Uutisoimme vuoden alussa kiinalaisen Zhaoxinin ja VIA:n yhteistyöprojektista, jonka tuloksena on julkaistu jo lukuisia KaiXian nimellä markkinoitavia x86-prosessoreita Kiinan markkinoille. Vuoden alussa yhtiö kertoi KX-5000:n julkaisun yhteydessä julkaisevansa tulevaisuudessa selvästi nopeamman KX-6000:n ja tuo tulevaisuus on täällä tänään.
Zhaoxinin ja VIA:n yhteistyössä suunnittelema KX-6000 on 8-ytiminen x86-64-prosessori, joka valmistetaan TSMC:n 16 nanometrin FinFET-valmistusprosessilla. Uuden valmistusprosessin myötä 28 nanometrillä valmistetun KX-5000:n varsin maltillisista 2 GHz:n kellotaajuuksista on päästy nousemaan suoraan 50 prosentilla ylöspäin 3 gigahertsiin. Prosessoriydinten yhteydestä löytyy yhteensä 8 megatavua L2-välimuistia ja kaksikanavainen DDR4-3200-muistiohjain. Prosessoriin on integroitu myös grafiikkaohjain, joka edeltäjänsä perusteella tukee vähintään DirectX 11.1 -tasoa.
LuiJiaZui:ksi kutsuttu arkkitehtuuri on jatkokehitelmä KX-5000:ssa käytetystä WuDaoKou-arkkitehtuurista. Kyseessä on moderni superskalaari OOOE-arkkitehtuuri (Out-of-Order Execution) ja se tukee ainakin jo edeltäjänsä KX-5000:n tukemia laajennoksia kuten AVX ja SSE 4.2. Prosessorin virtualisointiteknologian kerrotaan olevan yhteensopiva Intelin VT-x:n kanssa.
Zhaoxinin mukaan KaiXian KX-6000 vastaisi suorituskyvyltään Intelin 7. sukupolven Core i5 -prosessoreita, mutta se ei ole toistaiseksi julkaissut mitään testejä tueksi väitteilleen. Alkuvuodesta KX-6000:n povattiin kilpailevan lähinnä Gemini Lake -prosessoreiden kanssa.
VIA – Kolme kirjainta, joihin ei kannata luottaa.
Ei VIA:n prosessoreissa ollut muu pielessä kuin se että kehitysresursit oli liian pienet niin että ne ehti markkinoille aina liian hitaasti nyt kun on motivoitunut Kiinalainen taho rahoittamssa niin prosessoritkin ehtii markkinoille selllaisessa ajassa että ne on relevanteja teholuokassaan Kiinan markkinoilla.
Sinällään tämä taitaa vaikutta paljonenempi Intelin Kiinanmarkkinoille tapahtuvaan halpaprosessorein myyntiin kuin mitä AMD:n, kun AMD:llä on jo lisensoituna tehokaamman pään prosessori Kiinan markkinoille niin myös siinäpäässä Intel saa ihan avrteenotettavan kilpailija Kiinan markkinoilla.
Kaikki kilpailu on hyvästä, tämä pakottaa kehityksen oikeasti etenemään 🙂
Rohkenen olla eri mieltä kun kyseessä kiinalaiset
VIA on tehny paljon hyvää kamaa. Toivottavasti tästä tulisi kanssa jotain.
Itseki 4690k menen eikä tod oo mikää tykki. Jos halvalla saa nopeamman ni hieno homma.
Sisältää toki myös kaikki mahdolliset takaportit. :slove:
Noh jospa jotain kilpailua toisi oikeasti.
Työasioita ei noilla kannata tehdä mutta viihdekäyttöön, mikä ettei!
Ois kyllä mukava tämmöisestä kasailla joku kone tyyliin HTPC-käyttöön
Odotukset liian korkealla, ellei sitten pelkästään multitread suorituskyky kelpaa. Ei tule single coressa menemään tuon ohi, kaikilla 8:lla vs 4 mahdollisesti tai sitten ei. 🙂
Ainut vaan, että nämäkin prossut tulee pelkästään kiinan markkinoille. Ehkäpä jostain ebaysta tms. Saa tännekin tilattua yhden taikka parin testeihin.. Kiinnostaa kyllä nähdä mihin tuollainen pystyy.
Tuleekohan joku vakoilupiiri kaupan päälle? :think:
VIAt on kaikki VIAllisia. Sori, oli pakko.
Juuri myin tuolla myyntipalstalla konepaketin, jossa oli Intelin vastaava (E5-2470, 8c/16t, up to 3.1GHz). Ei siinä mitään, mutta Intelini on ollut markkinoilla vuodesta 2012.
Ei se nyt välttämättä ole suuri saavutus olla nyt siellä, missä kilpailija oli 6 vuotta sitten.. Tietenkin energiatehokkuus on varmasti parantunut, mutta se on enemmänkin valmistusprosessin tekosia kuin hienoa arkkitehtuuria.
VIA:n prosessorit eivät koskaan ole olleet tunnettuja suurista tehoistaan. Jos tuossa on oikeasti tehoa, se lienee kiinalaisten pöllimästä teknologiasta peräisin. Sitä odotellessa kun Intel ja/tai AMD haastaa puljun käräjille tuosta prosessorista.
Geekbench 3:n tietokannasta löytyy KX-6840 (@2.99 GHz) prosessorilla ajettu tulos:
SiSoftwaren mukaan KX-6840 olisi 4-ydin prosessori, mutta Geekbench sanoo 8 säiettä. Olisiko kyseessä 4C/8T prosessori? KX-6880 sen sijaan olisi SiSandran mukaan 8-ydin prosessori.
Tuloksia:
Koulukaverin Cyrix oli ihan nopea vekotin.
Intelillä ja AMDlla on jo niin eiköhän.
Millaisen piirisarjan kanssa tuo toimii?
TSMC kun alkaa tehdä intelin piirisarjoja niin länsimainen ylivalta alkaa olla vaakalaudalla. (Ei kestä kauan kun tieto kulkee kiinaan).
Intel to outsource part of its 14nm chipset production to TSMC
Ovat 64-bittisiä, ei 32-bittisiä. Mitä merkitystä kellotaajuuksilla on? Ei väite ollut "yhtä nopea kuin i5 @ 2GHz" vaan "yhtä nopea kuin 7th gen i5" ja vielä päälle tuo 2 GHz on edellisen 28nm mallin kellotaajuus, nämä uudet toimii 3 GHz:n kellotaajuudella ja perustuvat vielä päivittyneeseen arkkitehtuuriin
Itselläkin oli joku Cyrixi 486 aikaan. Muuten ihan ok, mutta jotain pientä bugia/käskykanta eroa oli. Fsecure ei toiminut (sanoikin jonkun käsky puuttuvan tai kusevan) ja taisi olla joku pelikin jota sillä ei saanut käyntiin mitenkään. Muuten ok ja oli vähän eri hinnoissa kun aito Intel. 🙂
Heti kun luin tämän uutisen niin tuli heti fiilis että tämmönen pitää saada testattavaksi.
Mutta ei tuota eikä vanhempaakaan mallia näytä aliexpressistä tai ebaystä löytyvän 🙁
Mutta pitää seurailla jos ne vaikka jossain vaiheessa sinne ilmestyisivät.
Ja työkoneessa sitten Windows 10 & Intelin prosessori? Turvallisuuden takia tottakai [/sarkasmi]
Eipä tuo ihmisten tuotteellistaminen kauheasti tunnu kovin monia häiritsevän. Ja jos saavat suorituskyvyltään ja hinnoiltaan kilpailukelpoisen tuotteen markkinoille niin kyllä sillä varmasti on jonkinlainen vaikutus muidenkin valmistajien tuotteisiin.
