jollain MS ohjelmointikielellä koodaamaan, eihän niitä saa edes linuxilla pyörimään ilman posketonta duunia. Avoimilla standardeilla koodatut softat kääntyy yleensä aika helposti alustalta toiselle, ellei softaa ole joko tarkoituksella pilattu tai käytössä ole sellaista legacykamaa jonka uudelleentoteuttamisessa menee ikuisuus.
Että joo, jos softa on joku visual basic paske, niin homma voi olla haastavaa.
Purkukuvia on netti täynnä. Juuri mitään ei pysty korjaamaan ilman applen työkaluja, sillä suuri osa piireistä on naitettu applen turvapiiriin. Korjattavuuden hankaluus taitaa näissä olla suurin kritiikin kohde, jolle ei löydy mitään järkeviä vasta-argumentteja.
Mitään päivitettävyyttä ei ole muissakaan tämän kokoluokan laitteissa, pl. joissain tapauksissa osan välimuistista voi vaihtaa isompaan.
Ihan ite lisäsin muistikamman Dellin Latitude 7400 sarjalaiseen, joten ei nyt sentään liioitella. Näyttökin vaihtui työpisteellä odottaessa. Onko tällainen business ultrabook nyt sitten samassa luokassa MBP kanssa lienee kovasti makuasia.
Se nyt on selvä, että kaikki on juotettu emolle mutta asiansa osaavat saavat senkin vielä korjattua mutta esim. turvapiirin lukottaessa dataa ja osia yhdessä niiden oston estämisen kanssa tekee hommasta toiseen potenssiin vaikeaa.
Kuten vaikkapa Khronosin API perheeseen nojaten?
Tämän lauseen ironia ei voi jäädä sinulta huomaamatta…
Yleensä ottaen Apple Silicon aikakaudella alkaa olemaan aika selvää, että MacBook on juuri sitä mitä kaupasta kotiin kannat. Käytät sitä käyttistä ja niitä komponentteja, mitään et päivittele tai vaihda itse. Jos ei tähän kategoriaan oma tarve osu, ei Apple todennäköisesti ole enää vaihtoehto.
Tietokoneiden osalta on muutenkin aika selvää, että Apple ei nykyään edes hae mitään markkinajohtajuutta tai edes megamyyntejä, vaan rahat tehdään mobiilipuolella ja palveluilla. Tietokoneet sitten vain täydentää Applen ekosysteemiä.
Kyllähän mä tohon kirjoitin että joissain saattaa muistikamman saada vaihdettua. Suorituskyky taas sit on mitä on, kun kanavien kapasiteetit ei ole enää keskenään samankokoiset. Kahden vaihdettavan kamman läppärit, kuten toi sun 7400, samassa kokoluokassa alkaa olemaan jo harvinaisuuksia.
Eiköhän näillekkin joku onsite palvelu löydy. AppleCare Enterprise+ tjsp. Ihmettelisin suuresti jos ei moista palvelua olisi.
Käyttää vaikka monoa, jos on .NET kamaan rakastunut. UI kirjastoja on varmaan satoja, jotka toimivat ihan hyvin kaikilla kolmella alustalla.
Öö? Tarkenna toki että mitä tarkoitat. Miksi Applen pitäisi softiaan tarjota kilpailevalle alustalle, kun firma tekee voittonsa ihan muuta kautta?
Yritykset – Osto-ohjeet
http://www.apple.com
Varmaan Suomessa kannattaa olla yhteydessä yrityksiin Atea ja Telia Inmics-Nebula.
AppleCare Professional – Enterprise Support
http://www.apple.com
Kritisoit koodareita siitä että eivät käytä avoimia rajapintoja, mutta se ehkä tunnetuin vaihtoehto Khronosin Open API perhe ei ole tuettu Applen laitteilla.
Kritisoit firmaa siitä että sitouttavat käyttäjät alustakohtaisilla palveluilla. Apple on suorastaan synonyymi vendor lockille.
Mitä firmaa nyt olen kritisoinut? Ohjelmistofirmoja jotka eivät tee helposti portattavia toteutuksia? Totta hemmetissä. Portattavuus valitettavasti nykyään vaatii jotain kolmannen osapuolen API:a, sillä kaikki alustat eivät tue yhtenäisiä matalemman tason kirjastoja.
Itselläni oli aikaisemmin käytössä 2018 MPB i7 ja kesällä vaihdoin M1 Pro. Edellinen kone oli käytännössä avattaessa jo aivan tulikuumana, äänet kuin nousevalla lentokoneella ja akun kestoa raskaassa softadevauskäytössä n 1.5h. Kevyessä käytössä ehkä 4h.
M1 Pro:lla menee kasuaalissa käytössä (Telegram, nettiselaus, videot jne.) lähemmäs 20h ja perusdevauskäytössä 12-15h ja raskaassa devauskäytössä 8-10h.
Kannattaa tarkastaa ruudun kirkkaus ja sitten virranhallinnasta ne softat mitä käytät. Voi olla että siellä on yksi muisti/virtasyöppö softa joka imee kaikki mehut koneesta.
No se ei mitenkään … käsittääkseni joku kiinalainen insinööri on onnistunut juottamaan M1-piiristä kovon liittimistään irti ja juottamaan siihen isomman SSD:n tilalle – tunnisti ja pelitti hyvin! Mut haluaako sitten lähteä piirien juottamiseen halvempien päivituksin takia on sit oma kysymyksennsä. Ite oon sen verran tumpelo käsistäni et en kevyesti ryhtyisi tuohon – ehkä pelastaakseni hajonneen koneen mutta korjaustenkin kannalta ongelma on se et vaikka juottaminen sujuisikin niin yhteensopivia piirejä ei tahdo löytyä markkinoilta.
Kyllä se jäähdytys Macbookeissa on de facto yhdistetty runkoon, ja edellinen Macbook Pro kuumeni omassa käytössäni niin paljon, että sitä ei voinut paljaiden reisien päällä pitää. Tämä on nimenomaan se hienous ja ero muihin lehtipuhaltimen lailla huutaviin läppäreihin.
Toki taas, jos vaatii graafista vääntöä tietyissä tilanteissa niin siihen Applen tuotteet ovat akkukestoltaan erittäin hyviä.
Tuo intelin johtajan kommentti kommentti (Intel has to be better than ‘lifestyle company’ Apple at making CPUs, says new CEO ) ei mielestäni ole varsinaisesti kehumista eikä mollaamista vaan ennen kaikkea vähättelyä.
Reilut 14 vuotta sitten erä suomalainen yritys syyllistyi aivan samanlaiseen ’viihdelaitevalmistaja-Applen’ vähättelyyn.
Vaan kuinkas sitten kävikään.
Kyllähän Apple ja valtuutetut huollot noita korjaavat. Ei ole tosin välttämättä halpaa, mutta korjaavat kuitenkin.
iPhonet ovat kilpailijoihin verrattuna korjattavuudeltaan varsin hyviä iFixitin mukaan. Päälle markkinoiden ylivoimaisesti pisin softatuki mobiililaitteissa. En tunne huonoa ympäristöomatuntoa Applen laitteiden käytöstä.
Mitä veroihin tulee, niin Apple lienee maailman suurimpia ellei suurin veronmaksaja, nykyisessä tuloskunnossaan yli 10 miljardia dollaria vuodessa.
Ympäristöjäljen kannalta merkittävämpää on koko toiminnan vihreys, eli miten raaka-aineet hankitaan, logistiikka, sähköntuotanto, kemikaalit, kierrätys etc. ei niinkään se kuinka korjattava joku yksittäinen tuote on, koska normaalioloissa aivan mitättömän pieni osa näistä laitteista tarvitsee mitään akunvaihtoa kummempaa korjausta elinkaarensa aikana.
Mutta asiaan.
