KaiXian-prosessorit ovat VIA:n ja kiinalaisen Zhaoxinin yhteistyössä suunnittelemia, Kiinan markkinoille suunnattuja x86-prosessoreita.

Uutisoimme vuoden alussa kiinalaisen Zhaoxinin ja VIA:n yhteistyöprojektista, jonka tuloksena on julkaistu jo lukuisia KaiXian nimellä markkinoitavia x86-prosessoreita Kiinan markkinoille. Vuoden alussa yhtiö kertoi KX-5000:n julkaisun yhteydessä julkaisevansa tulevaisuudessa selvästi nopeamman KX-6000:n ja tuo tulevaisuus on täällä tänään.

Zhaoxinin ja VIA:n yhteistyössä suunnittelema KX-6000 on 8-ytiminen x86-64-prosessori, joka valmistetaan TSMC:n 16 nanometrin FinFET-valmistusprosessilla. Uuden valmistusprosessin myötä 28 nanometrillä valmistetun KX-5000:n varsin maltillisista 2 GHz:n kellotaajuuksista on päästy nousemaan suoraan 50 prosentilla ylöspäin 3 gigahertsiin. Prosessoriydinten yhteydestä löytyy yhteensä 8 megatavua L2-välimuistia ja kaksikanavainen DDR4-3200-muistiohjain. Prosessoriin on integroitu myös grafiikkaohjain, joka edeltäjänsä perusteella tukee vähintään DirectX 11.1 -tasoa.

LuiJiaZui:ksi kutsuttu arkkitehtuuri on jatkokehitelmä KX-5000:ssa käytetystä WuDaoKou-arkkitehtuurista. Kyseessä on moderni superskalaari OOOE-arkkitehtuuri (Out-of-Order Execution) ja se tukee ainakin jo edeltäjänsä KX-5000:n tukemia laajennoksia kuten AVX ja SSE 4.2. Prosessorin virtualisointiteknologian kerrotaan olevan yhteensopiva Intelin VT-x:n kanssa.

Zhaoxinin mukaan KaiXian KX-6000 vastaisi suorituskyvyltään Intelin 7. sukupolven Core i5 -prosessoreita, mutta se ei ole toistaiseksi julkaissut mitään testejä tueksi väitteilleen. Alkuvuodesta KX-6000:n povattiin kilpailevan lähinnä Gemini Lake -prosessoreiden kanssa.

Lähde: PC Watch, AnandTech

This site uses XenWord.
;