Voi olla tosiaan vähän hankalaa hankkia tuollainen prossu saati sitten emolevy.
Vähän veikkaan, ettei ole tulossa myyntiin suoraan kuluttajille.
Kysyntä ja tarjonta? Luulisi tosiaan kiinan ulkopuolellekkin päätyvän jos tarjontaa on enemmän kuin kotitarpeisiin ja kysyntää ulkopuolelta löytyy. Esimerkkinä nyt vaikkapa Logitechin G102; ko. hiirtä löytyy viljalti kiina-outleteistä ja hintaa melkein puolet siitä mitä G203 maksaa Suomessa vaikka kyseessä on sama malli eri markkinasegmenteille.
Toistaiseksi taitaa noissa prosessoreissa olla vähäinen saatavuus ja/tai olematon kysyntä huonon suorituskyvyn takia mikä vähentää tarjontaa tännepäin. Tosin jostain "kaikki integroituna" -pikkuemolevystä voisi hyvin kuvitella löytyvän jossain vaiheessa tuollaisen…
Vaikea uskoa, että 3 gigahertsillä saataisiin suorituskyvyn puolesta kilpailukykyisiä tuotteita. Valmistaja vertaa suorituskykyä Intelin 7-sarjan i5:een. Jos tuo FlyingAnteron KX-6840-löydös pitää paikkansa, niin tuon suorituskyky on yhdellä säikeellä noin kolmasosa i5-7600K:n nopeudesta ja multithreadingissa kaksi kolmasosaa (tuplamäärä säikeitä).
Eivät nuo i9-9900K kanssa kilpaile mutta jonkun Atomien tjsp kanssa kyllä helpohkosti; eivät nekään huippumallien kanssa nopeudessa kilpaile mutta löytävät silti ostajansa.
Tai sitten jos saavat seuraavia malleja viilattua nopeammiksi.
Ainakin ZX-C sarjan Quadcore E C4650 (28nm) prossulla varustettuja emoja on ollut (ja on edelleen) saatavissa täällä päin maailmaa.
Tuota KX-5000 sarjaa tai uusinta KX-6000 sarjaa ei ole kuitenkaan näkynyt. Kiinassa Lenovo kuitenkin käyttää jonkin verran Zhaoxin prossuja
Mikäli näistä löytyy jollain tapaa taustalta Kiinan valtio, niin tästä viisi vuotta eteenpäin ja ollaan jo todennäköisesti riittävän lähellä kilpailijoita, että tuote on kilpailukykyinen myös länsimarkkinoilla.
Todennäköisesti eivät koskaan tule tarjoamaan markkinoille sitä markkinoiden nopeinta tuotetta, mutta ”riittävä suorituskyky erittäin edullisesti” ideologia vetoaa massoihin (myös minuun).
Niinpä, ikävä kyllä.
Siis Atomit ovat nykyään OoOC ja boostavaat 2.80GHz 10W TDP:llä.
Intel® Pentium® Silver J5005 Processor (4M Cache, up to 2.80 GHz) Product Specifications
Aika helposti tuosta tekee 8-ytimen ja 3.0GHz version, jos TDP-rajoituksia ei ole. Samalla lisää HT:n, joka on Atomeissa joskus ollutkin jo. Tuossa linkitetyssä Atomissa on DX12-tason näytönohjain.
Suorituskyky ei ole kovin lupava jos vertaavat i5 mallin kun ydinmäärä on hieman eri.
Ja VIA on aina hehkuttanut prosesoreilla kovia lupauksia mutta ovat jääneet suorituskyvyssä aina aika paljon lupauksista.
Kuitenkin hyvää että tulee uusia mukaan prosessorimarkkinoille kun kilpailu on aina hyvä asia vaikka voi kestää vielä jonkin aikaa ennen kun saavat jotain kunnolista mallia markkinoille.
Juuri näin. Itselläni on halpisläppärissä atom, ja itse vaihdettu SSD levy. Koneella ei pelaa mitään uusimpia pelejä nupit kaakossa, mutta ETS2, ja Oblivion pyörähtävät kunhan karsii silmänkarkkia pois. Tuollaisella koneella on mukava pelata vähemmän suorituskykyä vaativia pelejä kun läppäri on suht hiljainen. Hiljaisuus on toki suhteellinen käsite mutta vähemmän tuo meteliä pitää kuin pöytäkoneeni.
Tuollaista takaporttivehjettä en laittaisi ilmaiseksikaan yhtään mihinkään.
Jaa…mutta jos sulla on Inte tai AMD niin takaporttivehje sulla on jo;) Eli turhaa murinaa…
Jaa mulla taas käsitys että kaikki läppärit on suhisevia suihkukoneita….
Oli kanssa aikoinaan 200Mhz Cyrix. Ihan ok prossu, ne pelit jotka toimi pyöri samalla lailla kuin kaverin pena166mmx prossussa. Lähellekkään kaikki pelit ei sitten toiminnu. Colin mcrea rallyn toimimattomuus sitten pakotti vaihtaan prossua
Jos tuo vehjes kykenee TSMC:n 16 nanometrin FinFET-valmistusprosessilla jo 3Ghz niin en lähtisi heti tuomitsemaan.
Käsi ylös kaikilta jotka edes miettii tämän suorittimen mahdollisia takaportteja ja ajelee suljetulla koodilla.
Kilpailu on aina hyvästä, ihan sama vaikka se voittaja olisi jo tiedossa. Harvemmin kun yksin- tai kaksinjuoksuissa tehdään maailmanennätyksiä.
Musavehkeissä hyvinkin tuttua huttua Aikoinaan oma HB MT-50 (takana lukee "Cherub. Model: WMT-555") = 12,90€. Samaan aikaan paikallisessa oli Cherub WMT-555C = 37,90€. Että joo. (C = Se klippi / kontaktimikki, joka tuli myös MT-50:n mukana.)
Hyvänä esimerkkinä Pentium E6500K, Kiina-only ja ensimmäinen K-kivi Inteliltä. Ebaystakaan noita ei ainakaan tällä hetkellä löydy.
Ja koneessa Rahalla ostettu Intelin prosessori & Windows 10?
Juuri näin. :tup:
Tunnustan. Tosin jos kannan huolta Intelin ja AMD:n vastaavista niin kai se ihan tasapuolisuuden piikkiin menee.
Windows 10 sentään ole tähän talouteen tulossa. 😀
En usko, että suorittimessa on yhtään takaporttia. Jos on, se on vahingossa sinne eksynyt, niinkuin Meltdown ja Spectre – ja perustuu siihen , että suoritin saadaan virheelliseen tilaan ja suoritetaan sitten koodia korkeamman tason käyttöoikeuksilla.
Mielestäni on tyhmää olettaa, että sinne semmoisia tehdään. Olisi vielä Kiinallekin ikävää, että heidän sisäinen muista riippumaton prosessorinsa saataisin nurin, koska riippumattomuus (vaikka sotatilanteessa) oli suunnittelutavoite. Jos siellä on takaportti, niin sen saa käyttöön myös muut hakkerit ja sitten ollaan taas nollahyödyssä.
—
Sen sijaan emolevyn firmwareen/BIOSiin voi näitä tehdä, ja ei se oikeastaan eroa Intelin ME:stä, jossa voi remotena tehdä kaikkea kivaa. Varsinkin kuluttajaemolevyjen, jotka ei mene niihin kriittisiin laitoksiin, jossa tietoturvallisuudella on väliä.
—
Kaikkein suurin syy olla tekemättä hallituksen takaportteja on, että heillä on jo toimiva valvonta verkkoinfrassaa. Mutta jos tekevät, ei se prosessorissa ole, vaan emolevyssä/firmware-ohjelmistossa, niinkuin kilpailijoilla.
Niin no joo. Semisti eri asia mutta allekirjoittanut ainakin niputtaa noista puhuessaan rautatasolla ja firmistasolla olevat samaan nippuun. Loppukäyttäjän kannalta kuitenkin käytännössä aika sama asia. Ts. nuo ylläolevat avautumiset voi soveltaa sellaisenaan firmware-tason takaporttiinkin.
Aika vaikea tuonne prosessoriin kenenkään huomaamatta mitään takaporttia on kätkeä. Jos tuhannet koneet alkavat lähettää salattua dataa jonnein kiinaserverille niin kyllä sen joku huomaa ennemmin tai myöhemmin, ja se onkin sitten koko prossufirman loppu siinä kun uutinen leviää.
Mutta jos nyt paranoidia haluaa leikkiä niin eikö jokaisessa AMD/Intel/ARM prossussa ole sitten NSA/GCHQ vakoilemassa kanssa?
Kiinan vakoilemis jutusta että ne sentään aina kertovat avoimesti vakoilevansa esim. omaa kansaansa. Mutta esim jenkit vakoilevat ihan samallalailla, mutta ovat siitä aina hys hys.
On ollut vasta juttua jenkeiltä että eivät omaa kanssaa vakoile virallisesti, mutta teettävät sen oman kansalaisen vakoilun sitten esim briteillä.
Automaattipäivitykset ja data liikkuu kryptattuna. Ota siinä sitten selvää sisällöstä?
Edit: Ei ketään Windows 10 tekemisetkään kiinnosta vaikka EULA:ssa lukee jotta käyttöjärjestelmässä on sisäänrakennettu keyloggeri.
Datain sisältö on irrelevanttia, pelkästään se että sitä liikkuu jonnein tuntemattomalle serverille riittäisi herättämään huomion ja lisätutkimuksia.
Mitä windowsiin tulee niin käyttöjärjestelmä on jo järjestään keyloggeri, se kun toimii välikätenä raudan kuten näppäimistön ja softien välillä. Kyse on lähinnä siitä miten tuota dataa käytetään ja minne sitä mahdollisesti välitetään, käsittääkseni jotain dataa käytetään esim. oikoluvun ja tekstinsyötön parantamiseen, tietääkseni ei ole mitään näyttöä että MS mitenkään ketään vakoilisi mutta varmasti he siihen pystyvät jos haluavat, aivan kuten lähes mikä tahansa muukin softa/ajuri koneellasi voisi. Mutta aika huono vakoiluyritys ylipäätään jos se jo EULA:ssa paljastetaan.
Parsettaminen != logittaminen.
Aiheeseen semisti liittyen: oli joskus kauhea haloo kun internetissä on iso läjä (osa jopa cachettavia) välityspalvelimia ja jonkun järjen jättiläisen mielestä tämä on tietenkin laitonta kopiointia. :facepalm:
Ja eikä kai sitä kannata alkaa kätkemään jos ei tarvitse, ihmiset kun hyväksyvät tuon muitta mutkitta sellaisenaan. Tosin "hiding in plain sight" on kai sekin käsitteenä wanha kuin taivas jos niin asiaa haluaa ajatella.
Joo, toki eriasia, mutta kun aletaan puhumaan esim. oikoluvusta ja ennakoivasta tekstinsyötöstä jne. niin kyllä noiden näppäinpainallusten logittaminen ja näden logien käyttö eri tarkoituksiin on han normaalia toimintaa.
Mutta tosiaan lopulta kyse on ana siitä että luotat käyttiksen ja muiden softien tekijöihin senverran, se on ihan sama onko alla Windows, Linux tai jotain muuta. Joudut aina lopulta luottamaan ettei softan tekijät vakoile vaikka pystyisivät, ja jos vakoilevat niin että joku huomaa ja jäävät kiinni. Se on sitten ihan oma asia paljonko eri tahoihin luottaa.