Apple on tyytyväinen päätökseen, jonka mukaan sen toiminta ei ole liittovaltion tai osavaltion lakien mukaan monopolistista, vaikka se jatkossa joutuukin sallimaan sovelluksissa suorat maksulinkit ulkopuolisiin palveluihin ilman 30 %:n "Apple-veroa". Epic suunnittelee jo valittavansa päätöksestä.

Epic Games on käynyt verrattain äänekkäästi oikeutta Applea vastaan yhtiön App storen politiikasta. Taiston ytimessä on ollut Applen vaatimus sen maksupalveluiden käytöstä myös sovellusten sisällä, jolloin yhtiö saa napsaista kaikista maksuista 30 %:n siivun itselleen.

Nyt oikeustaisto on saatu vihdoin päätökseen, olettaen ettei yritykset halua jatkaa vääntöä korkeammissa oikeusasteissa. Kalifornialaistuomari Yvonne Gonzalez Rogersin päätöksistä osa suosii Applea, osa Epiciä, mutta ainakin yksi keskeisimmistä kiistakapuloista jäi jälkimmäisen käsiin, joskaan ei ehkä aivan toivotunlaisena.

Päätöksen mukaan Applen on jatkossa sallittava kolmansien osapuolten maksupalvelut sovellusten sisäisinä, suorina maksutapoina, eikä yhtiö tiettävästi voi verottaa niiden kautta tehdyistä maksuista 30 % siivuaan. Se ei saa myöskään puuttua kolmansien osapuolten maksupalveluista käyttäjille suunnattuun kommunikaatioon, kunhan se tapahtuu käyttäjän valitsemia kanavia pitkin. Applella on 90 päivää eli 9. joulukuuta asti aikaa toteuttaa muutos.

Toisaalta taas Epicin todetaan rikkoneen sopimustaan tarjotessaan Fortnite-pelin sisällä vaihtoehtoisen maksupalvelun. Sen vuoksi yhtiön on tilitettävä 30 % kaikista kyseisen palvelun kautta tehdyistä myynneistä Applelle, mikä Vergen lukujen mukaan tarkoittaa yli 3,5 miljoonaa dollaria. Oikeus ei myöskään katsonut Applen syyllistyneen monopolistiseen toimintaan lain tarkoittamilla tavoilla, vaikka sen toiminta Kalifornian kilpailulakien mukaan onkin kilpailunvastaista, eikä sen tarvitse sallia ulkopuolisia sovelluskauppoja alustoillaan.

Applen näkemyksen mukaan päätös on yhtiölle voitto, vaikka se joutuikin tekemään myönnytyksiä. Epic Gamesin toimitusjohtaja Tim Sweeney puolestaan ehti jo ilmaista tyytymättömyytensä päätökseen, todeten ettei se ollut voitto kuluttajan eikä kehittäjän näkökulmasta. Yhtiön edustaja on lisäksi ehtinyt jo toteamaan, että se suunnittelee valitusta päätöksestä ja tapauksen siirtämistä korkeampiin oikeusasteisiin.

Lähde: The Verge

This site uses XenWord.
;