Purkuvideoistaan ja oppaistaan tuttu iFixit on ottanut käsittelyynsä Applen uudet iPhone XS:n ja XS Maxin. Yhtiö julkisti uudet puhelimensa vajaat kaksi viikkoa sitten ja ne tulivat virallisesti saataville viime viikon perjantaina.
iFixitin purkukäsittely osoittaa nopeasti, että XS:n ja XS Maxin erottaa toisistaan muutkin seikat kuin akun ja näytön koko. XS Maxin suurempi koko on antanut lisää vapauksia piirilevyjen suunnittelussa ja esimerkiksi modeemin ja muut langattomat yhteydet toteuttavat piirit on eritelty kahdelle toistaan erilliselle piirilevylle, kun ne XS:n kohdalla on ahdettu yhdelle pienemmälle piirilevylle. Apple käyttää XS:ssä ja XS Maxissa Intelin valmistamaa modeemia. eSIM-tuki on toteutettu ST Microelectronicsin mikrokontrollerilla jota käytetään samaan myös Applen Watch Series 3 -kelloissa ja Googlen Pixel 2 XL:ssä.
Mielenkiintoisena yksityiskohtana, joka on ainakin allekirjoittaneelta mennyt aiemmin täysin ohi, mainittakoon myös, että Applen uudet kamerasensorit ovat hieman aiempia kookkaampia. iFixit huomasi tämän kasvattaneen jonkin verran takapuolen ”kamerakyhmyä”, mikä tarkoittaa samalla, ettei viime vuoden iPhone X:lle suunnitellut kotelot välttämättä sovi XS:ään huolimatta näennäisesti identtisistä mitoista.
Lisää eroja XS:n ja XS Maxin välillä löytyy akkuosastolta. iPhone XS:ssä on käytössä 10,13 wattitunnin (2659 mAh, 3,81V) L-kirjaimen muotoinen yhden solun akku. XS Maxissa on niin ikään L:n muotoinen akkuratkaisu, mutta se on jaettu kahteen soluun ja fyysisesti erilliseen akkuun. Yhteensä iPhone XS Maxin akkujen kapasiteetti on 12,08 wattituntia (3179 mAh, 3,80V). XS Maxissa on myös hieman XS:ää kookkaampi Taptic Engine, jolla tuotetaan puhelimen värinäefektit.
Applen iPhone XS ja XS Max saivat kumpikin korjattavuusarvosanakseen 6/10. Kiitosta puhelimet saivat muun muassa näytön vaihdettavuudesta vaikuttamatta biometrisiin tunnistusmenetelmiin ja risuja annettiin lasisista kansista. Mainitsemisen arvoisia ovat myös Applen omat pentalobe- ja tri-point-ruuvit.
iFixit toteutti XS Maxin purkuoperaation myös livestream-lähetyksenä, jossa toinen puhelin oli upotettuna parimetriseen putkeen täynnä olutta. IP68-suojaus piti puhelimen turvassa huomattavasti luvattua puolta tuntia pidempään ja lähetyksen loppuessa koko ajan puhelimen näytöllä pyörineessä ajastimessa oli koossa jo liki 4 tuntia ja 55 minuuttia.
Lähde: iFixit
Applen uudet iPhone CS:n ja XS Maxin. Yhtiö julkaisi uudet puhelimensa vajaat kaksi viikkoa sitten ja ne tulevat virallisesti saataville 28. syyskuuta eli kuluvan viikon perjantaina. <– pari bugia 🙂
Kerrankos sitä typo tai kaksi, mutta jatkossa https://io-tech.fi/palaute
Aaa.. pistetäänpä muistiin…
Eikös ip suojaa nimenomaan vedeltä eikä ”nesteiltä”. Eri nesteillä on erilainen tiheys eli jotkut tunkeutuu paremmin puhelimen sisälle. Ja hapotkin on nesteitä…
Juu luokitus on vedelle virallisesti tietenkin
Eikös nämä tullut jo 21 syyskuuta eikä 28 syyskuuta
Olet oikeassa, näemmä julkkariliveuutisessa oli virhe kun oli 28. päivä pistetty sinne
IP-luokitus on vedelle, mutta oluen pitäisi olla mainittavasti paksumpaa eli sikäli jos tiiviys on vedenkestävä pitäisi oluttiiviys mennä läpi vielä helpommin (olettaen toki jotta tiivisteet kestävät kemikaaleja jne, mutta jos valmistaja tuon lupaa niin eiköhän).
Tuntuu hullulta miten pidetään 3.5mm liitäntää tilaa vievänä, mutta tuodaan sitten taptic engine.
Kannattaa joskus kokeilla, on aivan eri sfääreistä kun puhelimien (joskus) rämisevät värinämoottorit.
Taptic Engine ei tosin ole mikään uusi juttu Applella, ollut jo usean vuoden puhelimissa.
Hmm.. Missäs tuo sanotaan että IP68 ja vain puoli metriä vettä? IPx7 testi on ainakin IEC 60529:ssä metriin saakka ja IPx8 testi on muuten sama kuin IPx7, mutta ollen standardia lainaten ”more severe” ja käytännössä yleensä pienimmäksi mahdolliseksi stepiksi katsotaan puolen metrin lisäystä (eli syvyyden ollessa 1,5 metriä), joskin 10m ja 20m IPx8-määrityksiäkin olen nähnyt joissain jutuissa…
Jahas, luin väärin, että olis puol metriä.. Ihan oikein tuo siis oli ja applen sivut vahvistaa:
Luokitus on IP68 (enimmäissyvyys 2 metriä enintään 30 minuutin ajan, IEC-standardi 60529)
Faptic engine paikkaa sentään hieman nykytekniikan pahinta syöpää eli hipaisukytkimiä. Tuntuma on jo iPhone 7:ssa lähellä oikeaa nappia. Tiedä sitten onko sitä tuoreemmissa malleissa viilattu vielä paremmaksi.
Itse en ainakaan omassa macbookissa erota fyysistä touchpadin nappia tuosta tapticin napsauksesta niin äänellisesti kuin tuntumallisesti. Omasta mielestä siis ylivoimaisesti paras värinämoottori mitä löytyy.