Uusi Mac kiinnostaa, mutta nämähän ovat itselleni täysin järjetöntä liioittelua. Mutta en halua ostaa vuonna 2021 konetta 16GB RAM-muistilla ja siksi muuten tarpeisiini täysin riittävä M1 ei käy. Huoh.
Kyllähän Apple ja valtuutetut huollot noita korjaavat. Ei ole tosin välttämättä halpaa, mutta korjaavat kuitenkin.
iPhonet ovat kilpailijoihin verrattuna korjattavuudeltaan varsin hyviä iFixitin mukaan. Päälle markkinoiden ylivoimaisesti pisin softatuki mobiililaitteissa. En tunne huonoa ympäristöomatuntoa Applen laitteiden käytöstä.
Mitä veroihin tulee, niin Apple lienee maailman suurimpia ellei suurin veronmaksaja, nykyisessä tuloskunnossaan yli 10 miljardia dollaria vuodessa.
Ympäristöjäljen kannalta merkittävämpää on koko toiminnan vihreys, eli miten raaka-aineet hankitaan, logistiikka, sähköntuotanto, kemikaalit, kierrätys etc. ei niinkään se kuinka korjattava joku yksittäinen tuote on, koska normaalioloissa aivan mitättömän pieni osa näistä laitteista tarvitsee mitään akunvaihtoa kummempaa korjausta elinkaarensa aikana.
Mutta asiaan.
Uusi Mac kiinnostaa, mutta nämähän ovat itselleni täysin järjetöntä liioittelua. Mutta en halua ostaa vuonna 2021 konetta 16GB RAM-muistilla ja siksi muuten tarpeisiini täysin riittävä M1 ei käy. Huoh.
Kyllähän Apple ja valtuutetut huollot noita korjaavat. Ei ole tosin välttämättä halpaa, mutta korjaavat kuitenkin.
iPhonet ovat kilpailijoihin verrattuna korjattavuudeltaan varsin hyviä iFixitin mukaan. Päälle markkinoiden ylivoimaisesti pisin softatuki mobiililaitteissa. En tunne huonoa ympäristöomatuntoa Applen laitteiden käytöstä.
Mitä veroihin tulee, niin Apple lienee maailman suurimpia ellei suurin veronmaksaja, nykyisessä tuloskunnossaan yli 10 miljardia dollaria vuodessa.
Ympäristöjäljen kannalta merkittävämpää on koko toiminnan vihreys, eli miten raaka-aineet hankitaan, logistiikka, sähköntuotanto, kemikaalit, kierrätys etc. ei niinkään se kuinka korjattava joku yksittäinen tuote on, koska normaalioloissa aivan mitättömän pieni osa näistä laitteista tarvitsee mitään akunvaihtoa kummempaa korjausta elinkaarensa aikana.
Mutta asiaan.
Uusi Mac kiinnostaa, mutta nämähän ovat itselleni täysin järjetöntä liioittelua. Mutta en halua ostaa vuonna 2021 konetta 16GB RAM-muistilla ja siksi muuten tarpeisiini täysin riittävä M1 ei käy. Huoh.
kesällä, luulin että koneet julkaistiin juuri
Johan nuo M1 MBPro ja Air julkaistiin vuosi sitten.
Pitäisi ehkä factory-resettaa laite ja aloittaa tunnuksen luonti tyhjästä sen sijaan, että palauttaa backupista userin. Se on vaan ikävän työlästä.
Tarkista, ettei siinä ole raudassa vikaa. Tuo testi ei kestä kuin muutaman minuutin.
Use Apple Diagnostics to test your Mac
support.apple.com
Apple Diagnostics reference codes
support.apple.com
Voi vitun Apple. Kirosin jo tuon presentaation aikana kun menivät nimeämään nuo piirit Max ja Pro sen sijaan että olisi tullut M2, M1X tms. ja väitin että on vain ajan kysymys kun nuo menee sekasin jonkin muun kanssa.
Ei ainakaan M1 MB Airissa. Siinä se on erikseen eristetty rungosta, kuten Linus Tech Tips mm. havainnollisti: