Epic Games on käynyt verrattain äänekkäästi oikeutta Applea vastaan yhtiön App storen politiikasta. Taiston ytimessä on ollut Applen vaatimus sen maksupalveluiden käytöstä myös sovellusten sisällä, jolloin yhtiö saa napsaista kaikista maksuista 30 %:n siivun itselleen.
Nyt oikeustaisto on saatu vihdoin päätökseen, olettaen ettei yritykset halua jatkaa vääntöä korkeammissa oikeusasteissa. Kalifornialaistuomari Yvonne Gonzalez Rogersin päätöksistä osa suosii Applea, osa Epiciä, mutta ainakin yksi keskeisimmistä kiistakapuloista jäi jälkimmäisen käsiin, joskaan ei ehkä aivan toivotunlaisena.
Päätöksen mukaan Applen on jatkossa sallittava kolmansien osapuolten maksupalvelut sovellusten sisäisinä, suorina maksutapoina, eikä yhtiö tiettävästi voi verottaa niiden kautta tehdyistä maksuista 30 % siivuaan. Se ei saa myöskään puuttua kolmansien osapuolten maksupalveluista käyttäjille suunnattuun kommunikaatioon, kunhan se tapahtuu käyttäjän valitsemia kanavia pitkin. Applella on 90 päivää eli 9. joulukuuta asti aikaa toteuttaa muutos.
Toisaalta taas Epicin todetaan rikkoneen sopimustaan tarjotessaan Fortnite-pelin sisällä vaihtoehtoisen maksupalvelun. Sen vuoksi yhtiön on tilitettävä 30 % kaikista kyseisen palvelun kautta tehdyistä myynneistä Applelle, mikä Vergen lukujen mukaan tarkoittaa yli 3,5 miljoonaa dollaria. Oikeus ei myöskään katsonut Applen syyllistyneen monopolistiseen toimintaan lain tarkoittamilla tavoilla, vaikka sen toiminta Kalifornian kilpailulakien mukaan onkin kilpailunvastaista, eikä sen tarvitse sallia ulkopuolisia sovelluskauppoja alustoillaan.
Applen näkemyksen mukaan päätös on yhtiölle voitto, vaikka se joutuikin tekemään myönnytyksiä. Epic Gamesin toimitusjohtaja Tim Sweeney puolestaan ehti jo ilmaista tyytymättömyytensä päätökseen, todeten ettei se ollut voitto kuluttajan eikä kehittäjän näkökulmasta. Yhtiön edustaja on lisäksi ehtinyt jo toteamaan, että se suunnittelee valitusta päätöksestä ja tapauksen siirtämistä korkeampiin oikeusasteisiin.
Lähde: The Verge
Jäikö uutisesta nyt jotain oleellista puuttumaan.
Uutisen perusteella Epic voitti, Applen on sallittava suorat maksut , eli se mitä yhtiö toivo.
90 päivää Epicin pitää kituuttaa vanhalla mallilla.
Onko oikeasti kyse tuosta 3,5 miljoonasta dollarista jonka Epic joutuu tilittään Applella, sen ymmärrän että periaate, mutta tuosta kommentista jää nyt olo että vähän isommasta häviöstä kyse.
Sitä tukee myös se että Apple kertoo voittaneensa, vaikka menttää tärken lypsylehmän johon verrattunan jokin 3,5 miljoonan dollarin voitto on ihan mitätön.
Komentit kuullostaa siltä että olisi taistelut niistä provikoista takautuvasti.
Macrumorssin puolella oli kommentteja, että Epic olisi halunnut tuoda oman storensa applen rinnalle, tiedä sitten onko ihan perätön väite, mutta äkkiseltään kuullostaa ihan järkevältä. Toisaalta, eiköhän tuosta päätöksestä valiteta ja valiteta ja viimeinen päätös tule joskus vuosien päästä.
Minä taas luin päätöksen niin, että Epic ei saa tasan tarkkaan yhtään mitään:
Se sovelluksia ei ole AppStoressa, eikä Applea velvoiteta niitä sinne päästämään. Kaikki muutokset mitä mahdollisesti ehtoihin tulee, tulevat vaikuttamaan kaikkiin muihin maailman kehittäjiin, paitsi juuri nimenomaan Epic:iin…
Epic olisi varmasti halunnut tuoda Fortniten takaisin. Oikeus kuitenkin julisti että Applen ei tarvtise päästää Fornitea takaisin ja saa nyt irtisanoa myös Epicn tytäryhtiöt (Unreal Enginen) halutessaan.
"(2) a declaration that (i) Apple’s termination of the DPLA and the related agreements
between Epic Games and Apple was valid, lawful, and enforceable, and (ii) Apple has the
contractual right to terminate its DPLA with any or all of Epic Games’ wholly owned
subsidiaries, affiliates, and/or other entities under Epic Games’ control at any time and at
Apple’s sole discretion.666 "
Ja suorat maksut sallitaan, mutta Apple ilmeisesti saa yhä osuuden (jonka sovelluskehittäjä tilittää Applelle jälkikäteen), eikä oikeus kieltänyt 30%:tia, vaikka pitikin sitä mahdollisesti suurena.
"Under all models, Apple would be entitled to a commission or licensing fee, even if IAP was optional.335 "
Ei tätä voi mitenkään sanoa Epicin voitoksi. Eikä Applen. Mutta kyllä tosi vahvasti Applen puoleen kallistui päätös.
Tämä on huono asia.
Fortniten pelaajat ovat muutenkin nuorempaa porukkaa. Sitten sallitaan ulkopuoliset maksupalvelut sovelluksissa. What could go wrong?
Epicin tapauksessa tuskin mitään menee suuresti pieleen, mutta sitten tulee niitä epäilyttäviä sovelluksia, joissa ostot tehdään ulkopuolisissa maksupalveluissa, niin.. Ensinnäkin rahojen takaisinsaanti vaikeutuu ongelmatilanteisssa, toiseksi tässä tulee syntymään huijaussivustoja, jotka "näyttävät ihan meidän pankilta". Sitten kun ensimmäinen kersa pistää isin luottokorttisaldon Fortn1teBoosterify (ei tekemistä Epicin kanssa) huijaussivustolle, niin tähän herätään.
Uskon, että Epic osaa leikkiä kiltisti Applen hiekkalaatikon ulkopuolella, mutta yhtä kilttiä poikaa tulee vastamaaan 9 kiusaajaa, jotka sitten vievät rahasi.
Jos vanhoissa uutisissa mainittu mm
Epic halusi
Suorat maksut , ilman Appleä
Joissain uutissa mainittu että halusi myös oman sovelluskaupan, tätä uutisoitu vähän epämääräisesti, oliko se enemmän tekninen juttu, arvailu vai oikeesti.
Epic ei halunnut korvauksia, eli siitä ei ollut kyse. (veikkaukseni väärä)
Oho.
Hävisi
– Ei saanut omaa kaupaa
– Ei saanut sovelluksiaan Applen Kauppaan
– Joutuu maksamaan edelleen Applelle provikan (myös takautuvasti)
Voitti.
– Voi itse rakentaa maksukanava, eli siis rahoittaa sen (josta silti joutuu tilittään Applelle ja silti joutuu tarjoamaa Applen maksukanavaa?, jos saisi jotain kaupassa julkaista)
Jos maksaa luottokortilla rahat saa lähes aina takaisin kirjallisella allekirjoitetulla reklamaatiolla suoraan luottokorttiyhtiölle kunhan tekee reklamaation niissä päivä rajoissa mitä luottokorttiyhtiö vaatii reklamaatiolle yleensä se on ehdoista riippuen 30-90 päivää minkä sisällä ostoksesta reklamaatio pitää tehdä. Ainakin itse olen saanut rahat tällä tavalla takaisin kaikista paikoista, jotka ovat omissa käyttöehdoissaan sanoneet, että rahoja ei ikinä missään tilanteessa palauteta. Olen myös saanut rahat takaisin konkurssiin menneistä yrityksistä kun taas ne ketkä ovat samaan firmaan maksaneet jollain toisella tavalla eivät ole saaneet rahoja takaisin.
Suurin osa näistä, jotka ovat menettäneet luottokortilla rahaa eivät valvo korttinsa käyttöä mitenkään, korkeintaan vasta vuoden päästä maksuista heräävät, että mikähän tämä on tai eivät tiedä kuluttajan oikeuksia ja osaa tehdä reklamaatioita oikein. Itse tarkastan luottokortille kerääntyneet laskutukset viikottain verkkopankista ja reagoin aina heti jos siellä on yksikin maksu mitä siellä ei pitäisi olla tai jos en ole tyytyväinen ostamaani tuotteeseen ja aina on maksu tullut takaisin.
Itselläni on joskus ollut työkavereita, joilta on lähtenyt luottokortilta monta vuotta joku 20€ maksu palvelusta mitä he eivät ole tilanneet ennenkuin he huomaavat asian ja valittavat siitä. Itse en ymmärrä tälläisiä ihmisiä ollenkaan, jotka seuraavat rahaliikennettään näin holtittomasti. Omasta mielestä pitäisi olla itsestään selvää, että ainakin viikottain tarkistaa mitä tileillä ja korteilla on tapahtunut viikon aikana. Tosin olen luonteeltani todella tarkka sen takia varmaan en olekaan menettänyt rahaa ikinä.
– Nuoret, lapset, joka maassa heillä ei oletuksena ole omaa luottokorttia, vaan käteiskortti, prepaid, maksuvalityspalvelu, puhelinlaskuun maksu. tai vanhemmanluottokortti.
-Luottokortin tapauksessa jos käytetään rehellistä maksunvälityspalvelua, niin mikä on käytäntö luottokorttiyhtiöiden kohdalla, kuinka herkästi hyvittävät, ainakin osa on ollut nihkeitä ja siirtäneet pallon maksunvälittäjälle. Jälkimmäiselleä voi toki olla toimivat prosessit ja sitäkautta onnistua.
– Pointti, luottokortillakkin helpottaa hurjasti jos osan maksuista voi hoitaa asiallisen luotettavan maksunvälittäjän kautta, joka jo itsessään poistaa sen käytännön reklamoinnin tarpeen.
— Tästä päästään siihen että onko Apple ylläolevan kaltainen, mielestäni ei. (tarkoitain asiakaslähtöistä parantamisen varaa)
Useammasta lähteestä tavattuna jäin tähän käsitykseen:
Epic voitti:
Sovelluksissa saa käyttää kehittäjän omaa maksupalvelua
Omaa maksupalvelua käytettäessä Apple ei saa siivua
Apple voitti:
Ei ole monopolistinen
Ei tarvitse sallia muita kauppoja alustoilleen
Saa edelleen 30 % siivun heidän App storen kautta tehdyistä maksuista
Epicin pitää maksaa 30 % siivu oman maksupalvelunsa kautta tehdyistä maksuista kiista-ajalta (3,5++ miljoonaa dollaria)
Kiitos yhteenvedosta.
Eli tuli ihan huolella pataan Epicille.
Mites, saako sovellukset uudestaan jakeluun, ketjussa esitetty ettei.
Apple saa edelleen jonkun korvauksen. 30% ei löytynyt perusteita, muttei suoraan kiellettykään.
(Epic halusi ettei tarvitsisi maksaa mitään sovelluksen sisäistä maksuista).
katso liitettä 684452
Useamman sivuston tulkintoja lukien sain käsityksen, että Epic halusi ettei Apple saisi mitään edes niiden omien maksupalveluiden kautta tehdyistä ostoista, ja se ei mennyt läpi. Sen sijaan kehittäjän oman maksupalvelun kautta välttää Apple-veron.
Riitapukarit taisivat joo molemmat hävitä ja suurin voittaja toki on pienemmät devaajat jotka nyt voi laskuttaa asiakkaitaan ilman apple-veroa.
Mää veikkain, että päinvastoin suurin häviäjä on pienet devaajat, joiden kilpailuasetelma kärsii isompia vastaan.
Jonkun ison pelitalon omaan tilausjärjestelmään ehkä jengi jaksaa regata päivän suurinta hittipeliä varten, mutta jonkun random pikkupelin tai -appin kohdalla jos maksu ei onnistu suoraan ilman mitään luottokorttietietojen syöttelyä random järjestelmiin niin saa kyllä olla. Johonkin mikromaksuihin pikkukehittäjille tuo on ihan katastrofaalisen huono systeemi, kun niissä se vaiva on kaikista suurin suhteessa hyödykkeeseen.
En tiedä mikä olisi kokonaisuudessaan paras ratkaisu, mutta en kyllä pysty yhtymään juhliin "kuluttajan voitosta", jos maksujärjestelmä hajaantuu ja monimutkaistuu. Enkä usko tosiaan että se ainakaan pienten kehittäjienkään etu on, vaikka varmasti Applen siivun pieneneminen tätä olisikin. Tuskin koko app-businesta tai mikromaksuja olisi tälläisenään syntynyt, jos nykyisenlaista kauppapaikan omaa maksujärjestelmää ei olisi ollut. Noh, mikromaksujen syntymättä jääminen saattaisi ollakin hyvä asia pelimarkkinalle, mutta itse app-ekosysteemin ei.
Ei kai tämä poissulje apple-veron läpi laskuttamista, ellei apple käy asiasta änkyröimään vielä tämän päälle.
Eikä pikkudevaajien ole pakko käyttää "random" maksupalveluja a) jos ei halua b) kun on niitä laajasti jo käytössä oleviakin.
Se on totta että maksujärjestelmät on hajautunut, mutta se on yleensä vaatimuksena sille ettei yksi pääse määräämään hintoja mielivaltaisesti.
Jos ja kun mobiili puolelle tulee uusia käyttöjärjestelmiä ne pystyvät hankkimaan rahoituksen miten haluavat eikä tarvitse heti olla avaamassa alustaa lain puolesta muillekin kaupoille.
data-unfurl="true" data-result-id="226153" data-url="https://www.hs.fi/talous/art-2000008259262.html" data-host="www.hs.fi" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Teknologiayhtiöt | Epic Games aikoo valittaa oikeuden ratkaisusta, jonka mukaan Apple ei ole monopoliasemassa
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.hs.fi
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä